Author Topic: Rajat kotimaisen suosimiselle EU:ssa. Finfoodin nimi muuttuu  (Read 95795 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Nyt - samaan aikaan kun EU on toisaalla valmistelemassa "Valmistettu EU:ssa" -merkintää tuotteisiin - EU on laittamassa kuriin perinteistä kotimaisen suosimista. Finfood on saanut määräyksen, että sen - valtionapua saavana järjestönä - on luovuttava nimestään, joka viittaa Suomeen, ja nyt vuodenvaihteesta alkaen

Finfood viestii jatkossa nimellä Ruokatieto

* * *

Jos me olisimme saaneet vaikuttaa nimen valintaan, siitä olisi tullut "Ruokatieto & Ruokaluulo" ... :)

Harmillista tässä on se, että he myös joutuvat vaihtamaan nettisoitteensa, jatkossa siis www.ruokatieto.fi, jolloin myös meillä useat vanhat linkityksemme vanhentuvat, lakkaavat toimimasta (noista yllä olevista linkeistä alkaen). Yritämme, voimiemme mukaan, korjata asian, ainakin uutispalstallamme.
« Last Edit: 24.12.08 - klo:11:26 by Heikki Jokipii »

Horizontal

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 186
    • View Profile
Valtiota siis kielletään suosimasta kotimaista virallisesti tai antamasta nimitukeakaan kotimaiselle. Sen sijaan tuotteisiin saanee yhä merkitä missä tuote on valmistettu ja tuote saa vetää kotiinpäin, mikäli katsoo siitä olevan markkinointietua.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Harmillista tässä on se, että he myös joutuvat vaihtamaan nettisoitteensa, jatkossa siis www.ruokatieto.fi, jolloin myös meillä useat vanhat linkityksemme vanhentuvat, lakkaavat toimimasta (noista yllä olevista linkeistä alkaen). Yritämme, voimiemme mukaan, korjata asian, ainakin uutispalstallamme.

Nyt näyttäisi onnellisesti sillä, että vanhat linkit toimivat, siellä on saatu uudellenohjaus hyvin järjestettyä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
(Hiukan "off ttopic", mutta mahtunee "aasinsillalla")

Mistä Ruokatieto lienee saanut tämän tietonsa (joka oli tässä uutisessa):

Quote
Noin 80 prosenttia luomutuotteiden myynnin arvosta on kotimaista tuotantoa, mikä on saman verran kuin elintarvikkeissa yleensäkin.

Yritin nimittäin pari vuotta sitten tätä tietoa metsästää, niin kaupan keskusliikkeiltä kuin tullilta (tuontitilastot), mutta turhaan, tätä ei ollut saatavissa.

Täytyypä kysyä Sampsa Heinoselta.
« Last Edit: 31.01.09 - klo:08:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Heinonen itse asiasta (mailitse) kuultuna kertoi, että kyse on hänen "valistuneesta arvauksestaan", eikä taustalla ole tarkkaa tilastointia. Heinonen oli tehnyt arvionsa tuoteryhmittäin, ja sitten ynnännyt tuloksen, mikä tässä tapauksessa tekee arviosta kyllä ehkä realistisemman, mutta arvio eli arvaus se silti on. Voi olla, ettei EU-Suomessa saakaan enää luomun kotimaisuusasteesta täsmällistä tietoa, oli hänen käsityksensä, ja taitaapa nyt olla minunkin.

Mutta kyllä tuo vertailu, väite (lainaus yllä) sitten on - tähän nähden - turhan varmana esitetty. Kyllä siihen olisi pitänyt laittaa esille se, että kyse on arviosta.
« Last Edit: 31.01.09 - klo:08:39 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Nämä tuoteryhmittäiset tiedot on saatu tästä Nielsenin jokavuotisesta Kuluttajapaneelista, tässä linkki viimevuotiseen uutiseen.

Luomuostot kasvoivat 10% vuonna 2007
- Päivittäistavarakaupan osuus luomumyynnistä hieman lisääntynyt


***

Nyt tuo paneelin tulos taas kohta julkistetaan, ja sitten saamme myös tietää, kumpi meistä oli luomun todellisen kysynnän eli ostojen suhteen oikeassa v. 2008 suhteen, minä vai Ruokatiedon (Finfoodin) Heinonen, vrt. tämä keskustelumme.

Sinänsä luomun kysyntä saattaa vielä v. 2008 olla samoissa, koska a) lama ei silloin vielä täysin ”purrut” ja b) siihen vauraampaan keskiluokkaan, joka luomua yleensä ostaa, lama ei yleensä ”purekaan” niin pahasti kuin köyhiin.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Kuinka mahtaa käydä (tai olla käynyt, asiahan on jo tutkittu) tämän kanssa. Salon Seudun Sanomat oli 7.3. saanut tällaisen ennakkotiedon Nielsenin tuloksista:

Halvat merkit ja perusruoka käyvät nyt kaupaksi

Siellä oli tieto, että "myös ylempään tuloluokkaan kuuluvat kotitaloudet lisäsivät kaupan omien merkkien ostamista viime vuonna", mutta tämä ei välttämättä vielä kerro luomun kulutuksesta.

