Author Topic: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee  (Read 268487 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #255 on: 26.05.20 - klo:08:33 »
Kurkirahastolla on Haltian tilan ostoon liittyvää pankkilainaa jäljellä 113 174,32. Vuonna 2020 lainan lyhennykseen ja hoitokuluihin tarvitaan rahaa 9 544,42 euroa. Joukkorahoituskampanjan tavoitteena on saada kasaan vähintään lainanhoitoon tarvittava summa eli 10 000 euroa.

<klips>

Kun rahoitusosuudet tuohon ovat 100 euroa, täytyy löytyä 100 siinä määrin motivoitunutta aatteen kannattajaa, että heiltä tuo raha irtoaa. Löytyykö? Onko tuolla aatteella yhä vaadittavan laajaa kannatuspohjaa? Koko lainan hoitaminen pois vaatisi tietysti paljon enemmän (tarkkaa tietoa meillä ei tietysti ole säätiön koko varallisuudesta — kuten ei asiasta innostuneiden määrästäkään, saati heidän varallisuudestaan).

Nyt löytyi tämä tieto täältä:

https://www.kurkirahasto.fi/maanhaltijat/

Quote
Kiitos Maanhaltijat!

20.2.2019 Kurkirahasto osti joukkorahoitusta apuna käyttäen n. 14 hehtaaria maata. Tällä alueella on noin 10 hehtaaria peltoa, tilakeskuksen tonttimaa ja vähän metsää. Maa-alue on lohkomisen yhteydessä nimetty Haltijan tilaksi.

Maanhaltijoita on nyt 229! 

Tuolle joukolle asian ei kuvittelisi olevan ylivoimaista. Mutta rahaa/motivaatiota pitää tietysti vähän olla, joko jokaisella tai ainakin riittävän monella (sitten tietysti jäljelle jääneillä kumpaakin enemmän, jos riittävän innokkaita kuitenkin on vähemmän). Koko tuon pankkilainan maksaminen olisi aika tarkkaan 500 euroa per nuppi. *)

Uutta tietoa ei rahoituskampanjasta 2020 ole nyt 2 viikkoon tullut. Sen noin viikon tuloksen (2 200 euroa) jälkeen. Vielä ei ole kuitenkaan varaa vedota tähän ("mitä minä sanoin" -hengessä):

Nyt kuluneen viikon aikana uutta rahoitusta ei ole tullut niin paljon, että Kurkirahasto olisi katsonut aiheeliseksi kertoa uuden luvun. Siihen voi olla monia syitä, mutta ilkeänä ihmisenä esitän oman teoriani: uskolliset kupattin tuon ensimmäisen noin yhden viikon aikana tyhjiin. Tämä teoria on täysin falsifoitavissa ja kumoutuu heti, jos Kurkirahasto ilmoittaa uuden komeamman luvun.

_______

*) "maanhaltijoille" luvataan kyllä "osallisuutta". Mutta joku yltiödemokraattinen päätöksentekomuoto olisi jo tuolla joukolla oletettavasti hyvin epäkäytännöllinen. Parempi, että Säätiö hoitaa. Tuntevatkin biodynaamisuuden säännöt paremmin.
« Last Edit: 27.05.20 - klo:04:48 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #256 on: 28.05.20 - klo:05:36 »
Mutta samaan aikaan on jotenkin surullistakin (myötäeläen — ks. edellä 07.04.20) seurata tämän vanhemman vastaavan yrityksen nykyistä hiljaiseloa:

HEINOLAN TILA
Elämää biodynaamisella tilalla Mäntsälässä


Quote
Tilalla järjestetään tapahtumia! Aikoinaan järjestettiin Kevätkestit toukokuussa sekä syksyllä Sadonkorjuujuhla. Kesällä oli heinäntekotalkoita. Tilan tuotteita myös käytiin joskus myymässä mm. Mäntsälän Sepänmäen maalaismarkkinoilla sekä Järvenpään kävelykadun Maa elää-tapahtumassa. Tila osallistuu toisinaan myös Ravintolapäivään. Seuraa tulevia tapahtumia!


