Author Topic: Vs: Antiluomu.org osallistuu Suomen Luonto -lehden "Vuoden turhake"-kilpailuun  (Read 19899 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12387
    • View Profile
    • Email
Kaikenlaisiin asioihin yritetään luomualkoholia sotkea:

Kohti hävikkivapaampaa keittiötä!

Quote
Panzanellasalaatti on todellinen sankari hävikkivapaassa keittiössä. Raikas salaatti, johon voit helposti hukuttaa eilisen päivän leivän, käyttää juuri satokaudessa olevaa kotimaista kurkkua, salaattia ja tomaattia. Panzanellan kaveriksi sopii loistavasti Wihuri Wine Academyn oman maahantuonnin uusi luomu valkoviini. Italialainen Anno Domini Pinot Grigio on maultaan kuiva, ja siinä on miellyttävä hapokkuus. Tasapainoinen viini, ryhdikäs hedelmäisyys, joka seuraa tuoksun aromeja.
(lihav. HJ)

Kylläpä on aikoihin eletty, siihen nähden, että olemme täällä jo osoittaneet miten luomualkoholi itsessään on jo jonkinlaista hävikkiä. Ks. edellä esim. 22.12.11. Se tarkastelu koski kyllä luomuviinaa, mutta kyllä asia luomuviininkin kanssa suurin piirtein samaan tapaan on.
« Last Edit: 15.08.19 - klo:06:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12387
    • View Profile
    • Email
Ovat keksineet tällaisen jipon (Googlesta, lihav. HJ):

Quote
Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali
8 tuntia sitten · Oletko karhujen ja norppien puolella? Liity luontoelokuvafestivaalin kannatusjäseneksi. Saat sarjakortin festareille! Kurre on festivaalin virallinen juhlajuoma! Festivaalin on omaa nimikko-olutta, Kurre Luomu Wheat Alea, ...

Luulevat ehkä, että se sopii hyvin asiaan, teemaan?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12387
    • View Profile
    • Email
Luomupuoti Lumo kertoo FB:ssa:

Quote
Paahtimo Papun tummapaahtoisten luomukahvien täydennys saapui eilen. 💚 Nyt on kofeiinitonta kahviakin taas hyllyllä. Ja kerrassaan mahtavan infon saimme myös: keltaisen etiketin Brazil on nykyään biodynaamisesti viljeltyä.

Ei, en tosiaankaan tiedä, millä tavalla biodynaamista kahvia viljellään. Steinerkaan ei tietääkseni siitä mitään sanonut. Mutta ehkä siinä sitten sovelletaan, kuten täytynee tehdä biodynaamisen viininkin viljelyssä. Koska siitäkään raittiusmies Steiner ei oikeastaan mitään sanonut.

"Kerrassaan mahtavan infon" kertoo Lumo saaneensa, mutta ei kerro meille, millaista tuo kahvi sitten on, miksi asia on niin "mahtava".

Meillä on tietysti oma käsityksemme: siinä on oikein hyvä esimerkki turhakkeiden turhakkeesta! Olisiko vuosisadan turhake?!
« Last Edit: 06.09.19 - klo:07:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12387
    • View Profile
    • Email
Tulolta toisaalla löydetystä luomumyyntiä koskevasta raportista, ote:

Quote
• Juuri NYT kasvaa vahvasti kasvikset & hedelmät,
juusto, lastenruuat, panimotuotteet, mehut &
mehukeitot, terveystuotteet (kombucha)
• Hyvää kasvua myös tuore liha, maustaminen &
kuuma juomat (kahvi, tee)
(lihav. HJ)

Niinpä viime aikojen pienehköstä kasvustakin osa koostuu tuotteista, jotka olemme edellä perustellen luokitelleet turhakkeiksi, jos niitä luomuna valmistetaan ja myydään.
« Last Edit: 09.09.19 - klo:04:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12387
    • View Profile
    • Email
Kysyinpä tällaistakin:

Quote
Emmi Niiniaho
Iltalehti

Olisin uskaltanut kysyä tästä artikkelistasi:

https://www.iltalehti.fi/ruoka-artikkelit/a/a21afe0b-0a70-43c6-ac96-c299e81110f2

"Tuomarit maistoivat vodkia sokkona ja arvioivat muun muassa niiden ulkonäköä, tuoksua, makua ja tasapainoisuutta. Vodkat jaettiin useaan eri kategoriaan riippuen muun muassa valmistuksessa käytetystä viljasta ja tuotantoalueesta. Lisäksi esimerkiksi luomu- ja maustetuilla vodkilla oli omat kategoriansa."

Milloin makutesti järjestettiin?

Tiesivätkö maistajat esim. sen, oliko joku vodka luomua?

Sain vastauksen:

Quote
Hei,

kisa käytiin syyskuun alussa ja luomuvodkilla oli oma kategoria, jossa maistelijat kyllä tiesivät maistavansa juuri luomua.

Kiitämme vastauksesta. Mutta itse asiasta. Vaikka tuossa saattaa jo olla viisaalle kylliksi, niin avataan vielä.

Niin vähän siis luomuviinat eroavat muista, että niille täytyi etukäteen järjestää oma kilpailuluokkansa. Erittäin turhanaikainen turhakkeiden välinen kilpailu. Mutta näin oli järjestetty, jotta jokin luomuviinakin saa jonkun mitalin. Siihen voi sitten viitata Alkokin, myyntipyrkimyksissään.
« Last Edit: 14.09.19 - klo:08:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12387
    • View Profile
    • Email
Tuosta luomusokerista vielä. Wikipedia kertoo hunajasta ja siinä myös luomuhunajan säännöistä, mm. tämän:

Quote
Talvella mehiläisille annettavan sokerin on oltava luomua.

Edellä 16.12.15 kerrottiin, miten se luomusokeri eroaa tavanomaisesta. Jotta mehiläisetkin sen tietäisivät.

Sivutieto tai -päättely: jos pitää yhä paikkansa, että kotimaista luomusokerijuurikasta ei kuitenkaan "toistaiseksi" viljellä, kotimaista luomuhunajakaan ei voi pitää täysin sellaisena, jos mehiläiset sitten on talvisin noin ruokittu vaikka tanskalaisella "rehulla".

Edelleen on näin, tieto tästä uutisesta (lihav. HJ):

Quote
Teijo Kirppu Ihamaalta oli tuonut myyntiin maalaisrieskaa, ruisleipää, karjalanpiirakoita ja luomuhunajaa. Viimeksi mainitulla on Kirpun mukaan tarkat kriteerit.

— Lähellä ei saa olla kaatopaikkaa, valtatietä, isoa tehdasta, junarataa, satamaa tai kaupungin keskustaa. Mehiläisten talveutukseen täytyy käyttää luomusokeria, eikä tavallista sokeria. Pesämateriaalien täytyy olla luonnollisia, luettelee Kirppu esimerkkejä luomukriteereistä.

Vaikka luomuhunajaa ei ehkä voi suoraan luokitella turhakkeeksi, kyllä taustatieto luomusokerista (edellä) kyllä asiaan vähän sitä makua tuo.
« Last Edit: 15.09.19 - klo:08:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12387
    • View Profile
    • Email
Onko tämä puolittainen vahinko vai tietoinen valinta:

http://elisabet-teaandvanity.blogspot.com/2019/09/kardemummateeta-ja-paljon-muuta-veistromilta.html]

Siinä nimittäin tarjotaan luomuteetä, yleisotsikolla, jonka voimme "allekirjoittaa", josta voimme olla samma mieltä.

