Author Topic: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?  (Read 281288 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #30 on: 03.11.12 - klo:12:17 »
Ensimmäisessä yrityksessäni Itäkeskuksessa löytää vertailtavaksi kotimaisia ja ullkomaisia luomutuotteita, ei jäänyt valitettavasti paljon haaviin, koska tuotteet eivät olleet samoja. Yksi loytyi: luomukirsikkatomaatti, kotimainen 20 euroa/kilo, ulkomainen 10 euroa.

Mutta poiminpa tänne aeimman "bongaukseni" asiassa, vähän yli vuoden takaa, jossa tulee esille hyvin nämä hintasuhteet (tein siihen huolimattomuusvirheeni korjauksen, boldattuna):

Quote
**) PS. 29.4.2011: Porkkanan osalta luomuväen taistelu hinta-asiassa on nyt tässä vaiheessa Suomessa.

Itäkeskuksen Prisman ”bongaukset” tänään (molempia oli tarjolla kaksi tuotetta):

Luomuporkkana (Italia) 1,68 euroa/kg
Luomuporkkana (Suomi) 2,98 euroa/kg

Tavanomainen porkkana (ulkomainen) 1,15 euroa/kg
Tavanomainen porkkana (Suomi) 1,80 euroa/kg

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #31 on: 04.11.12 - klo:12:42 »

Toisaalta, miksi me - tai "Luomulakko"-sivusto - ylipäänsä teemme tätä luomuhintojen tarkkailua? Amatööreinä, epävirallisesti ja väistämättä satunnaisesti?

Miksi valtio on lopettanut hintojen tarkailun asiassa?

Jos asia on vielä hallitusohjelmassa, tämä hintojen tarkkailukin pitäisi olla mukana siinä. Miksi ei ole? Miksi ei nyt tehdä edes yhtä tutkimusta asiassa, valtion toimesta? *)

Nyt olemme "virallisissa" vertailuissa lähes 10 vuoden takaisen tiedon varassa. Tosin tilanne luultavasti on (suhteessa) kutakuinkin sama kuin silloin, mutta se olisi varmaan syytä silti varmistaa. Jos ja kun, ja oikeastaan ennen kuin tällaisia hallitusohjelman linjanvetoja tehdään.

***

Tässähän joku kansanedustaja voisi olla aloitteellinen ja kysyä maa- ja metsätalousministeriltä arviota siitä

- paljonko suomalaisten ruokalasku keskimäärin nousee, jos luomun osuus viljelyalasta nousee 20 prosenttiin (kuten MMM on linjannut)
- ja/tai paljonko verorasitus nousee?

Ediskunnan kyselytunti! Tätä ideaa saa käyttää ihan vapaasti, idean lähdettä mainitsemattakin!

(Asiaan voisi liittää myös kysymyksen tästä luomun tuontiasiasta, mutta riittäisi varmaan jo sekin, jos asiassa saisi kustannuksista jonkinlaisen kokonaisarvion)


__________

*) Tekeekö Pro Luomu tästä selvityksen, siinä yhteydessä, jos se lupauksensa mukaan parantaa asian "tilastopohjaa"? Saisi oikeastaan tehdä. Tätä sopii siltä jopa vaatia, koska se toimii suurelta osin (valtaosin?) veronmaksajien rahoilla.
« Last Edit: 04.11.12 - klo:14:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #32 on: 05.11.12 - klo:18:28 »

Kuningaskuluttaja:

Quote
”Myös Ruotsissa luomu on jonkin verran hintavampaa kuin tavanomaisesti tuotetut elintarvikkeet. Puhutaan kuitenkin vain muutaman prosentin verran kalliimmista tuotteista.”

Missähän Ruotsissa tämä Kunigaskuluttajan toimittaja on ollut, mutta ei ilmeisesti samassa Ruotsissa, missä ilmestyy Dagens Nyheter:

Ekomat för dyr för att locka

Eli luomuruoka on liian kallista houkuttelemaan [asiakkaita]. Kääntämättä lainaus (lihav. HJ):

Quote
Skillnaden i pris mellan ekologisk mat och traditionell mat varierar stort. Ekologisk mjölk är bara cirka 15 procent dyrare än traditionell mjölk, medan Kravpotatis ofta är dubbelt så dyr och fläskkött kan vara tre gånger så dytr. I de flesta fall avspeglar prisskillnaden hur stor skillnad det är mellan den ekologiska och den traditionella produktionen, enligt Dirk van der Krogt, marknadsexpert på Ekologiska lantbrukarna.

