Author Topic: Puolueet ja luomu  (Read 130913 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #120 on: 29.05.15 - klo:07:42 »
Uudesta maatalousministeristämme Kimmo Tiilikaisesta, joka itsekin on luomuviljelijä, varmaan saamme innokkaan luomuohjelman toimeenpanijan, jos hänen käsityksensä ovat säilyneet suurinpiirtein samoina kuin tässä Luomuliiton artikkelissa (tiedotteessa) 2 vuoden takaa:

Quote
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen ja europarlamentaarikko Tarja Cronberg uskovat, että luomutuotanto lisääntyy ja siitä tulee ennen pitkää valtavirtaa.

– 50 % vuoteen 2030 mennessä on hyvä tavoite, toteaa Cronberg.

– Kun kuluttajat, kauppa ja tuottajat innostuvat yhtä aikaa luomusta, vain taivas on rajana, toteaa Tiilikainen taustoitettuaan, että tietty eritahtisuus toimenpiteissä on hidastanut moneen otteeseen luomun kasvua 1980-luvulta lähtien.

Kyllä tuon voi tulkita niinkin, että Tiilikainen oli tuossa Cronbergin kanssa samaa mieltä. Tosin hän muistaa realistisesti mainita myös kuluttajat. Mutta minkä painon hän sitten ministerinä antaa tälle, vuoden 2013 jälkeen selvästi ilmenneelle tosiasialle, jää nähtäväksi.

Tämä meidän toiveemme ...

Kuinka olisi, maatalousministerit, miten olisi keskustelu faktoista kanssa?

... on varmaankin, hänen kohdallaan, aivan liian, no, toiveikas. Jopa siinä mainitun kirjan lukemisen suhteen. Vaikka hän varmaan ruotsia hyvin osaakin, myös maataloussanaston osalta, alan maisterina.

***

Tänään oli Demokraatissa Tarja Halosen kolumni, joka ei kyllä puhunut luomusta tai edes maataloudesta, mutta jotenkin tämä hänen humoristinen heittonsa siinä aika hyvin sopii myös tähän luomuohjelmaan:

Quote
Olen vitsaillut kavereiden kanssa, että markkinatalouden ja kommunismin välinen ero on yksi vuosi. Miten niin? No, mehän aina naureskelimme, että Neuvostoliitossa tehtiin viisivuotissuunnitelmia, joita piti noudattaa, tapahtui maailmassa mitä tahansa. Meillä hallituspuolueet tekivät aina nelivuotisohjelman, jota piti noudattaa, tapahtui maailmassa mitä tahansa.

Kun tuossa uutisessamme sanoin, että me olemme nyt seuraavat neljä vuotta sitten ilmeisesti "oppositiossa", niin en uskalla luvata, että "oppositiopolitiikkamme" olisi välttämättä rakentavaa, ei, kyllä se hyvinkin saattaa lipsahtaa repivälle linjalle ...  8)
« Last Edit: 29.05.15 - klo:08:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #121 on: 30.05.15 - klo:06:17 »
Joitakin muitakin kohtia hallitusohjelmassa on, jotka ehkä sivuavat otsikkomme asiaa.

Quote
Ruoantuotannon kannattavuus on noussut ja kauppatase parantunut 500 miljoonalla eurolla. –– Uudistumista hidastavaa hallinnollista taakkaa on kevennetty tuntuvasti.

Sen, että laitetaan n. 300 miljoonaa lisää luomuviljelyn tukeen, voi tietysti lyhytnäköisesti tulkita parantavan "ruoantuotannon kannattavuutta". Kauppataseasiassa voi olla takana unelmia luomuvienninkin lisäämisestä *) ja/tai pyrkimystä luomutuonnin osuuden pienentämiseen. Luomuvalvontakin on "hallinnollista taakkaa".

Meidän analyysimme asiasta on tietysti se, että jos/kun luomualan suunniteltu lisääminen vähentää ruoan tuotantoa Suomessa (n. 9%), se puuttuva ruoka sitten tuodaan, ja näin heikennetään ruoantuotannon kauppatasetta. Ja vaikka jotkut luomuviljelijät tuon 300 miljoonaa lisärahaa saisivatkin, ei se oikeastaan siis lisää tuotannon kannattavuutta.

