Tuottava Maa Turvattu Luonto

Yleinen kategoria => Yleinen Keskustelualue => Topic started by: Heikki Jokipii on 30.01.13 - klo:19:02

Title: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 30.01.13 - klo:19:02
Asiasta on jo ollut täällä, siellä ja täällä, puhettakin, mutta yritetään koota tätä aihetta koskevat uutiset ja keskustelut tähän triidiin.
 
Luomuinstituutti sitten aloittaa.
 
Mikkelin Luomuinstituutti ryhtyy luomukumouksen tienraivaajaksi (http://yle.fi/uutiset/mikkelin_luomuinstituutti_ryhtyy_luomukumouksen_tienraivaajaksi/6469155)

Instituutin johtajaksi valittu professori Pirjo Siiskonen:

Quote
- Meidän on saatava kotimainen luomutuotanto kasvuun ja nousuun, jotta voisimme syödä kotimaassa tuotettua luomuruokaa. Pyrimme auttamaan tuottajia ja saamaan lisää tuottajia alalle. Autamme myös liiketoiminnan kehittämisessä sekä yrittäjyyden kehittämisessä.

***

Pienessä Mikkelissä luomu kuuluu jo lähes tieteen eturintamaan:

Tervetuloa Mikkelin Tiedepäivään to 7.3.2013 klo 10:00-16:30! (http://www.muc.fi/tervetuloa-mikkelin-tiedepaivaan-to-7-3-2013-klo-1000-1630)

Quote
Tule keskustelemaan ja kysymään luomusta!

LUOMUA KIITOS! ke 6.3.2013 klo 15:00-17:00 Kauppakeskus Stellan Tähtitorilla

    luomuasiantuntijoita päätoimittaja Tapio Honkamaan haastateltavina
    luomutuotteiden myyntiä
    Luomua kiitos! on osa Tiedepäivää
(lihav. HJ)
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Matti Pekkarinen on 30.01.13 - klo:20:11
Tuo "Tieteenkesyttäjä"-ajatus taitaa ollakin luomun ydinsanoma. Tiede vaiennetaan.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 10.02.13 - klo:13:27
Tässä oli ilmestynyt tällainen selkeästi luomuun päin kallellaan oleva kirja:

Tuija Mononen & Tiina Silvasti (toim.):
Hyvä ja paha ruoka – ruoan tuotannon ja kuluttamisen vaikutukset
Gaudeamus 2012, 262 s.

Tällaisen kuvauksen saamme siitä Pekka Wahlstedtin kirja-arvostelusta. (http://www.demari.fi/kulttuuri/kirjallisuus/9470-ruokaturvasta-ruokasuvereniteettiin)

Quote
"Siunattu luomu

Luomu onkin yksi tulevaisuuden lupaus. Myös liike- elämässä on havahduttu tähän, ja Suomen maabrändivaltuuskuntakin halusi taannoin lisätä luomun houkuttelevuutta ja yhdistää Suomen hajanaisen luomukentän.Tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä vähintään puolet maataloustuotannosta olisi luomua. [...]

Jotenkin kummallisesti tämä - mielestäni aika pamfletinomainen teos - on päässyt yliopiston kurssivaatimuksiin (näkyy Helka-tietokannasta, sieltä ei näy, minne).

Otin sen nyt luettavakseni, ja alustava arvioini on, että osa artikkeleista vielä on tieteellisen objektiivisuuden sisäpuolella, selvästä puollosta huolimatta, mutta osa taas sitten ehdottomasti ei (kuten Liisa Kuusipalon vuodatus GM-teknologiaa vastaan).

Jos ja kun tämä on yliopiston tutkintovaatimuksissa, niin voisi kyllä vaatia, että siinä rinnalla olisi esim Alex Averyn kirja "The Truth About Organic Foods" (http://www.amazon.com/The-Truth-About-Organic-Foods/dp/0978895207) (jonka Gaudeamus varmasti äkkiä käännättäisikin, jos eglanti on ylioppilaille ylivoimaista).

Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Jarrumies on 10.02.13 - klo:17:00
Luomuliiton entinen pj. Jaakko Nuutila on nykyinen Ruralia-instituutin tutkija: http://www.helsinki.fi/ruralia/luomuinstituutti/henkilosto.htm
Quote
Tutkimuskoordinaattori, ETM Jaakko Nuutila
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT
Luomututkimustoiminnan mallit ja rakenteet

Nuutila tekee väitöskirjaa Helsingin yliopistoon "luomun ylivoimatekijöistä":
https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/mtt/tutkimus/Hankehaku/Hankkeentiedot?p_kielikoodi=FI&p_hanke_seqno=403513&p_kysely_seqno=77223&p_hakutyyppi=perus
Quote
Luomuraaka-aineiden ylivoimatekijät ja niiden tunnistaminen suomalaisessa elintarviketaloudessa.
Vastuututkija: Nuutila Jaakko 
Kesto: 13.10.2010 - 20.06.2013 
Tutkimusalue: Vastuullinen ruokaketju - hyvinvoiva kuluttaja 

Asiasta lisää:
http://www.luomu.fi/tietoverkko/tutkimukset-kertovat-luomun-vahvuuksista/
Quote
Kuluttajien luomuun liittyvää ajattelua selvittääkseen Nuutila on tehnyt järjestelmällisen otannan EU:ssa 2000 –luvulla tehdyistä tutkimuksista. Tältä osin aineistoksi on rajautunut 41 tieteellistä artikkelia ja virallista raporttia. Tutkimuksista käy ilmi, että kuluttajat valitsevat luomun etupäässä turvallisuuden vuoksi. Maku ja nautinto  ovat tärkeitä kaikille.  Kuluttajat haluavat tehdä ekologisia valintoja ja kantavat huolta terveydestä. Kaikkia näitä ominaisuuksia liitetään yleisesti luomuun ja luomun markkinat kasvavat.

Quote
Kirjallisuustutkimuksessa Nuutila vetää yhteen lukuisten tutkimusten tuloksia. Nuutilan esityksissä kerrotaan työn rakenteesta, aineistoista ja menetelmistä melko lyhyesti. Suosittelemme tutustumaan oheiseen lisämateriaaliin, josta mm. löydät Nuutilan käyttämien tutkimusten yhteenvetoja ja lähdetietoja.
Lisämateriaalia esityksiin (pdf, 51 s.)

Linkki tuohon 51-sivuiseen pdf:ään:
http://www.luomu.fi/materiaalit/Nuutila/luomun_laatutekijoista_ylivoimatekijoihin/luomun_ylivoimatekijat_liitemateriaali.pdf

Nyt kun luomusta on ilmestynyt arvovaltaiset Stanfordin ja Oxfordin metatutkimukset, niin taitaa olla aika vaikeaa noilla Nuutilan valitsemilla tutkimuksilla enää näyttää toteen luomun "ylivoimatekijöitä".
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 23.02.13 - klo:09:01
Ei heiltä sisua puutu:

Luomuinstituutti vahvistaa Suomen luomututkimusta (http://www.ruokatieto.fi/uutiset/luomuinstituutti-vahvistaa-suomen-luomututkimusta)

Quote
Toiminnan kunnianhimoinen tavoite on luonnonmukaisen maa- ja elintarviketalouden kehittäminen ensin eurooppalaiselle keskitasolle ja sitten maamme ruuantuotannon valtavirraksi.

[...]

Tiedolla taistellaan ennakkoluuloja vastaan

[...]

Luomuun liittyvässä asenneilmastossa on Siiskosen mukaan tapahtunut myönteistä kehitystä, mutta kansalaisten tiedoissa on paljon aukkoja. Monien ajattelu on ennakkoluulojen, väärien mielikuvien ja virhekäsitysten varassa. Onkin haaste voittaa myönteinen mielikuva luomulle.

Jotta myönteiset mielikuvat syntyvät, siinä varmaan on ensin sitten ohjelmassa, että osoitetaan, miten surkean väärässä nämä eräät (kiusalliset) Stanfordin ja Oxfordin koostetutkimukset (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=233) olivatkaan? Kaipa suomalainen monitieteellinen lähestymistapa siihen pystyy?

Kun se on tehty, niin varmaan sitten yritetään tehdä jotain eräille netissä oleville palstoille, kuten "Tuottava Maa - Turvattu Luonto" ja "Luomulakko" *) (http://luomulakko.blogspot.fi/)?

________

*) Jossa samasta asiasta näyttää ilmestyneen varsin mainio kommentti:

Yliopisto myyntiä edistämässä (http://luomulakko.blogspot.fi/2013/02/yliopisto-myyntia-edistamassa.html)
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 23.02.13 - klo:13:05
Tulipa tässä mieleen vielä, että seuraavat tekstit muistuttavat toisiaan jossain mielessä aika paljon.  ;D

Tämä ....

Quote
Luomuun liittyvässä asenneilmastossa on Siiskosen mukaan tapahtunut myönteistä kehitystä, mutta kansalaisten tiedoissa on paljon aukkoja. Monien ajattelu on ennakkoluulojen, väärien mielikuvien ja virhekäsitysten varassa. Onkin haaste voittaa myönteinen mielikuva luomulle.

... ja tämä:

Quote
Yhdistyksen tarkoituksena on levittää tietoa tehokkaista, tuottoisista ja moderniin tieteeseen perustuvista maanviljelyn muodoista, keskeisenä keinona koskemattoman luonnon ja sen monimuotoisuuden säilyttämisessä, niin Suomessa, Euroopassa kuin maailmassakin, sekä edistää myönteisten asenteiden syntymistä tuottavaa viljelyä kohtaan, yrittämällä hälventää sitä kohtaan nykyisin yleisiä, mutta perusteettomia ennakkoluuloja.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 25.02.13 - klo:18:54
Tämä Ilkka Alarotun oiva puheenvuoro - vaikka hän onkin kaupallisen puolen edustaja - sopii nyt ihan nappiinsa tähän perään:

Ruokakeskustelu kaipaa faktoja ja avoimuutta (http://www.s-kanava.fi/web/s/uutinen?announcement=464990_384136)

Quote
Monesti ruokakeskustelussa ollaan kuitenkin heikoin eväin. Luotettavaa tutkimustietoa on vähän tai siitä ei välitetä. Yksilölliset kokemukset yleistetään hyvin kevein perustein. Muutama perhe juo televisio-ohjelmassa litran raakamaitoa ja kokemusten perusteella vaaditaan Valiota lopettamaan maidon pastörointi kokonaan. Rasvojen terveellisyydestä tai luomun paremmuudesta kiistellään. Tutkimustiedoista jokainen lukee, näkee ja referoi vain omaa tuntemusta lähellä olevia todisteita.

Luotettavaa tutkimustietoa tarvitaan. Suomalaisen elintarviketutkimuksen ja ja elintarviketiedottamisen on aika nostaa päätään. Nyt jos koskaan sille on sosiaalinen tilaus. Jos tähän ei tartuta, terveellisyyskäsityksemme perustuvat jatkossa yhä enemmän erilaisiin kohuihin, median tekemiin monesti hyvin pintapuolisiin ja joskus jopa asenteellisiin juttuihin sekä niistä syntyneisiin keskusteluihin ja yleistyksiin.

Ensin ajattelin lihavoida tuosta jotakin, mutta eihän siitä voi, se on kaikki oikeata asiaa!

Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 14.03.13 - klo:19:26

Mutta on muistettava, että koko akateeminen maailma Suomessakaan ei ole luomuun lumoutunutta.

Näin Helsingin yliopiston dosentti Jussi Tammisola YLE:ssä:

"Luomu on mätä kompromissi tiedettä ja taikauskoa" (http://yle.fi/uutiset/luomu_on_mata_kompromissi_tiedetta_ja_taikauskoa/6536450)

Tuo on minusta häneltä loistava huomio, joka onkin otettu oikein väliotsikoksi:

Quote
"Pahinta se, että seassa jotain hyvääkin"

Eikä Jussi T. tässä suinkaan yksin ole. Kyllä realistinen tieteellinen suhtautuminen luomun mahdollisuuksiin ja ominaisuuksiin on vielä voimissaan yliopistoissa ja MTT:ssäkin.
 
Mutta vaarana on että päättäjät nyt ottavat asian simplistisesti niin, että aina kun luomusasioista on kyse, niin kysytään vain tuolta Mikkelin instituutilta.
 
Ensimmäinen tällainen vaara on edessä, kun Eduskunnassa käsitellään tätä MMM:n  muistiota ja ehdotusta (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=685.0). Jussin ja meidänkin vastaväitteet voidaan helposti unohtaa ja ohittaa, jos kuullaan vain Mikkelin väkeä.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Jarrumies on 29.03.13 - klo:21:35
Tämä ideologinen Mikkelin Luomuinstituutti yrittää vakuuttaa näin tieteellisyyttään:

http://mttelo.mtt.fi/web/guest/luomuinstituutti-haluaa-tuplata-luomututkimuksen?f=456873&n=03&p=787953&c=17097063

Quote
– Kaikki toimintamme nojaa tieteelliseen tietoon. Vuoden loppuun mennessä valmistuvasta tutkimusohjelmasta tulee toiminnan systemaattinen pohja, tiivistää instituutin johtaja, professori Pirjo Siiskonen Helsingin yliopistosta.
 
MTT odottaa synergiaa
 
MTT odottaa instituutilta synergiaetuja tutkimus-, koulutus- ja kehitystoiminnassa sekä uusia avauksia luomun kasvun edistämiseksi.
 
– Tavoitteemme on kaksinkertaistaa luomututkimuksen volyymi vuoteen 2016 mennessä, linjaa MTT:n tutkimusjohtaja Anu Harkki.

Quote
Myös kuluttajat itse kaipaavat tutkittua tietoa ruoasta, mutta eivät sitä aina löydä. Pirjo Siiskosen mielestä luomun mielikuva kaipaa kirkastamista ja modernisointia. Luomussa ei ole kyse vain tuotantotavasta vaan ihmisten muuttuvasta suhteesta ruokaan ja siitä kerrottavasta tarinasta.

Stanfordin ja Orfordin tutkimuksista, joissa uusinta tietoa olisi, ei tuossa instituutissa uskalleta kertoa.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Jarrumies on 04.04.13 - klo:15:11
Miten Luomuinstituutti synnytettiin?

Luomuviljelijä Jorma Ollilan maabrändiryhmä, jossa jäsenenä oli myös luomuviljelijä Osmo Rauhala, asetti tavoitteeksi tuon tunnetun "Tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä vähintään puolet tuotannosta olisi luomua." (Maabrändiryhmän loppuraportti, s. 7). (Huomatkaa: tuossa todella "puolet tuotannosta" (!), ei peltopinta-alasta).

Ryhmä asetti myös "tehtäviä" eri tahoille. Näin brändiryhmän loppuraportissa:

http://www.maakuva.fi/wp-content/uploads/2011/06/TS_koko_raportti_FIN.pdf
sivu 166:
Quote
TEHTÄVÄ HELSINGIN YLIOPISTOLLE JA MTT:LLE:
Luomuinstituutin perustaminen
Luonnonmukaista tuotantoa ja viljelyä tutkiva instituutti veisi
eteenpäin luomutuotannon tieteellistä tutkimusta ja sitä kautta
luomun tuotantoa ja kysyntää. Suomalainen ruokatuotantotutkimus
on toistaiseksi tarttunut verraten vähän luomuun, vaikka
siihen olisi luontevat edellytykset. Resursseja tulisi ohjata luomututkimuksen
lisäksi myös koulutukseen. Suomalaisen ympäristöosaamisen
seuraava kärki voisikin olla luomuosaaminen, jonka
malleja voisi viedä myös ulkomaille suunnannäyttäjän roolissa.

Mutta oma osuutensa taisi olla myös monissa muissa yhteyksissä luomua puffaavan ajautushautomo Demoksen porukalla.
Helsingin Sanomat Kulttuuri LAUANTAINA 11.12.2010
http://www.hs.fi/paivanlehti/#arkisto/Mokan+raportti+Neuvosen+neuvoin/aaHS20101211SI1KU03faj?src=haku&ref=%23arkisto%2F
Quote
kuiskaaja
Mokan raportti Neuvosen neuvoin
________________________________________
Saarikoski Saska
 
Mihin yliopistoja edes tarvitaan? Kysymys on tullut Kuiskaajan mieleen Jorma Ollilan brändityöryhmän vaiheita seuratessa.
Alexander Stubb halusi selvästi tehdä työryhmästään no nonsense -porukan ja jätti siksi akateemisen edustuksen minimiin. Kun ei tämä touhujoukkokaan saanut raporttia kasaan, kirjoitustöihin palkattiin Roope Mokka ja Aleksi Neuvonen Demos Helsingistä, ajatuspajasta, jolle nyky-Suomi on ulkoistanut ajattelunsa. Ja sivustatukea tekstitykeille tarjoili toimittaja Antti Isokangas, joka on aiemmin tunnettu muun muassa Trendi Velin päätoimittajana ja Popstars 2 -kisan tuomarina sekä väärin kuultujen laulunsanojen kokoelmasta Villejä rubiineja.
Näin saatiinkin Suomi-kuvasta ihan näköinen.

Demoksen osuuden vahvistaa myös Laura Kolbe, joka oli brändiryhmän jäsen:
Helsingin Sanomat, Sunnuntai 17.10.2010
http://www.hs.fi/paivanlehti/#arkisto/Br%C3%A4ndiryhm%C3%A4n+luontoretki/aaHS20101017SI1VS04jl4?src=haku&ref=%23arkisto%2F
Quote
"Entä jos meidän juttu olisikin se, että kun suomalaisen kanssa neuvottelee, kukaan ei lähde häviäjänä pöydästä. Olemme kaikki pieniä ahtisaaria." Alkuvuodesta 2010 työryhmät jättivät omat loppuraporttinsa, jonka pohjalta Ollilan vetämä "lapioryhmä" alkoi laatia yhteenvetoa. Varsinainen raportin kirjoitustyö päätettiin loppukeväästä tilata ajatushautomo Demos Helsingiltä.
Laura Kolbe ihmettelee, miksi raportin kirjoittaminen ulkoistettiin Demokselle. "Valtuuskunnan ajattelutyö jäi keskeneräiseksi." Ensimmäiset ehdotuksensa valtuuskunta julkistaa 10. marraskuuta ja varsinaisen raporttinsa pari viikkoa myöhemmin.

Tässä maabrandiryhmän touhuissa ja Luomuinstituutin asioissa olisi tongittavaa tutkiville journalistille.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 03.05.13 - klo:18:28
Eino Leinon aikana vielä akateeminen väki kasvatettiin kristilliseen  yhtenäiskulttuurin, vaikkapa tällä pakollisella tentillä, joka vilahtaa hänen pikku runossaan "Filosofeeraava ylioppilas" (http://runosto.net/eino-leino/maaliskuun-lauluja/filosofeeraava-ylioppilas/):

Quote
[...]
Jos Jumala onkin, on mahdoton
ett’ oisi hän immanentti …
Ei! nythän tää, hiis’ vieköön, on
kuin »pikku teoloogin» tentti.
[...]

Miten nykyisin? Heittäkää Googleen "Maailman tila" ja "tutkintovaatimukset" ...

Ja osumat tulevat useimmiten juuri tästä "Maailman tilasta" (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=160), ei sen tilasta yleensä. Eli tästä "Maailman tilasta", josta on puhetta nyt myös, taas, täällä (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=11.msg3985#msg3985).

Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 04.05.13 - klo:07:33
Hauska olisi muuten tietää, millaisia määriä rahaa on tienattu näillä maailman tuhoa ennustavilla kirjoilla vuosien mittaan.

Paljonko on esim. tienannut Worldwatch, ja erikseen Gaudeamus?

Varsinkin kun yliopistot, vihreät järjestöt jne. hoitavat osan markkinointia ...

Ja mihin raha on käytetty. Jostain Al Goresta tämä tiedetään, ja tiedetään sekin, ettei hän ollenkaan elä niin kuin opettaa. Miten mahtaa olla näiden muiden kanssa?

Maailman tila -sarjaakin on jo niin monelta vuodelta, että jonkun pitäisi tehdä vastaavat analyysit niiden ennusteiden ym. väitteiden realismista, nyttemmin, kuin on tehty Kasvun rajat -kirjasta.

Ihan oman sarjansa saisi varmasti Maailman tila -kirjoissa mainituista luomuviljelyn menestystarinoista - joista ei ole sen koommin kuultu ... tosin näitä löytyy vain n. 10 vuoden ajalta, koska Worldwatchin alkuperäinen perustaja Lester Brown ei ole luomuväkeä (hänen maailmanloppunsahan on ollut n. 30 vuoden ajan sellainen, että ruoka loppuu, noin ensi vuonna, vaikka käytettäisiin tehoviljelyäkin ...)

Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 14.05.13 - klo:05:50
Nyt luomuväki syyttää meitä turhasta vastakkainasettelusta. Katso Ylen uutinen:

"Luomukeskustelua haittaa tarpeeton vastakkainasettelu" (http://yle.fi/uutiset/luomukeskustelua_haittaa_tarpeeton_vastakkainasettelu/6638442)

Ja tällaista se onkin sitten Mikkelin konsensuaalinen tiede (lihav. HJ):

Quote
Mikkelissä toimiva luomuinstituutti pyrkii tuottamaan tietoa luomun hyödyistä ja kuinka luomuviljelyä olisi mahdollista tehdä kannattavaa.


Ja sieltä löytyy sitten tällaista tietoa, ihan johtajan suulla:

Quote
- Ei ole pystytty osoittamaan, että luomutuotannolla saavutetut sadot olisivat merkittävästi pienempiä kuin tehotuotannossa. Luomussa voidaan saada hyviä satoja ja joissain tapauksissa  on saatu jopa parempia satoja kuin tavanomaisessa viljelyssä.


PS. klo 18: Mistä Siiskonen on nuo tietonsa saanut, olisi mielenkiintoista tietää. Olisiko syytä kysyä suoraan?

Ainakaan niitä ei ole saatu Suomen tai Ruotsin satotilastoista (= ainoat maat maailmassa, jotka niitä luomun osalta tilastoja systemaattisesti pitävät).

Jos Siiskosella (tai hänen alaisillaan) olisikin joku lähde kertoakin, niin ammottavan auki jäisi kysymys, miksi juuri näissä Pohjoismassa luomun tuotto on niin kelvoton, laskentatavasta riippuen n. 60% tai jopa vain kolmannes tavanomaisen tuotosta.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 14.05.13 - klo:19:09
Tämä Siiskosen väite on hämäysyritys:

Quote
- On myös myytti, että luomutuotantoyksiköt olisivat pienempiä kuin tavalliset. Esimerkiksi keskikokoinen suomalainen luomumaatila on 45 hehtaarin maatila.

Kukaan luomukriitikko Suomessa ei ole ottanut esille luomutilojen kokoa, muuten kuin ehkä siinä mielessä, että saman tuoton saamiseksi vaaditaan luomussa isompi tila. Ehkä Siiskonen on lukenut jotain amerikkalaista kritiikkiä, siellä kun luomu myydään perheviljelmien imagolla ja tuotetaan jättitiloilla.

Quote
Siiskosen mielestä ei ole myöskään mitään selkeää näyttöä siitä, että luomu olisi epäterveellistä.

Tämäkin väite on on lähes hämäysyritys: kriitikkojen keskeinen teesihän on ollut vain se, että luomu ei ole tavanomaista terveellisempää.

(Saksan EHEC-skandaali on toinen juttu, mutta se on kuitenkin yksityistapaus, kaikesta laajuudestaan huolimatta. Siinä oli selkeä näyttö, että luomu oli epäterveellistä.)

Quote
- Minusta on kiinnostavaa, että juuri luomun on aina puolustauduttava näissä kysymyksissä. Tavanomaiselta tuotannolta ei vaadita vastaavaa. Ei vaadita esimerkiksi selvityksiä niistä vaikutuksista, joita synteettisillä lisäaineilla syömässämme ruoassa on. Molemmilta puolilta tarvitaan enemmän tutkimustietoa, Pirjo Siiskonen torppaa.

Tuo on kyllä niin silmälappuinen väite kuin olla voi, kun muistetaan millä frekvenssillä tiedotusvälineet (erityisesti iltapäivälehdet) ottavat asiakseen pelotella synteettisillä torjunta- ja lisäaineilla.

Aivan jo samasta artikkelista löytyy esimerkki. Kun luomuväki sai määriteltyä (yleisessä kielenkäytössä ja tietoisuudessa) "puhtauden" niin, että se tarkoittaa torjunta-ainejäämien puutetta, ja kun se sitten meni niin, että niitä ei juuri suomalaisissa tavanomaisissakaan ole, niin Cronberg (ja muu luomuväki) ei lopulta ole asiasta yhtään tyytyväinen:

Quote
- Kiistassa on pitkälti kyse siitä, että suomalaista ruokaa ajatellaan lähtökohtaisesti puhtaana. Se on melkein luomua. Tämän takia monet ihmettelevät, onko muu kotimainen ruoka sitten vähemmän puhdasta kuin luomu, Vihreiden europarlamentaarikko ja luomuinstituuttihankkeen selvittäjä Tarja Cronberg pohtii.

Tuossa asia on rivien välissä, mutta tyytymättömyys huokuu.

Luomuinstituutille esitettäviin kysymyksiin pitää vielä lisätä, ovatko he tutustuneet Bruce Amesin tutkimuksiin ja tuloksiin.

***

Cronberg peräänkuuluttaa tieteellistä yhteistyötä:

Quote
- Tästä on syntynyt vastakkainasettelu ja kilpailutilanne. Asia on hankala siksi, koska tämän vuoksi luomu ja tavanomainen viljely eivät voi kehittää toinen toisiaan. Kun kilpailija kehittää innovaatioita, niin tulokset painetaan alas, Cronberg harmittelee.

Missä tällaista "alaspainamista" olisi tapahtunut, en kerta kaikkiaan tiedä.

Mutta yleisesti, jos

a) luomussa keksitään jotain, se yleensä soveltuu vain luomuun tai on vain luomusääntöjen kannalta tarpeen

(Vai onko mainita jotain keksintöä luomun puolella, joka olisi ollut tavanomaiselle viljelylle hyödyllinen, mutta joka olisi torjuttu tai ei otettu kuitenkaan laajalti käyttöön? Mukaan ei tietysti voi laskea niitä n. 2000 vuoden aikana ennen luomua keksittyjä niksejä, jotka luomu nyt yrittää omia heidän keksinnöikseen)

b) jos tavanomaisella puolella keksitään jotain, luomupuolella sitä ei yleensä saa ottaa käyttöön (säännöt!)

(Näitä on tietysti pilvin pimein, mutta viittaako Cronberg näihin tapauksiin "alaspainamisena"? Luultavasti ei.)

***

PS. "Luomulakko" näyttää myös ottaneen kantaa (http://luomulakko.blogspot.fi/2013/05/luomuinstituutti-avattiin-mikkelissa.html) samaan YLE:n uutiseen. Ja aivan oivallisesti, myös ja taas.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Jarrumies on 14.05.13 - klo:22:02
Hyvä, että esität yksilöityä kysymyksiä Siiskoselle.

Osa Siiskosen ajatuksista luomun "jopa suuremmista sadoista" saattaa olla peräisen tästä Ruralian seminaarin esitelmästä:
Professor Carlo Leifert, University of Newcastle, UK:
Overview of European organic research
http://www.helsinki.fi/ruralia/OrganicFood2012/pdf/Leifert.pdf

Tuossa esitelmän loppupuolella noita väitteitä on:
Quote
There is great potential to increase yields in organic farming systems by optimising/increasing organic fertiliser inputs regimes
–Evidence from long term trials in China suggest that when used at the same mineral input level, mineral and organic fertilisers (e.g. manure) will produce similar yields
ja sivu 37.

Muut saman luomuseminaarin esitelmät:
http://www.helsinki.fi/ruralia/OrganicFood2012/programme.htm
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 04.07.13 - klo:07:26
Miten nykyisin? Heittäkää Googleen "Maailman tila" ja "tutkintovaatimukset" ...

Ja osumat tulevat useimmiten juuri tästä "Maailman tilasta" (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=160), ei sen tilasta yleensä. Eli tästä "Maailman tilasta", josta on puhetta nyt myös, taas, täällä (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=11.msg3985#msg3985).

Asiasta ja sen vaikutuksista on nyt blogosfääristä esimerkki:

Maapallon uudet omistajat (http://repomonarkia.blogspot.fi/2013/06/maapallon-uudet-omistajat.html)

Quote
Luin maantieteen pääsykoetta varten todella kiinnostavan Maailman Tila 2013 -raportin, jonka Worldwatch-instituutti julkaisee vuosittain. Kirjan eräässä luvussa sivuttiin Monsanto-nimistä suuryritystä, eikä missään hyvässä hengessä. Muutama päivä kirjan lukemisen jälkeen tuttu nimi pompsahti jälleen otsikoihin, eikä vieläkään siinä hyvässä hengessä.

... ja sen jälkeen melkoiset madonluvut GM-tekniikkaa vastaan yleisesti ja Monsantoa vastaan erikseen. Vaikka kirjoittaja on hiukan epävarma, niin tällaisen päätöksen hän jo uskaltaa tehdä:

Quote
Muhun tää soppa on kuitenkin vaikuttanut siten, että aion jatkossakin välttää turhaa lihansyöntiä, yrittää suosia luomua (jota vastaan Monsanto käytännössä taistelee) ja selvittää paremmin mihin sen safkani provikat oikein menee.

Vähän muualtakin tietoa (tai tiedokkeita) on haalittu, mutta Maailman Tila 2013 -kirja on ilmeisesti ollut peruslähde.

Niinpä Suomen maantieteen opetuskin haluaa jo pääsykoevaiheessa näin varmistaa, että opiskelijat suhtautuvat asiaan "oikein"?
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Jarrumies on 22.07.13 - klo:10:29
MTV:ssä tuli eilen 21.7.2013 ohjelma, josta sattumalta näin viimeiset kymmenen minuuttia. Se osa ohjelmasta ainakin oli pelkkää luomun ylistystä. Kokki, Luomuinstituutin tutkimuskoordinaattori Jaakko Nuutila rakensi kauhukuvan tavanomaisesta ruuasta. Luomuinstituutin johtaja Pirjo Siiskonen selitti Luomuinstituutin tutkimusohjelmaa, jossa ei kuulemma lähdetä siitä mikä tutkijoita kiinnostaisi vaan mikä yrityksiä luomussa kiinnostaa.

Ohjelma ”MTV3.doc: Itämeri ja mustan kullan maa” on katseltavissa täällä:
http://www.katsomo.fi/?progId=214802

Ohjelman esittelystä:
Quote
Suomessa vettä riittää, mutta Itämerta kutsutaan maailman saastuneimmaksi mereksi. Dokumentissa katsotaan mitä maatalous- ja haja-asutuksilla voidaan tehdä vesistöjen hyväksi uudella tavalla. Muutoksesta kertovat Ympäristö- ja Maa- ja metsätalousministeriön korkein johto Ville Niinistöä myöten. Dokumentissa virtaavat innostavat uudet tavat kehittää mustasta kullasta, jätteestä, uutta elämää. Luomuruuan uusi tuleminen kattaa koko kiertokulun mullasta lähiruokaan ympäristöä huomioiden. Mehän haluamme molemmat; turvallista lähiruokaa ja puhtaat vesistöt. Se on hyvinvointia. Tuotanto: Ilotuotanto Oy.


Kokki Nuutilalta on ollut tulossa väitöskirja, jonka työnimenä on ollut "luomun ylivoimatekijät":
http://luomu.fi/materiaalit/Nuutila/luomun_laatutekijoista_ylivoimatekijoihin/
https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/mtt/tutkimus/Hankehaku/Hankkeentiedot?p_kielikoodi=FI&p_hanke_seqno=403513
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 22.07.13 - klo:12:55
Osaan kuvitella, että jos joku tohtoriksi aikova ehdottaisi uskontotieteessä tai jopa modernissa teologisessa tiedekunnassamme aiheekseen "kristinuskon ylivoimatekijät", professori kyllä sanoisi jotenkin tähän tapaan:

- Hyvä veli, ymmärrän kyllä intosi ja palosi, mutta ehkei nyt sentään, aivan noin, katsos ...
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Jarrumies on 11.09.13 - klo:12:55
Luomuinstituutin johtaja, sosiologi Pirjo Siiskonen on havainnut luomun suosion kasvaneen tänä vuonna. Näin Siiskonen eilisessä blogissaan:
http://blogs.helsinki.fi/hy-ruralia/2013/09/10/luomu-myotatuulessa/
Quote
Tarkkaavainen autoilija on tänä kesänä havainnut puna-apilaviljelysten lisääntyneen teidenvarsipelloilla. Ne kertovat luomutuotannosta: viljelijät sitovat ilmakehän typpeä uuden kasvukauden tarpeisiin ja kasvattavat siementä uusien apila-alojen kylvämiseksi. Koko maassa luomuviljelyala on kasvussa, kuten kulutuskysyntäkin. Valtiovalta on ensimmäistä kertaa asettanut tuotantotavoitteet kotimaiselle luomulle ja hallitusohjelma suosii luomuruokaa. Myös kuntapäättäjien ajattelussa on havaittavissa kehitystä luomumyötämielisyyden suuntaan.

Jostain syystä Siiskonen ei esitä mitään lukuja asiasta. Numerot antas niinku paremman käsityksen tuosta kasvun voimasta...

Tilanne on Siiskosen mukaan niin hyvä, ettei vastarinnankaan kanssa enää kamppailla:
Quote
Me, jotka olemme tehneet työtä luomun eteen kaksi-kolmekymmentä vuotta, olemme nyt uuden tilanteen edessä: vastarinnan kanssa kamppailun sijaan otamme vastaan yhteistyötarjouksia. Pienestä edelläkävijöiden joukosta on kasvamassa varhainen enemmistö. Vaikka valtavirtaistumiseen on vielä matkaa, on suomalainen luomu nyt uudessa ja lupaavassa kehitysvaiheessa.

"Varhainen enemmistö"!? Siiskonen taitaa nähdä, että maabrändityöryhmän tavoite "vuoteen 2030 mennessä vähintään puolet tuotannosta olisi luomua"´saavutetaan jo piakkoin. No, ei hän ehkä tuota tarkoita mutta voisi hän kyllä selkeämmin kirjoittaa, jos hän itse tietää mitä tarkoittaa.


Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 25.09.13 - klo:18:15

Elinkeino voi vaikuttaa luomun tutkimusohjelmaan (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/elinkeino-voi-vaikuttaa-luomun-tutkimusohjelmaan-1.47561)

Voivatko muut vaikuttaa? Voisimmeko me, eli yhdistys? 

Emmekö me - nyt 10 vuoden jälkeen - ole eräänlainen "luomutoimija"? ;D

Vakavammin: onko siis ko. laitoksella ylipäänsä pula järkevistä tutkimusaiheista? Kun "sisäänrakennettuna" on vaatimus, että luomun kannalta negatiivisiin tuloksiin ei oikeastaan saa tulla?

(Teologisessa tiedekunnassa osataan nykyisin sietää hyvinkin kriittisiä ääniä, miten lienee Luomuinstituutissa ...)
 
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 23.10.13 - klo:06:15
Ja tällaista tämä tunnustuksellisuus sitten teettää. Kun Luomuinstiuutin johtaja, professori Pirjo Siiskonen sitten artikkelissan "Mitä on luomu?" (http://yle.fi/uutiset/pirjo_siiskonen_mita_on_luomu/6863624) vetoaa tieteeseen, tapahtuu se tällä tavalla:

Quote
Ravitsemuksella ja terveydellä on yhteys. Tutkimuksen tehtävä on osoittaa, millainen yhteys syömillämme torjunta-ainejäämillä, lisäaineilla ja niiden yhdistelmillä on mm. allergioihin ja suolistosairauksiin. Tutkimustuloksia odotellessa kannattaa tehdä mahdollisimman turvallisia ruoan ostopäätöksiä ja valita lähellä tuotettua luomuruokaa.


Tuosta tulee kyllä etsimättä mieleen toinen tunnustuksellien tiedekunta, ja teologi vetoamassa "Pascalin vaakaan" (http://fi.wikipedia.org/wiki/Pascalin_vaaka) ... 8)

Suostuttelua / viekottelua luomun ostamiseen on tässäkin:

Quote
Tavanomaiseksi nimetty tuotantotapa taas käyttää kemiallisia torjunta-aineita ja keinolannoitteita ja jalostetuissa elintarvikkeissa saa käyttää keinotekoisia lisä- ja väriaineita, geenimuuntelua ja säteilytystä.

Siinä vedotaan tiettyihin pelkoihin, ja johdetaan harhaan. Faktat (jotka varmasti Siiskosella on tiedossaan - tai ainakin pitäisi olla):

- Suomessa ei ole ensimmäistäkään muuntogeenistä elintarviketta myynnissä
- koko EU:ssa säteilytys on kielletty, mausteita lukuunottamatta

Myyntipuhetta, harhaanjohtamista ("hyvän asian puolesta"?) on tämäkin:

Quote
Luomu on myös ainoa valvottu ruoan tuotantotapa.