« Last Edit: 09.01.13 - klo:08:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #33 on: 08.12.12 - klo:13:35 »

Pitkästä aikaa hintavertailu Itäkeskuksen Prismassa. (Nytkään ei ollut kyllin verrannollisia tuotteita, jotta olisi ollut mahdollista verrata koti- ja ulkomaisia tuotteita. Nämä ovat kaikki kotimaisia.) Mutta tässä siis otokseni tänään (8.12.12).

Ensin aina luomu (ja selvyyden vuoksi lihavoituna), sitten nk. tavanomainen (aina kilohinta):

Vuohenjuusto         31,12    19,00
Camembert                 23,90    19,12

Sämpylä             6,17    2,97

Viili                4,15     2,35
Ruokakerma                  6,95    2,45

Suolaliha            25,90    16,18
Jauheliha            12,38     9,48

Sipuli                      2,70     1,49
Punasipuli              3,80 1,98
Porkkana              2,50     1,29
Tomaatti            10,38     4,29

_____

Päätän raporttini tällä kertaa tähän.
« Last Edit: 08.12.12 - klo:13:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #34 on: 16.12.12 - klo:14:18 »
Taaskaan ei ollut valitettavasti ulko- ja kotimaisia luomutuotteita rinnan, mutta tässä nyt taas pikku raportti eräästä toisesta Helsingin Itäkeskuksen kaupasta, kotimaisista tuotteista, kilohinnoin:

Peruna luomu 1,45, tavallinen 0,99 
Punasipuli luomu 3,80, tavallinen 2,10 
Sipuli luomu 2,90, tavallinen 1,75 
Tomaatti luomu 10,47, tavallinen 4,25 

Täsmällinen keskiarvo tästä otoksesta on siis, että tavanomainen on puolet halvempaa eli luomun hinta on yhä noin kaksinkertainen.

Eli edelleen taitaa pitää paikkansa:

Mutta siis millä tasolla? Kutakuinkin sillä, jonka kuluttajavirasto totesi vuonna 2003 ja nyt – pienellä tutkimuksella tosin – Ilta-Sanomat v. 2011. Eli noin kaksinkertaisella tasolla.

Mitään yleistä lähestymistä – jota luomuväki aina välillä on ennustanut – ei siis ole tapahtunut.

***

Jos puolet Suomen viljelyksestä olisi luomua - kuten Olilla ym. suosittivat -  se tietysti tuottaisi vain puolet tavanomaisesta, mutta maksaisi siis noin saman verran. Karkea arvio tältä pohjalta olisi siis se, että Suomen nykyinen 12 miljardin ruokalasku säilyisi muuten ennallaan, mutta neljännes ruoasta täytyisi siis hankkia lisää, ja myös maksaa. Tavanomaisten hinnalla se olisi näin ajateltuna Suomen ruokalaskuun lisää 3 miljardia. Henkeä kohti siis n. 500 euroa, sitä kuuluisaa nelihenkistä perhettä kohti vähän yli 2000 euroa.

Aivan varmasti Suomesta löytyy perheitä, jotka ovat tähän uhraukseen valmiita! Tiedetään ainakin kolme, nimittäin Ollilan, Stubbin ja Kataisen perheet. Varmasti löytyy muitakin. Mainitsinko jo Olllilat, Stubbit ja Kataiset?
« Last Edit: 16.12.12 - klo:15:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #35 on: 24.12.12 - klo:10:25 »

Kehittyvä Elintarvike -lehti antaa ...

Näkökulmia elintarvikeketjun arvon muodostukseen

Quote
Elintarviketeollisuus ei ole luovuttanut hintatietoja tutkimuskäyttöön. Syy tähän on yksinkertainen: hintaelementit sisältävät liikesalaisuuksia. Tuotteet hinnoitellaan vain yrityksen omassa tiedossa olevan strategian mukaisesti. Tämän vuoksi esimerkiksi luomuleipä voi olla tavallista leipää edullisempaa. Strategian tavoitteena voi olla kysynnän ohjaaminen luomuleipään. Kun kuluttaja tottuu ostamaan leipänsä luomuna, saattaa hän kiinnostua myös muista luomutuotteista.