Näidenkin tavoitteiden taustalla saattaa olla kuvitelmia, että niitäkin voitaisiin luomuviljelyllä edistää:

Quote
Vesistöihin huuhtoutuvien ravinteiden ja humuksen määrää vähennetään ja samalla lisätään maatalouden ravinne- ja energiaomavaraisuutta.

Lisätään ravinteiden talteenottoa erityisesti Itämeren ja muiden vesistöjen kannalta herkillä alueilla siten, että vähintään 50 prosenttia lannasta ja yhdyskuntajätevesilietteestä saadaan kehittyneen prosessoinnin piiriin vuoteen 2025 mennessä. 

Jos tässä tavoitteessa luomuviljelynkin on ajateltu olevan mukana, edellyttäisi se luomusääntöjen rukkaamista ...

Quote
–– Yhdyskuntajätteen kierrätysaste nostetaan vähintään 50 prosenttiin

... jos ihan oikeasti kierrätetään, eikä vain käytetä ravinteita maisemoinnnissa, kaupunkien nurmikot "loppusijoituspaikkana". Mutta mahtaako tämä ...

Quote
–– Kohtuullistetaan kierrätyspohjaisten ratkaisujen ominaisuuksiin liittyvää sääntelyä.

... ulottua luomusäännöksiin ja -sääntelyyn, jos toisaalta ...

Quote
EU-säännösten toimeenpanossa pidättäydytään kansallisesta lisäsääntelystä.


... ja luomuasiat kyllä on jo tarkkaan säädelty EU:ssa.

_______________

*) PS. klo 15:45: ... kun toisaalta tiedämme, miten yksittäiset poliitikot, ja jopa ihan puoleetkin, ovat ovat olleet eri vaiheissa vakuuttuneita siitä, että kyllähän kaikki suomalainen luomutuotanto menee kaupaksi Euroopan markkinoille.

Esimerkkinä puolueista vaikka SDP, joka Pohtivan mukaan v. 2002 julisti näin (lihav. HJ):

Quote
Luomu- ja muussa erikoistuotteissa ovat perustuotantoa paremmat edellytykset tuotannon laajentamiseen ja siitä saatavan tulon kasvattamiseen. Suomen selkeänä kilpailuvahvuutena ovat puhdas ympäristö, eettiset tuotantotavat ja näihin liittyvät myönteiset mielikuvat.

Tuotteiden turvallisuus, jäljitettävyys ja maukkaus sekä niihin liittyvät muut kuluttajan näkökulmasta myönteiset arvot mahdollistavat viennin laajentamisen. Myös kotimaiset kuluttajat kysyvät kasvavia määriä luomu- ja erityistuotteita esimerkiksi lähiruokaa. Elintason noustessa kehityksen voi uskoa jatkuvan. Sosialidemokraatit pitävät perusteltuna tavoitteena luonnonmukaisessa tuotannossa olevan peltoalan osuuden kasvattamista 15 prosenttiin vuoteen 2010 mennessä.

Näin, vaikka nyt tietysti ei SDP ole vastuussa tämän hallituksen linjanvedoista. Tuota ohjelmaansa ei SDP ole sen koommin mitenkään katunut, ja  kuten edeltä (30.04.15) selviää, ei tehnyt sitä vastauksissaan hallitustunnusteluissakaan.

« Last Edit: 30.05.15 - klo:15:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #122 on: 16.06.15 - klo:13:09 »
Paperidemarissa oli tänään uutinen, että sosialidemokraattiset nuoret olisivat mielenosoituksessaan - ylipäänsä - asettaneet vastakkain leikkaukset koulutuksessa ja leikkaamattomuuden maataloustuissa.

Ko. uutisessa ei ollut kyllä mitään mainintaa erikseen luomutuista.

Jostain syystä tämä uutinen ei sitten ole lainkaan linkattavissa Demokraatin nettisivuilla. Mutta löytyihän se muualta, Kaakon Kaiku kertoo:

Demarinuoret: Sipilä, siirrä koulutusleikkaukset maatalouteen!

Mutta pessimistisesti voi tietysti tulkita tämän niin, että demarinuoret ovat valmiita vähentämään maataloustukea kaikesta muusta paitsi luomutuesta ...  :o

PS. Olihan asia toki Demarinuorten omillla sivuilla. Sielläkään ei ole sanaakaan luomusta. Siellä oli kyllä maininta, että (lihav. HJ) ...

