Author Topic: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee  (Read 248997 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #525 on: 27.07.21 - klo:04:28 »
Italiassa on syntynyt tällainen protestiliike sitä vastaan, että senaatti eri tavoin yrittää pönkittää biodynaamisen viljelyn asemaa:

On the Legal Status of Biodynamic Agriculture in Italy

—  klips —

Vihje tähän Jarrumieheltä, sähköpostitse. Valitteli työkiireitään, kun ei ole itse viime aikoina täällä kirjoittanut. Mutta onko hän näin kuitenkin miehemme Roomassa.  ;D

Tuossa julkilausumassa ei vastusteta luomua sinänsä, vaan nimenomaisesti tätä sen pseudotieteellistä ilmentymää.

Huonosti perusteltu erityisasema biodynaamiselle linjalle on Suomessakin tässä suotu.

PS. Yleiseurooppalaisessa hengessä allekirjoitinpa minäkin tuon vetoomuksen.

Tässä lisää tuosta vetoomuksesta:

Scientists petition against law favouring biodynamic farming

Jännittävää, että muut luomupiiritkin ottavat nyt etäisyyttä biodynaamiseen viljelyyn. Kansainvälisesti asiassa ei vallitse mikään sopusointu. Erikseen "permakulttuurista":

Quote
A presence in permaculture

Biodynamics has found acceptance among some growers who have links to the permaculture design system although permaculture co-founder, Bill Mollison, said that ‘biodynamics is not permaculture’, apparently distancing the design system from identification with biodynamics.

Bill was critical of spiritual practices in general and was outspoken in separating permaculture from them. His was a more scientific, rational approach in which he emphasised the importance of practitioners coming to conclusions based on the verifiable results of their own experiments and work.

Yritystä nivoa permakultturia ja biodynaamisuutta löytyy edeltä täältä. Ehkä Kurjen tilan kahtia jakautuminen liittyi myös osittain permakulttuuriin? Veteraani Erkki Pöytäniemi harrastaa nykyisin omalla tilallaan permakulttuuria, mutta ei ole irtisanoutunut biodynaamisuudesta, ainakaan mitenkään selkeästi.

Tärkein paikka, jossa tuo julkilausuma on tullut esille, lienee kuitenkin Nature:

Italy: scientists petition against biodynamic farming law

Tähän sopii ehkä jatkoksi tämä GLP-sivustolta löytynyt vanhempi artikkeli:

Organic vs ‘biodynamic’ farming: What’s the difference?

Alkuperäisenä versiona:

Biodynamics; a very strange concept. (European Scientist)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #526 on: 27.07.21 - klo:04:36 »
Löytämässämme tietokannassa oli varoitus:

Quote
Thus data is not complete and cannot be used for statistical purposes.

Mutta samaan aikaan Demeter Internationalin sivuilta on hävinnyt globaali biodynaamisen viljelyn tilasto. Ainoa, mitä löytyy, on yhteenveto täältä (selaa sivua alaspäin):

https://www.demeter.net/about/organisation/

Mutta ne summatiedotkin ovat vuodelta 2020. Kun globaalissa tilastossa (silloin kun se löytyi) luki "7/2020", vähän odottelin, että näillä main siellä julkaistaisiin päivitys. Näin ei ole tehty.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #527 on: 28.07.21 - klo:09:08 »
Facebookin kautta tällainen tieto:

Quote
Puun- ja maisemanhoitokurssi Labbyn Kartanossa 31.7.-1.8.2021

Kurssilla perehdytään erilaisiin puiden- ja pensaidenhoidon menetelmiin.

Lähestymistapa on kokonaisvaltainen, puun biologian, ekologian ja kulttuurillisen merkityksen huomioon ottava. Pyritään ymmärtämään puuta elävänä olentona, joka on osa maisemaa ja eliöyhteisöä. Hoitotoimet valitaan huomioiden puun biologia ja suhde kulttuuri- ja luonnonmaisemaan.
Opetellaan erilaisia hoitotoimia; mm. leikkaukset, kuorenhoito, juuristoalueen hoito jne.
Kurssi on työpainotteinen ja korostaa käytännön taitojen oppimista. 