Siitä saa helposti käsityksen, että luomuun voisi sitten kaikissa suhteissa luottaa. Mutta kun tämä valvonta tarkoittaa vain ja ainoastaan, että varmistetaan tuotteen olevan luomua, ei mitään muuta. (Miten sekään onnistuu, on toinen juttu (http://www.ruokatieto.fi/uutiset/ruokahuijauksia-suitsittava-poliisin-voimin-eussa)).Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 25.01.14 - klo:14:50
Tämä on kiitettävää avoimuutta:

Tutkittua tietoa luomusta – kaikille avoimet luennot (http://www.muc.fi/tapahtumat/luennot-ja-seminaarit/luennot-2014/tutkittua-tietoa-luomusta)

Lopussa on maininta:

Quote
Luentoja voi seurata myös verkon välityksellä, ks. ohjeet etäosallistumiseen: luomuinstituutti.fi/koulutus/tutkittua-tietoa-luomusta

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!

Pystyykö keskusteluun myös osallistumaan etäältä, se ei ihan selvinyt.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Jarrumies on 01.02.14 - klo:19:21
Tämä on kiitettävää avoimuutta:

Tutkittua tietoa luomusta – kaikille avoimet luennot (http://www.muc.fi/tapahtumat/luennot-ja-seminaarit/luennot-2014/tutkittua-tietoa-luomusta)

Lopussa on maininta:

Quote
Luentoja voi seurata myös verkon välityksellä, ks. ohjeet etäosallistumiseen: luomuinstituutti.fi/koulutus/tutkittua-tietoa-luomusta

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!


Ensimmäisenä luennoitsijana onkin tuttu nimi:

Quote
Aika: joka toinen tiistai klo 9.00–9.30, jonka jälkeen mahdollisuus keskusteluun. Luomuiset aamukahvit tarjolla klo 8.30–9.00.

4.2.  Research needs for organics in Europe (Unica, auditorio)
 FiDiPro professori Carlo Leifert, University of Newcastle, UK

Carlo Leifert on ostettu Suomeen selvittelemään miten luomun pieniä satotasoja saataisiin nostettua.

Leifertin "track record" ei ole mairitteleva. Luomulakon sivuilla on valaiseva juttu Leifertin aiemista tekemisistä:
http://luomulakko.blogspot.fi/2013/11/luomuinstituutille-miljoonapotti.html

Tuottavan maan palstoilla Leifertiä on käsitelty useammankin kerran aiemmin:
http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=541.msg4706#msg4706

Tässä vielä Tekesin juttu asiasta:
http://www.tekes.fi/nyt/uutiset-2013/tekes-rahoittaa-11-kansainvalista-fidipro-tutkimusprojektia/
Quote
FiDiPro Professori Carlo Leifert, Newcastlen yliopisto, Englanti
Suomalainen vastuutaho: Helsingin yliopisto, professori Juha Helenius ja MTT, erikoistutkija Helena Kahiluoto
Tutkimusprojekti: Luomutuotannon kestävä tehostaminen ja luomuarvoketjujen kehittäminen (GrowOrganic)

Hanke tunnistaa tekijöitä, jotka estävät tai edistävät koko luomuarvoketjun kestävää muutosta ja sopeutuvuutta kysyntään, markkinoiden vaihteluun ja ympäristömuutokseen. Samalla tutkimus valottaa ruokaturvan kannalta tärkeää yleistä kysymystä ruokaketjujen ”sitkeydestä” eli resilienssistä. Yhteistyössä yritys- ja yhteisökumppaneiden kanssa hanke määrittää luomutuoteketjut, joilla on kasvupotentiaalia. Näiden kestävän kasvun edistämiseksi hanke alkutuotannon tuotantoteknologiaan kohdistuvalla tutkimuksella ratkoo luomun tuottavuuden pullonkauloja. Hanke kehittää tuottajien verkostoyhteistyön malleja tuoteketjun toimitusvarmuuden hallintaan sekä hävikkikynnyksen ylittämiseen koti- ja vientimarkkinoilla. Kierrätyslannoitteet, uusiutuva energia ja rehuomavaraisuus ovat hankkeessa korostuvia teemoja. Hanke käyttää sekä määrällisiä että laadullisia tutkimusmenetelmiä. LuomuKasvu-hanke on merkittävä panostus luomun osaamisen kehittämiseksi Suomessa.

Hankkeeseen osallistuu 17 yhteisöä ja yritystä. Yhdessä kumppaneidensa kanssa hanke tuottaa sellaista julkista tietoa, joka edistää luomutuotannon ja luomualan yritysten menestymisen edellytyksiä. Hankkeen verkkosivut ovat osoitteessa www.luomuinstituutti.fi➦.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 02.02.14 - klo:07:13
Ainakin Pro Luomun Marja-Riitta Kottila uskoo (http://proluomu.fi/luomun-edut-jaivat-nakematta-ravitsemussuosituksissa/), että Leifert tekee sen:

Quote
"Totta on, että luomun kestävyyshyötyä nakertavat pienemmät sadot. Onneksi niiden suuruutta ei määrätä luomusäädöksissä, vaan satotaso nousee nykyisestä uuden tiedon, teknologian ja oppimisen kautta. Niin uskon ja mikäs on uskoessa, kun juuri on pyörähtämässä käyntiin pääosin Tekesin rahoittama viisivuotinen LuomuKasvu-hanke."

Niinpä niin. Raamatun kirjeessä heprealaisille ja minun opettelemassani katekismuksessa kerrottiin, mitä usko on:

Quote
"Mutta usko on luja luottamus siihen, mitä toivotaan, ojentautuminen sen mukaan, mikä ei näy."

Nyt tässä luomuasiassa ollaan kuitenkin hyvin konkreettisesti maanpäällisissä kysymyksissä. Vaikka projekti on aika pitkäkestoinen (5 vuotta), niin kaiketi sen aikaa pysyy korvan takana, mitä nyt odotettiin ja tavallaan luvattiin.

Sitten 5 vuoden päästä voi esittää kysymyksen: kuinkas sitten kävikään? Nousivatko satotasot?
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 06.02.14 - klo:07:42
Luomulakkokin toi esille kysymyksen, että mitkä ne olivatkaan tämän Leifertin saavutukset. (http://luomulakko.blogspot.fi/2014/02/luomuinstituutti-sai-huippuosaajan.html?m=1)

Sitä lukiessa, ja asian uudelleen täältäkin ja myös muilta sivuilta läpikäytyäni, tällaiseksi tuli minun ennustukseni asiasta:

jonkun vuoden päästä Luomuinstituutti julkaisee lehdistötiedotteen, että nyt asiassa on projekti tehnyt todellisen läpimurron, luomusadot ovat Suomessa (helposti) nostettavissa kaksinkertaisiksi. Asiaa koskeva tutkimusraportti on vielä viimeisteltävänä, mutta ilmestyy kohta. (Tiedote julkaistaan myös englanniksi!)

Ainakin Turun Sanomat tekee asiasta ison jutun, haastatteluineen. Ja Länsi- ja Itä-Savon lehdet.

Sitten: raportti ei koskaan ilmesty. Asiaa koskeva yleispiirteinen nettisivu ilmestyy kyllä Luomuinstituutin palstalla. Leifert matkustaa kotiin.

Tike/Matildan tilastot jatkavat yhtä pitkästyttävän yllätyksettöminä kuin ennenkin. Luomututkimukseen vaaditaan lisää rahaa (vaikka sillä perusteella, että em. projekti oli lupaava, mutta vielä kesken). Netissä väitetään Leifertin (tai projektin) osoittaneen, että luomusadot Suomessa ovat yhtä hyviä kuin tavanomaiset. Suomeksi ja englanniksi.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 06.02.14 - klo:14:54
Tuli vielä mieleen. Ja aika vahvana.

Jos nk. "luomuala" on noin varma tulevasta, tutkimuksen kautta saatavasta menestyksestä - miksei se itse kustanna tätä tutkimusta?

Nyt asian menee niin päin, että valtio tukee Pro Luomua jne. Raharikkaat, eri kirjaimiset "ryhmät" ovat kyllä mukana, ja laittavat jotain rahaa asiaan nekin, tiettävästi. Mutta kai lähinnä markkinointiin.

Mutta paljonko sijoittavat nämä firmat/koalitiot tutkimukseen? Jos ongelma on - kuten Kottila myöntää - tämä huonompi sato, niin eikö asiassa olisi helppo edetä myös rahalla?

Mikseivät ne - ja kansainväliset suuret luomuketjut ym. ym. - perusta yhdessä suurta "Luomusantoa", joka sitten kehittäisi ratkaisut mahdollisiin ongelmiin? Kuten tämä tuottavuus. Ilman veronmaksajien rahoja, omalla riskillä?
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 21.03.14 - klo:16:22
Mitähän tässä nyt sitten oli?

Luomuinstituutin FiDiPro-hanke siirtyy uuteen valmisteluun (http://luomuinstituutti.fi/luomuinstituutin-fidipro-hanke-siirtyy-uuteen-vaiheeseen/)

"20.3.2014

Luomuinstituutin FiDiPro-hankkeessa on uusi vaihe. Hankkeeseen kutsuttu professori Carlo Leifert on perunut tulonsa tehtävään. Helsingin yliopisto ja MTT aloittavat Innovaatiorahoituskeskus Tekesiä kuultuaan uuden FiDiPro-hankehakemuksen valmistelun. "

***

Aika etsimättä tulee tietysti ajatus, että tässä uudessa tilanteessa olisi sellainenkin mahdollisuus, että, ottaen huomioon valtiontalouden ankarat säästöpaineet ...
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Jarrumies on 21.03.14 - klo:21:22
Merkillepantavaa on, ettei  Leifertin perumisen syitä mitenkään selvitelty tuossa.
Kiusallinen tilanne Luomuinstituutille.

LuomuKasvu-hankehan oli jo alkanut kuten seuraavasta selviää:

http://luomu.fi/kirjoitus/osa-aikainen-oliivinviljelija-tutkii-luomun-kasvunakymia/3/

Sivun sisältö on näköjään poistettu mutta teksti löytyy vielä google välimuistista. Ote:
Quote
13.3.2014 Pro Luomu

Osa-aikainen oliivinviljelijä tutkii luomun kasvunäkymiä

Luomuinstituutissa alkoi alkuvuodesta laaja LuomuKasvu-tutkimushanke, jota vetää alan eurooppalainen huippunimi, professori Carlo Leifert.  

FiDiPro-pestillä Suomeen saadun Leifertin varsinainen leipätyö on Newcastlen yliopistossa, jossa hän toimii luomumaatalouden professorina. Mies istuu myös puutarha-alan tutkimukseen ja kehittämiseen erikoistuneen Stockbridge Technology Centren tieteellisessä johtoryhmässä.

Työsarkaa professorilla riittää. Luomuinstituutin mittavan hankkeen lisäksi Leifert vetää kahta suurta EU-projektia, joissa kehitetään kasvintuotannon ja karjatalouden resurssitehokkuutta ja kestävyyttä. Ehtiväinen herra on mukana myös tutkimuksessa, joka keskittyy vähemmistöviljojen kuten speltin, emmervehnän ja rukiin tuotantomenetelmien parantamiseen.

Tutkimus sparraa alan kasvua

Vuoteen 2018 asti kestävää LuomuKasvu-hanketta Carlo Leifert ohjaa ja koordinoi sekä paikan päällä Suomessa että etänä saarivaltakunnasta käsin.

Pääosin Tekesin rahoittaman, yhteensä 2,25 miljoonan euron budjetilla pyörivän tutkimuksen tavoitteena on kehittää luomutuotteiden saatavuutta, laatua ja tuotteistamista Suomessa. Lisäksi hankkeessa testataan ja kehitetään luomuun soveltuvia viljelymenetelmiä ja kierrätyslannoitteita.

Leifert odottaa LuomuKasvu-hankkeen teettävän kovaa työtä, mutta tarjoavan myös mukavia elämyksiä.

– Hauskaa on se, että hankkeessa on tarkoitus tehdä tiivistä yhteistyötä suomalaisten luomuviljelijöiden ja -kasvattajien kanssa. Odotan oppivani jotain maanviljelystä itselleni uusissa maaperä- ja ilmasto-olosuhteissa, hän kertoo.

Saa nähdä tuleeko Leifert näihin kahteen seminaareihin, joihin hänet on jo merkitty:

http://proluomu.fi/luomuelintarvikepaiva/

Quote
Is organic food healthy? professor Carlo Leifert, Newcastle University (UK)
Building the organic range for Tesco, professor Carlo Leifert, Newcastle University (UK

Ja tähän "tieteelliseen seminaariin", jossa on myös Denis Lairon, joka teki Nuutilan arvostaman metatutkimuksen luomun ravintoarvoista:

http://luomu.fi/wp-content/uploads/2014/02/Scientific_Seminar_on_Organic_Food_2014_programme_preliminary.pdf

 
Quote
Current trends of organic food research – Chair: Professor, Director Pirjo Siiskonen
9:15–10:00 Professor Carlo Leifert, University of Newcastle: Effect of organic food production methods on food quality and safety
Discussion
10:15–11:00 Emeritus Research Director at INSERM, Dr Denis Lairon, INSERM/INRA, Marseille: Organic foods : quality, consumption patterns of French adults and health indexes

Ks. myös:
http://luomu.fi/tapahtuma/tulossa-scientific-seminar-on-organic-food-mikkelissa-marraskuussa-2014/

Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Jarrumies on 25.03.14 - klo:20:26


Keskiviikkona 26.3.2014 eduskunnan Kansalaisinfossa Luomuinstituutin luomututkimusohjelman julkistamistilaisuus klo11.45-13.15.

Menkää käymään. Kansalaisinfo on eduskunnan uudessa lisärakennuksessa.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 27.03.14 - klo:08:42
En päässyt kyseiseen tilaisuuteen. Tai oikeastaan, tunnustetaan, en halunnut mennä - koska arvioin, ettei tuohon puoleentoista tuntiin oikeastaan mahdu paljon muuta kuin "kalvosulkeiset", kahvit ja kiitospuheet, tuskinpa mitään keskustelua (saatoin erehtyä). Mutta nyt siis:

Kansallinen luomututkimusohjelma 2014–2018 julkistettu (http://luomuinstituutti.fi/kansallinen-luomututkimusohjelma-2014-2018-julkistettu/)

Itse suunnitelma on kyllä suht. tiivis, mutta silti 39 sivua, eli tutustumiseen menee kyllä hiukan aikaa, eli ei vielä varsinaisia kommentteja.

Yhteen seikkaan jo kyllä heti selatessani kiinnitin huomiota. Marja-Riitta Kottilan toivoma ja esille ottama (ks. edellä 02.02.14) luomun satotason nosto kyllä vilahtaa siellä täällä, mutta jotenkiin ikäänkuin ohimennen. Se ei tunnu ko. ohjelmassa olevan mitenkään pääroolissa.

Siellä on kyllä tällainen kohta ...

Quote
Satotason kestävä kohottaminen: Satotason kohottaminen voi parhaimmillaan tuottaa ympäristö- ja taloustehokkuutta, kunhan se asetetaan tietoiseksi tavoitteeksi.

... mutta kun sitä ei tunnuta ohjelmassa tällaiseksi "tietoiseksi tavoitteeksi" astetettavan. Koska siinä se sitten oikeastaan olikin, tuon maininnan varassa.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 27.03.14 - klo:10:42
Onko tuo satotasosta "sordiinolla" puhuminen tietoinen valinta? Ettei asiasta sitten koskaan joudu "tilille", näin, kun ei oikeastaan mitään luvattukaan?

Spekulointia: asetettiinko Leifertiin juuri tässä suhteessa liian suuria toiveita, eli luotiin hänelle "paineita". Ja hän lopulta jänisti - ettei joudu uudelleen pilkan kohteeksi kuten v. 2007 jälkeen enemmän tai vähemmän joutui?
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Tarkkailija on 27.03.14 - klo:18:17

Kansallinen luomututkimusohjelma 2014–2018 julkistettu (http://luomuinstituutti.fi/kansallinen-luomututkimusohjelma-2014-2018-julkistettu/)

Itse suunnitelma on kyllä suht. tiivis, mutta silti 39 sivua, eli tutustumiseen menee kyllä hiukan aikaa, eli ei vielä varsinaisia kommentteja.

Itsekin pikaisesti luin tuon läpi ja olihan se melkoista liirumlaarumia ja tietenkin ihmetyttää se, että ilmeisesti näistä edellisistä luomututkimushankkeista (1992-95, 1997-?, 2002-2006) ei ole jäänyt mitään käteen, vai arvioitiinko noissa vain mahdollisia tutkimuskohteita, mutta mitään ei tutkittu? Eipä tuostakaan saanut mitään selkoa.

Nk. vaihtoehtoväki on aina ensimmäisenä kyseenalaistamassa tutkimuksia, jos mukana on ensimmäistäkään teollisuuden edustajaa tai sellaista, jolla on vaikkapa vain kaukaisen sukulaisen kautta mitään taloudellista intressiä tutkimuksen kanssa, niin sivulla 35 on aika monta luomusta rahaa saavaa tahoa, jotka on tavalla tai toisella kytketty luomututkimusohjelmaan, niin eikös tuo nyt herätä mitään intohimoja kenessäkään?

Ja nämä tällaiset arvailut ja mahdolliset vihjailut olivatkin sitten pakollista luomuhuttua (s. 24):

Quote
Tavanomaisessa kasvintuotannossa käytetään erilaisia torjunta-aineita ja torjunta-aine-
jäämät viljassa ja kasviksissa ovat mahdollisia. On syytä olettaa, että torjunta-ainejäämillä
on haitallisia vaikutuksia ihmisten terveyteen. Haitallisista ympäristövaikutuksista tutkit-
tua tietoa on jo käytettävissä.

Ja heti perään kerrotaan, että tavanomaisessa tuotannossa antibiootteja syötetään eläimille ruuan mukana (Suomessako?), mutta  luomussa käyttö on rajoitettu ja on oikein varoajoin säädelty.

Eli verrataan luomua sellaisen maan tuotantotapoihin, jossa ei ole esim. eläinsuojelulakia tuotantoeläimien suojana ja tuottajat voivat vain mennä ruokakauppaan antibiootteja ostamaan ja syöttävät niitä sitten oman tietämyksensä perusteella eläimille. Mutta Suomessa?

Aika masentavaa huttua kaikenkaikkiaan, joten mitähän saadaan sitten tämän monitieteellisen, big sciencen ulkopuolelle jäävän tutkimusohjelman kautta aikaiseksi, niin sitä jään suuren innoituksen vallassa odottamaan.Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 05.04.14 - klo:06:47
Tällaisella filosofialla ja tällaisin odotuksin Luomuinstituutissa ollaan siis liikkeellä:

Puhtauden filosofiaa (http://blogs.helsinki.fi/hy-ruralia/2014/04/04/puhtauden-filosofiaa/)

Quote
Elämä opettaa uusia asioita ja avaa uusia näkökulmia, yllättää. Pitää kulkea silmät auki ja kuunnella – paitsi sydäntään – myös sitä, mitä muut sanovat. Ajan kanssa – puhtauden filosofian olennaiseksi osaksi on minulle muodostunut luomu – ja siihen liittyvä tutkimustyö. Tätä en kyllä aavistanut silloin, kun vanhempani ottivat minut mukaansa iltaisin laboratorioon, jo sylivauvana. Mitä sain perimässä ja mitä teki ympäristö, niiden vaikutukset sisäistää vasta myöhemmin, osaa nähdä, arvostaa ja kunnioittaa. Luomuun liittyvä tutkimustyö liittyy vahvasti ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin ja sen merkitys aletaan vasta aavistaa. Paljon uutta ja ennakkoluulotonta tieteellistä tutkimusta tarvitaan. Todellisen ihmetyksen aiheutti alkukeväinen Italian lomamatka: mehiläispesiä oli lukuisasti autostradojen varrella: ”Tuota hunajaa en minä ainakaan halua!” Voimme olla todella ylpeitä uudesta omasta Luomuinstituutistamme!

[...]

Joku sanoi minulle, että vanamo ei tuoksu – mutta taiteilija voi nähdä, kuulla ja ymmärtää sellaista, mitä muut eivät näe ja taiteen avulla nämä tuntemukset voivat välittyä myös muille. Tätä näkemisen ja ymmärtämisen kykyä tutkijatkin tarvitsevat, edetäkseen rohkeasti, luovasti, puhtaasti ja ennakkoluulottomasti kohti tieteellisesti todennettua totuutta, kohti terveellisempää ja puhtaampaa maailmaa.

Intuiota ja innostavia visioita toki kaikessa tutkimuksessakin tarvittaan, se on ihan OK. Mutta jotenkin tuntuu oudolta tuo varmuus siitä, että juuri luomututkimuksessa olisi odotettavissa jotain mullistavaa, jonka "merkitys aletaan vasta aavistaa". Tietysti myös se usko, että "ennakkoluuulottomalla" tutkimuksella löydettäisiin jotain, joka tukisi juuri nimenomaisesti (vanhoihin) ennakkoluuloihin perustuvaa viljelytapaa.
 
(Tuo Italian autostradojen vieressä oleviin mehiläispesiin viittaaminen on muuten harhaanjohtamista. Kyseiset mehiläispersät saattavat ihan hyvin olla luomupesiä. Ei luomumääräyksissä sanota mitään autostradoista. Eikä Luomuinstituutuilla ole mitään ansiota siinä, ettei meillä ole mehiläispesiä autostradojen vieressä.)

Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 08.04.14 - klo:16:34
Onko tuo satotasosta "sordiinolla" puhuminen tietoinen valinta? Ettei asiasta sitten koskaan joudu "tilille", näin, kun ei oikeastaan mitään luvattukaan?

Ainakaan tässä Luomuninstituutin listassa ...

Alkutuotantotutkimus (http://luomuinstituutti.fi/tutkimus/alkutuotantotutkimus/)

... ei ole yhtään otsikkoa, joka viittaisi satotasoon.

Myös "Edistystä luomutuotantoon" on hanke, jolla yritetään saada  Pohjois-Pohjanmaan viljelijöitä innostumaan luomusta, siinäkään ei ole kyse luomun edistymisestä satotasossa.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 29.04.14 - klo:06:23

Kuten tiedämme, kaikenlaisessa tutkimuksessa voidaan saavuttaa yllättäviä ja hyödyllisiä tuloksia, ja näin saattaa tietysti käydä tämänkin hankkeen kohdalla:

Pikamenetelmiä luomutuotteiden alkuperän ja aitouden valvontaan (http://luomu.fi/kirjoitus/pikamenetelmia-luomutuotteiden-alkuperan-ja-aitouden-valvontaan/2/?ref=etusivu)

Mutta ihan näin arvioituna sitten kyllä tulee mieleen, että onko juuri tuon asian selvittäminen kiireellisimpiä ruokaa koskevia tutkimushankkeita? Vielä nykymaailmassa, sen mukaan, mitä FAO tästä maailmasta kertoo?
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 22.05.14 - klo:06:32
Hesari kertoo tänään Viikin koetilasta, ja muun ohella suunnitelmista tutkia luomuviljelyä 10 hehtaarilla.

Projektin nimi on Grow Organic, ja sen vetäjäksi on kaavailtu - Carlo Leifertia!

Eikö asiassa ole vai eikö vain suomalaisten mieleen millään tule muita nimiä? Edellä kuvatun Luomuinstituutin soutamisen ja huopaamisen jälkeenkään? *)

PS. Samassa artikkelissa, erään toisen hankkeen yhteydessä kirjoitetaan:

"Fosforin on laskettu loppuvan maailmassa 50 vuodessa."

No, tulihan sitten tarinaa kierrätyksestä, mutta tuollaisenaan asia olisi niin, että HS kertoo kulttuurisivuilla huomaamattomasti, että ihmiskunnan tarinan on laskettu päättyvän puolen vuosisadan päästä. Kymmenisen vuotta sen jälkeen kuin toisaalla samassa lehdessä kerrotut ilmastolain mukaiset päästövähennykset on Suomessa saavutettu.

___________________

*) vai onko kyseessä sama Luomuinstituutin hanke, mutta HS:n toimittajalla vain ei ole tietoa, että Leifert perui tulonsa? Vai onko Leifert perunut perumisensa?
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 01.07.14 - klo:15:08
Tampereen yliopiston julkaisemasta Aikalainen-lehdestä (6/2014): (http://aikalainen.uta.fi/2014/06/06/viljelyneuvoja-suoraan-pellolle/)

Quote
"Tutkijat näkivät maanviljelijöillä iPhoneja ja edistyksellistä biodynaamista viljelyä, mutta toisaalta taas hyvin perinteistä kylähierarkiaa, jossa uskonnolliset mentorit olivat korkeassa asemassa.

– Uusi ja vanha todellakin kliseenomaisesti kohtaavat Intiassa, Markku Turunen sanoo."
(lihav. HJ)

Samaa juttua ja samaa (lihavoitua) ajatusta tarjoaa UTA maailmalle englanniksikin. (http://researchandstudy.uta.fi/2014/06/25/farming-tips-sent-to-the-fields/)
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 28.08.14 - klo:07:59
Jos Suomessa tehdään tällainen valtava tutkimuslaitosten fuusio ...

MTT, Metla, RKTL ja Tiken tilastot yhdistyvät Luonnonvarakeskukseksi 1.1.2015 (https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/mtt/mtt/esittely/luonnonvarakeskus)

... (jota asiaa on kyllä lehdistössä kritisoitukin) niin jotenkin kyllä tätä taustaa vasten tuntuu aika merkilliseltä, että sitten ihan erillisenä meillä yhä on ja jatkaa Luomuinstituutti.

Mihin nyt vertaisi? No, jos meillä kaupan alalla muodostettaisiin tällainen supertutkimuslaitos, kohteenaan kaikki ulkomaan- ja tukkukaupasta vähittäiskauppaan - ja sitten meillä olisi ihan oma tutkimuslaitoksensa paneutumassa nakkikioskien moninaiseen problematiikkaan?
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 29.08.14 - klo:06:56

Kuten tiedämme, kaikenlaisessa tutkimuksessa voidaan saavuttaa yllättäviä ja hyödyllisiä tuloksia, ja näin saattaa tietysti käydä tämänkin hankkeen kohdalla:

Pikamenetelmiä luomutuotteiden alkuperän ja aitouden valvontaan (http://luomu.fi/kirjoitus/pikamenetelmia-luomutuotteiden-alkuperan-ja-aitouden-valvontaan/2/?ref=etusivu)

Mutta ihan näin arvioituna sitten kyllä tulee mieleen, että onko juuri tuon asian selvittäminen kiireellisimpiä ruokaa koskevia tutkimushankkeita? Vielä nykymaailmassa, sen mukaan, mitä FAO tästä maailmasta kertoo?

Tämän uutisen mukaan ...

How to prevent organic food fraud (http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-08/acs-htp082714.php)

... asiassa olisi sitten onnistuttukin. Mutta kyllä nuo edelliset tuumailuni ja kysymys jäävät edelleen voimaan. Kun tuokin onnistuminen oli vasta "hyvä lähtökohta", ja asia siis vaatisi lisää tutkimusta, ja siihen tietysti lisää rahaa.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 08.11.14 - klo:05:23

Tämän selostuksen mukaan ...

Terveysnäkökulma monitieteisen luomututkimusseminaarin yhdistävä tekijä (http://luomu.fi/kirjoitus/terveysnakokulma-monitieteisen-luomututkimusseminaarin-yhdistava-tekija/2/)

... kyseisen seminaarin anti oli yllätyksetön ja käytännössä vähäinen. Katsotaan, onko siinä kommentoitavaa, jos/kun ko. esitykset tulevat luvatusti Luomuinstituutin "materiaalipankkiin".

Erityisesti odottelen, josko tämä esitys tulee ko. "materiaalipankkiin", kirjoittaja/esitelmöitsijä on siitä jo useita versioita aiemmissa tilaisuuksissa esittänyt - ja uskollisesti "pantannut" sitä eli ei julkaissut missään netissä:

Quote
Seminaarin päätti erikoistutkija Helena Kahiluodon (MTT) puheenvuoro globaalista ruokakriisistä ja luomutuotannon mahdollisuuksista vähentää ympäristökuormaa ja tuottaa ruoka energiatehokkaasti ja kestävästi maailman yhä kasvavalle väestölle.

Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 20.11.14 - klo:12:19
Kun tiede ei tunne valtakunnanrajoja, niin tavallaan sitä nyt odottaisi, että Luomuinstituutin tiedeväki ottaisi kantaa tähän Ruotsin SLU:n professorien esille tuloon (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/ruotsalaistutkijat-tyrmäävät-luomun-1.74875). Ja heidän argumentteihinsa, kohta kohdalta.

Myyntiä edistävän organisaation kohdalla "viisas" vaikeneminen olisi varmaan paras strategia. Mutta eihän Luomuinstituutti ole (pelkästään) tällainen? Eihän?


PS. klo 13:50: Ainakaan tälllaista kannanottoa ei vielä löydy heidän nettisivuiltaan. Voi tietysti olla tulossa. - Nyt sitten Helena Kahiluodon esitys lopulta oli siellä instituutin "materiaalipankissa". Jatkan siitä asiasta - esitykseen tarkemmin tutustuttuani - kuitenkin toisaalla.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 21.11.14 - klo:15:00
Nyt sitten Helena Kahiluodon esitys lopulta oli siellä instituutin "materiaalipankissa". Jatkan siitä asiasta - esitykseen tarkemmin tutustuttuani - kuitenkin toisaalla.

Enpä jatkakaan. Sillä tästä Kahiluodon esityksestä ...

http://luomuinstituutti.fi/wp-content/uploads/sites/2/2014/11/Global_food_crisis_and_organics_Kahiluoto_SOFI2014.pdf

... ei kertakaikkiaan saa mitään selvää. Ja varsinkin se on "kliinisen" puhdas sellaisesta tarkastelusta, jossa vertailtaisiin luomun ja tavanomaisen tuottoja hehtaarilta.


PS: 22.11.14 klo 15:30: Jatkoinpas kutenkin. Lähetin Kahiluodolle (pienellä tiedoksi-jakelulla) tiedustelun, mitä ihmettä hän oikein asiassa väitti.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 23.11.14 - klo:14:52
Kun tiede ei tunne valtakunnanrajoja, niin tavallaan sitä nyt odottaisi, että Luomuinstituutin tiedeväki ottaisi kantaa tähän Ruotsin SLU:n professorien esille tuloon (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/ruotsalaistutkijat-tyrmäävät-luomun-1.74875). Ja heidän argumentteihinsa, kohta kohdalta.

Eikö tässä olisi paikka, että ko. ruotsalaisprofessorit ja Luomuinstituutin tiedeväki kohtaisivat toisensa julkisessa väittelyssä? Tämä idea on ihan vapaasti vaikka FST:n (http://svenska.yle.fi/yle-fem) käytettävissä!
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 01.01.15 - klo:12:02
Jos Suomessa tehdään tällainen valtava tutkimuslaitosten fuusio ...

MTT, Metla, RKTL ja Tiken tilastot yhdistyvät Luonnonvarakeskukseksi 1.1.2015 (https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/mtt/mtt/esittely/luonnonvarakeskus)

... (jota asiaa on kyllä lehdistössä kritisoitukin) niin jotenkin kyllä tätä taustaa vasten tuntuu aika merkilliseltä, että sitten ihan erillisenä meillä yhä on ja jatkaa Luomuinstituutti.

Mihin nyt vertaisi? No, jos meillä kaupan alalla muodostettaisiin tällainen supertutkimuslaitos, kohteenaan kaikki ulkomaan- ja tukkukaupasta vähittäiskauppaan - ja sitten meillä olisi ihan oma tutkimuslaitoksensa paneutumassa nakkikioskien moninaiseen problematiikkaan?

Näin siinä sitten kävi, tänään (eli käytännössä huomenna) tämä Luonnonvarakeskus aloitti.

Eikä kenelläkään - paitsi täällä - tullut mieleen, että siihen hyvin olisi voinut liittää tuon Luomuinstituutinkin. No, täällä se idea on esitetty, ja se on tietysti toteutettavissa myöhemminkin.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 08.02.15 - klo:09:37

Mitä luomututkimukselta voisi odottaa? Voisiko odottaa jotain innovaatioita, uusia keksintöjä? Vaikka satotasoon liittyviä tai tuotteen laatuun tms.? Tai mihin vain, mutta sellaisia, joilla on yleistä merkitystä (jollaisia eivät ole mm. menetelmät tuotteiden "luomuisuuden" varmistamiseksi, vrt. edellä 29.04.14).

Mitä tällaisia innovaatioita on, sanokaamme, 100 vuoden aikana tehty? Joskus tuntuu, että luomussa kerskaillaan sillä yhdellä ja ainoalla "keksinnöllä", eli typensidonnalla, joka kuitenkin on jo periaatteessa muinaisten roomalaisten tekemä.

Tämä kysymys liittyy myös tiiviisti siihen monen "sovinnollisen" ajattelijan (vaikkapa Ilkka Herlinin) teoriaan, että myös luomuviljely voisi kehittyä. Missä määrin se voi? Mitä keksintöjä siinä voisi tehdä, siten että luomu kuitenkin pysyisi luomuna?
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 08.02.15 - klo:13:26
Jos nyt vaikka arvioidaan tuolta em. pohjalta tätä Kansallista luomututkimusohjelmaa 2014-2018 (http://luomuinstituutti.fi/wp-content/uploads/sites/2/2014/03/Luomututkimusohjelma_2014-2018.pdf), niin siellä kyllä tämä kohta menee näin:

Quote
4.2 Luomualkutuotanto

Luomualkutuotannon tieteellinen tutkimus kohdistuu luomuruoan ja -tuotannon pullon-kauloihin. Tutkimusaiheiden pohjana toimii TP-Organics 3 , jonka tavoitteena on 1. tehdä luomuruoka edullisemmaksi, 2. parantaa satotasoja, 3. parantaa sisäistä ja ulkoista laatua sekä aistinvaraisia ominaisuuksia, 4. ehkäistä elintarviketurvallisuusriskejä ja 5. saavuttaa merkittävät vähennykset ympäristö- ja sosiaalikustannuksissa.

Mutta mitä oletetetaan tuosta kaikesta saavutettavan vuoteen 2018 mennessä? Miten onnistumista asiassa sitten mitataan? *)

Tuon lisäksi on pari kohtaa (ilmastonmuutoksen hillintä, ravinteiden kierrätys), joiden voi katsoa olevan "yleishyödyllisiä". Mutta loput tutkimusaiheista tai kokonaisuuksista ovatkin sitten lähinnä tekemisissä sen kanssa, miten luomu saataisiin paremmin hyväksytyksi, sen imagoa parannettua jne. - sanalla sanoen, siis sitä myytyä paremmin.

______________

*) koska esim. uskalletaan ennustaa tapahtuvaksi se, että satotasojen parantuminen näkyisi virallisissa tilastoissa? Tai halpeneminen luomun hinnoissa? (Jotka hinnat tosin täytyisi mitata eli arvioida luotettavasti nyt, jotta vertailukohta olisi! Eli virallisesti - mitä ei ole yli 10 vuoteen tapahtunut (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=167).) Vaikka kummassakin (1,2) tavoitteessa voi olla kohtuuton vaatimus, että kaikki olisi jo tapahtunut vuoteen 2018 mennessä, niin tuloksena jo silloin pitäisi kai olla joku (kokeellinen) näyttö siitä, miten se tehdään, selkeä "tiekartta", miten asioissa Suomessa edetään? Mutta nuo kaksi tavoitetta ja niiden saavuttaminen ovat siis periaatteessa helpohkosti mitattavissa.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 10.02.15 - klo:05:56
Mutta tällaisissa aiheissa ne luomututkimuksen kärkihankkeet vaan näyttävät pysyvän:

Luomukin kiinnostaa väärentäjiä – alkuaineet paljastavat rikoksen (http://yle.fi/uutiset/luomukin_kiinnostaa_vaarentajia__alkuaineet_paljastavat_rikoksen/7792095)

Quote
Tutkijat varautuvat väärennettyyn luomuun. Meneillään on kansainvälinen tutkimushanke, jossa testataan ja kehitetään analyysimenetelmiä kasviperäisten luomutuotteiden aitouden varmistamiseksi.
[...]
Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti Mikkelistä on mukana kansainvälisessä Authentic Food -tutkimushankkeessa, jossa kehitetään menetelmiä luomutuotteiden aitouden testaamiseen. Analyysimenetelmän testaamisessa ja kehittämisessä on mukana 16 eri toimijaa 11 Euroopan maasta. Monitieteisessä tutkimusryhmässä mukana on muun muassa maatalouden ja alkutuotannon tutkijoita, elintarviketieteilijöitä, kemistejä ja valvonta- ja sertifiointiorganisaatioiden edustajia.