Quote
Suomessa maatilat ovat pienempiä ja tehottomampia.

... mutta viljelysmenetelmiin ei viitata. Eikä oikein voitukaan, kun vertailukohtana olivat muut Pohjoismaat. Joissa tämä luomuhullutus on, jos mahdollista, vielä pahemmassa mallissa.

(Tuosta ns. analyysistä kyllä muuten puuttuu kokonaan tuontiruoan osuus! Joka sekä luomussa että tavanomaisessa on Ruotsissa - lähimmässä vertalukohdassamme - yli 50%! Nyt täytyy etsiä mahdollisuutta kommentoida.)
« Last Edit: 16.06.15 - klo:13:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #123 on: 02.07.15 - klo:15:22 »
Onko joskus aiemmin ollut ilmiötä, jossa poliittinen eliitti on näin herttaisen yksimieiinen - ja linja näin jyrkästi eroaisi kansan käsityksistä tai ainakin sen tosiasiallisesta käyttäytymisestä?

Joku ehkä keksii toisen ja paremmankin esimerkin, mutta tässä ehdotukseni: kieltolaki.

Se hyväksyttiin eduskunnassa yksimielisesti. Se nähtiin vastauksena ongelmaan, eikä suostuttu pariin vuosikymmeneen näkemään, ettei se tällainen vastaus ollut. Asiaa myös ajettiin kovalla moraalisella paatoksella.

Vertauksilla on rajansa, [...]

Vaikka tällaiset rajat vertauksilla on, niin tuli tällainen yhtäläisyys vielä mieleen:

kieltolaillakin oli yksilökohtaisesti ja jopa paikallisesti (rannikkopitäjät) myös hyviä seurauksia: monet siitä saivat toimeentulonsa ja sillä jopa vaurastuivat. Se myös työllisti, jopa julkista hallintoa.

Nyt luomuviljely on tietysti täysin laillista, mutta erilaisten paikallispoliitikkojen (jotka voivat olla eduskunnassakin!) argumentit sen puolesta ovat kyllä ... no, paikallisia, vailla laajempaa näkökulmaa. Neuvoa antavassa kansanäänestyksessä kieltolaista 1931 kaikki rannikkopitäjät äänestivät kieltolain sellaisenaan säilyttämisen puolesta.
« Last Edit: 02.07.15 - klo:22:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #124 on: 27.07.15 - klo:13:32 »
Tämä uutisemme oli pari hallitusta sitten ...

Miksi keskittyä niin mitättömään asiaan kuin luomu?

... mutta mikään ei olennaisesti ole noin 5 vuodessa muuttunut:

Quote
Käytännöllisesti katsoen kaikkien puolueiden ohjelmassa on luomun edistäminen. Miksi?

***

Hei, vähän onkin! Vaikka nuo puolueet eivät ole - tai tahdo (julkisesti?) olla - siitä tietoisia. Tämä arviomme ...

Quote
- luomuviljely vaatii noin kaksinkertaisen määrän viljelyalaa saman tuoton saamiseksi

... on nyt ainakin Suomen osalta täsmentynyt siihen, että vaadittava pinta-ala mitä ilmeisimmin onkin noin nelinkertainen.

Hiukan (1% --> 1,7%) on luomun kysyntä kasvanut *), mutta edelleenkin tämä on kummallista, siihenkin toteutuneeseen kysyntään nähden:

Quote
Joka tapauksessa tämä asia ei näytäkään olevan niin mitätön miltä se pelkästään myyntilukujen pohjalta tuntuisi olevan.

Tässä asiassa on siis kova ideologis-poliittinen ”vääntö”. Tässä ”väännössä” haluamme olla mukana. "Vääntämässä" tällä sivustolla esitettyyn suuntaan!

Ehkä tässä prosenttitavoitteeessa ...

Quote
Miksi ministeri haluaa lisätä luomua jopa 30-40 prosenttiin suomalaisten kulutuksesta? Millä perusteella?
(Eli Sirkka-Liisa Anttila. Lähde tavoitteeseen tai lupaukseen: Vihreä Lanka 14.10.2010)

... on nyt hieman - tai aika paljonkin - rauhoituttu (siinä oli kyseessä tuotanto, ja siis ilmeisesti myös kulutus), mutta pinta-alatavoitteessa edelleen kummittelee se 20%.

***

Entä masentaako tämä meitä? Epäilemättä kyllä, mutta lohduttaudumme yhä tällä latinalaisella sananlaskulla:

Quote
Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo

"Pisara kovertaa kiveä, ei voimalla vaan usein putoamalla"

______________

*) josta kasvusta vielä, kuten toisaalla olemme ensin päättelemällä selvittäneet, ja sitten saaneet asiaan ihan vahvistuksen, erittäin suuri osa on ollut luomutuonnin kasvua. Jota puolueet ja poliitikot eivät ehkä tässä asiassa ole välttämättä lainkaan tavoitelleet?
« Last Edit: 01.01.23 - klo:04:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #125 on: 14.09.15 - klo:07:28 »
Ihmettelyämme vasemmiston luomuinnostuksesta täytyy vain jatkaa. Tässäkään kirjoituksessa Kansan Uutisissa ei ole sille selitystä, mutta siellä se vain mukana roikkuu, tässä kuvauksessa näiden punavihreiden haluamasta tulevaisuudesta (lihav. HJ):

Punavihreyden kirous

Quote
Toisaalta voittajat ovat lähes kaikki työvoimavaltaisia aloja. Näitä ovat hajautettu uusiutuva energia, puu- ja korjausrakentaminen, luomu- ja lähiruoka, tuotteiden uudelleen käyttö ja korjaaminen, tuotteiden yhteiskäyttö ja vuokraaminen sekä erilaiset jakamistalouden uudet muodot ja energiatehokkuutta parantavat ratkaisut.

Minun näkemykseni mukaan tuon punavihreyden ongelma yleisestikään ei ole ihan sellainen, kuin kirjoitus antaa ymmärtää. Vaan se, että sen vihreyden siinä määrittelevät kuitenkin Vihreät, eikä vasemmisto kykene näistä määrittelystä irtautumaan tai tarkastelemaan niitä kriittisesti. Niinpä ydinvoimaa vastustetaan ja luomua kannatetaan. Koska Vihreätkin niin tekevät. (Tämä koskee myös sosialidemokraattisia "punavihreitä".)

Eli loogisesti vähän samanlainen tilanne kuin suomalaisilla kommunisteilla NKP:n suhteen, aikanaan. Itsenäisyyttä voi korostaa, mutta ei voinut kuitenkaan ylläpitää kovin paljon NKP:n kannasta poikkeavia mielipiteitä (ainakaan julkisesti).

***

On siinä myös sitten tuo uusiutuva energiakin, eli hekin ovat vakuuttuneita siitä, että luonto tykkää siitä, kun sitä käytetään, mutta siitä asiasta meillä on jo keskustelu täällä:

http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=626.0
« Last Edit: 14.09.15 - klo:09:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #126 on: 27.09.15 - klo:11:52 »
Staffan Danielsson (vanha tuttavamme, katso täältä useasta paikasta) ei varmaan ole vielä poissa pelistä Ruotsissa, vaikka eduskunnasta siis nyt viimeksi putosikin:

Vad är det med ekologisk mat som får Staffan Danielsson att gå i taket?

Nyt, Suomeen verrattuna, tuossa on lisäksi tällaisiakin tietoja (lihav. HJ), tosin noin vuoden takaa:

Quote
Men, ska sägas, Staffan Danielsson är i gott sällskap av exempelvis jordbruksminister Eskil Erlandsson som tycker det är oviktigt med ekologisk mat, kommuntoppen Mats Green som kallar ekologisk mat ”politiskt korrekt dravel”, riksdagsledamoten Betty Malmberg som motionerat om att dra in stödet till ekologisk mat samt EU-parlamentarikern Marit Paulsen som delar ut sin beskärda del av kritik.

Tämä Marit Paulsen jo täällä tiedettiinkin, mutta tuossa tuli siis kolme rohkeata lisää, siellä Ruotsissa. Suomessa "kilpailumme" on yhä ratkaisematta.

