Vielä yritys muuttaa kehityksen suuntaa. Tähän triidiin, koska erityisesti Luomuinstituutti järjestäjänä mainitaan:
Luomupäivillä nostetaan esiin luomun menestystekijätValtakunnallisilla Luomupäivillä Mikkelissä 1. –2.11.2023 jaetaan ajankohtaista luomutietoa ja kehitetään suomalaista luomutuotantoa alan toimijoiden ja luomutuottajien voimin. Tapahtuman teemaksi valittu ”Monimuotoisuudella menestykseen” sopii vahvana luomutuotannon alueena tunnettuun Etelä-Savoon. Luomupäivät avaa etäyhteydellä tuore maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.
Jaaha. Hän ei uskaltanut olla osallistumatta, edes tuolla tavalla.
Tällaista aiotaan alustavasti sanoa:
- Ruuan hinnan nousu ja luomutilojen siirtyminen tavanomaiseen tuotantoon ovat puhuttaneet viime aikoina. Luomulla on kuitenkin hihassaan monta menestystekijää. Etuja ovat etenkin luomun omavaraisuus, kun tuotanto ei ole niin riippuvaista fossiilienergiasta ja ulkoa tuoduista lannoitteista, sekä torjunta-aineettomuus. Luomun vienti vetää edelleen, ja siinä on paljon potentiaalia. Luomupuutarhatuotanto on erityisen kannattavaa, ja siksi sitä nostetaan esiin tämän vuoden ohjelmassa, Luomuliiton toiminnanjohtaja Susann Rännäri toteaa.
Omavaraisuutta ei luomu edistä, jos se pienentää satoa. Luomuvienti vetää huonommin kuin tavanomainen elintarvikevienti. Jos luomupuutarhatuotanto on erityisen kannattavaa, miksi luomuvihanneksia tuotetaan
niin turkasen vähän?
- Juuri julkaistun luomubarometrin mukaan kuluttajat pitävät luomua vastuullisena, terveellisenä, trendikkäänä ja luotettavana ruoantuotantomuotona. Kolmannes kyselyyn vastanneista kertoo ostavansa sitä viikoittain, Pro Luomun toiminnanjohtaja Aura Lamminparras kertoo.
Ehkä noin kysyttynä noin vastaavat. Mutta kaupan kassalla on vastaus toinen. Siellä tilanne
on tällainen. Eli se siitä viikottaisuudesta.
- Luomu pitää tutkitusti yllä maatalousympäristön monimuotoisuutta. Tämä on tärkeää eläessämme nopeasti kiihtyvän lajikadon aikaa. Monimuotoisuustoimilla luodaan myös viljelyvarmuutta, ja monet luomussa pitkään käytetyt menetelmät, kuten monipuolinen viljelykierto ja palkokasvien viljely, ovatkin tulossa osaksi myös tavanomaista tuotantoa, Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen iloitsee.
Falskia tuokin. Kuten täällä on tuotu esille
passim, monessa paikassa. Tuollaisiin tavoitteisiin tuskin päästään, jos heti alkuun
sitoudutaan tuhlaamaan viljelymaata luomulle pyhään menettelytapaan. Eikä mitään merkkiä sen lisääntyneestä käytöstä tavanomaisessa viljelyssä tietääkseni nyt ole.
***
Tuo Tiedekulman tilaisuuskin on vielä läpikäymättä. Mutta vielä se keritään tehdä. Samoja henkilöitä ja samoja asioita on luultavasti kummassakin mukana.