Joskus joku luomutuote on näyttänyt "epäilyttävän" halvalta, mutta ei tätä strategiaa kyllä kovin laajasti ole nähdäkseni käytetty.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #36 on: 07.01.13 - klo:19:45 »

Tästä HU:n uutisesta tällainenkin:

Quote
Asun yhden hengen taloudessa, joten rahallisesti luomuruoan käyttö ei ole liian kallista, sanoo kruununhakalainen Pia Sievinen.

Puuttuvat vielä tällaiset perustelut, vähän lisää "luomutaloustiedettä".  Luomuruoan käyttö ei ole rahallisesti liian kallista, koska

- olen pienikokoinen ja syön äärimmäisen vähän
- asun vanhempieni taloudessa, ja he huolehtivat ruoka-asioista

(Keksittekö tähän lisää?)

PS. ihan kohta: Keksin heti itse vielä pari:

- äiti sanoi, että ne muut ruoat on tarkoitettu köyhille, niitä ei saa ottaa
- olen äärimmäisen näppärä käsistäni, ja kassalla ei kukaan ole koskaan huomannut vaihdettua hintalappua
« Last Edit: 07.01.13 - klo:19:58 by Heikki Jokipii »

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 499
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #37 on: 08.01.13 - klo:08:00 »
... "ostan luomua, koska haluan antaa kiitosta ja rohkaisua. Haluan antaa positiivista palautetta niille 99:lle suomalaiselle veronmaksajalle, jotka minun  ruokailuani innolla ja suuresti rahoittavat luomutuen muodossa. Suunnilleen sen verranhan heitä on yhtä  luomusyöjää kohden"
« Last Edit: 08.01.13 - klo:15:11 by Matti Pekkarinen »
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 499
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #38 on: 08.01.13 - klo:18:43 »
"V-tu, olipa  luomua tai ei, niin v-tu hinnassa näkyy olevan oikeanpuoleisina numeroina ",99". Eikö ne silloin oo aika samanhintaisia. Isoimmat numerot on tärkeitä, eikö?  V-tu. Ja faija se maksaa mun kauppalaskut."
« Last Edit: 08.01.13 - klo:19:55 by Matti Pekkarinen »
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #39 on: 09.01.13 - klo:07:27 »

Luomuruoan käyttö ei ole rahallisesti liian kallista, koska

- jossakin tuotteessa [alennusmyynnistä / tarjouksessa] luomu saattaa maksaa vain vähän tavanomaista enemmän
- Ruotsissa [Tanskassa, Saksassa ...] luomutuotteet ovat vain muutaman prosentin tavanomaisia hintavampia
- "S-ryhmän valikoimajohtaja Ilkka Alarotu uskoo luomumyynnin kasvaessa tuotteiden hinnan vähitellen myös laskevan" (samasta Kuningaskuluttasta)

***

Maaseudun Tulevaisuus eilen:

Luomusianlihaa kysytään, mutta tiloja vain 11

Quote
Luomulihan tuottajahintaa on Atriassa mietitty katelaskelmien perusteella. Tarkasti Immonen ei sitä vielä pysty kertomaan.

”Hinta ei välttämättä ole aivan kaksinkertainen tavalliseen verrattuna, mutta ajatus on, että tuottaja saa hyvän korvauksen.”

Kuluttajahinnasta Atria ei kertonut näkemyksiään.

« Last Edit: 09.01.13 - klo:08:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #40 on: 01.02.13 - klo:18:29 »
Luomuväki itse otti käyttöön (muistaakseni Eat&Joyn porukka Helsingn Sanomissa) tämän erilaisten automerkkien vertauksen, selityksenä korkeille luomuhinnoille. Nyt sitä käytetään heitä vastaan, toisinpäin käännettynä, jollaisena se totta vieköön toimii paremmin.

Näin Hämeen Sanomissa Markku Peltonen ...

Luomukaupassa asiakas on väärässä

Quote
Luomun täytyy siis olla kallista!

Suomi on markkinatalousmaa. Missä talousjärjestelmässä luomukauppiaat mahtavat asua – tai haluaisivat asua?

Piipahdetaan autokaupassa.

Mersu on parempi auto kuin vanha Lada ja tästä syystä niillä on aivan eri hinta. Se on itsestään selvää.

