Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Saman ruokamäärän tuottamiseen luomuviljely vaatii nelinkertaisen pinta-alan

... tavanomaiseen verrattuna. Ettekö usko? Asia selviää periaatteessa - Pro Luomun sivuilta!

Pro Luomu nimittäin kertoo viimeisessä yhteenvedossaan ...

Luomu Suomessa 2014 -kooste

... että v. 2014 Suomen ...

- viljatuotannosta luomua oli 2,5 prosenttia
- maidosta luomua oli 2%

... ja toisesta sen uutisesta selviää, että:

- lihantuotannosta luomua oli alle 1 prosentin

Tämän lisäksi luomuna tuotetaan kananmunia ja vihanneksia, mutta määrät ja käytetyt pinta-alat ovat pienempiä, joten uskaltaa hyvin sanoa, että luomuna tuotettujen elintarvikkeiden osuus yhteensä on noin 2 prosenttia kaikesta Suomen elintarviketuotannosta (tai jopa alle).

(Tätä "virallisempia" lukuja luomutuotannon kokonaismäärästä ja -osuudesta ei ilmeisesti ole, ainakaan ei ollut noin vuosi sitten kun asiasta MMM:ltä kysyimme.)

Pinta-alasta luomuviljelyn osuus on koosteen mukaan noin 9 prosenttia. Tästä täytyy vähentää siirtymävaiheessa oleva viljelyala. Keskustelussamme "Jarrumies" teki asiasta tarkemman laskelman: varsinaisen luomupinta-alan osuus on vuonna 2014 ollut 8,3 prosenttia.

Jos 8,3 prosentin osuudella tuotetaan vain noin 2 prosenttia ruoasta, se tarkoittaa juuri sitä, mitä otsikkomme jo kertoi: luomuviljely tarvitsee tavanomaiseen verrattuna nelinkertaisen pinta-alan.

Tätä tosiasiaa eivät mitkään koetilojen tulokset muualla (esim. USA:ssa, Ruotsissa) muuksi muuta. Noin se vaan nyt on, yhteensä. Sitä sopii sitten eri tavoin selittää, mutta tuskin prosenttilukuja kannattaa luomuväen yrittää kiistää, jos ne perustuvat Pro Luomun selvityksiin.

Keskusteluumme: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta

Heikki Jokipii, 22. 04. 2015.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry