Author Topic: Luomubroileri ja sen hinta  (Read 74658 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #45 on: 14.04.17 - klo:05:51 »
Tällainenkin vastoinkäyminen vielä:

Luomubroilereiden kasvatus uhattuna – Evira pisti teurastamon oven säppiin

Quote
Evira asetti huhtikuun alussa markkinointikieltoon säkyläläisen Keltasiipi Oy:n, joka on ainoa luomubroilereita teurastava laitos Suomessa. Lupaavaan alkuun päässyt tuotanto on loppumassa parissa viikossa.

Tästä ei tietysti Luomu Invest ole vastuussa, ei siihen itse syyllinen, mutta näin siinä on käymässä:

Quote
Jos Eviran päätös pysyy, hyvään alkuun saatu luomubroilereiden tuotanto ja markkinointi loppuvat siihen, arvioi toimitusjohtaja Arto Jokinen Luomu Investistä. Yhtiö käyttää Keltasiipeä alihankkijana luomusiipikarjan teurastuksessa ja pakkaamisessa.

Luomu Invest on vuonna 2014 aloittanut startup-yritys, joka on Jokisen mielestä päässyt alkuvaikeuksien jälkeen vauhtiin ja myös vienti on aloitettu. "Tulos on saatu plussalle."

Nyt näyttää siltä, että työ valuu hukkaan ja luomisiipikarjan tuotanto pitää ajaa alas. Se tietää isoja tappioita kasvattajille ja Jokisen yrityksen loppua. Myös teurastamon toiminta saattaa päättyä.

Tässä jo odoteltiin tietoja mm. sen Hongkongin viennin menestymisestä, mutta tällainen uutinen saatiin.

Ironisesti voisi tässä todeta, että luomu näyttää todella olevan valvottua tuotantoa.

Vahingonilon tunnetta täytyy kuitenkin nyt vastustaa. Tällä firmalla näyttää olevan todella huono onni. Sillähän jo oli syksyllä 2015 hetkellinen markkinointikielto, joka jo söi kannattavuutta (ks. edellä). Oikeastaan sitä toivoo, ettei se nyt tähän kaadu - vaan reilusti kysynnän puutteeseen!  8)

Hiukan epäselväksi jää, mitä luomuehtoja tässä rikottiin, jos on näin:

Quote
Linnut voidaan teurastaa tavanomaisessa siipikarjateurastamossa, myös Keltasiivessä Säkylässä, mutta luomuna niitä ei voida enää myydä, Jokinen toteaa.

Nuikkinen pitää erikoisena, että Keltasiipi voi Eviran mielestä edelleen jatkaa tavanomaisen siipikarjan teurastamista, mutta ei luomun.

"Teurastusehdoissa ei ole eroja tavanomaisen ja luomun välillä."
(lihav. HJ)

Olisiko kyse jotenkin luomulinjan tiukasta erillään pitämisestä, joka sitten jatkuu luomulihassa lihakaupan palvelutiskilläkin (omat leikkuulaudat ja -veitset)?


PS. Eviran sivuilta ei asiasta löytynyt mitään, mutta varmaan jo ensi viikolla löytyy?
« Last Edit: 14.04.17 - klo:07:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #46 on: 14.04.17 - klo:09:40 »
Elina Lappalainenkin oli v. 2014 käsitellyt pitkässä kirjoituksessaan myös tätä teurastusta:

Luomubroileri tulee! – Miltä luomulinnun elämä Punkalaitumella näytti?

Quote
Luomubroilerit teurastaa Keltasiipi-yhtiö. Se on pieni teurastamo Pirkanmaalla. Luomubroilerit tainnutetaan siellä sähköllä – ei hiilidioksidilla kuten suurissa ja modernimmissa teurastamoissa. Eläinten hyvinvoinnin tutkijat suosivat hiilidioksidia. Olen kirjoittanut aiheesta pitkästi kirjassani enkä ryhdy nyt sitä toistamaan. Vaikka en pidä sähkötainnutuksesta, se on kuitenkin suhteessa lyhyt osa broilerin elämää. Keltasiiven yrittäjä Pia Nuikkinen vakuutti heidän hoitavan tainnutuksen huolella. ”Olen itse paikalla aamusta alkaen ja eläinlääkäri valvoo taintumista tarkkaan”, hän kertoo. Vaikka linnut ripustetaan hihnalle jaloistaan tajuissaan, linjasto on niin lyhyt että ne eivät ehdi olla siinä pitkään ennen sähköallasta. ”Hiilidioksidissa puolestaan linnut kipataan linjastolle kuljetuskoreista aika kovakouraisesti”, hän vertaa. Oli tainnutustapa kumpi tahansa, edes luomulinnut eivät välty teurastuksessa kivulta ja kärsimykseltä.

