Author Topic: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena  (Read 118535 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25153
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #225 on: 26.06.22 - klo:13:51 »
Tässä ei yllättäen luomua suositellakaan:

Senegalin maanviljelijät vastaavat ilmastonmuutokseen liiketoiminnalla

Vaan selvästi puhutaan hyvää kaikenlaista moderneista viljelyn keinoista. Ihan ei siihen mahtunut mainintaa muuntogeenisistä lajikkeista.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25153
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #226 on: 18.07.22 - klo:05:30 »
Asian seuranta tuli paljon vaikeammaksi. Kansan Uutiset muutti nettisivunsa:

https://www.ku.fi/

Enää eivät sen julkaisemat IPS-uutiset löydy samasta paikasta. Jää enää:

https://www.maailma.net/etusivu

KU:ssa ei muuten ylipäänsä ollut uusimpia tuolta uutistoimistolta.
« Last Edit: 18.07.22 - klo:05:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25153
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #227 on: 02.08.22 - klo:04:17 »
Ei ehkä suoraan ole liitettävissä sarjaamme. Vaikka luomulannoitteet useasti mainitaankin:

Mustasotilaskärpäset auttavat lannoitepulan vaivaamia maanviljelijöitä Ugandassa

Tuosta tarvittaisiin tarkempia laskelmia. Ja tietoja. Emme tuolta pohjalta tiedä esim. miten fosfori- ja kalium-asiat on ratkaistu. Jotain epäilyttävää on tässäkin:

Quote
Noin tuhat maanviljelijää Kayungassa on alkanut kasvattaa toukkia, joita he joko myyvät Marula Proteen Hubille rahasta tai vaihtavat luomulannoitteeseen.

”Viljelijöillä on jätteitä tiloillaan. Me annamme heille järjestelmän, jolla he voivat kasvattaa kärpäsentoukkia. Me annamme heille myös viiden päivän ikäisiä toukkia. Toukat syövät ihmisten kodeista kerättyä jätettä, ja kahdeksan päivän päästä he myyvät meille aikuiset toukat tai syöttävät ne karjalleen”, Lubega jatkaa.

”Toukkien tuomien tulojen lisäksi viljelijät saavat niistä omalla tilalla tuotettua lannoitetta. He voivat valmistaa sitä miten paljon haluavat, ja se on nopeaa ja luotettavaa.”

Hiukan kuulostaa "ikiliikkujalta". Koska toukatkaan eivät järkeilyni mukaan muuta pysty tekemään kuin siirtämään jo syntynyttä typpeä paikasta ja olomuodosta toiseen?

Aivan vastaavalla tavalla kuin lehmänlannan käyttö ei oikeastaan ratkaise lannoitusongelmaa. Koska lehmäkään ei osaa tehdä typpeä.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25153
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #228 on: 19.08.22 - klo:04:28 »
Sen sijaan, että osoittaisivat edes jonkinlaista katumusta Sri Lankan tapahtumien johdosta, he jatkavat täysillä tämän Suuren Valheen tolkuttamista:

Ukrainan sota ei ole ainoa syy globaaliin ruokakriisiin – Teollinen ruuantuotantojärjestelmä tuottaa nälkää, arvioi tuore raportti

Quote
Tunnetun intialaisen tutkijan ja aktivistin Vandana Shivan 30 vuotta sitten perustama Navdanya International -liike antaa oman selityksensä viime aikojen kehitykselle raportissa, jonka otsikkona on Kylvetään nälkää ja niitetään voittoja – suunniteltu ruokakriisi.
[..]
Ukrainan sota on taas kerran paljastanut maailmanlaajuisten elintarvikejärjestelmien haurauden. Globaali teollinen ruuantuotantojärjestelmä tuottaa nälkää, Navdanya arvioi.

”Mikä pahinta, kansainväliset instituutiot, hallitukset ja yritykset käyttävät nykyistä kriisiä, kuten aiempiakin: vahvistaakseen vanhaa epäonnistunutta mallia”, raportti suomii.

Se tarjoaa tilalle ruokaomavaraisuutta, joka perustuu ekologiaan ja luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseen.


Eli juuri sitä luomua, joka Sri Lankassa niin ilmiselvästi epäonnistui.

Ja uutistoimisto IPS auttaa yhä auliisti tuon käsityksen levittämisessä. Ja myös siis maailma.net.*)

Sri Lankan luomukatastrofista ei IPS ole vieläkään raportoinut.

______

*) Ja Kansan Uutiset myös:

https://www.ku.fi/artikkeli/4766868-miksi-ruuan-hinta-nousi-ja-lahti-sitten-laskuun-ukrainan-sota-ei-riita-selittamaan-toistuvia-kriiseja

Sama artikkeli.
« Last Edit: 21.08.22 - klo:14:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25153
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #229 on: 25.08.22 - klo:04:08 »
Se jatkuu (toki on jo opittu käyttämään vaihtelevia nimiä):

El Salvadorin kuivuusalueilla sopeudutaan ilmastonmuutokseen agroekologisen viljelyn avulla

Quote
Itse tehdyt lannoitteet ja torjunta-aineet

Noin viiden kilometrin päässä Pérezin kotikylästä joukko miehiä ja naisia istuttaa kurkkuja keskipäivän ankarassa auringonpaahteessa.

He lannoittavat peltoa itse valmistamallaan luomulannoitteella, bokashilla. Opin he ovat saaneet samaisesta FAOn projektista.

Ruperto Hernández, 72, selittää, että he ovat tehneet lannoitteen riisinkuorista, melassista, hiilestä, mullasta ja kanankakasta sekä karjan lannasta. ”Mitä enemmän aineksia, sen parempi.”

Joukon työstämä seitsemän hehtaarin palsta on eräänlainen agroekologinen koulu, jossa viljelijät panevat käytäntöön oppinsa ja sitten soveltavat tietoaan omilla palstoillaan.

Lannoitteen valmistamisen lisäksi heitä on opastettu ekologisten torjunta-aineiden tekoon. Siitä hyötyvät niin maaperä kuin viljelijöiden lompakkokin, sillä itse tehdyt aineet ovat halvempia kuin kaupalliset.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25153
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #230 on: 29.08.22 - klo:07:45 »
Käännetty, mutta ei vielä ilmestynyt suomeksi:

Slow food, Accelerating Biodiversity in the Field and On Our Plates

Kyllä sekin tätä on. Ote siitä:

Quote
IPS: Climate change is impacting our food production. How do you see the Slow Food movement addressing this?

EM: Slow Food is promoting regenerative approaches to food production, including promoting agri-ecology, building traditional farming systems based on agroforestry, and preserving and protecting local food biodiversity and fragile ecosystems.

We are not only talking about climate change by going out to conferences. We are taking action through the thousands of communities taking practical work to promote agroecology, permaculture and traditional farming systems. In Africa, we count 3 500 agro-ecological gardens that have been created and managed in schools.

Tuttuja kiertoilmauksia.

Tuolla viikolla siis kaksi asian puffausta. Saa nähdä mikä on tämän viikon saldo.

PS. Täällä tämä on:

SLOW FOOD TUO MONIMUOTOISUUTTA LUONTOON JA LAUTASELLE

Tällä viikolla IPS ei julkaissut suoraan ruokaan tai viljelyyn liittyviä juttuja.
« Last Edit: 30.08.22 - klo:04:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25153
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #231 on: 25.09.22 - klo:04:10 »
IPS:n outo puolittainen, jopa peitelty  katumusharjoitus. Puhutaan luomuviljelyn keinoista. Mutta sitten kuitenkin ylistetään AGRA:aa. Joka on jo nimessään Vihreän vallankumouksen eli tehoviljelyn puolella:

Afrikan pitäisi huolehtia ruokaturvastaan itse

Quote
Yli viiden vuoden ajan kenialainen Ritta Achevih, 65, korjasi pieneltä pelloltaan yhden säkillisen maissia satokaudessa, joskus vähemmänkin. Siitä ei riittänyt terveellistä ruokaa koko isolle perheelle.

Syypää heikkoihin satoihin oli köyhtynyt maaperä. Hän oli jatkuvasti kyntänyt samaa hehtaarin peltoa luonnoltaan hyvin monimuotoisen Kakamegan metsän reunalla. Maanviljelijät ovat kaataneet metsää raivatakseen lisää viljelymaata, ja tämä on johtanut massiiviseen maan huonontumiseen.

Viime satokausi oli kuitenkin toisenlainen. Achevih korjasi pelloltaan kahdeksan säkkiä maissia. Hän alkoi soveltaa kestävää maanhoitoa, joka parantaa maaperän terveyttä ja tuottavuutta suojelemalla sitä huonontumiselta lannan avulla. Siihen kuuluu myös maissin ja palkokasvien väliviljelyä sekä alkuperältään paikallisten lehtevien vihannesten kasvatusta.
(lihav. HJ)

Mutta sitten siis viitataan hyväksyvästi ja oikein sivuille linkaten AGRA:an. Joilta sivuilta voi löytää mm. tämän:

Soil Fertility & Fertilizer Systems

Quote
Mineral fertilizers have been described as the “fuel” that powers Green Revolutions, according to Nobel Peace Prize Laureate Dr. Norman Borlaug. And to that effect and based on the commitments by African Union, AGRA seeks to up-scale the use of fertilizers to transform agriculture in its 11 focus countries across Africa.
[..]
Despite the fact that organic fertilizers play an important role in raising soil fertility, it is important to note that supply of livestock manure is insufficient to make up the deficit to support soil fertility across Africa. Under normal circumstances, a cow produces approximately 15 kg of nitrogen in manure each year, while a maize crop with a target yield of 3 MT/ha requires approximately 100 kg of N/ha. It is therefore not possible to expect Africa to produce the food it needs by relying solely on organic manure.
(lihav. HJ)

Ja vielä:

Quote
It is on record that after the Africa Fertilizer Summit in 2006, fertilizer usage on the continent has doubled, to an average of 17 kg/ha, and as a result, yields have improved exponentially. However, this remains way below the target of 50 kg/ha agreed upon by the African Heads of State at the Summit.

Vihjataanko tässä ...

Quote
Achevih parantaa perheensä ja koko yhteisön ruokaturvaa. Hän menestyisi vieläkin paremmin, jos pääsisi käsiksi kehittyneempään teknologiaan ja tietoon.

... siitä vaihtoehdosta?

Linkki englanninkieliseen versioon:

Africa Needs More Action, Fewer Words to Secure Food and Nutrition

Se ei tällä kertaa kyllä asiaa selvennä.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25153
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #232 on: 08.11.22 - klo:05:32 »
Tämä on käännetty suomeksi, ja ilmestyy, kun ilmestyy:

Indian Village Unlocks Treasure of Organic, Indigenous Farming

Sen otsikkona on IPS:n palstalla:

Viljelyperinteiden palauttaminen auttaa länsibengalilaisia pienviljelijöitä selviytymään niin inflaatiosta kuin ilmastonmuutoksestakin

Siinä ei siis heti käytetä sanaa 'luomu'. Tekstin alku (lihav. HJ):

Quote
November 7, 2022Umar Manzoor Shah

Jhargram, Intia 7.11.22 (IPS) Jhargramin kylässä, Intian Länsi-Bengalin osavaltiossa joukko maanviljelijöitä istuu yhdessä pellon laidalla. He väittelevät ja suunnittelevat markkinointistrategiaa sadolleen. Kaksi vuotta aiemmin kylän tilanne oli täysin toinen. Viljelijöitä järkytti äkillinen siementen, taimien ja lannoitteiden hintojen nousu. Lisäksi heitä…

Linkataan tänne, kun ilmestyy jossain kokonaan. Ja kommentoidaan sitten yksityiskohtaisemmin. Mutta ei malta olla heti kysymättä, missä viipyy IPS:n selostus siitä, mitä tapahtui kun suurin piirtein sama tehtiin Sri Lankassa.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25153
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #233 on: 14.11.22 - klo:05:07 »
Tässä se nyt sitten on suomeksi:

