Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
16.11.18 - klo:08:05 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 ... 9 10 [11]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena  (Luettu 37824 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574Profiili Sähköposti
« Vastaus #150 : 24.03.18 - klo:18:07 »

Tässä tavallaan aluksi myönnetään tosiasiat ...

Thaimaalaiset kastemadot viljelijän pelastus Bangladeshissa

... mutta sitten siirrytään idooottimaiseen luomuteoriaan, että ravinteet muka syntyisivät lehmässä.

Lainaus
Kun aloin 1980-luvun alussa käyttää kemiallisia lannoitteita, sain huippusatoja, sanoo bangladeshilainen pienviljelijä Azizar Rahim sanoo.

Raskas lannoitteiden käyttö köyhdytti maan.

– Viljelykustannukset kasvoivat vuosittain 30–40 prosenttia ja sadot vain kutistuivat, eikä kehitykselle näkynyt loppua.

Pelastus löytyi matokompostista. Kastemadot usutetaan lehmänlannan kimppuun, ja tuloksena on ravinteikasta multaa. Kun samalla on vähennetty kemiallisten lannoitteiden käyttöä, tuotantokustannukset ovat puolittuneet.


Plus tietysti se luomuidea, että jos ravinteita maahan lisätään, ne vähenevät.

Englanninkielinen versio ei ole yhtään parempi. Kyllä, tuo kokemus saattaa olla aito, jos ko. viljelijä on esimerkiksi lisännyt vain yhtä lannoitetta koko rahalla. Mutta tuollaisena tuo uutinen on kyllä meille erittäin harhaanjohtava.
« Viimeksi muokattu: 24.03.18 - klo:18:21 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574Profiili Sähköposti
« Vastaus #151 : 27.05.18 - klo:08:35 »

Tässäkin sitten täytyi luomu sotkea mukaan (lihav. HJ):

Perun naisviljelijät taistelevat roskaruokaa vastaan

Lainaus
”Olemme käyneet kouluissa puhumassa terveellisestä ruuasta. Sen tärkeys on unohtunut, kun kaiken pitää olla paistettua tai makeaa”, luomukasvitarhaa Piedra de Torossa pitävä Rosa Rojas, 53, kertoo.

Perun naisten Flora Tristán -keskus on kouluttanut 25 naista luomuviljelijöiksi Piuran alueella.
[...]
Tuhoista on kulunut vuosi, ja Rojasin mailla kasvaa laaja kirjo vihanneksia, joita ravitaan omatekoisilla luomulannoitteilla.
[...]
Sandoval kokee, että ekoviljelijäksi ryhdyttyään hänen suhteensa luontoon on parantunut. Samalla hän pystyy kohentamaan perheensä ja kylänsä hyvinvointia.

Roskaruoan vaihtoehtona on siis (vain?) luomu. Vihannekset = luomu?

Ja kaikkea teollistakin pitää kavahtaa:

Lainaus
Teollisesti valmistetun kaloripitoisen ruuan suosion kasvu on johtanut siihen, että Perun 32 miljoonasta asukkaasta 53 prosentilla arvioidaan olevan liikaa kiloja.
« Viimeksi muokattu: 27.05.18 - klo:08:58 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574Profiili Sähköposti
« Vastaus #152 : 29.06.18 - klo:07:48 »

Tässä on kyseessä vähän yleisempi jeremiaadi ...

Maatalouden keskittyminen vie tuotannon ja kulutuksen yhä kauemmas toisistaan Brasiliassa – ”järjestelmä on kestämätön”

... mutta kyllä siihenkin sitten oli otettu luomuviljelijöiden yhdistyksen edustaja haastateltavaksi:

Lainaus
Maatalouden ja luonnon välinen yhteys on katkennut, samoin tuotannon ja kulutuksen, Brasilian agroekologisen yhdistyksen varapuheenjohtaja Paulo Petersen kiteyttää.

Hänen mukaansa monokulttuurinen yhden kasvin viljely pyörii öljyn ja muiden ulkoa tuotujen tuotantopanosten varassa. Se pilaa ympäristöä ja aiheuttaa eroosiota sekä metsäkatoa toisin kuin perinteinen viljely, joka vaali maaperän ravinteita.
(lihav. HJ)

Tuo lihavoitu oli tietenkin viittaus keinolannoitteisiin. "Agroekologia" kuten tunnettua on suosittu peitenimi luomulle.. - Puppua muuten on, että perinteinen viljely olisi suojannut Brasiliaa eroosiolta. Sen sijaan niin tekee moderni gmo-lajikkeita ja glyfosaattia käyttävä suorakylvö, siinä maassa laajalti käyttöön otettu.