Tuota ei siis Eviran mielestä ole saatu moitteettomasti toimimaan?

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #47 on: 17.04.17 - klo:06:18 »
Kuinka tässä teurastamoasiassa sitten käykään, niin Arto Jokinen on kuitenkin eilen Aamulehdessä ehtinyt selvittämään tätä hinnanmuodostusta.

Luomuliha maksaa yhä moninkertaisesti verrattuna tavalliseen – suurin hintaero broilerissa

Lähtökohtana oli lähes nelinkertainen hinta (jonka Aamulehti oli löytänyt):

Quote
Luomubroileriketju Luomu Investin toimitusjohtaja Arto Jokinen kertoo, että luomubroilerin korkeampi hinta muodostuu korkeammista tuotantokustannuksista.

Ensinnäkin luomubroilerirotu kasvaa kaksi kertaa tavallista hitaammin. Linnut myös liikkuvat paljon, joten ne kuluttavat huomattavasti enemmän rehua kuin tavalliset broilerit.

Gmo-vapaa luomusoija tulee Italiasta. Soijan osuus rehusta on alle viisi prosenttia.

- Rehustus on enemmän kuin kaksi kertaa tavallista kalliimpaa. Eläintiheys taas on puolet pienempi, joten hallien lämmityskustannukset ovat nokkaa kohti tuplasti suuremmat. Luomuhalleissa on lisäksi isot ikkunat ja kesäisin linnut päästetään ulkoilemaan, Jokinen luettelee.

Hiukan realismia, mutta kuitenkin tällaista optimismia:

Quote
Tällä hetkellä luomubroileri kattaa alle prosentin koko maan broilerituotannosta. Jokisen mukaan markkina kasvaa kuitenkin kymmenen prosentin vuosivauhtia.

- En usko, että tästä ihan valtavirtaa tulee, mutta esimerkiksi Ruotsissa luomubroilerin osuus vähittäiskaupasta on neljä prosenttia. Pääsemme muutamassa vuodessa samaan. Uskon, että viisi prosenttia suomalaisista on valmis maksamaan siitä, että tietää, mistä liha tulee, miten eläimiä on kohdeltu ja mitä ne ovat syöneet, Jokinen sanoo.

Vaan ovatko suomalaiset samanlaisia kuin ruotsalaiset? Vai hiukan enemmän järkisyöjiä?

Kun tuossakin on kertaluokan virhe: luomubroilerin osuuden ei voi sanoa olevan "alle prosentin",  jos osuus pyöristettynä on yksi promille (v. 2016, Pro Luomun kooste).

***

Hitaammin kasvavien rotujen käytön mielekkyydestä olikin juuri juttu GLP-sivustolla:

Whole Foods whiffs on agricultural sustainability: No evidence ‘slow-growing’ chickens better for environment

Elina Lappalainenkaan (edellä linkatussa artikkelissaan) ei ole asiasta ihan varma (kursiv. alkup.):

Quote
Lihankulutus kasvaa maailmalla ja merkittävä osa kasvusta tulee siipikarjan lihasta. Broileri on tehokkaasti kasvavaksi jalostettu eläin. Sen tuottaminen on edullisinta, vie lihakiloa kohti vähiten energiaa, vettä ja rehua. Lihantuotannosta broilerilla on pienin hiilijalanjälki. Mitä järkeä on kasvattaa lihan ekologista jalanjälkeä hitaammalla ja tehottomammalla luomutuotannolla? Ei siinä olekaan järkeä – jos arvostaa vain tehokkuutta. Jos vaakakupissa painaa myös eläinten hieman parempi elämä, luomutuotannon kriteerit ainakin pyrkivät parannuksiin monella tärkeällä alueella.

Aiemmin hän oli jo todennut faktan, että kummassakaan tuotantotavassa kanat eivät kasva aikuisiksi. Jolloin on kyllä kysyttävä, paljonko painaa "hieman" parempi elämä? Jopa olettaen, että se olisi.
« Last Edit: 17.04.17 - klo:07:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #48 on: 17.04.17 - klo:08:25 »
Hieman epämääräinen on tämä MT:n arvio:

Quote
Lupaavaan alkuun päässyt tuotanto on loppumassa parissa viikossa.

Mistä tuo on laskettu, huhtikuun alusta vai artikkelin julkaisuajankohdasta (13.4.17)? Ja voiko tätä väliaikaisratkaisua käyttää:

Quote
Kun päätös tuli, teurastamo yritti löytää vaihtoehtoja.

"Kaksi viikkoa on sinnitelty ja broilerit on saatu väkisin työnnettyä teurastettavaksi kahteen muuhun siipikarjateurastamoon", kertoo yrittäjä Pia Nuikkinen Keltasiivestä

Jokinenhan sen tuossa artikkelissa kiistää: näitä broilereita ei enää voisi myydä luomuna.

Nyt siis pari viikkoa on huhtikuun alusta kulunut. Läheisessä Prismassa eilen oli kuitenkin aika lailla sama määrä, se yksi hyllylokero, luomubroilereita myynnissä kuin edellisinä viikkoinakin.  Ja ihan luomuhintaan. No, katsotaan, onko vielä ensi viikolla.


PS. klo 16:15: Tarkistin tänään, että ko. broilereilla viimeinen käyttöpäivä oli 20.4.17. Mikä lienee broilerin koko viimeisen matkan pituus, voisivatko ne vielä olla ennen huhtikuuta teurastettuja? No, uudestaan se no, huomenna, arkipäivänä, voi selvitä enemmän (= Evira). Tai sitten ensi perjantaina, jolloin uuden erän pitäisi tulla Prismaan?
« Last Edit: 17.04.17 - klo:15:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #49 on: 23.04.17 - klo:06:25 »
Vielä ei asiassa näytä tapahtuneen mitään ratkaisevaa. Paikallisessa Primassa oli eilen lauantaina normaali, pieni määrä tarjolla, entiseen hintaan. Myöskään Evira ei ole enempää kertonut, eikä Luomunokkakaan omilla nettisivuillaan.

Tässä sen sijaan tässä tällainen bongaus Raakatorin nettikaupasta:

Quote
Kananpojan juhlasuikale, luomu 250g
Koko: 250g
Alkuperämaa: Suomi
Tuottaja: Luomunokka
Kylmätuote
Huom. ei toimiteta postipakettina
Kuvaus:
Kotimainen
Luomu
Saatavilla: Kyllä

Hinta:   9,85 €
(39,4 €/kg)
(lihav. HJ)

Jätetään nyt lukijan tehtäväksi laskea, paljonko edellä 21.10.15 esitetty ruokaresepti tuolla hinnalla maksaisi. Mutta hyvä esimerkki tuo on siitä, miten luomu tuo muassaan vauhtisokeuteen verrattavan hintasokeuden. Jos oletetaan, että joku noita tuoltakin ostaa.
« Last Edit: 23.04.17 - klo:06:48 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #50 on: 23.04.17 - klo:07:55 »
Facebookissa sen sijaan keskustellaan ikäänkuin mitään ei olisi tapahtunut tai tapahtumassa. Päivämäärä tälle keskustelulle on 14.4.2017 eli päivä tuon em. MT:n uutisen ilmestymisen jälkeen:

Quote
Moi! Kysyisin vielä siitä esbl:stä, että onko luomunokkien vanhempaispolvet ja isovanhempaispolvet myös tautitutkimusten piirissä? Ja ovatko ne luomua? Tulevatko luomunokat munavaiheessa Suomeen ja haudotaan täällä vai asuuko Suomessa muita polvia?

Ja Luomunokka vastaa (samana päivänä):

Quote
Luomunokkien vanhempaispolvi sijaitsee Tanskassa, josta ne tulevat munina Suomeen hautomoomme Huittisissa. Suomessa ei ole vielä Evira tehnyt luomubroilerien emopolven kasvatukselle säädöksiä. Vanhempaispolvemme Tanskassa on siis luomua, ja niitä testataan myös ESBL:n osalta jatkuvasti.

Tuossa tuli saman tien päivitetty tieto siitäkin, että tuon luomubroilerin "kotimaisuus" on edelleen (eli vielä n. viikko sitten) samalla tolalla kuin ennenkin. Eli vähän niin ja näin.

Mutta kyllä tuo henkii sitäkin, että Luomunokka yhä uskoo ja toivoo, että kaikki vielä järjestyy.
« Last Edit: 23.04.17 - klo:08:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #51 on: 25.04.17 - klo:05:00 »
Reaktioita Eviran päätökseen ....

MTK:n luomujaosto raivostui luomubroilerin kohtelusta Evirassa

Quote
MTK:n luomuverkosto oli koolla perjantaina ja jäsenet olivat raivoissaan Eviran antaman markkinointikieltopäätöksen takia, Elo kertoo. Mitättömistä rikkeistä on laitettu luomubroilereita teurastava laitos käyttökieltoon. "Tässä on ammuttu kärpästä härkäsenä. Neljän alkutuottajan elinkeino on uhattuna."

Elon mukaan MTK ei ole liikkeellä yksin, vaan Luomuliitto ja alan teollisuus ovat ihmeissään Eviran mielivaltaisista ratkaisuista. "Asia tullaan nostamaan esille tämän ja ensi viikon tapaamisissa Eviran ja maa- ja metsätalousministeriön kanssa."

... ja tieto, että väliaikainen ratkaisu on saatu aikaiseksi:

Quote
Broileriketjua rakentanut Luomu Invest on löytänyt hätäteurastuspaikkoja viikoksi kerrallaan, jotta tuotanto on voinut jotenkin jatkua.

Näin luomubroilerit Prismankin hyllyllä saavat selityksensä.

Mutta epävarmalta  tilanne vielä näyttää:

Quote
Jokisen mukaan luomubroilerit saatiin pidettyä täpärästi markkinoilla, kun isot teurastamot tulivat avuksi. Keltasiipi hoitaa jatkokäsittelyn kuten tähänkin saakka.

”Viikko kerrallaan eletään. Uskon, että liiketoimintaa kyetään jatkamaan, jos uusia yllätyksiä ei tule.”

Kustannuksista Jokinen ei uskalla tässä vaiheessa sanoa mitään, sillä ensimmäistäkään laskua ei ole väliaikaisjärjestelyistä tullut, mutta kalliiksi tämä tulee.

”Tärkeintä on ollut varmistaa, että kovalla työllä aikaan saatuja markkinoita ei saman tien menetetä”, Jokinen toteaa.

Eikä taida olla paljon enää varaa siirtää mahdollisia lisäkustannuksia kuluttajillekaan?
« Last Edit: 25.04.17 - klo:07:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #52 on: 25.04.17 - klo:05:58 »
Tämä epäily Eviran asenteellisuudesta ei minusta tunnu oikein uskottavalta:

Quote
Elon mukaan "Evirassa ollaan ylintä johtoa myöten tietoisia asiasta, mutta mitään ei tapahdu."

Luomubroilerin tuotanto on ollut alusta saakka Eviran hampaissa ja viranhaltijat ovat todenneet, ettei tuotanto sovi Suomeen, Elo harmittelee.

Saksaan ja Ranskaan tuotanto sopii ja hiljan suomalainen luomubroileri sai Ruotsin Krav-tunnuksen luomutuotteena.

"Kyse on muutaman virkamiehen ylläpitämästä ajojahdista, jossa omat asenteet ohjaavat päätöksentekoa", Elo väittää.

Kun sen nykyinenkin pääjohtaja ottaa kantaa ihan päinvastaiseen suuntaan:

Eviran pääjohtaja haluaa luomusta kilpailuvaltin - "Nyt pitäisi pystyä kehittämään ja luomaan uusia tuotteita"

Meillä onkin täällä siellä täällä jo esitetty epäilyksemme sen suhteen, sopiiko tuollainen luomun puolto luomuvalvonnasta vastuussa olevalle viranomaiselle.

Eiköhän Evira ennemmin tai myöhemmin ota kantaa tai jotenkin selvennä sitä tässä luomubroilerikysymyksessä. Vielä ei näy niin tapahtuneen. Tai sitten kantaa otetaan MMM:n sivuilla.
« Last Edit: 25.04.17 - klo:07:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #53 on: 25.04.17 - klo:06:46 »
Täältä vielä (paperilehdessä 21.4.17):

Quote
Luomubroilerikohu on herättänyt kiivasta keskustelua muun muassa maa- ja metsätalousministeriössä. Vasta hetki sitten suomalaiset olivat vierailulla Aasiassa, ja luomubroilerin viennin käynnistyminen oli esillä matkalla.

Jokisen mukaan pari päivää sitten hongkongilainen kauppaketju lanseerasi luomubroilerin ja toisen ketjun kanssa keskustellaan pian alkavilla ruokamessuilla. Hän arvelee, että tänä vuonna viennin osuus voi nousta jo viidesosaan, jos tuotanto jatkuu. Luomubroileri on löytänyt tiensä myös kotimaisten markettien hyllyihin.

Aika hitaasti on Hongkongin projekti käynnistynyt, jos tuo tapahtui "pari päivää sitten". Vaikka ministeri Tiilikainen ehti vuoden alussa jo puhumaan*) siitä ikäänkuin jo toteutuneena:

Quote
"Luomubroilerin menestys kertoo hyvin siitä, mikä on suomalaisten elintarvikkeiden valtti”, Tiilikainen sanoo.
(lihav. HJ)

Tuon "tiensä löytämisen" on minusta kerrottu tapahtuneen jo kauan sitten. Tämäkin uutinen on kahden vuoden takaa:

Luomubroileri löysi tiensä lautasille

Kun edelleen puhutaan vain tuosta "löytämisestä", merkitsee se oikeastaan sitä, että kysyntä on jämähtänyt aika lailla siihen alkutilanteeseensa. Joka tietysti näkyy Pro Luomun kertomista kulutusosuuksistakin: 0,2 prosentista v. 2015 0,1 prosenttiin v. 2016. Sitä taustaa vasten ei tuo arveltu neljäsosan kasvukaan (viennin kautta) järin suuria merkitse.

_________

*) toisaalta firmakin kertoi itse 19.1.2017 Kauppalehdessä:

Quote
Luomubroilerin tuottaja Luomu Invest sai asiakkaakseen merkittävän kauppaketjun Hongkongista, jonne yritys teki ensimmäiset toimitukset joulukuussa.
(lihav. HJ)

« Last Edit: 25.04.17 - klo:15:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #54 on: 07.05.17 - klo:08:02 »
Tästä ...

Quote
Elon mukaan MTK ei ole liikkeellä yksin, vaan Luomuliitto ja alan teollisuus ovat ihmeissään Eviran mielivaltaisista ratkaisuista. "Asia tullaan nostamaan esille tämän ja ensi viikon tapaamisissa Eviran ja maa- ja metsätalousministeriön kanssa."

... ei ole sitten mitään uutta tietoa nettiin tullut, tämän parin viikon aikana. Ei minkään osapuolen sivuille eikä muuallekaan.

Niinpä asiassa ilmeisesti sinnitellään tuon väliaikaisratkaisun kanssa.
« Last Edit: 07.05.17 - klo:09:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #55 on: 12.05.17 - klo:07:14 »
Tämä resepti vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta ....

Broilerinsiivet aasialaisittain

... mutta miksi se olisi tehtävä luomubroilerista? Virallista selitystä siihen ei reseptisivu siihen esitä, mutta epävirallinen voisi löytyä ko. sivuston toiselta info-sivulta ...

Quote
Teemme ilolla yhteistyötä ajatusmaailmaamme sopivien yritysten ja tuotteiden kanssa. Tehdyt kampikset löytyvät yhteistyö-tunnisteen alta.

... vaikkei tuota "kaupallinen yhteistyö"-kohtaa ko. reseptin kohdalla ollutkaan. Eli voi olla kyse bloginpitäjien omastakin ratkaisusta. Jota he eivät halua/vaivaudu sen kummemmin selittämään. Mutta L'uomu Nokan sivulle reseptin ainesosalistan linkki kuitenkin osoittaa ja vie.

Tuollekin ruokareseptille voisi periaatteessa laskea hinnan ja vertailuhinnan, jos se tehdään tavanomaisista raaka-aineista.


PS. klo 18:22: Ja makutestikin olisi tietysti mahdollinen. Noin tehtynä, mutta tavanomaisista raaka-aineista, rinnalle. Pystyiyisivätkö vaikka nuo blogistit suullaan erottamaan, mistä raaka-aineista ko. annos on tehty - jos eivät sitä etukäteen tietäisi?

« Last Edit: 12.05.17 - klo:17:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #56 on: 17.05.17 - klo:03:00 »
Tästä Patarummun yleisuutisesta ...

Grillauskesä on täynnä uutuuksia – ota tuotevinkit talteen

... vo lukea, että Luomu Nokka jotenkin kuitenkin sinnittelee, ja jatkaa luomubroilerien pienen kysynnän tyydyttämistä ainakin S-ryhmän kaupoissa:

Quote
Myös luomurintamalla on kesällä tarjolla uutta: maustettu Luomu Nokan luomubroilerin tandoorisiipi.

« Last Edit: 17.05.17 - klo:03:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #57 on: 22.05.17 - klo:20:25 »
Tässä mennään nyt:

Luomubroileria tuotetaan nyt "päivä kerrallaan, veitsi kurkulla"

Volyyymista saadaan tämä tieto:

Quote
Vientimäärät ovat Jokisen mukaan vielä pieniä, merikontillinen kuukaudessa, mutta se kattaa silti lähes kolmasosan tuotannosta. Parissa kolmessa vuodessa vienti on mahdollista kasvattaa 2–3-kertaiseksi.

Jatkoa tuohon 23.5.17:

Quote
Jokisen mukaan luomubroilerin kysyntä näyttää lupaavalta. Kotimaassa myynti kasvaa ja viennissä on pää saatu auki.

Tuo kuulostaa siltä. ettei kotimaan myynnin kasvu ole kovin kummoista. Ja jos vienti kasvaa, parin kolmen vuoden päästä tilanne näyttäisi samalta kuin luomukauran kohdalla: sitä tuotettaisiin valtaosin vientiin. Suomea tarvitaan tähän:

Quote
"Suomen tautivapaus vetoaa, ja karu luonto tuo uskottavuutta."

Mutta se ei juuri vetoa niihin suomalaisiin, jotka
a) syövät nälkäänsä ja
b) joiden ruokabudjetti on karu tai kuitenkin rajallinen. *)

Mutta ehkä toisenlaisia asiakkaita löytyy Hongkongistä, Arabimaista ja Japanista. Mielenkiintoista olisi tietää, minkälaisissa maisemissa he mielessään näkevät luomubroilereidensa kirmanneen. Tällaisissako? ;D

________

*) ja jotka tietävät, että tuo tautivapaus koskee yhtälailla myös kolmanneksen maksavaa tavanomaista broileria.
« Last Edit: 23.05.17 - klo:18:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #58 on: 23.05.17 - klo:14:55 »
Muuten jo kaksi vuotta sitten (so. 17.11.2015) saimme Pro Luomun sivuilta tällaista tietoa:

Luomulihan myynti vahvassa kasvussa

Quote
Viime aikojen suurin mullistus luomulihamarkkinoilla on ollut noin vuosi sitten markkinoille tuodut kotimaiset luomubroilerituotteet. L´Uomu Nokan toimitusjohtaja Arto Jokinen kertoo, että yrityksen näkökulmasta Suomen markkinat kehittyvät niin hitaasti, että kasvua haetaan viennistä. Suomalaista luomubroilerinlihaa viedään jo Belgiaan ja Viroon, seuraavaksi vuorossa ovat Tanska ja Ruotsi.

– Myös Hongkong, eteläiset arabimaat ja Aasian maat ovat kiinnostavia markkina-alueita, Jokinen toteaa.

Kun tuo silloin on auliisti kerrottu, ei liene epähienoa tai -kohteliasta nyt kysyä, miten se vienti Belgiaan ja Viroon on jatkunut? Tai tuliko siitä viennistä Tanskaan ja Ruotsiin mitään?

Ilmeisesti noissa missään ei oikein hyvin käynyt, jos nyt eli 22.5.17 uutisessa (edellä) vielä ilmaistaan asia sanoilla "viennissä on pää saatu auki" ja vain Hongkongista siinä yhteydessä kertoen (muut maat olivat vain "kiinnostuneita")?
« Last Edit: 23.05.17 - klo:23:30 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #59 on: 26.05.17 - klo:09:34 »

Hesarin mukana tulleessa Balanssi-ilmaisjakelulehdessä Jokinen väitti luomubroilerin osuuden olevan puoli prosenttia "kokonaismarkkinasta". Kuitenkin Pro Luomu ilmoittaa kalvollaan sen olleen vain 0,1 prosenttia kokonaistuotannosta v. 2016?

Nuo luvut saa yhteensopivammiksi muistamalla se luomubroilerin kolminkertainen hinta! Kun 0,5 prosenttiyksikköä jakaa kolmella, ollaankin jo aika lähellä tuota lukua 0,1.

Siinäkin haastattelussa Jokinen kertoi tavoitteena olevan tuotannon kolminkertaistuminen. Mutta sitten tässä järjestyksessä:

Quote
"[...] viennin lisäksi tähtäin on tietysti myös kotimaan markkinaosuuden kasvattaminen."

Ilmoitettuaan tuon nykyisen prosentiosuuden, hän lisää: "joten kirittävää riittää". Jotenkin kuulostaa siltä, ettei hän tuohon mahdollisuuteen itsekään niin kovasti usko.
« Last Edit: 26.05.17 - klo:10:58 by Heikki Jokipii »