Author Topic: Rajat kotimaisen suosimiselle EU:ssa. Finfoodin nimi muuttuu  (Read 102974 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Ruotsin omat ekologiset ravintosuositukset?
« Reply #120 on: 16.03.16 - klo:15:27 »

Sitten kun (aikuisia - se oli siellä sanottu!) kansalaisia ryhdytään neuvomaan, niin tietysti siihen Ruotsin pakettiin on liitetty myös kehotus kohtuulisesta syömisestä ja liikunnasta:

Quote
Hitta ditt sätt att äta grönare, lagom mycket och röra på dig!

Tulee hirtehisesti mieleen, että jos tuota nyt sitten kaikkea noudatetaan, ja keskimääräinen elinikä nousee, niin jonkun vuoskymmenen päästä julkaistaan brosyyri, jonka sanoma on, ettei vapaaehtoista eutanasiaa tarvitse ollenkaan hävetä, tässä yhteystiedot ...  8)

Toinen hirtehinen tai ainakin ironinen kommenttini on tietysti se, että ohjeissa pitäisi olla myös ohje, että älä liiku yhtään enempää kuin sinun on tarpeen,  terveytesi säilyttämiseksi. Koska jokainen ylimääräinen hölkkäkilometri on lisää turhia hiilidioksipäästöjä ilmakehään. Toisaalta uloshengityksesi kautta, toisaalta sen ruoan kautta, jota tuohon ylimääräiseen ponnisteluun tarvitset.
« Last Edit: 16.03.16 - klo:15:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Ruokakilometreistä ja ruokapiireistä
« Reply #121 on: 30.03.16 - klo:05:53 »
Tämä vertailu kun edellyttää, paitsi tuota vähennyslaskua, myös edeltävän jakolaskun, jossa kilometrit jaetaan ruoan kilogrammoilla. 1000 kilometrin päästä kuljetettuun 10 000 kilon lastiin menee vähemmän fossiilisia polttoaineita kuin 100 kilometrin päästä kuljetettuun 100 kilon lastiin, sitä ruokakiloa kohti. Vaikka se kuorma-auto käyttäisikin kilometriä kohti enemmän polttoainetta kuin paketti- tai henkilöauto. (Noin-laskelma: kuorma-auto 10 litraa satasella, yhteensä 100 litraa, jaettuna 10 000 kilolla, kiloa kohti 0,01 litraa, henkilöauto 5 litraa satasella, yhteensä 5 litraa, jaettuna 100 kilolla, kiloa kohti 0,05 litraa.)  

Tuo kysymys ja vertailuasetelma pätee tällaiseenkin toimintaan:

Luomukananmunien Toimituspäivä ti 5.4 / reitti 1

Quote
Luomumunien seuraava toimitus on tiistaina 5. päivä huhtikuuta.Tilaat kommentoimalla montako kennoa toivot ja noutopaikka, viimeistään sunnuntaina 3.4.

Tuonne jakelupisteisiin kun varmaankin tullaan sitten omilla autoilla.

Puhumattakaan siitä, miten epäkäytännöllinen ja (perheenemännän, sukupuolesta riippumatta) aikaa vievä tuollainen järjestely on. On arvioitu, että aiemmin, kun eri sorttiset tavarat piti hakea eri kaupoista (lihakauppa, maitokauppa, leipomo, kalatori ...), täytti jo se kaupungissakin asuvan perheenäidin päivästä suuren osan. Mitä nyt vaikuttaa tuo, jos joka tuote haetaan erikseen eri jakelupisteestä?

Mutta yhtäkaikki tällaisesta epäkäytännöllisestä "idyllistä" ollaan nyt kovasti innostuneita (ei tämä tuosta paljoakaan eroa):

Reko-ruokapiiri on Vuoden Lähiruokateko – nyt jo 27 000 jäsentä

Quote
Ruuan luovutus tapahtuu esimerkiksi isolla parkkipaikalla sovittuna päivänä, tapahtuma järjestetään esimerkiksi joka toinen viikko.
« Last Edit: 30.03.16 - klo:07:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Kilpailuttaminen ja erityisjärjestelyt keittiössä ym.
« Reply #122 on: 08.04.16 - klo:04:15 »
Palkinnon perusteluissa puhutaan kyllä "kilpailuttamisesta" ...

