Vielä kerran tämä läpikäynti jo tietämästämme asiasta. Että valmisruokia ei juurikaan luomuna ole.
Järkeilen, että syy on sekä kysynnässä että tarjonnassa.
Valmisruoka on nimensä mukaan enemmän tai vähemmän valmis ateria. Jossa mukana pitää olla enemmän tai vähemmän kaikki ainesosat.
Muuta löytyykö ainesosia aina luomuna? Vaikkapa pussikeitoista minun suosimani Mexicanakeiton ainesosalista on tämä:
Ainesosat: Pasta 44 % (DURUMVEHNÄJAUHO), kasvikset[1] 18 % (porkkana, punainen paprika, tomaatti, JUURISELLERI, purjosipuli, savoijinkaali, sipuli), suola, tärkkelys, maissi, hedelmäsokeri, kananliha 2,2 % (sis. hapettumisenestoaineet (E 304, E 307)), palmurasva, hiivauute, kananrasva, aromi, persilja[1], mausteet, karamellisoitu sokeri, maltodekstriini, hapettumisenestoaine (rosmariiniuute). Saattaa sisältää pieniä määriä kananmunaa, soijaa, maitoa ja sinapinsiemeniä.[1]Kestävän kehityksen mukaisesti kasvatettuja. Voimakassuolainen.
Niin, kyllä ehkä nuo ainesosat pienellä vaivalla saisi luomuinakin koottua? Vai onko siinä kyseessä juuri se ylimääräinen vaiva? Siitä johtuva lisähinta? Eikä huolettomilla pussikeittojen syöjillä riitä asiaan mielenkiintoa? Kukaan ei ole tiedustellut kaupassa sitä luomuna?
Mutta yleisemmin: jos luomuna tuotetaan kaikkea vähän, vähän harvinaisempia ainesosia tuotetaan sitten erittäin vähän. Ehkä siis liian vähän.
Tätä teoriaani olen jo pidempäänkin ja useaan otteeseen täällä jauhanut. Kun en toisaalta halua syyttää luomuväkeä saamattomuudesta. Vaikka sillä rajoilla
on täällä oltu.
***
Ravintoloissa (esim.
Steiner-koulujen ruokalat) käytetään kyllä aterioiden luomuisuusprosentteja. Mutta on ilmeisen hankalaa tehdä samoin kaupan tuotteiden kohdalla? En ole sellaista ainakaan missään nähnyt. Tuote on luomua, tai sitten ei ole. — Pahus soikoon, jos tuossa tuli keksittyä käyttökelpoinen idea luomuväelle!