Viljelyperinteiden palauttaminen auttaa länsibengalilaisia pienviljelijöitä selviytymään niin inflaatiosta kuin ilmastonmuutoksestakin

Näin (lihav. HJ):

Quote
Runsaan 250 perheen kylä valitsi keskuudestaan kuusi kokenutta maanviljelijää, joille annettiin tehtäväksi tuottaa paikallisia siemeniä ja taimia. Nämä kuusi saivat koulutusta siementen säilytyksessä, kylvölavojen rakentamisessa, luomulannoitteen valmistamisessa ja tuholaisten torjunnassa.

Heille annettiin vajaa puoli hehtaaria maata, johon he kylvivät muun muassa kaalia ja chiliä. Maasta nousevia taimia ravittiin vain luomulannoitteilla eikä niitä suojattu kemiallisilla torjunta-aineilla. Taimet sitten myytiin edulliseen hintaan, kullekin perheelle tarpeensa mukaan.

Nyt kun ratkaisevasta kokouksesta on kulunut yli vuosi, aiemmin kriisistä toiseen rämpineet viljelijät alkavat nähdä työnsä tuloksia.

– Emme ole enää riippuvaisia ulkopuolisista siementen tai kehnojen taimien toimittajista. Emme käytä kemiallisia lannoitteita. Kylästämme on tulossa tässä suhteessa omavarainen, ja me olemme tästä erittäin ylpeitä. Sadotkin alkavat pikkuhiljaa kasvaa, pienviljelijä Shyam Bisui sanoo.

Aiemmin hänenkin täytyi investoida noin kolmannes vuoden tuloistaan siementen ja lannoitteiden ostoon. Nyt suurin osa siitä rahasta jää säästöön.

Jos sadotkin alkavat pikkuhiljaa kasvaa, mitään selitystä ei yritetäkään antaa sille, miksei Sri Lankassa niin tapahtunut. Tai toisella Intian alueella, jossa samaa on yritetty. Eikä tietysti mitään lukuja siitä, millaisia sadot olivat ja mille tasolle ne ovat nyt kasvamassa.

Ajatus siitä, että lannoitteet ovat vain kustannus, on mitä puhtainta luomumytologiaa. Samoin kuvatekstin ajatus kiskurihintoja pyytävistä siementen välittäjistä. Ei puhuta siitä, mistä siemenistä on kyse. Itse tuotetut ja säilytetyt siemenet ovat myös luomumytologian vakiintunut osa.

Miksi Kansan Uutiset haluaa vakuuttaa meille, että luomuviljely kehitysmaissa toimii? Yhä niin, vaikka kotimaan luomuviljelyä ei enää juurikaan lehdessä ylistetä.
« Last Edit: 14.11.22 - klo:06:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25153
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #234 on: 18.04.23 - klo:04:14 »
Tämä on käännetty ja ilmestyy siis aikanaan suomeksi jossain:

Andean Indigenous Women’s Knowledge Combats Food Insecurity in Peru

Ja sisältää luomumenetelmien ylistystä. Jo perinteiseen tapaan käsitellään sitten yksityiskohtaisesti, kun suomenkielinen versio on kokonaan näkyvissä ja käytettävissä.

PS. Se tulikin näin nopeasti:

Isoäitien ruokaohjeet ja perinteiset menetelmät lievittävät nälkää Perussa, jossa lähes puolet väestöstä kärsii ruokapulasta

Nyt minulle/meille pieni hetki.  ;D
« Last Edit: 18.04.23 - klo:07:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25153
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #235 on: 18.04.23 - klo:07:54 »
Kovin yksityiskohtaisesti sitä ei tarvitse läpikäydä. Tässä on kaikki IPS:n nykytyylistä (lihav. HJ):

Quote
Agronomi Janet Nina Cusiyupanqui, 34, on kaksikielinen, espanjaa ja ketšuaa puhuva, alkuperäiskansaan kuuluva nainen, joka opiskeltuaan Costa Ricassa palasi kotiseudulleen jakamaan uutta tietoaan. Tällä hetkellä hän tarjoaa teknistä apua feministisen kansalaisjärjestön Cuzcossa pyörittämän agroekologisen koulun sadalle oppilaalle.

