Author Topic: Erilainen suhtautumistapa  (Read 80987 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25399
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #510 on: 15.04.24 - klo:06:39 »
Tässä suhteessa resilienssiä selvästi nyt aliarvioidaan:

Kuinka kauan Venäjä kestää hirmuisia kuolin­lukuja? Näin arvioi asiantuntija

Quote
– Putin ei ole keksinyt ikiliikkujaa. Rajat tulevat jossain vaiheessa vastaan Venäjälläkin. Henkinen kantokyky loppuu ennen kuin ihmisreservi, Kangaspuro arvioi.

Kuvion ongelma on se, että ei tiedetä, tulevatko rajat Venäjällä vastaan nopeammin kuin Ukrainassa.

Kun meillä vielä suhteellisen läheisessä historiallisessa muistissa on 1. ja 2. maailmansota. Jolloin tappiot olivat ainakin kertaluokkaa suurempia. Mutta tuo liittyy minusta samaan toiveajatteluun, kuin usko siihen, että sota loppuu siihen, jos Putin kuolee tai syrjäytetään.

Tai sellaiseen toiveajatteluun, että tuosta syystä Ukraina voi voittaa?

***

Hamasin suhteen tuota teoriaa ei sensijaan ole. Sen voi tappaa vaikka viimeisteen miehen. Ja konflikti jatkuu. Näin media.
« Last Edit: 18.04.24 - klo:06:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25399
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #511 on: 18.04.24 - klo:04:41 »
Ihailtavaa yhteistyökykyä sodan keskellä (lihav. HJ)?

Venäläisen maa­kaasun vienti Eurooppaan kasvoi

Quote
Keskimääräinen päivittäinen putkivienti Ukrainan kautta oli maaliskuussa 88,7 miljoonaa kuutiometriä, kun se helmikuussa oli 84,9 miljoonaa kuutiometriä, kertoo Reuters. Viime vuoden maaliskuussa putkivienti oli 70,3 miljoonaa kuutiometriä.

Laskelma perustuu Euroopan kaasunvälittäjien yhteistyöjärjestön Entsogin ja Gazpromin kuukausittaisiin raportteihin. Kuluvan vuoden aikana Gazprom on toimittanut maakaasua Eurooppaan 7,74 miljardia kuutiometriä

"Kaunista" tämäkin:

Quote
Samaan aikaan sanktioiden kanssa useat EU-maat jatkavat edelleen venäläisen öljyn ja kaasun ostamista ja kerryttävät samalla Vladimir Putinin sotakassaa.

Kovinta puhetta alkuvuodesta on kuultu Ranskan presidentti Emmanuel Macronilta, joka helmikuussa pohti ääneen joukkojen lähettämistä Ukrainaan.

Macron on muuttunut Venäjän suhteen kahdessa vuodessa kyyhkysestä haukaksi, mutta presidentin puheet eivät näy Ranskan toiminnassa.

Pelkästään alkuvuoden aikana Ranska on ostanut venäläistä maakaasua 600 miljoonan euron edestä, eli eniten koko unionissa.

Itse asiassa on jopa absurdia, että tuota jatketaan samanaikaisesti sodan kaltaisen silmittömän väkivallan kanssa.
« Last Edit: 18.04.24 - klo:05:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25399
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #512 on: 20.04.24 - klo:08:14 »
Kolmannen maailmansodan rintamalinjoja ja osapuolia hahmotellaan ja rakennellaan:

Mitä Moskova kähmii Lähi-idässä?

Quote
Iranin ja Israelin välinen sota ei palvelisi Venäjän etuja, mutta Putin voi päättää, ettei piittaa siitä, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Pekka Hakala.
[..]
HAMASIN lokakuisen hyökkäyksen jälkeen alkanut Gazan sota kaikkine seurauksineen on varmasti hyödyttänyt Venäjää. Lännen päättäjien ja äänestäjien silmissä Ukrainan sodasta on tullut sota muiden joukossa. Samalla Washingtonissa ja läntisissä pääkaupungeissa on jouduttu pohtimaan, mihin kriiseihin rajallisia voimavaroja kannattaa käyttää.

Hamas tarvitsi lokakuisen hyökkäyksensä valmisteluun apua ja sai sitä todennäköisesti sieltä, mistä ennenkin: Teheranista. Iranista taas on tullut Ukrainan sodan myötä Venäjän tärkein liittolainen.