Kun kaikki nyt siellä näyttää tapahtuneen "aikoinaan". Eikä mitään uutta tapahdu. Edes tilapuoti ei toimi: toiminut viimeksi lokakuussa 2015, sivuston mukaan.  Tapahtuuko tuossa "maatilayhteisössä" nykyisin yhtään mitään? Vai onko haaveista sen osalta*) täysin luovuttu?

Tilan omistaa yhä Biodynaamisen viljelyn Säätiö, mutta silläkään ei näytä olevan suunnitelmia sen kehittämiseksi. Kaikki kehittäminen näyttää nyt kohdistuvan tuohon toiseen, Haltijan tilaan. Vaikka Heinolan tila olisi paljon suurempikin, ja sen kuvittelisi sikäli antavan enemmän mahdollisuuksia. Heinolan tilasta oli kyllä kymmenkunta vuotta sitten suhteellisen suurelliset kehittämissuunnitelmat (ks. tilan sivusto).

Kun lähetin asiaa tiedustelevan kysymyksen tuossa ilmoitetulla sähköpostiosoitteella heinolanmaatila@gmail.com jo viikkoja sitten, en ole saanut minkään sortin vastausta. Ko. postilaatikko on olemassa, virheilmoitusta ei tullut.

Tilaan liittyneen Muijaniityn ruokaosuuskunnan "laittamisesta tauolle" v. 2016 kerroimmekin jo edellä 23.04.20.


_______

*) vaikka kirjaankin (2015) tuo yhteisö jo pääsi:

https://luomulaakso.fi/unelmien-ekokylat-kurkistuksia-suomalaiseen-ekoyhteisoasumiseen/

Sinne näyttää päässeen myös Kurjen tila, silloisine järjestelyineen.
« Last Edit: 28.05.20 - klo:07:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #257 on: 28.05.20 - klo:14:04 »
Olisiko Steinerista apua Afrikan ja Lähi-Idän heinäsirkkaongelmaan? Tällaisia suuntaviivoja löytyy (Ludger Wess):

https://mobile.twitter.com/LudgerWess/status/1265929386160787456/photo/2

Eli jos Steineria seurataan, heinäsirkka poltetaan ja sen tuhka levitetään silloin kun kuu on Kaksosten tai Vaa'an tähtikuviossa.

Ja kyllä, näinhän se oli, kun sen itse hänen "Maatalouskurssistaan" luin:

Näitä Steinerin neuvomia tuholaisten torjuntakeinoja ei jostain syystä tuoda uudemmissa biodynaamisissa teksteissä paljon esille:

Myyriä vastustetaan nylkemällä pyydystetyn nuoren myyrän nahka ja polttamalla se. Tuhkaa sitten ripotetaan pelloille. Hyvin pienet "homeopaattiset" määrät riittävät. Erilaisten kosmisen voimien kautta vaikutus on se, etteivät myyrät enää lisäänny.

Hyönteisten vastustuksessa taas hyönteinen poltetaan kokonaan. Tuhka saman tapaan levitetään. Hyvin pienet määrät siinäkin riittävät.

Molemmissa tapauksissa tarkkaa on tähtien asento silloin, kun polttaminen ym. tapahtuu.

Jos Afrikan tai Lähi-Idän viljelijät Steinerin neuvoihin turvautuvat, heidän kärsivällisyytensä pitää riittää vielä tähän:

Molemmissa tapauksissa tulosta luvataan neljässä vuodessa. Sehän on luonnon rytmi näissä asioissa. Tarkentaen: ei siis neljän vuoden ajan vaan neljän vuoden kuluessa, ennemmin tai myöhemmin. Tässäkin on steinerilaisen vain sopeuduttava luonnon omaan rytmiin, eikä kärsimättömyyksissään sortua teollisiin torjunta-aineisiin. Tai edes muussa luomuviljelyssä sallittuihin?