Sodankylälle tunnustus ruoan ostamisesta suoraan tuottajilta – näin lappilaisten ainesten käyttöä lisättiin

Quote
– Sodankylän systemaattinen työ lähiruoan eteen, kunnan irrottautuminen suuresta hankintarenkaasta ja elintarvikehankintojen kilpailuttaminen itse on lähiruokateko-palkinnon arvoinen asia.

... mutta näissä lauseissa kyllä paistaa läpi, että kaikki on tehty, jotta kilpailuttaminen ei ole aitoa ja reilua:

Quote
Sodankylän kunnalla on ollut pitkäaikainen tavoite säilyttää Lapissa lähituotanto ja pientuottajat. Kunnan keskuskeittiön uusiminen tehtiin lähiruoan lisäämisen ehdoilla. Keittiöön rakennettiin erillinen tuotantotekniikka, jolla lähiruoan vastaanottaminen suoraan tuottajilta oli mahdollista.

Lisäksi keittiössä käytetään menetelmiä, joilla lähiruoasta tehdään puolivalmisteita ja komponentteja myöhemmin hyödynnettäväksi. Nämä toimenpiteet ovat mahdollistaneet kunnan irrottautumisen isosta hankintarenkaasta viime vuonna.

– Koko kunnan lähiruokastrategia toteutuu keskuskeittiön tuella. Olemme ottaneet käyttöön vanhat ruoanvalmistusmenetelmät ja yhdistäneet niihin uuden teknologian. Näin lähiruoan käytöstä tulee yhtä kustannustehokasta kuin puolivalmisteiden käytöstä. Tavoitteena on kasvattaa alueellista verohyötyä ja säilyttää työpaikkoja omassa kunnassa. Lisäksi energiaa säästyy ja kuljetuskustannukset pienenevät, kertoo ruokapalvelupäällikkö Merja Ahola.

Varmasti ei ole tehty todellisia tutkimuksia noista hyödyistä (ja kustannuksista), vaan oletettu vain niiden toteutuvan, ihan lähiruoka-aatteen perusmytogian mukaan. Tuota energian säästöä ja kuljetuskustannuksia myöten.

Tuo "irrottautumisen isosta hankintarenkaasta" tuntuu olleen jonkinlainen itsetarkoitus. Vaikka minun järkeni mukaan tällaisen hankintarenkaan tarkoituksena on juuri tehokas kilpailuttaminen. Kun joskus muinoin olin töissä, valtiolla, päätettiin siellä "hankintarenkaasta", eli tietyt, yhteiset asiat kilpailutettiin koko valtion osalta, ei enää yksittäisten hallinnonalojen (ministeriöiden) toimesta tai virastoittain. Ja sillä päästiin merkittäviin säästöihin, hyviin tarjouksiin. Tarjoukset olivat parempia, mutta säästettiin myös siinä, että tätä hankintaosaamista ei tarvinnut ylläpitää kaikkialla eikä sitä toimintaa kaikkialla pyörittää. Ja kyllä myös MMM, jossa lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen on töissä, oli (on) mukana tässä yhteistyössä!  :D
« Last Edit: 08.04.16 - klo:04:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Pohjoismainen lähiruoka? - ainakin Baltia mukaan!
« Reply #123 on: 20.04.16 - klo:15:10 »
Jos tämä ajatus on äkkisiltään liian radikaali, niin kyllähän ajatusta ja konseptia ainakin Baltiaan asti täytyy laajentaa! Jos siis Tallinnan matkalla ostat tuliaisiksi ruokaakin, niin lähiruokaahan se!

Kyllähän Tallinnan kauppiaat tämän ovat oivaltaneet - vai olisivatko lukeneet palstaamme - sillä näin nyt mainostetaan:

Nyt loppui leivällä rahastaminen - Tallinnassa voi ostaa mahtavan, uunilämpimän täysruisleivän myös alle 2 eurolla!

