Author Topic: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta  (Read 366942 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #990 on: 24.10.24 - klo:04:21 »
Tässä ei ole erityisen uutta:

Etelä-Pohjanmaalla luomutilojen määrä pysynyt tasaisena

Quote
Ruokavirasto on julkaissut luomualan ennakkotiedot vuodelta 2024. Luomun haastavasta markkinatilanteesta huolimatta luomutoimijoiden määrässä ei ole tapahtunut Etelä-Pohjanmaalla isoja muutoksia. Sekä luomuvalvonnassa olevien maatilojen määrä että luomukotieläintilojen määrä väheni alueellamme kaksi prosenttia. Luomupeltopinta-alan osuus on pysynyt suunnilleen samalla tasolla kuin vuonna 2023 ollen 12,7 % kokonaispeltopinta-alasta. Hankala markkinatilanne näkyy tilastoissa kuitenkin siinä, että uusia luomutiloja ei tule ja nurmen viljelyala luomussa on lisääntynyt.

Vaan saatu kuva perustuu Ruokaviraston jo kesällä julkaisemiin tilastoihin. Tuoreempaa tietoa heidän ja meidänkin pitää odottaa siihen asti, kun Luken satotilaston ennakkotiedot ensi kuussa ilmestyvät.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #991 on: 24.10.24 - klo:05:28 »
Lukekin pystyi kertomaan edellisen vuoden luomuvihannessadosta vasta helmikuussa. Samoin käynee tänä vuonna. Ensi kuussa odotettavissa olevissa ennakkotiedoissa ei tule olemaan tietoja luomuvihanneksista.

Niinpä nyt ei tule Lukeltakaan mitään selitystä tähän meitä kummastuttaneeseen ilmiöön. Toisaalta sen ongelman, sikäli miten se ongelma on, koosta muodostuu v. 2022 luvuista selvä kuva. Se on hyvin pieni. Luomukurkkua keskimääräinen suomalainen söi sinä vuonna n. 60 grammaa.
« Last Edit: 24.10.24 - klo:05:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #992 on: 25.10.24 - klo:11:38 »
Luomumaidon tuotannon suhteen pysymme sen sijaan hyvin ajan tasalla:

Maito- ja maitotuotetilasto, syyskuu 2024 (ennakko)

Siitä:

https://statdb.luke.fi/PxWeb/sq/e2934517-f6d2-464d-a6c8-90ddf994c0da?lang=fi

Quote
VASTAANOTETTU MAITOMÄÄRÄ YHTEENSÄ (l)    Vastaanotettu luomumaito (l)
[..]
2024/09      165 197 850                          5 066 357   

Niinpä siinä noin 3% osuudessa edelleen mennään. "Arvo Keskinen" juo luomumaitoa kuukaudessa noin litran.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #993 on: 28.10.24 - klo:12:43 »
Korjaan. Ainakin osittain. Jos on näin...

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Maito

Quote
Lähes 60 prosenttia Suomessa kulutetusta maidosta käytetään nykyisin juuston valmistukseen[11]. Lisäksi Suomessa juodaan maitoa eniten maailmassa[12]. Kevytmaito, jossa on jäljellä vain kolmannes maidon luontaisesta rasvasta on Suomen kulutetuin maitolaatu. Juomalla nautittu maito on kuitenkin useimmiten rasvatonta.[13][14]. Rasvattoman maidon osuutta on kasvattanut se, ettei Suomen kouluissa ja lastentarhoissa tarjota useinkaan enää muita vaihtoehtoja.

... myös luomumaidon osalta, Arvo Keskinen ei juo luomumaitoa kuin noin puoli litraa kuussa.

Vaan miten sen kanssa lienee:

Yhteen juustokiloon käytetään yleensä noin kymmenen litraa maitoa. Se, että luomujuustojen tarjontaa on hyvin niukasti, alkaa saada selityksensä. Koko vuoden luomumaidon tuotannon käyttö juustoihin tuottaisi vain vähän yli kilon henkeä kohden. Luomumaito kuitenkin myydään valtaosin nesteenä. Juustoja, luomujuustojakin tietysti myös tuodaan.

