• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Rajat kotimaisen suosimiselle EU:ssa. Finfoodin nimi muuttuu

Started by Heikki Jokipii, 24.12.08 - klo:09:22

Previous topic - Next topic

Heikki Jokipii

#165
Nimi muuttui, mutta toiminta on  ennallaan:

https://www.hyvaasuomesta.fi/

Tänään on kuulemma suomalaisen ruoan päivä. Olisiko EU:ssa sovittavissa, että tästä lähin on suositeltavaa (ja sopimusten mukaista) viettää vain eurooppalaisen ruoan päivää?

Tuollainen suosiminen ei nimittäin mitenkään lopu suomalaisuuteen. Kun vielä näinkin on:

Kysely: Suomalaiset haluavat ruuasta maksettujen eurojen jäävän omalle alueelleen

QuoteSuomalaisten mielestä tärkein yksittäinen ruuan vastuullisuuteen liittyvä asia on, että ruokaan käytetty raha jää Suomeen, omaan maakuntaan tai kuntaan.
(lihav. HJ)

Ei niin, etteikö ihan varmasti Suomesta löytyisi hyvää ruokaa. Mutta sen puolesta yleisesti tehty propaganda löytää falskiudessa voittajansa vain luomupropagandassa.

***

Joutsenmerkin eräistä tämäntyyppisestä ongelmista nyt puhumatta. Kun Suomessa ei nyt ole viljelykäytössä muuntogeenisiä lajikkeita, näyttää usein olevan sillä hilkulla, etteikö "GMO-vapaus" lipsahtaisi mukaan syihin kotimaisen ruoan suosimiselle.

Heikki Jokipii

#166
Toinen protektionistinen juhla heti perään:

Harva ostaa kauniista puheista huolimatta lähiruokaa " hintojen kallistuminen pahentaa tilannetta

QuoteLähiruokaa ja oman alueen tuottajia on viime vuosien aikana pyritty tuomaan enemmän ihmisten tietoisuuteen. Tästä esimerkkinä toimii nyt seitsemännen kerran järjestettävä Lähiruokapäivä.

Aiemmin tapahtuma tunnettiin Osta tilalta -päivänä, mutta nimi vaihdettiin vuosi sitten Lähiruokapäiväksi. Teemapäivän ideana on kerätä mukaan suomalaisia lähituottajia, ja tuoda tilojen toimintaa näkyvämmäksi myös kuluttajille.

Tapahtumaa koordinoiva Heidi Kohtala Ruokaviraston Maaseutuverkostopalveluista kertoo, että päivä on konkreettinen teko lähiruoan esittelemiseksi.

" Lähiruokapäivä on tilaisuus lähteä näkemään, mitä työ puhtaan suomalaisen ruoan puolesta on. Onnistuessaan päivä lähentää kuluttajan ja tuottajan välimatkaa sekä lisää tuottajien näkyvyyttä.

Ja nyt siis valtio koordinoi! Eurooppaan tuossa vedotaan vain näin:

Quote" Suomessa yleinen puhe lähiruoasta on lisääntynyt vähän jälkijunassa Eurooppaan verrattuna. Uskon kuitenkin, että lähiruoan kysyntä tulee meilläkin kasvamaan monesta eri syystä, Kylkilahti toteaa.

Tämäkin muistettiin ottaa mukaan:

QuoteKotimaisuus on suomalaisille kuitenkin edelleen tärkeä kriteeri lihan valinnassa, ja Ukrainan sodan myötä halu ostaa kotimaisia tuotteita on lisääntynyt.

Mutta pitäisikö ruoan tuon takiakaan olla juuri omasta pitäjästä? Juhlapäivän puuhaihmiset ovat varmaankin vilpittömästi sitä mieltä, että pitäisi. Sen lisäksi, että kaikkien tulisi olla tietoisia juuri oman alueen tuottajista.

***

Luomuväki osaa kyllä mennä imuun mukaan. Yksi esimerkki:

Elämänmeno|Lähiruoka
Parasta Pirkanmaalta-alkuperämerkki kahdelle toimijalle Juupajoella
Henkireiän luomutila ja Metsäojan Highland - ylämaankarjatila ovat saaneet oikeuden käyttää uutta Parasta Pirkanmaalta-alkuperämerkkiä.


Pari biodynaamista ilmoittaa olevansa mukana lähiruokapäivässä.