(Sana "dravel" oli minulle aiemmin tuntematon, mutta nettisanakirjan mukaan se on: roskapuhe)
« Last Edit: 27.09.15 - klo:12:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #127 on: 13.01.16 - klo:09:12 »
Menee kyllä toisen maan puolueisiin, tämäkin, mutta Jussi Tammisola yksityisviestissään vinkkasi tästä (Jussi Tuomistolta saamastaan) linkistä, jonka mukaan Australian Vihreiden puheenjohtaja olisi kääntänyt takkinsa geenitekniikan suhteen:

Greens mull rethink on GM crop policy

Jussi kyllä epäili, että tässä käy samalla tavalla kuin Greenpeacen toiminnanjohtajalle, että kyllä "kovan linjan konkarit" palauttavat hänet "ruotuun" (Kumi Naidoon osalta se tapahtui parissa viikossa). Jussin mukaan asiasta käydään Australiassa nyt kovaa keskustelua.
« Last Edit: 19.05.22 - klo:06:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #128 on: 21.01.16 - klo:07:13 »
Ihmettelyämme vasemmiston luomuinnostuksesta täytyy vain jatkaa. Tässäkään kirjoituksessa Kansan Uutisissa ei ole sille selitystä, mutta siellä se vain mukana roikkuu, tässä kuvauksessa näiden punavihreiden haluamasta tulevaisuudesta [...]

Tuossa viitattiin toiseen kirjoitukseen, mutta tässäkään kirjoituksessa (20.1.16) asia ei ole toisin, eli ihmettelymme yhä jatkuu (Kansan Uutiset, blogi):

Ympäristöhaasteet luovat työtä ja hyvinvointia

Quote
Ravinto

– Tehomaataloudesta luovutaan. Maaseudun taloudellinen kehitys turvataan maatilojen yritysyhteistyötä ja osuustoimintaa kehittämällä sekä luonnon tarjoamia hyvinvointipalveluja kehittämällä; ravinto on lähinnä kasvispainotteista luomu- ja sesonkiruokaa; ruokahävikki on vähäistä ja ravinteet otetaan talteen ja kierrätetään. Ekologisesti kestävää karjataloutta harjoitetaan koko maassa, jotta peltojen ravinnetarve voidaan tyydyttää. Karjan ruokintaan ei käytetä ihmisravinnoksi kelpaavaa viljaa.

Hiukan tuossa tuon "ohjelman" kirjoittaja näyttää kiemurtelevan sen kanssa, että vaikka hän haluaisikin "kasvispainotteisuutta", se ei oikein ole luomuviljelyä suosittaessa mahdollista, noiden ravinteiden takia.

Minkään näköistä pohdintaa siitä ei tuossa ollut, miten sosiaalisista se on/olisi, jos ruoan hinta radikaalisti nousee. Eikä tietysti siitä, miten se Suomen (tai sen köyhälistön) asiaa edistäisi, jos ruoan tuotanto radikaalisti vähenee. Tai ympäristöä, jos maatalouden haitat siinä tapauksessa "ulkoistetaan" ulkomaille (koska tuontia joudutaan lisäämään).

(Lisäksi voisi kummastella, miksi ydinvoimasta luopuminen muka olisi niin sosiaalista tai sosialistista, mutta se on sitten toinen juttu.)
« Last Edit: 21.01.16 - klo:09:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #129 on: 19.04.16 - klo:05:23 »
Staffan Danielsson (vanha tuttavamme, katso täältä useasta paikasta) ei varmaan ole vielä poissa pelistä Ruotsissa, vaikka eduskunnasta siis nyt viimeksi putosikin [...].

Ei ole, "miehemme Tukholmassa" on taas siellä, eli näyttää nyt nousseen varasijalta jälleen kansanedustajaksi. Ja kirjoittaa edelleen luomusta. Kyllä, kriittisesti, sitä tai ainakin sen lisäämistä ja suosimista vastaan.

Tässä linkki hänen kirjoituksensa, jossa on ehdottomasti kiinnitettävä huomiota julkaisupäivämäärään:

Öka matimporten till Sverige - För Östersjöns skull!
« Last Edit: 19.04.16 - klo:05:39 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #130 on: 14.06.16 - klo:15:02 »
Kyllä sitten erojakin on. Eduskunnan välikysymyskeskustelussa maatalouden tilasta äsken (tai paraikaa, tätä kirjoittaessani) käsiteltiin maatalouden ongelmia. Vihreiden edustaja puhui käytännöllisesti katsoen koko puheenvuoronsa ajan luomusta. Eli siitä osasta maataloutta, joka on joko 10% (pinta-ala) tai 2% (tuotanto) koko maataloudesta tai 1% (syödystä ruoasta).

