Author Topic: Kasvinjalostuksen uusi aikakausi  (Read 33392 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 14258
  • View Profile
  • Email
Vs: Kasvinjalostuksen uusi aikakausi
« Reply #105 on: 20.07.18 - klo:15:59 »
Annaleena Ylhäinen viittasi twiitissään tähän twiittiin:

***
Quote

C. S. Prakash
@AgBioWorld
·
1t
Eminent European scientists write to EU president urging him to not do a #GMO on New Breeding Tech like #CRISPR, and foolishly lose out on benefits of tech to European foods & farming while the Yanks are already moving forward with gene-edited crops

  (link: https://cdn.website-editor.net/ed25e686182040aeb41d3b3d05cc2cd2/files/uploaded/Open%2520letter.pdf) cdn.website-editor.net/ed25e686182040…

***

Tuosta linkistä on ladattavissa tämä tiedemiesten vetoomus pdf:nä.

Ehdotus on sen verran monimutkainen, että siihen on pakko palata tarkemman lukemisen jälkeen.

Mutta se tuotakoon jo esille, että allekirjoittajina on mittava joukko tiedeihmisiä. Ja se, että heidän joukossaan on myös Suomesta Anneli Ritala ja Teemu Teeri.


PS. Tuo vetoomuskin viittasi EU-oikeuden tulevaan päätökseen. Vielä on nukuttavava muutama yö!
« Last Edit: 21.07.18 - klo:03:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 14258
  • View Profile
  • Email
Vs: Kasvinjalostuksen uusi aikakausi
« Reply #106 on: 22.07.18 - klo:05:43 »
Reuters:

Battle lines drawn as EU court weighs fate of gene-edited crops

Suomalaisessakin mediassa on nyt ollut juttua geenieditoinnista  -  mutta vain ihmisen geenien muokkaamisen yhteydessä.  On kuin hankalaa ongelmaa paettaisiin puhumalla vielä hankalammasta!
« Last Edit: 22.07.18 - klo:06:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 14258
  • View Profile
  • Email
Vs: Kasvinjalostuksen uusi aikakausi
« Reply #107 on: 23.07.18 - klo:13:46 »
Nyt myös Euraktiv julkisti päivämäärän, joka on siis parin päivän päästä.

Plant breeding techniques: Commission wants broader reflection on innovation in seeds sector

Muutoin artikkelissa ei ole paljonkaan uutta, käydäänpähän vain läpi esitetyt näkökannat.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 14258
  • View Profile
  • Email
Vs: Kasvinjalostuksen uusi aikakausi
« Reply #108 on: 24.07.18 - klo:02:39 »
Kriitikoille eli vastustajillle on jäänyt pahasti vanha levy päälle:

Quote
Critics, on the other hand, fear that the farmers’ dependence on multinational seed corporations will significantly increase.

The Corporate Europe Observatory (CEO) says that the patents to emerge from these techniques will basically increase the pressure on farmers by making them more dependent.

A similar view is shared by MEP Bart Staes from the Greens/EFA group.

“These patented organisms have the potential to only further increase our dependence on agri-chemical multinationals and perpetuate the cycle of pesticide pollution, unfair pricing and the destruction of ecosystems,” he said.

Jos tässä oikeuden tulkinnassa lopputulos on se, mitä odotetaan - että geenieditoidut lajikkeet asetetaan samaan asemaan kuin mutaatiojalostuksen tulokset - miten se lisäisi tuollaisia paineita? Onhan tänä päivänä voimassa jalostajan oikeus kehitettyyn lajikkeeseen? Eivät kai vihreät sitä halua lakkauttaa?

Luulenpa, että on juuri päinvastoin (lihav. HJ):

Quote
“With dozens of patents for new GM techniques already filed, the patent holders including big agrochemical corporations like Bayer/Monsanto, BASF, and Dow Agrosciences have great financial stakes in keeping the regulation for their techniques as minimal as possible – at the possible expense of public health and the environment,” CEO said.

Jos säätelyä jatketaan entiseen tapaan, se päinvastoin sementoi näiden isojen firmojen oligopolistisen aseman. Muilla kun ei ole silloin varaa kaikkiiin byrokratian vaatimiin kustannuksiin.