Heikki Jokipii

#167
Hiukan jo epätoivoisen oloista argumentaatiota lähiruoan puolesta:

Lähiruokaa syövä haukkaa samalla ruoan tuotantopaikan maisemaa ja historiaa " Raudanmaalla kuhisi lähiruokapäivän avajaisissa

Quote" Yhä useampi on tarkka siitä, mistä ruoka tulee
[jatko Googlen kautta:]
Se on luonnollinen tarve, tutkimusprofessori Hilkka Vihinen Luonnonvarakeskuksesta (LUKE) vahvistaa ja sanoo ...

Eipä taida olla kovinkaan "luonnollista" olla kiinnostunut siitä, että ruoka tulee ihan siitä läheltä. " Tuollaisilla "luonnollisilla" tarpeilla ihmiskunta olisi kuollut sukupuuttoon metsästäjä-keräilijä-vaiheessa! Se olisi ollut historian loppu!

***

Ranskalaiset pistäneet vielä paremmaksi?

Vapaus, tasa-arvo ja hyvä ruoka eli ruokatuotannon haasteet Ranskassa

On muistettava, että
- Ranskalla on omat lähiruokansa, ja:
- myös sitä koskevat EU:n kilpailusäännöt.

No, erään tradition mukaan Ranskan suuri vallankumous olisi alkanut kuningatar Maria Antoinetten sutkauksesta kansasta ja leivoksista.

Heikki Jokipii

Joku uusi viritelmä asiassa:

Laari tuo lähiruoan lähemmäs kaupunkilaisia ‒ osta suoraan tuottajilta

QuoteLaarin tarkoituksena on antaa kuluttajille parempi mahdollisuus ostaa lähiruokaa suoraan tuottajilta.

Onko kukaan kysynyt, haluammeko me kaupunkilaiset kuluttajat tuota?

Meidän perheessä ainakin kuumeisesti odotellaan vain sitä, että Puotilan ostarin korvaava rakennus valmistuisi. Ja tuohon vähän lähemmäs tulisi taas kauppa. Josta voisi ostaa " vaikka mandariineja! Eikä ole tarpeen, että niiden tuottajat myisivät ne meille!

Heikki Jokipii

Tässä keksitään yhä lisää ruutia:

Joukkorahoitus taipuu niin taiteeseen kuin konkurssiuhkaankin " Mesenaatin perustaja toivoo mukaan myös ruuantuottajia

QuoteHän toivoo, että kuukausimaksulliseen toimintaan lähtisi mukaan myös ruuantuottajia.

”Esimerkiksi vihanneksia voisi tilata kuukausimaksua vastaan lähituottajalta. Tai miksei vaikka kahvipaahtimo toimittaisi vastapaahdettuja kahvinpapuja”, Tanninen listaa.

Heikki Jokipii

#170
Quote from: Heikki Jokipii on 21.09.13 - klo:17:56
Mutta kyllä vaan silti kansanedustaja Anne Kalmari vetosi Vihdissä kuljetusten hiilijalanjälkeen, ja vastusti mangokiisselin tarjoamista lapsille.

Tämä on hyvin suomalainen skandaali:

”Harmillinen virhe tuotetiedoissa lipsahti myös lehti-ilmoitteluun” " S-ryhmä mainosti ulkomaista salaattia kotimaisena

QuoteMaa- ja metsätalousvaliokuntaa johtava Anne Kalmari (kesk.) toivoo, että S-ryhmä ymmärtäisi korjata toimintapojaan.

Ruotsissa vastaavaa ei tapahdu. Koska siellä syödään suosiolla halpaa ulkomaista talvisin. Sekä tavanomaista että luomua. Luultavasti ainakin joku siellä perustelee asiaa sillä, että talvisten kasvihuonevihannesten hiilijalanjälki on suuri.


Heikki Jokipii

#171
Quote from: Heikki Jokipii on 07.01.23 - klo:03:00
Meidän perheessä ainakin kuumeisesti odotellaan vain sitä, että Puotilan ostarin korvaava rakennus valmistuisi. Ja tuohon vähän lähemmäs tulisi taas kauppa. Josta voisi ostaa " vaikka mandariineja! Eikä ole tarpeen, että niiden tuottajat myisivät ne meille!

Tällä perheemme ongelmat taisivat ratketa:

Robotit alkavat toimittaa S-kauppojen ruokaostoksia

QuoteS-kaupat aloittaa pikatoimitukset kuljetusroboteilla seitsemän osuuskaupan alueella.