Olisiko tukea tullut myös Moskovasta? Tai olisiko koko Gazan sota Kremlin keksintö?

EPÄILIJÄT ovat saaneet vettä myllyynsä Hamasin ja Venäjän lämpimistä suhteista, joita sota ei ole viilentänyt. Hamasin delegaatio vieraili Moskovassa lokakuun 27. päivänä, kolme viikkoa sodan aloittaneen hyökkäyksen jälkeen. Helmikuun viimeisenä päivänä Moskovaan saapui Hamasin ja Länsirantaa hallitsevan Fatahin yhteinen delegaatio, eikä korulauseista tahtonut tulla loppua.

Tai näin:

Zelenskyi: Naton on tehtävä päätös, onko se todella Ukrainan liittolainen

Quote
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että sotilasliitto Naton on tehtävä päätös, onko se todella Ukrainan liittolainen.

Presidentti peräänkuulutti samalla Nato-maiden puolustusministereitä edistämään Ukrainalle annettavaa aseapua.
[..]
Aiemmin perjantaina Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tiedotti, että Nato-maat ovat päässeet yhteisymmärrykseen Ukrainalle toimitettavasta lisäavusta. Tähän kuuluu muun muassa ilmapuolustuskalustoa.

Suomi on tietysti kaikessa mukana:

Suomi seitsenkertaisti sota-apunsa Ukrainaan aiemmasta – asiantuntija listaa kolme syytä

Ja "syyt" tuossa olivat vain tämä:

Quote
Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak löytää useita syitä, miksi tukisummissa emmittiin ensin ja rohkaistuttiin myöhemmin.
« Last Edit: 20.04.24 - klo:11:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25399
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #513 on: 21.04.24 - klo:06:35 »
Noora Kotilainen. Otsikoin tässä siten kuin kirjoitus oli otsikoitu paperiversiossa:

Sotakieli mitarisoi mielemme

Quote
KANSAINVÄLISEN politiikan logiikkaa normalisoiva ja väkivallan käyttöä oikeuttava puhetapa lähtee siitä, että vahvimman oikeuden puolustajat nimeävät itsensä tai heidät nimetään realisteiksi. Silloin väkivaltaisen normin kriitikot näyttäytyvät idealisteina – naiiveina ihmisinä, jotka eivät ymmärrä todellisuutta.

Vallitseva puhetapa hyväksyy kansainvälisen politiikan suurvaltajohtoisena verisenä pelinä, jonka pelinappuloita ovat eri tavoin arvotetut ihmiselämät ja jossa toimijoiden mahti mitataan aseiden tuhovoimalla. Tällaisessa puheessa väkivaltaan vastaaminen suuremmalla väkivallalla on paitsi pakko myös kunniakasta ja järkevää. Sodat halutaan estää tuottamalla lisää aseita, ja eskalaatio padotaan vahvistamalla sotilasliittoja.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25399
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #514 on: 22.04.24 - klo:04:02 »
YLE:n lyhyet:

Quote
Venäjä Ukraina-päätöksestä: Yhdysvallat käy hybridisotaa Venäjää vastaan

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova väittää, että Yhdysvallat käy hybridisotaa Venäjää vastaan.

Zaharovan mielestä sota loppuu vielä nöyryyttävään fiaskoon, kuten kävi Vietnamissa ja Afganistanissa.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja kommentoi Yhdysvaltain edustajainhuoneen eilistä päätöstä hyväksyä yli 60 miljardin dollarin tukipaketti Ukrainalle.

Venäjän ulkoministeriön mielestä Yhdysvallat käyttää ukrainalaisia tykinruokana.

Eilen Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että apupaketti johtaa vain siihen, että entistä useampi ukrainalainen kuolee.

Lähde: Reuters, AP

Kyllä Peskov senkin tietää, että entistä useampi venäläinen kuolee.

Mutta kieltämättä tuo on nyt sellainen tykinruoka- tai proxysota-asetelma. Kun ei nyt uskalleta aloittaa reilulla tavalla kunnolla kolmatta maailmansotaa.

Täällä lisää realismipuhetta (HS, muut lehdet):

Realismi palasi ulkopolitiikkaan

Quote
THE ULKOPOLITISTISSA sotatieteiden maisteri Olli Saarinen arvioi, että Suomessa kahden viime vuoden aikana nähty mullistus ulkopoliittisessa ajattelussa kuvastaa muutosta koko länsimaisessa maailmankuvassa.