Löytyy kuvanakin Luken tiedotteen alareunasta. Kolme vuotta luomumaidon tuotanto on ollut hukan laskussa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #994 on: 01.11.24 - klo:14:23 »
Tämä on tervetullut tieto:

Luonnonvarakeskus tekee muutoksia tilastotuotantoonsa 1.1.2025 alkaen

Quote
Luken lakisääteinen tilastointi laajenee vuoden 2025 alussa, kun maatalouden tuotantotilastointia sekä metsätilinpitoa koskevat asetukset astuvat voimaan.

”Julkaisemme ensi vuonna nykyistä kattavampaa tilastotietoa maataloudesta, esimerkiksi luomutuotannosta ja nurmiviljelystä. Näin maataloustilastointi kehittyy kuvaamaan ajankohtaisia ilmiöitä. Vastaavaa tietoa ei ole ollut aiemmin saatavilla”, tilastojohtaja Faiz Alsuhail kertoo.
(lihav. HJ)

Koska luottamuksemme Ruokavirastoon on täysin mennyt. Ei sen tietojen oikeellisuudessa. Mutta sen tietojen julkaisuaikatauluissa. Vaikka siinäkin asiassa hiukan parannusta tapahtuikin.

Nytkin ihan turhaan virasto panttaa mm. tietoa luomua luomueläinmääristä. Jotka sillä kyllä on.
« Last Edit: 01.11.24 - klo:14:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #995 on: 02.11.24 - klo:08:37 »
Hesarissa oli tänään juttu toimittajan kilvoittelusta kohti 800 grammaa kasviksia. Tästä seikasta ei jutussa ollut mainintaa:

Nyt YLE kertoi, että suositeltua määrää ollaan nostamassa puolesta kilosta 800 grammaan.

Noin 14 000 ihmistä. Noin 0,25 % suomalaisista.

Tuossa täytyi käyttää viime vuoden tuotantolukua, koska ymmärrettävästikin (kasvihuoneet!) tämän vuoden vastaavaa ei ole vielä saatavilla.

No, tarkoitus ei ollutkaan mainostaa luomua.

Mutta näin tuli taas lähettyä terveiset sille luomuvegaanille.
« Last Edit: 02.11.24 - klo:08:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #996 on: 03.11.24 - klo:19:24 »
Huomio tänne. Jatkona tuohon. Näistä vain yksi on kotimainen tuote:

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/juustot-0/ruoka-ja-herkuttelujuustot?label=ORGANIC

Kaikkian tarjolla oli 343 tuotetta.

Niinpä alustava oletuksemme, että luomujuustojen osuus Suomessakin on kutakuinkin Ruotsin 1,6 prosentin tasolla, lienee aika lailla oikea.

Kun on näin...

Kun sitä ei kerrota, meidän täytyy tällä tavalla vaivalloisesti haarukoida asioiden laita.

... niin haarukoimme nyt tässä triidissä, että Suomen luomumaidosta hyvin pieni osa päätyy juustoksi. Sen vähän, mitä Arvo Keskinen sitä kuluttaa, hän valtaosin juo.
« Last Edit: 03.11.24 - klo:19:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #997 on: 05.11.24 - klo:05:22 »
Luke kertoo myös luomumunien määrän syyskuun tuotantoraportissaan:

Kananmunien tuotanto, 3. vuosineljännes 2024, tietokantajulkistus

Quote
A- JA B-LUOKKA YHTEENSÄ    A- ja B-luokka luomumunat yhteensä
2024/09   6 713 398                437 167

Kiloja. Luomumunien osuus n. 6,5 %. Kaupassa:

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/maito-munat-ja-rasvat-0/munat

31 tuotetta.

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/maito-munat-ja-rasvat-0/munat?label=ORGANIC

7 tuotetta.