Sinänsä kyllä mielenkiintoista. Mutta jotenkin jostain alitajunnastani kuuluu esim. vihreiden yleinen syytös (erityisesti firmojen) GMO-tutkimusta kohtaan, että siinä olisi kyse vain bisneksestä ja ahneesta rahastuksesta. Eräällä tavalla tässä luomuväärennösten paljastamishankkeessa on kyse - juuri siitä samasta. *)

***

Sinänsä, tämä oli minulle uutta, en ole uskonut tämän olevan lannoitteiden osalta edes mahdollista, ainakaan näin ilmaistuna (lihav. HJ):

Quote
Luomun aitouden paljastaviin laboratoriotesteihin turvauduttaisiin vasta, kun olisi näyttöä luomuketjun tarkkailun pettämisestä ja edessä olisi oikeuskäsittely. Tuotteista etsittäisiin laboratoriossa jälkiä teollisista lannoitteista ja torjunta-aineista.

– Esimerkiksi kasvissa olevan typen osalta voidaan todeta, onko se peräisin eloperäisistä lannoitteista vai synteettisistä lannoitteista, ja näin hakea ero luomun ja tavanomaisen välillä, toteaa Särkkä-Tirkkonen.

Mihin tämä tarkkaan ottaen perustuu, varmaan meille myöhemmin kerrotaan. Voi tietysti olla, että kyse on vain suhteista ja pitoisuuksista, jolloin se ei olekaan niin kovin yllätyksellinen juttu, vrt. uutisemme (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=127).

_________

*) jos joku Monsanto kyttää viattomia ja vilpittömiä tavanomaisia viljelijöitä GMO-siemeniensä käyttämisessä, eikö ole yhtä lailla törkeätä, jos joku Ruralia kyttää viattomia ja vilpittömiä luomuviljelijöitä tavanomaisten viljelymenetelmien suhteen? Ettäs kehtaa! Ne on tulleet ohiajaneesta kuorma-autosta!  ;D (lisäys klo 14)
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Matti Pekkarinen on 10.02.15 - klo:07:41
Uskon, että jälleen asia hautautuu. Haluttiin vain nostaa esille väite, että luomuruoka on toisenlaista.
Ehkä keksivät taaaas biofotoniemissiospektrometrin? ks: http://keskustelu.skepsis.fi/Message/Message/344124


 Kunioitksella  (http://mattipekkarinen.net/Alma_Media.JPG)
Matti
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 10.02.15 - klo:12:44

Utelias ja tiedonhaluinen kun olen, niin lähetin asiasta sitten tämän tiedustelun:

Quote
Erikoissuunnittelija Marjo Särkkä-Tirkkonen
Ruralia-instituutti

Tiedoksi:

Toimittaja Susanna Pekkarinen
Yle Etelä-Savo


YLE:n tästä uutisesta 9.2.2015  ...


http://yle.fi/uutiset/luomukin_kiinnostaa_vaarentajia__alkuaineet_paljastavat_rikoksen/7792095

"Luomukin kiinnostaa väärentäjiä – alkuaineet paljastavat rikoksen"

... näistä lauseista ja lausunnostanne siinä ...

"Luomun aitouden paljastaviin laboratoriotesteihin turvauduttaisiin vasta, kun olisi näyttöä luomuketjun tarkkailun pettämisestä ja edessä olisi oikeuskäsittely. Tuotteista etsittäisiin laboratoriossa jälkiä teollisista lannoitteista ja torjunta-aineista.

– Esimerkiksi kasvissa olevan typen osalta voidaan todeta, onko se peräisin eloperäisistä lannoitteista vai synteettisistä lannoitteista, ja näin hakea ero luomun ja tavanomaisen välillä, toteaa Särkkä-Tirkkonen."

.. tulee sellainen vaikutelma, että nyt on keksitty analyysimenetelmä, jolla tuo synteettisistä lannoitteista tullut (ja kasvissa tietysti jo yhdisteenä oleva) typpimolekyyli pystyttäisiin tunnistamaan.

Meidän tähän asti saamiemme tietojen mukaan tämä olisi kuitenkin mahdotonta.

Jos nyt kuitenkin tällainen läpimurto on projektissanne tehty, olisimme uskaltaneet kysyä: miten tai ainakin suurin piirtein mihin perustuen (jos keksintö on vielä patentoimatta tms.) tämä tunnistaminen toimii?


Heikki Jokipii [jne.]

Jos tuo asia on ihan YLE:n uutisessa haluttu kertoa, asiassa ei liene mitään salattavaa?
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 11.02.15 - klo:06:55
Sain lyhyen vastauksen erikoissuunnittelija Marjo Särkkä-Tirkkoselta:

Quote
Perustuu stabiilien isotooppien analytiikkaan.

Eli kyse on menetelmästä, jota on käytetty esim. tässä (toisen asian) tutkimuksessa:

Stable isotopes of carbon and nitrogen in the study of avian and mammalian trophic ecology (http://www.nrcresearchpress.com/doi/abs/10.1139/z99-165#.VNriCS6Hu1s)

Tähän varmaan nyt tyydymme, ja odotamme sitten varsinaista raporttia.

Sen verran tuosta osaa uumoilla, että tulossa ei ole laitetta, jonka voisi asentaa (epäluuloisten) kuluttajien käyttöön marketin kulmaan. No, se tuossa uutisessakin kyllä jo sanottiin:

Quote
Luomun aitouden paljastaviin laboratoriotesteihin turvauduttaisiin vasta, kun olisi näyttöä luomuketjun tarkkailun pettämisestä ja edessä olisi oikeuskäsittely.

***

Tavallinen kuluttaja joutunee edelleen turvautumaan tuohon biofotoniemissiospektrometriin.  ;D
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Matti Pekkarinen on 11.02.15 - klo:11:15
Tuulesta temmatut

Kasvikunta ottaa hiilensä ilmasta (hiilidioksidina), ja typpensäkin välillisesti tuulesta, sillä maaperänkin typpi on alkujaan ilmasta. Ja todella hyvin sekoitettua, varsinkin näin ilmastonmuutoksen aikaan, kun äärevät sääilmiöt sekoittavat ilmaa kunnolla.
Näin ollen herää epäilys, että kerrotut eroavaisuudet olisivat kuitenkin vain sattumaa ja merkityksettömän pieniä eroja.  Tiivistelmän tosin vasta luin.

Sen mukaan siis HIILEN C13/C12 isotooppijakaumassa on eroja  C4-kasvien  (http://fi.wikipedia.org/wiki/C4-yhteytt%C3%A4minen) (joita on lähinnä tropiikissa) ja C3-kasvien (joita on kaikkialla) välillä.  (Tuo C3 ja C4 liittyvät yhteyttämisen yhteydessä syntyviin lyhytikäisiin hiiliketjuihin: hiiliatomien lukumäärään.)
Meri-C3-kasvien hiilen isotooppikoostumus todettiin olevan maakasvien C3- ja C4- tyyppien välimaastossa. (kai meressäkin on C4-kasveja. Eikö niitä tutkittu?)
TYPELLÄ isotooppisuhde N15/N14 riippuu tekstin mukaan siitä, millä tasolla ravintoketjussa ollaan. Ja lisäksi sijainnista ja ilmaston kosteudesta ja siitä, onko kyse lihan- vai kasvinsyöjästä ja merellisten petoelänten kohdalla, syökö eläin selkärankaisia vai selkärangattomia eläimiä.

Jäljelle jää ainakin kysymys: millä keinolla ja mekanismilla isotoopit valikoituvat, seuloutuvat toisistaan, ravintoketjussa. Perinteisestihän kemiassa sanotaan, että aineen ominaisuudet määräytyvät elektroniverhon mukaan, ja että yhdisteissäkin elektroniverho on ainut "toimija", sen ulkoelektronit nimenomaan.
Eri asia on tietysti pysymättömät isotoopit, mutta tässä on koko ajan puhuttu suhteellisen pysyvistä isotoopeista.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 19.02.15 - klo:07:19
Mitä tällaisia innovaatioita on, sanokaamme, 100 vuoden aikana tehty? Joskus tuntuu, että luomussa kerskaillaan sillä yhdellä ja ainoalla "keksinnöllä", eli typensidonnalla, joka kuitenkin on jo periaatteessa muinaisten roomalaisten tekemä.

Radiokeskustelussa (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=140.msg6484#msg6484) Jussi Tammisolan kanssa (Yle Puhe 18.2.15) Elisa Niemi väitti, että luomumenetelmät koko ajan kehittyvät, ja tavanomaisella puolellakin ollaan kuulemma niistä kiinnostuneita, ja mainitsi tästä esimerkkinä - typensidonnan!
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 21.03.15 - klo:08:24
Vaikka tämä Luomuinstituutti siis perustettiin, Ruralia-instituutti yhtäkaikki jatkaa luomututkimuksiaan:

Luomun talousvaikutukset selvitetään maakunnittain  (http://www.ucs.fi/index.php/91-luomun-talousvaikutukset-selvitetaan-maakunnittain)

Mikä tässä on työnjako (vai onko sitä ollenkaan)? Eivätkö tämän tyyppiset kysymyksenasettelut kuulu Luomuinstituutille:

Quote
Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa käynnistyneen hankkeen päätavoitteena on tarkastella luomutuotannon alue- ja kansantaloudellisia vaikutuksia Suomessa sekä selvittää tuotannon edistämiseen liittyviä tekijöitä. Pyrkimyksenä on tuottaa ja levittää uutta tietoa luomun merkityksestä niin työllisyydelle kuin taloudelle.

Luomuinstituutin omilla sivuilla kyllä mainitaan "yhteiskuntatutkimus" yhtenä osa-alueena. Sitten siellä myös on kohdassa "Tiedotteet" (http://luomuinstituutti.fi/kategoria/tiedotteet/)  myös tiedote tästä em. hankkeesta, mutta samoin tiedoin kuin edellä, so. Ruralian hankkeena, ei Luomuinstituutin.

Mutta jos tämä blogisti (http://blogs.helsinki.fi/hy-ruralia/2015/03/20/lahiruokaa-luomua-vai-jotain-ihan-muuta/#more-1701) Ruralia-instituutista on tuon tutkimushankkeen projektisuunnittelijana, kyllä ko. hanke näyttäisi olevan yhtä varmistetun "tunnustuksellinen" kuin silloin, jos se olisi ollut Luomuinstituutin hanke ... 


PS. Toinen asia. Hiukan outoa minusta, että yliopiston laitos tutkii jotain asiaa avoimella nettikyselyllä (sellainen se ainakin näyttää olevan). Miten on varmistettu otoksen edustavuus ym. tiedon laatu? No, ehkäpä asia on suunniteltu jotenkin.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 21.03.15 - klo:16:42

Väistämättä tietysti tulee mieleen myös tämä nakkikioskivertaukseni (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=674.msg5856#msg5856) edellä, jos tähän tapaan edelleen toimitaan, eli tätä luomututkimusta kuitenkin harjoitetaan tuohon tapaan, edelleen, siellä ja täällä.

Saammekohan kuulla kohta, että myös tällä LUKE:lla on oma luomuprojektinsa?
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 31.05.15 - klo:14:18
Eikä se sitten Mikkelissä tuohon Luomuinstituuttiinkaan jää, vaan sitten (ehkä hitusen alemmalla akateemisella tasolla) Mikkelin ammatikorkeakoulu järjestää tällaisia:

Luomu Road Show
Viesti luomusta oikein -hankkeessa järjestetään Luomu Road Show 15 paikkakunnalle  (http://www.mamk.fi/tutkimus_ja_kehitys/kestava_hyvinvointi/kaynnissa_olevat_hankkeet/luomuviestinta/luomu_road_show)

PS. Nyt, kun vielä on ehdotettu ja uumoiltu (HS tänään) että myös SYKE ja LUKE yhdistetään (http://www.hs.fi/politiikka/a1432950375183), niin yhä kummallisemmalta tuntuu tuo edellisessä puheenvuorossani mainittu asia. Eli Luomuinstituutti on sitten yhä erillinen, sitä ei yhdistetä, edes hallinnollisesti, mihinkään?
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 01.06.15 - klo:06:44
Tämä ei ole kyllä akateemista *), mutta opetusta kuitenkin:

Ravintolakoulu Perhosta valmistuu ympäristötietoisia ravintola-alan ammattilaisia (http://www.portaatluomuun.fi/fi/page/44?newsitem=162)

Quote
Suomen vanhimmassa ravintolakoulussa on sitouduttu vahvasti kestävän kehityksen opettamiseen. Perhosta valmistuu  ympäristötietoisia alan ammattilaisia, joille luomutuotannon tuntemus ja luomun käyttö ruoanvalmistuksessa ovat keskeisiä asioita. Perho liittyi Portaat luomuun -ohjelmaan syksyllä 2014, mikä osaltaan vahvistaa kestävän kehityksen toimintoja.
(lihav. HJ)

Quote

Kokkiopiskelijoista suurin osa suorittaa Kestävän gastronomian -tutkinnon osan, jonka tavoitteena on erityisesti oppia tuntemaan luomu-, lähi- ja paikallisruoantuottajia ja kestävän kehityksen mukaisia elintarvikkeita ja raaka-aineita. Ruoanvalmistuksessa perehdytään ruokien alkuperään ja opiskelija oppii tuntemaa lähiruokakulttuurin erityispiirteitä ja historiaa ja samalla ymmärtää ruoan aidon maun, puhtauden ja reilujen tuotantotapojen merkityksen biologisen monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Opiskelijat pääsevät tutustumaan lähialueen tuottajiin ja osallistumaan Herttoniemen osuuskunnan peltotöihin.

(lihav. HJ)

Ja vielä:

Quote
Omista luomutuotteista ollaan ylpeitä

Ravintolakoulu Perho omistaa 10 sato-osuutta Herttoniemen ruokaosuuskunnassa. Biodynaamisesti viljelty pelto tuottaa muun muassa perunaa ja sipulia, maissia, pinaattia ja härkäpapua ja salaatteja, joita toimitetaan koko satokauden ajan ravintolan keittiön ja koulun opetuskeittiöiden käyttöön viikoittain.

Sikäli, että ainakin osasta koulutettavia tulee myös itsenäisiä ravintolayrittäjiä, varmaan ko. kurssin yhtenä jaksona olisi syytä olla myös osio "luomuhinnoittelu".

______________

*) mietin hetken, minne tämän huomioni täällä sijoittaisin, mutta ei sitä oikein voinut tännekään (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=642.0) laittaa ..  ;)
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 10.06.15 - klo:07:01
Tätä se sitten Luomuinstituutilla on, vaikkapa tämä hanke on käytännössä täysin myynninedistämistä:

Luomu jalkautuu Etelä-Savossa (http://luomuinstituutti.fi/luomuinstituutin-jalkauttaminen/)

Puolisen miljoonaa, josta siis EU maksaa 60%, tämä aluekehityksen *) edistämisen varjolla. Muukaan rahoitus ei juurikaan tule luomun myyjiltä, vaikka siellä yritykset yhtenä maksajana mainitaankin.

(huomasin tämän YLE:n paikallisuutisesta (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=652.msg6950#msg6950), projektipäällikön nimen kautta)

____________

*) josta voi vielä esittää ksymyksen, että jos tämä projekti jotenkin onnistuu, ja sen kautta jotkin luomutuottajat saavat lisää rahaa, mutta sitten taas etelä-savolaiset kuluttajat maksavat ruoastaan enemmän, ja hiukan enemmän verojakin, paljonko alue yhteensä kehittyi?
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 17.06.15 - klo:07:12
Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin lehti 1/2015 putosi postilaatikosta. Hyvin suuri osa sen artikkeleista käsitteli luomua. Pari poimintaa, kommentoiden:

Juttu "Jäljitetettävyysjärjestelmiä tehostamalla ruokaväärennökset kuriin" vakuutti minut, että typen isotooppeihin perustuvalla meetelmällä voidaan kuin voidaankin luomutuotteet erottaa tavanomaisista. Mutta ilmeisesti ko. menetelmään perustuvaa laitetta ei kyllä kovin lähitulevaisuudessa ole odotettavissa kaupan kassalle tms. Ja muut ihmettelyni asiassa tietysti (ks. edellä) jäävät edelleen voimaan.

Juttu "Etelä-Savon ja Hunanin maakunnan luomuyhteistyötä kartoitetaan" kertoi juuri sen, minkä otsikko lupasi, ja neuvottelumatkasta Kiinaan. Juttu alkaa:

Quote
"Kiinan keskitasangolla Itä-Kiinassa sijaitseva Hunanin maakunta vastaa lähes kolmanneksesta maan omasta elintarviketuotannosta"

Tuli kyllä mieleen, että jos tämä luomuyhteistyöprojekti on menestyksekäs, niin eipä vastaa kauaa!

(Rahoitusta ko. hankkeelle on saatu EU:lta ja yliopistolta. Tätä projektia olisi voinut ihmetellä myös tässä keskusteluosiossamme: Yrittääkö Suomi edistää kehitysmaissa luomuviljelyä? (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=500.0))
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 16.07.15 - klo:06:00
Mihin kategoriaan tämä on laskettava?

LUT kehittää uniikkeja pakkauksia luomu- ja lähiruokatuottajille (http://www.imatralainen.fi/artikkeli/288066-lut-kehittaa-uniikkeja-pakkauksia-luomu-ja-lahiruokatuottajille)

Quote
Osin EAKR-rahoituksella toteutettavan hankkeen kokonaisbudjetti on noin 980 000 euroa. Mukana ovat Lappeenrannan kaupunki, Imatran seudun kehitysyhtiö sekä yrityksiä.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston lisäksi.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 09.09.15 - klo:08:40
Juttu "Etelä-Savon ja Hunanin maakunnan luomuyhteistyötä kartoitetaan" kertoi juuri sen, minkä otsikko lupasi, ja neuvottelumatkasta Kiinaan. Juttu alkaa:

Quote
"Kiinan keskitasangolla Itä-Kiinassa sijaitseva Hunanin maakunta vastaa lähes kolmanneksesta maan omasta elintarviketuotannosta"

Tuli kyllä mieleen, että jos tämä luomuyhteistyöprojekti on menestyksekäs, niin eipä vastaa kauaa!

(Rahoitusta ko. hankkeelle on saatu EU:lta ja yliopistolta. Tätä projektia olisi voinut ihmetellä myös tässä keskusteluosiossamme: Yrittääkö Suomi edistää kehitysmaissa luomuviljelyä? (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=500.0))

Tästä hankeesta on eilen kerrottu Luomuinstituutin yleisöluentosarjassa, tässä esitysdiat. (http://luomuinstituutti.fi/wp-content/uploads/sites/2/2014/04/Luomu-Kiinassa_Mynttinen_8.9.2015.pdf)

Siinä kerrotaan, että Kiinan luomutuotanto on tähdätty ennenkaikkea vientiin, ainakin tähän asti. Ja luomualaa on 0.4% maatalousmaasta.

Lisäksi kerrotaan yhdellä kalvolla tämä:

Quote
Kiinassa viljelyskelpoista maata on vain 13 % maa-alasta, joka on henkeä kohden n. 40 % maailman keskiarvosta

Mitään johtopäätöksiä tuosta ei tehdä. Muutoin keskitytään vain luomun ongelmiin. Ja toivotaan vieläpä luomutukien kasvattamista maassa!

***

Lisäys klo 12:30: On hyvin kyseenalaista, onko tuosta projektista mitään hyötyä Kiinalle. On myös hyvin kyseenalaista, onko siitä hyötyä Etelä-Savollekaan. Tutkijalle voi olla, saa kokemusta, maininnan ansioluetteloon, ja matkustella.

Kyseisissä kalvoissa on sitten hyvin kohtuuton kuvaus Kiinan Vihreästä vallankumouksesta:

Quote
Kiinan Vihreä vallankumous 1980-luvulla: ruoan riittävyyden turvaamiseksi pyrittiin lisäämään maatalouden tuottokykyä
- hallinnon tuella tuotettiin halpoja maatalouskemikaaleja paikallistehtaissa
- vuosikymmenessä kemikaalien vaikutus näkyi maaperän heikentymisenä ja vesien saastumisena
- kemikaalijäämät elintarvikkeissa huolestuttivat kuluttajia ja päättäjiä

Ensinnäkin tietysti, tuo kehitys alkoi jo 1960-luvulla. Mutta nuoko olivat vain Vihreän vallankumouksen seuraukset siellä? Jotenkin kummasti tältä esitelmöitsijältä unohtuu ruokatuotannon moninkertaistuminen. (Myös hehtaarituoton (http://www.earth-policy.org/images/uploads/graphs_tables/Figure7_2.PNG) osalta). Tavoite tuossa sanotaan, mutta ei todeta, että se myös onnistui.

Ja tietysti myös se, että Maon massiiviseen nälänhätään johtanut "Suuri harppaus" mitä ilmeisemmin perustui luomumenetelmiin. (Vaikka asian täsmällinen rekonstruointi on vielä meiltäkin kesken. (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=11.msg6576#msg6576))

Luultavasti nuo negatiiviset huomiot tehoviljelystä perustuvat lähinnä lausuntoihin, jotka on saatu jo valmiiksi varmasti luomumyönteisiltä kiinalaisilta isänniltä, eivätkä varsinaisiin tutkimuksiiin.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 25.09.15 - klo:06:48
Mikkelin ammattikorkeakoulu sitten keskittyy tällaisen valistuksen jakamiseen:

Luomu Road Show tuo luomuelintarviketietoa 15 kaupunkiin (http://www.aitojamakuja.fi/blogi/?p=1088)

Tällaistakin lisärahoitusta siis luomuasialle on:

Quote
Viesti luomusta oikein -hanketta toteuttaa Mikkelin ammattikorkeakoulu ja rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Hankkeen kokonaiskesto on 2,5 vuotta, ajalla 1.1.2015–30.6.2017.

Liittyyköhän hankkeeseen jotain tutkimusta, vai katsotaanko, että olennainen tästä jo tiedetään, ja nyt se täytyy vain näille opettaa:

Quote
Ammattikeittiöissä ja kaupan alalla haasteena ovat puutteelliset tiedot siitä, mitä luomun käyttäminen ja käytöstä kertominen keittiöissä ja kaupassa vaatii.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 26.09.15 - klo:06:39
Ei Luomuinstuuttikaan tunne itseään mitenkään vaivautuneeksi kaksoisroolistaan tutkimuslaitoksena ja myynninedistäjänä:

Luomuviikko näkyy ja maistuu Etelä-Savossa 28.9.–4.10.2015 (http://luomuinstituutti.fi/luomuviikolla-28-9-4-10-2015-luomu-nakyy-ja-maistuu-etela-savossa/)

Quote
Lisätietoja Luomuviikosta:

Heli Peltola, Luomuinstituutti, heli.peltola@helsinki.fi, p. 044 590 6834 ja
Krista Manninen, Mikkelin ammattikorkeakoulu, krista.manninen@edu.mamk.fi, p. 050 918 3184
(lihav. HJ)
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 28.09.15 - klo:05:23
Tuohon edellä mainittuun luomun edistämisprojektiin Kiinassa - vaikkei sitä siinä erikseen mainitakaan - liittyy tämäkin artikkeli Suomenmaassa:

Luomu kiinnostaa eliittiä Kiinassa (http://www.suomenmaa.fi/etusivu/7662959.html)

Vaikka siinä tulee jo otsikossa esille, että luomu - kaksin-kolminkertaisine hintoineen - on vain varakkaan yläluokan itsensäkorostamisilmiö, silti artikkeli näkee vain hyvää luomussa ja pahaa Vihreässä vallankumouksessa.

Artikkelin tietojen antaja on sama "Kiinan luomutuotantoon perehtynyt projektiasiantuntija" Sinikka Mynttinen Aalto-yliopiston Pienyrityskeskuksesta, jonka esitysdioista on edellä 9.9.15 jo ollut puhetta. Ja sisältökin on sama. Kritiikkimmekin on tietysti sama.

Mikä lienee artikkelin tarkoitus? Pohjustetaanko sillä lisärahaa ko. hankkeelle? Tai  kokonaan uutta luomuviennin projektia?
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 28.09.15 - klo:08:08
Joka tapauksessa lähetin tämän kommentin Suomenmaan ko. uutiseen:

***

Kun Kiinassa on maailman viljelyalasta vain 10%, mutta väestöstä 20%, osoittaa tuon "eliitiin" luomuinnostus äärimmäistä piittaamattomuutta. Kiinan ei ole syytä käyttää hiukkaakaan rajallisesta alueestaan tuottamattomaan luomuviljelyyn.

Piittamattomutta ja itsekkyyttä edustaa myös se Suomen yhteistyöprojekti, jossa yritetään edistää luomuviljelyä Kiinan Hunanin maakunnassa. Siinä viedään lopulta nälkää Kiinaan, kun yritetään auttaa tätä "eliittiä" apinoimaan lännen muotihullutuksiä. Tässä hankkeessa Sinikka Mynttinen on mukana. Ilmeisen ylpeänä, vaikka hänen pitäisi oikeastaan hävetä.

Tuo Vihreän vallankumouksen maineen mustaaminen on täysin kohtuutonta. Kyse on tavanomaisesta viljelystä, jota vallan mainiosti pystytään harjoittamaan aiheuttamatta maaperän heikentymistä ja vesistöjen saastumista.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 28.09.15 - klo:12:13
Tässä meillä on konkreettinen ehdotus:

Suomi vie nälkää Kiinaan. Ja ehkä Afrikkaankin?
Luomuviljelyn edistämisprojekti Kiinassa ei ole hyvä idea. Se pitää keskeyttää.  (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=392)

Kiinan osalta tuo täytyisi tehdä jo inhimillisin perustein.

Vastaavat projektit Venäjällä täytyisi keskeyttää kaupallisin perustein: mitä järkeä on Suomen eri tavoin tukea luomuvientiä, jos sitten Mikkelissä sahataan sitä oksaa, jolla istutaan? Tai tarkemmin: mille jotkut toiset ovat aikoneet istua? (Vaikkei asia juuri nyt, tässä poliittisessa tilanteessa, nin ajankohtainen olekaan.)

Vedota voisi asiassa näiden eri laitosten toimenkuvaankin: niille ei käsittääkseni ole annettu tehtäväksi edistää luomuasiaa Suomen ulkopuolella?

Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 29.09.15 - klo:10:23
Mitä enemmän tuota projektia mietin, sitä enemmän minulla "keittää". Kuka [itsesensuroitu sana] tuollaisen päätöksen on tehnyt?   Mikä on tuon projektin rahoitus? Saavatko nämä julkisilla varoilla kustannetut laitokset sitten käyttää vapaasti rahojaan "kiinnostaviin" aiheisiin? Perustutkimuksestahan tässä ei ole kyse, jos sitä vastaväitettä joku mahdollinen lukija miettii.

PS. noin tunti myöhemmin. Vaikka olen perusluonteeltaani niin peräti ujo, niin keräsin rohkeuteni, ja kysyin! ;)
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 14.12.15 - klo:09:55
Mitähän tässä on tapahtumassa (MMM):

Alueellistamisen koordinaatioryhmä puolsi Luken toimipaikkasuunnitelmaa (http://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/alueellistamisen-koordinaatioryhma-puolsi-luken-toimipaikkasuunnitelmaa)

Ja siinä tässä:

Quote
[...]Tarkistetussa suunnitelmassa esimerkiksi Luke sitoutuu myös jatkossa Mikkelin yliopistokeskuksessa toimivan Luken ja Helsingin yliopiston yhteisen Luomuinstituutin toimintaan. Yhteistyöllä varmistetaan luomututkimuksen jatkuminen ja kehittäminen. Luken tutkijoita sijoittuu Luomuinstituutin tiloihin.[...]

Olisiko kaavailuja, että Luomuinstituutti kuitenkin yhdistettäisiin Lukeen, alistettaisiin sille?

Joku muukin on huomannut epäsuhdan, että tuota kuitenkin pikku asiaa tutkitaan ihan omassa organisaatiossaan, kun kaikkea muuta maataloustutkimusta varten on yhteinen jättiorganisaatio, Luke?
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 18.12.15 - klo:05:08
Tästä Eduskunnan budjettikeskustelusta 17.12.15 (https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/PoytakirjaAsiakohta/Sivut/PTK_84+2015+3.5.aspx) tulikin sitten vastaus tuohon ihmettelyyni:

Quote
17.37 Satu Taavitsainen sd (vastauspuheenvuoro)
[...]
Samaten meillä tuodaan paljon luomuelintarvikkeita, eli kaupoissa myynnissä olevista luomuelintarvikkeista vain 60 prosenttia on kotimaisia. Näitä edellä mainittujen tavoitteiden saavuttamista ja haasteiden ratkaisemista tukemaan Suomeen perustettiin vuoden 2012 lopussa Luomuinstituutti, ja sen koordinaatioyksikkö sijaitsee Mikkelissä. Kysyn ministeriltä, miksi budjetissa ei ole rahaa Luomuinstituutin toimintaan?

Quote
18.02 Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen
[...]
Edustaja Taavitsainen puhui luomusta. Se on erittäin tärkeä ja yksi kehityssuunta meidän maataloudessa, kasvava ala, ja sitä pyritään edistämään. Nyt tässä Luonnonvarakeskuksen toimipaikkaverkkouudistuksessa vielä viime vaiheessa halusin varmistaa sen, että Mikkeli tulee säilymään luomututkimuksen keskittymänä ja Luke ottaa Luomuinstituutista vetovastuun vuonna 2017. Eli Mikkelissä luomututkimus jatkuu.

"Luke ottaa Luomuinstituutista vetovastuun vuonna 2017". Suomeksi: sellainen oli Suomen Luomuinstituutti 2013-2016. Tai oikeastaan 2013-2015, koska omaa budjettia sille ei siis tule ensi vuodeksikaan.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 19.01.16 - klo:08:38
Mutta yhä siis Luomuinstituutti jatkaa. Tämän sen tapahtuman ....

Hyvä ruoka kutsuu (http://luomuinstituutti.fi/hyva-ruoka-kutsuu/)

... erottaminen myynninedistämistapahtumasta on vaikeaa ellei mahdotonta. Ihan sitä myöten, että viimeisenä ohjelmanumerona kerrotaan olevan:

Quote
18.00 Tapahtuma päättyy
Avajaisviikkoa viettävässä Tuorepuodissa, joka sijaitsee viereisessä liiketilassa, voi tehdä ostoksia klo 19.00 saakka.

Luomun maun (varmaankin) ylivoimaisuudesta todistaa veli Nuutila:

Quote
12.30 Mikä hyvässä ruoassa maksaa?
Keittiömestari, Luomuinstituutin tutkimuskoordinaattori Jaakko Nuutila syö luomua. Hän tietää mikä hyvässä ruoassa maksaa.

Aivan varmoja voimme olla, ettei (luomu)hinnan muodostumisen tekijänä mainita typeristä säännöistä johtuvaa tehottomuutta.

Kun kerrotaan, että ...

Quote
Tapahtuman järjestää Luomuinstituutin jalkauttaminen -hanke

... niin kuultavasti ja toivottavasti ( ;D) tuon hankeen nimen voi tulkita siten, että näin Luomuinstituutti lähtee Suomesta kävelemaan!
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 10.02.16 - klo:08:26
Suomen Maataloustieteellinen Seura järjesti 12.-13.1.2016

Maataloustieteen päivät 2016 (http://www.smts.fi/fi/MTP2016)

Luomukin oli mukana pienellä, itse asiassa hyvin pienellä osuudella, jos katsoo koko massiivista ohjelmaa:

Quote
Monivaikutteinen luomu

Ideaali suomalaisen ruokaketjun malli, joka mahdollistaa hallituksen luonnonmukaisen tuotannon tavoitteiden saavuttamisen,
Jaakko Nuutila, Luke

Ruokakaupan markkinaeetos: miten luomua myydään?
Minna Mikkola, HY

Vertailu luonnonmukaisesti ja tavanomaisesti tuotetun maidon koostumuseroista: meta-analyysi,
Tuomo Kokkonen, HY

Metsien keruutuotteiden luomustatus kannattaa hyödyntää,
Birgitta Partanen, Ruralia HY

Abstraktit eli lyhennelmät esityksistä ovat sivuilla ladattavissa.

Pikku huomio tuosta: "Jaakko Nuutila, Luke".
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Ville Aarnikko on 11.02.16 - klo:23:25
Oli siellä muitakin, poiminta sivulta 44:

Quote
Pitkäaikaisessa tutkimuksessa luomuviljely vähensi typpikuormitusta

Riitta Lemola1, Elise Ketoja2, Eila Turtola2
1Luonnonvarat ja biotuotanto, Luonnonvarakeskus, Jokioinen, FINLAND 2Luonnonvarakeskus, Jokioinen, FINLAND

TIIVISTELMÄ
Luomuviljelyn vaikutusta ravinnekuormitukseen ryhdyttiin tutkimaan suorien mittausten avulla vuonna 1997 Luonnonvarakeskuksen hietamaan huuhtoutumiskentällä Toholammilla. Kentälle perustettiin neljä erilaista 4-vuotista kotieläintilan viljelykiertoa, joista kolme oli eri tavoin lannoitettua luomukiertoa ja yksi tavanomainen viljelykierto. Vuonna 2001 viljelykiertoja muutettiin niin, että lannoittamattomasta viljelykierrosta tuli luomukasvinviljelytilan kierto (A) ja turkiseläinlantaa saanut luomukierto muutettiin tavanomaisen kasvinviljelytilan viljelykierroksi (C). Karjanlantaa saaneet luomun (B) ja tavanomaisen (D) kotieläintilan kierrot pysyivät lähes muuttumattomina. Viljelykasvit pidettiin mahdollisimman samanlaisina vertailtavissa viljelykierroissa.

Luomukasvinviljelytilan viljelykierron ajateltiin tuottavan nurmirehua yhteistyötilalle, jolta se sai vuotta kohti 0,5 ny:n tuottaman lantamäärän lannoitukseen. Lisäksi se hyödynsi apilan biologista typensidontaa. Luomukotieläintila suunniteltiin omavaraiseksi lannoituksen suhteen. Sille levitettiin yhtä paljon lannan typpeä vuotta kohti kuin sen tuottaman sadon avulla ruokitut naudat olisivat tuottaneet. Lisäksi se hyödynsi apilan ja virnan biologista typensidontaa. Tavanomaisen kasvinviljelytilan viljelykiertoa lannoitettiin väkilannoitteilla ympäristötuen ehtojen mukaan. Tavanomaisen kotieläintilan viljelykierrolle annettiin karjanlantaa ja väkilannoitteita ympäristötuen sallimissa rajoissa.

Luomukotieläintilan viljelykierrosta huuhtoutui 16 vuoden aikana yhteensä 124 kg/ha kokonaistyppeä, kun vastaavasta tavanomaisen tilan kierrosta huuhtoutui 20 % enemmän. Kasvinviljelytilan luomukierrosta huuhtoutui 12 vuoden aikana yhteensä 97 kg/ha kokonaistyppeä, kun tavanomaisesta kasvitilan viljelykierrosta huuhtoutui puolet enemmän.

Koska valunnan määrä tai sen suuntautuminen salaoja- tai pintavalunnaksi ei vaihdellut koejäsenten välillä, selitti maan syksyinen nitraattityppipitoisuus koejäsenten väliset erot lähes kokonaan. Kasvinviljelytilojen viljelykierroissa (A, C) rukiin perustamis- ja viljelyvuonna nitraattitypen määrä maassa myöhään syksyllä oli yleensä muita vuosia korkeampi, mikä aiheutti typen huuhtoutumista syys- ja kevätvaluntojen aikana. Kotieläintilojen viljelykierroissa (B, D) sen sijaan nurmen viljely piti syksyiset nitraattityppipitoisuudet maassa alhaisina ja typpikuormituksen vähäisenä. Koejäsenten väliset erot muodostuivat nurmen kynnön jälkeen, kun nurmen sitoma typpi alkoi mineraloitua.

Vaikka kotieläintilan luomukierto (B) tuotti hieman alhaisemman sadon kuin tavanomainen verrokkinsa (D), oli luomun kuormitus tuotettua kuiva-ainesatoa kohti 12 % tavanomaista alhaisempi. Kasvinviljelykierroissa viljojen sadot luomussa jäivät 50–70 %:iin tavanomaisen viljelyn sadoista. Yksi nurmivuosi viljelykierrossa kuitenkin nosti kuiva-ainesatoa niin, että luomu tuotti noin 94 % tavanomaisen viljelyn sadosta ja kuormitus tuotettua satoa kohti jäi lähes kolmanneksen tavanomaista pienemmäksi.

