Myös Ruotsin WWF on nyt katsonut olevan syytä huolestua tästä:
”Svenskt jordbruk måste bli fossilfritt” Sverige måste snarast ställa om till ett fossilfritt jordbruk och minska sitt importberoende av gödningsmedel. Både för att tackla klimatkrisen och för att säkra svensk matberedskap. Det skriver WWF:s Jenny Jewert och Gustaf Lind i en debattartikel.
Fossiilisuudesta ollaan tuossa otsikossa huolissaan, mutta tämä oli varmaankin nyt merkittävämpi kimmoke kannanottoon:
Hälften av all fosfor och omkring en femtedel av kvävet i mineralgödseln som svenskt jordbruk använder har sitt ursprung i Ryssland, enligt experter inom gödningsindustrin.
Huvuddelen av växtnäringsämnet kalium kommer från Ryssland och Belarus. Sveriges beroende av ryskt kväve kan till och med vara ännu större om man räknar med Rysslands export av naturgas och ammoniak.
Nyt luontevaa olisi tuosta jatkaa luomuviljelyn kannattamiseen. Mutta yllättäen sitä ei tuossa tehdäkään. Luomua ei mainita lainkaan.
Hieman epäselväksi jää, mitä vaaditaan.
Den hållbara vägen framåt måste i stället bygga på att minimera användningen av jungfruliga ämnen, öka återföringen av växtnäringsämnen från samhället tillbaka till jordbruket och att stimulera lösningar som bygger på fossilfri teknik. De initiativ som nu tas för att utveckla en fossilfri produktion av mineralgödsel bör få ekonomiskt stöd - till exempel genom Industri- eller Klimatklivet. Med en fossilfri inhemsk produktion av mineralgödselkväve och återvinning av fosfor ur befintligt gruvavfall minskar klimatpåverkan och höjs beredskapen i den svenska matproduktionen.
Vaaditaako tuossa samaa, mitä mekin olemme toivoneet:
kaiken fosforin kierrättämistä takaisen viljelykseen, ja typpilannoitteen valmistamista mieluummin
jollain toisella menetelmällä, ilman maakaasua?
Mutta Ruotsin WWF näyttää ymmärtävän, ettei lannoitteiden käytön
yksioikoinen vähentäminen ole tie maan ruokaomavaraisuuteen.