Wess lähetti tuon twiittinsä vastaukseksi tunnetun luomuasian ajajan, MEP Martin Häuslingin twiittiin, jossa hän oli varoitellut kemiallisten torjunta-aineiden riskeistä heinäsirkkojen torjunnassa.
« Last Edit: 29.05.20 - klo:07:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #258 on: 29.05.20 - klo:07:34 »
Jälkimmäisen ryhmän avustuksia saatettiin myöntää biodynaamiselle viljelylle enemmänkin yksityishenkilöiden kautta, mutta nuo nimet tunsin (ovat olleet täällä esillä).

— klips —

Ja noiden henkilöiden kohdalla: jos alkaakin näyttää siltä, että Suomesta ei oikein saa lisätietoa asiasta, tai henkistä tukea, ulkomaille ei tarvitse omilla rahoillaan matkustaa. (Lisäys 25.05.20)

Tällainenkin kurssi olisi Intiassa tarjolla:

https://mobile.twitter.com/zaruk

Quote
If you're in search of purpose, why not volunteer at Vandana Shiva's Earth University?
For €1500/mo Navdanya will teach all you need to know about agroecology: how to fill horns with dung, spiritual movements of sowing...
Must be ready to work long hours!


Ja linkin esittelyvideosta viimeistään näkyy, että biodynaamisuudesta on kyse: lehmänsarvia vilisee opettajien käsissä ja täällä jo useinkin esille tullut preparaatin sekoitusastiakin näkyy.

(myös Ludger Wessin kautta)

Tuohon osallistumiseen varmasti ainakin Henri Murron saama vähän isompi stipendi riittäisi.
« Last Edit: 29.05.20 - klo:07:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #259 on: 30.05.20 - klo:04:18 »
Olisivatko he liian uskollisesti, tämä Voi hyvin -lehdessä 2008 esitelty pariskunta, seuranneet vain "pyhiä kirjoituksia" eli Steinerin ohjeita:

Quote
– Yleensä pelloille syydetään satoja kiloja kemiallisia lannoitteita. Me liuotamme herneen kokoisen nokareen preparaattia veteen, joka ruiskutetaan pellolle, Jaana selittää.

Mitä ikinä siinä herneen kokoisessa nokareessa olikin, mitään havaittavaa vaikutusta sillä ei voinut hehtaarien pellolla olla. Mutta tuon temppuilun lisäksi kokeneempi biodynaaminen viljelijä käyttää luomuviljelystä lainattuja keinoja:

Quote
Steinerin maatalouskurssin jälkeen biodynaamisessa viljelyssä on otettu käyttöön luomuviljelylle tyypillisiä menetelmiä kuten vuoro- ja kateviljely.[1] Käytännössä oleellinen ero nykyaikaiseen luomutuotantoon, että biodynaamisessa viljelyssä edellytetään Steinerin preparaattien käyttöä.[1]

Vaikkei Steiner niistä luomunikseistä mitään maininnut. Mutta se nokare ei sitten yksistään riittänytkään. Ja pariskunta ilmeisesti vaivihkaa luopuikin biodynaamisuudesta.

***

Uskosta ja pyhien kirjoitusten tulkinnasta:


Esko Valtaojalla on TS:ssa pakinanomainen puheenvuoro "Uskontoviiniä", aiheena mm. biodynaamiset viinit:

Quote
Mistä biodynaamisten viinien ryntäys Alkoon? Mahtaakohan kyseessä olla Etiketti-lehdessä mainostetun Alkon eettisen ohjelman ja vastuullisen ostamisen edistäminen? Saammeko seuraavaksi nautittavaksemme voodoo-menoin poimittuja rypäleitä? Tai voisiko Alko peräti värvätä emerituspaavin siunaamaan joitain aivan erityisen eettisesti valittuja pulloeriä?