Käymme ajoittain katsomassa kunkin työkohteen etenemistä ja keskustelemme esiin tulleista kysymyksistä ja ilmiöistä. 
Kurssin aikana on mahdollisuus tutustua Labbyn kartanoon - toimivaan luonnonmukaiseen maatilaan - perinnebiotooppeihin, karjaan, peltoihin ja kaiken tämän keskellä olevaan kartanopuistoon, jossa kurssi pidetään. 
Jos mahdollista, ota mukaan omia työvälineitä: oksasakset, oksasaha, puutarhaveitsi, muovinen istutuskauha, talttoja ja lusikoita sekä työkäsineet.
Kurssilla kouluttajana on puutarhuri Jussi Ingervo

Kurssipaikka: Labbyn kartano

Labbyn kartano 49, 07750 Isnäs

Tuossa ei kyllä puhuta mitään biodynaamisuudesta. Muttta toisaalta tiedämme, että Jussi Ingervo  on tällä hetkellä  Sylvia-koti yhdistyksen, Suomen vanhimman (1956) yhä toiminnassa olevan biodynaamisen tilan isäntä/puutarhuri.  Myös tiedämme, että Labbyn kartanolla on biodynaamiset juuret, vaikka sillä enää ei olekaan Demeter-sertifikaattia. Samoja kursseja on jo useasti aikaisemmin järjestetty samassa paikassa. Tämä takuuvarmasti ideologialtaan biodynaaminen saitti mainostaa myös tuota tämän vuoden kurssia:

https://www.quintile72.net/metsa/puuhoito.htm

Joten uskaltanemme laskea tuonkin steinerilaisen viljelyliikkeen elonmerkiksi.

Ihan samaa tuossa kurssikuvauksessa ei ole kuin Steinerin omassa "Maatalouskurssissa":

siinä ei puhuttu eteeristen ja astaalisten voimien vuorovaikutuksesta, jonka miettimiseen Steiner kehottaa puutarhoista ja puista kertovassa 7. esitelmässään? Ja kuinka astraalinen leijailee puun ympärillä ja tiivistyy latvaosissa? Kuinka puiden olemus on itse asiassa sama kuin maan ja eroaa siis kasvien olemuksesta? Jne.? Jne.?

Mutta aavistaa voi, että nuokin otetaan kurssilla puheeksi.
« Last Edit: 28.07.21 - klo:10:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #528 on: 29.07.21 - klo:04:59 »
Ravintola ei ole unohtanut yhteistyökumppaniaan:

Ravintola C siirtyy Rekolan navettaan – Pop up -tapahtuma elokuussa

Quote
Samalla voi tutustua 400 vuotta vanhaan tilaan ja biodynaamisen viljelyn edelläkävijään Suomessa, Suominen summaa.
(lihav. HJ)

Voi sen tietysti noinkin sanoa. Minä olisi sanonut, että erääseen viimeisistä biodynaamisista tiloista Suomessa. Erääseen niistä hyvin harvoista, joita on enää jäljellä biodynaamisen viljelyn huippuvuosista viime vuosisadan loppupuolella.
« Last Edit: 29.07.21 - klo:05:21 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #529 on: 30.07.21 - klo:09:35 »
Osaa pysyä julkisuudessa. Länsiväylässä:

26-vuotias Melina Heimsch hyppäsi 7 vuotta sitten tuntemattomaan ja ryhtyi viljelijäksi, nyt Espoossa sijaitsevalla hiilitilalla taistellaan ilmastonmuutosta vastaan – "Emme halua maasta enempää kuin sillä on antaa"

Biodynaamisuus mainitaan ikäänkuin ohimennen kerran (lihav. HJ):

Quote
Nyt PieniKylä-tilalla viljellään biodynaamisesti ja luonnonmukaisesti muun muassa vihanneksia, yrttejä ja alkuperäisviljoja. Vuodesta 2019 tila on ollut mukana Baltic Sea Action Group (BSAG) -säätiön hankkeessa, jossa maata viljellään niin, että hiiltä sitoutuu ilmakehästä mahdollisimman paljon maaperään.

Tai tavallaan kaksi kertaa:

Quote
Taskussa olivat ukin opit ja halu parantaa maailmaa.

Katsopa vaikka tänne.

Tuo hiiliviljelyasiakin on jo täällä käsitelty. — Lisätä siihen voisi, että aika suurelliset ovat puheet maailman parantamisesta, ja ilmastonmuutoksen estämisestä, jos kyse on noin 5 hehtaarista. Kuten on myös Demeter Internationalilla samasta asiasta, jos ja kun globaali Demeter-sertifioitu ala on vain vähän yli 200 000 hehtaaria. Eli yläkanttin arvioituna 0,2 promillea maailman viljelyalasta.

