Tilastoja on kiva selailla. Katselinpa taas
Biodynaamisen federaation tilastoa. Tällaiset maat löysin Euroopan ulkopuolelta, joissa on 1 tai 2 biodynaamista tilaa:
Colombia 37 1
Ethiopia 32 1
Georgia 5 2
Iran 67 1
Morocco 27 1
Uganda 489 2
Ensimmäinen luku on tuossa hehtaarimäärä. Noissa maissa ei selvästikään ole mitään biodynaamista liikettä, päinvastoin
kuin Sri Lankassa. Vaan jotkin yksittäiset viljelijät ovat napanneet idean jostakin (Euroopasta, käydessään? Netin kautta?) Tilakoot ovat tuossa Georgiaa lukuun ottamatta kohtuullisia verrattuna Sri Lankan noin 1 hehtaarin tiloihin. Voi arvata, että noiden tilojen ansaintastrategia on samantapainen kuin suomalaisten Demeter-tilojen: tietyt ravintolat, tilamyynti jne. *)
Sitten siirsin katseeni lähimaihin, ja nyt muihin ilmansuuntiin kuin länteen. Virossa ja Latviassa ei ole Demeter-tiloja, Liettuassa on, mutta vain suurin piirtein yhtä monta — tai yhtä vähälukuisesti — kuin meillä:
Lithuania 1.338 9
Kyllä, niin on, Virossa niitä ei ole, vaikka meille mainostetaan Tallinnassa toimivaa biodynaamista ravintolaa:
Testissä Viron ensimmäinen biodynaaminen ravintola - Jahu Resto Ravintolan kantavana ajatuksena on siis toimia kestävästi ja suosia luomua ja lähituottajia niin paljon kuin mahdollista.
(lihav. HJ)
Mutta nyt siis tiedämme kansainvälisen järjestön tilaston pohjalta, että biodynaamisten ainesosien osalta se ei ole lainkaan mahdollista. Niitä ei lähituottajilta Virosta saa. (Joku saattaisi siten tuossa puhua huiputtamisesta ja harhaanjohtamisesta?) Lähetin tuon tiedon myös City-lehden nettisivulle.
Suurella Venäjänmaalla ei biodynaamisia tiloja ole. Niin pitkälle ei Putinin ja Medvedevin
luomuinnostus ole yltänyt. Steinerilaisuus ei ole löytänyt kaikupohjaa? Muissakin entisissä itäblokin maissa tai nykyisissä kommunistimaissa biodynaaminen viljely on joko olematonta tai hyvin hyvin vähäistä. Laitetaanpa lista:
Slovenia 238 31
Bulgaria 308 1
China 54 4
Czech Republic 4.247 6
Georgia 5 2
Hungary 6.294 27
Lithuania 1.338 9
Poland 3.931 19
Romania 200 2
Serbia 59 2
Slowakia 157 1
______
*) toinen noista melko suurista (toinen voi olla pienempikin) ugandalaisista biodynaamisista tiloista näyttää ratkaiseen asian viemällä tuotteensa Eurooppaan tanskalaisen firman avulla:
https://www.natureandmore.com/en/growers/lilian-anguparuWe're a large biodynamic, family owned business located about 85 km to the north of Ugandan capital Kampala where the packing, processing plant and office are based. Apart from employing around 100 persons (during the seasonal peaks) we also collaborate closely with around 150 out growers. These committed, organic farmers are responsible for a considerable percentage of our products. One of the main reasons why African Organic has become one of the main exporters of Ugandan organic produce is because of our close friendship with the Danish organic specialist Solhjulet which dates back to 2003.
Voi hyvin olla, että kimmoke biodynaamiseen viljelyyn onkin tullut
tuolta firmalta. Tanskassahan asia on saman tilaston mukaan suhteessa aika suosittua. Pientä se suosio toki on, mutta verrattuna muihin maihin, vaikka tuohon Ugandaan. Tuotteet varmaan saadaan Tanskassa markkinoitua eteenpäin.