S-ryhmä kertoo ottavansa käyttöön päästöttömät pikatoimitukset sähköllä toimivilla kuljetusroboteilla vaiheittain kevään ja kesän aikana.
[..]
Ensimmäisenä toimitukset alkavat HOK-Elannossa, jonka jälkeen kesällä robotteja aletaan nähdä myös Tampereella, Turussa, Porissa, Raumalla, Jyväskylässä ja Oulussa.
[..]
Kun kuljetusrobotti on päässyt perille asiakkaan ilmoittamaan osoitteeseen, aukeaa sen päällä oleva kansi S-kaupat-mobiilisovelluksen avulla. HOK-Elannon tiedotteen mukaan robotit toimittavat tilauksia noin parin kilometrin säteellä myymälästä, josta tilaus on tehty, ja niiden sisälle mahtuu kaksi ruokakassillista tai yhdeksän kilon painosta ostoksia.
(lihav. HJ)

Kahden kilometrin päässä meistä on useita S-kaupan ... lähikauppoja. Ennemmin tai myöhemmin tulevat myös K-ryhmä ja Lidl (ja ODA?) tuohon omalla systeemillään mukaan. Jolloin on noin tuplasti lähitarjontaa.

Eikä tästäkään tule uutta ongelmaa:

Quote from: Heikki Jokipii on 09.08.22 - klo:04:59
Jotenkin hupaisaa on, miten radiossa nyt valitellaan Helsingin kauppatorin " parkkipaikkojen puutetta!!!

Onko niin, että kaikki "lähiruoka" edellyttää aina jotenkin oman auton käyttöä?!

Heikki Jokipii

#172
Suomalainen haluaa syödä kotimaista

Vain onko niin, että MT (ja MTK) haluavat suomalaisen haluavan syödä kotimaista?

Heikki Jokipii

#173
Quote from: Heikki Jokipii on 12.06.17 - klo:04:51
"Tamperelainen"-lehti haluaa yhä piilomainostaa näitä rinkejä:

Luomu- ja lähiruokaa parkkipaikalta Tampereella " REKO:t tuovat ruuan lähelle

Mutta joutuu samalla kertomaan, miten todella epäkäytännöllistä tuo toiminta on: asiakas joutuu ennakolta tilaamaan ruokansa, ja laittautumaan juuri tiettyyn aikaan (kerran kahdessa viikossa! Oliko tämä se pariton viikko?) jollekin parkkipaikalle (missä se on? Miten sinne pääsee kävellen?), jossa REKO-jakeluauto pysähtyy lyhimmillään vain vartiksi.

Löydämme tästä listan Pirkanmaan parkkipaikoista:

REKO " Suoraan tuottajalta kuluttajalle
ilman välikäsiä


Joilla pitäisi olla tiettyinä aikoina, 1,5 tunnin tarkkuudella.

Listaa on päivitetty 2021. Olisiko innostuskin laantunut? Sen tiedämme toisaalta, että Tampereen yliopistossa toiminut opiskeljoiden REKO-ryhmä lopetti. Kauan sitten, osallistujen puutteessa.

Heikki Jokipii

#174
Enpä oikein usko tämänkään toimeliaisuuden mitään perusasetelmassa muuttavan:

”Kaupan asema on liian vahva” " uusi lähiruokapalvelu tuo yhteen kuluttajan ja tuottajan

QuoteUusi lähiruokaan keskittyvä palvelu yhdistää tuottajat sekä asiakkaat. Palvelun kautta on mahdollista tilata tuotteita lähituottajilta helposti noudettavaksi.
Tilaajalle

Helppoudessa (super)market on ylivoimainen. Ja tulee päivä päivältä yhä ylivoimaisemmaksi. Tuo uusi palvelu tarjoaa tavaraa noudettavaksi. Marketit lupaavat jo tuoda sen kotiin. 

Heikki Jokipii

Yhä tätä jatketaan ja epäkäytännölliselle puuhastellulle yhä yritetään löytää joku järjellinen perustelu:

Heurekan parkkipaikalta haetaan kauden kasviksia, tuoretta leipää, kananmunia ja kalaa

QuoteMari Siivonen on Tikkurilan REKO-ryhmän perustaja. REKOssa tuottajat myyvät tuotteitaan suoraan ostajille yhteisen Facebook-ryhmän kautta. Tikkurilan ryhmä on ollut olemassa kohta jo kymmenen vuotta. Ensimmäinen tuotteiden jakelu tapahtui joulukuussa 2015.