Quote
Totta on, että Helsingistäkin löytää helposti halvempiakin ruisleipiä, mutta Kalamaja Pagarikodan leipä on ihana luomu- ja lähituote, sekä  – öh – rakkaudella paistettu.
(lihav. HJ)
« Last Edit: 20.04.16 - klo:15:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Kaukoruokaa supii syödä ...
« Reply #124 on: 28.06.16 - klo:06:25 »
... jos ei syö sitä kotonaan:

Lähiruoka ja autenttisuus ruokamatkailijoiden suosiossa - kansainvälisen ruokamatkailututkimuksen tuloksia

Mutta annas olla, jos jollain ei ole ulkomaan matkoihin varaa, ja silti haluaisi joskus syödä ulkomaista ruokaa? Ei, silloin muistutetaan kyllä kasvihuonepäästöistä jne.

Täällä jossain taidettinkin jo viitata pariin sankarimatkailijaan, jotka kertoivat syöneensä lähiruokaa noin sadassa maassa.

Mutta entä jos nämä haastatellut ...

"Tutkimuksessa mukana olleissa Euroopan maissa suomalainen ruoka ei näyttäydy tuttuna tai houkuttelevana." (Lihav. HJ)

... olisivat oikeassa? Ei se niin voi olla: mehän olemme syntyneet maailman kauneimpaan maahan, jossa on maailman paras ruoka!  8)

« Last Edit: 29.06.16 - klo:06:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Lähisalaatin matka
« Reply #125 on: 07.07.16 - klo:07:46 »
YLE kertoo:

Lähisalaatti voi kulkea ruokakauppaasi yli 700 kilometriä

Minusta tätä ilmiötä vastaan ei oikeastaan voi sanoa mitään. Se on taloudellisesti järkevää, se jopa saattaa säästää energiaa. Vaikka haastateltu asiantuntija myöntää se vähän "pitkin hampain":

Quote
Tampereen teknillisen yliopiston tiedonhallinnan ja logistiikan apulaisprofessori Heikki Liimatainen sanoo, ettei elintarvikkeiden kuljettaminen ole välttämättä ekologista.

– Turha kuljettaminen ei välttämättä ole hyväksi, mutta suurten kuormien kuljettaminen on, Liimatainen kertoo.
(lihav. HJ)

Ainoa, joka voidaan sanoa, että kyllä siinä tavallaan yksi peruste lähiruoan suosimissuositukselle menee.
« Last Edit: 07.07.16 - klo:07:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Rajat kotimaisen suosimiselle EU:ssa. Finfoodin nimi muuttuu
« Reply #126 on: 04.10.16 - klo:12:46 »
Tämä ajatuskulku ihmeellisesti vain säilyttää "charminsa", tästä uutisesta ...

Villiruoan myynti ja hinnoittelu tarvitsee rohkeutta

Quote
Projektipäällikkö Elisa Kangasaho muistuttaa kuitenkin myös paikallisten asiakkaiden merkityksestä lähi- ja villiruokamarkkinoilla.

– Kuusamon alueella on noin 5 000 taloutta. Jos jokainen ostaisi paikallista 10 eurolla viikossa, syntyisi lisää liikevaihtoa 2,4 miljoonaa euroa. Se olisi 24 työpaikkaa ja välillisinä vaikutuksina saman verran lisää!

... vaikka hän juuri oli maalaillut kuvia tuotteiden markkinoista muualla, viennistäkin. Ja vaikka hyvin helposti voi kuvitella, että jos vaikka vain helsinkiläiset - herra varjele! - saisivatkin päähänsä suosia paikallista lähi- ja villiruokaa, vaikka tuolla kympillä viikossa, miten kevyesti tuolta Koilismaalta häviäisivat nuo 24 työpaikkaa, ja enemmänkin. Myös välilliset vaikutukset. Täältä etelästähän ne maksukykyiset ruokafriikit, trendien seuraajat kuitenkin löytyvät.
« Last Edit: 05.10.16 - klo:05:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Kaukoruokaa supii syödä ...
« Reply #127 on: 05.10.16 - klo:06:01 »
Mutta entä jos nämä haastatellut ...

