Author Topic: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?  (Read 312523 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #15 on: 19.08.11 - klo:18:00 »

Kun aloitin tämän triidin, niin kirjoitin (silloin, 2008, siinä taloustilanteessa) näin:

Hesarissa oli autosivuilla (!) artikkeli, joka väitti, että nyt kun öljyn hinta on nousussa, luomun suhteellinen hinta laskisi (kun ei tarvita niitä fossiilisista raaka-ainiesta tehtyjä lannoitteita) ja laskisi lisää tulevaisuudessa.

Mutta nyt Iltalehti (tässä taloustilanteeessa, 2011) yllätti, ”pisti paremmaksi”:

Viljelijät: Luomu voi olla tehotuotantoa halvempaa

Quote
Polttoaineiden ja lannoitteiden hinnannousut eivät luomuviljelijöitä hetkauta.

Luomun tekeminen voi olla rutkasti halvempaa kuin tehotuottaminen. Öljyn, lannoitteiden ja rehun karmivat hinnat eivät luomuviljelijää paljoa hetkauta.

- Luomun nousu on enää viljelijöiden innosta kiinni, kun he huomaavat, miten paljon polttoaineet ja lannoitteet maksavat. Kyllä ne maajussitkin rahan perässä juoksevat, uskoo Gobbas Gård -luomutilan isäntä Peter Holmberg.

Isäntä uskoo, että tehotuotanto houkuttelee viljelijöitä lähinnä sen helppouden takia.

Niinpä … onpahan!

Aikamoinen vallankumous markkinoilla on siis Suomessa asiassa odotettavissa, näiden nuorten luomuviljelijöiden toimesta. Ennen näkemätönkin – missään maailmassa tämä ei ole vielä onnistunut. Mutta varmaan ”luomumaa” Suomessa se nyt  onnistuu?

Ja veronmaksajiakin varmaan helpottaa, eikö? Ylimääräisiä luomutukiahan ei tällöin tarvitse enää maksaa?

"Jos siis uskomme ... ja miksemme uskoisi." (Uutisvuoto).PS. Kuten huomasitte, yhdistin aiheet tai siis siirsin puheenvuoonne tänne. Tämän Ilta-Sanomien (ja Iltalehden, alunperin STT:n) uutisen olimme huomanneet kaikki. 
« Last Edit: 19.08.11 - klo:19:39 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #16 on: 28.08.11 - klo:10:41 »
Quote
Luomun tekeminen voi olla rutkasti halvempaa kuin tehotuottaminen.

Quote
"Lähiruoasta kiinnostuneen ostajan täytyy kuitenkin olla tarkkana hintojen kanssa myös hallissa: esimerkiksi 10 grammaa babypinaattia maksoi euron. Kilohinta on siis sata euroa."

Uusi bongaus täältä:

”Ahlbergin puutarhan luomubabypinaatti 50 g […] €6.32

Kilohinta siis 126,40 euroa

(Tavanomainen ehkä n. 30€ /kg?)
« Last Edit: 28.08.11 - klo:10:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #17 on: 04.11.11 - klo:09:22 »

Nyt Vihreä Lankakin uskalsi vihdoin ottaa esille luomun hinnan ...

Mistä löytyy halvin luomuruoka?

Mutta mikä puuttui? Tietystikin vertailukohta, paljonko sama "kori" olisi maksanut tavanomaisina tuotteina, Suomessa.

Quote
”Kaikkien tuotteiden hinnoittelussa on mahdollista käyttää niin sanottua mielikuvahinnoittelua. Luomu on joissakin kaupoissa hinnoiteltu ”luomulisän” kanssa, vaikka monissa näin ei ole”, [Jaakko] Nuutila sanoo.

Minä taas pidän tätä täysin asian luonnon mukaisena. Mielikuvatuotteet tietysti mielikuvahinnoitellaan.

Ei ole luultavaa, että luomuhinnat halpenisivat.

Luultavasti näillä markkinoilla päinvastoin menestyvät ne, jotka hinnoittelevat aivan härskisti ja yhtä härskisti luovat mielikuvia. Hyviä esimerkkejä tällaisista löytyy jo tuolta Vihreän Langan listalta ...


Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #18 on: 08.12.11 - klo:19:30 »

Hesarin pääuutissivun vasemmassa ylänurkassa oli tänään tällainen uutis- tai lukuvihje:

Quote
HS.fi
Pelkkä luomu ei pelasta maailmaa
ainakaan heti, kirjoittaa Rosa Meriläinen

”HS.fi” viittasi tietysti nettiin. Aamukahvilla yritin ”plättärilläni” etsiä tällaista artikkelia, löytämättä. Mikä lienee, mutta nyt löysin sen helposti, se oli tämä Meriläisen blogikirjoitus:

Kotoilu haisee jätteiltä

Siinä oli kyllä osuvaakin tapakulttuurin kritiikkiä. Luomusta siinä sanottiin näin:

Quote
Pelkkä luomu ei pelasta maailmaa ainakaan hetikohta. Ostin luomukaupasta evääksi omenan, päärynän ja pari kourallista kirsikkatomaatteja. Ne maksoivat enemmän kuin täysipainoinen kasvislounas viereisessä ravintolassa. On selvää, mikseivät suurperheiden ostosvastaavat parveile kauppahallin suloisessa pikkupuodissa, vaan keskellä jotain susirumaa risteystä kököttävässä automarketissa. Helppo täältä on hyvätuloisen hipin huudella ja heilutella mansikoita maksavaa tomaattia.

