Author Topic: Missä ovat ruoan riskit  (Read 186291 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 23974
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #510 on: 16.09.23 - klo:05:01 »
USA:ssa on kehitetty uusi niksi vihannesten suojaamiseen kaupassa. Mutta jo siitä on tullut "aktivistien" epäluulon ja vastustuksen kohde:

Apeel: A New Chemophobic Concern

Ellei muusta, niin tästä syystä:

Quote
We begin with an allusion to two of the great Satans, Bill Gates and the WEF. Before it was a company, the Bill and Melinda Gates Foundation gave Apeel a grant to study ways to reduce food waste. And the WEF did name Apeel Sciences a World Technology Pioneer. And the food coating prevents rotting; it doesn’t hide it.

Mutta matkalla huhu on jo muuttunut: tarkoitus muka onkin peitellä pilaantumista. EU:n EFSA ei ole tällä kertaa mennyt lankaan, vaan hyväksyy menetelmän (vrt. säteilytys).

Niksistä ja kehitystyöstä myös täällä:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Apeel_Sciences

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 23974
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #511 on: 21.09.23 - klo:06:30 »
Tiede-lehdessä 8/2014 oli sivu "Suomen vaarallisin eläin on hirvi" (kolarit) mutta jo kolmantena listassa oli nauta: 15 vuodessa 10 kuolemantapausta. Luulisin, että aika moni näistä oli sonnin aiheuttamia (?). Ja tuohon päälle tulevat vielä vammautumiset. Ruoan riskejä nämäkin!

Nyt näin. MT:

Suurkeuruu: Mies joutui sunnuntaina eläimen murjomaksi – nyt selvisi, mikä eläin miehen teloi sairaalakuntoon
Mies sai sunnuntain rytäkässä murtumavammoja. Tänään on selvinnyt, että miehen kimppuun kävi sonni.
« Last Edit: 21.09.23 - klo:06:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 23974
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #512 on: 29.09.23 - klo:13:14 »
Iltalehti:

Ostitko tämän salaatin? Voi sisältää salmonellaa

Silmusalaatti. Kyllä, siitä vähän erikoisesta luomutuotteesta on kyse.

Näin Ruokavirasto:

Itusalaateissa salmonellaepäily
« Last Edit: 29.09.23 - klo:13:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 23974
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #513 on: 30.09.23 - klo:07:35 »
Mahdolliset imagohaitat edellisestä Silmusalaatti yritti tänään hoitaa kuntoon koko sivun mainoksella Hesarissa.

Jossa muuten tämä arveluttava asianlaita esitettiin ylpeyden aiheena!!!
« Last Edit: 30.09.23 - klo:07:39 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 23974
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #514 on: 23.10.23 - klo:06:55 »
Kotiliesi ei innostunut luomusta:

Syövistä jopa 40 prosenttia voitaisiin ehkäistä elintavoilla – tällainen on syövältä suojaava ruokavalio

Quote
5. Pieneneekö syöpäriski, jos vaihtaa luomuun?

Luomutuotannossa torjunta-aineiden käyttö on rajattu, eikä torjunta-aineiden pelossa tarvitse vaihtaa luomuun. Tärkeintä on huolehtia, että ruokavaliossa ylipäänsä on runsaasti kasviksia ja hedelmiä.

Myös elintarvikkeissa käytettyjen lisäaineiden merkitys syövän synnyssä on nykytiedon valossa hyvin pieni. Ne voivat päinvastoin suojata syövältä estämällä elintarvikkeita pilaantumasta.

Lisäaineiden sijaan pakkausselosteesta kannattaa tarkistaa suolan määrä ja valita tuotteet vähäsuolaisina. Suurina määrinä suola vahingoittaa mahalaukun seinämän soluja ja kasvattaa mahasyövän riskiä.


Vähän epäselvästi ilmaistu, mutta innostusta ei ole.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 23974
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #515 on: 29.10.23 - klo:06:09 »
Ironista kyllä, että nuo yhdisteet aiheuttivat Suomessa alkuvuodesta mediassa minikohun luomun yhteydessä.

Tässä pitkässä jutussakin oli kyse pfas-yhdisteistä:

Voiko Helsingin suosituimmasta kalastuspaikasta pyydettyä kalaa syödä turvallisin mielin?

Kuulemma ei voi. Campbellin skeptisyys ei lainkaan tullut esille. Yhdessä kuvassa tuotiin esiin yhteys kananrehuun. Mainitsematta sitä, että ongelma on luomukanoilla.
« Last Edit: 29.10.23 - klo:06:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 23974
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #516 on: 05.11.23 - klo:05:00 »
Tällainen otsikko ja ingressi:

Lizzi, 19, söi siskonsa kanssa pikaruokaa – Kärsii yhä karmeasta seurauksesta
Lizzi Jordan söi pikaruokaa ja sokeutui.


Sitten vasta oikea selitys:

Quote
Lizzi Jordan ei arvannut, mitä tuleman pitää.

Psykologiaa opiskellut Jordan meni ulkona vietetyn illan jälkeen syömään pikaruokaa vuonna 2017. Hän sai ruoasta kolibakteeritartunnan ja siten ruokamyrkytyksen. Hänen siskonsa sai myös ruoasta ruokamyrkytyksen, mutta toipui siitä nopeasti.

Olivat ne saksalaisetkin v. 2011 kuin puulla päähän lyötyjä. Hehän kuvittevat menneensä syömään erityisen turvalliseen luomuravintolaan. Ja valinneensa siellä erityisen terveellistä pavunitusalaattia.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 23974
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #517 on: 16.11.23 - klo:05:06 »
Mikkelin tapauksen selvittäminen kesti aika kauan (n. 3 kuukautta). Mutta nyt syy näyttää selvinneen:

Tortillalettujen homehtumista estävä lisäaine aiheutti 800 ihmisen sairastumisen Mikkelissä

Quote
Kalsiumpropionaatti-nimistä lisäainetta oli osassa tortillalettuja kymmenkertainen määrä muihin lettuihin verrattuna. Aine aiheutti ruokamyrkytysoireita Mikkelissä yli 800 henkilölle elokuussa.

Se vielä jää, miten kymmenkertainen määrä oli lettuihin päässyt. Sekin oli onni onnettomuudessa, että pitkäaikaisvaikutuksia ei ko. aineella ole.

Kun taas homeesta voi olla.
« Last Edit: 17.11.23 - klo:02:57 by Heikki Jokipii »