Olisivatko he astuneet askelen sille tielle:

https://www.mdr.de/sachsen-anhalt/dessau/wittenberg/wittenberger-luther-erdbeeren-werden-geerntet-100.html

Taatusti uskonpuhdistettuja Luther-mansikoita. Tuostahan on enää lyhyt matka luterilaisiin viineihin!

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #260 on: 31.05.20 - klo:04:26 »
Sattumoisin saimme tuohon vastauksen, vaikka Salvian ruokalistaa ei löytynytkään.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2698902806825740&id=100001181427018

(23.03.2020)
   
Quote
Janne Länsipuro

Normaalioloissa Labby Catering valmistaa ja tarjoaa ravitsevaa, luomu raaka-aineista valmistettua, lounasta Snellman-korkeakoulun opiskelijaruokalassa, Jollaksessa.

Vallitsevissa poikkeusoloissa etsimme uusia toimintaväyliä ja olemme päättäneet aloittaa keittotoimitukset lähialueille Itä-Helsingissä.

Keittovaihtoehtoja tarjoamme kaksi:
Perinteinen lihakeitto Labbyn kartanon luomulihasta ja Majvikin biodynaamisista juureksista
Täyteläinen kasviskeitto luomu linsseistä ja Majvikin biodynaamisista juureksista

Keitot ovat maidottomia ja gluteenittomia eivätkä ne sisällä tyypillisiä allergeenejä, kuten pähkinöitä, selleriä tai paprikaa.

Jne. Eli varmasti koulun ruokalassa on todella tarjolla myös biodynaamista ruokaa. Normaaliaikoina, ja sitten kun ne taas palaavat.

Päädyimme siihen, että Labby ei ole enää biodynaaminen tila. Mutta tila ja sen Labby Catering ovat säilyttäneet suhteensa tähän pieneen piiriin.

Mikseivät olisikin säilyttäneet, kun tämän Cateringin vetäjä Janne Länsipuro aiemmin oli hyvinkin keskeinen henkilö biodynaamisessa liikkeessä Suomessa. Hän mm. edusti Suomea Pohjoismaisessa biodynaamikkojen kokouksessa, jossa kertoi alan koulutuksesta. Hoiti Labbyn tilan puutarhaa. Koulutuksensa hän oli saanut juuri Snellman-korkeakoulussa: valmistui biodynaamiselta linjalta. On toiminut siellä myöhemmin opettajana.

Vai kuinka on? Luottaen liikaakin internetin tietoihin, olisiko hänkään täysin säilyttänyt steinerilaisen aatteen palon? Muuta aatteellista paloa on, Vihreiden poliitikkona hän toimii. Mutta haku hänen nimellään ja sanalla "biodynaaminen" vuoden aikarajauksella ei anna mitään.  Eikä  muutamankaan vuoden aikarajauksella kovin paljon mitään.

Labbyn tilan statusta haarukoimme edellä perusteellisesti. Siinä yhteydessä löytyi tämäkin vähän epäselvä tieto, jonka tulkitsimme näin:

Labby Cateringin sivuilla
http://www.labbycatering.fi/index.html
kerrotaan seuraavaa:
Quote
Keittiömme on luomu- lähi- ja kausiruokakeittiöiden edelläkävijä. Yritys on syntynyt biodynaamisen puutarhatoiminnan jatkumona.

Epämääräinen ja monitulkintainen sanonta "biodynaamisen puutarhatoiminnan jatkumona" taitaa merkitä sitä, että tila ei ole enää biodynaaminen vaan vain luomutila.

