• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Superpettuleipä

Started by Heikki Jokipii, 28.04.13 - klo:06:34

Previous topic - Next topic

Heikki Jokipii

Tästä ei heti selviä, mistä aineesta on kyse:

Singapore becomes first country to sell lab-grown meat directly to the general public

Mutta sen linkistä selviää:

Singapore first to approve protein ‘made from air’

QuoteSingapore will be the first country to try the yellow microbe-based protein Solein - created by Finnish start-up Solar Foods - as it is the first to grant approval for the novel food.

Kuinkahan kauan vielä kestää, ennen kuin Suomessa päästään jotain tuollaista tuotetta maistamaan?

Heikki Jokipii

YLE:n uutisiin pääsikin tämä kilpailija:

Tässä jättitynnyrissä valmistuu pian erittäin harvinaista elintarviketta, josta Suomeen ei jää ehkä grammaakaan

Tämä koskee kumpaakin tuotetta:

QuoteSuomen markkinoille Lappeenrannan keinoliha ei tule kovin nopeasti. Tämä johtuu siitä, että EU ei ole vielä hyväksynyt säätelyä, joka sallii keinolihan myynnin.


Heikki Jokipii

#93
Tässä on jo kovasti toiveikkuutta keinolihan suhteen:

Unprecedented Efficiency: New Manufacturing Method Could Make Cultivated Meat Cheaper Than Organic Chicken

QuoteA new study showcases a scalable, cost-effective method for producing cultivated meat, marking a significant step towards sustainable and ethical food production.

A pioneering study unveils the first affordable method for producing cultivated meat. The research highlights that continuous manufacturing effectively overcomes the main challenges of scalability and cost, bringing cultivated meat closer to everyday consumers and paving the way for a more sustainable and ethical food system.

In an extraordinary stride for cellular agriculture, Professor Yaakov Nahmias, founder of Believer Meats, and a multidisciplinary team at the Hebrew University of Jerusalem and the cultivated meat industry unveiled a pioneering continuous manufacturing process for cultivated meat. This innovation tackles the industry’s critical challenges of scalability and cost-effectiveness.

Ja:

QuoteThis research represents a significant advance in the economic feasibility of cultivated meat, addressing previous concerns about high costs and low yields. Utilizing this empirical data, the team conducted a techno-economic analysis of a hypothetical 50,000-liter production facility. The analysis indicates that the cost of production of cultivated chicken could theoretically be reduced to $6.20 per pound, aligning with the price of organic chicken.

Vai onko se niin toiveikas? Olemme toisaalla seuranneet luomubroilerin hintaa. Ja on tuo "$6.20 per pound" yhä kilohintana n. 13,65 euroa/kg. Ja tavanomaista broileria on saatavissa halvemmalla.

Mutta luomubroilerin hinnan se kieltämättä alitti. Täytyy toki myös muistaa, että tuossa on yhä kyse teoreerttisesta laskelmasta.

Heikki Jokipii

#94
Tämän jutun paperiversiosta tieto...

Nyt tarvitaan rohkeutta kasvaa

QuotePienestä espoolaisesta teollisuushallista ponnisti pörssiyhtiö, joka tarvitsee satoja miljoonia rakentaakseen tehtaan. Yhtiön perustajien rohkeus on esimerkki, josta Suomen hallitus voisi ottaa oppia, kirjoittaa HS Vision toimittaja Elina Lappalainen.

Elokuussa 2020 otin pienestä lasipurkista lusikkaan oranssia jauhetta ja maistelin.

Se vähän mössöytyi kitalakeen, mutta maistui miedolta ja pehmeältä.

Olin Espoon Leppävaarassa, pienehköön teollisuushalliin rakennetussa laboratoriossa, jossa sijaitsi Solar Foodsin ensimmäinen oma bioreaktori. Startup oli juuri saanut kerättyä ensimmäisen isomman rahoituskierroksensa.

Tilaajille

...  ettei soleiinilla vieläkään ole EU:ssa elintarvikelupaa.

Heikki Jokipii

(Uusi) takaisku asialle USA:ssa:

‘I would never serve that slop to my kids’"Bipartisan support for Pennsylvania bill to ban cell-based meat

QuoteFlorida was the first state to ban the sale of lab-grown meat earlier this year. Alabama was the second. The Florida law makes it “unlawful for any person to manufacture for sale, sell, hold or offer for sale, or distribute cultivated meat” in the state, with violators facing up to 60 days in jail. In Alabama, the penalty is up to 90 days behind bars and a $500 fine.