Lisäys 02.07.21: Hallussani olevan v.  2019 tilaston mukaan Suomen Demeter-sertifioitu ala on vain 391 hehtaaria.


PS. 31.07.21: Eli tuossa on käytännöllinen raja sille, mitä tässä Biodynaamisen yhdistyksen mainostamassa tilaisuudessa voidaan saavuttaa:

Quote
The 2nd International Conference on Biodynamic Research will take place digitally from 30th August to 2nd September 2021.

The theme for the upcoming conference is “Growing beyond Resilience”. Academic and farmer practitioner research into biodynamic and organic agriculture and food systems offers new ways to understand how we can create a transformative culture that works to address pressing challenges, such as climate change, biodiversity loss, soil infertility and human ill-health.
(lihav. HJ)

Samasta tapahtumakalenterista tieto:

Quote
Marraskuu 19 2021
Nordic Biodynamic Forum 2021 järjestetään Suomessa.
Tarkempaa tietoa lähempänä tapahtumaa.

Varmaan se tulee saamaan mediajulkisuutta samaan tapaan kuin edellinenkin vastaava tapahtuma.  Missä se sitten pidetäänkin. Edellisestä kerroimme jo tuoreeltaan.
« Last Edit: 02.08.21 - klo:18:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #530 on: 31.07.21 - klo:04:37 »
Samanlaiseen analyysiin (tai ihmettelyyn) kuin me täälläkin, päätyi edellä mainittu (linkattu) Jean-Charles Estoppey biodynaamisesta viininviljelystä European Scientist -lehdessä v. 2018 (lihav. HJ):

Quote
For some years, a number of often excellent viticulturists have claimed to be followers of biodynamics, for many only in part, in parallel with traditional or organic viticulture. They probably see it as a kind of “super” organics, while in fact it is a totally different approach and to say the least questionable given its theoretical foundations.  It’s hard to imagine that they give credence to those kinds of ideas.
[..]
Although biodynamic viticulture is in a very small minority in Switzerland and across Europe, it’s very “trendy” and gets a lot of media coverage, because the winemakers who are adepts of the practice often produce very good wines – as they did before the advent of biodynamics… Perhaps this modest contribution to the literature will promote understanding of what it really involves.

Oliko meidän käsityksemme vielä astetta raadollisempi? Ei, aika lailla sama:

Näin saattaa muuten olla biodynaamisten viinienkin viljelijöiden kohdalla: he haluavat tulla kutsutuiksi sellaisiksi, vaikkeivät tosiasiassa mitenkään sen enempää sen filosofiaan kuin sen temppuihin usko. Myynnin ei aatteen takia, siis.

Niin, kapitalistinen vapaa kilpailu perustuu periaatteeseen, että tuotteitaan saa myös myydä tuulesta temmatuilla mielikuvilla. Mitä nyt EU vähän terveysväitteitä rajoittaa.

Kun Suomen Alkonkaan tehtävänä ei enää niinkään ole toimia kansan valistajana, vaan tietyn EU:n hyväksymän erityisjärjestelyn kautta pitää huolta siitä, että kansa saa sitä maataloustuotetta, alkoholia, jota se eri tavoin on saatu haluamaan, niin minkäpä sille voi, jos se myös myy noita biodynaamisiksi luonnehdittujakin viinejä.
« Last Edit: 01.08.21 - klo:09:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #531 on: 01.08.21 - klo:08:43 »
Nimimerkki AP ylilauta-keskustelussa näkee näin:

Quote
> Esoterian voimistuminen

Esoterian kultakausi nähtiin fin-de-sieclen aikaan. Modernismin ja luonnontieteiden voitto karkotti lumouksen maailmasta ja toisaalta esimerkiksi sähkön valjastaminen ihmisen käyttöön tuntui osoittavan todeksi toistaiseksi tuntemattomien voimien olemassaolon. Kaupungistuminen ja massakulttuurin synty jätti monelle aukon sieluun, jota paikattiin rajatieteillä, teosofialla, taikavarvuilla ja parapsykologialla.