”Vaikka toisin haluttiin, edelleen on valtioita, jotka ovat valmiita uhraamaan taloudelliset suhteensa ja kansalaistensa henkiä turvallisuutensa maksimoimiseksi. Asian tunnustaminen on siirtänyt länsimaiden prioriteetteja globaalista rauhantyöstä kansalliseen turvallisuuteen.”

Uudet realistit näkevät nyt parhaimpana vaihtoehtona toisen maan kansalaisten hengen uhraamisen.

***

Mutta onko lopulta realismia uskoa tähän:

Quote
”Realismin näkökulmasta [Euroopan] valtioiden perusluonteessa ei loppujen lopuksi tapahtunut oikeasti muutosta, vaan liittoutuminen Yhdysvaltojen kanssa tuotti käytännössä koko maanosalle turvatakuut.”

Eikö maailman turvallisuuden varmistaminen vaatisi jotain... syvällisempiä... jykevämpiä keinoja kuin ydinpelotteen sateenvarjon?

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25399
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #515 on: 25.04.24 - klo:05:08 »
YLE:

Lännellä ei ole päämäärää Ukraina-tuessaan, sanovat Ylen haastattelemat asiantuntijat

Quote
Euroopalta puuttuu strategia, sanoo eversti Pasi Hirvonen. Hän on sotataidon laitoksen johtajana Maanpuolustuskorkeakoulussa.

– Ei ole yhteistä käsitystä, mikä olisi näkemys sodan lopputuloksesta tai päämääristä.

"Vaatimaton ehdotuksen" (modest proposal). Sellainenhan voisi luontevasti olla, että lyödään nyt Venäjä niin, eteeu se siitä ikinä nouse uhkaamaan Ukrainaa. Tai Suomea.'Tai ketään.

Nyt tuntuu siltä, että Venäjällä tiedetään paremmin:

Venäjä: USA on valinnut sodan tien – IL seuraa sotaa
« Last Edit: 25.04.24 - klo:05:39 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25399
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #516 on: 26.04.24 - klo:07:18 »
Lasten kysymyksissä tänään tämä kysymys:

Mikä on kallein asia maailmassa?
Risto Ahva, 6


Johon osin vekkuli, osin vakavuutta tavoitteleva vastaus:

Quote
Kestävämpää on botuliinitoksiini, joka on myös erittäin kallista. Sitä käytetään hyvin pieninä määrinä kosmeettisiin ruiskeisiin, jotka silottavat ihmisten ryppyjä. Sen kilohinnaksi mainitaan lähteestä riippuen 100–200 biljoonaa euroa.

Esimerkiksi kulta on siihen verrattuna naurettavan halpaa. Se maksaa noin 70 000 euroa kilo. Kulta on kuitenkin siinä mielessä ryppyruiskeita kestävämpi sijoitus, että rypyillä on taipumus palata takaisin.
[..]
Jos kalleutta ei mittaa rahassa, kaikkein kalleinta voivat olla aivan toisenlaiset asiat. Vanhan viisauden mukaan kalleinta on hyvä terveys ja läheiset ihmissuhteet.

Nykyisin voisimme lisätä mukaan ainakin maailmanrauhan, ihmisten tasa-arvon ja yhteiskuntamme toiminnan saattamisen kestävälle tolalle suhteessa luonnonympäristöön.

Risto Heiskala
sosiologian professori
Tampereen yliopisto
{lihav.HJ)

Itse lähetin Mielipide-sivustolle tähän kirjoitukseen vastauksen:

On sanonta, jota kenraalit vihaavat

Quote
ON olemassa kenraalien inhoama sanonta. Sen mukaan he valmistautuvat aina edelliseen sotaan.

Siitä kimmokkeen tai aasinsillan ottaen totesin, että kenraalit rakastavat sanontaa, että sotia on aina ollut ja on aina oleva. Ja esitin ehdotuksen, että maailman pitäisi nyt käyttää 3000 miljardia euroa monitieteiseen tutkimukseen sen selvittämiseksi, miten Immanuel Kantin 1700-luvulla esittämä tavoite ikuisesta maailmanrauhasta on saavutettavissa. Tietoisesti väliin sanaa 'unelma'.