Tarjotuista tuotteista luomumunien osuus siis 22,6 %. Mitä se sitten merkitseekin.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #998 on: 06.11.24 - klo:05:24 »
MTK:

Luomun tulevaisuudennäkymät huolettivat luomuvaliokunnan kokouksessa

Tällainen tieto:

Quote
Pasi Saarnivaara Kantarista esitteli luomun kehitysnäkymiä. Luomutilojen määrän arvellaan vähenevän edelleen vuoteen 2032 mennessä, jolloin arvioidaan olevan noin 3100 luomutilaa, mutta niiden keskikoko kasvaa merkittävästi. Luomutilojen peltoalan arvioidaan kasvavan nykyisestä 75 hehtaarista 108 hehtaariin vuoteen 2032 mennessä. Luomutuotannon osuuden peltoalasta onkin arvioitu vakiintuvan noin 14–15 prosenttiin vuoteen 2032 mennessä.

Näin nähtiin (lihav. HJ):

Quote
Kokouksessa ehdotettiin kirjelmän laatimista johtokunnalle luomutukien kehittämisestä ja kohdentamisesta. Kokouksessa esitettiin huoli luomutuotannon kehitysnäkymistä ja kilpailukyvystä. Erityisesti markkinoiden kysynnän ja tukien riittävyyden varmistaminen nähtiin kriittisenä. Luomutuotannon investointeihin tarvitaan selkeämpää tukea, jotta ala pysyy elinvoimaisena ja houkuttelevana uusille viljelijöille.

Tuohon kysyntään ei MTK:n johtokunta voi juurikaan vaikuttaa. Ja silta nyt näyttää, että tuo 14–15 prosenttia on oleva siihen nähden liikaa. Luomun huonompi tuottavuuskin huomioon ottaen.
« Last Edit: 06.11.24 - klo:05:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #999 on: 06.11.24 - klo:06:44 »
Sinänsä ansiokas Luken historiikki:

Maitoalalla tuotanto ja kulutus ovat kokeneet isoja muutoksia

Valitettavasti luomumaitoa ei erikseen käsitellä.
« Last Edit: 06.11.24 - klo:14:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #1000 on: 09.11.24 - klo:05:48 »
Tämä on nyt outo ilmiö:

Luomu ahdingossa: 32 miljoonaa euroa jäämässä käyttämättä – Luomuliitto vaatii tarkastusmaksujen poistamista

Luomuliiton oma versio:

Luomuliiton syyskokous ehdottaa luomualkutuotannon tarkastusmaksujen poistamista

Quote
Luomuliitossa on seurattu huolestuneena pienten ja monipuolisten, erityisesti suoramyyntiin erikoistuneiden luomutilojen siirtymistä pois luomuvalvonnasta tarkastusmaksujen noustua toistuvasti maksuasetuksen muututtua.

Syyskokous huomauttaa, että tilamäärän väheneminen on suoraan ristiriidassa Suomen oman Luomu 2.0 -toimenpideohjelman kanssa, jossa tavoitellaan mm. luomuviljellyn pinta-alan kasvua 25 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Samat, EU:n kanssa linjassa olevat tavoitteet on kirjattu myös Suomen CAP-strategiaan.
(lihav. HJ)

Olisiko siis tiloja, jotka laittomasti myyvät luomuna suoraan tuotteitaan, vaikka eivät (enää) ole virallisia luomutiloja?

Nyt on kyllä sellainenkin mahdollisuus, että tuo on hätävalhe, jota on tarvittu sen selittämiseksi, että luomutilojen määrä laskee.

Asian tarkistaminen Ruokaviraston tilastoista lienee määritelmänomaisesti mahdotonta. Tiedot ovat kyllä tilojen lukumääristä tuoreita. Mutta mukana ovat vain viralllisessa valvonnassa olevat tilat. Toisaalta vain niiden kautta luomuviljelyn pinta-alaosuus kasvaa tai pienenee.
« Last Edit: 09.11.24 - klo:11:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #1001 on: 09.11.24 - klo:11:34 »
Lampaanlihan tuotanto muuten ihan kaikkineenkin väheni. Olisiko tuontilammas nyt jyräämässä markkinat? Vai mistä on kyse?