"Tutkimuksessa mukana olleissa Euroopan maissa suomalainen ruoka ei näyttäydy tuttuna tai houkuttelevana." (Lihav. HJ)

... olisivat oikeassa? Ei se niin voi olla: mehän olemme syntyneet maailman kauneimpaan maahan, jossa on maailman paras ruoka!  8)

Vaikkapa tässä listassa oleviin ruokalajeihin ...

Pizza, maksalaatikko ja viili – nämä herkut ovat ehdolla Suomen kansallisruoaksi

... meillä kaikilla suomalaisilla varmasti liittyy miellyttäviä makumuistoja, mutta miten mahtaa olla, sykäyttävätkö ne niminä tai ruokalajeinakaan niitä ulkomaalaisia?

Vaan mitäpä tuosta! Syödään niitä itse, täällä Suomessa, ihan lähiruokana;D
« Last Edit: 05.10.16 - klo:06:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Rajat kotimaisen suosimiselle EU:ssa. Finfoodin nimi muuttuu
« Reply #128 on: 15.11.16 - klo:09:57 »
Eivätpä tällaiset aloitteet kaikkialla ihan läpihuutojuttuja olekaan:

Kotimaisen ruuan hankinta-aloite tiukoilla Kangasalla

Quote
Aloite kotimaisen ruuan suosimisesta kunnassa on kaatumassa Kangasalan kunnanvaltuustossa, joka käsittelee asiaa maanantai-illan aikana.

Kangasalan kunnanvaltuusto käsittelee parhaillaan aloitetta lähiruuan suosimisesta kunnassa. Valtuusto hyväksyi asian jo yksimielisesti viime vuonna, mutta kunnan virkamiesten mukaan se ei ollut velvoittava, koska se ei ollut budjettialoite eikä siihen ollut osoitettu varoja (MT 15.6.2016).

Esityksen takana oli kunnanvaltuutettu Hannu Karppila (kesk.), joka on nyt tehnyt uuden aloitteen kotimaisen ruuan hankinnan velvoittavuudesta. Kokoomuksen ja SDP:n ryhmät ovat tiettävästi kaatamassa aloitetta.

Virkamiehet olivat siis vedonneet määrärahojen puutteeseen. Mutta minusta tuo aloite oli ja on yksinkertaiseisti lainvastainen ja Suomen tekemien kansainvälisten sopimusten vastainen. Noin ei käsittääkseni saa EU-Suomessa tehdä. Nimenomaan kotimaista ei saa suosia - siksipä asia on yleensä kätkettykin tämän "lähiruoan" kaapuun *). Hannu Karppila ei sitä ole tuossa ymmärtänyt. Ellei tuo aloite kaadu valtuustossa, sen voi kaataa siitä tehdyllä laillisuusvalituksella (jollaisen voi tehdä kuka tahansa kuntalainen).

Kovaa peliä Kangasalla. Sanottiin minun nuoruudessani, ja jatkettiin jotenkin, että "pääosissa Eddie Constantine ja Emma Väänänen".
 

PS. Aloite odotetusti kaatui, jo valtuustossa.

______________________

*) Asia onkin kerrottu tässä toisessa MT:n uutisessa samasta tapauksesta:

Quote
MTK:n ruoka-asiamies Anni-Mari Syväniemi muistuttaa, ettei hankintalaki ole este lähiruualle. Tarjouspyyntöön ei kirjausta kotimaisten tuotteiden suosimisesta saa tehdä, mutta hankintaan voi asettaa kriteereitä, jotka vaikuttavat kotimaisten tuotteiden valintaan.

« Last Edit: 15.11.16 - klo:16:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Ruokakilometreistä ja ruokapiireistä
« Reply #129 on: 27.12.16 - klo:08:03 »
Mutta yhtäkaikki tällaisesta epäkäytännöllisestä "idyllistä" ollaan nyt kovasti innostuneita (ei tämä tuosta paljoakaan eroa):

Reko-ruokapiiri on Vuoden Lähiruokateko – nyt jo 27 000 jäsentä

Quote
Ruuan luovutus tapahtuu esimerkiksi isolla parkkipaikalla sovittuna päivänä, tapahtuma järjestetään esimerkiksi joka toinen viikko.