Jos taas kyse on menetelmien patenteista, niitä tuo EU-oikeuden tulkinta vahvista tai poista. *)

Oireellisesti tuossa mainitaan Bayer/Monsanto, vaikkei sellaista firmaa ole olemassa. Monsanto-marsseilla oli kivaa, jatketaan siis niitä?

Tästäkin havainnosta halutaan repiä:

Quote
The Belgian MEP emphasised that new techniques should be subject to the same impact assessments and labelling requirements as existing GMOs.

“Especially because recent scientific publications show that these new techniques might not be as precise as some claim them to be, as they show unintended effects,” he noted.
(lihav. HJ)

Tuo on ongelma sitten jos geenieditointia ryhdytään soveltamaan ihmisen geeneihin. Kasvinalostuksessa se ei ole minkäänlainen ongelma. Epäonnistuneet siemenet vain hylätään, tuhotaan, heitetään pois. Niinkuin tehdään tavanomaisessakin jalostuksessa. Säteilytys tai kosmisen säteilyn vaikutusten odottaminen ei varmasti ole täsmällistä.

Mutta "ihmisjalostuksesta" ei ole tuossa EU-oikeuden päätöksessä lainkaan kysymys.

________

*) epäselvää onkin, mitä väitetään patentoiduksi:

Quote
For the European Coordination Via Campesina, an association of small farmers, the fact that these products are all patented is proof that the techniques used do not “do the same as nature” as the biotech industry claims.

“Copying nature is not a patentable invention.”

Penisilliini ei siis ollut patenttikelpoinen keksintö?

Mutta sotketaanko tuossa taas patentit ja jalostajan oikeus? Ellei, minä pidän täysin oikeudenmukaisena, jos joku saa patentoidakin lajikkeen, jonka luonto olisi voinut tehdä. Mutta ei tehnyt.

Muistaen, että tietyn määräajan kuluttua patentti raukeaa. Ja patenttiin kuuluu, että on tarkkaan selvittänyt, miten se on tehty. Minusta on vaarana, että geenieditoinnista tulee erilaisten puolisalaisten ammattikuntien hämärä vaiettu käsityötaito, ellei tuota EU:n linjausta tehdä.

Via Campesina on muuten luomuväkeä, eivätkä he tuollaista lajiketta käyttäisi, oli se patentoitu tai ei!  8)
« Last Edit: 24.07.18 - klo:09:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 14258
  • View Profile
  • Email
Vs: Kasvinjalostuksen uusi aikakausi
« Reply #109 on: 24.07.18 - klo:04:39 »
Olisiko tämä kuitenkin vähän uutta? Muistutus siitä, että Eurooppa tarvitsee uutta kasvinjalostusta, ihan tässä konkreettisessa, jo sovitussakin asiassa (lihav. HJ):

Quote
The role of NPBTs could also be valuable in the Commission’s plans for an EU-wide protein strategy in the future, according to the EU farmers’ union Copa-Cogeca.

EU demand amounts to around 45 million tonnes of crude protein per year, of which one third is met by soya. The EU self-sufficiency in soya is only 5%.

For this reason, the executive launched in February an online stakeholder survey about the possible development of an EU-wide protein plan.

Focusing on the agronomical aspect, Copa-Cogeca Secretary-General Pekka Pesonen said yields from protein crops should be improved considerably.

“The EU is very competitive with other arable crops, such as wheat (energy-protein mix) […] we talk about multiple sources of proteins. We know that protein crops potentially are good for the environment (for instance nitrogen-fixing leguminous species), but they need a boost for their performance by modern plant breeding techniques (NPBTs).”

"Vanhakin" geenitekniikka olisi tietysti tuossa avuksi, ja olisi jo pitkälle käytettävissäkin, mutta mennään nyt tästä kohdasta, jossa aita näyttää olevan matalin.

Ceterum censeo: Suomessa kasvava soijalajike olisi kiva.
« Last Edit: 24.07.18 - klo:05:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 14258
  • View Profile
  • Email
Vs: Kasvinjalostuksen uusi aikakausi
« Reply #110 on: 24.07.18 - klo:05:19 »
Komission suunnitelmista asiassa ei kyllä ota selvää se myyttinen sielunvihollinenkaan. Eli pirukaan.