Se taitaa suurin piirtein olla tässä, vaikka ei ihan, puheessa tuli luomusta enemmänkin:

https://www.vihreat.fi/artikkeli/2016/06/hanna-halmeenpaa-maatalouspolitiikka-vaatii-ison-remontin-kotimainen-ruuantuotanto-saatava-kestavalle-pohjalle
« Last Edit: 14.06.16 - klo:15:38 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 742
  • View Profile
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #131 on: 14.06.16 - klo:19:47 »
...
Se taitaa suurin piirtein olla tässä, vaikka ei ihan, puheessa tuli luomusta enemmänkin:

https://www.vihreat.fi/artikkeli/2016/06/hanna-halmeenpaa-maatalouspolitiikka-vaatii-ison-remontin-kotimainen-ruuantuotanto-saatava-kestavalle-pohjalle

Koko Hanna Halmeenpään puhe on tässä:
https://www.vihreat.fi/artikkeli/2016/06/hanna-halmeenpaan-puhe-valikysymyskeskustelussa-1462016

Tässä yksi mielenkiintoinen kohta:
"Huomattavista omavaraisuusasteista huolimatta kotimaisten maataloustuotteiden tarjonta ei kaikilta osin vastaa kysyntää. Tässä ei kannattavuuskriisin keskellä ole mitään järkeä. Luomu-tuotteiden katteet ovat huomattavasti tavanomaista korkeampia.  Silti luomu-kauraa tuodaan kotimaisiin myllyihin vuosittain ulkomailta, kun kotimainen loppuu kesken. Luomu-sianlihaa kuluttajan on lähes mahdotonta löytää, vaikka haluaisi."

Eli Halmeenpää toisteli jo aikaisemmin 6.6.2016 MT:n jutussaan esittämiään seikkoja.
Ylläpitäjä Jokipii käsittelikin tämän "luomukauranpuutteen" viestissään:
http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=697.msg8596#msg8596

Tästä luomukaura-asiasta ja Halmeenpään tietämättömyydestä kannattaisi tehdä uutinen palstalle ja vaikka vinkata toimittajille.

***

Maatalousministeri Kimmo Tiilikainen vastasi Halmeenpäälle mm. seuraavasti: "...edustaja Halmeenpää kysyi luomusta...tukea on varattu riittävästi...periaatepäätös lähi- ja luomuruoan edistämisestä on edelleen voimassa...katsotaan tuleeko tässä tulevassa päätöksessä jotain lisää..."

Siis uusi päätös on tulossa jotain lisää luomulle ja lähiruualle voi olla tulossa.
« Last Edit: 14.06.16 - klo:20:36 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #132 on: 06.07.16 - klo:13:02 »
Ihmettelyämme vasemmiston luomuinnostuksesta täytyy vain jatkaa. Tässäkään kirjoituksessa Kansan Uutisissa ei ole sille selitystä, mutta siellä se vain mukana roikkuu, tässä kuvauksessa näiden punavihreiden haluamasta tulevaisuudesta [...]

Tuossa viitattiin toiseen kirjoitukseen, mutta tässäkään kirjoituksessa (20.1.16) asia ei ole toisin, eli ihmettelymme yhä jatkuu [...]

Tässäkin. Kansan Uutiset julkaisi Pro Luomun (jo mainitun) myyntipuffin sekin (ja UP, joka on yrittänyt profiloitua vasemmistolaisena uutistoimistona, mikäli minä ymmärrän, siis sekin):

Löytyykö ostoslistaltasi luomua?

Vaikka siis luultavasti kohderyhmästä, eli lukijoista, eli puolueen äänestäjäkunnasta, luomua luultavasti ostaa tuskin juuri kukaan. Puolue-eliitistä ei tietysti voi olla varma.
« Last Edit: 06.07.16 - klo:13:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #133 on: 07.07.16 - klo:05:57 »
Laitoinkin tuohon KU:n uutiseen kommentin:

Quote
Laittakaa tuo kysymys (eli löytyykö ostoslistasta luomua) nettiin lukijoiden vastattavaksi.

Voi olla, että yllättyisitte vastauksesta. Pääteltävissä nimittäin on, että hyvin harva lehtenne lukija tosiasiassa ylihintaisia luomutuotteita ostaa.