Tämän voisi joku aukaista selkokielellä. Varsinkin loppuosan, missä vertaillaan kuormitusta saatua satoa kohti. Itselle nämä viljelykierrot ovat vielä suht hämärää asiaa, jos niitä ei tarkenneta kunnolla.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 12.02.16 - klo:15:23
Tämän voisi joku aukaista selkokielellä. Varsinkin loppuosan, missä vertaillaan kuormitusta saatua satoa kohti. Itselle nämä viljelykierrot ovat vielä suht hämärää asiaa, jos niitä ei tarkenneta kunnolla.

Osaako vaikka Matti "lukea" tuota? Ellei, tai vaikka osaisikin, niin alkuperäistutkimus täytyy nyt saada käsiimme. (Ei löytynyt netistä ainakaan ensi yrittämällä.)

Kyse on joka tapauksessa hyvin pitkäaikaisesta tutkimuksesta (jollaista olemme muualla, muissa yhteyksissä peräänkuuluttaneet):

Quote
Luomuviljelyn vaikutusta ravinnekuormitukseen ryhdyttiin tutkimaan suorien mittausten avulla vuonna 1997 Luonnonvarakeskuksen hietamaan huuhtoutumiskentällä Toholammilla.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 02.03.16 - klo:09:14
Tässä meillä on konkreettinen ehdotus:

Suomi vie nälkää Kiinaan. Ja ehkä Afrikkaankin?
Luomuviljelyn edistämisprojekti Kiinassa ei ole hyvä idea. Se pitää keskeyttää.  (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=392)

Kiinan osalta tuo täytyisi tehdä jo inhimillisin perustein.

Vastaavat projektit Venäjällä täytyisi keskeyttää kaupallisin perustein: mitä järkeä on Suomen eri tavoin tukea luomuvientiä, jos sitten Mikkelissä sahataan sitä oksaa, jolla istutaan? Tai tarkemmin: mille jotkut toiset ovat aikoneet istua? (Vaikkei asia juuri nyt, tässä poliittisessa tilanteessa, nin ajankohtainen olekaan.)

Vedota voisi asiassa näiden eri laitosten toimenkuvaankin: niille ei käsittääkseni ole annettu tehtäväksi edistää luomuasiaa Suomen ulkopuolella.

Kun joku täysin perusteeton ja typerä projekti on kerran laitettu alkuun, niin jatkuuhan se, jo "byrokraattisen inertian" voimasta:

Etelä-Savon ja Kiinan Henanin maakuntien luomualan yhteistyö etenee (http://pienyrityskeskus.aalto.fi/fi/current/news/etela-savon_ja_kiinan_henanin_maakuntien_luomualan_yhteistyo_etenee/)

Quote
Pitemmän aikavälin tavoitteena on eteläsavolaisten luomuelintarvikkeiden viennin edistäminen Kiinaan.

Tuon pidemmän tähtäimen vision pohjalta on varmaan saatu tällaisia rahoittajiakin:

Quote
Selvitystä osarahoittivat Etelä-Savon maakuntaliitto EU:n Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) ja Mikkelin yliopistokeskus.
(lainattu kirjoitusvirheineen)

Uskallemme edelleen kiistää sen, että hankkeesta olisi odotettavissa hyötyjä sen enempää Kiinalle kuin Suomellekaan. (Suomen luomuviennistä, sen todellisista mahdollisuuksista ja sitä koskevasta yleisesti vallalla olevasta toiveajattelusta meillä on jo oma keskustelumme (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=697.0).)PS klo 15:40: Nyt olisi jollakin poliitikolla todella - kun yliopistorahoista yleensä massiivisesti säästetään eli leikataan - hyvä "sauma" kertoa kohde, josta säästäminen ei aiheuttaisi -- sivistykselle tai taloudelle - vahinkoa! Mutta tällaista poliitikkoa tuskin tulee esille kyseisestä vaalipiiristä: oletuksenahan on, etttä kaikki. mitä vaalipiirissä yleensä tapahtuu, on hyvää, ja lopulta jopa selitettävissä kansanedustajan ansioksi. *)

_________

*) ei muuten olisi iso muutos - paitsi parempaan suuntaan - jos perustuslakia muutettaisiin siten, että kansanedustaja olisi jäävi tekemään itse aloitteita oman vaalipiirinsa asioista.  :D (Puoluetovereille saisi tietysti niistä puhua jne.) On, on kyllä asian vierestä, "off topic"!
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 19.03.16 - klo:08:10
Nyt tällä reissulla ...

Maatalous- ja ympäristöministeri Tiilikainen vienninedistämismatkalle Kiinaan (http://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/maatalous-ja-ymparistoministeri-tiilikainen-vienninedistamismatkalle-kiinaan)

... olisi ihan hyvä hetki ja tilaisuus sopia edellä mainitun luomuprojektin lopettamisesta. Vaikka hän sitten sinne tarjoaisikin suomalaisia luomutuotteita.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 21.03.16 - klo:06:13
Ja tietysti myös se, että Maon massiiviseen nälänhätään johtanut "Suuri harppaus" mitä ilmeisemmin perustui luomumenetelmiin. (Vaikka asian täsmällinen rekonstruointi on vielä meiltäkin kesken. (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=11.msg6576#msg6576))

Hesarista sain tänään vinkin, että tällainen kirja on äskettäin asiasta kirjoitettu:

Tietokanta:    HELKA - Helsingin yliopiston kirjastot
Tekijä(t):    Yang, Jisheng.
Nimeke:    Tombstone : the untold story of Mao’s great famine / Yang Jisheng ; translated from the Chinese by Stacy Mosher and Guo Jian ; edited by Edward Friedman, Guo Jian, and Stacy Mosher ; introduction by Edward Friedman and Roderick MacFarquhar. (https://helka.linneanet.fi/cgi-bin/Pwebrecon.cgi?Search_Arg=Yang&SL=None&Search_Code=NAME_&CNT=50&PID=IG91GahisbMyEspWD9JjeVmcD&BROWSE=5&HC=1&SID=1)

Taidanpa käydä sen lainaamassa. Siinä voisi olla tietoa tuosta meidän kysymyksestämmekin.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Matti Pekkarinen on 21.03.16 - klo:13:05
Kyllä niin pitkään tuottamattomuusloikkaan tarvitaan luomu. Ilmastonmuutostahan ei ollut vielä.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 28.03.16 - klo:04:53
(Jatkan tässä "väärän" aiheen alla, kun täälä aloitin:)

Tuo Jisheng Yangin kirja oli kyllä siinä suhteessa pettymys, kirjoittaja ei selvästikään ollut kovin perehtynyt maatalouteen, aiheestaan huolimatta. Varsinaisia toteutuneita käytäntöjä siinä kuitenkin kuvataan niukalti, ja esimerkiksi sanaa "lannoite", " fertilizer" ei ole mm. hakemistossa lainkaan. *)

Mutta sen mukaan, mitä se kertoi, seurattiin Kiinassa tuolloin ehkä kuitenkin enemmän Lysenkoa kuin Rudolf Steineria. Asia tulee kerrotuksi jo tässä Wikipedia-artikkelissa, kirjassa ei tule oikeastaan lisätietoa tähän:

Great Chinese Famine (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Great_Chinese_Famine)

Quote
Along with collectivization, the central government decreed several changes in agricultural techniques based on the ideas of Soviet pseudoscientist Trofim Lysenko.[13] One of these ideas was close planting, whereby the density of seedlings was at first tripled and then doubled again. The theory was that plants of the same species would not compete with each other. In practice they did, which stunted growth and resulted in lower yields.

Another policy (known as "deep plowing") was based on the ideas of Lysenko's colleague Terentiy Maltsev, who encouraged peasants across China to eschew normal plowing depths of 15-20 centimeters and instead plow extremely deeply into the soil (1 to 2 meters). The deep plowing theory stated that the most fertile soil was deep in the earth, and plowing unusually deep would allow extra strong root growth. However, in shallow soil, useless rocks, soil, and sand were driven up instead, burying the fertile topsoil and again severely stunting seedling growth.

Additionally, in the Great sparrow campaign, citizens were called upon to destroy sparrows and other wild birds that ate crop seeds, in order to protect fields. Pest birds were shot down or scared from landing until dropping in exhaustion. This resulted in an explosion of the vermin (especially crop-eating insects) population, which had no predators to thin it down.

Eli näitä epäonnistuneita "edistyksellisiä" viljeljyideoita olisivat olleet hyvin tiheään kylväminen ja erittäin syvään kyntäminen. Lisäideana - mutta ei Lysenkolta - oli tullut varpusten hävittäminen, jonka seurauksena oli ollut tuhohyönteisten määrän räjähdysmäinen kasvu.

Vaikka tuo hyvin syvälle kynnön idea ei suoraan Steinerilta tai luomuideologiasta tullutkaan, jotain sukua niille ajatuksille siinä minusta on: jotenkin siinäkin uskotaan, että luonto itse huolehtii hedelmällisessä maasta, huolehtii ravinteista omalla tavallaan. Eikä siis ihmisen tarvitse niitä lisätä vaan saada vain jotenkin esille. (Vrt. vaikka siihen, miten osa luomuväestä uskoo, että vain tehoviljely tarvitsee fosforilannoitteita.)

_________

*) sitten kun kerran (s. 77) siitä oli puhe, aihetta käsiteltiin selvästi asiantuntemattomasti ja jopa numerotaidottomasti. Väitettiin, että mu -maa-alalle (kiinalainen yksikkö) eli noin 6,7 aarille olisi laitettu 25 tonnia lannoitteita. Vaikka kyse olisi lannastakin, tuo on täysin uskomaton määrä.  Hehtaarille levitetään lantaa 20- 40 tonnia, Suomessa. Tuo ilmoitettu kiinalainen lannoitustaso olisi n. 375 tonnia hehtaarille.

Asiaa vielä jatkettiin kertomalla, että Henanin maakunnassa näin olisi käsitelty 80 miljoonaa "muta" peltoa. Lannoitteita olisi siis käytetty 2 miljardia tonnia! Alalle, joka on n. 2 kertaa Suomen peltoala (n. 5,3 miljoonaa hehtaaria). Koko maailman keinolannoitetuotanto on nykyisin noin 180 miljoonaa tonnia.

Kun vielä siinä käytettiin sanaa "fertilizer" eikä sanaa "manure", kyse oli siis täysin tuulesta temmatusta tarinasta.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 14.04.16 - klo:06:40
"Luke ottaa Luomuinstituutista vetovastuun vuonna 2017". Suomeksi: sellainen oli Suomen Luomuinstituutti 2013-2016. Tai oikeastaan 2013-2015, koska omaa budjettia sille ei siis tule ensi vuodeksikaan.

Mutta Mikkelissä tiede tarkoittaa yhä luomua (kaksi lausetta hyvin lyhyestä uutisesta):

Mikkelin Tiedepäivät pyörähtävät käyntiin tänään - pelletistäkö uusi vientituote? (http://www.lansi-savo.fi/uutiset/lahella/mikkelin-tiedepaivat-pyorahtavat-kayntiin-tanaan-pelletistako-uusi-vientituote) (Länsi-Savo)

Quote
Siellä kuullaan myös luonnontuotteiden liiketoimintamahdollisuuksista sekä luomukeruualueista.

Quote
Mitä maakunnassa tuotetaan tai miksi kannattaa syödä luomua?

Olisin tähän mielellään laittanut tiedon, miten tuo akateeminen valistus/propaganda sitten puree Etelä-Savossa. Mutta en löytänyt myyntitilastoja maakunnittain, ainostaan tiedon, että pääkaupunkiseudulla luomumyynti on kaksinkertainen muuhun maahan verrattuna. Onko netissä tuollaista tarkempaa tilastoa?
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 16.04.16 - klo:07:22
Tiedettä Mikkelin päivillä olivat muutkin utopistiset ja epäkäytännölliset ideat (Savon Sanomat):

Huomisen eväs tulee toukista ja luomumetsän yrteistä: "Kaksi miljardia ihmistä maailmassa pitää hyönteisiä ihan luonnollisena ruokana" (http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Huomisen-eväs-tulee-toukista-ja-luomumetsän-yrteistä/758053)

Metsän tuotteiden keräilyn merkityksestä ruokataloudelle meillä on jo keskusteltu (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=155.msg971#msg971). Asian vähäpätöisyys ei tietysti mihinkään siitä muutu, jos metsät on luomusertifioitu. Kummasti muuten niiden osalta ei sitten mitenkään tarkasteltu ruokatalouden tehokkuutta, jota kovasti tuotiin esiin hyönteisten kohdalla.

Hyönteiset eivät takuulla ole Suomessa huomisen eivätkä ylihuomisenkaan ruokaa. Ja jos niiden syöminen vähän lisääntyisikin, kyse on melko varmasti sitten kalliista tuontiruoasta, friikeille ja varakkaille:

Quote
Hollannissa ja Belgiassa hyönteispohjaisia proteiinipatukoita ja muita tuotteita on jo tavallisissa kaupoissa, joskin tuotanto on yhä pientä ja hyönteisjauheet kalliita, Lähde kertoo.

Jos taas oikein reippaasti mennään tieteestä (science) science fictionin eli tulevaisuuskuvitelmien puolelle, niin luultavasti paljon lupaavampi idea lihansyönnin vähentämistavoitteessa (hyvin pitkällä tähtäimelllä) olisi keinoliha (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=702.msg8107#msg8107).
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 26.04.16 - klo:05:59
Näin nyt kerrotaan, onko tämäkin ko. instituutin alasajon merkkejä:

Tutkittua tietoa luomusta -luentosarja päättyy  (https://www.lyyti.fi/reg_2016/Tutkittua_tietoa_luomusta_luentosarja_Kun_viidennes_kouluruoasta_on_luomua_7173)

Quote
Tutkittua tietoa luomusta -luentosarja päättyy 

Osallistu viimeiselle luennolle Mikkelin yliopistokeskuksessa tai verkon välityksellä! Viestin lopussa on ohjeet verkko-osallistumiseen.

Ti 10.5.             
Kun viidennes kouluruoasta on luomua
Luomuinstituutin tutkimuskoordinaattori, ETM Jaakko Nuutila, Luonnonvarakeskus

Kun ... uhoa on ilmeisesti yhä tallella, ei käytetty sanaa "jos"?
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Ville Aarnikko on 30.04.16 - klo:23:17
Quote
"Kun viidennes kouluruoasta on luomua"

Näin jossain (joskus) laskelman siitä kuinka monta opettajaa kouluun voisi vastaavalla summalla palkata vakituiseen virkaan. Se kuulosti ideana varsin pysäyttävältä, ja hyvältä, vertailukohdalta. Luomun kohdalla kun saadaan vastineeksi lähinnä hömppää ja mainoslauseita, kiltisti ilmaistuna.

En muista missä se oli, tai oliko edes tarkka laskelma, mutta idean voisi lainata hyötykäyttöön (jos vastaus yltää edes yhteen opettajaan).

(Olen muuten muissa maisemissa ja vähäisellä ajalla juuri nyt, joten en ehdi tarkistamaan sainko idean vertauksesta jopa täältä, siinä tapauksessa onnittelut ja kiitos jo etukäteen!)
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 07.05.16 - klo:06:26
Kuten tiedämme, kaikenlaisessa tutkimuksessa voidaan saavuttaa yllättäviä ja hyödyllisiä tuloksia, ja näin saattaa tietysti käydä tämänkin hankkeen kohdalla:

Pikamenetelmiä luomutuotteiden alkuperän ja aitouden valvontaan (http://luomu.fi/kirjoitus/pikamenetelmia-luomutuotteiden-alkuperan-ja-aitouden-valvontaan/2/?ref=etusivu)

Mutta ihan näin arvioituna sitten kyllä tulee mieleen, että onko juuri tuon asian selvittäminen kiireellisimpiä ruokaa koskevia tutkimushankkeita? Vielä nykymaailmassa, sen mukaan, mitä FAO tästä maailmasta kertoo?

Tämäkin kehityshanke USA:sa on varmaan kuvatulla tavalla hyödyllinen luomuviljelyn kannalta, mutta ...

Researchers develop hybrid corn variety resistant to cross-pollination with GMO varieties (https://www.geneticliteracyproject.org/2016/05/06/researchers-develop-hybrid-corn-variety-resistant-to-cross-pollination-with-gmo-varieties/)

Eli on onnistuttu kehittämään maissilajike, joka ei risteydy muuntogeenisten lajikkeiden kanssa. Ja tämä vähentäisi luomuviljelijöiden taloudellisia tappioita.

Toisaalta, sitä kautta, jos tuo jotenkin parantaisi mahdollisuuksia viljellä noita parempituottoisia GMO-lajikkeita, sitä rinnakkaiseloa, niin se voisi jossain määrin olla yleisemminkin hyödyllinen keksintö?
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 15.05.16 - klo:06:01
"Luke ottaa Luomuinstituutista vetovastuun vuonna 2017". Suomeksi: sellainen oli Suomen Luomuinstituutti 2013-2016. Tai oikeastaan 2013-2015, koska omaa budjettia sille ei siis tule ensi vuodeksikaan.

Mikkelin yliopistokeskus kertoo syksyllä järjestettävästä luomutapahtumasta (lihav. HJ):

Quote
Tapahtumassa on mukana myös Michelin-tähdellä palkitun Ravintola Olon omistaja, keittiömestari Pekka Terävä. Maista luomu -ruokatapahtumaan odotetaan 10 000 kävijää. Maista luomu -tapahtuman järjestävät Luomuinstituutti/Luomuinstituutin jalkauttaminen -hanke, Mikkelin matkailupalvelut/ Mikkelin kehitysyhtiö Miksei, Mikkelin kaupunki, Mikkelin kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys Mikke ry, Saimaan luomu ry, Tertin kartano ja Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta.

Luomuinstituutin lakkauttamiselle on keksitty kaunis, lohdullinen ilmaisu. Yhtä kirjainta muuttamalla ja 3 ensimmäistä kirjainta hiukan uudelleen järjestämällä.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 15.06.16 - klo:05:16
Olisiko tässä tilaisuudessa kyseessä jonkinlainen Luomuinstituutin joutsenlaulu:

Hyvää ihmiselle –seminaari (http://www.maistaluomu.fi/hyvaa-ihmiselle-seminaari/) (Mikkeli 30.9.2016)

Vielä kerran yritetään kertoa "tieteen perusteluja luomuruoalle"?

En voi tälle mitään, että mielestäni alkuperäiseen vertaukseeni (so. teologiaan) "istuu" tavattoman hyvin, kun tilaisuuteen on löydetty tällainen hyvä paimen:

Quote
Seminaarin päätössanat: Ihmisen vastuu,  Tolvilan kartanon lammaspaimen Jarmo Latvanen.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 28.06.16 - klo:04:08
Nämä luennot kuitenkin jatkuvat:

Tutkittua tietoa luomusta – kaikille avoimet luennot (Syksyn 2016 ohjelma) (http://luomuinstituutti.fi/koulutus/tutkittua-tietoa-luomusta/)

Otsikot puhuvat:

"Perinteinen kiinalainen lääketiede ja luomu"

"Onko luomu uskontoa?"

Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 29.08.16 - klo:05:12
Ei ole tässäkään löysätty:
Quote

Mikkelin yliopistokeskus (MUC)

 4 days ago
Mikkelin yliopistokeskus (MUC)

Mikkelin yliopistokeskus (MUC) jakoi käyttäjän Maista luomu -ruokatapahtuma julkaisun.

Maista luomu -ruokatapahtuma

Luomulehti: Tertti kutsuu Maista luomu -tapahtumaan.
Lukemisen iloa! :)
www.luomuliitto.fi/luomulehti-42016/

(Osoitteesta http://www.muc.fi/)
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 06.09.16 - klo:05:36
Hyvin vanhoilla väitteillä tässä ratsastetaan, tämän selostuksen mukaan:

MIKSI KANNATTAA VALITA LUOMU – TUTKITTUA TIETOA LUOMUSTA IHMISEN PARHAAKSI –SEMINAARISSA 30.SYYSKUUTA (https://www.sttinfo.fi/tiedote/miksi-kannattaa-valita-luomu-tutkittua-tietoa-luomusta-ihmisen-parhaaksi-seminaarissa-30syyskuuta?publisherId=3747&releaseId=50733082)

Vaikka kerrotaankin:

Quote
Luomusta saadaan koko ajan lisää tutkimustuloksia.

Niin ehkä saadaankin, mutta ainakin meidän havaintojemme mukaan niihin kuuluvat myös tulokset, jotka kyseenalaistavat tuossa selostuksessa esitetyt väitteet. Jotka eivät siis ole mitenkään uusia.

Osittain nuo väitteet on täällä jo käsiteltykin. Mutta palataan yksityiskohtaisen kritiikkimme sitten, jos/kun tuon tilaisuuden esitelmät ovat verkossa.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 12.09.16 - klo:04:30
Tässä on sitten hyvin yksityiskohtainen ja hyvinkin huolellisesti tehty esiselvitys tai hankeuunnitelma (pdf) ...

ETELÄ-SAVON JA HENANIN MAAKUNNAN LUOMUYHTEISTYÖMAHDOLLISUUDET (http://www.helsinki.fi/ruralia/uutiset/2016/Etel%C3%A4-Savon%20ja%20Henanin%20luomuyhteisty%C3%B6mahdollisuudet_SELVITYS%20_Final_03%2003%202016.pdf)

... tälle täysin järjettömälle ja jopa epämoraaliselle (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=392) hankkeelle.

Tässä sen itsensä antamat luvut hankkeen lähtökohdista. Ensin perustiedot:

Quote
3.HENANIN MAAKUNNAN LUOMUALAN TOIMINTAYMPÄRISTÖ JA MAHDOLLISUUDET

(Lähde: Kyselyvastaukset Henanin maakuntahallinnosta sekä matkan aikana kerätyt tiedot)

Henanin provinssi on pinta-alaltaan 167 000 km2 laaja, asukkaita on 106 miljoonaa. Henan on  Kiinan kolmanneksi väkirikkain provinssi, jonka kehitystä keskushallinto tukee. Henanin historia on pitkä ja sillä on rikas kulttuuriperintö. Aluetta on kehitetty ”Keski-Kiinan alueeksi”, mm. nopean rautatieverkoston risteyskohdaksi.

3.1 Luomu osana elintarviketuotantoa
Henanin maatalous on vahvaa ja ruokateollisuus on yksi alueen kehityspilareista. Maakunta on keskeinen osa Kiinan elintarviketuotantoa (n. 30 %), mm. ¼ Kiinan vehnästä tuotetaan Henanin alueella.

Sitten luomuviljelystä siellä nykyisin:

Quote
Keskimääräinen luomutilan koko on 47,2 ha. Henanin alueella tuotetaan vuosittain luomuna mm.riisiä 710 000 kg, vehnää 400 000 kg, bataattia 835 000 kg, kiinalaisia taateleita 2 380 000 kg ja turnipseja 1 500 000 kg. Kaikkiaan alueella tuotetaan 23 luomutuotetta ja luomuyrityksiä on seitsemän. Kaikki luomussa oleva maatalousmaa on viljelymaata, laidunmaa ei ole luomussa. Eniten Henanin alueella kulutetaan luomuna riisiä. Luomutuotteet ovat 2─3 kertaa kalliimpia verrattuna tavanomaisesti tuotettuihin.

Tuosta saan yhteensä 5 825 000 kg.

Siihenpä vertailukohdaksi tämä tieto Suomen Pankin (siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen) sivuilta:

Kiinan viljasato jatkoi kasvuaan (http://www.suomenpankki.fi/bofit/seuranta/seuranta-aineisto/Pages/vw201551_6.aspx)

Quote
Kiinan tilastoviraston mukaan vuoden 2015 viljasato kasvoi 2 % viime vuodesta 620 milj. tonniin.
(lihav. HJ)

Eli 680 000 000 000 kiloon.

Viimeisimmän luomusatotilaston mukaan Suomessa tuotettiin luomuviljaa 2015 yhteensä 83 miljoonaa kiloa. Numerona: 83 000 000 kg. Väestölle, joka on noin 1/20 Henanin väestöstä. Niinpä luomu on siellä nyt "osana elintarviketuotantoa" alle promilleluokkaa. Jollaisena sen soisi pysyvänkin, tai mieluummin häviävän kokonaan.

Tämä tiedon tuo esille myös Suomen Pankki:

Quote
Viljan viljelypinta-ala kasvoi hieman viime vuodesta 113 miljoonaan hehtaariin. Maatalousmaan riittävyys on yksi suurimmista Kiinan maatalouden ongelmista.

Tuolla Suomen Pankin sivulla mainitaan kyllä liiallinen lannoitus eräänä ongelmana.

Quote
Maatalousmaan määrään ja laatuun vaikuttavat laajat ympäristöongelmat, jotka johtuvat teollisuuden saasteista sekä liiallisesta lannoitteiden käytöstä.


Mutta jos sitä kautta menetetään niukkaa maatalouslousmaata, siihen ei ole mikään ratkaisu, eikä sitä asiaa mitenkään auta se, että siirretään lannoitteiden valmistus suosiolla myös rasittamaan tätä viljelysmaata (viherlannoitus, myös kulman kautta, välivuodet, loisiminen).

Eikä Suomen pitäisi tällaista pähkähullua yritystä millään lailla tukea. (Asiaan liittyvistä muista ihmettelyistä, ks. edellä, esim.  02.03.16)

Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 14.09.16 - klo:06:59
Tässä Ruralia-instituutin blogipuheenvuorossa ei sitten enää oikeastaan edes yritetä naamioida markkinointia ja myynninedistämistä tieteeksi:

Luomun päämaja kutsuu (http://blogs.helsinki.fi/hy-ruralia/2016/09/13/luomun-paamaja-kutsuu/)

Kun sitten tästä tiedosta seurasin linkkiä ...

"Kirjoittaja VTT Pirjo Siiskonen toimii Luomuinstituutin (http://luomuinstituutti.fi) johtajana."

... sainkin sieltä selville tämän (oli tullut sinne eilen):

Luomuinstituutille haetaan johtajaa seuraavalle nelivuotiskaudelle (http://luomuinstituutti.fi/luomuinstituutille-haetaan-johtajaa-seuraavalle-.nelivuotiskaudelle/)

Siis sittenkin ainakin tuo virka säilytetään? Vaikka Luomuinstituutti enemmän tai vähemmän fuusioidaan noihin em. muihin organisaatioihin? Se halutaan säilyttää verkostona, jolla on oma johtajansa:

Quote
Luomuinstituutti (www.luomuinstituutti.fi) on Luonnonvarakeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteinen monitieteinen tutkimus- ja asiantuntijaverkosto.

Tuossa ilmoituksessa sentään tätä tieteeksi naamioitumista yhä yritetään:

Quote
Sen tehtävänä on tuottaa tutkittua tietoa luonnonmukaisesta tuotannosta ruokaketjun kehittämiseksi Suomessa. Luomuinstituutin tutkimusalat ovat alkutuotanto, ympäristö, elintarvikkeet ja yhteiskunta. Tietoa tutkimustuloksista välitetään tiedeviestinnän, koulutuksen ja tutkimus- ja kehittämishankkeiden avulla. Luomuinstituutin koordinaatioyksikkö sijaitsee Mikkelissä.

Englanniksikin puhutaan yhä tutkimuslaitoksesta: Finnish Organic Research Institute (FORI).
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 16.09.16 - klo:05:33
Meidän pienen yhdistyksemme voimat siihen eivät kyllä riitä, mutta varmasti olisi koottavissa porukka, joka järjestäisi tälle tilaisuudelle ...

MIKSI KANNATTAA VALITA LUOMU – TUTKITTUA TIETOA LUOMUSTA IHMISEN PARHAAKSI –SEMINAARISSA 30.SYYSKUUTA (https://www.sttinfo.fi/tiedote/miksi-kannattaa-valita-luomu-tutkittua-tietoa-luomusta-ihmisen-parhaaksi-seminaarissa-30syyskuuta?publisherId=3747&releaseId=51372524)

... tieteelllisen vastaseminaarin, jossa monipuolisesti kerrottaisiin, miksi ei kannata.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 16.09.16 - klo:05:35
Meidän pienen yhdistyksemme voimat siihen eivät kyllä riitä, mutta varmasti olisi koottavissa porukka *), joka järjestäisi tälle tilaisuudelle ...

MIKSI KANNATTAA VALITA LUOMU – TUTKITTUA TIETOA LUOMUSTA IHMISEN PARHAAKSI –SEMINAARISSA 30.SYYSKUUTA (https://www.sttinfo.fi/tiedote/miksi-kannattaa-valita-luomu-tutkittua-tietoa-luomusta-ihmisen-parhaaksi-seminaarissa-30syyskuuta?publisherId=3747&releaseId=51372524)

... tieteelllisen vastaseminaarin, jossa monipuolisesti kerrottaisiin, miksi ei kannata valita luomua. Eikö tiede juuri niin edisty, arvauksin ja kumoamisin (Popper) tai teesin ja antiteesin kautta (Hegel, Marx)?

_____________

*) varmasti se saataisiin kokoon jo suomalaisistakin, mutta olisi sekin mahdollisuus, että mukaan kutsuttaisiin tutkijoita Ruotsista. Esim. siitä tietystä SLU:n väestä. Myös tämän tutkimuksen (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=417) esittely Suomessa puolustaisi paikkaansa.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 03.10.16 - klo:06:39
Jos tästä selostuksesta voi mitään päätellä, kyseisen Mikkelin seminaarin tieteellinen anti jäi hyvin laihaksi. Samat moneen kertaan toistetut havaitut pikkuriikkiset erot tuotiin esiin, peloteltiin hyvin totuttuun tapaan tavanomaisen ruoan torjunta-ainejäämillä (vaikka niistäkin oli pakko myöntää, että ne ovat pieniä), tehtiin myyntityötä:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1301280176563107&id=161585907199212

Vielä ei luentoja ole netissä näkynyt (esim. Luomuinstituutin materiaalipankissa) mutta todennäköisesti emme siinä siis menetä mitään. Luultavasti ei esitetty mitään sellaista kritisoitavaakaan, jota täällä (ja muualla) ei olisi jo kritisoitu.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 11.10.16 - klo:07:07
Samaa laihaa antia todistaa myös tämä luomu.fin uutinen tuosta seminaarista:

Tieteen perusteluja luomuruoalle Ihmisen parhaaksi -seminaarissa (http://luomu.fi/kirjoitus/tieteen-perusteluja-luomuruoalle-ihmisen-parhaaksi-seminaarissa/2/?ref=etusivu)

Oikeastaan ainoa uusi idea oli tämä:

Quote
Koostumuserojen lisäksi tarvitsemme nyt usean sukupolven tutkimuksia, jotta erojen terveysvaikutukset voidaan todistaa, Raija Tahvonen Luonnonvarakeskuksesta kertoo.

Mutta sekin on oikeastaan enemmän tai vähemmän epätoivoinen: kun ei mitään näyttöjä luomuruoan erinomaisuudesta ole, kokeillaanpa nyt, jos sellaisia tulisi esille ylisukupolvisissa tutkimuksissa.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 15.10.16 - klo:04:05
Jaakko Nuutilan väitöskirja on nyt lopulta tulossa, mutta aihe on muuttunut "luomun ylivoimatekijoistä" tämän lyhennelmän perusteella sen tarkasteluksi, miten valtion asettamat luomutavoitteet, jotka nyt eivät näytä toteutuvan, kuitenkin voitaisiin saavuttaa:

The Finnish Organic Food Chain : Modelling towards 2020 goals with change and innovation (https://helda.helsinki.fi/handle/10138/167682)

Lyhennelmä löytyy suomeksi selaamalla aslaspäin. Jostain syystä itse kirjan tekstiä ei löydy, mutta kaiketi se sinne tulee viimeistään 28.10. mennessä, jolloin väitöstilaisuus on. Suomen luomuohjelman lisäksi kirjassa on myös maailmoja syleilevää näkökulmaa:

Quote
Pienet toimenpiteet eivät enää kykene estämään maapallon resilienssin heikkenemistä. Koko ruokaketjun toimintaa tulee muuttaa perusteellisella ja radikaalilla tavalla.
[...]
On tosin vaikea kuvitella, että nykyisessä materialistisuuteen ja itsekkyyteen rakentuvassa yhteiskunnassa, esitetty malli voitaisiin hyväksyä kokonaisuudessaan, ja kansallisella tasolla, mutta asteittainen siirtyminen kohti suurempaa yhteistä hyvää ja luonnonmukaisen tuotannon ja ruoan tavoitteita on mahdollista noudattamalla tämän työssä esitettyjä toimenpiteitä.

(Jonkun täytyisi siis - Nuutilan mukaan - ymmärtää olla epäitsekäs? (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=869.0))
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 20.10.16 - klo:07:05
Yliopisto on katsonut  aiheelliseksi jo etukäteen laajemminkin selostaa tuota Nuutilan väitöskirjaa:

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/nain-saavutetaan-hallituksen-luomutavoitteet

Tällaisia tieteellisiä suosituksia on tulossa:

Quote
– Nykyisen ruokaketjun haittavaikutuksista on tiedotettava, torjunta-aineille ja väkilannoitteille on asetettava haittavero, ruokaketjun yhteistyötä on parannettava ja valtaa jaettava tasaisemmin, Nuutila sanoo.

Eli suomennettuna:

- pelottelua torjunta-jäämistä ym. on vielä lisättävä ja tehostettava
- luomuviljelyn tukien lisäksi on tavanomaista viljelyä vielä rangaistava, heikennettävä sen kannattavuutta

... niin niin saadaan sitten luomu Suomessa toivottuun nousuun.

Nämä käsitykset täytyy varmaan sitten suurenkin yleisön keskuudessa ajaa läpi ...

Quote
Olemme kaikki tietoisia erilaisten allergioiden sekä syöpäsairauksien yleistymisestä. Näiden sekä ruoassamme ja ympäristössämme olevien kemikaalien välillä on todettu yhteys. Kansainväliset toimijat kuten YK, WHO ja FAO sekä EU ovat nostaneet luomun yhdeksi vaihtoehdoksi saada muutosta aikaan.

... vaikkeivät ne totta olekaan. Erityisesti eivät syy-yhteyksien osalta. Vaikkapa syöpäsairaudet ovat yleistyneet keskimääräisen eliniän nousun myötä ja sen takia, ikävakioitua nousua ei ole (vinkiksi vastaväittäjälle!).  Vaikkapa FAO on suositellut luomua vain tienaamiskeinona, so. vientituotteissa. Minun tietääkseni WHO ei ole ottanut asiaan kantaa lainkaan. (Jos WHO on jossain varoitellut esim. torjunta-aineiden vaaroista, se ei ole kannanotto luomuviljelyn puolesta!) EU:n luomumyönteistä politiikkaakaan ei ole perusteltu terveyskysymyksillä. Oikeastaan päinvastoin, se on käytännössä kieltänyt luomun mainostamisen erityisenä terveysruokana. (Nämäkin vinkkinä vastaväittäjälle. Vaikka kyllä hän - eli Jaana Husu-Kallio - ne varmasti jo tietääkin.)


PS. Nyt itse kirjan teksti on on ilmestynyt nettiin. Ladattavissa vaikka tästä. (https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/167682/THEFINNI.pdf?sequence=1)
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 20.10.16 - klo:12:56
Tarkistinpa heti tuon WHO-väitteen. Se oli mainittu väitöskirjan kohdassa:

Quote
The  activity  is  based  on  awareness  of  customers’  and  consumer’s  needs  such  as  the  increasing  demand   for  organic  produce  (Section  1.4),  which  benefits  are  widely  promoted  (WHO  2011;  FAO  2014;  European  Community  2015;  UN  2015b) [...]

Kyseinen viite oli:

WHO (2011).
Tackling antibiotic resistance from a food safety perspective in Europe.
Available:
http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0005/136454/e94889.pdf.
Accessed 20 June 2013.

Koko sanaa luomu, organic, ei tuossa asiakirjassa edes esiinny!

***

Entä tuo FAO:n luomulle myötämielinen asiakirja. Se on tässä:

FAO (2014).
Building a common vision for sustainable food and agriculture
. FAO.
Available: http://www.fao.org/3/919235b7-4553-4a4a-bf38-a76797dc5b23/i3940e.pdf. Accessed 22 June 2015

Tuo linkki ei jostain syystä toimi, mutta tästä asiakirjasta (http://www.fao.org/3/a-i3940e.pdf) täytyy olla kyse.

Siitäkään en löydä mitään luomun ylistystä!

***

Kolmas lähde oli tämä:

European Community (2015).
Every fift hectare to organic production
. Available:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2f%2fEP%2f%2fNONSGML%2bCOMPARL%2bPE-549.119%2b01%2bDOC%2bPDF%2bV0%2f%2fEN. Accessed 15 May 2015. 

