Näistä luvuista voi nähdä, että Ruotsissa luomueläintuotanto on hiukan Suomea järkevämmässä suhteessa luomupinta-alaan:
https://www.atl.nu/lantbruk/har-finns-flest-ekokor/Det finns närmare 59 000 ekologiska mjölkkor i Sverige, vilket motsvarar 18 procent av det totala antalet mjölkkor. På länsnivå är andelen högst, 43 procent, i Örebro. Det visar Jordbruksverkets siffror för 2018.
– Just nu finns en överproduktion av ekologisk mjölk, så mejerierna har svårt att ta in nya producenter, säger Birgitta Johansson, rådgivare inom ekologisk produktion på Jordbruksverket, till Nyhetsbyrån Siren.
Kun Suomessa taas luomumaitoa ja -lihaa syntyy ihmeteltävän vähän, siihen nähden kuinka paljon luomualasta on nurmea. Ja luomulypsylehmiäkin on aika vähän. Tehdään vielä tarkempi vertailu, kun uusimmat Ruokaviraston tilastot tulevat.
Jarrumiehen löytämien tietojen mukaan {edellisen puheenvuoron artikkelista, jonka hän oli lukenut) myös luomulihaa syntyy suhteessakin enemmän Ruotsissa kuin täällä.
Toinen asia on sitten, kuinka kumpikin menee kaupaksi (ks. edellä 01.07.19).
Nyt teen kuitenkin sellaisen varauksen, etten osaa arvioida, missä määrin Ruotsin melko massiivinen luomutuonti Tanskasta sotkee tuota kuviota.
PS. 5.9.19: Ruokaviraston tilaston mukaan Suomessa luomulypsylehmiä oli v. 2818 vain 9 656 kappaletta! Muita nautoja oli sitten paljon, enemmän. Tilastoidaanko molemmissa maissa varmasti samalla tavalla?