Koska lampaassa luomun osuus on suuri, koskee tämä varmaan sitäkin (MT):

Lammasala julisti hätätilan – lihan omavaraisuusaste vajonnut rytinällä

Quote
Karitsanlihan tuotanto on laskenut viidessä vuodessa lähes kolmanneksen.

Tähänkin olisimme kaivanneet Ruokaviraston uusimpia tietoja luomueläinmääristä. Viime vuonna luomulampaiden määrä jo väheni. Tämäkin sen tuoreista tilastoista varmistuisi.

Onko siis lampaan luomutuotanto vajonnut rytinällä?
« Last Edit: 09.11.24 - klo:13:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #1002 on: 11.11.24 - klo:05:26 »
Tämän tiesimmekin:

Satotilastokysely on käynnissä – kerää tärkeää tietoa suomalaisesta peltokasvituotannosta

Quote
Satotilastokysely on jälleen käynnissä, ja tänä vuonna siihen osallistuu noin 5 500 maatilaa ympäri Suomen. Tärkeä kysely tarjoaa kattavan kuvan suomalaisesta peltokasvituotannosta.
[..]
Satotilastokyselyssä on tänä vuonna mukana noin 5 500 maatilaa, joista noin 700 on luomutiloja. Kyselyyn kuuluvat tilat ovat saaneet kirjeen sekä ohjeet verkossa vastaamiseen.

Ja sitä jo olemme odottanneetkin.
« Last Edit: 11.11.24 - klo:05:30 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #1003 on: 13.11.24 - klo:12:53 »
Tämän verran ennakkotietoa meille tuli perunasta:

Ruokaperunaa varastoissa riittävästi

Quote
Lokakuun puolivälissä oli ruoka- ja ruokateollisuusperunaa maatilojen varastoissa 193 miljoonaa kiloa, josta ruokaperunaa oli 162 miljoonaa kiloa. Viime syksyyn verrattuna kokonaisvarastomäärä oli kaksi miljoonaa kiloa alhaisempi, mutta ruokaperunan varastomäärä oli taasen 4,8 miljoona edellisvuotta suurempi.

Tämä satokausi oli perunaviljelylle suotuisia ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) syyskuun puolivälin satoarvion mukaan koko perunatuotanto olisi 549 miljoonaa kiloa, jossa on 10 prosenttia kasvua vuoteen 2023 verrattuna.

Vaikka varastotilastojen kohdejoukkoon kuuluvilla tiloilla ruoka- ja ruokateollisuusperunan viljelyala laski 45 hehtaarilla, niin ruokaperuna-ala kasvoi 88 hehtaarilla. Hyvä satotaso nosti syksyn kokonaissadon 11 miljoonaa kiloa edellisvuotista suuremmaksi. Ruoka- ja ruokateollisuusperunan keskisato kohosi varastotilastoon kuuluvilla tiloilla 34 tonniin hehtaarille. Perinteiseen tapaan neljän Pohjanmaan maakunnan alueella oli lähes 80 prosenttia ruokaperunavarastoista.

Vaikka saammekin tietoja tämän vuoden sadosta ja luomusadosta vasta noin parin viikon päästä. Tuossa mainitussa satoarviossa ei luomusatoa vielä ole erikseen kerrottu. Edes siis arvioitu.
« Last Edit: 13.11.24 - klo:23:39 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #1004 on: 26.11.24 - klo:07:54 »
Luomumaidon tuotannon suhteen pysymme sen sijaan hyvin ajan tasalla:

< klips >

Niinpä siinä noin 3% osuudessa edelleen mennään. "Arvo Keskinen" juo luomumaitoa kuukaudessa noin litran.

Samoin lokakuussa.

Mutta emme edelleenkään oikein varmuudella tiedä juoko Arvo Keskinen tuon.

Koska luomujuuston määrästä tiedämme vain täällä epäsuoralla ja epävarmalla tavalla:

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/juustot-0/pala-ja-viipalejuustot

209 tuotetta.

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/juustot-0/pala-ja-viipalejuustot?label=ORGANIC

5 tuotetta.
« Last Edit: 27.11.24 - klo:09:46 by Heikki Jokipii »