Author Topic: Luomun paketointi muihin mielikuviin  (Read 19254 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12594
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun paketointi muihin mielikuviin
« Reply #60 on: 19.10.18 - klo:12:08 »
Myös S-ryhmän Antti Oksan esityksessä samassa tilaisuudessa*) puhuttiin luomun tarinasta. Siinä olevan dian soikiot oli nimetty näin:

***

Vastuullisuus on trendikästä
- HELPPOUS
- YKSILÖLLISYYS
- EETTISYYS
- EKOLOGISUUS ja
VASTUULLISUUS
- AITOUS ja
LUONNOLLISUUS
- KOTIMAISUUS,
PAIKALLISUUS ja
ALKUPERÄ
- HYVINVOINTI
- SOSIAALINEN
KANSSAKÄYMINEN

****

Vaikka minä en kyllä saa kiinni, miten luomun ostaminen liittyisi esim. yksilöllisyyteen ja sosiaaliseen kanssakäymisen. Eettisyydestä meillä onkin jo oma keskustelunsa. Kyllä noista muistakin, siellä täällä. Kotimaisuus-asiasta kaksikin triidiä.

_________

*) tilaisuuden esitykset löytyvät pdf-muodossa täältä:

https://proluomu.fi/luomuelintarvikepaiva/esitykset-2018/
« Last Edit: 20.10.18 - klo:08:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12594
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun paketointi muihin mielikuviin
« Reply #61 on: 01.11.18 - klo:04:39 »
MT:n versiossa Pro Luomun tiedotteesta Anu Arolaakso saa kertoa jo otsikossa:

Ammattikeittiöissä lähi- ja villiruokaa luullaan luomuksi – kokkikilpailu haluaa lisätä tietoa raaka-aineista

Quote
Virheellisesti lähi-, villiruokaa tai jopa tavanomaista kotimaista ruokaa luullaan luomuksi, kertoo hankepäällikkö Anu Arolaakso Eko Centriasta Pro Luomun tiedotteessa.

Sanoisin, että jos näin on, luomuväki saa syyttää siitä ihan itseään.

Eniten ehkä on luomumainonnassa ja -tiedotuksessa yhdistetty luomua lähiruokaan. Mutta kyllä sitäkin mielikuvaa on estottomasti käytetty, että luomu on niin lähellä luontoa, ettei se melkein ole viljelyä lainkaan.

Vähän tuossa on tietysti kyse siitä iskulauseesta, että kaikki kotimainen ruoka on "melkein luomua". Jota lausetta sekä me että luomuväki inhoamme. Vähän eri syistä.

Mutta paradoksaalisesti sekin voi olla osittain luomuväen omaa syytä, ainakin juuri ravintola-alalla. Vrt. myös tuohon juuri edelliseen puheenvuorooni koskien "luomun tarinaa".
« Last Edit: 01.11.18 - klo:15:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12594
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun paketointi muihin mielikuviin
« Reply #62 on: 11.05.19 - klo:07:08 »
Onko huomattu, ettei luomu itsessään niin kovin hyvin myy, ja siksi yritetään nyt tällaista (lihav. HJ):

Uusi kansainvälinen kilpailu sparraa innovatiivisia luomutuotteita

Quote
European Organic Food Innovation Award -kilpailun tavoitteena on innostaa ruoka-alan yrityksiä kehittämään luomutuotteita, joissa luomulaatuun yhdistyy muitakin trendikkäitä ominaisuuksia. Kilpailulla halutaan kannustaa yrityksiä tuomaan markkinoille yhä pidemmälle konseptoituja luomutuotteita.

« Last Edit: 11.05.19 - klo:07:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12594
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun paketointi muihin mielikuviin
« Reply #63 on: 06.07.19 - klo:05:07 »
Nämäkään kaksi asiaa eivät millään tavalla liity toisiinsa:

Perinnemylly jauhaa luomuviljaa

Kuten sanottu, luomuviljely ei ole oikeastaan mitenkään perinteistä, vaan alkanut Suomessa pienimuotoisena siinä 1980-luvulla (biodynaamisena viljelynä, ajatus alunperin Saksasta 1920-luvulta), ja yleistynyt vasta tällä vuosituhannella. Perinteisen viljelyn luokittelu luomuksi voi sopia luomun kauppamiehille tai ruokahifistelijöille, mutta on historiallisesti väärin.