Nyt on käynyt näin:

Reko-lähiruokaa kylmässä ja pimeässä – tilaajat vähenevät nopeasti

Quote
Reko-lähiruokapiirit ovat menettäneet ison osa alkuaikojen asiakkaistaan. Kylmät ja pimeät jakelupisteet ovat karkottaneet muoti-ilmiöstä innostuneet kuluttajat.

Ja jonottaminen plus monelle epäsopivat myyntiajat. Kun samaan aikaan normaali kauppa vielä parantaa palveluaan, mm. aukioloaikoja lisäten (jopa äärimmillään 24h/vrk!). Eli hyvin on ymmärrettävää.

Ja lopulta: onko tuo järjestely  kuitenkaan vähentänyt niitä "ruokakilometrejä"? Tai edes lisännyt lähiruoan kulutusta? Eikö sitä lähiruokaa aivan yhtä hyvin voisi toimittaa myytäväksi ihan tavanomaiseen kauppaan?

Missään ei tuossa uutisessa kerrota, miten tämä Reko-kauppa keskittyy pitkälle luomutuotteisiin. Tai ehkä sen voi lukea rivien välistä tästä:

Quote
– Tietysti pitää miettiä myös hinnoittelua, että se on se oikea hinta, minkä asiakkaat ovat valmiit maksamaan. Ihmiset kyllä tietävät, jos jossain on halvempaa. Kyllä tämä kiinnostaa heitä, sanoo tuottaja Lars Back Pedersörestä.
« Last Edit: 27.12.16 - klo:08:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Rajat kotimaisen suosimiselle EU:ssa. Finfoodin nimi muuttuu
« Reply #130 on: 23.03.17 - klo:06:28 »
Luomu Suomessa 2016 -kooste yrittää meille kuitenkin kertoa:

Quote
Nopeasti kasvava kanava luomun suoramyynnissä ovat
REKO-ringit. Niitä toimii Suomessa jo yli sata.

Nyt kuitenkin samalla dialla (s. 10) oleva kaavio kertoo, että ruokapiirien kautta luomua ostaa vain 2% niistä, jotka luomua yleensä ostavat. Karkeasti arvioituna: luomun 2%:sta myydään n.  2% sitä kautta, siis jotain puoli promillea kaikesta Suomessa myydystä ruoasta. (Tosin kysely koski vuotta 2015, mutta on siis syytä olettaa, että REKO-innostus, jos siitä noussut, on sen jälkeen ehtinyt jo laskeakin, ks. juuri edellä.)
« Last Edit: 23.03.17 - klo:06:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Kainuu Helsingissä
« Reply #131 on: 13.04.17 - klo:05:35 »
*) eli voittaa voi vain, jos saa oman maakunnan tuotteet tämän lähiruokainnostuksen varjolla kaupaksi - Helsingissä. (lisäys 31.8.13)

Kainuulainen Lähiruoka -hankkeen tiedote 4/2013

Quote
Aiheet:

- Uusi Kainuussa tuotettu merkki yritysten käyttöön
- Kainuun elintarvikealan toimintasuunnitelma 2013-2017
- Herkut Helsinkiin –keskustelutilaisuus
- Herkkujen Suomi 2013 –tapahtuma
- Kainuu Helsingissä –infot
- Yritysklinikka, KantriYritys-hanke
- Lähiruokatapahtuma Paltamossa – kaikki mukaan
- Lähiruokaviikko 2013
(Lihav. ja linkki HJ)


Tämä merkinnee sitä ...

Uusimaa kaipaa lähiruokaa, mutta onko tuotanto jo näivetetty?

... että kainuulaiset saavat yhä myytyä lähiruokansa Helsinkiin.
« Last Edit: 13.04.17 - klo:05:39 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Lähiruokaa Lapista
« Reply #132 on: 16.04.17 - klo:09:49 »
Syötiin eilen tällaista:

http://www.ronka.fi/kuluttajat/tuotteet/tuote/meri-lapin-karitsa-jauheliha.html

Kuten tuosta näkyy, niin tähän netti-ilmoitukseen on laitettu logo "lähiruoka". Niin oli pakkaukseenkin. Ostimme sen tietysti Helsingissä.
« Last Edit: 16.04.17 - klo:11:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
REKO-myynti
« Reply #133 on: 12.06.17 - klo:05:51 »
Luomu Suomessa 2016 -kooste yrittää meille kuitenkin kertoa:

Quote
Nopeasti kasvava kanava luomun suoramyynnissä ovat
REKO-ringit. Niitä toimii Suomessa jo yli sata.

