Olenko sitten ”kaavoihini kangistunut”, mutta minusta kaupungissa ruoka ostetaan yleensä kaupasta. Ja jos haluaa vaihteeksi oikein tuoretta, vaikkapa Helsingissä voi mennä Kauppatorille.
Siinä sen lähellä on rakennuksista vapaa Esplanadin puiston alue, joka on eräänlainen puutarha, tavallaan.
Mutta siellä en odota kasvatettavan pottuja tai herneitä tai porkkanoita ...
Sitä MT (!) ei tässä mainitse...
Kotitarveviljelyllä voit pienentää kauppalaskua – näin se on mahdollista... että ilmiö pienentää myös ammattiviljelijöiden tuloja. Se ei lainkaan tule tuossa esille. Vaikka MT on viime aikoina
nostanut usein "haloon" siitä, mitä siellä kaupan tiskillä on tarjolla. Tällaiset ohjeet tekevät loven ammatikseen viljelevien kukkaroon:
Säästöistä haaveilevan viljelijän kannattaa kylvää sitä, mikä kaupan hyllyssäkin maksaa.
”Varhaisjuureksia, salaattia sekä yrttejä”, Peräinen luettelee.
Kilo varhaisperunaa tai -naurista on omalta palstalta kaupan tarjontaa edullisempi. Yrtit sekä salaatit antavat pieneltäkin alalta satoa koko kesän, ja kasvatukseen kelpaavat hyvin marketin edullisetkin siemenet.
Säästöä hakeva puutarhuri keskittyy siis korkean kilohinnan varhaisjuureksiin, yrtteihin ja salaatteihin taikka suurisatoisiin vihanneksiin.
Mutta
kesäkanojakin MT silloin tällöin suosittaa.
Vaikka se on taloudellisesti
täysin toivotonta, säästöyrityksenä. Puhumatta nyt muista haittapuolista.