Eli kyse oli siitä Sirpa Pietikäisen ym. masinoimasta yhden EU-parlamentin komitean päätöksestä. Ei edes koko parlamentin linjauksesta, EU:sta kokonaisuutena puhumattakaan.

Periaatteessa Nuutila on siinä oikeassa, että EU on jonkin verran poliittisesti luomuun päin kallellaan, (ja geenimuuntelun suhteen nihkeä (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=110.0)), mutta senkään tieteelliset elimet eivät ole luomua erityisesti ylistäneet (tai geenimuuntelua tuominneet).

***

Entäpä YK? Viite on tämä:

UN (2015b).
Sustainable development goals.
 Available:
http://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/#prettyPhoto. Accessed 27 October 2015. 

Siinä varmaankin viitataan tähän osaan:

http://www.un.org/sustainabledevelopment/hunger/

Sieltäkään en kyennyt löytämään sanaa "organic" lainkaan.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Jarrumies on 20.10.16 - klo:20:43
Olisi tärkeää tuoda näyttävästi julkisuuteen tuo Nuutilan tapa esittää tärkeistä asioista voimakkaita väitteitä, joille ei löydy tukea hänen esittämistään lähteistä. Tuskin esimerkiksi vastaväittäjä noita viitteitä tarkistaa.

Nuo seikat pitäisi tuoda julki näyttävästi  muuallakin kuin tällä foorumilla.

Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 21.10.16 - klo:03:12
Myös YLE haluaa jostain syystä kertoa tuosta väitöskirjasta, jo etukäteen. Halutaanko väitöstilaisuudesta iso mediatapahtuma?

Väitös: Luomun tiedotusta lisättävä – "Yllättävän moni luulee kaikkea ruokaa luomuksi" (http://yle.fi/uutiset/3-9241520)

Täytyypä tuotakin uutista hiukan kommentoida.

Quote
Nuutila muun muassa ehdottaa haittaveron asettamista torjunta-aineille ja väkilannoitteille. – Ruotsissa on torjunta-aine- ja fosforivero ja Tanskassa torjunta-aine- ja typpivero. Siellä ne on saatu toimimaan. Tärkeää on veron määrä, sen pitää vaikuttaa, mutta ei lamauttaa, Nuutila pohtii.

Mutta tuollakin tavalla pitää siis vyöryttää luomun kustannuksia muiden maksettavaksi. Veron ei pidä "lamauttaa", jotta tavanomaiset viljelijät jaksaisivat sitä maksaa, ja tällä tavalla voitaisiin vielä selvemmin maksattaa luomunsyöntiä muilla:

Quote
Haittaveron tuottoa voitaisiin ohjata koulujen luomuruokatukeen.

Muilta osin hän sitten turvautuukin tuttuun "tanskalaiseen reseptiikkaan", ohjeisssaan.

Quote
Nuutila sanoo, että tutkimusten mukaan moni pitää kaikkea suomalaista ruokaa luomuna eli luonnonmukaisesti tuotettuna.

– Moni ei tiedä, että tavanomaisesti tuotetut vihannekset voivat sisältää torjunta-ainejäämiä. Tai että väkilannoiteet rehevöittävät vesistöjä.

Tuo ihmisten ("moni") väitetty tietämättömyys on kyllä kovin yliammuttu väite - kaiken sen media- ja viranomaisrummutuksen (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=10) jälkeen, mitä asiassa on harjoitettu, ja jatkuvasti harjoitetaan - suorastaan tietämättömyyttä? Ainakaan Nuutila ei tunnu tietävän, että luonnonmukainen viljely rehevöittää vesistöjä - jopa reippaasti tavanomaista enemmän (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=417). (Ei,kyllä hän varmasti tietää, on varmasti kuullut myös tuosta tutkimuksesta. Mutta ei ole tietävinään.)

Tuskinpa siis "moni pitää kaikkea suomalaista ruokaa luomuna". Mutta Nuutilaa harmittaakin itse asiassa sama kuin harmitti Tarja Cronbergiakin: moni todellakin pitää suomalaista ruokaa riittävän puhtaana, eikä sen vuoksi etsi sitä "puhtautta" luomusta. (Niin ei Nuutilakaan tietysti sanojaan asettele, mutta varmaan vähän niin ajattelee: suomalaisten pitäisi laajemmin nähdä tavanomainen suomalainenkin ruoka - likaisena.) Kun tavallinen suomalainen sitten saattaa sanoa asian niin, että suomalainen ruoka on "melkein luomua", niin sekö luomuväkeä harmittaa (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=674.msg4013#msg4013) (niinkuin tavallaan meitäkin!).

Tässä olemme tietysti samaa mieltä:

Quote
Nuutila ehdottaa, että tavanomaisesta tuotannosta tulisi julkaista enemmän tutkimuksiin perustuvaa tietoa ja näin kuluttajat tietäisivät ruokaketjun haittavaikutuksista.

Luomusta voitaisiin puolestaan lisätä tietoa esimerkiksi koulun oppimateriaaleihin sekä korkeakoulujen opetustarjontaan.

Mutta tietysti korostaen, että sen jaettava tieto olisi todella objektiivista tietoa, ei luomuiskulauseita ja -mutua. Mutta jos kouluissa ja muissa oppilaitoksissa todella kerrottaisiin esim. Bruce Amesin tulos siitä, miten me ruoassamme nautimme 10 000 kertaa enemmän kasvien luontaisia "myrkkyjä" kuin torjunta-ainejäämiä, ei jälkimmäisillä pelottelu ehkä olisikaan niin tehokasta, ei edistäisi luomun lisäämistavoitetta.

***

Olisi tärkeää tuoda näyttävästi julkisuuteen tuo Nuutilan tapa esittää tärkeistä asioista voimakkaita väitteitä, joille ei löydy tukea hänen esittämistään lähteistä. Tuskin esimerkiksi vastaväittäjä noita viitteitä tarkistaa.

Nuo seikat pitäisi tuoda julki näyttävästi  muuallakin kuin tällä foorumilla.

Olen samaa mieltä. Yksinkertaisimmillaan se voisi tapahtua niin, että menisi nuo asiat kertomaan tuohon väitöstilaisuuteen. Perinteisestihän ne ovat olleet julkisia ja avoimia tilaisuuksia, joissa on annettu myös yleisölle puheenvuoro (kerrotaan tapauksesta, menneiltä vuosikymmeniltä, jossa yleisö jopa on kritisoinut väitöskirjan hylätyksi - tosin nuo kriitikot tarinan mukaan olivat alan professoreja ...). Monesta syystä minua ei vain haluttaisi tilaisuuteen mennä, täytyy keksiä muu tie.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 21.10.16 - klo:05:03
Itse asiassa jopa tästä voi olla Nuutilan kanssa samaa mieltä:

Quote
– Kuluttajilla ei ole nyt riittävää syytä valita luomua. Arvot ohjaavat rahankäyttöä. Luomua voidaan valita esimerkiksi eettisistä ja turvallisuussyistä.

Korostaen sitä, että "kuluttajilla ei ole nyt riittävää syytä valita luomua". Ei nyt, ja tuskinpa koskaan. Ja nimenomaan "eettisistä ja turvallisuussyistä" ei.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 22.10.16 - klo:07:42
Pro Luomu ei sitten asettunutkaan varauksettomasti kannattamaan tätä Nuutilan ehdotusta:

Pro Luomu haittaveroehdotuksesta: "Varmasti on muitakin ohjauskeinoja" (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/pro-luomu-haittaveroehdotuksesta-varmasti-on-muitakin-ohjauskeinoja-1.165383)

Pro Luomu varmaan miettii asiaa strategisesti: tuollainen vero herättäisi varmasti närää, ja lietsoisi entisestään sitä vastakkainasettelua, jota toisaalta halutaan välttää.

"Tanskalaista reseptiikkaa" ja luomuprogandan lisäämistä toki sekin kannattaa:

Quote
Kottilan arvion mukaan tutkimuksen ehdotus ottaa mallia Tanskasta, sillä Tanskassa ja Ruotsissa julkista ruokapalvelua on nimittäin koulutettu luomun käyttöön.

"Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, miten säästetään jostain muualta. Kyse on ollut ruokalistasuunnittelusta, hävikin vähentämisestä ja prosessien järkeistämisestä", hän sanoo.

Kottila ehdottaa, että luomu pitäisi saada nykyistä paremmin osaksi opetusta. Nykyisessä ammattikoulutuksessa tilannetta voisi hänen mukaansa helpottaa myös lisäämällä opettajien tietämystä luomusta.

"Me saadaan sellaista viestiä, että jos olet kiinnostunut luomusta, et saa koulusta sitä opetusta", hän sanoo.

Kaiken kaikkiaan kyllä edelleen jää vaikutelma, että luomututkimuksen korkeimmat saavutukset ovat erilaisia ehdotuksia siitä, miten luomua saisi paremmin kaupaksi. Tai miten sille saisi järjestettyä enemmän yhteiskunnan tukea.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 23.10.16 - klo:06:31
Jos tämä toinen Maaseudun Tulevaisuuden uutinen yhtään heijastaa todellisuutta oikein, tuo mainitsemani "närä" on totta, jo olemassa ja helposti leviämässäkin:

Haittavero lannoitteille? Luomuviljelijä: "En vähään aikaan ole kuullut vastaavaa möläytystä" (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/haittavero-lannoitteille-luomuviljelij%C3%A4-en-v%C3%A4h%C3%A4%C3%A4n-aikaan-ole-kuullut-vastaavaa-m%C3%B6l%C3%A4ytyst%C3%A4-1.165494)

Olisikohan Pro Luomunkin piirissä tätä realismia:

Quote
Myöskään Matti Seitsonen ei usko haittaveroihin.

"Jos luomun lisäys ei ole kuluttajalähtöistä, ei lisäys ole kestävää. Vain markkinoilta saatu lisätuotto kasvattaa luomualaa järkevällä tavalla. Sama koskee luomutuen lisäystä ym. viranomaistoimia luomun lisäämiseksi", hän kirjoittaa.

Kuten siellä täällä täällä on sanottu, jopa mekin olemme valmiita hyväksymään luomun tuottamisen, siinä määrin kuin sille Suomessa kysyntää on. Mutta - kuten myös olemme esille tuoneet - silloin koko tuolta Nuutilan tarkastelulta putoaa osittain pohja pois: mitään tarvetta ei ole saada tuota valtion luomuohjelmaa (20% peltoalasta) toteutettua, koska kysyntä on niin vähäistä (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=305) (vaikka luomun heikompi tuottavuuskin otettaisiin huomioon).

Tämä keskusteluun osallistuja tarkastelee ehdotus yleisemmällä tasolla, tästä näkökulmasta:

Quote
"Väittelijä jutun perusteella esittää lannoitteille haittaveroa, niin tämän veron tulisi kohdentua ravinteiden käyttöön tasapuolisesti. Johdonmukaista on siis vaatia kaikkia ravinteiden käyttöä verotettavaksi koska kaikki ylilannoitus on haitallista tapahtui se sitten normaalin tai luomun kautta."

Minulle taas tuosta ehdotuksesta, jos sitä yhtään harkittaisiin, tuli mieleen, että silloin tulisi heti ottaa myös kantaa luomuviljelyn !oisimiseen, näissä ravinteissakin (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=740.msg4762#msg4762).

Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 26.10.16 - klo:07:40
Edelleen johdonmukaisesti Luomuinstituutti keskittyy tieteessään myynninedistämiseen:

Luomuruokaseminaari 15.11.2016 (http://luomu.fi/kirjoitus/luomuruokaseminaari-15-11-2016/2/?ref=etusivu)

Quote
Suomen hallituksen Luomualan kehittämisohjelman yhtenä tavoitteena on lisätä luomun osuutta päiväkoti ja oppilasruokailussa. Tavoite on 20 % käytetyistä raaka-aineista luomuna vuoteen 2020 mennessä. Tavoitteen saavuttaminen vaatii ruokaketjun toimijoilta yhteistä tahtotilaa, yhteistyötä ja olemassa olevien haasteiden voittamista. Myös poliittiseen päätöksentekoon tulee voida vaikuttaa mm. kertomalla luomutuotannon ja -ruoan positiivisista vaikutuksista ihmisiin, ympäristöön ja jopa aluetalouteen.
(lihav. HJ)

Luonnollisesti on täysin kiellettyä päätyä johtopäätöksiin, ettei tuollaisia positiivisia vaikutuksia ole. Tai edes kertoa muualla saaduista tuollaisista tuloksista.

Mutta näin olimme aika oikeassa aavistuksissamme: tässä on Tarja Cronbergin melko pysyvä saavutus, instituutin avulla löytyy aina poliittisia lobbareita asialle.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 31.10.16 - klo:06:44
Pelkäänpä - hänen aiemman toimintansa perusteella - että tämä nimitys, vaikkei se enää Luomuinstituutissa tapahtunutkaan, on nyt vahvistus luomutieteelle Suomessa:

Suomen ensimmäinen kestävyystieteen professuuri LUT:hen (http://www.lahdenyliopistokampus.fi/fi/ajankohtaista/uutiset/?a=viewItem&itemid=1577)

Quote
Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa (Lappeenranta University of Technology, LUT) on aloittanut Suomen ensimmäisenä kestävyystieteen professorina maatalous- ja metsätieteen tohtori (MTT) Helena Kahiluoto. Uusi professuuri vahvistaa LUT:n jo ennestään laajaa kestävyystieteen osaamista.

Kahiluodon erikoisosaamista ovat ravitsemusturvan, ilmastonmuutoksen ja vesistöjen kytkennät, sekä oikeudenmukainen kiertotalous.

... ja myös aika tiukka sitoutuminen juuri tietyntyyppisiin ratkaisuehdotuksiin noissa ongelmissa!
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 08.11.16 - klo:06:41
Kuulemma jo yli 100 vuotta sitten patenttivirastot lakkasivat myöntämästä patentteja ikiliikkujille ja ottamasta edes niitä koskevia hakemuksia vastaan. Luomuinstituutissa sen sijaan yhä tavoitellaan tätä (lihav. HJ):

Luomuruokaseminaari 15.11.2016 (http://luomuinstituutti.fi/luomuruokaseminaari-15-11-2016/)

Quote
Luomuruokaseminaarissa käsitellään luomuruoan käytön tilannetta ammattikeittiöissä, mahdollisuutta vaikuttaa luomuruoan osuuden kasvattamiseen kustannuksia lisäämättä, paikallisia innovatiivisia ratkaisuja, luomun elinkaarianalyysin tuloksia sekä luomun käytön aluetaloudellisia vaikutuksia.

Tuo asia on hyvinkin verrattavissa ikiliikkujan keksimisyrityksiin, koska näennäisikiliikkujia on aina keksitty. Samoin tullaan tuossa seminaarissa taas kerran "keksimään" ne keinot, joilla näennäisesti hävitetään luomun lisäkustannukset.

Eikä tämän kummallisempaa tälläkään kertaa ole siinäkään odotettavissa (muc.fi -sivustolta):

Quote
Luomuinstituutin tutkimuskoordinaattori Jaakko Nuutila on tutkinut luomuruoan tarjontaa kouluissa. Hän esittelee laskelmia, miten luomun osuutta voidaan lisätä kustannuksia kasvattamatta.

 – Ruokalistasuunnittelulla ja kasvisruoan määrää lisäämällä voidaan päästä hyviin tuloksiin, tutkimuskoordinaattori Jaakko Nuutila Luomuinstituutista sanoo.


PS. 9.11.16: Tarkoituksena on mitä ilmeisemmin tehdä ko. tilaisuudesta yleisempi hengennostatus- ja propagandatilaisuus suurellekin yleisölle, koska siitä ilmoitetaan esim. Länsi-Savossa (http://www.lansi-savo.fi/tapahtuma/luomuruokaseminaari-keinoja-luomun-lisaamiseksi-julkisissa-ruokapalveluissa-355105): "... ja se on avoin ja maksuton kaikille".
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 18.11.16 - klo:07:36
Pirjo Siiskoselle löydettiin tällainen pelastusrengas:

Luomuliiton puheenjohtajaksi valittiin Pirjo Siiskonen (http://www.luomuliitto.fi/luomuliiton-puheenjohtajaksi-valittiin-pirjo-siiskonen/)

Saa nähdä, täytetäänkö hänen vanhaa virkaansa. Se kyllä laitettiin hakuun (ks. 14.9.16 edellä). Mutta luultavasti silti voi tuota kysyä. Hyvin usein tuollaisessa tilanteessa myös muutetaan viran toimenkuvaa, hiukan tai enemmänkin.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 18.11.16 - klo:07:54
Pelkäänpä - hänen aiemman toimintansa perusteella - että tämä nimitys, vaikkei se enää Luomuinstituutissa tapahtunutkaan, on nyt vahvistus luomutieteelle Suomessa:

Suomen ensimmäinen kestävyystieteen professuuri LUT:hen (http://www.lahdenyliopistokampus.fi/fi/ajankohtaista/uutiset/?a=viewItem&itemid=1577)

Quote
Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa (Lappeenranta University of Technology, LUT) on aloittanut Suomen ensimmäisenä kestävyystieteen professorina maatalous- ja metsätieteen tohtori (MTT) Helena Kahiluoto. Uusi professuuri vahvistaa LUT:n jo ennestään laajaa kestävyystieteen osaamista.

Kahiluodon erikoisosaamista ovat ravitsemusturvan, ilmastonmuutoksen ja vesistöjen kytkennät, sekä oikeudenmukainen kiertotalous.

... ja myös aika tiukka sitoutuminen juuri tietyntyyppisiin ratkaisuehdotuksiin noissa ongelmissa!

Tämä hänen haastattelunsa Hesarissa ei kyllä ihan pahimpia epäilyksiä vahvistanut ...

Kestävyystieteen ensimmäinen professori miettii, miten ravinteet saadaan riittämään kaikille (http://www.hs.fi/tiede/a1479358847802)

.... mutta kyllä siinä keinolannoitteille oli varattu pahiksen rooli, ei roolia tuon hänen ongelmansa ratkaisijana.

Quote
Olemme tuoneet aivan liikaa maaperän ja ilmakehän ravinteita aktiiviseen muotoon eli lannoitteiksi ja jätteiksi. Ne rehevöittävät peltoja ja vesiä.

Ja ratkaisu kehitysmaidenkin ongelmiin olisi tässä:

Quote
Lantaa voitaisiin kuljettaa tiiviissä muodossa EU-maista Afrikkaan. Näin vähennettäisiin vesistöjen rehevöitymistä pohjoisessa ja lisättäisiin satoja etelässä.

Varmasti tuossakin on ideaa. Mutta vain osaratkaisuna. Eikä se onnistu pitkällä tähtäimellä. Eli kestävänä mallina.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 23.11.16 - klo:09:35
Jäähyväisluento.

Tutkittua tietoa luomusta -luento: Katkelmia luomun kehitysvaiheista (http://www.lansi-savo.fi/tapahtuma/tutkittua-tietoa-luomusta-luento-katkelmia-luomun-kehitysvaiheista-356301)

Quote
Luennoitsija: Luomuinstituutin johtaja, professori Pirjo Siiskonen

Aihe mielenkiintoinen, tutustun varmasti luentoaineistoon, kun se nettiin tulee.

Samalla kuitenkin kaihertaa mielessä (siellä jo jonkinaikaa ollut) ajatus, että entäpä jos minä itse tekisin samasta aiheesta akateemisen tutkielman!  ;D
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 26.11.16 - klo:06:34
Aavisteluni menivät täysin pieleen. Virka täytettiin ...

Luomuinstituutin johtajaksi valittiin kokenut luomututkija (https://www.luke.fi/uutiset/luomuinstituutin-johtajaksi-valittiin-kokenut-luomututkija/)

Quote
Luomuinstituutin johtajan tehtävään on valittu maatalous- ja metsätieteiden tohtori Sari Iivonen ajalle 1.1.2017 – 31.12.2020.

... eikä ainakaan tuon uutisen mukaan toimenkuvaakaan muutettu.

Nyt sitten odotellaan, lupaako Sari Iivonen kaudellaan muutosta tähän tosiasiaan (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=162.msg9367#msg9367). Siiskosen aikana sitä silloin tällöin lupailtiin, vaikka vähän epämääräisesti.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 29.11.16 - klo:16:57
Vanhaa akateemista ajattelua ja teoretisointia luomuviljelystä:

Luomuliiton uusi puheenjohtaja Pirjo Siiskonen: Koko maan ruuantuotanto pitää saada luomuun (http://yle.fi/uutiset/3-9322008)

Tai siis oikeastaan nykyistä, koska hän on edellisessä virassaan vielä vuoden loppuun. Mutta niin moneen kertaan tuo idea on täällä käsitelty, ettei maksane vaivaa sitä kaikkea toistaa.

Mutta nyt olisi jollekin lehtimiehelle "tuhannen taalan paikka" kysyä Sari Iivoselta, mitä mieltä hän on tuosta kaikesta. Ellei nyt, niin viimeistän siinä vaiheessa, kun Iivonen astuu virkaansa. ("Edeltäjänne mielestä ...")
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 13.12.16 - klo:03:41
Jäähyväisluento.

Tutkittua tietoa luomusta -luento: Katkelmia luomun kehitysvaiheista (http://www.lansi-savo.fi/tapahtuma/tutkittua-tietoa-luomusta-luento-katkelmia-luomun-kehitysvaiheista-356301)

Quote
Luennoitsija: Luomuinstituutin johtaja, professori Pirjo Siiskonen

Aihe mielenkiintoinen, tutustun varmasti luentoaineistoon, kun se nettiin tulee.

Nyt se on täällä (http://luomuinstituutti.fi/wp-content/uploads/sites/2/2016/11/Katkelmia-29.11.2016_valmis.pdf) (pdf) ja varsin valaiseva, oikein hyvin tehty.

Ensi vaikutelmani on, että luomun kehitys Suomessa on tosiaan tapahtunut n. 30 vuodessa (plus miinus jokunen vuosi) ja sen toimijat, aktivistit taitavat pääosin yhä olla keskuudessamme. Ja toinen huomio: ovatpahan aika hyvin onnistuneet järjestämään virkoja itselleen ja/tai toisilleen ...  8)

Mikä siitä kyllä oikeastaan puuttuu, ovat luomun takapakit, sitä kohtaan esitetty kritiikki. Kun siellä esimerkiksi tuodaan esiin "1930-luvulla A. I. Virtasen kehittämä typpikotovarainen viljely- ja ruokintajärjestelmä", niin ei tuoda esiin sitä, miten  A. I. Virtanen myöhemmin myönsi, että tuo hänen ideansa on epäkäytännöllinen, ei toimi.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 20.12.16 - klo:06:29
Mikkelin ammattikorkeakoulussakaan ei ole oltu toimettomina, siellä on saatu aikaan tällainen oppikirja:

Luomun käyttäjän käsikirja - uusi julkaisu luomun käyttäjälle (http://www.mamk.fi/luomuviestinta)

Quote
Onko tuote varmasti luomua ja miten sen käytöstä voi kertoa asiakkaalle oikein? Useita ammattikeittiöitä askarruttaavaan kysymykseen löytyy nyt vastaus Luomun käyttäjän käsikirjasta. Viesti luomusta oikein –hankkeessa koottu käsikirja on helppokäyttöinen opas, joka kokoaa keskeiset tiedot ensi kertaa yhteen ammattikeittiöiden ja kaupan alan käyttöön.

Kyllä, käytännön myynninedistämiseen tuo painottuu. Mutta niin näyttää painottuvan se varsinainenkin akateeminen luomutiede.

"""

Nyt akateemisissa luomupiireissä ollaan Suomeen tuomassa uutta luomugurua (Länsi-Savo):

Kansainvälinen luomualan konferessi Mikkeliin — vieraat pääsevät tutustumaan myös paikallisiin luomutiloihin (http://www.lansi-savo.fi/uutiset/lahella/kansainvalinen-luomualan-konferessi-mikkeliin-vieraat-paasevat-tutustumaan-myos)

Quote
Konferenssissa puhuu useita kansainvälisiä johtavia luomututkijoita, muun muassa professori John P. Reganold Washingtonin valtion yliopistosta.

Tapahtuman pääjärjestäjänä toimii Luomuinstituutti.

Tämän Reganoldin ajatuksia on täällä jo käsitelty:

Vs: Luomu sittenkin riittäisi maailmalle? - Worldwatchin uusi yritys  (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=11.msg8029#msg8029)

(Tämä aiempi keskustelu (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=576.0) hänestä jäi kesken.)
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa h
Post by: Heikki Jokipii on 24.12.16 - klo:09:23
Mutta luomua tutkitaan muuallakin kuin Mikkelissä (Vaasan yliopisto):

Minä ja tiede -luento: Suosi luomua - saa arvostusta? (Seinäjoki) (http://www.uva.fi/fi/events/luomalas/)
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Jarrumies on 24.12.16 - klo:10:41
Joo, näin Luomalan hankkeessa tutkitaan:
https://www.jyu.fi/ajankohtaista/arkisto/2012/06/tiedote-2012-06-05-12-24-40-537538

Luomun yhteiskunnallisen arvostuksen tutkiminen tie kestävän talouden kasvuun
Vaasan, Helsingin ja Jyväskylän yliopiston yhteishankkeelle puolen miljoonan akatemiarahoitus


"Suomen Akatemia on myöntänyt 570 000 euroa Vaasan yliopiston, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin ja Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun yhteishankkeelle. ”Vihreän talouden valtavirtaistuminen – luomutuotannon ja -kuluttamisen yhteiskunnallinen oikeuttaminen” -tutkimushankkeessa tarkastellaan kestävään talouteen ja luonnonvarojen vastuulliseen hyödyntämiseen liittyviä yhteiskunnallisia kysymyksiä.
...
Lisätiedot:
Professori Harri Luomala, Vaasan yliopisto, puh. 050 511 8886, harri.luomala@uwasa.fi
Professori Sami Kurki, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, puh. 0500 811 232, sami.p.kurki@helsinki.fi
KTT Marjo Siltaoja, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu, puh. 040 576 7841, marjo.siltaoja@jyu.fi"

Tällaisia tuloksia tuolla rahalla on jo saatu:
http://yle.fi/uutiset/3-9152535

"Kuluttajatutkimuksissa on tullut ilmi, että ruoan valinnoilla halutaan myös kertoa itsestä, ilmaista omaa identiteettiä. Kyse ei siis ole yksinomaan terveydestä, kehon hyvinvoinnista, vaan valinnoilla avaudutaan omasta arvotaustasta muille.
– Olen havainnut tutkimuksissa, että joissakin tapauksissa luomu valitaan sen takia, että se välittää itsestä jotain tiettyä viestiä. Vastuullisuutta, ympäristönsuojelua ja jopa varallisuutta, sillä onhan luomutuote tavallista kalliimpaa, kertoo Harri Luomala.
Yrityksille uudet ruokatrendit ovat selvä markkinarako. Osa trendien perässä liikkuvista kuluttajista vaihtaa helposti markkinoille tulevaan uuteen uutuuteen, mutta tutkija uskoo vaihtoehtoisen ajattelun ydinjoukon pysyvyyteen.
– Kestävän kulutuksen kannattaminen, läpinäkyvyys tai luomun suosiminen ovat tuleet jäädäkseen. Ydinporukka ei lähde minnekään. Se porukka on Suomessakin jo aika merkittävä ja se kasvaa koko ajan, sanoo kuluttajatutkimusta tekevä professori Harri Luomala Vaasan yliopistosta."

Tässä on havaittu, että itse asiassa vain mielikuva vaikuttaa:
http://yle.fi/uutiset/3-9327467
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 25.12.16 - klo:10:28
Ensin ajattelin, ettei tuo "Vaasan" hanke olisi yhtä "tunnustuksellista" tutkimusta kuin pääosa "Mikkelin" hankkeista, mutta kyllä tässäkin nämä lähtökohdat otetaan annettuina ja jo hyväksyttyinä (asettamisuutisesta):

Quote
Pyrkimys kestävän talouden kehittämiseen vaatii tuekseen laajan yhteiskunnallisen hyväksynnän. Kestävän talouden sosiaalisen hyväksynnän rakentumista tarkastellaan tutkimushankkeessa luomutuotannon ja -kulutuksen kautta. Suomi tarjoaa tutkimukselle kiinnostavan maaperän, sillä luomutuotannon kasvattaminen on nostettu keskeiseksi tavoitteeksi hallitusohjelmassa ja kansallista maabrändiä pohtineessa työryhmässä. Luomukulutuksen kasvu on kuitenkin ollut hidasta verrattaessa muihin maihin.

Eli kärjistäen: siinäkin vain etsitään keinoja, joilla luomu saataisiin "yhteiskunnallisesti hyväksyttyä". Ja kulutus (sitä kautta) kasvuun, kuten niissä "muissa maissa".*)

Nyt noissa uutisissa nostetaan kyllä esiin teemoja, jotka tuntuvat hiukan kriittisiltäkin, kuten vaikka tämä esimerkki, johon Jarrumies tuossa jo viittaisikin:

Brändi maistuu hyvältä – Miksi tuote tuntuu paremmalta paremmassa paketissa? (http://yle.fi/uutiset/3-9327467)

Quote
[...]Professori Luomala puhuu tuhlaavaisen signaloinnin teoriasta.

– Niitä tuotteita ostamalla kerrot siitä, että olet sen verran fiksu ja sinulla on rahaa, että voit suosia näitä. Ja sillä, että nämä eivät hyödytä vain itseäsi lähetät tuhlaavaisen signaalin, jolla haluat vastineeksi muilta kunnioitusta. Tällä tavoin näytät näennäisesti omaa epäitsekkyyttäsi.

Mutta onko kyse siitä, että etsitään vain keinoja saada tuo mekanismi toimimaan paremmmin, myös Suomessa? Kaikki kuluttajat täytyy saada mukaan tähän "tuhlaavaiseen signalointiin"? Jos tuo teoria toimii hyvin Helsingin Kampissa, miten sen saisi toimimaan Kauhajoellakin (esimerkkipaikkakunnat ko. artikkelissa)? Ja juuri siten, että se edistäisi luomun kulutusta?

_______________

*) Joka väitekin muuten otetaan hyvin annettuna tosiasiana. Vaikka se on tosi vain, jos valitsemme sopivasti nämä "muut maat", katsomme vaikka Ruotsiin ja Tanskaan. Jos otamme mukaan kaikki maat, tai vaikkapa vain kaikki kehittyneet, rikkaat maat, ei Suomi niin kovasti muista poikkeakaan, luomun kulutuksessa ja sen trendeissä.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 15.01.17 - klo:06:42
Kun ...

Suomen yliopistokeskukset juhlistavat Suomi 100-juhlavuotta haastekampanjalla (http://www.radiomikkeli.fi/uutiset/suomen-yliopistokeskukset-juhlistavat-suomi-100-juhlavuotta-haastekampanjalla)

Quote
Suomen yliopistokeskukset juhlistavat yhdessä Suomi 100 -juhlavuotta käynnistämällä 100 haastetta -kampanjan. Kampanjassa yliopistokeskukset tuovat esille ajankohtaisia teemoja ja ongelmia. Haasteita esittävät myös alueellisesti ja valtakunnallisesti tunnetut ihmiset.

... niin Mikkelin listalla eli ehdotuksissa on sitten tämä:

Quote
Mikkelin yliopistokeskuksen haastevideot:

 o Kuinka ruoantuotannosta saadaan 20% luomua?
 Pirjo Siiskonen, Luomuliiton puheenjohtaja

Vähemmän tunnustuksellisella linjalla tuo haaste olisi tietysti: miksi ruoantuotannosta pitäisi saada 20% luomua? Avoimena sille mahdollisuudelle, ettei pitäisikään.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 16.01.17 - klo:07:37
Ainakin pari "rakasta vihollistamme" on nyt poistunut näistä kuvioista:

Vuosi ja väki on vaihtunut Luomuinstituutin koordinaatioyksikössä (http://luomu.fi/kirjoitus/vuosi-ja-vaki-on-vaihtunut-luomuinstituutin-koordinaatioyksikossa/1/?ref=etusivu)

Quote
Johtaja Pirjo Siiskonen siirtyy eläkepäiville, tutkimuskoordinaattori Jaakko Nuutila Luonnonvarakeskuksen kansainvälisiin tehtäviin ja tutkimusavustaja Juho Hämäläinen palaa kandiopintojensa pariin.

Ja tämä on nyt sitten ihan virallista:

Quote
Vuoden vaihteessa Luomuinstituutin hallinnointi siirtyi sopimuksen mukaisesti Luonnonvarakeskuksen tehtäväksi vuosiksi 2017-2020.

Mutta löysänä "asiantuntijaverkostona" Luomuinstituutti siis jatkaa. Ja uusi johtajakin sille on siis valittu. Hänellehän laitoimme jo hyvissä ajoin tämän kysymyksemme odottamaan:

Vanhaa akateemista ajattelua ja teoretisointia luomuviljelystä:

Luomuliiton uusi puheenjohtaja Pirjo Siiskonen: Koko maan ruuantuotanto pitää saada luomuun (http://yle.fi/uutiset/3-9322008)

Tai siis oikeastaan nykyistä, koska hän on edellisessä virassaan vielä vuoden loppuun. Mutta niin moneen kertaan tuo idea on täällä käsitelty, ettei maksane vaivaa sitä kaikkea toistaa.

Mutta nyt olisi jollekin lehtimiehelle "tuhannen taalan paikka" kysyä Sari Iivoselta, mitä mieltä hän on tuosta kaikesta. Ellei nyt, niin viimeistän siinä vaiheessa, kun Iivonen astuu virkaansa. ("Edeltäjänne mielestä ...")

Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 31.01.17 - klo:03:57

Helsingin yliopisto ilmoitti tämän projektin tänään päättyneeksi:

Selvitys luomun kehityksestä kahdeksassa Euroopan maassa (https://tuhat.helsinki.fi/portal/fi/projects/selvitys-luomun-keh(cf346eed-8cdc-472d-bf14-40a7dd0c1ce6).html)

Tuliko siitä mitään tulosta? Tuosta ei selvinnyt. Tuollainen tuore selvitys ja vertailu olisi mitä mielenkiintoisin. Vaikka se olisi vähän "tunnustuksellinenkin"!
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 01.02.17 - klo:09:21
Tällainen julkaisu löytyi:

Luomun kehityksestä kahdeksassa Euroopan maassa: Tilastoihin perustuva selvitys Itävallan, Norjan, Ruotsin, Saksan, Suomen, Tanskan ja Viron luomuruokaketjusta ja sen kehityksestä (https://tuhat.helsinki.fi/portal/fi/publications/luomun-kehityksesta(0cdddf1b-58fd-49d6-a505-0304fcad15f2).html)

Tuo olisi tietysti tilattavissa, mutta eikö tuon voisi julkaista netissä?

Hiukan selvityksen (tilastollista) luotettavuutta kyllä syö, että puhutaan 8 maasta - mutta luetellaan samassa otsikossa vain 7 maata!  8)

Tuohon on valittu suuren luomun kysynnän maita kuten Itävalta, Ruotsi, Saksa ja Tanska. Mutta vertailukohdaksi on sitten kyllä tuotu myös maita, joissa luomun kysyntä on pientä kuten Norja, Suomi ja Viro.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 16.02.17 - klo:06:37

Tuosta maavertailusta pitää Pirjo Siiskonen luennon Luomuinstituutissa 21.2.17. Pian sen jälkeen varmaan saamme nettiin luentodiat, joista ainakin päätulokset selviävät.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 17.02.17 - klo:06:28
Tämä on Ruralia-instituutin tutkimus ...

Leimatusta salonkikelpoiseksi - Luomu suomalaisessa mediassa (https://tuhat.helsinki.fi/portal/fi/publications/leimatusta-salonkik(3c3376f6-85ce-46ad-9a03-c9b12e1dafeb).html)

... vaikka raportti siitä ilmestyykin Luomulehdessä.

Samaa toivomme tästäkin kuin edellä mainitusta maavertailusta. Se onkin luultavasti jonkin ajan kuluttua netistä tavoitettavissa, ainakin siis päätuloksiltaan.