”Maanviljelijöille vuosi 2022 oli kauhea. Oli vesipulaa, raemyrskyjä, hallaa ja tuholaisten ja kasvitautien lisääntymistä. Nämä tekijät vähentävät 40–50 prosenttia maissin, perunan, vihannesten ja kvinoan sadosta”, Cusiyupanqui kertoo.

Andien alkuperäiskansojen naiset ovat hänen mukaansa avainasemassa ruokaturvan parantamisessa.

”He tietävät, miten käsitellä ja säilöä ruokaa. Se on avainstrategia tällaisina kriisihetkinä. Kun tietoon lisätään vielä agroekologisten tekniikkojen hallinta, he kykenevät tuottamaan monipuolista, terveellistä ja puhdasta satoa”, Cusiyupanqui selittää.

Vaikka sadot sinänsä jäisivätkin pieniksi, viljelmät ovat monipuolisia, joten naisten riippuvuus markkinoista vähenee. Lisäksi yhteisöjä tukee perinteinen vaihtokauppa.

Eli:

- alkuperäiskansojen salattu tieto ja viisaus
- luomumenetelmät kätketään sanan 'agroekologia' taakse
- perinteisten keinojen fanaattinen ihannointi
- naisten avainasema (josta jo toisessa triidissä)
- joudutaan myöntämään pienet sadot, mutta asia vähätellään pois, yli-ihannoidaan riippumattomuutta
« Last Edit: 18.04.23 - klo:08:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25153
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #236 on: 24.04.23 - klo:05:06 »
Kansan Uutiset katsoi tarpeelliseksi myös julkaista tämän luomun ja perinteellisyyden ylistyksen:

https://www.ku.fi/artikkeli/4861473-andien-alkuperaiskansojen-naiset-turvaavat-ruuan-saannin-perinteisin-menetelmin

Miksi? Suomessa KU ei kannattajilleen suosittele pitäytymistä kaikessa vanhassa ja koetussa.

***

Siitä, mistä IPS (ja sen mukana KU) ei raportoi, on tämän lisäksi ...

IPS sensijaan ei saa millään tuosta kaikesta kerrotuksi:

https://www.ipsnews.net/topics/sri-lanka/

... muistettava toinenkin aktuelli tapaus.
« Last Edit: 24.04.23 - klo:05:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25153
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #237 on: 11.07.23 - klo:04:11 »
Tässä jutussa ei vaihteeksi tai yllättäen ole mitään luomuhapatusta:

Naiset nousussa Afrikan maatalousbisneksessä - Uusien keksintöjen patentoiminen mahdollistaa vaurastumisen

Quote
Yhä useampi afrikkalaisnainen on lähtenyt agribisnekseen ja moni heistä on onnistunut saamaan liiketoimintansa kannattavaksi. He ovat ryhtyneet soveltamaan immateriaalioikeuksiin perustuvaa lähestymistapaa maanosan ruokajärjestelmän muuttamiseen, joka tarjoaa uusien innovaatioiden keksijöille mahdollisuuden vaurastua.

(Tarkistin englanninkielisenkin version.)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25153
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #238 on: 22.08.23 - klo:04:16 »
Tämä on suomennettu (ei vielä suomeksi ilmestynyt):

Political Will and Investment Will Score the Goal for Zero Hunger
By Busani Bafana


Kuvateksti ja kuva kuokkivine ihmisineen viittaa vähän entisen linjan säilymiseen:

Quote
IFAD says investing in smallholder farmers is key to tackling food insecurity or severe food and nutritional insecurity. CREDIT: Busani Bafana/IPS   

Mutta pahinta entistä luomupropagandaa siinä ei esitetä.