Toisaalta se lupaa noudattaa EU-oikeuden linjausta. Toisaalta se uhoaa, että siitä vasta sen päätöksenteko alkaa, ja lopputuloksena voi olla mitä tahansa.

Mutta siihen liittyikin edellä 20.7.18 mainittu eurooppalaisten tiedeihmisten vetoomus. Se toivoo komissiolta selkeää kannanottoa ja mielellään heti oikeuden linjauksen jälkeen. Vapaamman, vähemmän rajoitetun geenieditoinnin puolesta. Jotta Eurooppa ei jää surkeasti jälkeen tässä tieteellisessä vallankumouksessa. Joka tapahtuu maailmassa kuitenkin vaikka Euroopassa ajettaisiin millaista linjaa tahansa.
« Last Edit: 25.07.18 - klo:03:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 14258
  • View Profile
  • Email
Vs: Kasvinjalostuksen uusi aikakausi
« Reply #111 on: 25.07.18 - klo:02:29 »
Belgia oli jo mennyt hiukan asioiden edelle ja antanut luvan tällaiselle koeviljelmälle, jolle oli istutettu geenieditoitua maissia:

Ahead of EU decision on new breeding techniques, Belgium acknowledges field trials of CRISPR-edited corn

Mutta tänään sitten tärähtää. Jotenkin, ainakin. Vaikka jo edellä olen kertonut ja useat muutkin tahot ovat kertoneet vahvoista odotuksista asiassa, on se kuitenkin oikeuden istunto, ja mitä tahansa voi periaatteessa tapahtua. Ihan varmoja eivät ole nämä belgialaisetkaan:

Quote
On [July 25th], the European Court of Justice in Luxembourg [will] settle the discussion on new [gene-editing] techniques. “The question is whether such a plant is a GMO and in order to obtain certainty about it, we applied to the Belgian government. They confirmed to us that our maize plants do not fall under the provisions of Belgian GMO legislation,” says Custers. “Of course it is exciting now because the European Court’s ruling can change that… Hopefully there will now be clarity. We have been urging Europe for a few years now.”

Luxemburg on meistä pari tuntia jäljessä ja eivät kai herrat ja rouvat tuomarit aivan kukonlaulussa aloita istuntoaankaan. Niinpä pitkälle iltapäivään varmaan menee, ennenkuin päätöksestä tietoa tulee. Suomeksi tietoa saadaan valtamedioista ehkä vasta huomenna - jos vielä silloinkaan.  ;D
« Last Edit: 25.07.18 - klo:03:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 14258
  • View Profile
  • Email
Vs: Kasvinjalostuksen uusi aikakausi
« Reply #112 on: 25.07.18 - klo:09:19 »

Se on sitten tämä tapaus ja sen käsittely alkaa klo 11:00 paikallista aikaa eli klo 13:00 Suomen aikaa:

https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:62016CN0528:EN:HTML

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 14258
  • View Profile
  • Email
Vs: Kasvinjalostuksen uusi aikakausi
« Reply #113 on: 25.07.18 - klo:09:30 »
Greenpeacekin oli lehdistötiedotteessaan ottanut esille tuon Belgian tapauksen, jonka se leimaa luvattomaksi tai laittomaksi:

Unauthorised GMO field trial exposed as EU takes hands-off approach, Greenpeace
EU court set to rule on whether new GMOs fall under existing law


Quote
Press release - July 24, 2018
Brussels – Media reports in Belgium have exposed an unauthorised field trial of an experimental genetically modified maize in Flanders, preempting a ruling on the classification of a new brand of genetically modified organisms (GMOs) by the European Court of Justice on Wednesday.

Siinä viitataan mielenkiintoisesti myös Suomeen:

Quote
Authorities in Belgium took a similar approach to the UK, Finland and Sweden in advising that certain plants created with a genetic engineering technique known as CRISPR do not fall under EU GMO law.

Jostain Suomen päätöksestä on tehty johtopäätös, että Suomen linja on sama kuin Ruotsin. Tietääkseni Suomessa ei ole menossa asiassa kokeiluja?
« Last Edit: 25.07.18 - klo:09:48 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 14258
  • View Profile
  • Email
Vs: Kasvinjalostuksen uusi aikakausi
« Reply #114 on: 25.07.18 - klo:12:13 »
Voihan ihme! Luinko ja ymmärsinkö oikein? Oikeus olisi siis sittenkin päättänyt, että geenieditoidut lajikkeet ovat GMO:ta, kuten myös mutageeniset lajikkeet!