PS. Itse asiassa se on jo, täältä s. 18:

https://issuu.com/luomulehti/docs/luomulehti_1_2017_issuu
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 04.03.17 - klo:06:25
Ensi vaikutelmani on, että luomun kehitys Suomessa on tosiaan tapahtunut n. 30 vuodessa (plus miinus jokunen vuosi) ja sen toimijat, aktivistit taitavat pääosin yhä olla keskuudessamme. Ja toinen huomio: ovatpahan aika hyvin onnistuneet järjestämään virkoja itselleen ja/tai toisilleen ...  8)

Saman käsityksen saa tästä Erkki Pöytäniemen muistelmien tapaisesta bloggauksesta:

Luomumatkalla (http://erkkipöytäniemi.fi/blogipostaukset/luomumatkalla/)

Siitä löytyy tämä (tilastollinen) yhteenvetotietokin:

Quote
Sinä aikana kun olen ollut luomualalla mukana on luomuviljelypinta-ala kasvanut alle 1000 hehtaarista yli 200000 hehtaariin, 10% Suomen viljellystä peltoalasta.
*)

Ja tieto, että valtiovalta on ollut mukana koko ajan, ei vasta Luomuinstituutin perustamisen myötä:

Quote
Vuotta myöhemmin, kun olin palannut Viikkiin opiskelemaan, soitti suomalaisen luomun grand old man Mikko Pax, ja kertoi, että Biodynaaminen yhdistys oli saanut valtionavun luonnonmukaisen viljelyn neuvojan palkkaamiseen, ja kysyi suostuisinko hommaan. Suostuinhan minä ja toimin neuvojana 3 vuotta.
(so. noin 1980-luvun puolessa välissä. HJ)

Pöytäniemi kuvaa kärjistäen opetusta "ennenvanhaan":

Quote
Yliopistossa ei 1980-luvulla tietenkään luomua opetettu, vaan kerrottiin mm, että hevosissa ei ole pyörivää osaa, johon saisi voiman ulosoton (maatalousteknologian perusteet), maatalouden historialla ei ole mitään merkitystä (maatalouspolitiikan perusteet), kasveille ei ole merkitystä, missä muodossa ne ravinteet saavat (kasvinviljelytieteen perusteet) ja myrkkyjä tulee kutsua kasvinsuojeluaineiksi (kasvinsuojelun perusteet). Maaperäbiologiaa ei opetettu, liekö siitä juuri kuultukaan. Onneksi maatalousopiskelijoiden piirissä toimi ‘Vaihtoehtoisen viljelyn opintopiiri’, jonka piiriin silloin Maatalouskirjastossa työskennellyt Anja Alanko poimi sopivan näköiset nuoret opiskelijat jollakin kuudennella aistilla.

Vastaavan, mutta toiseen suuntaan kärjistävän kuvauksen voisi varmaan kirjoittaa nykytilanteesta, ja vaikkapa Mikkelissä annetusta opetuksesta. Jossa nyt "Vaihtoehtoisen viljelyn opintopiiri" on saanut hyvin virallisen aseman, ja valtion rahoituksen.

__________

*) tällä tiedolla on relevanssia toisessa keskustelussamme:

Luomusatojen kehitys ajan myötä (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=752.0)

Hyvin pitkäaikainen vertailu on siis mahdollinen korkeintaan tuon n. 1000 hehtaarin osalta.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 15.03.17 - klo:07:56
Miten laajaa tämä toiminta on? Tältä Luken sivulta (https://www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/ruoka-ja-ravitsemus/luomutuotanto/) selviää:

Quote
Luken luomututkimusta koordinoi yhdessä Helsingin yliopiston kanssa perustettu Luomuinstituutti. Luomututkimuksen parissa työskentelee pääsääntöisesti tai ajoittain yli 80 lukelaista.

Siitä saa jo jonkinlaisen painostusryhmän.  :D
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 10.04.17 - klo:06:20
Mikkelissä tiede on edelleen tätä:

Quote
- Luomun kysyntä kasvaa ympäri Euroopan ja Suomessakin yhä useampi ostaa luomua. Luomu natsaa ajan henkeen ja terveys ja hyvinvointi haetaan lautasen kautta. Kuluttajilla on huoli ruuan turvallisuudesta ja ruokaskandaalit lisäävät luomun suosiota. Luomua on nykyisin hyvin saatavilla ja se helpottaa ostamista, Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen valotti Tiedepäivässä luomun suosion kasvun syitä.

Vaikka vaatii kyllä omanlaisensa katsojan silmät, jos pystyy - kun vielä luomua on "hyvin saatavilla" - näkemään 2%  (tai hinnat huomioon ottaen noin 1%:n) myyntiosuudessa "suosiota" ja vieläpä ajan henkeä.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 17.04.17 - klo:07:50
Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin lehti 1/2015 putosi postilaatikosta. Hyvin suuri osa sen artikkeleista käsitteli luomua. Pari poimintaa, kommentoiden:

Juttu "Jäljitetettävyysjärjestelmiä tehostamalla ruokaväärennökset kuriin" vakuutti minut, että typen isotooppeihin perustuvalla meetelmällä voidaan kuin voidaankin luomutuotteet erottaa tavanomaisista. Mutta ilmeisesti ko. menetelmään perustuvaa laitetta ei kyllä kovin lähitulevaisuudessa ole odotettavissa kaupan kassalle tms. Ja muut ihmettelyni asiassa tietysti (ks. edellä) jäävät edelleen voimaan.

Tässäkin artikkelissa vahvistetaan näin olevan laita:

Ruokahuijaukset lisääntyvät – väärensimme oliiviöljyä ja laitoimme kalat DNA-testiin (http://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/04/16/ruokahuijaukset-lisaantyvat-vaarensimme-oliivioljya-ja-laitoimme-kalat-dna)

Quote
Luomuna saatetaan myydä tuotteita, jotka eivät oikeasti sitä ole [...]

Tutkijoilla on käytössään muitakin salapoliisikeinoja. Isotooppianalyysillä saadaan esimerkiksi selville, ovatko mansikat kasvaneet Virossa vai Suomessa. Saman alkuaineen atomeissa voi olla eri määrä neutroneja, ja näitä eri painoisia atomeja kutsutaan alkuaineen isotoopeiksi. Vedyn ja hapen eri isotoopit viihtyvät eri puolilla maapalloa, joten niistä voi päätellä kasvin kasvupaikan.

Typen isotooppeja tutkimalla selviää, onko kasvi lannoitettu kemiallisesti vai luomukriteerien mukaan lannalla.

Sitä ei tuossa artikkelissa eikä ilmeisesti ohjelmassakaan tarkastella, miltä kauheuksilta kuluttajaa noilla huippumenetelmillä sitten suojeltaisiin. Oikeasti.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 19.04.17 - klo:03:09
Onko tästä Helsingin yliopiston tilaisuudesta syntynyt mitään muuta kirjallista materiaalia:

Maa­ta­lous kai­paa tie­det­tä ja tark­kaa­vai­suut­ta (https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/maatalous-kaipaa-tiedetta-ja-tarkkaavaisuutta)

Mitä siellä oikein sanottiin? Jos tämä kohta, ja siihen liittyvä twiittiraporttti paikkansa pitävät, niin pahaa pelkään:

Quote
LUO­MUN OPIT
Professori Anna-Liisa Laineen mukaan luomuviljelyn tuotokset ovat usein jonkin verran teollisen maatalouden tuotoksia pienempiä, eikä siitä ei yksin ole ruoantuotannon pelastajaksi.

Sen mainitun twiitin mukaan hän olisi tuolla sanonut:

Quote
Anna-Liisa Laine: Luomun tehottomuus vs. tehomaataloustuotanto on tapauskohtaista, 0-25 % tehottomampaa  #HelsinkiSustainability#Tiede2017

Jos tuollaisista luvuista on lähdetty, niin varmasti luomussa on sitten paljon hyvää nähtykin (ja siihen tai ainakin sillä kokeiluun on maailmalla varaa).  Mutta ovatko nuo luvut tiedettä? Jonka keskeinen ja tunnusomainen piirre on pyrkimys pysyä tosiasioissa?*)

Outo yritys nähdä jotain pahaa Vihreässä vallankumouksessa, kaikesta huolimatta, näyttää tuon selostuksen mukaan vallinneen tuossa keskustelussa:

Quote
Moni asia olisi toisin ilman vihreätä vallankumousta. Uusien lajikkeiden, teollisten viljely- ja kastelumenetelmien sekä tehokkaiden lannoitteiden ja torjunta-aineiden yhdistelmä vaatii paljon, mutta tuottaa runsaasti ja taatumpaa satoa. Ruokaa monelle.

Vihreä vallankumous on vain osin vanhentunut. Nyt ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii fossiilisten polttoaineiden**) käytön hillitsemistä ja maan hiilivarojen huomioonottoa maataloudessakin. Maaperä ei kestä ylenmääräistä typpilannoitusta eivätkä ekosysteemit myrkkykuormaa. Yksipuoliset viljelyalat ovat alttiita kasvitaudeille.

Jotain uutta on etsitty. Joka näyttää kyllä olleen just sitä vanhaa:

Quote
Keinoja tosiaan tarvitaan luonnonmukaisuuden lisäksi sekä uusista teknologioista että teollisesta maataloudesta. Tuomas Mattila on sekä tutkija että luomuviljelijä. Hänen viljelemällään Kilpiän tilalla pellot ovat kiertoviljelyssä ja alati kasvipeitteisinä.
— Jokaiselle maanviljelijälle tekisi hyvää luopua typpilannoitteista ja torjunta-aineista. Sitten, kun on oppinut saamaan hyvää satoa ilman, voisi palata katkaisuhoidosta ja alkaa taas varovaisesti lannoittaa ja käyttää myrkkyjä, Mattila sanoo.

Nyt vasta huomasin, että keskustelun voi tuolta katsoa eli kuunnellakin. (Ei vaan millään viitsisi: koska olen niin laiska, en oikein jaksa katsoa telkkaria, edes netistä!  ;))

Mutta sen jo tuosta selostuksestakin näki, että osa modernista tieteestä loisti ilmeisesti poissaolollaan: geenitekniikka!

______________


*) ja väite, että luomun tuotto on 0-25% tavanomaisesta, on lähempänä tosiasioita!
**) jonka ajatuksen taustalla varmasti on käsitys, että typpilanoitteen valmistus edellyttää fossiilisia raaka- ja polttoaineita, myös tulevaisuudessa. Mikä ei pidä paikkaansa (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=692.0). Mutta siinä kysymyksessä tulevaisuuden visiointi on taktisesti pysäytetty!
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 20.04.17 - klo:06:08
Nyt Radio Mikkeli osaa jo kertoa tämän tulevasta luomukonferenssista:

Mikkelissä pohditaan maailmanlaajuisesti luomun tilannetta ruokajärjestelmissä (http://www.radiomikkeli.fi/uutiset/mikkelissa-pohditaan-maailmanlaajuisesti-luomun-tilannetta-ruokajarjestelmissa)

Yllätyksettömästi tämä uusi guru Reganold tullee kertomaan juuri sen, minkä hän on kertonut ennenkin:

Quote
Professori John P. Reganold tarkastelee luomuruoantuotannon kestävyyttä monipuolisesti huomioiden tuotantotavan ympäristövaikutuksia, taloudellista kannattavuutta, sosiaalista kestävyyttä sekä vaikutuksia sadon määrään ja laatuun.

- Vaikka luomutuotannossa satotasot jäävät yleensä alhaisemmaksi kuin tavanomaisessa tuotannossa, on luomutuotanto kannattavampaa ja ympäristöystävällisempää, toteaa professori John P. Reganold.

Ottaa esiin tuon taloudellisen kannattavuudenkin, vaikka se - koska se perustuu markkinointiin ja yhteiskunnan tukiin rikkaissa maissa - on maailmanlaajuisessa tarkastelussa täysin epärelevantti asia.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Jarrumies on 20.04.17 - klo:06:16

Mikkelin luomukonferenssin tiedot on tarkemmin netissä:
http://www.njf.nu/seminars/mikkeli2017
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 20.04.17 - klo:06:31

Nyt olisi mikkeliläisille opiskelijoille erinomainen paikka järjestää samanlainen mielenosoitus tälle konferenssille kuin USA:laiset opiskelijat järjestivät Vanhana Shivan luennolle (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=7.msg8348#msg8348). Ja jos tilaisuuteen liittyy kaikille avoin keskustelutilaisuus, mennä sinne, hankalia kysymyksiä esittämään.

Vaan löytyykö sieltä tuollainen porukka, jos suuri osa heistä on vartavasten tullut Mikkeliin luomuopintoja harjoittamaan? Ja kun luomun kannattamisesta näyttää siellä tiedotuvälineillekin (ja myös kaupungille jne.) tulleen jonkinlainen mikkeliläis-isänmaallinen asia?

Mutta ellei näin käykään, me tulemme varmasti ruotimaan tuon konferenssin annin. Jonka voi oikeastaan jo aloittaa tuosta ohjelmastakin, mutta varmasti sitten kun sen esitelmät ilmestyvät verkkoon.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 20.04.17 - klo:07:36
Tämän verran tuon konferenssin lähtökohdissa myönnetään (lihav. HJ):

Quote
The conference is organized along four transdisciplinary tracks:

Track 1. Tuning up sustainable organic production

Recent reviews suggest that organic agriculture is beneficial to the environment and promotes e.g. animal welfare in a wide context. However, there are still a number of sustainability challenges concerning organic agricultural and horticultural systems of today and organic farming is criticized for its, in many cases, lower yield performances. In this track we welcome research on all kinds of organic systems that contributes to solutions for more productive and sustainable organic farming.

Mutta vain tuon verran: tuohonkin oli lisättävä tuo "in many cases" eli luomusadot olisivat alhaisia vain "useissa (tai eräissä) tapauksissa"!

Josta kyllä tulee mieleen se Mark Twainin tokaisu juristeista, etteivät he suinkaan ole ahneita ja epärehellisiä, sellaisia on heistä vain ne 99%. jotka pilaavat muiden maineen.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 23.04.17 - klo:07:10
Tässä tekstissä (http://www.muc.fi/) tulee tuo tunnustuksellisuus hyvin esille:

Quote
Mikkelin yliopistokeskus (MUC)
4 days ago

Mikkelin NJF-luomukonferenssi antaa vastauksia, miksi kannattaa suosia luomua.

Mikkelissä kesäkuussa 2017 järjestettävä kansainvälinen luomualan NJF-konferenssi kokoaa yhteen ruokaketjun toimijoita maailmanlaajuisesti pohtimaan luomun tilannetta ruokajärjestelmissä. Konferenssissa puhuu useita kansainvälisiä johtavia luomututkijoita. Sekä professori John P. Reganold Washingtonin valtion yliopistosta että professori Gerald Rahmann nostavat esiin kysymyksen, miksi kannattaa suosia luomua.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 18.05.17 - klo:13:40
Sen kertakaikkiaan täytyy olla terveelistä:

Luomuruoan terveellisyys puhuttaa kansainvälisessä luomukonferenssissa Mikkelissä (http://www.radiomikkeli.fi/uutiset/luomuruoan-terveellisyys-puhuttaa-kansainvalisessa-luomukonferenssissa-mikkelissa)

Quote
[Professori Carola] Strassner korostaa, että luomutuotteiden terveellisyyden tarkastelussa olisi kiinnitettävä huomio yksittäisten elintarvikkeiden tarkastelusta koko ruokavalion tarkasteluun. Hän myös kehottaa miettimään koululaisten ruokailua: ‘Luomuruuan tarjoaminen koululaisille voi edistää terveellisen ruovalion omaksumista’, toteaa Strassner.

Ja sen vaihtoehdon vastaavasti täytyy olla epäterveellistä, vaikkei sitä (tyhmempi) ehkä heti huomaisikaan:

Quote
- Kemiallisten torjunta-aineiden ja lisäaineiden käytön vaikutuksia pitäisi tutkia usean sukupolven kokeissa, koska vaikutukset alkion- ja sikiönkehitykseen eivät näy vain aikuisilla tehdyissä vertailuissa.  Torjunta-aineiden ja lisäaineiden käytöllä saattaa myös olla negatiivisia vaikutuksia ravintomme mikrobistoon, joka heijastuu terveyteemme. Mikrobien monimuotoisuuden merkityksen ymmärtäminen voi avata meille aivan uudenlaisen ymmärryksen luomuruokavalion vaikutustavoista hyvinvointiimme, Raija Tahvonen avaa.

Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 03.06.17 - klo:05:08
Tämän kritiikin mukaan ei asia niin toisin ole USA:ssakaan ...

Sustainability myth: Stanford misleads students about organic farming’s reduced environmental impact (https://geneticliteracyproject.org/2017/05/31/sustainability-myth-stanford-misleads-students-organic-farmings-reduced-environmental-impact/)

... vaan opetus näissä tietyissä kysymyksissä on Stanfordin yliopistossakin "tunnustustuksellista".

Eräänlaista opetusta tämäkin:

And that sophistry is by no means limited to one dormitory; all eight of Stanford’s major dining halls maintain an organic “dedicated teaching garden.”

Tällaisia omia luomupuutarhoja (opetustarkoitukseen) eivät taida Suomen opiskelijaruokalat ylläpitää, mutta hyvin useat niistä kyllä pitävät luomuruokaa korostetusti esillä ruokatarjonnassaan.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 20.06.17 - klo:01:57
Tieteellisyys kyllä näkyy Mikkelin kansainvälisessä luomukonferenssissa. Ainakin sen ensimmäisissä lehdistötiedotteissa, joissa väitteet ovat jopa äärimmäisen varovaisia.

Professori John P. Reganold puhuu luomusta vain osana ratkaisua:

Luomu 2000-luvulla – osana ruokaturvallisuuden säilyttämistä (http://luomuinstituutti.fi/luomu-2000-luvulla-osana-ruokaturvallisuuden-sailyttamista/)

Quote
Päättäjien on luotava otollinen ilmapiiri, jossa luonnonmukaiset ja muut innovatiiviset tuotantojärjestelmät voivat pyrkiä kohti aidosti kestävää tuotantotapaa. Tuotantojärjestelmien kehittyminen vaikuttaa maailman ruokaturvallisuuteen ja ekosysteemiin, eikä tehtävä ole helppo.

Tarvitaan siis jotain kokonaan uutta? Tiedotteessa ei täsmennetä, mitä nämä muut "innovatiiviset tuotantojärjestelmät" ovat. Geenitekniikkaa hyväksi käyttävä viljely ihan varmasti on innovatiivista, kelpaako se mukaan? Mutta varma hän on siitä, että luomulla on tässä paikkansa:

Quote
* Luonnonmukainen tuotanto voisi ottaa isompaa roolia maailman ruokatuotannossa. Yksi tuotantojärjestelmä ei kuitenkaan yksin pysty turvallisesti ruokkimaan koko planeettaa, Reganold huomauttaa.

Miksi? Tästä hän on myös varma:

Quote
Vaikka luomusadot ovat yleensä pienempiä kuin tavanomaiset, luomuviljely on viimeaikaisten tutkimusten mukaan kannattavampaa ja ympäristöystävällisempää. Luonnonmukaisesti tuotettu ruoka on vähintään yhtä ravinteikasta kuin tavanomaisesti tuotettu, eikä siinä ole torjunta-ainejäämiä.

Reganoldin kannattavuusargumenttia on täällä jo ihmetelty: jos luomutuotteet pystytään eri keinoin myymään kalliimpaan hintaan ja/tai tiloja tuetaan yhteiskunnan taholta enemmän, miten se tekisi luomuviljelystä "kestävämpää"? Ympäristöystävällisyyden suhteen "viimeaikaiset tutkimukset" antavat kyllä vähintäänkin ristiriitaista viestiä (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=693.msg3875#msg3875). Torjunta-ainejäämien puute alkaa kyllä olla argumenttina aika "väsynyt", tästä täällä jo usein esille tuodusta syystä:

10,000 times more pesticides ‘naturally’ in plants than synthetic residue on food (https://geneticliteracyproject.org/2017/06/19/10000-times-pesticides-naturally-plants-synthetic-residue-food/)

Ja kun nuo pienemmät sadot tuli myönnettyä, niin sitten huomio muihin asioihin (lihav. HJ):

Quote
Reganoldin mukaan globaalien ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan tuotantojärjestelmä, joka yhdistää luonnonmukaiset ja muut innovatiiviset tuotantojärjestelmät. Tämä yksin ei riitä, vaan lisätoimia tarvitaan aina ruokahävikin pienentämisestä kulutustottumusten muuttamiseen.

Tutkimusprofessori Raija Tahvosen mukaan ...

Luomun terveysvaikutukset puhuttavat – lisätutkimuksia tarvitaan (http://luomuinstituutti.fi/luomun-terveysvaikutukset-puhuttavat-lisatutkimuksia-tarvitaan/)

... terveysvaikutuksissa ei ole osoitettuja eroja - mutta ehkä niitä vielä lisätutkimuksissa löytyy? Ellei ennen, niin sitten sukupolvien yli ulottuvissa tutkimushankkeissa.

Quote
* Ruokavalioiden vaikutusta hyvinvointiin on tutkittava lisää erityisesti yli sukupolvien kestävissä tutkimushankkeissa, korostaa Tahvonen.

Jos ihmisiä tutkitaan, niin kauan saamme odottaa: sukupolvella kun yleisesti, mm. sukututkimuksessa, tarkoitetaan 30 vuotta.

Professori Carola Strassner tavallaan vesitti heti alkuun luomusanomansa, tuomalla esiin tämän taustafaktan:

Tuottaako luomuruokajärjestelmä terveellisempiä ruokavalioita? (http://luomuinstituutti.fi/tuottaako-luomuruokajarjestelma-terveellisempia-ruokavalioita/)

Quote
* Eurooppalaisissa tutkimuksissa on todettu luomutuotteita käyttävillä kuluttajilla olevan yleensä myös ravitsemuksellisesti parempi ruokavalio. He siis syövät enemmän hedelmiä, kasviksia, kokojyväviljoja ja vähemmän lihaa, toteaa Strassner.

Ranskassa ja Saksassa luomukulutusta selvitetään kansallisen ravitsemustutkimuksen yhteydessä. Esimerkiksi Saksassa terveellisen ruokavalion, ravitsemustietämyksen ja terveellisen elämäntavan välillä on selkeä positiivinen yhteys.

Eli itse luomulla ei siis oikeastaan siinäkään ole välttämättä mitään tärkeää roolia.

Mutta kaikki kolme kyllä näyttävät silti olevan vakuuttuneita, että kyllä luomulla ja luomuviljelyllä jotain positiivista merkitystä täytyy olla.


PS. Konferensissa pidettyjä varsinaisia esitelmiä ei ole  laitettu helposti löydettäviksi. Linkki on  vain erääseen yleiseen tietokantaan, etsi sitten sieltä.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 21.06.17 - klo:06:27
Tätä nyt - helppoa, voi sanoa jopa helppohintaista - ratkaisua meille nyt tieteenä tarjotaan (lihav. HJ):

Quote
Reganoldin mukaan globaalien ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan tuotantojärjestelmä, joka yhdistää luonnonmukaiset ja muut innovatiiviset tuotantojärjestelmät.

Siitä puhui myös Touko Aalto v. 2015 (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=531.msg10310#msg10310) SuomiAreena keskustelussa, jos tämän oikein ymmärrän:

Quote
Luomu- ja perinteisen tuotannon vastakkainasettelun aika ohi, molemmat ovat kehittyneet hyvään suuntaan. Olisikin hyvä jatkossa hakea ja hyödyntää parhaat viljelymenetelmät  molemmista.

Vaan mitenkä tuon teet, jos luomuviljelyn keskeinen määrittäjä on kieltäytyminen keinotekoisesta typpilannoitteesta. Ja siitä seuraava valtava tarve typensidontaan omistettuihin maa-alueisiin.

Se asia ei muutu, vaikka luomusadot muutoin saataisiin jopa samalle tasolle kuin tavanomaiset.*) Edelleen luomu tuhlaisi maailman viljelyalaa kauhistuttavalla tavalla. Kestämättömällä tavalla. **)

Se on, kuten amerikkalaisilla on tapana sanoa, "elephant in the room (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Elephant_in_the_room)", luomuväelle. Kuten myös kompromissihaluiselle väelle asiassa.

_______

*) joka sekin asia on toivottoman kaukana, kuten vuosittaisista Suomen ja Ruotsin luotettavista luomusatotilastoista hyvin näemme: ei edes mitään trendiä (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=162.msg9367#msg9367) siihen suuntaan!
**) joka kestämättömyys ei vielä niin selvästi näy, jos varsinainen luomuala arvioidaan vain n. 1 prosentiksi maailman viljelyalasta. Primitiivisen luomun tapaisen viljelyn osuus arvioidaan yleensä erikseen.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 22.06.17 - klo:05:27
Jopa olisikin ollut jotakin, ellei näin olisi käynyt:

Konferenssivieraille maistui luomu (http://luomuinstituutti.fi/konferenssivieraille-maistui-luomu/)

Jos siis luomukonferenssiiin osallistuvat olisivatkin nyrpistäneet luomulle nenäänsä!

Hieman outoa on, että tuollaisessa (periaatteessa) tiedeuutisessa harjoitetaan noin estottomasti aivan tuotekohtaista piilomainontaa.

Tieteelisempää olisi ollut tarjota vieraille erilaisia ruokia sokkotestin säännöin - ja sitten laskea tuloksista, maistuiko vieraille ihan todella se luomu!  ;D

Mutta nyt näyttävät esitelmätkin ilmestyneen pdf-tiedostoina konferenssin nettisivulle:

http://www.njf.nu/seminars/mikkeli2017

PS. klo 8:30: Eivätpä ilmestyneetkään. Kyse onkin samoista lehdistötiedotteista, mutta englanniksi.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 22.06.17 - klo:05:53
Tällaisia näyttävät olevan konferenssin "vastaukset". Prof. Gerold Rahmannin esitelmän "Going towards Organic 3.0" selostuksesta (http://www.njf.nu/assets/Uploads/Gerold-Rahmann-Organics-the-next-step.pdf):

Quote
Rahmann sees that there are two time dimensions in this work. Firstly, the next 35 years until 2050, when there will be approximately 9 billion people and 1 ha agricultural farm land per capita. Secondly, the time from 2050 up to 2100, with estimated 11 billion people and only 0,7 ha agricultural land per capita.

- The challenges are the same for every farming y system. Our limited resources need to be intensified, more productive and efficient, Rahmann states.

Hence, the food production must be more and more sustainable in general. All farming systems can learn from each other in this job. Both organic and conventional systems have to train and trigger their farming systems on the track of better practices.

Eli esitetään probleema, ja annetaan ymmärtää, että luomuviljely voisi haasteista selvitä/ratkaisemisessa auttaa. Mutta ei kerrota miten. Ja totaalisesti vaietaan em. perusongelmasta, typensidonnan vaatimista valtavista resursseista. Jotka tuostakIn laskennallisesta 0,7-1 hehtaarista haukkaisivat melkoisen palasen. Ja tuo arviokin perustuu luonnon kannalta jo melkoisen hirveisiin oletuksiin: maatalouteen käytetty alue (pellot+laidunmaa) kasvaisi nykyisestä n. 5 miljardista hehtaarista 9 miljardiin.

***

Mikkelin yliopistokeskus oli tuon myös suomentanut (ei anna aihetta lisäkommentteihin):

Quote
Yksi konferenssin pääpuhujista, professori Dr. Gerold Rahmann valotti konferenssin päätöspäivänä luomun roolia tulevaisuuden ruokajärjestelmissä. Rahmann toimii myös kansainvälisen luomututkimusjärjestön ISOFARin puheenjohtajana. Työssään hän keskittyy kestävien tuotantojärjestelmien kehittämiseen.

 - Rajallisten resurssiemme käyttöä tulee tehostaa jokaisessa tuotantojärjestelmässä, professori Gerald Rahmann totesi.

 Ruuantuotannon tulee ylipäätään olla entistä kestävämpää, ja tuotantojärjestelmät voivat oppia toisiltaan. Sekä luonnonmukaisen että tavanomaisen viljelyn on kehitettävä menetelmiään yhä edelleen.
 - Tulevaisuuden haasteet ovat toisaalta erittäin laajoja, toisaalta hyvin yksityiskohtaisia. Luomusektori voi johtaa tulevaisuuden innovointia ja kehittää polkuja, joilla tuotanto saadaan entistä kestävämmäksi, Rahmann ehdottaa.

Tai ehkä sen verran, että myös tuo toinen toisiltaan oppimisen fraasi näyttää olevan yleinen strategia luistaa hankalista kysymyksistä. Mutta se ajatus oli jo tuossa englanniksikin.

***

Eli se konferenssi oli sitten siinä. Ainakin lehdistötiedotteiden pohjalta anti oli siis hyvin laiha. Yritän ehkä vielä etsiä varsinaiset esitelmät, mutta luulen, ettei se tätä yleiskuvaa juuri muuta. Täältä löytyy
http://orgprints.org/31760/
konferenssin kokonaisraportti (pdf, 145 sivua).
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 23.06.17 - klo:04:20
Siis nimenomaan hän ei tehnyt tätä:

Quote
Yksi konferenssin pääpuhujista, professori Dr. Gerold Rahmann valotti konferenssin päätöspäivänä luomun roolia tulevaisuuden ruokajärjestelmissä.

Sanoi vaan, että joku rooli sillä on, mutta ei valottanut eli selventänyt, mikä ihme se tällä huonotuottoisella viljelytavalla voisi olla, rajallisten resurssien maailmassamme. Jossa erityisesti käytettävissä oleva viljelyala henkeä kohti käy yhä niukemmaksi - jonka tosiasian hän itse toi painokkaasti esiin.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 26.06.17 - klo:02:42
Konferenssiraportisssa (http://orgprints.org/31760/1/NJF%20Seminar%20495.%20%204th%20organic%20Conference%20Organics%20for%20tomorrow%27s%20food%20systems.%20Proceedings.pdf) (pdf) on sitten kirjoitettu kaksi sivua (30-31) tuosta Rahmannin esitelmästä. Siellä kerrotaan "How work has to be carried out?" eli miten tämä luomuviljelyn versio 3.0 toteutettaisiin, jolla maailma pystyttäisiin ruokkimaan (pinta-alaa säästäen). Siitä:

Quote
Organic can learn from Conventional:
Efficiency and productivity with limited resources, e.g., agricultural land. Organic needs to be more productive to be accepted in societies with limited land and food quantities. Not all farm inputs are bad. Clear criteria are needed to incorporate good conventional strategies into Organic: e.g., synthetic amino acid if all feeds are produced on the farm. Mineral fertilizers, if produced with renewable energy and in a quantity, which does not pollute the environment and products.
(lihav. HJ)

Eli se onnistuu, jos luomuviljelyssä ihan pikkuisen käytetään keinolannoitteita!

Tuota voi verrata sitten siihen mitä hän kertoi oppimismahdollisuuksista toisin päin:

Quote
Conventional can learn from Organic:
The production must be more and more sustainable.  That means: ecological sound, high ethical standards (e.g., animal welfare, fair trade), profitable  and social acceptable. There is a need to change the industrial production strain of conventional and be back to local acceptable farming systems, where farmers can have a good income and the price is affortable for everyone. The external costs of production needs to be included into the price of products.
(lihav. HJ)

Eli:

- eläinten hyvinvoinnin voisi ottaa huomion ja Reilua kauppaa suosia (?)
- tavanomaistenkin viljelijöiden täytyisi tienata paremmmin
- ja jotenkin tämä olisi yhdistettävissä siihen, että hinnat olisivat kuluttajalle kohtuullisia (mitä ne eivät ilmeisesti hänen mielestään nyt ole)
- kunhan teollinen viljelyssysteemi muuttuu!
- jotenkin viljelyn täytyisi olla myös entistä paikallisimpaa, tai yhtä paikallista kuin se on joskus ennen ollut (joka kyllä tällä hetkellä on enemmän juuri luomuviljelyn ongelma: luomussa on tuonnin osuus suuri kautta koko rikkaan maailman (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=697.msg8141#msg8141))
- eikä ulkoisia kustannuksia kyllä erityisen hyvin lisätä hintaan luomuviljelyssä, s.o. maataloustuet ovat siinä tavanomaista viljelyä suuremmat (mutta tässä hän on varmaankin ajatellut perinteistä ideaa jonkinlaisesta rangaistusverosta tavanomaisen viljelyn käyttämille keinoille. Joilla saataisiin sen ja luomutuotteiden hintoja vähän vielä lisää tasoitettua)

Valottiko tämäkään teille asiaa? Siis sitä "luomun roolia tulevaisuuden ruokajärjestelmissä"? Tuliko yleisö siellä Mikkelissäkään näistä ajatuskuluista vakuuttuneeksi? *)

***

Kun tuossa hänen tulevaisuusohjelmassaan oli myös maininta kulutustottumusten muuttamisesta, mitäpä se voisi muuta tarkoittaa kuin ravitsemuksen muuttamista entistä kasvispainoitteisemmaksi? Hyvin selvään se sanottiinkin:

Quote
Less livestock and changed animal husbandry systems:
Numbers of livestock needs to be reduced by a significant number, from ethical point of view probably even towards zero (in specific cultures and regions). That needs improved food consumption skills (e.g., avoiding malnutrion with vegan diets). Invention of novel protein food resources based on insects and sea food are necessary.
(lihav. HJ)

Se ei kyllä tahtia haitannut konferenssiin liittyvillä tilavierailuilla ...

http://luomu.fi/kirjoitus/tilavierailu-wehmaan-kartanoon/2/?ref=etusivu

... jossa siis käytiin kahdessa tapauksessa kolmesta tilollla, jotka juuri olivat keskittyneet eläintuotantoon. Jolla tuotannolla tienataankin n. 60% Suomen luomutilojen myyntituloista (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=161.msg10187#msg10187).

Quote
Kansainvälisen NJF-konferenssin toisen päivän ohjelmaan kuului kolme ekskursiota, joista yksi suuntautui Wehmaan kartanoon Juvalle, noin 40 km Mikkelistä. Muut kaksi vierailukohdetta olivat Kalliolan vihannestila Haukivuorella ja Siiriäisen karjatila Hirvensalmella.

______

*) elleivät, tietysti, osin olleet sitä jo ennestään. Mikä on tietysti osallistujajoukko huomioon ottaen myös paljon mahdollista.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 28.06.17 - klo:01:50
John P. Reganoldin esitys - tilaisuuden erääksi pää- tai avainesitelmäksi mainostettu - näyttää olleen, jos mahdollista, vielä mitäänsanomattomampi. Konferenssiselosteen mukaan (ss. 21-22) hän vain yksinkertaisesti kertoi tehneensä erään tutkimuksen, ja kertoi, että tulokset siinä olivat yleisesti ottaen tällaisia:

Quote
Key results and discussion
The performance of organic farming systems in the context of four major sustainability metrics indicates that they better balance multiple sustainability goals than their conventional counter-parts. Based on present evidence, although organic farming systems produce lower yields compared with conventional agriculture, they are more profitable and environmentally friendly, and deliver equal or more nutritious foods with less to no pesticide residues. In addition, initial evidence indicates that organic agriculture is better at enhancing the delivery of ecosystem services, other than yield, as well as some social sustainability benefits. In general, these results reported in  Reganold & Wachter (2016) are similar to findings by Seufert & Ramankutty (2017).

Eli kertoi tehneensä tämän:

Organic agriculture in the twenty-first century (https://www.researchgate.net/publication/293014068_Organic_agriculture_in_the_twenty-first_century)

Lähtökohdasta, taustasta hän kertoi tämän:

Quote
Background and objectives
Organic agriculture has a history of being contentious and is considered by some as an inefficient approach to food production (Pickett 2013). Skeptics argue that organic agriculture relies on more land to produce the same amount of food as conventional agriculture and that adopting organic agriculture on too large a scale could potentially threaten the world’s forests, wetlands, and grasslands (Emsley 2001, Trewavas 2001). Yet the number of organic farms, the extent of organically farmed land, the amount of research funding devoted to organic farming, and the market size for organic foods have steadily increased (Willer & Lernoud 2015).

Eli skeptikkojen vastaväitteet todetaan, mutta kuitataan sillä, että
1) luomutilojen määrä on kasvanut
2) luomuala on kasvanut (vaikka aiemmin oli todettu, että se on vain 1% maailman viljelyalasta)
3) luomututkimuksen rahoitus on kasvanut!
4) luomumarkkinat ovat kasvaneet!

Quote
Moreover, recent international reports recognize organic agriculture as an innovative farming system that balances multiple sustainability goals and will be of increasing importance in global food and ecosystem security (IAASTD 2009, De Schutter 2010, National Research Council 2010). Here, the objective is to compare the performance of organic and conventional farming in light of four key sustainability metrics: productivity, environmental impact, economic viability, and social wellbeing.

Lisäperustteena mainitaan, että eräissä raporteissa on viime aikoina puhuttu hyvää luomuviljelystä. Ja esimerkkeinä mainitaan siis IAASTD-raportti (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=54.msg232#msg232) ja De Schutter!

Ja sitten hän kertoo, että hänen tutkimuksessaan noilla neljällä kriteerillä verrattiin, ja päädyttiin tulokseen, että kyllä luomulla pärjää. Tai tarkemmin, noilla kolmella muulla kriteerillä vertailtuna, koska tuottavuusasiassa hän oikeastaan luovuttaa.