Näin vähän autettuna huomaatte varmaan, mikä tässä tässä ruokareseptissä on väärin, "muunneltua totuutta":

Hannu paljastaa yli 70 vuotta toimineen makaronilaatikkoreseptin: ”Voit heittää vesilintua kaikilla muilla resepteillä"
74-vuotias Hannu Musakka oppi makaronilaatikon reseptin äidiltään. Yksinkertainen ohje on toiminut tähän päivään asti.


Tietystikin ainesosalistan ensimmäinen kohta: luomumakaronit. Ainakaan hänen äitinsä ei 70 vuotta sitten olisi sellaisia kaupasta löytänyt, eikä vuosikymmeniin myöhemminkään.

Jos sitten yritetään väittää, että kaikki siihen aikaan oli ainakin melkein luomua, se on sitten tätä mielikuvapeliä.
« Last Edit: 06.07.19 - klo:09:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12594
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun paketointi muihin mielikuviin
« Reply #64 on: 24.08.19 - klo:06:39 »
Tämä kiertoartikkeli on taas esimerkki yrityksestä yhdistää luomu kaikenlaiseen vanhaan ja perinteiseen:

Leipurit haluavat nyt maatiaisia — Jauhoissa on eroja, kuten viineissäkin

Quote
Vanhojen viljalajien makuvalikoima kasvaa. Malmgårdin kartanon kreivi Henrik Creutz on perehtynyt esimerkiksi muinaisvehnän kasvatukseen.

Alkaen 1600-luvun kartanoromantiikasta ja jatkaen erilaisiin muinaislajikkeisiin. Joiden molempien yritetään sanoa olevan jotenkin parempia kuin nykyinen valtavirta asiassa. Eikä kummankaan osalta kysytä, miksi sitten ne ovat ilmiöinä väistyneet pieneen marginaaliin.

Tällaisten vaikeuksien voittaminen esitetään jotenkin hienona ja arvostettavana:

Quote
Maatiais- ja muinaisviljat tuottavat vähemmän satoa kuin tavalliset viljat. Niiden viljeleminen on myös vaikeampaa muun muassa pitkän kasvukauden vuoksi. Malmgårdin kaltaiset tilat jauhattavat viljansa pienissä myllyissä tai jauhavat osan tuotteista itse. Kilohinta nousee väkisinkin korkeammaksi kuin isojen myllyjen jauhojen.

— Etsimme koko ajan lajikkeita, jotka sopivat luomuviljelyyn. Opimme koko ajan lisää ja käymme ulkomailla tapaamisissa, joissa viljelijät, myllärit ja leipurit puhuvat aiheesta, Henrik Creutz kertoo.

Tilan ruis on nimeltään sangaste, se on kotoisin Virosta. Lajikkeen koti on samanniminen kartano, jonka kreivi on tehnyt työtä lajikkeen kehittämiseksi.

Luomurajoitukset tietysti laskevat tuottoa ja nostavat hintaa entisestään. Mutta se jätetään mainitsematta. Kuten lopulta kunnon perustelu sille, miksi tuota vaivalloista hommaa tehdään.

Luultavasti jauhojen kohdalla....

Quote
Jos ostamme viiniä, on aivan luonnollista valita se esimerkiksi käytetyn rypälelajikkeen mukaan. Eihän ole sama, mistä viini on tehty. Sama pätee myös jauhoihin.

— Ihmiset luulevat, että jauho on jauhoa. Ei se ole totta. Niissä on eroja, sanoo Kristina Creutz Malmgårdin kartanosta.

... sokkona järjestetyt makutestit tuottaisivat vielä sattumanvaraisempia tuloksia kuin viineissä. Sama luultavasti myös jos ruoansulatusväitettä tutkittaisiin tieteellisesti. Kyllä, tuossa minä luulen. Mutta niin luulevat artikkelissa haastatellutkin: mihinkään tutkimustietoon ei viitata.