Kirjoitusta ei julkaistu. Olisiko pitänyt ehdottaa tekoälyn käyttämistä siihen tarkoitukseen?

Sosiologia, niin. Tuon esittämäni ongelman ratkaisuun täytyisi väistämättä sitäkin käyttää. Miutta taitaa olla niin, että yhteiskuntatieteet ovat vielä tekoälyllekin ylivoimaisen vaikeita. Niinpä edetään niin, että alkeelliseen yhteiskuntateorian pohjalta kehitetään tekoälyllä huimia uusia aseita.

***

Yrittäen pähkinänkuoreen mahtuvaa:

Noin 2000 vuotta sitten:

Mitä haluatte ihmisten tekevän teille, tehkää samoin heille.

Nyt:

Mitä ette halua ihmisten teille tekevän teille, valmistautukaa tekemään siten heille. Älkää tehkö, mutta valmistautukaa siihen.
« Last Edit: 27.04.24 - klo:10:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25399
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #517 on: 27.04.24 - klo:04:24 »
Ei, poijjaat, ei sitä rauhantyötä näin tehdä:

Hallitus aikoo lopettaa rauhanjärjestöjen yleisavustuksen kokonaan – Järjestöjen mukaan rauhantyöltä putoaa nyt pohja

Nyt sitä tehdään varustautumalla!

PS. Ei kehitystäkään edistetä entiseen tapaan. Vuodesta 1970 asti tilaamani lehti Kehitys — Utveckling ilmestyy viimeisen kerran ensi kesäkuussa.

Maaliskuun numerossa oli juttu siitä, mitä Ruandan jälleenrakennus maksoi. Ja arvio siitä, paljonko Ukrainan jälleenrakennus tulee maksamaan. 400 miljardia euroa.
« Last Edit: 27.04.24 - klo:10:09 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25399
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #518 on: 03.05.24 - klo:07:13 »
Jatkoa tähän.

Mielenkiintoinen vaatimus:

Paavi Franciscuksen pitäisi valita puolensa Ukrainan sodassa

Pitäisiko paavin oikeastaan nyt siunata ne aseet, jotka annetaan Ukrainalle?

Kyllä teologikijoittaja tämän toteaa:

Quote
PUOLUEETTOMAN sovittelijan tehtävä ei ole helppo, kun syypää sotaan on ilmiselvä.

Mitä pitäisi tapahtua, jotta paavi viimein uskaltaisi asettua konfliktissa Ukrainan puolelle ja tuomita Venäjän toimet?
(lihav. HJ)

Mutta mitä sitten? Kun Venäjän toimet olisi tuomittu, olisiko paavin kehotettava lykkäämään rauhanneuvotteluja, kunnes Venäjä on lyöty?
« Last Edit: 03.05.24 - klo:07:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25399
  • View Profile
  • Email
« Last Edit: 05.05.24 - klo:12:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25399
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #520 on: 07.05.24 - klo:09:57 »
Yhteen sääntöön ja sen noudattamiseen Toveri uskoo:

Pekka Toveri: Nyt on hylättävä perinteiset säännöt ja alettava toimia kuin Venäjä

Ja se on, että sotaa on nyt mahdollista käydä ja laajentaakin ilman, että se muuttuu ydinsodaksi. Sen sijaan tässä Cronbergia viedään kuin pässiä narussa:

Fredsforskare från Sipri i rysk påverkansoperation

Quote
I samband med den konferensen citerades Tarja Cronberg bland annat av nyhetsbyrån Tass om risken för kärnvapenkrig.

– I frågan om kärnvapenhotet är jag rädd att vi närmar oss en situation där kärnvapenkrig är mer verkligt än till och med under den kubanska missilkrisen, sa hon enligt Tass.

I samma Tass-artikel citeras hon också om det hon beskriver som faran med att de nordiska länderna ökar sina försvarsutgifter och har försvarsövningar i östersjöregionen. Ett budskap som ligger helt i linje med planerna för Baltiska Plattformen såsom de beskrivs i de läckta dokumenten.

Kaikki ydinsodan pelkääminen menee nyt Putinin hyväksi. Eikó niin? — Eikö niin?
« Last Edit: 12.05.24 - klo:04:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25399
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #521 on: 12.05.24 - klo:04:13 »
Malttamaton kaveri:

Arvostettu historioitsija: Venäjä häviää

Quote
Timothy Snyderin mukaan Venäjän ainoa mahdollisuus voittaa on vakuuttaa länsimaat sen voittamattomuudesta

Ukrainalaiset ovat Snyderin mukaan oikeassa ajatellessaan, että Venäjä on kuten natsi-Saksa vuonna 1945. Se on fasistinen ja imperialistinen hallinto, joka on voitettava ja voitettavissa.