UPDATE 1-EU top court says mutagenesis falls under EU GMO rules

Mutta miten tuo päätös voi olla tuolla? Ja on ollut jo tunti sitten? Taisin sekoilla vähän aikaeroissa, mutta sittenkin?

No, eiköhän tuosta uutisesta saada kansantajuisempi versio? Joka sitten myös kertoo, mitä tuosta seuraa.

Näin Greenpeace tuon tulkitsee:

New GMOs cannot escape testing and labelling under EU law, EU court rules

Tuo oli jo selvemmin sanottua. Ja voittajan puhetta. Greenpeace kehottaa komissiota huolehtimaan, että esim. Ruotsin ja Belgian (ja Suomen?) geenieditointikokeet eivät laittomina jatku.
« Last Edit: 25.07.18 - klo:14:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 14258
  • View Profile
  • Email
Vs: Kasvinjalostuksen uusi aikakausi
« Reply #115 on: 25.07.18 - klo:13:48 »
Lainauksia:

***

Annaleena Ylhäinen uudelleentwiittasi
GARNet
GARNet@GARNetweets·1t

ECJ @EUcourtpress indicates that all mutagenised seed are GMOs….but it’s OK to use the ones we’ve had for ages...just not the ones that are actually targeted to specific genes! Bad news for science #geneediting  (link: https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2018-07/cp180111en.pdf) curia.europa.eu/jcms/upload/do…

***

Tuossa linkissä on oikeusistuimen lehdistötiedote pdf:nä englanniksi. Samasta asiasta:

***

Ludger Wess
@LudgerWess·2t

Ab jetzt nur noch Pflanzenveränderung durch Klangschalen, Vorsprechen von Goethe-Gedichten und Beschallung mit Bach-Kantaten.

***

Vapaa käännökseni: tästä eteenpäin kasveja muunnellaan ainoastaan kilistämällä äänimaljoja, lukemalla ääneen Goethen runoja ja kaiuttamalla kovaa Bachin kantaatteja. (Ja linkki oli samaan lehdistötiedotteeseen.)
« Last Edit: 25.07.18 - klo:15:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 14258
  • View Profile
  • Email
Vs: Kasvinjalostuksen uusi aikakausi
« Reply #116 on: 25.07.18 - klo:15:42 »
Tämän melkein kaiken jo tiedämmekin tai ainakin arvaamme, mutta laitetaan linkki myös Euraktivin tämänpäiväisen uutiseen:

Industry shocked by EU Court decision to put gene editing technique under GM law

Tuokin artikkeli selventää, mitä tapahtui. Ja ehkä myös sitä, mitä tapahtuu tästä eteenpäin.
« Last Edit: 25.07.18 - klo:15:48 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 14258
  • View Profile
  • Email
Vs: Kasvinjalostuksen uusi aikakausi
« Reply #117 on: 26.07.18 - klo:04:16 »
Tuosta edellisestä. Luomuväki tietää, että ongelmana on se, ettei uudella geenitekniikalla tehtyjä lajikkeita voi tavanomaisista erottaa, mutta heillä on jo asiaan mietittynä ratkaisu ...

Quote
“The European Commission cannot delay action anymore and now has to ensure that the EU legal framework is properly enforced by Member States. The Commission should immediately launch a research project to develop detection methods that will complement the traceability system, to ensure an adequate segregation of these new GM plants and to prevent the contamination of organic and conventional GMO-free food and feed production in Europe”, said Eric Gall, Policy Manager at IFOAM EU.

... nimittäin, että komissio maksaisi projektin ja käskisi tiedemiestensä keksiä menetelmän tähän jäljittämiseen. Oletuksena tietysti, että se on (helposti) keksittävissä.

