Tämä tarina meille Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan kurssikirjoissa, opetuksessa ja keskusteluissa 1970-luvulla myös kerrottiin:
HS 50 vuotta sitten 4.6.1974 | Kulttuurikesä päästettiin irti KuopiossaPysähtynyt vihreä vallankumous
Lewis Simons, Washington Post
VIHREÄ vallankumous, tieteellisesti kehitettyjen viljalajikkeiden käyttöönotto useissa kehitysmaissa ei ole vastannut siihen alunperin kiinnitettyjä suuria toiveita. Aluksi se johti tosin satotulosten voimakkaaseen kasvuun, mutta sittemmin ovat paljastuneet myös vihreän vallankumouksen haittapuolet. Ennen kaikkea se suosii rikkaita viljelijöitä köyhien kustannuksella.
Washington Postin kirjeenvaihtaja kuvailee tilannetta Intian vilja-aitassa, Punjabin osavaltiossa, öljyn hintojen roima kohoaminen ja lannoitteiden saannin vaikeutuminen ovat pysäyttäneet lupaavan kehityksen.
(kuvateksti:)
Nykyaikaisimmat viljelijät luopuivat härkävoimalla toimivista persialaisista pyöräkastelujärjestelmistään, täyttivät vanhat kastelukaivot ja päästivät vetojuhdat laitumille omaksuen vihreän vallankumouksen myötä uuden mekanisoidun maanviljelyksen. Nyt ei Intialla ole varaa ostaa tarpeeksi raakaöljyä viljelijöiden tarpeisiin. – Härillä kynnetään jälleen Patnassa, Biharin osavaltiossa. KUVA: UPI
Nazir Singh Intian Punjabista: ”On ilman muuta selvää, että ns. vihreä vallankumous on antanut meille sellaisia satoja, ja elämän mukavuuksia, joista emme ole ennen osanneet uneksiakaan. Mutta se näyttää nyt olevan ohitse. Sadot ovat alkaneet pienentyä. Emme kykene saamaan riittävästi väkilannoitteita ja dieselöljyä vesipumppuihin ja traktoreihin. Kustannukset ovat nousseet aivan pelottavasti. Pahinta on kuitenkin, että valtio tekee tulevaisuutemme epävarmaksi. Se verottaa meidät hengiltä.”
(lihav. HJ)
Ennen kaikkea tuo lihavoimani väite muistettiin aina esittää.