***

PS. Sen olen taas tarkistanut, että vieläkään ei IPS:llä ole mitään uutta kerrottavaa Sri Lankasta:

https://www.ipsnews.net/topics/sri-lanka/

Tuon mukaan mitään kyllin kiinnostavaa siellä ei olisi ollut sitten vuoden 2020.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25153
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #239 on: 07.09.23 - klo:13:09 »
Luomulinja jatkuu:

Terveydelle vaarallisia rikkaruohomyrkkyjä käytetään yhä surutta monissa Keski-Amerikan maissa – Aktivistien mukaan maatalousjäteillä on liikaa vaikutusvaltaa

Quote
Parakvatti on EU:ssa kielletty aineen myrkyllisyyden vuoksi, mutta El Salvadorissa ja muissa Keski-Amerikan maissa sekä USA:ssa sitä myydään rajoituksetta. Parakvatin on tutkimuksissa havaittu muun muassa edistävän Parkinsonin tautiin sairastumista.

Otetaan tuo parakvatti:

Viewpoint: Meta-review of 266 studies concludes weedkiller paraquat doesn’t cause Parkinson’s disease

Tämä on jo aiemminkin haluttu lisätä glyfosaatin loppumattoman pitkään syntilistaan:

Quote
El Salvadorissa on Keski-Amerikan korkein kuolleisuus krooniseen munuaistautiin, 47 kuolemaa 100 000 asukasta kohden vuodessa.  El Salvadorin suurta munuaissairauksien määrää on selitetty sokeriruokoviljelmillä käytetyllä glyfosaatilla.

Näin "kauheaa" kerrotaan menon siellä olevan:

Quote
Labradorin mukaan Bayerin ja Monsanton kaltaisilla monikansallisilla bioteknologiajäteillä on Keski-Amerikassa liikaa vaikutusvaltaa valtioiden päämiehiin ja valtion viranomaisiin. Alueen maatalouskauppakamarit ajavat yleensä yhtiöiden etua.

”Keski-Amerikan maista El Salvador tuo maahan eniten agrokemikaaleja vuodessa. Hinta ekosysteemeille ja ihmisten terveydelle on korkea”, Labrador kertoo.

UNESin vuonna 2021 julkaisemassa raportissa (pdf) kerrotaan, että maahan tuotiin vuosittain 80 000 tonnia lannoitteita, 3 000 tonnia rikkakasvien torjunta-aineita ja 1 200 tonnia sienien torjunta-aineita.
(lihav. HJ)

Tällaiseen johtopäätökseen pyrittiin:

Quote
Elsalvadorilainen pienviljelijä Juan Mejía, 67, jakaa saman näkemyksen, ainakin osittain. Hän haluaa kasvattaa tuotteensa vahingoittamatta ympäristöä kemikaaleilla, ja siksi käyttää ekologisia lannoitteita ja torjunta-aineita – mutta myös vähäisessä määrin parakvattia ”rikkaruohojen polttamiseen”.

”Me olemme oppineet viljelemään luonnonmukaisesti, ei sataprosenttisesti, mutta niin paljon kuin mahdollista”, Mejía selittää kahden hehtaarin tilallaan.

Hän tuottaa omaa luomulannoitettaan ja omaa tuholaismyrkkyään hän valmistaa chilistä, sipulista, valkosipulista ja saippuasta.

”Se tehoaa, mutta se ei toimi automaattisesti ja heti, vaan se vie vähän enemmän aikaa. Me viljelijät haluamme aina nähdä välittömiä tuloksia, kuten kemikaalien kanssa saadaan. Luomuviljely on prosessi, se on hitaampaa, mutta hyödyllisempää terveydellemme ja ympäristölle”, Mejía sanoo.

***

Toinen, samalla viikolla:

Afrikan viljelijäjärjestöt: Vihreä vallankumous vei tulot ja huuhtoi maasta ravinteet

Joka on täysin kohtuuton kuvaus AGRA:n toiminnasta ja sen tuloksista. Mutta palataan siihen tarkemmin uudestaan, kun varmaankin saamme täältä rinnalle toisenlaista näkemystä:

Quote
AGRA:n vihreän vallankumouksen foorumi järjestetään 5.-8.9.2023 Dar es Salamissa Tansaniassa.