Fasismi kukistettiin viimeksi, koska liittoutuneet pysyivät lujana ja käyttivät hyväkseen taloudellista ylivoimaansa. Sama pätee nyt, Snyder arvioi.

Antaisi nyt asian kunnolla tulla historiaksi. Viisissäkymmenissä olevalla miehellä olisi vielä aikaa osoittaa asiassa syvällistä historioitsijan viisauttaan.
« Last Edit: 12.05.24 - klo:05:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25399
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #522 on: 12.05.24 - klo:05:36 »
Tästä lisää:

Venäjältä kulkee edelleen kaasua Eurooppaan Ukrainan kautta – sopimus putken käytöstä katkolla vuoden lopussa

Quote
Kaasun korkea kysyntä Aasiassa on nostanut sen hintaa. Eurooppa on edelleen kiinni venäläisessä energiassa.
[..]
Venäjältä kulkee edelleen kaasua Eurooppaan Ukrainan kautta. Nykyinen sopimus putken toiminnasta päättyy vuoden lopussa. Se aiheuttaa epävarmuutta Euroopan energiahuollolle tulevana talvena, kertoo Trading Economics.

Tällä hetkellä Euroopan kaasuvarastot ovat kuitenkin vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen täydet. Täyttöaste on lähes 63 prosenttia. Täydetkään varastot eivät kuitenkaan koko talveksi riittäisi, vaan täydennystä tarvitaan myös pitkin talvea.
« Last Edit: 12.05.24 - klo:05:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25399
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #523 on: 13.05.24 - klo:04:11 »
YLE:n lyhyet eilen. Korkean tason toivejattelua:

Quote
YK vaatii Gazaan välitöntä aselepoa ja panttivankeja vapaaksi

YK:n pääsihteeri on vaatinut välitöntä aselepoa Gazan kaistalle sekä panttivankien vapauttamista.

Pääsihteeri António Guterres vaati tänään esitetyssä videoviestissään myös välittömästi humanitaarista apua Gazaan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi lauantaina, että aselepo voisi alkaa jo vaikka seuraavana päivänä, jos äärijärjestö Hamas vapauttaisi lokakuun hyökkäyksessä kiinni ottamansa panttivangit.

STT-AFP

Jos minä olisin Hamasin johdossa, riitättäisin nyt panttivankeja viimeiseen asti.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25399
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #524 on: 15.05.24 - klo:13:04 »
Tässä ehdotuksessa tulee esille lietsottu loputon taikausko henkilötunnuksen vaarallisuudesta:

Henkilötunnus voitaisiin korvata puhelinnumerolla

Sillä oikeastaan ehdotus on idioottimainen: siinä annetaan henkilöstä tietoa, joka juuri mahdollistaa kaikenlaiset väärinkäytökset. Vaikkapa ihan kiusaamisen puhelimen avulla, puhelinmyyjien tulvasta nyt puhumattakaan.

Uutisoinnissa tästä mainitaan aina nämä (lihav. HJ):

Helsingin jättimäinen tietomurto – Lue tästä, mitä tiedetään nyt

Quote
Vääriin käsiin on joutunut oppijoiden ja henkilöstön käyttäjätunnuksien ja sähköpostiosoitteiden lisäksi kaupungin kaikkien työntekijöiden käyttäjätunnukset ja sähköpostiosoitteet sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan oppijoiden, huoltajien ja henkilöstön henkilötunnuksia sekä osoitetietoja.

Niinpä tämä näkemys ei minua yllätä:

Quote
Turun yliopiston tietoliikenteen ja kyberturvallisuustekniikan professori Jouni Isoaho kertoi Helsingin Sanomille, että Helsingin tietomurrossa viedyt tiedot voivat olla sellaisia, ettei tekijä pysty hyödyntämään niitä millään tavalla.

Vaikka iltapäivälehdissä on huimia skenaarioita siitä, mitä kaikkea pahaa voi sähköpostiosoitteilla jne. tehdä.
« Last Edit: 15.05.24 - klo:13:21 by Heikki Jokipii »