Tuo, sen sijaan, että EU satsaisi nyt tähän uuteen mahdollisuuteen kasvinjalostuksessa.
« Last Edit: 26.07.18 - klo:06:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 14258
  • View Profile
  • Email
Vs: Kasvinjalostuksen uusi aikakausi
« Reply #118 on: 26.07.18 - klo:04:35 »
New Scientist ehti eilen iltapäivällä myös jo ottaa asiaan kantaa:

Gene-edited crops declared GMOs in EU court ruling

Harmi, että meillä on käytettävissämme vain tuo GLP:n tiivistelmä/ote, ja itse artikkeli on maksumuurin takana. (Periaatteessa meillä pitäsi olla rahaa myös maksaa käyttämistämme teksteistä. Vaan kun ei ole.)

Quote
Organisms created by methods that alter the DNA, including CRISPR gene editing, should be subject to the same EU laws as genetically modified organisms, the European Court of Justice ruled today [July 25].

The ruling is being hailed as a victory for environmentalists. However, the effect might make it so expensive to launch gene-edited crops that few organisations besides big multinationals will be able to do it. The decision will have global reverberations because the EU is such a huge market.

Eli kyseessä oli nk. Pyrrhoksen voitto, ainakin, jos tavoitteena oli vähentää näiden suuryritysten valtaa ja vaikutusvaltaa. Joka tuotiin esille hyvin keskeisenä perusteena, tätä mainittua päätöstä odoteltaessa, vrt. vaikka edellä 24.7.18.

Quote
…Then, in the 1950s, they started deliberately inducing random mutations with radiation or toxic chemicals. Much of the food we eat today, including some strains of wheat, comes from crops created by such mutagenesis.

Tuohon voisi vielä lisätä, että näitä noilla menetelmillä synnytettyjä lajikkeita käytetään luomuviljelyssäkin. Jotka siis EU-oikeuden tulkinnan mukaan ovat GMO-lajikkeita! (Pyrrhoksen voitto sekin, luomuväelle!)

Mutta niille myönnetään poikkeus, koska niitä on niin kauan harrastettu, eikä tähän mennessä ole sattunut mitään:

Quote
… However, the ruling continues: “It is apparent from the GMO Directive that it does not apply to organisms obtained by means of certain mutagenesis techniques, namely those which have conventionally been used in a number of applications and have a long safety record…”

Eli junaa ei sieltä suunnasta ole ennenkään tullut, aja eteenpäin vaan.

Komission epävarmuuden on Michael Le Page myös huomannut:

Quote
There’s confusion over the ruling’s significance, though. Some think the EU will definitely follow the ruling, which would be bad news for biologists wanting to create genome-edited products.

Others think the ruling is non-binding advice, and will not necessarily determine EU policy. Ahead of the ruling, New Scientist had asked the European Commission which is correct, but did not receive a direct answer.

Sellainenkin asian kuvaus on mahdollinen, että tässä vain mentiin yksi kierros pelilaudan ympäri ja palattiin lähtöruutuun. Ja komission on nyt itse ryhdyttävä siihen, mitä se on vuosikausia laistanut ja lykännyt: otettava nyt perusteltu ja perusteellinen, tieteellinen ja mahdollisimman vähän tulkintamahdollisuuksia sisältävä kanta asiaan. Tehtävä siis uusi direktiivi, koska uusista ilmiöistä on kyse..

Edellä mainittiin se tiedemiesten vetoomus. Se ei oikeastaan yhtään menettänyt ajankohtaisuuttaan.

***

Helsingin Sanomiin tai muuhunkaan sanomalehteen, tai YLE:n uutisiin ei tieto tuosta ratkaisusta näytä ehtineen tai "ehtineen".

Oikeastaan nyt toivoisi, että suomalaiset tiedemiehet ottaisivat asiaan näkyvämmin kantaa. Suurelle yleisölle näkyvämmin kuin mitä on eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan raportti. Josta siitäkään ei valtamediassa juurikaan ole puhuttu.
« Last Edit: 26.07.18 - klo:07:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 14258
  • View Profile
  • Email
Vs: Kasvinjalostuksen uusi aikakausi
« Reply #119 on: 26.07.18 - klo:07:33 »
Varmaankin tässä on nyt siirryttävä odottavalle kannalle, mutta tähän vielä linkki saksalaiseen kommenttiin:

EuGH-Urteil
Die Angst vor der Gentechnik hat gewonnen


Eli: EU-tuomioistuimen päätös. Geenitekniikan pelko on voittanut.
« Last Edit: 26.07.18 - klo:07:40 by Heikki Jokipii »