Jos kalliiden autojen kauppias sanoo, että asiakas on väärässä ja Ladan hintaa pitää nostaa, jotta Mersu tekisi kauppansa, jokainen ymmärtää hänen olevan kuutamolla – ja väärällä alalla.

Luomupuolella kaikki on mahdollista.

"Luomulakko" käytti samaa vertausta:

Quote
Asiakkaan pitäisi todella oikeasti kokea, että he saavat 12 euroa/kilo maksavista onnellisista luomutomaateista jotain enemmän kuin 2.50 euroa kilo maksavista kelvollisista tavallisista tomaateista.

Se tomaatti nyt vain sattuu edelleen olevan suhteellisen pyöreä, sekä punainen ja maistuu suunnilleen samalle, sekä tyydyttää samat tarpeet, olipa se kilohinta mikä tahansa ja tätä ei taideta aivan ymmärtää.

Pienen tulevan luomukauppiaan kannattaisi vierailla esimerkiksi autokaupassa kokemassa sitä, mitä rahalla kokee saavansa, kun haaveilee perustavansa ns. pystymetsästä luksusruokakauppaketjun, jossa hän koettaa myydä aivan tavallisen oloisia elintarvikkeita moninkertaisella hinnalla.

Kauppiaan kannattaa ensin mennä vaikkapa Toyota-kauppaan ja istahtaa peruscorollan kyytiin ja sen jälkeen kannattaa mennä Lexus-kauppaan, jota Toyota myöskin valmistaa ja miettiä, että jos pitäisi valita näiden kahden tuotteen väliltä ja olisi jopa riittävästi pääomaa, niin kokisiko toisen auton sellaiseksi, että siihen haluaisi sijoittaa ja sen haluaisi nähdä omassa autotallissa.

Molemmat ovat kuitenkin periaatteessa samanlaisia kuin kaksi punaista tomaattia. On neljä pyörää, joista etupyörät kääntyvät, 2-4 ovea, peräkontti, moottori ja niin edelleen.

Sitten voisi mennä takaisin Toyota-kauppaan ja pyytää näytille kahta täysin samanlaista Corollaa ja pyytää myyjää kirjoittamaan toiseen Corollaan Lexuksen hintalapun ja sen jälkeen voi miettiä sitä, että miten kuluttaja kokee kaksi täysin samannäköistä tomaattia ruokakaupassa, mutta toisen hintalappu vain on moninkertainen toiseen nähden.

Mitä tuohon nyt sanoisi - kun ei ymmärrä noista autoista.  ;)
« Last Edit: 09.09.16 - klo:08:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #41 on: 02.02.13 - klo:16:51 »
HS:n pääkirjoitussivulla "Merkintöjä"-palstalla Kimmo Pietinen kirjoittaa 2.2.13 otsikolla "Halvalla ei saa hyvää", ja viittaa siinä Finnwatch-raporttiin sekä myös HS:ssä 29.1.13 olleeseen uutiseen, jossa eräs luomukauppias sai sanoa ilmaisun "ihmisten selkänahasta".

Sitten hän, toimittaja, kirjoittaa:

Quote
"[...] edulliseksi hinnoiteltu liha tai kala ei välttämättä ole päätynyt marketin tarjoukseen, työpaikkaravintolan tai koulun ruokalistalle eläinten oikeuksia *) ja luonnon monimuotoisuutta tinkimättömästi kunnioittaen."
(lihav. HJ)

Tässä hän selvästi viittaa siihen, että luomuliha olisi tällaista - ja kapsahtaa komeasti toisen suuntaiseen harhaan, että kalliimpi hinta olisi joku tae asiasta. Sitähän se ei ole: luomulihan tuottaminen kun se vaatii myös enemmän maata, ja on siis täten luonnon monimuotoisuutta vähentävää toimintaa. **) Siinä eli luomuviljelyssä kunnioitetaan "tiinkimättämästi" vain luomusääntöjä.

