Author Topic: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee  (Read 16831 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12387
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #120 on: 29.09.19 - klo:04:43 »
Kyllä se vaan sinnittelee. Demeter-lehdestäkin ilmestyi uusi numero (3/19).

Se kertoo kansainvälisestäkin säpinästä:

Quote
Uusi kansainvälinen Demeter-yhdistys on perusteilla ja se tarkoittaa yhdistyvää biodynaamista kenttää, jossa biodynaamisen viljelyn edistäminen, neuvonta ja valvonta tulevat saman katon alle.

Ja Suomessakin:

Quote
Yleisradiossa puhutaan biodynaamisesta viljelystä ja luomu porskuttaa Suomessakin.

Voi olla, että Biodynaaminen yhdistys tykönään miettii, että ei ole väliä, mitä puhutaan, kunhan puhutaan (vrt. edellä 15.09.19). Sitä on turha tuoda esille iloa pilaamaan, ettei biodynaaminen viljely oikein Suomessa porskutakaan: 11 tilaa noin 5000:sta luomutilasta on kyllä sitten vain n. 2 promillea. Osuus kaikista maatiloista ... ehkä annamme olla.

Lehdestä löytää myös syventävää tietoa tällaisesta asiasta (otsikko):

Quote
Eetterilaaduista Ernst Martin mukaan II

Eli tästä mutta suomeksi:

The Etheric: Broadening Science through Anthroposophy by Ernst Marti

Quote
Ernst Marti devoted his life to researching the “etheric realm”―a subtle area that exists between the physical and spiritual. Taking the numerous statements and references by Rudolf Steiner as his starting point, Marti develops our understanding of the etheric world in various fields― [...]
(lihav. HJ)

Mielenkiintoinen menetelmä. Biodynaamisten viljelijöiden (ne 11 plus harrasteviljelijät) kannattaa varmaan tutustua Demeter-lehden artikkeliin. Ammattitaitonsa ylläpitämiseksi.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12387
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #121 on: 05.10.19 - klo:15:05 »
Tästä lähteestä saimme tiedon:

Quote
Luomu SM -kilpailun eri sarjojen voittajat:

Suuri julkinen toimija: Helsingin Palvelukeskus, Helsinki, luomun osuus on 17,9 %.
Keskisuuri julkinen toimija: Laurea AMK:n BarLaurea, Espoo, luomun osuus on 36 %.
Pieni julkinen toimija: Susiniemen leirikeskus, Mikkeli, luomun osuus on 22 %.
Pieni yksityinen toimija: Ravintola Härmän Rati, Järvenpää, luomun osuus on 99 %.
Keskisuuri yksityinen toimija: Oppilasravintola Timjami/Tampereen steinerkoulu, Tampere, luomun osuus on 87 %.
(lihav. HJ)

Hyvä, hyvä, jos tuossa on ryhdytty kilpailemaan, ja noin hyvin onnistuttu.

Mutta eikö Timjamin pitäisi oikeastaan kilvoitella siitä, mikä on biodynaamisen osuus? Kaipa pitäisi mutta tämähän jo vuosi sitten todettiin:

Tuo tilanne näkyy muuten aika hyvin Google-hauissakin. Myytäväksi tarjotaan ennenkaikkea biodynaamisia viinejä, ja jonkin verran (ulkomaista) biodynaamista kosmetiikkaa. Suomalaisia maataloustuotteita ei tarjonnassa juuri näy. Jos elintarvikkeita tarjotaan, ne ovat yleensä (elleivät kaikki?) ulkomaisia (esim. Ruohonjuuressa).

Eivätkö tätä heijasta myös Steiner-koulujen ruokalistat? Niissä usein kerrotaan ruokien luomuisuusprosentti. Mutta biodynaamisyydesta ei ole lainkaan puhetta. Nuo harvat biodynaamiset tilat eivät ilmeisesti pysty varustamaan edes noita muutamia kouluja omalla ruoallaan.

Olen turhaan etsiskellyt Snellman-korkeakoulun opiskelijaruokala Salvian ruokalistaa, josko siinä olisi biodynaamisia ruokalajeja tarjolla. Ei ole listaa löytynyt, muuta kyllä muutoin biodynaamisuus on koulussa esillä (sen sivustolta):

Quote
Snellman-korkeakoulu
perjantaina
Vaikka sato on jo pelloilta kerätty, palataan hetki taaksepäin ja kuukauden takaiseen vierailuun Vantaan seudun steinerkoulun mehiläistarhaan ja Herttoniemen ruokaosuuskuntaan. Vierailut kuuluivat työn ohella suoritettavien steinerpedagogisten yleisopintojen ohjelmaan.


Tuo osuuskuntahan on biodynaaminen tila. Varmaan ovat ainakin biodynaamisia maistiaisia saaneet.
« Last Edit: 05.10.19 - klo:15:48 by Heikki Jokipii »