Nykyään eletään esoterian uutta kautta. Monet vanhoista ideoista ovat tulleet takaisin (sähköyliherkkyys, biodynaaminen viljely) ja etenkin korona toi rokotekriittisyyden pinnalle. Kristallipuolue sai pienpuolueista suhteellisen paljon nostetta vaikka oli alkuun huomattavasti esimerkiksi feministejä tuntemattomampi. Feministinen noituus on myös ollut uutisissa. Laudalla kiinnostus kristinuskoa kohtaan on vahvempaa kuin koskaan ennen. Magian ja taikauskon kautta haetaan uutta tietä vastustaa yhteiskunnan vastaansanomattomina pidettäviä prosesseja.


Mutta minä en tuota näe. Tietysti mediassa voi olla yrityksiä tuohon. Mutta millään mainituista ilmioistä ei ole Suomessa todellista menestystä ollut. Biodynaamisen aatteen hitaasta kuolinkamppailusta edellä. Rokotekriittisyys on täällä hyvin vähäistä. Feministinen noituus on jäänyt siihen, että jokunen nuori tyttönen on sitä kautta päässyt viihdelehteen. Sähköyliherkkyydestä ei herkälläkään korvalla enää täällä juuri kuule. Kristallipuolue sai kunnallisvaaleissa turpiinsa, niin kävi, ei ollut menestystarina: sellainen ei ole, jos nousee tuntemattomuudesta mitättömyyteen.

Tottakai jostain kolosta, marginaalista nuo ilmiöt yhä löytyvät. Mutta esoterian uutta (nousu)kautta ei mielestäni eletä. Ainakaan Suomessa.

Esimerkiksi biodynaaminen viljely ei esiinny täällä uhmakkaasti esoteeristen ideoidensa puolesta, vaan ikäänkuin hieman anteeksipyytävästi kätkeytyy muiden, tieteellisesti hyväksyttävämpien ajatusten taakse (hiiliviljely, esim. PieniKylä edellä, regeneratiivinen viljely). Jopa Henri Murron aatteen suuri apologia yrittää omalla tavallaan sovittaa sitä yhteen modernin tieteen kanssa. Ei toki siinä onnistu.
« Last Edit: 01.08.21 - klo:09:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #532 on: 06.08.21 - klo:07:20 »
Tuli julkisuutta Aamulehdestäkin:

Pitkää päivää, 10 sulaketta ja tuhoutunut pihatie – Näin 11 ruokalajin huippumenu valmistui Rekolan luomutilalla vastuksista huolimatta

Quote
Rekolan luomutila ja ravintola C järjestävät kolmannen kerran illallisen, jossa lähes kaikki ruokien raaka-aineet tulevat maatilan pelloilta ja pihapiiristä.


Tuosta luettavissa olevasta osuudesta ei selviä, mainittiinko biodynaamisuus tekstissä. Mutta varmaan se ainakin ohimennen mainittiin. Tottakai Rekolan tila itsekin on tuon nettisivuillaan huomannut:

Quote
Ravintola C:n ja Rekolan ravintolaviikko on jälleen käynnisssä ja kyllä monenmoista iltaa on jälleen viikkoon mahtunut 😀 Tämä Aamulehden juttu tosin maksumuurin takana.

« Last Edit: 07.08.21 - klo:06:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #533 on: 07.08.21 - klo:13:20 »
Täällä tarjottiin:

https://www.tori.fi/vi/87131799.htm?w=3&ca=18

Quote
Biodynaamisesti kasvatettua luomukarviaista.Ovat vielä pensaissa. Niinivaaralla.Hinta on litrahinta.

Litrahinta hyvin edullinen: 1 euro.

Nyt tuollaista tilaa tai puutarhaa ei löydy Biodynaamisen yhdistyksen luettelosta. Demeter-sanaa ei tuossa kylläkään käytetä. Niinpä asia on vähän sillä rajoilla. Sampsa Heinosen sanoin:

Valvotaan siis vain siltä osin kuin luomulainsäädäntö edellyttää. Jos valvottu luomuviljelijä väittää luomuporkkanaansa biodynaamiseksi, ei ”biodynaaminen” myyntiväittämän valvontaan sovelleta neuvoston asetusta. Se voi silti olla kuluttajan harhauttamista, koska biodynaamisella viljelymenetelmällä on selkeät tunnusmerkkinsä. Eli en menisi myymään ”biodynaamisia saunavihtoja” ilman Demeter-sertifiointia.