Voisiko olla, että Länsipurollakin steinerilaisuus on siirtymässä nuoruusmuistojen joukkoon? Joita hän muistelee varmaankin hellästi, mutta ei enää ota täysin tosissaan? — "Kokkikuutonen" kertoi täällä kauan sitten toisessa triidissä eräiden muidenkin Vihreiden poliitikkojen antroposofisista taustoista. Heidänkin kohdallaan lienee samalla tavalla.
« Last Edit: 31.05.20 - klo:04:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #261 on: 31.05.20 - klo:04:46 »
– klips –
... että ehkäpä kuitenkin jotain ihmeellistä kautta nuorelle ihmiselle on myöhemmässä elämässään hyötyä siitä, että hän osaa tehdä oikeaoppisen steinerilaisen preparaatin. Tai jos tuolla ollaan tiukemmin traditiossa, hän tietää ja osaa sitten, miten nuori myyrä nyljetään, poltetaan ja sen tuhka pellolle levitetään. Ehkäpä osaa myös vastaanottaa typen viestejä, missä niitä sitten sattuu kuulemaankaan.


PS. 14.3.17: Aamuradiossa puhutaan juuri nyt nuorten työhausta. Kannattaakohan tuo harjoittelu mainita CV:ssä aikanaan, kun hakee työtä, josta maksetaan palkkaa?

Tänäkin vuonna Kaupunkilaisten Oma Pelto tarjoaa työharjoittelupaikkoja samoin ehdoin eli ilman palkkaa. Samat ihmettelymme.
« Last Edit: 31.05.20 - klo:04:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #262 on: 31.05.20 - klo:08:41 »
Tämä ei aiheuta muutoksia tilalistaamme:

Minnan ja Tomin viljelypalstalla nelivuotinen kierto

Quote
Pariskunta viljelee biodynaamisesti ja maan kasvukantaa hoidetaan nelivuotisella kierrolla.


Mutta kun näitä tapauksia ryhdyin keräilemään. Niin, ja tässä alkaa olla jo sen verran asiantuntemusta, että pääsee huomauttelemaan.  8)
   
Quote
Rikkaruohot kitketään käsin ja tuholaisten torjuntaan käytetään luonnon omia konsteja. Raparperi- ja nokkosvesi sekä tietyt yrtit kuten timjami, samettikukka ja minttu karkottavat osan ei toivotuista hyönteisistä.


Ei, kuulkaa, ei niitä hyönteisiä Steinerin mukaan noin torjuta! Tuhkaus!!! Ja levitys palstalle. Katsokaa mikä hyönteinen on kyseessä, ja sitten kalenterikirjasta, minä ajankohtana toimenpiteet tulee suorittaa! Ks. juuri edellä 28.05.20.
« Last Edit: 31.05.20 - klo:09:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #263 on: 02.06.20 - klo:06:05 »
Pari vuotta sitten tämä firma osallistui:

https://m.facebook.com/pg/Naturcom/posts/#!/story.php?story_fbid=2103030043074347&id=1910559575654729&__tn__=%2As%2AsH-R

Sen osallistumisesta jatkohankkeeseen "Kampanja 2020" ei ole tietoa. Kuten ei siitäkään, miten se hanke muutoin on edennyt. Vieläkin viimeisin tieto siitä on: 2 200 euroa kasassa (11.05.20).
« Last Edit: 05.06.20 - klo:04:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #264 on: 05.06.20 - klo:04:19 »
Luonnehdinta tuolla toisaalla mainitussa kirjassa (s. 41) Steinerin ympäristönäkemyksistä:

Quote
Neither did his prescriptions address environmental concerns. Steiner ignored the loss of ammonia from soil  when using animal manures and the nitrate leaching from agricultural soils into groundwater after manuring. Nor did he advocate the use of township waste to recirculate*) plant nutrients. Rather he aimed to restore agriculture through "cosmic and terrestial forces".

Eli se oikeastaan biodynaamisten viinienkin ympäristöystävällisyydestä, johon Alkokin aina/usein vetoaa, kun ei poista niitä valikoimistaan:

https://www.alko.fi/vastuullisesti/tuotteiden-vastuullisuus/vihrea-valinta-merkinta-kertoo-juoman-ymparistoystavallisyydesta

Tämä myrkkyasiahan on jo edellä käsitelty:

On tuossa yritystä ihan tiukkoihinkin sääntöihin. Mielenkiintoinen on suhde kuparisulfaattiin: sitä ei kielletä, mutta sille annetaan käyttömäärärajoituksia (ja näin pyritään erottumaan edukseen muista luomuviineistä).