Tämä voi itsessään pitää paikkansakin, mutta sitä ei pidä käsittää niin, että näissä perheviljelmissä kyse olisi luomutiloista:

Lainaus
Valta on muutamalla tusinalla suurtuottajalla, vaikka 211 miljoonan asukkaan Brasiliassa on 4,4 miljoonaa perheviljelmää, jotka tuottavat yli puolet kaikesta ruuasta.

Vaikka yhteys tuossa antaa ymmärtää, että nuo perheviljelmätkin olisivat "agroekologisia".

Meillähän oli juuri tuolla toisaalla puhetta Brasilian luomuviljelyn todellisesta laajuudesta.
« Viimeksi muokattu: 29.06.18 - klo:09:12 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574Profiili Sähköposti
« Vastaus #153 : 02.07.18 - klo:03:17 »

Taas juttu Perusta, pääaiheena yhdyskuntien välinen yhteistyö. Mutta (lihav. HJ):

Community Work Among Women Improves Lives in Peru’s Andes Highlands

Lainaus
CUSIPATA, Peru, Jun 30 2018 (IPS) - At more than 3,300 m above sea level, in the department of Cuzco, women are beating infertile soil and frost to grow organic food and revive community work practices that date back to the days of the Inca empire in Peru such as the “ayni” and “minka”.
[...]
The solar greenhouses will enable each of the beneficiaries to grow organic vegetables for their families and to sell the surplus production in the markets of Cusipata and nearby districts.
[...]
A total of 80 women from six rural highlands districts in Cuzco will benefit from the solar greenhouses and drip irrigation modules for their family organic gardens, as part of a project run by the non-governmental Peruvian Flora Tristán Women’s Centre with the support of the Spanish Basque Agency for Development Cooperation.
[...]
She said the aim was comprehensive training for women farmers, so that they can use agro-ecological techniques for the sustainable use of soil, water and seeds. They will also learn to defend their rights as women, farmers and citizens, in their homes, community spaces and before local authorities.
[...]
The women have also been trained in the preparation of natural fertilisers and pesticides. “Our soils don’t yield much, they squeeze the roots of the plants, so we have to prepare them very well so that they can receive the seeds and then provide good harvests,” Condori explains.
[...]
“What we will harvest will be healthy, organic, chemical-free food, and that is good for our families, for our children. I feel that I will finally make good use of my land,” she says.

Eli kuusi kertaa haluttiin tuota asiaa tuoda esille.

Kaupungin tavaroista kelpaa erikoisvalmisteinen muovi heidän kasvihuoneisiinsa. Mutta ei sitten muu moderni maatalousteknologia. Tuotu on sen sijaan kaupunkilainen maatalousideologia, luomuaate. Tätä asioiden tilaa IPS vain ihastelee.

Vaikka voi hyvin kuvitella, miten säkillinen keinolannoitteita auttaisi heitä tuossa moneen kertaan valitetussa ongelmassa, miten hedelmätöntä ja huonosti tuottavaa maaperä on.
« Viimeksi muokattu: 02.07.18 - klo:05:00 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574Profiili Sähköposti
« Vastaus #154 : 15.07.18 - klo:03:59 »

Suomenkielisessä versiossa tuosta luomu oli tuotu esille hiukan harvemmin:

Naiset elvyttävät inkojen vanhaa talkooperinnettä Perun Andeilla

Lainaus
Kasvihuoneissa kasvaa luomuvihanneksia omalle perheelle, ja ylijäämästä riittää myytävää toreillekin.

Tässä "agroekologinen" olikin muutettu "ekologiseksi", mutta sama on tarina:

Lainaus
Kehitysohjelma kouluttaa naismaanviljelijöitä, jotta he osaisivat käyttää ekologisia viljelymenetelmiä, jotka säästävät maaperää, vettä ja siemeniä.

