Ruotsista olemme keskustelleet usean otsikon alla, mutta laitetaan tämä nyt tähän, ja viitataan niihin keskusteluihin. Maaseudun Tulevaisuus kertoo;
Ruotsista on tulossa maailman ykkönen luomukulutuksessa – ohittaa TanskanMutta analysoidaanpa tarkemmin, mitä tuossa on tapahtunut ja tapahtumassa.
Ensinnäkin asia näyttää siellä olevan yhä suuresti alkoholivetoista, johon piirteeseen
kiinnitimme huomiota vuoden alusta, kun vuoden 2015 luvut sieltä tulivat julkisuusteen. Silloin luomualkoholin kulutus oli kasvanut 68% edellisvuoteen verrattuna, nyt tämän lähteen mukaan ...
Sverige världsetta på ekologisk mat... tässä puolivuotisvertailussa (alkuvuodet 2015 ja 2016) juuri Systembolagetin luomumyynti oli kasvanut eniten, eli 42%. Jos luomualkoholin osuus oli Ruotsin kaikesta luomumyynnistä jo yli 20%, on se siis nyt arviolta jo lähes neljännes. *)
Kun Suomessa vähittäiskaupassa luomualkoholin osuus on n. 5% ja vain se lasketaan "virallisiin" myyntilukuihin, tuo tosiasia täytyy ottaa vertailussa huomioon. En tiedä, onko Tanskan luvussa mukana myös luomualkoholi.
Tämä on taas hyvin tuttua luomupropagandan tyyliä:
Ekowebin mukaan Ruotsin luomumyynti kasvaisi vielä vauhdikkaammin, jos kaikkia tuotteita olisi tarjolla kysyntää vastaavasti. Esimerkiksi naudan-, sian- ja siipikarjanlihasta on luomuna pulaa. Myös joitakin luomumaitotuotteita sekä luomuvihanneksia ja -hedelmiä tarvittaisin lisää.
Tosiasiassa siinä kerrotaan, että kaikissa tuotteissa luomu ei menekään niin hyvin kaupaksi. Ja sellaisia tuoteita ovat luultavasti juuri nämä mainitut. Luomulihan menekistä Ruotsissa
olemmekin jo keskustelleet.
Tuosta tulee sellainen mielikuva, ettei juuri Ruotsin maatalous pysty kysyntään vastaamaan, eikö tulekin? Kuitenkin Ruotsi on tuonut kaikista elintarvikkeistaan ja erityisesti luomutuotteistaan erittäin suuren osan jo vuosikausia (selvästi suuremman osan kuin Suomi, kummassakin). Sillä tavalla heillä varmasti on jo tottumusta kysyntään vastaamiseen. Tiedä häntä ihan varmasti, mutta luultavasti ruotsalaisilla kuluttajillakin on tottumusta
kyselyihin vastaamiseen, joissa he kertovat, että erityisesti he toivoisivat enemmän luomulihaa (kunhan se ei olisi kovin paljon kalliimpaa ...)
Tuonnista: kun jo pitkään
pitkään on ollut tiedossa miten Ruotsin luomumyynnistä puolet tai yli on tuontitavaraa, ei tuokaan myynnin kasvu merkitse välttämättä luomuviljelyn kasvua tai edes sen kasvun tarvetta. Varsinkin kun myynti kasvoi taas erityisesti alkoholissa, jonka voi olettaa olevan suurelta osalta tuontituotteita.
Hinnoista: aina välillä yritetään kertoa, etteivät luomutuotteet olisi Ruotsissa
juuri lainkaan tavanomaisia kalliimpia. Mutta tuollaiset yritykset ovat tietysti nykyaikana turhia, koska meillä on internet, jolla pääsemme kiinni paikallisiin lähteisiin, faktoihin. Jos ja kun tosiasia on, että luomutuotteet ovat sielläkin
reippaasti kalliimpia, niin jos haluaa saada kuvan siitä, mikä on luomun osuus ruotsalaisessa
ruokapöydässä, täytyy tuota 9-10% osuuden lukuarviota myös reippaasti "deflatoida" eli pienentää.
___________
*) niillä luvuilla, jotka löysin,
24%. Eli se prosentti, johon Suomen luomun osuutta 1,8% olisi verrattava, olisi kuitenkin vain 7,3% (lisäys klo 8:15)