Eräs luomuguru on tehnyt tällaisen ratkaisun ja linjauksen. Hän hyväksyy geenieditoinnin ja suosittaa muullekin luomuväelle, että sekin hyväksyisi:
At CRISPRcon, an organic luminary embraces gene editing. Will the industry follow?Mutta kuten artikkelikin kysyy, mahtavatko muut tulla mukaan?
Minun lisäykseni: ennen kuin on
pakko!?
Klaas Martens, a prominent voice in the organic movement and a third-generation grain and livestock farmer, says he would be open to using gene-edited crops, as long as they mimic naturally occuring varieties.
Eli niin kauan kuin ne "jäljittelevät luonnollisesti syntyviä lajikkeita"? Entä sitten kun todetaan, että ne kaikki (tai useimmat) jäljittelevät, ettei niitä voida näistä luonnollisista millään erottaa?
***
Nyt tulee kyllä mieleen, että koskahan Lauri Reuter tai joku muu vastaava luomua jotenkin diggaava, tiedetaustainen esittää Suomessa vastaavaa? Luomuinstituutti, joku sieltä?
Mutta se ei ehkä ole todennäköistä, jos koko kysymyksestä Suomessa on keskusteltu niin äärimmäisen vähän. Tässä nyt alustava lista niistä, jotka ovat täällä ottaneet ylipäänsä asian esille, maatalousyhteydessä, edes vähän:
- Annaleena Ylhäinen
- me/minä
- Maaseudun Tulevaisuus/MTK
- Luke