Tässä saamani vastaus. Kysymykseni on pätkittynä välissä.
***
Hei Heikki
Kiitos kysymyksestä, koskien sanaa ”biodynaaminen”.
>Mainitaanko sitä sanaa missään laissa tai asetuksessa?
Kyllä, kerran: Nykyisin voimassa olevan perusasetuksen eli neuvoston asetuksen 834/2007 12.1c artiklassa (Kasvintuotantoa koskevat säännöt), jossa todetaan, että biodynaamisten preparaattien käyttö on sallittua.
>jos joku käyttää tuotteestaan sanaa 'biodynaaminen', eikö hän saa sen vapaasti tehdä?
Ei, jos sanalla viitataan neuvoston asetuksen soveltamisalaan kuuluvaan tuotteeseen (art . 1). Eli neuvoston asetus koskee myös biodynaamista porkkanaa, koska se on neuvoston asetukseen soveltamisalaan kuuluva luomutuote. Korostan kuitenkin, että soveltamisalaan kuuluu vain asetuksen sisältämät luomutuotannon vähimmäisvaatimukset.
Neuvoston asetusta ei siis sovelleta biodynaamisen porkkanan ”dynaamiseen” puoleen, vaan se tarkastelee sitä vähimmäisvaatimukset täyttävänä luomutuotteena. Tarkemmin asiasta neuvoston asetuksen 23 artiklasta ”Luonnonmukaiseen tuotantoon viittaavien ilmausten käyttö”.
Esimerkki tuotteesta, johon neuvoston asetusta ei sovelleta, voisi olla vaikkapa ”biodynaaminen saunavihta”.
>Olisin kysynyt, valvotaanko sanan 'biodynaaminen' käyttöä todella?
Valvotaan siis vain siltä osin kuin luomulainsäädäntö edellyttää. Jos valvottu luomuviljelijä väittää luomuporkkanaansa biodynaamiseksi, ei ”biodynaaminen” myyntiväittämän valvontaan sovelleta neuvoston asetusta. Se voi silti olla kuluttajan harhauttamista, koska biodynaamisella viljelymenetelmällä on selkeät tunnusmerkkinsä. Eli en menisi myymään ”biodynaamisia saunavihtoja” ilman Demeter-sertifiointia.
terveisin
Sampsa
***
Niinpä lienee niin, että sekä Ruohonjuuren tee että Tallinnan Jahu Resto selviävät EU:n osalta pälkähästä. Kunhan tarjottavat tuotteet täyttävät luomukriteerit.