Pickett has an ally in U.S. Sen. John Fetterman (D-PA), who voiced his support of the Florida law, saying he would never serve “that slop to my kids,” and that he stands with American ranchers and farmers.

Heikki Jokipii

#96
Ruokaa ilman eläimiä tai kasveja

QuoteTehdasmainen solumaatalous voisi hyödyttää myös maanviljelijöitä, uskoo Solar Foodsin toimitusjohtaja. Yhtiö tähtää nyt Yhdysvaltojen ruokamarkkinoille.
Tilaajalle

Vaan ei sitten millään EU:n markkinoille!

Heikki Jokipii

MT:n lukijalta vähän kriittinenkin mielipide:

Lukijalta: Solar Foodsin soleiini-proteiini ei suinkaan synny tyhjästä " yhtiö saisi arvioida väitteensä maataloudesta uudelleen

QuoteEi soleiinia tyhjästä tehdä. Hiilidioksidia saadaan ehkä ilmasta, mutta tarvitaan myös tavallisten kasvien ravinteita sekä vetyä ja tietysti typpeä ammoniakkina annettuna. Niiden valmistus vaatii paljon energiaa. Vetyä elektrolyysillä, ja ammoniakkia vielä enemmän energiaa tarvitsevalla Haber-Bosch-menetelmällä.

Sitä Haber-Bosch-menetelmää ei ehkä tarvita. Muutoin tuossa on tietty pointtinsakin.

Mutta oli se siiä sitäkin, että näin ei olisi saanut (?) tehdä:

QuoteNälän torjumiseksi syntyi 50 vuotta sitten tieteelliseen tutkimukseen perustunut vihreä vallankumous. Sen ansiosta meitä on miljardi enemmän. Oli vastavaikutuskin. Kansa ja vihreä väki erityisesti alkoi vaatia luomua ja vieroksua ruokaa, joka nähtiin teollisesti tuotetuksi. Tieteellistä alan tutkimusta ja edistyksellisiksi todettuja kasvinjalostusmenetelmiä karsastetaan vieläkin.

Ja on siinä sekin, ettei EU:lla varsinkaan ole direktiiviä siitä, miten tehdä luomusoleiinia! Tuo rivien välissä.

Heikki Jokipii

Tätäkö tämä nyt oli:

Tällaista on suklaaton suklaa: Fazerin erikoinen kokeiluerä myytiin hetkessä loppuun

QuoteUusi kaakaoton suklaa voi tarjota tulevaisuudessa ratkaisuja kaakaon viljelyn vaikeutuessa ja raaka-aineiden kallistuessa. Fazer painottaa, että perinteinen suklaa ei ole kuitenkaan katoamassa mihinkään.
Tilaajalle

Heikki Jokipii

Onko Solar Foodsin ongelma nyt, että suunnitelmien täytäntöönpano aina kummasti vähän viivästyy? Vrt. edellä.

Ratkaisu Suomen päästöongelmiin ja elintarvikevientiin? Solar Foods suunnittelee isoa tehdasta Lappeenrantaan

QuoteKorvaamalla naudanlihaa soleiinilla, Suomi pystyisi vähentämään ilmastopäästöjään peräti neljänneksen.
[..]
Suomalainen elintarviketeknologiayhtiö Solar Foods suunnittelee Lappeenrantaan tehdaskokonaisuutta, joka pystyisi tuottamaan 50 000 tonnia soleiiniksi nimettyä proteiinia vuodessa. Investointipäätöstä odotetaan vuoden 2026 aikana.

Kolmen tehtaan kokonaisuus käyttäisi vuosittain pääasiallisena raaka-aineenaan noin 120 000 tonnia hiilidioksidia ja 270 megawattia sähköä.
(lihav. HJ)

Heikki Jokipii

#100
Jos tämä on ilmeisen vaikeaa luomuaatteelle, on se näemmä vaikeaa muillekin:

Consumer resistance to technology tweaking food: Brits remain skeptical about cell-based meats

Suomesta ei taida olla tuoretta mielipidemittausta?

***

Erään vannoutuneen kasvisyöjäystäväni mukaan lihankorvikkeita ei ylipäänsä tarvita!

Heikki Jokipii

MT on innostunut tästä:

Solumaatalous voi vauhdittaa ruokavientiä reippaasti. Näin ison määrän lisäeuroja se toisi

QuoteMaa- ja metsätalousministeriön mukaan solumaatalous lisää ruokaomavaraisuutta ja strategista autonomiaa. Lisäksi sen vientipotentiaali on merkittävä.
Tilaajalle

Kun olemme edellä seuranneet mm. Solar Foodsin pitkää tarpomista, olemme vähemmän optimistisia.