Mutta se kuuluu kyllä jo selkeästi siihen osaan opista, joka on muka onnistuttu "johtamaan" Steinerin luennoista, ja josta hän itse ei tiennyt mitään. Hänellähän tuholaisten torjunta perustui yleensäkin toisenlaisiin keinoihin, nimenomaan kosmisia voimia hyväksikäyttäviin.


______________

*) tämä ymmärtämättömyys näkyy nykyisissäkin biodynaamisissa viljelijöissä: ollaan ylpeitä tilan omavaraisuudesta ja sisäisestä kiertokulusta, ollenkaan ajattelematta, että se voi toimia vain, jos tila ei myy mitään ulos. No, tietysti se osittain toimii niin, että biodynaamiset tilat ilmeisesti oikeasti myyvät aika vähän ulos.  8)

Tämänhän olimme jo itse huomanneet itse Pyhässä Maatalouskurssissa:

Juuri lannoituksesta: Steiner näyttää pitävän sinänsä syntinä tai jotenkin patologisena ilmiönä jo sitäkin, että käyttää naapuritilalta luovutettua lantaa. Perustelut sille ovat kyllä astrologisia. Mutta luomutilojen loisimisilmiön hänkin tavallaan näyttää havainneen, jo silloin.
« Last Edit: 06.06.20 - klo:02:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #265 on: 06.06.20 - klo:04:38 »
Nyt Biodynaamisen yhdistyksen tilalistaan on tullut muutoksia:

https://www.biodyn.fi/tilatjatuotteet/

Listasta poistetut:

- Toivo-tilan osuuskunta
- Timo Vähänen

(Solsidans Trädgård listassa yhä on, vaikka meillä oli aika varmoja tietoja siitä, että se olisi lopettanut, edellä 05.04.20)

Määritelty DEMETER-tilaksi tai siirtymävaiheeseen:

- Heinolan tila
- kaikki Sylvia-koti yhdistys ry:n tilat (merkitty yhtenä ryppäänä), Myllylähde-yhteisö ja Tapolan kyläyhteisö

Lisäykset LUOMU-tiloihin:

- Ojanen Ari
- Pienikylä Oy

Omaa listaamme täytyy vain vähäisessä määrin päivittää. Solsidans Trädgårdin kohdalla luotamme omiin nettihavaintoihimme.

PS. Toimimattomia linkkejä listassa on Biodynaamisen yhdistyksen listassa vieläkin, vaikka joku oli korjattukin.

PS2. Tuskin kannattaa saivarella siitä, montako biodynaamista tilaa Suomesaa on. Biodynaamisen yhdistyksen listassa niitä on 13. Me olemme omassa listassamme esittäneet oman käsityksemme.
« Last Edit: 06.06.20 - klo:12:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #266 on: 06.06.20 - klo:06:16 »
Kehitys kehittyy, tälläkin saralla, meille kerrotaan:

Kylvö- ja korjuukalenteri 2014

Quote
"Maria Thunin tähdistöihin ja biodynaamiseen maanviljelyyn liittyvä tutkimustyö on luonut uusia uria kasvien viljelyssä ja hoidossa. Kylvö- ja korjuukalenteri on suunniteltu siten, että kaikki puutarhurit, maanviljelijät, hedelmä- ja viinitarhurit sekä mehiläistenhoitajat voivat hyötyä siitä työssään. "
(lihav. HJ)

Onkohan Herttoniemen ruokaosuuskunnalla nyt varmasti tämä antroposofisen tutkimuksen viimeistä sanaa edustava opus käytössään?

Tuokaan ei enää paperisena suomeksi ilmesty, kun Toivo-tilan osuuskunta ja mitä ilmeisemmin myös Rihu ry, on lopettanut. Se julkaisi sitä aiemmin. Käytettävissä on enää Ruotsin versio. Ainakin netistä se löytyy.