Tämä oli taas sama:

Lainaus
”Satomme tulee olemaan terveellistä, luonnonmukaista, kemikaaleista vapaata ruokaa, joka on hyväksi lapsillemme. Minusta tuntuu, että viimeinkin maani on hyvässä käytössä”, vaimo sanoo.
« Viimeksi muokattu: 15.07.18 - klo:04:08 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574Profiili Sähköposti
« Vastaus #155 : 17.07.18 - klo:15:34 »

Tässä uutisessa ...

Karibianmeren saarilla yhdenkin ihmisen valinnoilla voi olla vaikutusta ilmastonmuutokseen

... on vain ihan pikkuisen sitä luomua:

Lainaus
Golfia vai luomubanaaneja?
[...]
”Jos olet myymässä perheesi maatilaa, myytkö sen turistikeskukseksi, golf-kentäksi vai luomubanaanien viljelyyn? Tällaiset ratkaisut voivat joko suojella tai vahingoittaa saarta”, Sean Southey sanoo

« Viimeksi muokattu: 18.07.18 - klo:05:36 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574Profiili Sähköposti
« Vastaus #156 : 27.07.18 - klo:14:16 »

Tässäkin pääasiana ja -ideana on sadeveden kerääminen, mutta kummasti tarinaan on saatu  ujutettua luomu mukaan (lihavoinnit HJ):

LUOMUVILJELY PÄIHITTÄÄ KUIVUUDEN BRASILIASSA

Lainaus
Brasilian koillisosissa maa on kuivaa ja maatilat pieniä. Niissä oloissa maanviljely on rankkaa puuhaa, jonka rasittavuutta erilaiset luomuratkaisut vähentävät.

Lainaus
Dos Santosit toivovat, että aita toimii myös suojamuurina naapuritiloilla käytettyjä maatalouskemikaaleja vastaan. Lisäksi rusotuomenpuusta saa hyvää eläinten rehua.

Vielä jokin aika sitten dos Santosit kasvattivat kanoja, joista he saivat hyvän hinnan niiden luonnonmukaisen ruokavalion vuoksi.

Lainaus
Monipuolinen, tehokkaaseen veden hyödyntämiseen yhdistetty luomutuotanto on tehnyt dos Santosien pikkutilasta ASPTA:n malliesimerkin sopeutumisesta Brasilian koillisosan puolikuivaan ilmastoon. Siksi maatilalla käy usein vieraita.

Lainaus
Tilalla on kolme vesitankkia juomavettä varten ja yksi kasteluun, biokaasulaitos joka tekee orgaanisista jätteistä kaasua paljon enemmän kuin perhe tarvitsee, nestemäistä luonnonmukaista lannoitetta tuottava järjestelmä, komposti, pieni kylvölava, kaktuksia ja muita ravinnoksi sopivia kasveja – kaikki puristettuna puoleen hehtaariin.

Vaikka kokonaisuutena juttu lähinnä todistaa, miten vesi päihittää kuivuuden. Myös Brasiliassa.

PS. Komentoitu näin nyt  myös KU:n sivulla.
« Viimeksi muokattu: 28.07.18 - klo:16:28 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574Profiili Sähköposti
« Vastaus #157 : 30.07.18 - klo:13:21 »

Nyt Kansan Uutiset ja IPS kertovat melle tämän uutisen ...

MAAILMAN METSIEN AIKA ON KÄYMÄSSÄ VÄHIIN

Lainaus
Metsät ovat elintärkeitä ihmiskunnalle ja koko planeetalle.
– Metsien hakkuut ja kestämättömät maanviljelymenetelmät ovat riistämässä planeetaltamme metsät, varoittaa YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO:n raportti Maailman metsien tila."

... mutta jättävät kertomatta, minkälaisia ne kestävät viljelymenetelmät nyt olisivat, kun väestökin vielä voimakkaasti kasvaa.

Vastaus on heille liian kiusallinen ulos kirjoitettavaksi (kun on aiemmin muuta esitetty ja suositeltu, ks. koko tämä triidi):

senhän on pakko olla supertehoviljelyä, joka ottaa kaikki tieteen keksimät keinot käyttöön, ja nostaa hehtaarisadot moninkertaisiksi.

Eikä missään tapauksessa mitään luomuviljelyä tai jotain huonotuottoista traditionaalista viljelyä. Ne sellaiset ovat niitä kestämättömiä tapoja, viimeistään nyt ja tästä eteenpäin.

Mutta ei tuota saada sanotuksi englanninkielisessä versiossakaan.