Vaikka parempi sielläkin olisi ollut Pro Luomun alkuperäinen kysymys, löytyykö luomua ostoskorista tai ruokakaapista. Sillä kaiketi KU:n lukijoidenkin joukosta löytyy sellaista väkeä, jolla kyllä oli aikomus luomutuote ostaa (eli se oli siis ostoslistalla), mutta ...
« Last Edit: 07.07.16 - klo:06:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #134 on: 30.08.16 - klo:05:59 »
Tästä artikkelista tuli tieto, että Vasemmistoliitolla olisi nyt tällainen uusi asiakirja:

Quote
Andersson on ylpeä vasemmistoliiton uudesta maatalousohjelmasta. Siinä tukia esitetään vain aktiiviviljelijöille ja erityisesti luomutuotantoon.

En pystynyt sitä vielä netistä löytämään. Tällaisen puoluehallituksen kannanoton keväältä löysin:

Maatalouden ahdinkoon löydettävä ratkaisuja

Tästä ollaan siinäkin vakuuttuneita (lihav. HJ) ...

Quote
Vasemmiston mukaan on tärkeää, että suomalainen maatalous säilyy elinvoimaisena. Maatalous tukee huoltovarmuutta, työllisyyttä ja koko elintarvikeketjua. Ruuan kotimaisuus, puhtaus ja luonnonmukaisuus ovat tärkeitä suomalaisille kuluttajille.

... vaikka, tosiaankin, tärkeys ei sitten luomun osalta juurikaan näy ostokäyttäytymisessä. Mutta kuten jo sanottu, luomun tärkeys vasemmistolle ei ole tullut Suomen kansalta tai kannattajilta, se on saatu Amerikasta.

Mutta näin siis saamme tietää, ettei tämä jo (tai viimeistään) Paavo Arhinmäen aikana omaksuttu (sanoakseni) "elitistinen" linja ole Li Anderssonin myötä mihinkään Vasemmistoliitosta kadonnut Tietysti Anderssonin (ja yleensä vasemmistoliitolaisen) "aivoja saattaa painaa" myös koko joukko käsityksiä, joita ei ole päivitetty, ja luomuviljelyn oletetaan olevan ratkaisu joihinkin ongelmiin, vaikka se ei olekaan (MT:n artikkelista. esimerkki):

Quote
Maatalous rehevöittää vesiä. Lääkkeitä ravinnepäästöihin ovat luomu, parhaat käytännöt sekä tuen suuntaaminen niille, jotka kehittävät viljelyään ympäristöystävälliseksi.
(lihav. HJ)

Onko Li Andersson tuota asiaa todella tutkinut, aiemminkaan, saati sitten, onko hän tietoinen näistä uusista Ruotsin tutkimustuloksista? Vaikka niistä myös kerrottiin aiemmin samassa lehdessä, missä hänen tuo haastattelunsakin oli?

Tämä on kyllä sitten varsin populistista vasemmistolaisuutta:

Quote
Andersson on ylpeä siitä, että puolue on tehnyt oman maatalousohjelman. Siinä tukia esitetään siirrettäväksi aktiiviviljelijöille. Keneltä ne sitten otetaan pois? "Esimerkiksi Björn Wahlroosilta."
(lihav. alkup.)

Olisi oikeastaan jännä yrittää ottaa selville, paljonko ja mitä tuo Wahlroosin Joensuun tila tuottaa. Tietääkseni siellä ei luomuviljellä? Vaikka Björn Wahlroosia itseään ei luultavasti traktorin pukilla näekään, kyllä siellä pehtoori ja useampikin muu henkilö työllistyy (ainakin 8, tuon mukaan). Ja jotain se varmaan tuottaakin (vaikka painopiste olisikin maisemanhoidossa). Jos sitä tilaa sitten vertaisi johonkin luomutilaan, josta ei tule ihmisille ruokaa juuri nimeksikään, niin kuka oikein onkaan "aktiiviviljelijä"? (Kun vielä tämän tosiasian selittämiseen on monelta taholta tarjottu sitä, että suuri osa juuri luomuviljelijöistä olisi nk. "jäähdyttelijöitä".)
« Last Edit: 30.08.16 - klo:07:25 by Heikki Jokipii »