Jos aikataulu muutoin on sama kuin ennenkin, niin tulokset tulevat kokonaan julki tämän kuun aikana kuitenkin.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Olisi kannattanut Heinosen ottaa veto vastaan, nyt Nielsenin kuluttajapaneeli kertoo:

Luomuostot kasvoivat 19 prosenttia vuonna 2008

Eli selvää kohennusta. Mutta edelleen ollaan tässä (lihav. HJ):

Quote
Kuluttajapaneelin perusteella luomun kuluttajaostojen arvo 2008 oli noin 74 miljoonaa euroa, mikä on yksi prosentti ruokaostoista. (Ruokatieto)

***

Luomustrategioiden vauhdissa ei siis kyllä olla ...

Vuonna 2006: ”[…] vuonna 2015 kotimaan vähittäiskaupan myynnissä luomuruuan osuus on 6 prosenttia, […]

... mutta kylläkin "tasaisen vauhdin taulukolla" eli jos joka vuosi kasvu olisi sama, luomun osuus olisi v. 2015 jo 2,8 prosenttia.

Kun kasvu v. 2009 oli kuitenkin melko vähäistä ja kun sekin on tietysti rahassa mitattua, voi kyllä ihmetellä, kummasta on kyse: onko luomua todella ostettu kiloina enemmän vai ovatko luomutuotteiden hinnat nousseet?

Mutta tämä on tietysti vähän "happamia, sanoi" -puhetta. Olisin nyt hävinnyt vedon.
« Last Edit: 11.03.09 - klo:19:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Tämä asia ei lakannut kismittämästä, ja niinpä vielä kommentoin tätä Vihreän Langan uutistakin:

Liha ja maito vetivät luomumyynnin uuteen ennätykseen

Mutta nyt viimeistään huomaan itse (ja moderaattorina!), että menee pahasti otsikon ulkopuolelle, kotimaisuudesta ei enää ole kyse (kuin liian monen kulman kautta). Joten jatketaan täällä:

Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla

Olen löytänyt yhtä ja toista, mutta niistä sitten siellä!

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 499
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Eipä ole eka kerta, kun luomuväellä on isot visiot ihmisten höynäyttämiseksi: http://wwwb.mmm.fi/tiedotteet/tiedote.asp?nro=537

Prof Reijo Heinonen aikoinaan sanoi minulle, ettei ole tarpeen kritisoida luomua (ja hän, vanhana miehenä, ei viitsi taistella tuulimyllyjä vastaan): aika näyttää kyllä totuuden. No olkoonpa  kyseessä aika taikka kritiikki (joka kyllä tulee helposti, sydämen kyllyydestä), niin luomun kasvu on edelleen suunnilleen olematonta. Hyvä niin.

Matti
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Rajat kotimaisen suosimiselle EU:ssa. Finfoodin nimi muuttuu
« Reply #10 on: 17.03.09 - klo:05:16 »
Tässä uutisessa

Ilmastonmuutos tuo uusia lajeja Suomen pelloille

on muuten myös eräänlaista toiveajattelua siitä, että jatkossa

a) voitaisiin suosia enemmän kotimaista (kun jopa maissi saataisiin kasvamaan Suomessa) mutta myös

b) voitaisiin suosia enemmän luomua ja välttää gm-tuotteiden käyttöä.

Uutisessa mainitaan nimittäin, että "härkäpavun tuotanto voi kasvaa laajaksi". Härkäpapu on nimittäin oikeastaan ainoa laji, jolla eläinten ruokinnassa voitaisiin korvata nyt ulkomailta tuotu soija, sen proteiini. Joka soija taas käytännössä alkaa maailmanmarkkinoilla olla gm-soijaa. Härkäpapua voi viljellä Suomessa, mutta se menestyy vain maan eteläosissa. On arvioitu, että jos nyt tuontisoija yritettäisiin kokonaan korvata härkäpavulla, sitä pitäisi viljellä niin paljon, että sitten ei enää eteläisessä Suomessa riittäisi peltoa viljanviljelyyn.

No, taitaapa härkäpapua kuitenkin riittää niille harvoille luomusioille, jo nyt, ilman ilmastonmuutostakin.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Rajat kotimaisen suosimiselle EU:ssa. Finfoodin nimi muuttuu
« Reply #11 on: 03.04.09 - klo:18:11 »
Uutta tietoa:

Ruokatieto sopeuttaa toimintaansa

Lainataanpa kokonaan, mutta lihavoinnit HJ:

Quote
Finfood - Suomen Ruokatieto ry joutuu vähentämään toimintaansa vuonna 2009. Maa- ja metsätalousministeriö myönsi yhdistykselle avustusta 25 prosenttia edellisvuotta vähemmän, mistä johtuen valtiontuella toteutettavaa toimintaa sopeutetaan.

Rahoituksen pienetessä yhdistys on joutunut irtisanomaan kolme henkilöä. Vuodelle 2009 suunniteltuja toimenpiteitä karsitaan etenkin luomun menekinedistämisessä ja koulupalveluissa. Ruokatiedon Uutiset keskeyttää kesällä uutistuotantonsa kuuden viikon ajaksi.

