Tässä MMM:n tiedotteessa tulee enemmän esille kotimaisen suosiminen:
Ammattikeittiöt arvostavat kotimaisia raaka-aineita, luomu- ja lähiruokatuotteiden käyttö kasvaa Mutta tuleehan se luomukin mukana, niinkuin jo otsikkokin lupaa:
Luomutuotteet vahvasti ammattikeittiöiden raaka-aineena
Luomutuotteiden käyttö ammattikeittiöissä on kasvanut tasaisesti vuodesta 2014 lähtien.
Tutkimuksen mukaan luomutuotteita käyttää viikoittain ammattikeittiöistä 46 prosenttia. Päivittäin luomutuotteita käytetään 23 prosentissa ammattikeittiöistä. Eniten luomua käytetään päiväkodeissa sekä ammatillisissa oppilaitoksissa ja korkeakouluissa. Suuralueista luomua käytetään eniten Uudellamaalla, jossa viikoittain luomua käyttää 64 prosenttia ammattikeittiöistä.
Suosituimmat luomutuotteet ovat: viljatuotteet, vihannekset, maito ja maitovalmisteet sekä juurekset. Kotimaisista luomutuotteista eniten käytetään maitoa, kananmunia ja perunaa. Tulevaisuudessa julkisella sektorilla todennäköisimmät luomuun vaihdettavat tuotteet ovat viljatuotteet ja maito, yksityisellä sektorilla taas juurekset, vihannekset, kananmunat/kananmunavalmisteet ja peruna. Tärkeimmät syyt luomun käytölle ovat ympäristöasioiden huomiointi, hyvä maku ja eettisyys.
Kehotus suosia sitäkin oli tavanomaiseen tapaan naamioitu kyselytutkimuksen tuloksiksi, tiedotteen sanomana: muut tekevät näin, tehkää tekin.
Tietty tarkoituksenmukaisuus on tuossa havaittavissa. On kysytty käytön useutta, mutta ei määrää (kiloina tai euroina). Kuten edellä olemme jo usein tuoneet esille, tuollaiseen useuteen pääsee helposti yhdellä tai harvalla tuotteella, vähäisillä määrillä. Tyypillinen esimerkki: luomupuuro. Kuitenkin Pro Luomun koosteissa viimeinen saatavissa oleva tieto on se, että luomun käyttö ammattikeittiöissä on vähäisempää kuin kotitalouksissa: osuus 1% kieppeillä. Jostain syystä sitä tietoa
ei haluta enää päivittää. Jos käyttö on kasvanut vuodesta 2014, siitä ei haluta kertoa selvää lukua, kuinka paljon.