PieniKylä, jolla ei sertifikaattia, ei muuten väitä tuotteitaan biodynaamisiksi.
« Last Edit: 07.08.21 - klo:13:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #534 on: 08.08.21 - klo:06:57 »
Tässä paketissa onkin sitten monenlaista houkuttavaa, lihavoimani piirre mukaan lukien:

https://pur-kauppa.fi/energisoitu-luonnonkosmetiikka-aeos/

Quote
AEOS on futuristinen, vallankumouksellinen ja huippulaadukas luonnonkosmetiikkasarja Iso-Britanniasta. Kauneusrintamalla AEOS erottuu massasta ainutlaatuisilla ominaisuuksillaan positiivisesti yllättäen. Samassa paketissa on biodynaamisesti viljeltyjä luomuraaka-aineita, energisoitua vettä ja kirsikkana kakun päällä (tai tässä tapauksessa ametistina voidepurnukan päällä) – kyllä, ihania kristalleja! Joko innostuit?
[..]
AEOS tuotteiden raaka-aineet kasvatetaan heidän omalla Demeter –sertifioidulla -biodynaamisella farmilla. Biodynaaminen viljely tarkoittaa luonnonvarojen kestävää käyttöä. Maan hedelmällisyyttä vaalitaan kompostoinnin, viherlannoituksen, vuoroviljelyn ja biodynaamisten ruiskutteiden avulla. Kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita ei käytetä eikä geenimanipuloituja kylvösiemeniä. Biodynaamisuus on siis luomua vietynä vielä askeleen pidemmälle


Toisen kosmetiikkamyyjän kohdalla  — joka oli ymmärtänyt lisäksi vedota alkemiaan —  jo edellä todettiinkin:

Mutta alkemialla on kyllä eurooppalaisetkin  juuret. Ja hyvin kunnianhimoisia innovaatiopyrkimyksiäkin sillä aikanaan oli. Kuten tuo Wikipedia-artikkeli kertoo. Tavallaan tuossa näin seurataankin perinteitä: yritetään muuttaa vähemmän jaloja aineita kullaksi. Nyttemmin on opittu se, että se tapahtuu helpoimmin tuollaisilla jännillä sanoilla höynäytettävien asiakkaiden kukkarojen kautta.

Mutta tuo uusi esille tullut tuote onkin nyt "futuristinen"!? — Aiemminhan täällä on jo huomattu tämä:

Sen olemme jo huomanneet, että biodynaamisena tarjotaan paljon kaikkea muuta kuin ruokaa: esim. alkoholia, kosmetiikkaa. Nyt siis joukkoon mukaan, tuolla tavalla, ökymuoti.
« Last Edit: 21.08.21 - klo:09:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #535 on: 09.08.21 - klo:09:19 »
Divareissa näyttää olevan hyvin tarjolla vaikkapa Kjell Armanin kirjoja biodynaamisesta viljelystä, Google-haun pohjalta.

Mitä se sitten heijastaankin. Sitäkö, että biodynaamisuus yhä kiinnostaa? Vai sitä, että kirjahyllyjä siivotessaan ihmiset ovat huomanneet, että tuossakin on kirja, joka on joskus tullut hankittua, mutta kyllä se nyt joutaa pois? Jos sen joku vielä ostaisi?
« Last Edit: 09.08.21 - klo:14:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #536 on: 09.08.21 - klo:14:37 »
Mutta Mäntsälän Heinolan tila, entinen "lippulaiva", ei ole enää siirtymävaiheessa, vaan on nyt "LUOMU". Niinpä siirrämme sen lopettaneisiin. Huomataan, että ko. tilalla ei sen omien nettisivujen mukaan ole lähes vuoteen tapahtunut yhtään mitään.

Viimeisin tieto osuuskunnasta, joka hallitsee ko. Heinolan tilaa:

Heinolan maatilayhteisön Osuuskunta

Liikevaihto pudonnut rajusti entisestään, tilikauden tulos tonnilla miinuksella. Henkilöstö 0.

Seuraamme yhä tuota tilaa, koska se yhä on Biodynaamisen yhdistyksen luottelossa. Ja Biodynaamisen Säätiön omistama, joten se voi taas kerran tulla siitymävaiheeseen (?). Mutta nyt ei hyvältä näytä. Uumoilen jopa, että Säätiö saattaa myydä sen? Jotain radikaalia sen suhteen tarvittaisiin.

Säätiön tällä sivulla...

https://www.biodynsaatio.fi/uutisia/

... on yhä johdantoteksti:

Quote
Juttua Heinolan Tilalta...