***

Vaikka Heinolan tila Mäntsälässä on nyt noin virallisesti tulossa biodynaamiseksi tilaksi, ei siellä sen omien nettisivujen mukaan vieläkään mitään tapahdu.

***

Outo on Ari Ojasen luomutilan lisäys yhdistyksen listaan. Sille ei anneta edes kunnon yhteystietoja. Oletetaanko, että kiinnostuneet paperikirjeitse tiedustelisivat tietoja tuotteista ja hinnoista, ja siten tekisivät tilauksensa? Onko tila mukana vain, jotta lista näyttäisi pidemmältä? Ari Ojasen (aiemmistakaan) kytköksistä biodynaamisuuteen ei löytynyt netistä merkkejä.

***

Haltijan tilaa ei vielä ollut listassa, mutta sen aika tulee varmaan vuoden vaihteessa, kun Kurjen tila lopettaa (kun sen vuokrasopimus päättyy).
« Last Edit: 06.06.20 - klo:14:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #267 on: 07.06.20 - klo:04:01 »
Seppo Lohtaja oli Turun Sanomissa 6.3.2013 yrittänyt selittää tätä hiukan kiusallista mielleyhtymää pois näin:

Viljely ei perustu horoskooppeihin

Quote
Biodynaaminen viljely on yksi luomun haara. Se ei perustu horoskooppeihin vaan maan hoitoon vuoroviljelyn ja kompostin avulla. Viljelymuoto syntyi vuonna 1924, kun Rudolf Steiner piti viikon mittaisen kurssin maaperän kunnosta (jo tuolloin!) huolestuneille viljelijöille.*)

Erona luomuun ovat biodynaamiset preparaatit. Asian ymmärtämisen ongelmana on, että preparaatit perustuvat Steinerin luomaan antroposofiseen hengentieteeseen, eikä niiden käytölle ole ns. luonnontieteellistä selitystä. Se ei kuitenkaan estä niiden vaikutusten empiiristä tutkimista. Erinäiset tutkimukset osoittavat, että positiivisia vaikutuksia on.

Horoskooppiväitteet pohjaavat Maria ja Mathias Thunin toimittamiin kylvökalentereihin, joissa ns. suotuisat kylvöpäivät perustuvat auringon asemaan eri tähdistöissä.

Tutkimustulokset ovat ristiriitaisia. ”Viralliseen” biodynaamiseen viljelyyn ne eivät kuulu, koska niiden noudattaminen ei kuulu tuotantoehtoihin.

Siihen oli "Rauni" netissä vastannut:

Quote
"Erinäiset tutkimukset osoittavat, että positiivisia vaikutuksia on."

Niin on masennuspotilaillakin placebon suhteen, mutta se ei tee aineesta vaikuttavaa. Molempia asioita yhdistää vahva usko. Toisinaan se on hyvä, toisinaan yksinkertaisesti hölmöä. Jokainen päättäköön itse kumpaa se on tässä tapauksessa, kun tarjoillaan homeopaattisia yhdisteitä kasveille. Niillä kun ei ole uskoa, ainoastaan biodynaamisen ruoan viljelijällä ja syöjällä on.

Siinä se tuli pitkälle sanottua. Mutta ei se, että kyllä taivaankappaleiden asema tuli selvästi ja tärkeänä esille jo "Maatalouskurssissa". Ja mitä itse Maria Thunin työhön tulee, niin kyllä se tämän Saksan Demeter-liiton nekrologin mukaan ihan hyväksyttyä valtavirtaa biodynaamisessa ajattelussa on:

Urgestein der biodynamischen Bewegung
Zum Tod von Maria Thun


Että hän olisi ollut liikkeen kulmakivi tai peruskivi, saattaa olla nekrologiin kuuluvaa kielenkäyttöä mutta kyllä siitä täysin hyväksyvä kuva tulee. Ja tämä maassa, jossa on yli neljännes kaikista maailman Demeter-sertifioiduista tiloista. Kyllä se sillä tavalla aika "viralliseltakin" vaikuttaa. Kyllä se Sveitsissäkin, suhteessa maailman biodynaamisimmassa maassa, valtavirtaa näyttää olevan:

https://demeter.ch/biodynamischer-kalender/

Tarjotaan ilmaiseksi kätevää taitettavaa pikakalenteria, mutta ohjataan myös syvällisemmän tiedon ääreen:

Quote
Ausführlichere biodynamische Kalender

Wer detailliertere Informationen wünscht, arbeitet von der Bodenvorbereitung und Aussaat über das Ziehen der Pflänzchen bis zur Ernte mit Maria Thuns Aussaatkalender. Er enthält detaillierte Informationen zu Mondphasen und Planetenständen sowie weitere praktische Infos.
(lihav. HJ)

______

*) menee historian puolelle, mutta osallistujat tuohon tilaisuuteen tiedetään, ja viljelijöitä heistä oli selvä vähemmistö. Tarkkaan ottaen vuoroviljely ja komposti eivät noissa luennoissa edes vielä olleet mukana. Typestä en ko. kirjaa tutkiessani löytänyt kuin sen yhden maininnan, jossa typpi juttelee viljelijälle.
« Last Edit: 07.06.20 - klo:09:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #268 on: 07.06.20 - klo:17:03 »
Tässä Luomuliiton palkitsemisuutisessa ei mainita muuten hänen steinerilaisuudestaan mitään:

Seppo Lohtaja palkittiin luomun edelläkävijänä  (16.11.2016)

Sormet tietysti syhyävät sen selittämiseksi miksi ei.

No, pakko se on sanoa: oliko se lopullinen taitekohta jossain noilla kieppeillä?

Ja pakko sanoa tämäkin: jäivät vain ne, jotka me edeltä tunnemme jo kaikki nimeltä? Joista osan Lohtaja oli jopa aikanaan viekoitellut aatteen pauloihin?

***

Mutta saatoimme tässä olla kuitenkin väärässä: Solsidans Trädgårdista löytyi FB:sta tuoreehko elonmerkki.

PS. Facebookissa luki: "Vi är på gång!" (30.04.20). Mutta Asiakastiedolla luki edelleen: "Tämän yrityksen toiminta on lakannut". (??) Eli odotellaan, ei heti muuteta omaa listaamme takaisin.

PS. 10.06.20: Myös tämä Visit Närpes -sivu lisää epäluuloamme tilan toiminnan ainakin väliaikaisesta lopettamisesta:

https://www.visitnarpes.fi/fi/node/415

Siinähän kaikki elektroniset tiedot — puhelinnumeroa myöten — viittaavat toiseen firmaan. Eli oliko tuo FB-ilmoitus sitä, että me olemme nyt matkoilla, ja Polarfilén Hasse vastaa, jos jäi jotain kysyttävää?
« Last Edit: 10.06.20 - klo:06:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #269 on: 09.06.20 - klo:04:35 »
Vaikka Heinolan tila Mäntsälässä on nyt noin virallisesti tulossa biodynaamiseksi tilaksi, ei siellä sen omien nettisivujen mukaan vieläkään mitään tapahdu.

Hiukan oli tapahtunut. Tilalla on myös tällainen kommunikaatiokanava:

Heinolan maatilayhteisön ystävät

https://www.facebook.com/groups/863201717028527/

Siellä tarjottiin 7.6.2020 ostettavaksi taimia. Edellinen merkintä oli maaliskuulta, jossa kerrottiin tilalla syntyneistä vasikoista. Nämä merkinnät olivat emäntä Terhikki Saharin. Maatilayhteisö mahdollisine tapahtumineen ei sielläkään tullut esille.  Tilan omilla sivuilla tuorein päivämäärä on edelleen 2 vuoden takaa, osallistuminen Suomen Luonnon päivään 2018.