_______

*) Tästä lisää keskustelua täällä.
**) Ja Hesarin toimittajalla - hänellä olsi ollut halua sitä etsiä - olisi ollut tuoretta tietoa saatavilla. (Vaikka - kuten aina - tiedon "tuoreus" ei tietysti takaa sen totuutta!)
« Last Edit: 09.09.16 - klo:08:12 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #42 on: 08.02.13 - klo:21:23 »
Tässä pieni vertailu berlliniläisistä "luomu ja tavanomainen" hinnoista vierekkäisistä kaupoista:
http://stipendiblogi.fi/biokokaa-nokkaan-luomua-kattilaan.html
Quote
Biocompanyn luomuruoka taas on suunnilleen Suomen kauppojen tavallisten ruokien hinnoissa. Alla esimerkkejä, ensin Biocompanyn, sitten Pennyn hinta.
Terttutomaatti: 4,99 / 2,29 e/kg
 Kurkku: 2,49 / 0,75 e/kg
 Peruna: 1,79 / 0,59 e/kg
 Porkkana: 1,79 / 0,88 e/kg
 Maito: 0,99 / 0,60 e/l
 Olut: 2,0 / 0,78 e/l
 Sämpylä: 0,70 / 0,39 senttiä/kappale
 Leipä: 3,0 / 1,30 euroa/kappale
 Salaatti: 1,8 / 0,60 euroa/kappale

Luomu on Berliinissä noissa tuotteissa noin 50%-200% (luomun hintakerroin noin 1,5 -3) kalliimpaa kuin tavanomainen. Luomukassi tulisi noista tuotteista yli kaksi kertaa kalliimmaksi kuin tavanomainen.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #43 on: 15.02.13 - klo:21:00 »

Piti tämä paikkansa tai ei - siitä nyt kiistellään, pitääkö ...

AL: Keskon johtaja povaa ruuan hinnan nousevan rajusti

... (siis: "rajusti") niin verratkaapa tätä väitettyä hinnannousua ...

Quote
Ruokakauppaa säätelevän kilpailulain uudistus johtaa ruuan hinnan nousuun jopa kymmenellä prosentilla, ennustaa Keskon pääjohtaja Matti Halmesmäki Aamulehden haastattelussa.
(lihav. HJ)

.... luomun ja tavanomaisen hintaeroihin Suomessa, joita on täällä tuotu esille (ja vaikkapa Saksassakin, ks. Jarrumiehen puheenvuoro juuri yllä).

***

Tuon 10% säästää luomun ostaja, kun ottaa vahingossa ostoskoriinsa yhden tavanomaisen tuotteen!

(Tämän voi muuten lisätä edellä olevaan sarjaamme "miksi luomu ei ole rahallisesti liian kallista", eikö, tavalaan ...)
« Last Edit: 15.02.13 - klo:21:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #44 on: 19.02.13 - klo:19:26 »

Mitähän Noora Shingler tässä jutussa tavoittelee (tai yleensä ajattelee):

Tutustu pikkukauppaan

Ensin hän valittelee, että ruoan hinta "on Suomessa Euroopan kärkipäässä."

Ja "etenkin suomalainen lähiruoka pysyy S- ja K-ryhmän vuoksi kuluttajalle kalliina"

Toisaalta hän lainaa:

Quote
Kauppalaskua ovat toisen maailmansodan jälkeen kutistaneet erityisesti tehotuotanto, lannoitteiden ja torjunta-aineiden kehitys sekä uudet kasvilajikkeet, kirjoittaa Huili.

Mutta sitten jatkaa:

Quote
Väitän silti, että suurimmalla osalla suomalaisista olisi varaa ostaa kalliimpaa — paikallista ja pientuottajien tuottamaa ruokaa —kun vaan priorisoisimme toisin.

Niinpä hän kehottaa:

Quote
Tämän blogauksen myötä heitän ilmoille pikkukauppahaasteen: olisi hienoa, jos jokainen teistä alkaisi hankkia jotakin raaka-ainetta ruoanlaittoonsa näistä blogauksessa mainitusta ja muista vastaavista pikkukaupoista, jotka nyt henkitoreissaan sinnittelevät.

Siis mitä hän tavoittelee? 

Eli käytännössä hän kehottaa ostamaan sitä jo muutenkin kallista luomu- ja lähiruokaa kaikkein kalleimmista paikoista.

Muuten?

Quote
Muuten tilanne jatkuu samana: kaksi kuningasta päättää, millä hinnalla kansa syö.

Tämä on kyllä jo jotensakin sekopäistä: ostamalla kalliimmista paikoista (edes jotakin) hillittäisiin jotenkin yleistä hintakehitystä?!!!

« Last Edit: 19.02.13 - klo:20:01 by Heikki Jokipii »