Biodynaamisen maatalouden ideologia juontaa juurensa saksalaisen Rudolf Steinerin vuonna 1924 esittelemistä periaatteista, joiden keskiössä on toiminta luonnon ja koko universumin ehdoilla. ”Sanotaan, että biodynaaminen viljely on vanhinta luomuviljelyä”, Heinolan tilan emäntä Terhikki Sahari taustoittaa.

... mutta siinä on toimimaton linkki:

https://www.vilkkuhanke.fi/yhteistyolla-eteenpain/

Jotain tapahtumassa?

https://www.vilkkuhanke.fi/ toimii. Siellä kerrotaan, että uusi oikea osoite on:

https://www.facebook.com/vilkkuhanke/?ref=page_internal

***

Lisää Vilkku-hankkeesta:

https://www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi/tiedotepalsta/show.tmpl?id=5516&sivu_id=1973

https://kasvukunto.fi/vilkku-hanke/

Sieltä löytyi tilaesittelyistä tämä toimiva osoite:

https://kasvukunto.fi/vilkku-hanke/yhteistyolla-jatkuvuutta-pientilalle/

Quote
Tilan tuorein vuokrapuutarhuri on Hollannista kotoisin oleva Hans van der Ende, joka viljelee kasvihuoneessa mm. yrttejä, syötäviä kukkia ja valkosipulia. Ne päätyvät Savoyhin, legendaariseen ravintolaan Helsingin Eteläesplanadilla. Van der Enden kautta Virtakin on löytänyt uusia asiakkaita tuotteilleen. ”Koimme ylivoimaiseksi hoitaa koko kasvihuonetta omin voimin, meitä on sen verran vähän. Sitten Hans tuli mukaan kuvioihin, ja asiat järjestyivät”, Terhikki Sahari kertoo.

Yhteistyö on avannut uusia mahdollisuuksia ja tuntunut toimivalta puolin ja toisin. ”Tänä päivänä ihmiset joutuvat tekemään kauhean paljon yksinään. Täällä on tiimi, joka suunnittelee tilan jokapäiväisiä töitä”, Virta vertailee. Sahari toteaa yksinäisen puurtamisen vaihtuneen sosiaaliseen verkostoon, jossa puhalletaan yhteen hiileen.

Uudella tiellä on tarkoitus jatkaa.”Olen huomannut jaksavani paljon paremmin, kun on yhteisöllistä toimintaa ja eteenpäin katsovia suunnitelmia. Vaikka asiat joskus menevät pieleen, positiivisuus on päällimmäisenä.”

Mutta tuossa jutussa ei ole julkaisupäivämäärää.
« Last Edit: 09.08.21 - klo:23:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #537 on: 11.08.21 - klo:07:46 »
Ehkä on syytä seurata myös sitä, mitä biodynaamisella puolella ei ole tapahtunut. Tämä Keudan aikuisopiskelija ei sitten toteutttanutkaan haavettaan, biodynaamista tilaa, jonka oli tarkoitus aloittaa tänä keväänä (2021).

Tai emme tietysti muuten tiedä, mutta tuollaista tilaa Pohjanmaalta ei ole ilmestynyt Biodynaamisen yhdistyksen tilaluetteloon. Edes luomutilana tai siirtymävaiheessa olevana.

Myöskään Österbottens biodynamiska förening ei ole hänestä omien nettikanaviensa kautta kertonut. Mikä olisi voinut olla mahdollista, kertoihan Keuda hänestä:

Quote
Riikan perheen elämä kaksikielisen pitäjän 1800-luvun pohjalaistalossa kulkee pitkälti metsästyskauden mukaan [..]

***

Tämäkin vähäinen koulutusyhteistyö Keudan kanssa näyttää nyttemmin jääneen pois:

Tuossakin jää hiukan epäselväksi, annetaanko varsinaista opetusta. Tutustuttaminen (pintapuolisesti) ei ehkä sitä vielä ole.  Luomukoulutus Keudan yhteydessä usein mainitaan mutta biodynaamisesta koulutuksesta en pysty löytämään varmistusta. On vain nuo vihjeet.

Eli tukeeko oppilaitosta ylläpitävä kuntayhtymä myös steinerilaisuutta?