Nyt kuitenkin samalla dialla (s. 10) oleva kaavio kertoo, että ruokapiirien kautta luomua ostaa vain 2% niistä, jotka luomua yleensä ostavat. Karkeasti arvioituna: luomun 2%:sta myydään n.  2% sitä kautta, siis jotain puoli promillea kaikesta Suomessa myydystä ruoasta. (Tosin kysely koski vuotta 2015, mutta on siis syytä olettaa, että REKO-innostus, jos siitä noussut, on sen jälkeen ehtinyt jo laskeakin, ks. juuri edellä.)

"Tamperelainen"-lehti haluaa yhä piilomainostaa näitä rinkejä:

Luomu- ja lähiruokaa parkkipaikalta Tampereella – REKO:t tuovat ruuan lähelle

Mutta joutuu samalla kertomaan, miten todella epäkäytännöllistä tuo toiminta on: asiakas joutuu ennakolta tilaamaan ruokansa, ja laittautumaan juuri tiettyyn aikaan (kerran kahdessa viikossa! Oliko tämä se pariton viikko?) jollekin parkkipaikalle (missä se on? Miten sinne pääsee kävellen?), jossa REKO-jakeluauto pysähtyy lyhimmillään vain vartiksi.

Mutta jotkut silti tykkää:

Quote
Tamperelainen Stina Serlachius-Cederqvist on myös mieltynyt lähiruokaan. Häntä kiinnostaa REKO-toiminnassa erityisesti sen perusajatus.

– Olen ostanut lähiruokaa jo pidemmän aikaa, koska on kiva tietää, mistä ruoka tulee. Ravinto saa ikään kuin kasvot, kun tietää sen taustat. Toiminta on vähän kuin paluu yksinkertaisempaan aikaan, mikä on vain etu, toteaa Serlachius-Cederqvist.
(lihav. HJ, kuten myös ilkikurinen linkkaus)

Yksinkertaisempaan?
« Last Edit: 12.06.17 - klo:06:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: REKO-myynti
« Reply #134 on: 31.08.17 - klo:02:24 »
"Tamperelainen"-lehti haluaa yhä piilomainostaa näitä rinkejä:

Luomu- ja lähiruokaa parkkipaikalta Tampereella – REKO:t tuovat ruuan lähelle

Mutta joutuu samalla kertomaan, miten todella epäkäytännöllistä tuo toiminta on: asiakas joutuu ennakolta tilaamaan ruokansa, ja laittautumaan juuri tiettyyn aikaan (kerran kahdessa viikossa! Oliko tämä se pariton viikko?) jollekin parkkipaikalle (missä se on? Miten sinne pääsee kävellen?), jossa REKO-jakeluauto pysähtyy lyhimmillään vain vartiksi.

Aika turha toive on tämäkin:

Viljelijä: Hintojen lasku voisi vauhdittaa Reko-suoramyyntiä – "Pitäisi pyrkiä lähelle kaupan ulosmyyntihintaa"

Quote
"Minusta hinta Rekoissa on tällä hetkellä jopa liian korkea, se näkyy ostomäärissä. Pitäisi pyrkiä lähelle kaupan ulosmyyntihintaa – tarkoitan normaalihintaa, en kampanjahintoja. Normaalihinnoilla kauppa käy. Asiakkaat ovat tiukalla, jos hinta on euron kilo enemmän kuin kaupassa."

Jos ja kun siellä parkkipaikalla vielä usein tai jopa useimmiten tarjotaan luontaisesti paljon kalliimpia luomuvihanneksia. Niille, jotka nuo Rekot nyt ovat löytäneet, ei hinta paljon merkitse. Viljelijän kannattaa ottaa heti pois se, mitä on saatavissa. Vaikkei toiminta siitä sitten laajenisikaan.
« Last Edit: 31.08.17 - klo:02:33 by Heikki Jokipii »