Author Topic: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta  (Read 375766 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27468
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #1020 on: 25.01.25 - klo:05:16 »
Pro Luomun viimeisin tiedote koskee kyllä kauppaa, ja on yleisempi. Mutta keskittykäämme hetkeksi sen otsikkoonkin nouseeseen luomuporkkanaan.

Juuri tuohon siinä käsiteltyyn vuoteen asti meillä täällä tiedot luomuporkkanan tuotannosta:

Quote
Luomupuutarhatuotanto, sato (1000 kg)

                2023    2022   2021   2020
 
[..]
Porkkana     2245  2697   2497   3176

Ruokaviraston*) tiedoista luemme, että luomuporkkanan viljelyala oli v. 2023 enää 66,6 ha, oltuaan vielä 92,2 ha vuonna 2020. Laskua siinä oli tuosta vuodesta alkaen.

Leijonanosa luomuporkkanasta tuotetaan Etelä-Savossa ja Pohjanmaalla. Muiden ELY-keskusten alueilla tuotanto on hyvin vähäistä.

Luomuporkkanaa tuotetaan kuitenkin luomuvihanneksista selvästi eniten. Myös leijonanosa niistä. Mutta siis: suomalaista kohti v. 2023 vain noin 400 grammaa. Vuodessa. Vähemmän kuin kasviksia pitäisi syödä päivässä.

Luomuporkkanan tuotanto näyttää siis melko vakaalta, ja hissukseen laskevalta. Eivät heijastu "tuuppauksen" mahdolliset hyvätkään näkymät luomuviljelijöiden valintoihin.

_________

*) ja pääsenpä taas huomauttamaan, miten Ruokaviraston tiedot vuodelta 2024 ovat takuulla valmiit. Mutta niitä ei julkaista. Ei ainakaan äsken ollut siellä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27468
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #1021 on: 28.01.25 - klo:08:10 »
Joulukuun maitotilasto (Luke) ei juuri edellisestä kuukaudesta poikkea

https://statdb.luke.fi/PxWeb/sq/e2934517-f6d2-464d-a6c8-90ddf994c0da?lang=fi

Luomumaidon osuus 3,2 %. "Arvo Keskiselle" noin litra.

Sekin on vain toistettava, että Ruokavirasto panttaa yhä tietojaan.  8)   
« Last Edit: 28.01.25 - klo:08:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27468
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #1022 on: 31.01.25 - klo:05:40 »
MT:n kautta tällainen tieto tai vihje:

Luomu- ja ympäristökorvausten tukiehtoihin muutoksia

Quote
Tarkennuksia muun muassa kerääjäkasveihin ja suojavyöhykkeisiin liittyviin ehtoihin.
Tilaajalle
Suojakaistat estävät ravinteiden joutumista vesistöihin. Arkistokuva.

Mutta Ruokavirastolta ei saa asiasta enempää tietoa.

Tässä MMM:n tiedotteessa on jotain:

Muutoksia vuoden 2024 EU:n sonnipalkkioihin ja vuoden 2025 luomu- ja ympäristökorvauksiin

Ja siinä luvataan:

Quote
Tukijärjestelmien tarkkoihin ehtoihin voi tutustua osoitteessa Ruokavirasto.fi, kun Ruokavirasto on julkaissut vuotta 2025 koskevat hakuohjeet.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27468
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #1023 on: 01.02.25 - klo:05:00 »
Ihan viattomasti ja naiivisti suoraan luettuna tämä kyllä kuulostaa siltä, että luomuviljelystä pitäisi Suomessa ja EU:ssa luopua:

”Aktiiviviljelijä pitäisi määritellä reilusti” – Elsi Katainen suuntaisi maataloustuet ruokaa tuottaville

Quote
Europarlamentaarikko totesi Sarkamessujen paneelissa, että maataloustukien määrä vähenee väistämättä.
[..]
”Vähenevät tuet pitäisi kohdistaa niille, jotka tuottavat kiloja ja litroja ja ovat sitoutuneet tuottamiseen investoimalla”, Katainen totesi.
[..]
Samoilla linjoilla aktiiviviljelyn suhteen oli Atrian pääomistajien toimitusjohtaja Ilkka Nykänen.

”300 000 hehtaaria on tällä hetkellä nurmialoja, jotka menevät ihan muuhun kuin ruuan tuotantoon. Tuotannon volyymin tehostaminen pienemmille aloille on myös ympäristöteko, kannattavuusteko tiloille ja se mahdollistaa investoinnit tiloilla.”

Tästä triidistämme hyvin selviää, miten niukasti luomuviljely tuottaa kiloja ja litroja.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27468
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #1024 on: Today at 05:06 »
Satoennätyksiä tehdään puutarhapuolellakin:

Närpiöläisessä kasvihuoneessa tehtiin uskomaton maailmanennätys

Quote
Suomi on maailmanmestari yhdessä erikoisemmassa lajissa, nimittäin kurkun viljelyssä, kertoo Kauppapuutarhaliitto. Närpiöläisellä Oy Johan Prinsén Ab:lla saavutettiin viime vuonna yksi kaikkien aikojen suurimmista kurkun neliösadoista.

Kurkkua tuotettiin yrityksessä viime vuonna yhteensä ennätykselliset 244 kiloa neliömetriä kohti. Yhden hehtaarin pinta-alalla tämä siis tarkoittaisi 2,4 miljoonaa kiloa kurkkua, joka on yhteensä noin 8 miljoonaa kurkkua.

Verratkaamme tuota luomukurkkujen kasvihuonetuotantoon. Vuonna 2023 saatiin yhteensä 291 000 kiloa luomukurkkuja. Eli miljoonina kiloina 0,3 miljoonaa kiloa. Hehtaarimäärä oli 1. Joten tuohon ennätykseen verrattuna aika tarkkaan kymmenesosa.

Kun nämä tilastot hiukan myöhemmin keväällä ilmestyvät v. 2024 osalta, tulemme lisäksi informoiduiksi tuonkin luomukurkkumäärän romahduksesta. Koska luomukurkkujen viljely kasvihuoneissa Suomessa meille tuntemattomasta syystä viime vuonna loppui.

Tässä ei tullut esille, että luomuviljelyn menetelmiä olisi tuon ennätyksen saavuttamisessa erityisesti vältelty:

Quote
Luku on aivan omaa luokkaansa verrattuna muun maailman kurkkutuotantoon.

”Tällaiset ennätyssadot saadaan aikaan erinomaisella viljelytaidolla ja uusimmalla teknologialla, joka on suomalaisissa kasvihuoneissa maailman huippua. Tärkeää hyvässä sadonmuodostuksessa on tarkka ilmastonhallinta, sekä muun muassa ennakoiva biologinen torjunta, joka pitää kasvuston hyvässä kunnossa”, kertoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas.

Mutta ei myöskään se, että niitä olisi käytetty.