- Silloin ajatuksena oli, että on kiva ostaa suomalaisilta tuottajilta tuoretta ruokaa. Tuotteet olivat vähän erilaisia kuin kaupoissa. Silloin kauppojen tarjonta oli erilaista kuin nyt. Nykyään lähiruokaa on ihan eri tavalla kaupoissa kuin silloin. REKO ja kaupat eivät kuitenkaan kilpaile toistensa kanssa, vaan tukevat toisiaan, Siivonen kertoo.

Myynnissä oleva valikoima vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Pian myyntiin tulevat esimerkiksi kevään ensimmäiset tuoretuotteet.

- Tietyt tuotteet ovat tarjolla läpi vuoden kuten jauhot, kananmunat ja hunaja sekä kalat ja liha. Joulu, pääsiäinen ja juhannus ovat myös isoja juttuja REKOssa. Tuottajat ja tuotteet vaihtuvat kausien mukaan. Moni tuote on myös luomua, Siivonen kertoo.

Mutta ei lóydetä. Tällainen oli löydetty:

Quote- Täällä riittää tilaa tuottajille ja ostajille. Jakelutapahtumat ovat hyväntuulisia tapahtumia. Jotkut tuottajat ja ostajat ovat olleet mukana alusta asti. Se kertoo, että toimintaan ollaan tyytyväisiä.

Joistakuista parkkipaikalla on hauskaa. Hauskempaa kuin kaupassa.


Heikki Jokipii

Tällainen lievä protektionismi on EU:ssa nähtävästi sallittu? Tämä löytyi MMM:n etusivulta:

Lähiruokapäivä on tänä vuonna kaksipäiväinen: tuplasti aikaa tutustua alueesi tapahtumiin

QuoteLähiruokapäivän juuret ulottuvat vuoteen 2016, jolloin ruoantuottajat avasivat ensimmäistä kertaa ovensa yleisölle. Tuolloin tapahtuma tunnettiin vielä Osta tilalta -päivänä, mutta nimi vaihtui nykyiseen muotoonsa vuonna 2021.

Lähiruokapäivä on valtakunnallinen maaseutuverkostoyksikön koordinoima maaseudun juhlapäivä. Lähiruokapäivä on EU:n maatalous- ja maaseuturahoituksen osarahoittama.
(kursiv. alkup.)

Heikki Jokipii

Quote from: Heikki Jokipii on 27.07.24 - klo:06:38
Espoossa, jossa on rakennettu toinen toistaan upeampia kauppakeskuksia, luullaan kuitenkin, että tällainen parkkipaikkaostari vetää

< klips >

Jopa turisteja. Ilmoitus oli Visit Espoo -sivustolla.

Edelleen ollaan Espoossa siinä käsityksessä:

https://tapahtumat.visitespoo.fi/fi-FI/page/6589add71211b77b4eb10026

Heikki Jokipii

#179
On tätä mieltä (oli ainakin kuvassa) ...

Ruokavienti tarvitsee pysyvyyttä, tekoja ja tukea

QuoteSuomalaiselta ruokavienniltä ovat puuttuneet pysyvät rakenteet ja kestävät toimintamallit. Maailman suurimmilla ruokamessuilla Suomi yrittää eteenpäin yhteisosaston voimin.
Tilaajalle

... ja tätä mieltä:

Essayah: Lähiruoka on nostettava vaalikeskusteluiden keskiöön

QuoteValitettavasti alle viidesosa julkisten keittiöiden ostoista on lähiruokaa, vaikka hankintalaki mahdollistaa lähellä tuotetun ja kestävästi hankitun ruuan suosimisen, kirjoittaa ministeri Sari Essayah (kd.) kolumnissaan.
Tilaajalle

Enää puuttuu se, että lähiruoka on nostettava vientiponnistelujemme keskiöön.  8)

Kaikissa EU-maissa " niissä, joissa todennäköisimmin ostettaisiin meidän viemämme ruoka " on jokin laki, joka mahdollistaa lähellä tuotetun ruoan suosimisen. Kaikissa on siinä rajoituksia. Lievä protekstionismi on nähtävästi edelleen sallittu. Ministeritasollakin.