"Tea and Vanity" on suomeksi: teetä ja turhuutta.
« Last Edit: 24.09.19 - klo:00:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12387
    • View Profile
    • Email
Tämä palsta oli etsinyt lisätietoa Pro Luomun uutiseen:

https://viisitahtea.com/ruoka/huoli-ilmastonmuutoksesta-hidastaa-luomumyynnin-kasvua-luomun-osuus-elintarvikekaupasta-vain-pari-prosenttia/

Quote
Luomun markkinaosuus päivittäistavarakaupassa on 2,4 prosenttia. Pro Luomun tekemä arvio ei sisällä maatilojen suoramyyntiä eikä Alkon myyntiä.

Alkolla on valikoimissaan lähes 1000 erilaista luomutuotetta, joista valtaosa on mietoja viinejä. Alkon myymälät myivät tänä vuonna tammi-heinäkuussa yhteensä 4,1 miljoonaa litraa luomutuotteita. Mietojen viinien litramyynnistä luomun osuus on jopa 13,7 prosenttia, mutta juomien kokonaismyynnistä vain 0,9 prosenttia.


Tuohon lisäksi kaipaisi vielä euromääriä, mutta intuitiivisesti tuntuisi, että luomualkoholilla ei ole meillä samaa merkitystä kuin Ruotsissa. Ainakaan ihan yhtä suurta. Tuosta tulisi arviolta 8 miljoonaa litraa vuodessa. Henkeä kohti n. 1,5 litraa eli noin 2 viinipulloa. 10-15 euron pullohintaan se olisi 20-30 euroa. Ruotsista on tieto, että medelsvensson käyttää luomualkoholiin n. 50 euroa.

Jos tuo 0,9% on euroista, kohta meillä on tarkempikin arvio. Vuonna 2018 rahaa Alkoon kannettiin 1150 miljoonaa euroa, josta tuo osuus on 10,35 miljoonaa euroa. Se jaettuna väkiluvulla tekee... 1,88 euroa? Voiko se olla noin vähän? Nyt tässä täytyy olla jokin virhe.
« Last Edit: 23.09.19 - klo:07:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12387
    • View Profile
    • Email
Tässä tarjotaan tällaista luomusuolaa:

Urtekram 160 g luomu mauste-yrttisuola

Quote
Ainesosat: Suola (87%), persilja* (2,7%), kataja*(2,5%), sinappijauho*, selleri*, ruohosipuli*, villivalkosipuli* (1,2%), sipuli, lipstikka*. (*=luomu)

Mutta hei! Tämähän on petosta! Itse suola ja sipuli eivät olekaan luomua!

Vaikka tällainen stardardi luomusuolalle oli jo ollut olemassa. Ja EU:kin varmaan kohta antaa luomusuolaa koskevat ohjeensa.

Mutta tuo sipulikin: voiko mihinkään enää luottaa?  ;D

« Last Edit: 05.10.19 - klo:07:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12387
    • View Profile
    • Email
Euractiv kertoo Ranskasta:

Organic wine gradually leaving its mark in the French wine industry

Näitä haittavaikutuksia ja riskejä ei tietysti sielläkään voida välttää:

Quote
However, the conversion to organic farming does not appeal to everyone. Requirements to qualify as organic farming do not take into account all the criteria for preserving the environment. Carbon emissions, for instance, are not taken into account.

Renouncing the use of any synthetic treatment also poses a significant risk to winegrowers.

“Taking the risk in organic farming is to abandon conventional treatment completely, which could lead to completely losing the harvest. It is understandable to keep the possibility of such a treatment,” Mercier admitted.

And the inputs allowed in organic agriculture, such as copper and sulphur, are also subject to environmental criticism.

Other more environmentally-friendly approaches may also appeal to winegrowers. However, labelling wines as biodynamic or natural comes with even stricter requirements.


Hyvin turhaahan noiden vaikeuksien ehdoin tahdoin kärsiminen on, kuten edellä on hyvin tullut esille.

Vaihtoehtoja siis etsitään. Mutta, kuten näkyy, myös väärästä suunnasta. Myös Euractiv erehtyy näkemään biodynaamisissa viineissä kuitenkin jotain järkeä.
« Last Edit: 05.10.19 - klo:07:52 by Heikki Jokipii »