Kuitenkin hänelläkin visio on samanlainen kuin Rahmannilla, ei sillä kyllä yksin, mutta:

Quote
With only 1% of global agricultural land in organic production (Willer & Lernoud 2015), and with its multiple sustainability benefits, organic agriculture can contribute a larger share in feeding the world. Although organic agriculture has an untapped potential role in global food and ecosystem security, no one farming system alone will safely feed the planet. Rather, a blend of organic and other innovative farming systems, including agroforestry, integrated farming, conservation agriculture, mixed crop/livestock, and still undiscovered systems, will be needed for future global food and ecosystem security.
(lihav. HJ)

Mukana tässä sekoituksessa on myös "conservation agriculture" eli suorakylvö. Miten se luomun kanssa onnistuu, sitä olemme jo täällä käsitelleet (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=512.msg7164#msg7164). Ei siis mitenkään, mutta kummasti vaan luomuväki "omii" sen "innovatiivisiin" järjestelmiinsä.

Apuun hän myös tuossa kutsuu vielä keksimättömät (viljely)systeemit! Näppärää, tavallaan.

Mutta huonosti hänkin tästä keväällä luvatusta (http://www.mikkeli.fi/uutinen/mikkelissa-jarjestetaan-kansainvalinen-luomukonferenssi-kesakuussa) selvisi:

Quote
Sekä professori John P. Reganold Washingtonin valtion yliopistosta että professori Gerald Rahmann nostavat esiin kysymyksen, miksi kannattaa suosia luomua.


Eikä tämä asia mitenkään tulllut selvemmäksi:

Quote
Professori John P. Reganold tarkastelee luomuruoantuotannon kestävyyttä monipuolisesti huomioiden tuotantotavan ympäristövaikutuksia, taloudellista kannattavuutta, sosiaalista kestävyyttä sekä vaikutuksia sadon määrään ja laatuun.

- Vaikka luomutuotannossa satotasot jäävät yleensä alhaisemmaksi kuin tavanomaisessa tuotannossa, on luomutuotanto kannattavampaa ja ympäristöystävällisempää, toteaa professori John P. Reganold.

Erittäin ohuiksi jäivät sen perustelut, miksi näin olisi. Meidän on tyydyttävä siihen tietoon, että näin hän toteaa.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 12.07.17 - klo:05:01
Ensin ajattelin, ettei tuo "Vaasan" hanke olisi yhtä "tunnustuksellista" tutkimusta kuin pääosa "Mikkelin" hankkeista, mutta kyllä tässäkin nämä lähtökohdat otetaan annettuina ja jo hyväksyttyinä (asettamisuutisesta):

Quote
Pyrkimys kestävän talouden kehittämiseen vaatii tuekseen laajan yhteiskunnallisen hyväksynnän. Kestävän talouden sosiaalisen hyväksynnän rakentumista tarkastellaan tutkimushankkeessa luomutuotannon ja -kulutuksen kautta. Suomi tarjoaa tutkimukselle kiinnostavan maaperän, sillä luomutuotannon kasvattaminen on nostettu keskeiseksi tavoitteeksi hallitusohjelmassa ja kansallista maabrändiä pohtineessa työryhmässä. Luomukulutuksen kasvu on kuitenkin ollut hidasta verrattaessa muihin maihin.

Eli kärjistäen: siinäkin vain etsitään keinoja, joilla luomu saataisiin "yhteiskunnallisesti hyväksyttyä". Ja kulutus (sitä kautta) kasvuun [...]

Se hanke on nyt tältä osin palkittu:

Markkinoinnin tutkijoiden tekemä ruokavalintoja käsittelevä artikkeli palkittiin konferenssin parhaana (http://www.uva.fi/fi/news/markkinoinnin_tutkijoiden_artikkeli_konferenssin_paras/)

Pitänee jopa lukea, ainakin tiivistelmä. Mistähän se löytyy? Tuossa ei ollut linkkiä.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 26.08.17 - klo:06:45
Myös GLP julkaisee tällaisia aika ajoin:

Why we need peaceful co-existence between GMOs and organics (https://geneticliteracyproject.org/2017/08/25/need-peaceful-co-existence-gmos-organics/)

Eli juttuja, joissa nähdään kompromissi ja yhteistyö mahdolliseksi luomuaatteen ja muuntogeenisen viljelyn (ja tutkimuksen) välille.

Minä en näkisi. Koska luomuviljely ja sen säännöt on määritelty tieteen ulkopuolisiin kriteerein, se puitteissa käyty tieteellisenkin keskustelu törmää aina vankkoihin esteisiin. Ja luomuviljely ei ole vain tavoite viljellä luontoystävällisesti, vaan se on myös sitoutumista tiettyihin keinoihin.

Tämä rajaa myös Luomuinstituutin ym. pelikenttää. Sen tutkimusalueeseen ei kerta kaikkiaan kuulu pohtia luomusääntöjen mielekkyyttä. Ei silloinkaan, vaikka evidenssi, tutkimus osoittaisi niissä olevan justeerattavaa.

Joku vieraileva tähti, kuten em. Rahmann (edellä 26.6.17), voi ehkä maistella vaikka ajatusta kemiallisten lannoitteiden varovaisesta käytöstä, mutta tuskin suomalaiset tutkijat. Sama pätee vielä varmemmin geenitekniikkaan.

Eikä tuo GLP:n artikkeli tai sen esimerkit myöskään kovasti vakuuta.  Se oikeastaan kertoo vain, että tällaista pyrkimystä on jossain pienissä piireissä, viljelijöiden ja tutkijoiden keskuudessa.

Anteeksi, jos vertaus jotain loukkaa, mutta kovasti tuo muistuttaa sitä kokemattoman nuoren ajatusta, että oikeastaan kaikki maailman suuret uskonnot pitäisi yhdistää, koska kaikkihan uskovat samaan Jumalaan. Ja niin päästäisiin sodista ja muista ristiriidoista niiden välillä.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 08.10.17 - klo:11:53
Tähän porukkaan tuli tietysti koko joukko "tavanomaisia epäiltyjä" ...

Luomuinstituutille tieteellinen neuvottelukunta (http://luomu.fi/kirjoitus/luomuinstituutille-tieteellinen-neuvottelukunta/2/?ref=etusivu)

... mutta mielestäni myös sellaisia, joilla on "alibi". ;D
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 12.11.17 - klo:05:45
Kuten tiedämme, kaikenlaisessa tutkimuksessa voidaan saavuttaa yllättäviä ja hyödyllisiä tuloksia, ja näin saattaa tietysti käydä tämänkin hankkeen kohdalla:

Pikamenetelmiä luomutuotteiden alkuperän ja aitouden valvontaan (http://luomu.fi/kirjoitus/pikamenetelmia-luomutuotteiden-alkuperan-ja-aitouden-valvontaan/2/?ref=etusivu)

Mutta ihan näin arvioituna sitten kyllä tulee mieleen, että onko juuri tuon asian selvittäminen kiireellisimpiä ruokaa koskevia tutkimushankkeita? Vielä nykymaailmassa, sen mukaan, mitä FAO tästä maailmasta kertoo?

Siinä on edistytty, jos on tähän uutiseen uskominen:

Ruokahuijaukset tarkempaan syyniin – onko luomu oikeasti luomua, mitä makkarasta löytyy? (http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/kotimaa/ruokahuijaukset-tarkempaan-syyniin-onko-luomu-oikeasti-luomua-mita-makkarasta-loytyy/)

Quote
Isotooppianalyysillä voidaan puolestaan paikantaa esimerkiksi hunajan, marjojen ja vihannesten alkuperä. Alkuaineiden eri muotoja eli isotooppeja esiintyy eri pitoisuuksina eri alueilla, ja ne siirtyvät kasveihin ympäristönsä mukaisissa suhteissa. Menetelmää voidaan myös käyttää luomutuotteiden aitouden varmistamiseen, sillä niiden typpikoostumus paljastaa käytetyn lannoitteen laadun.
(lihav. HJ)

Ei tietysti kysytä, mitä merkitystä tuolla on esim. tuontiruoan turvallisuuden kannalta.

Tätäkään tutkimuksen todellista kohdetta ei avata:

Quote
Uusia tehokkaita menetelmiä kuitenkin kehitetään. Evira käyttää jo dna-tutkimusta lajien tunnistukseen ja geenimuunnellun ruuan analysointiin. Myös tullilaboratorio tekee GMO-valvontaa.

Siis sitä, että ko. tuotteita ei tuossa niinkään "analysoida" vaan tunnistetaan - niiden maahantuonnin estämistä varten! Eikä silloinkaan turvallisuutta miettien, vaan EU:n hyväksymien  GMO-tuotteiden listaan verraten.

Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 28.11.17 - klo:05:12
Viran- tai luottamustehtävänsaamishaastattelussaan Jaakko Nuutila toteaa:

Savoyn keittiöstä luomututkijoiden järjestön hallitukseen (https://www.luke.fi/uutiset/savoyn-keittiosta-luomututkijoiden-jarjeston-hallitukseen/)

Quote
Nuutila uskoo, että luomutuotteiden kysynnän kasvu jatkuu myös tulevina vuosina. Se lisää myös alan tutkimuksen tarvetta ja painoarvoa.

Vai pitikö hanen sanoa, että kumpikin (kasvu)ilmiö lisää tämän tutkimusväen painostusarvoa?
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 30.12.17 - klo:15:17
Tämä tieto on Pro Luomun toimintasuunnitelmasta (http://proluomu.fi/wp-content/uploads/sites/3/2017/12/Pro-Luomun-toimintasuunnitelma-2018.pdf) (pdf) vuodelle 2018:

Quote
Luomu 3.0 -keskustelu
Suomen EU:n puheenjohtajakautena syksyllä 2019 on tarkoitus järjestää kansainvälinen, luomun tulevaisuutta ja potentiaalia koskeva luomuseminaari Suomessa. Vuonna 2018 valmistaudutaan tähän käynnistämällä Luomu 3.0 -keskustelu, joka nostaa esille luomun tehokkuuden kehittämiseksi tehtyä työtä ja sen kehittämistarpeita.

Varmaan tässä hankkeessa on mukana myös akateeminen luomuväki?


PS. 31.12.17:  "Luomu 3.0":sta olemmekin jo esittäneet seuraavat retoriset kysymykset:

Miten luomu kehittyi viimeisissä hyväksytyissä EU:n luomusäännöksissä? Mitä uutta tutkimustietoa voi sen pohjalta ottaa käyttöön? Paljonko satotason oletetaan nousevan? Koska tuon vaivalla synnytetyn säännöstön oletetaan taas muuttuvan? Eli kehittyvän toivottuun suuntaan.

Erittäin epätodennäköisenä on pidettävä sitä, että EU:n "mallioppilas" Suomi säätäisi itselleen omat, "Luomu 3.0":n mukaiset luomusäännöt.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 21.02.18 - klo:05:10
On haettu uskon tai tiedon vahvistusta ulkomailta (Luomuinstituutti):

Mitä uutta luomualalla? – kuulumisia Biofach 2018 -messuilta (http://luomuinstituutti.fi/mita-uutta-luomualalla-kuulumisia-biofach-2018-messuilta/)

Kuittaan nyt vain lyhyesti (väliotsikoittain):

* Voiko luomulla ruokkia maailman?

Perustuu tuttuun skenaarioon: lihansyönti lopetetaan. Mikäpä ei silloin (teoreettisesti) onnistuisi? Olemme jo joskus tai ehkä useinkin tuoneet esille, ettei luomuväki luultavasti "hittojakaan" välitä, voisiko noin käytännössä tehdä, mutta tuollaista teoriaa tarvitaan luomumyynnin perusteluksi rikkaassa maailman osassa. (Jossa kyllä sitten rahat saadaan hyvin suurelta osin eläintuotteiden myynnistä (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=162.msg10239#msg10239).)

* Pestisidivalhe: puretaan myytti turvallisista torjunta-aineista

Quote
EU:n äskettäinen päätös laajasti käytetyn rikkakasvien torjunta-aineen glyfosaatin hyväksymisen jatkamisesta ja siihen liittyvä syöpävaarallisuuden arviointi olivat keskustelussa esillä.

Missään ei anneta periksi. Jos joskus on havaittu vaaroja jossain torjunta-aineissa, kyllä kaikki ovat vaarallisia. M.o.t.? Vai Vandana Shivaa (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=7.0) siellä kuunneltiin!

* Luomuviljely ja ilmastonmuutos

Perustuu myös osittain kasvisyönnin lisäämisen skenaarioon. Ja oletukseen, että luomuviljely muka sitoisi tavanomaista paremmin hiiltä. Ei sido (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=15.0).

* Luomusiementä Eurooppaan

Se on ongelma, mutta muistakin syistä, kuin tuossa mainitut: tavanomainen siemen on (halvempaa ja) parempaa (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=740.msg6143#msg6143)! (Vrt. siihen, miten luomuviljelijät tilauksissaan odottelevat, kunnes voivat poikkeusluvan turvin ostaa sitä (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=740.msg9556#msg9556).)

* Mitä uutta luomututkimuksessa?

Yrittämällä on yritetty löytää näitä:

Quote
Tutkimuksia kasvinsuojeluaineiden vaikutuksista viljelijöiden, maataloustyöntekijöiden ja heidän perheidensä terveyteen on julkaistu viime aikoina ahkerasti USA:ssa. Kasvinsuojeluaineille altistumisesta on etsitty selityksiä mm. mielenterveyden ja oppimiskyvyn häiriöihin, sydän- ja verisuonitauteihin, hengityselinsairauksiin, syöpiin ja lisääntymisvaikeuksiin. Lasten altistuminen ympäristön kautta on yhdistetty mm. lihavuuteen, ylivilkkauteen ja hengitystieoireisiin.

Etsivä tiettävästi löytää. Mutta ei tuoda esille yksinkertaisia keinoja: suojavarusteet, vaarallisiksi havaitut aineet pois (lasten ja muidenkin) ulottuvilta. Tai sitä, mistä kasvinsuojeluaineista kulloinkin on kyse. Lausumaton oletus tuossa, että ainoa ratkaisu ongelmiin on luomu.

* Luomuväärennökset puhuttivat

Quote
Laboratorioanalyysejä on olemassa mm. isotooppimenetelmiä ravinnelähteiden alkuperän erottamiseksi. Samalla kuitenkin todettiin, että teknologia ei ratkaise, vaan luottamuksen ilmapiiriä korostettiin väärennösten ennaltaehkäisemiseksi.

Esille ei ilmeisesti tullut, mitä sitten tehdään, jos/kun geenieditoidut lajikkkeet tulevat. En oikein saa kiinni, miten "luottamuksen ilmapiiri" asiaa edistäisi. Vanha vitsi:

- Miten sinä saatoit huijata ihmistä, joka luotti sinuun täysin!!!?
- Eihän muunlaisia ihmisiä pysty huijaamaankaan.

Ja eikö aikanaan tässä tapauksessa (http://tuottavamaa.net/uutiset.php?News_id=202) ollut juuri kyse "luottamuksen ilmapiiristä"?

* Mihin luomututkimusta tulisi suunnata Euroopassa?

Nämä tutkimustarpeet eivät oikeastaan mitenkään kuulu erityisesti luomututkimukselle:

Quote
Hans-Jöerg Lutzeyer Euroopan komissiosta toi esille, että tulevaisuudessa olisi suunnattava tutkimusta keinoihin vähentää ruokahävikkiä, terveellisten kasvispohjaisten tuotteiden kehittämiseen, ilmastonmuutoksen hillintään, mikrobiomien merkityksen ymmärtämiseen ja digitalisaatioon.

Tämä taas ehdottomasti kuuluu ...

Quote
Paneelikeskustelussa nousi esille luomutuotannon yhdeksi keskeiseksi tutkimushaasteeksi jäljitettävyysmenetelmien kehittäminen, sillä kuluttajien luottamuksen säilyttäminen on alan kannalta erityisen tärkeää.

... mutta voi kysyä, mitä yleisempää hyötyä siitä on, jos luomututkimus ratkaisee ongelman, joka vain ja ainoastaan johtuu luomujärjestelmästä. (Ja varmistaa näin korkeamat luomuhinnat?)

Edullisia kitkentärobotteja kaiketi tässä kaivataan:

Quote
Luomutuotannon kasvaessa tilakoot suurenevat, mikä väistämättä lisää tarvetta tuotantomenetelmien tehostamiseen ja lisää tarvetta maatalousteknologian kehittämiseen.  Luomutuotannon teknologista kehittämistä on vietävä eteenpäin ekologiseen tutkimukseen pohjautuvan monimuotoisten viljelymenetelmien kehittämisen kanssa.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 09.03.18 - klo:05:29
Luomuinstituutin johtajan Sari Iivosen pohdinnat tässä luomutilojen kannattavuudesta ja luomun kysynnästä ...

Luomu on osaamista vaativa kasvuala (https://www.luke.fi/blogi/luomu-osaamista-vaativa-kasvuala/)

... ovat aika tavanomaisia, jopa kliseisiä. Mutta katsotaanpa siitä, minkälaisia mahdollisuuksia hän näkee olevan luomututkimuksella, ja osaamisen kehittämisellä:

Quote
Luomutuotannon on usein ajateltu olevan jotenkin vanhanaikainen tuotantotapa ja täynnä erilaisia rajoitteita, jotka estävät teknologisen kehityksen ja innovaatiot. Tämä käsitys ei pidä paikkaansa. Luomutuotanto pohjaa luonnon prosessien ymmärtämiseen ja siksi ammattimainen luomutuotanto edellyttää viljelijöiltä korkeaa agroekologista osaamista. Moderniin tehokkaaseen luomutuotantoon tarvitaan digitalisaatiota, robotiikkaa, prosessiosaamista, markkinatuntemusta ja kuluttajaymmärrystä. Systeemiajattelusta puhumattakaan. EU:n yhteisen luomulaatujärjestelmän sääntöjen noudattaminen toki luo raamit tuotantotavalle, mutta samalla antavat oikeuden hyödyntää luomubrändiä. Melkein luomua ei ole olemassakaan.

Voihan sen noin tietysti sanoa. Rajoitteita ei olekaan: ne ovat vain yhteisesti (sovussa ja yhteisymmärryksessä?) sovitut säännöt ja raamit. Jos lähes kaikkea muuta tiedettä ja tekniikkaa kuin kemiaa ja biologiaa saa niiden raamien puitteissa käyttää, niin eikö se ole jo todella "modernia"? No, jaa ...

Mutta tuo sopu ja idylli ei kyllä tule säilymään, kun taivaanrannalla jo häämöttävät "Luomu 3.0" (ks. edellä 22.06.17 ja siitä eteenpäin) ja geenieditointi (http://tuottavamaa.net/uutiset.php?News_id=462).

Quote
Harppaus osaamisintensiiviseen luomutuotantoon voi olla monille tuottajille liian suuri haaste, sillä luomutuotantoon on Suomessa satsattu hyvin vähän koulutus- ja tutkimuspanoksia.  Meillä on perinteisesti pelattu vain tavanomaisilla korteilla ottamatta huomioon sitä, että monimuotoisuus tuo muutoskestävyyttä. Onneksi meillä on luomun pioneereja, jotka ovat uskaltaneet jo vuosia sitten poiketa valtavirrasta. Tiedon jalostamisessa osaamiseksi on tutkimuksellakin paljon tehtävää. Luomututkimuksen pitää pystyä tuottamaan meidän ilmasto-oloissa sovellettavaa tietoa tuotantotekniikoiden kehittämiseksi, kehittää luomuelintarvikkeiden jalostustekniikoita ja haistella kuluttajatrendejä.

Mutta tuotantotekniikoitakin siis kuitenkin pystyy luomussakin kehittämään? Ja Suomessakin, erityisesti Suomea varten? Nouseeko niillä tuottavuus, siitä ei tuossa enempää luvata.

Mutta ilkeä tulkintani: vähintään yhtä tärkeää luomututkimukselle on "haistella kuluttajatrendejä". Siinä tarvitaan "markkinatuntemusta ja kuluttajaymmärrystä".

Eikö muuten Luomuinstituutti voisi perustaa sellaisen koe- tai demonstraatiotilan, johon keskitettäisiin "korkeaa agroekologista osaamista", ja jossa sitten näytettäisiin, mihin sillä Suomessa kyettäisiin?

Tämä kysymys on muuten sitten otettava todella vakavasti ...

Quote
Tutkimuksen on siksi etsittävä vastauksia ihmiskunnan suuriin kysymykseen kuten esimerkiksi luomutuotannon rooliin ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja maailman ruokaturvassa. 

... ja sellainen (vahva) ennakko-oletus, että luomu olisi tuossa ratkaisu tai edes avuksi, on itse asiassa vaarallinen (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=11.msg11470#msg11470).PS. Tämä ei ole tieteellistä päättelyä vaan pikemminkin taika- tai kohtalonuskoa (http://tuottavamaa.net/uutiset.php?News_id=446) ...

Quote
Suomessa luomumyynnin osuus koko elintarvikekaupan myynnin arvosta on 2,1 %, kun vastaava osuus on Ruotsissa jo 7,3 %. Kaupan edustajat ennustavat Suomen seuraavan tässäkin asiassa rakkaan länsinaapurimme esimerkkiä.

... mutta kummasti se tuntui Luomuinstituutin johtajalle, maatalous- ja metsätieteiden tohtori Iivoselle kelpaavan.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 16.06.18 - klo:07:03
Jotain merkittäväksi katsottua hän on kertonut ...

Luomututkija Jaakko Nuutila puhui luomuruokajärjestelmien muutoksesta High Level EU FOOD 2030 -konferenssissa (https://luomuinstituutti.fi/luomututkija-jaakko-nuutila-puhui-luomuruokajarjestelmien-muutoksesta-high-level-eu-food-2030-konferenssissa/)

... mutta oudosti tarjottu linkki Luken sivustolle pyytää käyttäjätunnusta ja salasanaa. Tuon täytynee olla sivuston teknisen ylläpitäjän huolimattomuusvirhe. Tuskinpa Nuutilan esitelmässä mitään luottamuksellista ja salassapidettävää on. Korjaantuu varmaankin maanantaihin mennessä.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 09.07.18 - klo:10:41
Kuten luomuviennin edistämisestä (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=697.msg12142#msg12142), onko tästäkään oikeasti odotettavissa mitään merkittävää? Pro Luomun ohjeista uudelle hallitukselle (https://proluomu.fi/luomu-ruokapolitiikan-painopisteeksi/):

Quote
Osaaminen tulee olla kaiken tekemisen kärjessä
Luomusäännöt asettavat minimin, mutta osaaminen ratkaisee sen, miten hyvin taloudelliset ja kestävyystavoitteet saavutetaan. Luomututkimus tarvitsee rahoitusta, minkä lisäksi on tärkeää kehittää menetelmiä, joilla tutkimuksen tuloksia saadaan paremmin käytäntöön sekä maatiloilla että arvoketjun muissa osissa.
(Kursivointi HJ)

Vai halutaanko vain, että asialle uskolliset palkitaan? Ja että sekin painostusryhmä, luomututkijat, säilyy?

Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 18.07.18 - klo:07:42
Luomuinstituutti on ollut aktiivinen:

Luomuinstituutti OKRA:ssa 2018 (https://luomu.fi/kirjoitus/luomuinstituutti-okrassa-2018/2/)

Quote
Okra-messut olivat Luomuinstituutille menestyksekkäät. Paljon keskustelua luomutuotannosta ja uusia oivalluksia maanviljelijöiltä ja kuluttajilta. Messuilla oli paljon luomusta kiinnostuneita jakamassa tietoutta toinen toisilleen

Messutilanteeseen tietysti sopi tällainen kevyehkö visailu:

Quote
Luomuinstituutin pisteellä järjestettiin kulutus-merkkivisailu, jossa piti yhdistää oikea merkki oikeaan selitykseen. (Kilpailun materiaalit löydät sivuiltamme, täältä.) Ihmiset olivat kiinnostuneita merkkien merkityksistä, ja yleisesti merkit tunnistettiin hyvin. Huomionarvosta oli, että EU:n pakollinen luomumerkki, lehtimerkki, tunnistettiin verrattain heikosti, kuten myös biodynaamisesta viljelystä kertova Demeter -merkki.
*)

Palkintona sitten ... ikioma katekismus:

Quote
Kilpailun jälkeen sai osallistua Onneks on luomua -kirjan arvontaan, jonka voittajille (2kpl) on ilmoitettu tällä viikolla henkilökohtaisesti. Onnea voittajille! Arvontaan osallistui yhteensä 138 ihmistä.

Esille tulleet kysymykset olivat kyllä konkreettisia ...

Quote
Keräsimme pisteellä kysymyksiä luomusta ja luomutuotantoon siirtymisestä. Tulemme vastaamaan heränneisiin kysymyksiin sivuillamme: [...]

... mutta jotenkin ei tule vaikutelmaa, että mitään järisyttävää uutta olisi vastauksissa odotettavissa.


_________

*) ja kohtuutonta olisi ehkä ollut vaatia, että tieteellisyyteen pyrkivä Luomuinstituutti olisi tuossa yhteydessä kysynyt itseltään (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=177.msg11927#msg11927), miksi Demeter-merkki ylipäänsä oli tuossa mukana
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 28.07.18 - klo:06:19
YLE esittelee sarjassaan nyt luomututkijan. Aiemmin se esitteli biodynaamisen viljelijän (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=177.msg11858#msg11858).

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/07/27/hyva-ruoka-ei-synny-sattumalta-kiteyttaa-keittiomestari-jaakko-nuutila

Nuutila näyttää nyt omaksuneen hyvinkin tieteelllisen maltillisen puhetavan:

Quote
– Tutkimus ei ole yksimielinen siitä, kumpi tuotantotapa, luomu vai tavanomainen on ympäristölle parempi. Täysin kiistaton asia on se, että jos meillä torjunta-aineet ja väkilannoitteet perustuvat uusiutumattomiin luonnonvaroihin, niin eihän sitä voi sanoa kestäväksi tuotannoksi. Moni ajattelee, että siinä vaiheessa, kun fosfori ehtyy niin on jo ehditty keksiä jo jotain muuta, mutta ihmiskunnan eettinen periaate on kuitenkin jättää seuraaville sukupolville sellainen maapallo, jossa voidaan elää.

Mutta tuossa kyllä kertomustaan jatkaessa harhaanjohtaa yleisöä reippaasti. Luomukaan ei pärjää ilman fosforia hetkeäkään. Ja jos ihmiset eivät näkisikään, miten se vippaa fosforinsa (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=740.msg4762#msg4762) tavanomaiselta, niin kyllä Äiti Gaia näkee!  8)

Harhaanjohtaa hän siinäkin (rivien välissä sanomassaan), että typpilannoitteen valmistus olisi uusiutumattomista (eli fossilista) luonnonvaroista riippuvaista, myös tulevaisuudessa (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=692.0).

Tässäkin on tiettyä pyrkimystä maltillisuuteen:

Quote
– Välillä kuulee sanottavan, että Suomi on luomun kehitysmaa. Näin jyrkästi en tilannetta luonnehtisi, mutta meillä on onnistuttu luomaan mielikuva, että tavanomainen ruoka on yhtä kuin luomu. Näinhän se ei missään tapauksessa ole, jyrähtää Jaakko Nuutila.

Kuten tässäkin:

Quote
– Keittiömestariaikoina luomu alkoi kiinnostaa, koska sen maku oli mielestäni parempi. En kuitenkaan tutkijana voi sanoa, että maku olisi parempi, mutta voin sanoa, että sen maku on erilainen.

Vaikka tuo maun erilaisuuskaan ei erilaisten sokkotestien ym. esille tulleiden tapausten (http://tuottavamaa.net/uutiset.php?News_id=202) perusteella ole mitenkään kiistatonta, sekään.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 04.08.18 - klo:01:00
Tämä uusin Luomuinstituutin esilletulo ...

Ruoan ympäristövaikutusten vähentäminen on ruoantuottajien, ruokaketjun muiden toimijoiden ja kuluttajien yhteinen asia (https://luomu.fi/kirjoitus/ruoan-ymparistovaikutusten-vahentaminen-on-ruoantuottajien-ruokaketjun-muiden-toimijoiden-ja-kuluttajien-yhteinen-asia/2/?ref=etusivu)

... on varsin merkillinen. Vai yrittääkö se olla ovela?

Lukijoita syyllistetään ensin aika tavalliseen tapaan heidän eläintuotteiden kulutuksestaan:

Quote
Kuluttajat kaipaavat tietoa kestävämmistä vaihtoehdoista valintojensa tueksi. Eläintuotanto osoittautuu tässäkin tutkimuksessa ympäristöä selkeästi enemmän kuormittavaksi kuin kasvintuotanto. Lihan, maidon, kananmunien tuotanto ja vesiviljely vaativat nykyisin noin 83 % maapallon viljelyalasta, aiheuttavat 56-58% ruoantuotannon ympäristökuormituksesta, mutta tuottavat vain 37 % ruokamme proteiinista ja 18 % kaloreista.

Toisaalta kestävämpiä tuotantotapoja kuulemma olisi, elläintuotteetkin mukana pitäen:

Quote
Tuottajien välinen suuri vaihtelu ympäristökuormituksessa tarkoittaa sitä, että tuotantoa kehittämällä on mahdollista vähentää  ympäristökuormitusta. Olisikin tärkeää kohdistaa kehittämistoimia tiloille, joilla kuormitus on suurta. Tutkimuksen tehtävänä on tarjota viljelijöille työkaluja, joiden avulla heillä olisi mahdollisuus tarkastella ja tunnistaa oman tilan tuotannon ympäristövaikutuksia sekä testata ja ottaa käyttöön ympäristön kannalta parempia ratkaisuja. Parempien ratkaisujen valintaan vaikuttaa suuresti se, mistä haitalliset ympäristövaikutukset syntyvät.

Mutta mitä ne olisivat, mitä viitattu alkuperäinen tutkimus niistä on osoittanut, sitä ei sanota. Kesken kaiken vain hypätään tähän:

Quote
Luomutuotanto tarjoaa viljelijöille yhden vaihtoehdon tavoitella vähän ympäristöä kuormittavaa tuotantoa. On kuitenkin tärkeää huomioida, että luomutuotannossakin on tilojen välillä suuria eroja ja siksi kestävyyden parantamisessa tilakohtainen tarkastelu on keskeisellä sijalla. Muutos, joka vähentää tuotannon ympäristökuormitusta yhdellä tilalla, voi olla toisen tilan näkökulmasta epäolennainen asia.

Sanottiinko siinä alkuperäisessä tutkimuksessa luomusta yhtään mitään? Ainakaan abstraktissa ei sanota.

Vai antaako Sari Iivonen vain ymmärtää niin?

Hankalaa taas tälläkin kertaa tarkistaa.


PS. Kun lienee aika selvää, että eläintuotteiden tuotanto luomumenetelmin lohkaisisi vielä nykyistäkin suuremman palasen mm. villjelypinta-alasta? Ja luomuviljelyn keskeinen puolustus nykyisin taitaa olla se, että se on maailman mittakaavassa hyvin vähäistä (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=140.msg9655#msg9655), se noin 1 prosentti?

PS2. Tuolla artikkelillaan Iivonen saattaa mahdollisesti haluta jatkaa tätä Hesarissa tavallaan jo käytyä keskustelua (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=140.msg9653#msg9653)? Ja "lämmiittää" uudelleen hänen ja Kottilan siinä esittämän väitteen, että luomuviljely olisi ihan kelvollinen osa- tai erillisratkaisu (jossain, esim. Suomessa?), vaikkei sillä maailmanlaajuista merkitystä olekaan?
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 26.08.18 - klo:03:19
Jan-Olov Johansson:

Torkans effekter på debatten
”Ekologiska jordbruk kan klara torkan bättre” läser jag i flera tidningar, allt ifrån Aftonbladet till Land lantbruk (http://www.unt.se/blogg/vad-vi-vet/torkans-effekter-pa-debatten/?blog=1164516&entry=5058023)

Quote
Låt oss börja med att titta på vem som ligger bakom nyheten.

Det visar sig vara föreståndaren för ”Centrumet för ekologisk produktion och konsumtion” på SLU, som gett en radiointervju.

Att hon ser fördelarna med ekologisk odling är ungefär lika överraskande som att Isabella Lövin förespråkar Miljöpartiet.

Onko nyt niin, että nyt on Ruotsissakin on asiassa tunnustuksellista tutkimusta? Tuo mainittu keskus Luomuinstituutin tapainen järjestely?

Joka tapauksessa näyttää siltä, että eräät tiedemiehet, mutta varsinkin eräät journalistit olivat suorastaan pakotettuja näkemään asian siten, kuin näkivät. Toiveajattelu, ideologia muuttuu faktaväitteiksi: luomuviljely nyt kertakaikkiaan parantaa maaperää. Sitä kasvukuntoa. Vaikka näyttöä asiasta oli niukalti, jos ollenkaan.

Quote
Rimliga motfrågor borde i vilket fall vara: Hur vet ni det?  Och varför är det så?

 Granskar man uttalandet lite närmare så ser man att det bygger på ett antagande som låter så här: “jordar med högre mullhalt klarar torkan bättre. Ekologiska gårdar har i genomsnitt lite högre mullhalt så därför borde de klara torkan bättre”.

 Bakom uttalandet finns alltså inga hårda fakta, inga försöksresultat, än mindre någon forskning. Istället en slags förhoppning om att det borde vara så.


PS. Tuon linkin ja kirjoittajan löysin Staffan Danielssonin (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=162.msg12423#msg12423) kautta.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 11.09.18 - klo:03:04
USA:ssa mennään nyt tällaiseen tukimalliin:

Organic group seeks promotion and research campaign without USDA (https://www.thepacker.com/article/organic-group-seeks-promotion-and-research-campaign-without-usda)

Eli kun valtio lopetti luomututkimuskeskuksen rahoittamisen, sille etsitään nyt tukea suurelta luomualan kaupalliselta järjestöltä.

Mekin täällä olemme esittäneet retorisen kysymyksen, miksei meillä toimita samoin. Jos ja kun varsinainen tutkimus ja myynnin edistäminen on luomututkimuksessa vaivoin eroteltavissa, tuntuisi perusteltavalta, että ne jotka asiasta hyötyvät, myös kustantaisivat lystin.

Vastaväitteenä voi tietysti kysyä, eikö tutkmuksen objektiivisuus tuollaisesta järjestelystä kärsi. Mutta eikö saman voi jo kysyä niistä järjestelyistä, joita Suomessa on tehty? Tai Ruotsissa, ks. juuri edellä.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 25.09.18 - klo:04:52
Alex Berezowin mukaan USA:stakin löytyy tällainen akateemisen luomututkimuksen keskittymä:

Viewpoint: UC-San Francisco is the ‘academic home of the anti-GMO movement’ (https://geneticliteracyproject.org/2018/09/20/viewpoint-uc-san-francisco-is-the-academic-home-of-the-anti-gmo-movement/)

Kyse ei ole kyllä ihan samasta asiasta kuin edellisessä puheenvuorossa. Tuon yliopiston toiminta ei liene ollut osa siinä mainittua valtion rahoittamaa ohjelmaa.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 18.10.18 - klo:07:50
Tämä ei ole kyllä akateemista *), mutta opetusta kuitenkin:

Ravintolakoulu Perhosta valmistuu ympäristötietoisia ravintola-alan ammattilaisia (http://www.portaatluomuun.fi/fi/page/44?newsitem=162)

Quote
Suomen vanhimmassa ravintolakoulussa on sitouduttu vahvasti kestävän kehityksen opettamiseen. Perhosta valmistuu  ympäristötietoisia alan ammattilaisia, joille luomutuotannon tuntemus ja luomun käyttö ruoanvalmistuksessa ovat keskeisiä asioita. Perho liittyi Portaat luomuun -ohjelmaan syksyllä 2014, mikä osaltaan vahvistaa kestävän kehityksen toimintoja.
(lihav. HJ)

Quote

Kokkiopiskelijoista suurin osa suorittaa Kestävän gastronomian -tutkinnon osan, jonka tavoitteena on erityisesti oppia tuntemaan luomu-, lähi- ja paikallisruoantuottajia ja kestävän kehityksen mukaisia elintarvikkeita ja raaka-aineita. Ruoanvalmistuksessa perehdytään ruokien alkuperään ja opiskelija oppii tuntemaa lähiruokakulttuurin erityispiirteitä ja historiaa ja samalla ymmärtää ruoan aidon maun, puhtauden ja reilujen tuotantotapojen merkityksen biologisen monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Opiskelijat pääsevät tutustumaan lähialueen tuottajiin ja osallistumaan Herttoniemen osuuskunnan peltotöihin.

(lihav. HJ)

Ja vielä:

Quote
Omista luomutuotteista ollaan ylpeitä

Ravintolakoulu Perho omistaa 10 sato-osuutta Herttoniemen ruokaosuuskunnassa. Biodynaamisesti viljelty pelto tuottaa muun muassa perunaa ja sipulia, maissia, pinaattia ja härkäpapua ja salaatteja, joita toimitetaan koko satokauden ajan ravintolan keittiön ja koulun opetuskeittiöiden käyttöön viikoittain.