PS. Tuo "Nummisissa oleva luomutila" on Heinolan tila Mäntsälässä. Onko siellä edelleen työharjoittelua, en tiedä.*)

Tämä pätkä, joka löytyi Biodynaamisen Yhdistyksen sivustolta osastosta "Viljely", "Neuvonta", selventää asian:

Quote
Keudassa on menossa paitsi luomupuutarhurin perusopinnot useamman vuosikurssin voimin, myös luomuvihannesviljelijän ammattitutkintokoulutus. Perusopintoihin kuuluu retkiä biodynaamisille tiloille Suomessa ja keväisin järjestettävä opintomatka Ruotsiin Järnan biodynaamisiin puutarhoihin.


Eli tuollaiset retket kuuluvat. Muuta ei. Voimme mekin rauhoittua asiasta. Melko "viatonta". Jopa minä voisin mennä tuollaiselle pikku retkelle. Ja sinähän, Jarrumies, kerroit  sellaisella olleesikin, Labbyn tilalla (edellä 28.01.20).


Ja Biodynaamiseen yhdistyksen nettisivuston osiossa "Koulutus" kerrotaan nyt lähinnä yhdistyksen itsensä järjestämistä kursseista.

_____

*) nyt tiedän. Ei ole.
« Last Edit: 11.08.21 - klo:10:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #538 on: 12.08.21 - klo:04:03 »
Huomaan, että myös Haltijan tila on säilyttänyt erikoissuhteensa tamperelaiseen ravintolaan. Tässä tilaisuudessa syksymmällä:

https://ostatilalta.fi/tuottaja/haltijan-tila/

Quote
Haltijan tilalla ja Juhlatalo Rautialassa  joukko ruoka-alan huippuammattilaisia loihtii herkkuja Haltijan tilan naudasta ja Haran tilan mangalitza possusta!

Ravintola KAJO Tampereelta valmistaa ruoka-annoksia Haran tilan mangalitza possusta ja Haltijan puutarhan sadosta.

Näin voimme siis edelleen puhua Tampereesta biodynaamisen Suomen pääkaupunkina;D
« Last Edit: 12.08.21 - klo:06:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #539 on: 12.08.21 - klo:05:38 »
Yritin etsiä, myytäisiinkö Hikiän biodynaamista hunajaa missään Suomessa. Tämä "Kasvua Hämeessä" -artikkeli oikeastaan sisältää vastauksen:

Maailmanvalloitusta, puhtautta, mehiläisten ja ihmisten hyvinvointia
Hikiän


Quote
Lyhyt satokausi onkin yksi niistä asioista, joka tekee tuotteesta ekslusiivisen ja ohjaa muun muassa hinnoittelua. Yksi Hikiän 300 g hunajapurkki maksaa lähes 150 euroa.

Quote
Suomalaiselle kuluttajalle Hikiän hunajan purkkihinta saattaa kuulostaa päätähuimaavalta, mutta me päätimme lähteä suoraan kansainvälisille luksustuotemarkkinoille, jossa hintataso on eri luokkaa, Reko valaisee Hikiän strategiaa.


Ja kyllä se vastaus tuossa riittävän selvästi tulee esille: ei missään.

Toimittaja ei tunnu pitävän tuota millään tavalla pahana asiana. Tuokin täyttää vastuullisuuden kriteerit? "Kasvua Hämeessä" -projekti hyväksyy myös tämän politiikan tai moraalin, laskee sen vastuullisuuden sisäpuolelle:

Ja mitäpä sitä hongkongilaisrouvia säälittelemään? Toisessakin yhteydessä olemme huomanneet, ettei ulkomaalaisten huijaamista katsota Suomessa synniksi. Sitä ei sanotakaan huijaukseksi, vaan (onnistuneeksi) brändäykseksi tms.

Toinen silmään pistävä juttu: biodynaamisuus ohitetaan artikkelissa täysin. Ei mainita kertaakaan.

Mutta hyvin pysyy voimassa se sääntö, että suomalaista Demeter-tuotetta et suomalaisesta ruokakaupasta saa. Uusin tulokas biodynaamisena tilana ei edes yritä sitä tosiasiaa muuttaa.

Tila ei muuten edes vaivaudu antamaan kunnon yhteystietoja Biodynaamisen yhdistyksen tilalistassa. Ainoa mahdollisuus on kirjoittaa sinne kirje, eli pelkkä postiosoite siellä on.
« Last Edit: 22.08.21 - klo:09:25 by Heikki Jokipii »