PS. Amerikkalaisten "käytösohje":

- Mitä tehdä, jos elefantti on olohuoneessa?
- Sitä ei pidä olla huomaavinaan!

PS2. Sciencedaily sattui juuri "säestämään" tuota artikkelia ja/tai tätä puheenvuoroa aika mukavasti:

To keep more carbon on the ground, halting farmland expansion is key

Lainaus
The conversion of forests to farmland is recognized as a major contributor to rising levels of greenhouse gases. And yet it hasn't been clear how to best minimize the loss of sequestered carbon into the atmosphere. Researchers now say that, based on their extensive studies of agricultural operations on three continents, the best course in all cases is to limit the conversion of natural habitat to farmland.

Ja siitä vielä selväsanaisemmin:

Lainaus
[...] he best course in all cases is to limit the conversion of natural habitat to farmland, a strategy known as land sparing. That means maximizing yields on existing agricultural lands.
« Viimeksi muokattu: 31.07.18 - klo:16:02 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574Profiili Sähköposti
« Vastaus #158 : 20.08.18 - klo:06:17 »

Suoraviivaisesti IPS:n uutisessa kirjoitetaan (lijhav. HJ):

Take Charge of Your Food: Your Health is Your Business

Lainaus
NEW DELHI, Aug 17 2018 (IPS) - The minimum we expect from the government is to differentiate between right and wrong. But when it comes to regulating our food, it’s like asking for too much. Our latest investigation vouches for this. The Centre for Science and Environment (CSE)’s pollution monitoring laboratory tested 65 samples of processed food for presence of genetically modified (GM) ingredients.

The results are both bad and somewhat good. Of the food samples tested, some 32 per cent were positive for GM markers. That’s bad. What’s even worse is that we found GM in infant food, which is sold by US pharma firm, Abbott Laboratories, for toddlers with ailments; in one case it was for lactose intolerant infants and the other hypoallergenic—for minimising possibility of allergic reaction.

Jos tuo artikkeli ilmestyy suomeksi,  käydään läpi sen väitteet yksityiskohtaisemmin.
« Viimeksi muokattu: 20.08.18 - klo:07:04 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574Profiili Sähköposti
« Vastaus #159 : 21.09.18 - klo:11:30 »

Tämäkin on luomua:

Belizessä elvytetään tuhoutunutta metsää peltometsäviljelyllä – ”Uudistuksiin taivutaan helpommin, kun ilmastonmuutos tuntuu jokaisen elämässä”

Lainaus
Viljely tapahtuu ilman kemikaaleja, joten tuotteet voidaan myydä luomuna. Nykyaikaisiin menetelmiin yhdistyy perinteisin työkaluin tehtävä käsityö, mikä tuottaa aiempaa parempia tuloksia, viljelijä Magnus Tut kertoo.

”Palaamme vanhoihin menetelmiin, jollaisia isäni opetti minulle ennen kuin kemikaalit tulivat kuvaan”, hän sanoo.

Lainaus
”Haluaisimme kehittää ekomatkailua ja jatkojalostaa tuotteitamme. Jo nyt tänne tulee ihmisiä ostamaan luomutuotteita ja hunajaa”, hän sanoo.

Hanketta toteutetaan osin suojelluilla metsäalueilla, ja Ya’axché-järjestön Garcia toivoo, että luonnonsuojelun ja elinkeinojen yhdistäminen otetaan käyttöön muuallakin Belizessä.

Tuollainen yhdistäminen on kuitenkin hyvin kiistelty asia. Kyllä se pelto on raivattu, ja metsää hävitetty silloinkin, kun se on luomupeltoa. Jota vielä tarvitaan alana enemmän.
« Viimeksi muokattu: 21.09.18 - klo:11:59 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574Profiili Sähköposti
« Vastaus #160 : 22.09.18 - klo:05:27 »


Tuo "ekomatkailuun"  viittaaminen (edellä kerrotusta artikkelissa) tarkoittanee, että siinä iankaikkisesssa ideassa yhä ollaan: köyhien luomuviljely voi olla taloudellisesti kannattavaa, jos luomutuotteet saadaan myytyä kalliilla hinnalla varakkaille. Kotimaassa tai ulkomailla.