Sikäli, että ainakin osasta koulutettavia tulee myös itsenäisiä ravintolayrittäjiä, varmaan ko. kurssin yhtenä jaksona olisi syytä olla myös osio "luomuhinnoittelu".

______________

*) mietin hetken, minne tämän huomioni täällä sijoittaisin, mutta ei sitä oikein voinut tännekään (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=642.0) laittaa ..  ;)

Radio Suomesta tulee paraikaa juttua tuosta Perhon pellosta, mutta ainakin tähän mennessä ohjelmassa on maltettu olla sanomatta, että kyse on biodynaamisesta viljelystä. Katsotaan, tuleeko siitä jotain myös nettiin, ja mainitaanko biodynaamisyydestä siellä.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 19.10.18 - klo:06:43
Vai onko tässä kyseessä aivan eri pelto?

https://areena.yle.fi/1-4571387

Quote
Ruoka jota syömme, kasvaa pellossa. Ajatus kuulostaa maailman yksinkertaisimmalta, mutta joskus pyörä vain täytyy keksiä uudelleen. Tämä kuningasidea on syntynyt Perhon liiketalousopistossa, jossa keksittiin perustaa oppilaitoksen naapuriin oma pelto. Näin opiskelijat pääsevät seuraamaan lähietäisyydeltä raaka-aineiden koko elinkaaren pellolta ruokapöytään.
Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen lähti tutustumaan Malmin Longinojalla sijaitsevan Perhon kampuksen peltoon.

On, mutta eri osoitteesta huolimatta se ilmeisesti on osa samaa projektia:

https://perho.fi/ammatillinen-oppilaitos/perhogreencityfarm-ruokaosuuskunta/

Quote
Perho Green City Farmin pellon viljely aloitettiin elvyttämällä maaperää maanparannusviljelyllä, jossa maaperä saa ravintoaineita ja pieneliöitä luonnonmukaisilla menetelmillä. Maaperän ravinteita parantavat viljeltävät kurpitsat, auringonkukat, härkäpavut ja viherlannoskasvit kuten ruisvirna & italianraiheinä, kaalikasvit sekä perunalajikkeet Annabelle ja Nicola. Pellon muokkauksessa ovat olleet apuna Herttoniemen ruokaosuuskunnan puutarhurit.

Tässä vielä lisää tästä yhteistyöstä:

https://perho.fi/ammatillinen-oppilaitos/perhogreencityfarm-ruokaosuuskunta/kumppanuusmaatalous/
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 10.11.18 - klo:07:37
Nyt tällä reissulla ...

Maatalous- ja ympäristöministeri Tiilikainen vienninedistämismatkalle Kiinaan (http://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/maatalous-ja-ymparistoministeri-tiilikainen-vienninedistamismatkalle-kiinaan)

... olisi ihan hyvä hetki ja tilaisuus sopia edellä mainitun luomuprojektin lopettamisesta. Vaikka hän sitten sinne tarjoaisikin suomalaisia luomutuotteita.

Jos tuo projekti on vielä käynnissä, niin tästä löytyisi lisäperusteita sen lopettamiselle:

How western organic food companies are threatening China’s farmers (https://geneticliteracyproject.org/2018/11/09/how-western-organic-food-companies-are-threatening-chinas-farmers/)

Quote
But while the boost in organic food sales should in theory be a boon to farmers, [Dr. Xia Hanbing, manager of Shanghai Tianzai Fruits and Vegetables Specialized Co-op,] laments that it’s not easy to cultivate such products in China. “It’s nearly impossible to grow organic vegetables on my farm, and it’s difficult for other farmers, too,” Xia says. “First and foremost, ‘organic’ calls for certain soil and water standards, and because vegetables are part of the food chain, they’re especially vulnerable to diseases and pests. The current eco-friendly measures to combat these problems are not yet developed enough to fully replace pesticides.”

Tokkopa ne luomutorjunnan menetelmät koskaan siitä sellaiselle tehokkuustasolle kehittyvät, että niitä olisi varaa tai syytä Kiinassa käyttää. Ainakaan vain niihin turvautuen, mitä luomuviljely tarkoittaa.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 11.11.18 - klo:13:32
Jos Luomuinstituutin missio kuvataan sen nettietusivulla (https://luomuinstituutti.fi/) näin ...

Quote
Tutkittua tietoa luomusta

Luomuinstituutti on Helsingin yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen yhteinen asiantuntijaverkosto, joka tukee toiminnallaan kotimaisen luomutuotannon vahvistumista koko ruokajärjestelmässä.

... niin varmaankin silloin, siltä pohjalta tällainen hanke sille hyvin sopii:

Luomubuumista eväitä pienyrityksille (https://luomuinstituutti.fi/luomubuumista-evaita-pienyrityksille/)

Quote
Luonnonvarakeskus ja Helsingin yliopisto ovat käynnistäneet yhteisen Luomubuumi-hankkeen. Hanke on valtakunnallinen kehittämishanke, jonka tavoitteena on tuottaa tietoa ja työkaluja suomalaisten luomuelintarvikkeiden tuotantoon ja markkinointiin. Kasvava luomukysyntä tarjoaa paljon mahdollisuuksia pienille elintarvikealan toimijoille. Luomujalostus vaatii monipuolista osaamista tuotteiden valmistuksessa ja markkinoinnissa. Lisäksi tarvitaan hyviä verkostoja raaka-aineen tuottajien ja ostajien kanssa, asiakasymmärrystä ja kykyä seurata kuluttajatrendejä.

Tietoa luvataan tuottaa. Mutta kuten usein, jossain määrin vaikea tuota on erottaa myyntikampanjasta. Erityisesti sellaiselta kuulostaa tämä tuohon linkatusta pdf-esitteestä (https://luomuinstituutti.fi/wp-content/uploads/sites/2/2018/11/luomubuuminetti.pdf):

Quote
Hankekokonaisuuden
tavoitteet
• Hankkeen päätavoitteena on rohkaista
 yrittäjiä ja yritystoiminnan aloittamista
 suunnittelevia näkemään luomun kasvava
 kysyntä ja sen tarjoamat mahdollisuudet.
• Pienyritysten kilpailukyky paranee paranta-
 malla jalostusosaamista.
• Luomutuotteiden monipuolista tarjontaa
 lisäämällä saadaan kuluttajien
 kiinnostusta luomutuotteisiin kasvatettua.

Ja pikkuisen yrittäjien ja kuluttajien manipuloimiseltakin? Ellei tuollaista luomubuumia ihan vielä olekaan, niin nyt sellainen tehdään?


PS. 12.11.18: Edellä kerrotun uudelleen organisoinnin vuoksi tuo hanke on tietysti muodollisesti Luken. Joka MMM:n alaisena tietysti noudattaa sen linjaa ja pyrkimyksiä. Mutta yhä jää ilmaan se kysymys, onko tässäkään valtiovallalla syytä puuttua markkinoiden toimintaan. Ja maksaa oikeastaan yritystoiminnalle itselleen kuuluvia kustannuksia?
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 08.12.18 - klo:05:33
Mikä siitä kyllä oikeastaan puuttuu, ovat luomun takapakit, sitä kohtaan esitetty kritiikki. Kun siellä esimerkiksi tuodaan esiin "1930-luvulla A. I. Virtasen kehittämä typpikotovarainen viljely- ja ruokintajärjestelmä", niin ei tuoda esiin sitä, miten  A. I. Virtanen myöhemmin myönsi, että tuo hänen ideansa on epäkäytännöllinen, ei toimi.

Tuota Virtasen omaa arviota myöskään Jukka Rajala ei ollenkaan tuo esille esitellessään Virtasen 1930- ja 1940-luvun tutkimuksia, ja kertoessaan,  että ne olivat "aikaansa edellä":

Kiertotaloutta A I Virtasen typpikotovaraisessa viljelyjärjestelmässä (https://luomu.fi/tietopankki/kiertotaloutta-a-i-virtasen-typpikotovaraisessa-viljelyjarjestelmassa/)

Hänen mielestään tämä oma nobelistimme keksi jo kaiken tarpeellisen:

Quote
A.I. Virtasen kehittämä typpikotovarainen tuotantojärjestelmä sopii hyvin malliksi tänäkin päivänä maatalouden kestävyyttä kehitettäessä. Uusiutumattomia luonnonvaroja tulee jatkossa korvata uusiutuvien luonnonvarojen paremmalla hyödyntämisellä.  Ekosysteemipalveluita tulee oppia hyödyntämään tehokkaammin ja kiertotalouden keinoin kierrättää ravinteita huolella takaisin pelloille kasvien käyttöön. Maan kasvukunnon hyvä hoito on tärkeä osa menetelmää.

Silloin, Virtasen koetilalla:

Quote
Satotasot kaksinkertaisesti yli keskitason
Sadot vuosina 1948-50 olivat seuraavat; kevätvehnä 2900, kaura 3500 ja peruna 22 000 kg/ha sekä nurmet 4000 ry/ha. Karjan keskituotos oli paljon keskimääräistä korkeampi.

Tämä osa palkintoesitelmää on suomeksi luettavissa mm. Typpiomaraistoimikunnan mietinnön alussa vuodelta 1951. Toimikunta päätyikin suosittelemaan Virtasen menetelmän käyttöönottoa laajalti Suomessa.

No, menetelmää ei otettu laajalti käyttöön. Mutta siitä huolimatta yleisesti on päästy tuon koetilan satotasoihin, ja ylikin. Paitsi luomuviljelyssä, jos Rajala halusi sen samaistaa tuohon "typpikotovaraiseen" viljelyyn. Näin voi ajatella hänen halunneen, koska tuo artikkeli ilmestyi Luomutietopankissa.

Tarkkaan ottaen sehän ei ollut luomuviljelyä, koska Virtanen tuossa (ladattavassa liitteessä) lainatussa esitelmässään kertoo käyttäneensä tilallaan lisäksi mm. superfosfaattia. Jota ei kyllä löydy luomuviljelyssä hyväksyttyjen  lannoitteiden listasta.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 09.12.18 - klo:07:19
Tämä väitöskirjaselostus ja itse väitöskirjan sisältö ovat täyttä ja tärkeää asiaa:

Suomalaisten ruoankulutuksen ulkoistetut ympäristövaikutukset (https://luomuinstituutti.fi/suomalaisten-ruoankulutuksen-ulkoistetut-ymparistovaikutukset/)

Mutta mitä yrittää Luomuinstituutti kertoa julkaisemalla sen nettisivullaan? Sitäkö, että tuo ilmiö ja ongelma olisi luomussa vähäisempi? Sitäkö, että luomuviljely olisi jopa osa ongelman ratkaisua?

Jos yrittää, niin se ei juuri voisi olla enempää väärässä.

Tuonnin osuus on luomuruoassa tavanomaista suurempi - vaikka me yhä odotamme siitä osuudesta päivitettyä lukua (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=697.msg13038;topicseen#msg13038). Jo kauan sitten teimme perustellun arvion siitä (http://tuottavamaa.net/uutiset.php?News_id=287), mitä hallituksen kaavailema (osittainenkin, 20%:n) Luomu-Suomi merkitsisi, koko maan ruokaomavaraisuuden kannalta. Ja siinä sivussa sitten ympäristövaikutustenkin.

Luomu-Suomi korkeammilla prosenteilla olisi tietysti katastrofi kummassakin suhteessa: lähes kaikki suomalaisten syömä ruoka tuotettaisiin muualla, ja lähes kaikki ympäristövaikutuksetkin olisi ulkoistettu siinä muualle. Luomu-Suomessa voitaisiin ehkä ylpeillä maatalouden vähäisillä päästöillä (vai voitaisiinko (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=874.msg8474#msg8474)?) ja yritettäisiin sitten epätoivoisesti unohtaa tuo tosiasia.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 12.01.19 - klo:07:57
Tässä lisäesimerkki siitä, millaisia tietoja etsii ja millaisia tuloksia saa luomututkimus:

Mitkä tekijät ennustavat sitä, että tavanomaiset puutarhatilat siirtyvät luomuun? (https://luomu.fi/kirjoitus/mitka-tekijat-ennustavat-sita-etta-tavanomaiset-puutarhatilat-siirtyvat-luomuun/2/)

Eikä ole mitään syytä epäillä, etteikö siinä selvitetty siirtymishalukkuutta oikein. Ja tuollaisia kysymyksenasetteluja luomututkimukselta ehkä odottikin. Siis sellaisia joissa tavoitteita ei mitenkään kyseenalaisteta.

Mutta napataanpa tuosta talteen nämä lähtökohtatiedot:

Quote
Suomen hallitus on asettanut tavoitteeksi kasvattaa luomun osuutta 20 % peltoalasta vuoteen 2020 mennessä. Puutarhatuotannossa luomun osuus pinta-alasta on kuitenkin selvästi pienempi. Marjoilla ja omenilla luomun osuus alasta on noin kymmenen prosenttia, mutta avomaan vihanneksissa osuus jää vajaaseen viiteen prosenttiin tuotantoalasta.

Noita tietoja voi käyttää, kun tarkastelee kohta puoleen ilmestyvää Luomu Suomessa 2018 -koostetta, puutarhatuotannnon osalta.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 06.03.19 - klo:06:02
Luomuinstituutti on nykyisin Luken alainen, oikeastaan sen osa. Tämä kuvaus sen toiminnasta ...

https://www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/ruoka-ja-ravitsemus/luomutuotanto/

... on itsessään selkeä. Mutta tuo myös aika selkeästi esille sen jännitteen, mikä on tieteellisellä tutkimuksella, ja etukäteen, muualta annetulla tavoitteella kaikin tavoin yrittää edistää luomutuotantoa.

Ja myös edistää sen poliittista hyväksyttävyyttä, vaikka se sanotaankin näin varovasti:

Quote
Tutkittu luomutieto päätöksenteon tukena

Tutkittua tietoa luomusta tarvitaan niin poliittisen päätöksenteon kuin elinkeinon toimijoiden ja kuluttajien päätöksenteon tueksi. Luomu on ruokaketjun vastuullisuudessa ja kestävyydessä edelläkävijä ja luomututkimustuloksia hyödynnetään myös tavanomaisessa ruokaketjussa.

Siitä, miten luomuideoita voidaan käyttää tavanomaisen puolella, olemme ehtineet jo perustaa oman keskustelunsa:

Tavanomainen viljely oppinut luomulta? (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=870.msg8244#msg8244)
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 13.05.19 - klo:10:34
Kummasti Luomuinstituutin tutkijat päätyvät luomulle hyvin myönteisiin johtopäätöksiin Tieteessä Tapahtuu -lehdessä (pdf):

LUOMUTUOTANNOSTA EVÄITÄ RUOKAJÄRJESTELMÄN KESTÄVYYSMUUTOKSEEN (https://journal.fi/tt/article/view/80468/41023?acceptCookies=1)

Ensi kommentit. Olen huomannut, että tieteellinen luomuväki mielellään käyttää tätä prosentuaalista arviota:

Quote
Luomutuotannossa sato- ja tuotostasot ovat kuitenkin keskimäärin 20–25 % alhaisempia kuin tavanomaisessa tuotannossa, vaikka vaihtelua kasvilajien välillä ja tuotanto-olosuhteista riippuen on paljon (esim. Seufert ym. 2012; de Ponti ym. 2012; Schrama ym. 2018).  Alhaisemman keskimääräisen sato- tai tuotostason takia tuotettua yksikköä kohden laskettu ilmastovaikutus on monissa tutkimuksissa osoitettu luomutuotannossa olevan keskimäärin samalla tasolla kuin tavanomaisessa tuotannossa.

Se on kai mahdollista ja katsotaan hyväksyttäväksi siksi, että viitteessä mainitut tutkimukset ovat olemassa ja katsotaan tieteeksi. Mutta onko se silti totta? Vaikkapa me täällä Pohjoismaisiin satotilastoihin perustuen arvioimme, että satotaso on pikemminkin 40-45% tavanomaista alhaisempi.

Ja se on siis perustaso, "raakataso". Sari Aution ja Sari Iivosen kirjoituksessa vedotaan toisessa kohdassa siihen, miten luomussa fossiilista energiaa säästetään typensidonnan avulla. Mutta muistetaanko, että se merkitsee, että noin joka kolmas vuosi pelto ei tuota varsinaisesti mitään satoa? Tämän jo yksin pudottaa reaalisen satotason noin 33% tavanomaista alhaisemmaksi. Ja nuo molemmat seikat sitten vaikuttavat arvioihin mm. ilmastovaikutuksesta (äskettäiseen ruotsalaiseen tutkimukseen (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=26.msg13174#msg13174) ei kirjoitus ottanut kantaa).

Myös Matti Pekkarinen sähköpostissaan minulle toi esille saman:

Quote
Unohtumaan tuppaa ehkä myös se, että luomussa ns välivuodet vaikuttavat todelliseen keskisatoon ja (palkokasvipitoisen välikasvin kynnössä) usein myös ravinnepäästöihin, vaikkei laariin kyseisenä vuonna saada mitään.

Unohtunut on myös ilmeisesti, että suorakylvö vähentää hiili- ja ravinnepäästöjä. Ja se, että suuri sato sitoo enemmän hiiltä sekä "laariin" että maahan!

Niinpä tämä Aution ja Iivosen optimismi ...

Quote
Suurin kritiikki luomutuotantoa kohtaan liittyy alhaisempiin satotasoihin. Luomutuotannossa satotasoja on mahdollista nostaa erityisesti ravinnehuollon optimoinnilla (esim. Talgre ym. 2014; Valkama ym. 2016) ja kasvinsuojelun tehostamisella (Masilionyte ym. 2017). Uusien kierrätysravinteiden kehittäminen luomutuotannon tarpeisiin onkin tärkeää. 

... vaatisi kyllä vankempia perusteita kuin artikkelissa esitetään. Niin paljon "takamatkalta" luomu tässä kilpailussa lähtee. Viitata voisimme myös siihen, miten jokavuotisessa Pro Luomun koosteessa edelleen kerrotaan aika masentavia tietoja (http://www.tuottavamaa.net/uutiset.php?News_id=472) luomutuotannosta kokonaisuutena Suomessa. Tuotostasossa ei ole päästy edes siihen, mihin ehkä viljasadoissa ("raakana"). Ko. kooste ei ehkä ole tiedettä, mutta aika lailla faktana sitä voi pitää.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 11.06.19 - klo:03:39
Tällä saralla luomututkimus on edennyt:

Verifying 'organic' foods (https://www.sciencedaily.com/releases/2019/06/190605105949.htm)

Eli nyt pystytään entistä tarkemmin tunnistamaan ja käräyttämään luvaton torjunta-aineiden käyttö.

Mutta tuohonkin kyllä pätee aiempi ihmettelymme:

Kuten tiedämme, kaikenlaisessa tutkimuksessa voidaan saavuttaa yllättäviä ja hyödyllisiä tuloksia, ja näin saattaa tietysti käydä tämänkin hankkeen kohdalla:

Pikamenetelmiä luomutuotteiden alkuperän ja aitouden valvontaan (http://luomu.fi/kirjoitus/pikamenetelmia-luomutuotteiden-alkuperan-ja-aitouden-valvontaan/2/?ref=etusivu)

Mutta ihan näin arvioituna sitten kyllä tulee mieleen, että onko juuri tuon asian selvittäminen kiireellisimpiä ruokaa koskevia tutkimushankkeita? Vielä nykymaailmassa, sen mukaan, mitä FAO tästä maailmasta kertoo?
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 05.08.19 - klo:04:24
Tässä kerrotaan eräästä yrityksestä soveltaa tiedettä ja teknologiaa luomuun:

Blockchain could help keep ‘counterfeit’ products out of organic, non-GMO certification schemes (https://geneticliteracyproject.org/2019/07/25/blockchain-could-help-keep-counterfeit-products-out-of-organic-non-gmo-certification-schemes/)

Eli lohkoketjuteknologiasta olisi ehkä löydettävissä väline, jolla toimia luomuväärennöksiä vastaan.

Mutta toimii tuo idea tai ei, se kuuluu kyllä ehdottomasti siihen luokkaan tutkimusinnovaatioita, joilla on merkitystä puhtaasti luomutalouden sisällä. Ja meille muille sen merkitys on hyvin vähäinen.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 11.09.19 - klo:06:39
Näille luomututkijoille (tai ainakin luomututkimusta lähellä oleville tutkijoille) ...

Pellon kasvukunnon arviointi ei ole helppoa – Ruralia opastaa siihen uudessa julkaisussaan (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.504583)

... voi joku kertoa menetelmän, jolla tuon asian arviointi on yllättävän helppoa: katsotaan jälkeenpäin, paljonko sitä satoa tuli.

Tuo ehdotuksemme ei ole pelkkää kikkailua: jos ko. tutkijat katsovat löytäneensä keinoja, jolla asiaa etukäteen voi arvioida, kyllä näiden keinojen tehokkuus täytyy testata myös jälkeenpäin.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 26.09.19 - klo:09:01
Ensin tulee mieleen, mitä tällainen tutkimusaihe Luomuinstituutille ylipäänsä kuuluu:

Terveydelle haitallisimmat hyönteisten torjunta-aineet halvimpia (https://luomu.fi/kirjoitus/terveydelle-haitallisimmat-hyonteisten-torjunta-aineet-halvimpia/2/)

Kun torjunta-aineiden pitäisi olla luomussa pääsääntöisesti kiellettyjä. Halutaanko vain yleisesti lietsoa pelkoa niitä kohtaan? Mutta tutkimusselosteen lopussa se alkaa selvitä (lihav. HJ):

Quote
Viljelijät pyrkivät optimoimaan torjunnan kustannuksia ja tehokkuutta, jolloin valmisteen hinta on valintakriteerinä terveysvaikutuksia tärkeämmällä sijalla. Torjuntakustannukset ovat nykyisellään markkinaohjautuvia ja kansainväliset kemian teollisuuden yritykset varmistavat markkinaosuutensa tuotteiden hinnoittelulla. Vanhat, pitkään markkinoilla olleet tehoaineet, kuten organofosfaatit ja synteettiset pyretroidit, joilla on useita haitallisia terveysominaisuuksia, ovat halvempia kuin uudemmat ja terveysvaikutuksiltaan vähemmän haitalliset yhdisteet. Vastaavasti luomuviljelyssä sallitut biologiset tehoaineet ovat kalliimmasta päästä. Ellei tuotannon kustannusrakennetta haluta yhteiskunnassa ohjata esimerkiksi verotuksen keinoin, ei päästä kasvinsuojeluaineiden kestävän käytön kansallisissa toimintaohjelmissa asetettuihin tavoitteisiin riskien ja haittojen vähentämiseksi. Tästä syystä tutkijat laskivat, että haitallisimman tuoteryhmän hintoja tulisi korottaa jopa 86 %, jotta viljelijöille tulisi kannattavammaksi valita terveyden kannalta vähemmän haitallisia hyönteisten torjunta-aineita.

Eli päädytään tieteelliseen suositukseen, että verotuksellisin keinoin luomuviljelyssä käytettyjen aineiden hintaa tulisi yrittää saada suhteellisesti halvemmaksi.

Sellaista vaihtoehtoa ei tuossa maistella, että asiassa satsattaisiin suojavarusteisiin. Tai drooneihin aineiden levityksessä (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=910.msg15104#msg15104). Jolloin aineiden nyt havaitulla terveyshaitoilla ei olisi niin suurta merkitystä. Tällainen näkökulma ei kuitenkaan tuossa tullut luomututkijoiden mieleen.

Minun tietääkseni synteettisillä pyretroideilla ei muuten ole sen pahempia terveysvaikutuksia kuin luomuviljelyssä käytetyllä, luonnosta kerätyllä pyretriinillä. Olisiko jopa päinvastoin? Täytyy vielä tarkistaa.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 30.09.19 - klo:07:00
Suomalaisessakin luomututkimuksessa on oltu ahkeria. Tänne on kertynyt materiaaleja tutkittavaksi ja tarvittaessa kommentoitavaksi:

https://luomuinstituutti.fi/tutkimus/elintarvikkeet-hankkeet/luomubuumi/.

Kotitilan esitys luomun mahdollisuuksista ja markkina-aukoista on kyllä jo läpikäytykin tuolla toisaalla (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=6.msg14952#msg14952). Tai todettu siellä vähän tylysti, ettei se sisällä uutta.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 06.12.19 - klo:07:44
Tällä tavalla tiede ja tutkimus voi auttaa luomua:

Digitalism Challenge -kurssilla innovoituja ratkaisuja viedään käytännön toteutukseen (https://www.aalto.fi/fi/uutiset/digitalism-challenge-kurssilla-innovoituja-ratkaisuja-viedaan-kaytannon-toteutukseen).

Quote
Dice-tiimin ehdotus on, että Luomuliitto kehittäisi digitaalisen alustan, joka toisi yhteen viljelijät, viranomaisia, kuten Ruokaviraston ja Verohallinnon, ja Luomuliiton. Alusta mahdollistaisi viljelystä syntyvän tiedon tehokkaan käsittelyn muuttamalla datan keräämisen kokonaan sähköiseksi. Tämä parantaisi tietotaidon ja resurssien hallintaa ja jakamista eri toimijoiden kesken sekä toisi toimintaan myös lisää läpinäkyvyyttä. Alusta toimisi ns. yhden luukun periaatteella, jolloin viljelijät voisivat keventää ja automatisoida vaadittua byrokratiaa ja keskittyä heille olennaisimpaan asiaan: viljelyyn.

Toisaalta tuollainen ratkaisu mahdollistaa sen, että Luomuliitto, IFOAM jne. voivat pitää luomubyrokratian niin raskaana kuin haluavat. Ja ne jatkossa varmasti sitä haluavat, kun geenieditoitut lajikkeet tulevat mukaan kuvaan. Silloin lähes kaikesta luomutilalla tapahtuvasta pitää olla tarkka tieto, ja kaikkea täytyy myös entistä tarkemmin valvoa. Koska jälkikäteisvalvonta ei näillä näkymin onnistu (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=840.msg15576#msg15576).

Tämäkin kuulemma oli luomutila:

Quote
Quantum-tiimi kehitti puolestaan Tapola-Camphillin maatilalle digitaalisen alustan, jolla maatilan kaikki arkiset asiat on mahdollista hoitaa yhdessä paikassa. Tehdyt muutokset ja tiedostot tallentuvat suoraan jaettuun tietokantaan, mikä helpottaa maatilojen raportointia, dokumentointia sekä varastonhallintaa. Tietokannan avulla on myös mahdollista saada tietoa muun muassa tuotantomääristä kansallisella tasolla. Ratkaisun avulla maatilojen päätöksenteossa voidaan paremmin hyödyntää dataa, eikä päätöksiä enää tarvitse perustaa yksittäisen henkilön intuitioon.

Mutta tilan luomuisuus oli kyllä tuossa täysin epärelevantti seikka. Tuollainen tiedonhallinta on hyödyllistä mille tahansa tilalle. Vaan ehkei kuitenkaan täysin epärelevantti juttu: mm. edellä kerrotusta syystä datan pyörittämistä voi luomutilalla jatkossa olla tavanomaista tilaa enemmän.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 04.01.20 - klo:07:55
Luomuinstituutin sivustolla julkaistu, sinänsä mielenkiintoinen tutkimus:

Nautakarjatuotteiden vienti vesirikkailta alueilta: Tapaustutkimus Suomesta (https://luomuinstituutti.fi/nautakarjatuotteiden-vienti-vesirikkailta-alueilta-tapaustutkimus-suomesta/)

Mutta nyt olen kyllä ymmälläni: miten tuo liittyy luomuun? Tai edes sitä sivuaa? Minusta tuossa luomua ei mainita edes rivien välissä.

Selasin myös alkuperäisen englanninkielisen tutkimuksen, joka löytyy linkin kautta. Mutta siitäkään en löytänyt mitään luomuviljelyyn viittaavaa.

Jos nyt etsimällä etsisi perusteita. Aiotaanko nyt lisätä luomueläintuotteiden vientiä? Ja tuossa etukäteen etsittäisiin sille sitä oikeuttavia perusteluja? Että se voisi kuitenkin olla kestävää? Tuo on pelkkä arvaus, nyt tietääkseni luomueläintuotteita ei juurikaan viedä. Jaa, kyllä niitä luomubroilereita (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=721.msg15042#msg15042). Mutta hyvin vähän. Ja nehän eivät tietystikään ole nautakarjaa.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 16.04.20 - klo:04:37
Näin nyt tehdään:

 Luomuinstituutin tutkimusstrategiaa päivitetään (https://luomu.fi/kirjoitus/luomuinstituutin-tutkimusstrategiaa-paivitetaan/)

Quote
Luomuinstituutti on käynnistänyt tutkimusstrategiansa uudistustyön. Vuodenvaihteessa 2019-20 sidosryhmille lähetettiin kysely, jonka avulla selvitettiin sidosryhmien näkemyksiä Luomuinstituutin tärkeimmistä tehtävistä, tärkeimmistä tutkimuksen aihepiireistä ja toiveista käytettävien viestintäkanavien suhteen. Kyselyyn vastasi 60 henkilöä, jotka edustavat eri toimialoja kuvan 1 mukaisesti. Kysely lähetettiin 174 henkilölle, joten lopullinen vastausprosentti oli 34 %.


Haastateltujen sidosryhmien keskeinen toive oli se, että instituutti tuottaisi tutkimustietoa kotimaisen luomualan kehittämisen tueksi (49%).

Yllättikö meitä? Eipä juuri.

Koska perustetaan Suomeen muuntogeenisen viljelyn instituutti? Eduskunnan Tutkas (https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Tutkas) voisi aktivoitua siinä. Ja on jo tavallaan ollutkin aktiivinen (seminaareja ym.). Asian organisoinnin ei tietysti tarvitsisi apinoida Luomuinstituuttia.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 20.05.20 - klo:06:03
Epäilemättä hänen merkityksensä juuri tällä alueella on ollut suuri:

Juk­ka Ra­ja­las­ta vuo­den Tie­teen­ke­syt­tä­jä (https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/kestava-kehitys/jukka-rajalasta-vuoden-tieteenkesyttaja)

Quote
Luotettavavana ja asiantuntevana luomualan erityisosaajana tunnetun Jukka Rajalan merkitys Suomen luonnonmukaisen maa- ja elintarviketalouden kehittymiselle nykyiseen laajuuteensa on poikkeuksellisen suuri. Rajalan erityinen ansio on, että hän toi luomualan yliopistollisen perusopetuksen Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteelliseen tiedekuntaan ja avoimeen yliopistoon. Hän myös käynnisti yliopistollisen Eco Studies -luomuopetuksen Ruralia-instituutissa 2001.

Meille sallittaneen kuitenkin sellainen hapan kommentti, että hänet olisi oikeastaan voinut nimittää "luomualan" piispaksi. Tai arkkipiispaksi.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 04.06.20 - klo:04:53
Tällaista asiaa nyt sitten tutkitaan:

Kumppanuusmaataloudella ruokaa lähiruokamarkkinoille ja ruoantuotantoa tutuksi kuluttajille (https://aitojamakujalehti.fi/kumppanuusmaataloudella-ruokaa-lahiruokamarkkinoille-ja-ruoantuotantoa-tutuksi-kuluttajille/)

Quote
Kumppanuusmaatalouteen liittyviä ajankohtaisia hankkeita Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa

Kumppanuusmaatilat voivat tehdä yhteistyötä esimerkiksi taimituotannossa. Kuva: Henri Murto.

Valtakunnallinen KUMAKKA – Kumppanuusmaataloudella kestävyyttä, kilpailukykyä ja maatalouden arvostusta -hanke kokoaa kokemuksia asiasta, käy läpi aiheesta tehtyä tutkimusta, selvittää toiminnan mahdollisuuksia Suomessa ja tiedottaa. Lisäksi hankkeessa rakennetaan verkostoa: toisaalta tuetaan hiljattain perustetun Kumppanuusmaatalous ry:n yhteistyötä ja toisaalta kootaan eri tahoja keskustelemaan kumppanuusmaataloudesta ja sen kehittämisestä. Työtä tehdään yhdessä Luomuliiton kanssa 1.10.2019–31.12.2021 Hämeen ELY-keskuksen ja Euroopan maaseudun kehittämisen maaseuturahaston tuella. Jos kiinnostuit asiasta, tutustu lisää, ota yhteyttä ja liity verkostoon.[...]

Muodollisesti se ei ehkä ole luomututkimusta. Mutta käytännössä on. Tuohon järjestelyyn on tarve käytännössä vain niche-markkinoiden luomutiloilla. Erityisen suuri tarve siihen on vielä pienempien markkinoiden biodynaamisille tiloilla. Sellaisilla kuten esimerkiksi Henri Murron Rekolan tilalla. Mukana olevista tutkijoista ainakin Susann Rännäri sai äskettäin pienen stipendin erään säätiön Steiner-rahastolta (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=177.msg17430#msg17430). (Kuten sai tuo valokuvaaja Henri Murtokin.) Ja näyttääpä Galina Kalliokin flirttailevan (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=160.msg17340#msg17340) biodynaamisuuden kanssa.

Ja näkyyhän se tuon KUMAKKA- hankkeen omalla sivullakin:

Quote
Hanke on valtakunnallinen. Sen toteuttaa Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti yhteistyössä Luomuliiton kanssa.


Kun tuo asia koskee — varsinkin biodynaamisten tilojen osalta – erittäin pientä määrää tiloja (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=177.msg16201#msg16201), voidaan tietysti kysyä, onko niin kovin tarkoituksenmukaista Ruralia-instuutin kohdentaa niukkoja tutkimusresurssejaan juuri tuon asian selvittämiseen.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 11.06.20 - klo:05:58
Kyllä luomututkimuksessa työtä tehdään.

Tiedettä luomun pakkauksista:

Luomun lukutaito : Luomupakkauksen visuaaliset keinot mielikuvien luojana (https://lauda.ulapland.fi/handle/10024/64291)

Ja luomumatkailusta:

LÄH­DE LUO­MUN MAT­KAAN - LUO­MUN LI­SÄ­AR­VON HYÖ­DYN­TÄ­MI­NEN ETE­LÄ-SA­VON MAT­KAI­LU­YRI­TYS­TEN LII­KE­TOI­MIN­NAS­SA (https://www.helsinki.fi/fi/ruralia-instituutti/lahde-luomun-matkaan-luomun-lisaarvon-hyodyntaminen-etela-savon-matkailuyritysten-liiketoiminnassa)

Jos jatkamme vertaustamme, nuo olisivat varmasti luokiteltavissa käytännölliseen teologiaan.
Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 12.06.20 - klo:06:26
Yhteenvedon perusteella tässä opinnäytetyössä on noudatettu samaa metodologiaa kuin siinä toisessakin (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=177.msg17623#msg17623) täällä mainitussa:

Luomusäädökset ja sikojen hyvinvointi : Teemahaastattelu luomusikatuottajille (https://www.theseus.fi/handle/10024/343245)

Quote
Opinnäytetyössä toteutettiin teemahaastattelu, jossa haastateltiin kolmea luomusikatuottajaa. Kaikkien haastateltujen tuottajien mukaan luonnonmukainen tuotanto mahdollistaa sikojen lajityypillisen käyttäytymisen tavanomaista tuotantoa paremmin ja näin ollen edistää sikojen hyvinvointia. Luomusiat tonkivat ja tutkivat, elävät tilavammissa oloissa kuin tavanomaiset lajitoverinsa, ulkoilevat, porsivat vapaasti ja imettävät porsaitaan pidempään. Luonnonmukaisen tuotannon tiloilla sioilla on vähemmän stressioireita ja hännänpurentaa.

Eli uskotaan sellaisenaan se, mitä haastatellut kertovat.

Title: Vs: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa
Post by: Heikki Jokipii on 18.06.20 - klo:04:29
Kun käsketään tutkimaan, niin sitten tutkitaan. Ja kaiketi tässä liikkuu tukirahaakin:

Helsingin yliopisto mukaan eurooppalaiseen tutkimusallianssiin (https://luomu.fi/kirjoitus/helsingin-yliopisto-mukaan-eurooppalaiseen-tutkimusallianssiin/2)

Tilaaja on asettanut tutkimukselle tavoitteet:

Quote
Tutkimuslaitokset  yhdistivät voimansa, jotta EU:n tutkimusrahoitusta suunnattaisiin merkittävästi tutkimusaiheisiin, joiden avulla kemiallista kasvinsuojelua  voidaan tulevaisuudessa korvata ei-kemiallisilla menetelmillä ja vähentää riippuvuutta kemiallisista kasvinsuojeluaineista Euroopassa komission Vihreän kehityksen ohjelman ja Pellolta pöytään -strategian mukaisesti.

Tuo kemiallisuuden vähentäminen on siis itsetarkoitus. Ei esim. kasvinsuojelun turvallisuuden lisääminen.