Tuo teurastusasia on ollut esillä taas, johtuen ilmeisesti siitä, että asia on edennyt oikeuteen asti. Pro Luomu uutisoi siitä ja siinä tulee samalla kerrotuksi myös L'uomu Nokan selitykset asialle:
Pro Luomu ei hyväksy tarpeettoman kärsimyksen aiheuttamista teuraseläimilleMeillä ei oikeastaan ole tuohon lisättävää. Kuten edellä todettu, se on erilliskysymys, oikeastaan tuottajafirman huonoa säkää. Vaikka onkin, nyt on tietysti kova huoli luomun imagosta, kun tuo pääsi sattumaan juuri luomubroilereiden kohdalla.
Mikä on yleistilanne? Siitä Satakunnan Kansa:
Evira kielsi luomuteurastukset Säkylässä – koko luomubroilerituotanto kävi veitsenterälläLuomubroilerit teurastetaan nyt alihankintasopimuksella, joka perustuu Luomu Investin omaan valvontaan. Tämä järjestely mahdollistaa luomuteurastukset myös laitoksissa, joilla ei ole omaa luomulupaa.
Siis jotain erityismääräyksiä kuitenkin on, vaikka taisimme edellä väittää, ettei olisi.
Luomubroilerin osuus maan koko broilerituotannosta on edelleen häviävän pieni, tuoreimpien tietojen mukaan vain 0,3 prosenttia. Esimerkiksi Tanskassa tuotetaan kymmenen kertaa enemmän luomubroileria kuin Suomessa.
Osuus olisi siis kasvanut? Pro Luomun tieto oli, että v. 2016 osuus olisi ollut 0,1%. Toisaalta paljon se ei vieläkään ole, alle 300 000 kilosta puhutaan, vuodessa. Kun tuo osuus on tuotannosta, on siinä mukana vienti:
Yhtiö kertoi tämän vuoden alussa alkavansa toimittaa kotimaista luomubroileria Hongkongiin. Vuodenvaihteessa aukeni vientikanava myös Espanjaan. Aiemmin vientiä on ollut Saksaan ja Tanskaan.
Epäselväksi jää, jatkuuko tuo aiempi vienti, mutta käsittääkseni ei jatku.
***
"Pakko" oli mennä kurkistamaan, miltä uusi kauppakeskus Easton (Helsingin Itäkeskuksessa) näyttää, ja mikä siellä on luomutarjonta. Hehtaarihalli oli pikemminkin 2 hehtaaria. Luomua myytiin kuivatavarana voi sanoa valtavalla omalla hyllykönosallaan. Mutta sitten lihapuolella: tuota luomubroileria
ei ollut kaupan.