Aiempia ravintotaseita selaamalla tämä itsellemme määräämän
tehtäväksiannon suorittamismahdollisuudet eivät näytäkään niin hyviltä.
Resoluutio ei niin sanoakseni riitä. Ravintotaseista ei kuitenkaan saa riittävän yksityiskohtaista tietoa siitä, mitä suomalaiset keskimäärin syövät.
Lihankulutus
kyllä selviää. Ehkä perunoiden ja vihannestenkin. Mutta viljassa tulee jo ongelmia. Mihin kuluu n. 4 kiloa kiloa luomuvehnää? Leipää ei paljon tule, eikä ilmeisesti luomupastaakaan? Luomukahvileipää luultavasti
hyvin vähän.
Lihankulutuksessakin olisi ehkä otettava huomioon, kuinka
jalostettuna se kulutetaan? Liha ei ole vain jauhelihaa tai sisäfileetä. Tai joulukinkkuja.
Tai mihin kuluu n. 2 kiloa luomuruista (henkeä kohti)? Leipää syntyy, mutta kuinka paljon?
Kananmunat ovat aika selvä tapaus. Mutta maidon käyttö
ei enää olekaan.
Aiempien ravinnetaseiden pohjalta se, ettei kalaa ole Suomessa saatavilla luomuna, ei ehkä olekaan niin paha handikappi luomulle kuin oli luultavissa. Kyllä suomalaiset kalaa syövät, ja sen kulutus pysyy hyvin tasaisena. Mutta oli kuitenkin vuoden 2021 tietojen mukaan vain n. 15 kiloa vuodessa kun lihaa kului n. 80 kiloa. Kala ei lisäksi ole niin energiatiheätä kuin liha.
***
Kaikkiaan on jo nyt kyllä syntynyt yleisvaikutelma, että luomun merkitys on kyllä jopa hämmästyttävän mitätön. Se vaikutelma on syntynyt sekä näistä tässä triidissä esitetyistä tuotantotilastoista että kaupan ilmoituksista saaduista tiedoista luomun vähäisestä tarjonnasta. Toteutuneesta myynnistäkin tietoja meillä on, vaikka ne
voisivat olla parempiakin. Yhtä masentavaan suuntaan sekin osoittaa: 2,2 prosenttia (2022).
Tämäkin taas:
No, tulee siitä mieleen myös itsetutkistelummekin. Sieltä erikseen linkki uutiseemme (2010):
Miksi keskittyä niin mitättömään asiaan kuin luomu?