Tuosta sangaste-lajikkeesta onkin täällä jo ollut puhetta.
« Last Edit: 24.08.19 - klo:07:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12594
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun paketointi muihin mielikuviin
« Reply #65 on: 27.08.19 - klo:02:59 »
Tuossa artikkelissa otettiin myös käyttöön versio tästä vanhasta myytistä:

Quote
Maatiaiset vievät pellossa enemmän tilaa kuin jalostetut lajikkeet, ja niillä on suuremmat juuristot. Siksi ne myös ottavat pellosta enemmän ravinteita.

— Vaikka kilomääräisesti tuotto per hehtaari on nykyviljaa pienempi, maatiaislajikkeissa on enemmän ravinteita, kuten esimerkiksi valkuaisaineita ja kivennäisaineita.

Mutta myytti se on. Valkuaisaineet tarkoittavat typpeä.

Toisaalta, jos se olisi totta, tarkoittaisi se vain, että nuo maatiaislajikkeet köyhdyttävät maan jalostettuja lajikkeita nopeammin. Apulantaa, pian!  ;D
« Last Edit: 27.08.19 - klo:03:09 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12594
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun paketointi muihin mielikuviin
« Reply #66 on: 26.09.19 - klo:08:14 »
Tässäkin tehdään kovasti jännittävän kuuloista mieiikuvapakettia:

Quote
JYMY ALASTON MAITO

Maitotilamme huippulaatuisesta luomumaidosta valmistettu, Grand Cru -jäätelö. Raikas ja yksinkertainen, mutta himottava herkku, johon tiivistyy Suomen puhtaan ilman, maaperän ja veden arktinen ja äärimmäisen puhdas maku ja luonne.
(lihav. HJ)

(lähde)

Vaikka mitään noista lihavoiduista ei kyllä tiivisty sillä, että lehmät eivät saa normaalia, tehotuotettua rehua syödäkseen. Varsinkaan makua ja luonnetta. Mitä ihmettä se luonne sitten tuossa olisikaan. Puhumattakaan niistä kaikista höpinöistä, jota tuo pikku tehdas puhuu itsensä yhteydessä rakkaudesta, eettisyydestä, käsityöstä ym.  Mainospuheessa tuollainen on perinteisesti tietysti annettu anteeksi. Siinä on hiukan samat oikeudet kuin syytetyllä oikeudessa: valehtelusta häntä ei rangaista, vaikka todistajana olevaa siitä rangaistaankin.
« Last Edit: 26.09.19 - klo:08:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12594
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun paketointi muihin mielikuviin
« Reply #67 on: 02.10.19 - klo:07:33 »
Tämä kiertoartikkeli on taas esimerkki yrityksestä yhdistää luomu kaikenlaiseen vanhaan ja perinteiseen:

Leipurit haluavat nyt maatiaisia — Jauhoissa on eroja, kuten viineissäkin

Quote
Vanhojen viljalajien makuvalikoima kasvaa. Malmgårdin kartanon kreivi Henrik Creutz on perehtynyt esimerkiksi muinaisvehnän kasvatukseen.

Alkaen 1600-luvun kartanoromantiikasta ja jatkaen erilaisiin muinaislajikkeisiin. Joiden molempien yritetään sanoa olevan jotenkin parempia kuin nykyinen valtavirta asiassa. Eikä kummankaan osalta kysytä, miksi sitten ne ovat ilmiöinä väistyneet pieneen marginaaliin.

Tuo idea on kansainvälinen, tunnetaan muuallakin maailmalla. Niinpä asiaa on myös tutkittu. Mutta tutkimustulokset eivät ole idealle antaneet paljon tukea:

Viewpoint: ‘Ancient grains’ can transform your health? Probably not—and they’re more recent than you think

Harmillisesti alkuperäinen artikkeli on maksumuurin takana. Yksityiskohtaiset tiedot olisivat olleet kiinnostavia, nyt meidän on tyydyttävä tähän yhteenvetoon:

Quote
In fact, many ancient grains aren’t even true grains (the seeds of grass plants) …. Semantics aside, are they more nutritious? This seems to have been investigated only very recently. With most of the best studies published in the past five years or so, the health claims appear to predate much of the evidence.

« Last Edit: 02.10.19 - klo:07:54 by Heikki Jokipii »