Hyvää Suomesta -joutsenlippua supistukset eivät koske, sillä se toimii kokonaan yksityisellä rahoituksella.

Emme välttämättä ota osaa, jos luomun menekin edistäminen valtion rahoilla nyt vähenee.

Mitähän mahtavat olla "koulupalvelut"? Se voi sisältää jotain järkevääkin, mutta jos tällainen "koulupalvelu" nyt vähenee, ei ole sekään huono juttu.

Kotimaisuutta siis ajetaan yksityisellä rahalla nyt - ehkä EU:n painostuksesta (vrt. edellä). Valtion raha siis painottuu vastaavasti enemmän luomuasiaan, niinkö? Vaikka nyt siis tämä vähenikin. No, on toimenkuvassa muitakin asioita, järkeviäkin. 

PS. Nyt lopulta käynnistin tiedustelukierrokseni siitä, mistä koostuvat ja kuinka kulkevat luomun menekin edistämiseen suunnatut - ja veronmaksajien taskuista otetut - rahat. Jatkoa seuraa, kun vastauksia saadaan.   

PS2. Tietyillä viesteillämme Finfoodin / Ruokatiedon suuntaan näyttää olleen vaikutusta. Olen jopa odottanut sitä jokavuotista IFOAMin uutista, jossa maailman luomupinta-ala vaan kasvaa kasvamistaan. IFOAM on uutisensa tämä vuonna jo julkaissut, mutta ei Ruokatieto. Jos se ei julkaisekaan, uskallanpa sanoa, että kärsivällinen kritiikkimme vuosien kuluessa lopulta vaikutti.
« Last Edit: 03.04.09 - klo:18:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Rajat kotimaisen suosimiselle EU:ssa. Finfoodin nimi muuttuu
« Reply #12 on: 30.06.09 - klo:14:02 »
Nettiosoitteen muutos ei sitä tehnyt, mutta nyt Ruokatieto on itse "uudistanut" eli sotkenut sivunsa niin, että sieltä ei enää löydy mitään n. 1/2 vuotta vanhempaa.

Oliko tuossa järkeä?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Rajat kotimaisen suosimiselle EU:ssa. Finfoodin nimi muuttuu
« Reply #13 on: 11.11.10 - klo:18:33 »
Tässä silmänpalvonnassa, jossa Finnfoodin nimi muutettiin Ruokatiedoksi ja muutenkin poistettiin sana ”kotimainen” ruokaa koskevasta poliittisesta kielenkäytöstä, ei kauaa viivytty. Keksittiin sana ”lähiruoka”.

”Lähiruoka” on olevinaan jotain sellaista, jossa lyhyillä kuljetusmatkoilla vältettäisiin ”kasvihuonepäästöjä”, ja siten ikään kuin olevinaan pelkästään hyvä asia. Tuoreempaa, ja siten maukkaampaakin on.

Tosiasiassa se on ”kotimaisen” synonyymi, ja tosiasiassa ”lähiruoan” mainostaminen ja edistäminen on juuri sitä protektionismia, josta EU-sopimuksissamme olemme sopineet luopuvamme.

Ks. vaikka tätä Ruokatiedon uutista, jossa reippaasti kerrotaan, miten Sitran ”[l]lähiruokaselvityksessä lähiruuaksi määriteltiin Suomessa tuotettu ruoka”. Niinpä Utsjoen perukoilla tuotettu ja Hankoniemen kärjessä nautittu ruoka (tai päinvastoin) on ”lähiruokaa”.

Toisessa keskusteluketjussa Matti Pekkarinen oli löytänyt Sirkka-Liisa Anttilan lausunnon Lapin maaseutufoorumissa – josta EU:n komission pitäisi oikeastaan lähettää Suomelle nootti! 

Tosiasiassa ”lähiruoalla” ajetaan lähietua lähipiirille. ”Lähietua” siksi, että protektionismissa on aina kyse lyhytnäköisestä edusta. Protektionismi potkii takaisin, useimmiten siten, että se sattuu.

”Lähiruoasta” on lyhyt matka ”lähivaatteisiin”, ja sitten olemmekin kohta ”lähituotteissa”!

Ja aivan yllätyksenä sinä vaiheessa tulee, että kauppakumppanimmekin ovat keksineet saman ja suosivat omia "lähituotteitaan", ihan vain kasvihuonepäästöjä vähentääkseen.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Rajat kotimaisen suosimiselle EU:ssa. Finfoodin nimi muuttuu
« Reply #14 on: 07.06.11 - klo:18:31 »

Minulle ei tullut mieleen, mutta jollekin on tullut, tämän uutisen mukaan ...

MTK: Lähiruoka on tuoretta ja tuttua

.. kun se siinä pontevasti kielletään:

Quote
Suomalaisten tuottajien mielestä lähiruuan täytyy olla kotimaista. Esimerkiksi Tallinnasta Helsinkiin tuoduista elintarvikkeista ei haluta puhua lähiruokana, vaikka maantieteellisesti matkaa ei kerry pitkästi.

Tässä ei ehkä aina saa pidettyä naamaa peruslukemilla.