Ja tämänkin idean äänitorvena IPS yhä siis on.
« Viimeksi muokattu: 22.09.18 - klo:07:13 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574Profiili Sähköposti
« Vastaus #161 : 21.10.18 - klo:07:55 »

Vaihteeksi IPS:ltä uutinen hankkeeesta, jossa asetutaan selvästi kaiken nykyaikaisen teknologian hyödyntämisen puolelle:

VARMUUTTA AASIAN JA AFRIKAN RUOKATURVAAN

Lainaus
Tilallisille myönnettävä luotto sisältää säävakuutuksen. Rahan sijasta annetaan siemeniä, lannoitteita ja torjunta-aineita, joiden avulla on mahdollista kasvattaa maissia noin puolen hehtaarin alalla. Pakettiin sisältyy tietoa lainan ehdoista ja parhaista viljelykäytännöistä.

Jos sato epäonnistuu säiden vuoksi, vakuutus hoitaa lainanlyhennyksen. Järjestelmä toimii sosiaalisena turvaverkkona, joka auttaa viljelijän katovuosien yli ja vahvistaa hänen haluaan sijoittaa tilanpitoon.
(lihav. HJ)

Tuo ajatus ei ehkä kuitenkaan ole ihan niin uusi kuin artikkeli antaa ymmärtää. Mekin olemme osanneet kertoa asiasta jo 8 vuotta sitten:

Onko tässä seuraava Nobel-palkittu idea: mikrovakuutus?
« Viimeksi muokattu: 21.10.18 - klo:08:12 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574Profiili Sähköposti
« Vastaus #162 : 03.11.18 - klo:06:03 »

Mutta näin IPS taas palaa perinteiselle linjalleen. Kerralla kaksi artikkelia, joissa estottomasti hehkutetaan luomuvaihtoehdon puolesta:

http://www.ipsnews.net/2018/10/governments-starting-see-organic-food-policy-works/

http://www.ipsnews.net/2018/10/vital-everyone-eat-organic/

Kuten ennenkin, odotellaan nyt, tuleeko jompikumpi noista suomeksi ja käydään vasta sitten kimppuun. Sen nyt tuosta ensimmäisestä artikkelista voi sanoa, että agroekologian käsite on siinä täysin vallattu ja sotkettu luomuideologiaan. Kuten olemme huomauttaneet näissä teksteissä aina tapahtuvan, muuallakin. Se käsite on täysin menetetty, se ei enää kuulu tieteeseen.
« Viimeksi muokattu: 03.11.18 - klo:07:41 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574Profiili Sähköposti
« Vastaus #163 : 14.11.18 - klo:07:32 »

Taas näin. Uutisen pääasia on luultavasti ihan hyvä innovaatio:

Limassa kaavaillaan aurinkosähkön hyödyntämistä, jotta köyhillekin saataisiin vettä

(Koska energiantuotannon vuorokautisesta jne. vaihtelusta ei tuossa käytössä ole kovin suurta haittaa.)

Mutta siinäkin on väkisin kerrottava, vaikkei tämä pääasiaan mitenkään liitykään (lihav. HJ):

Lainaus
”Brasiliassa tutustuimme perheiden luomukasvimaihin, joille vesi pumpataan aurinkoenergian avulla. Haluaisimme ottaa siitä mallia Kesäkuun 24. päivän yhteisössä, jonka asukkaat kasvattavat vihanneksia ja yrttejä omiin tarpeisiinsa”, Pedraza selittää.

Lainaus
Nuorten mallina on Brasilian Pombalin kunnassa sijaitseva Varzea Comprida dos Oliveirasin kylä, johon he pääsivät tutustumaan kurssin aikana.

Kylän 84 perhettä elättävät itsensä pääasiassa luomuviljelyllä.

***

PS. 15.11.18.  Samanlainen tapaus oli tämäkin, ihan vähän, mutta kuitenkin (lihav. HJ):

Lainaus
Vapaakaupan piti tuoda vaurautta, mutta paikalliset menettivätkin maansa – Filippiinien maa-aktivistit vaativat nyt oikeutta

maailma.net  14.11.2018

Filippiinien kymmenen vuotta sitten perustetun erityistalousalue Apecon piti tuoda paikallisille asukkaille uusia elinkeinomahdollisuuksia, mutta toisin kävi. Luvattuja työpaikkoja ei kuulunut, ja maat vietiin osin väkivalloin. Luomuviljelijä Enes raahattiin pois pelloltaan.
« Viimeksi muokattu: 15.11.18 - klo:08:22 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: 1 ... 9 10 [11]
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!