Ekologista on se, mihin ihmismassat voivat joukolla rynniä halvalla, helposti ja ympäristöystävällisesti. Minä en usko, että ainakaan kaikkien ruuhkavuosia elävien elämänlaatua parantaisi päivittäinen käynti pitkässä sarjassa pikkupuoteja. Hyvä elämähän voisi olla myös helppoa.

Eli siis hinnasta oli kyse, ja tietystä sosiaalisesta kritiikistä.

”Hetikohdan” jälkeenkään tässä ei todennäköisesti mikään muutu. Sitä Meriläinen ei väitäkään, ja luultavasti kysyttynä toteaisi tai myöntäisi sen, että näin on tässä hintakysymyksessä oleva tulevaisuudessakin, sitkeästi.

Mutta miksi luomun ylipäänsä pitäisi maailma pelastaa? Myöhemminkään. Mistä koko idea? Se näyttää kuitenkin olevan vihreälle Meriläiselle aksiooma, jota ei tarvitse perustella.

Jopa uskonkappale. Jota tällä tavalla ehkä sopii hiukan epäillä. Mutta ei kuitenkaan – lopullisesti – kiistää?

Mutta silti, aika rohkean pitkälle Meriläinen jo uskaltaa astua:

Quote
Jos joku on minusta luonnollista eli luonnonmukaista, niin ihmisen kyky kehittää erilaisia tekniikoita – kuten säilöntäaineet - elämänsä laadun parantamiseksi.

Tuosta ei ole enää pitkä matka siihen kysymykseen, että mitä pahaa keinolannoitteissa ja torjunta-aineissa oikeastaan on. Jos niitä vastuullisesti käyttää jne.
« Last Edit: 09.12.11 - klo:06:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #19 on: 09.01.12 - klo:07:37 »

Nyt myös Helsingin Sanomat teki samanlaisen luomuhintojen vertailun kuin Vihreä Lanka:

Luomuruoan hinnoissa suuret erot

Sitäkin vaivaa sama olennainen puute kuin VL:nkin vertailua: missä on luontevin perusvertailukohta, tavanomainen ruoka?

Pari asiaa tuossa uutisessa muutoinkin ihmetyttää:

Quote
Yksi hintatasoa selittävä tekijä on lisäksi, että suurilla kaupoilla on varaa myydä luomutuotteitaan hyvin pienin kattein asiakkaiden houkuttelemiseksi. Pienet erikoisliikkeet eivät voi painaa hintojaan samaan tapaan, sillä niiden valikoima on pieni.

"Tästä on kyse. On nähty, että luomu kasvaa, ja on haluttu saada kuluttajille mahdolliseksi luomutuotteiden ostaminen. Siksi olemme panostaneet siihen, että hintataso olisi asiakkaan käteen sopiva", sanoo S-ryhmän päivittäistavarakaupan valikoimajohtaja Ilkka Alarotu.

Eli nyt tällä hetkellä tavanomaisen ruoan ostajilla maksatetaan luomun huonot katteet? Jatkossa tämä merkitsisi mm. sitä, että jos luomua S-ryhmän kaupoissa myydään enemmän, tähän ei enää ole varaa - ja luomuhinnat nousisivat? Joka taas vaikuttaisi kysyntään ...?

Quote
Aitokaupan edullisuuden takana on toiminta-ajatuksen lisäksi rahoituspohja. Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on tehnyt 100 000 euron sijoituksen liikkeen omaan pääomaan.

Eli Sitra on tehnyt 100 000 sijoituksen, jotta Helsingin Eiran asukkailla olisi mahdollisuus ja varaa syödä luomuruokaa?


Tarkkailija

 • Täysjäsen
 • ***
 • Posts: 160
  • View Profile
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #20 on: 09.01.12 - klo:12:21 »
Samoja havaintoja tein itsekin Hesarin uusimmasta jutusta.

Sitten ihmettelin sitä, että monissa tuotteissa ei oltu merkitty kilohintoja, vaan ainoastaan paketin hinta.

Voin kohdalla luomu pakataan vain 200 gramman pakettiin ja pelkkää hintaa katsomalla tuote voi vaikuttaa samanhintaiselta kuin tavallinen voi. Tavallinen voi vaan myydään yleensä puolen kilon paketissa, niin eipä se enää olekaan samanhintainen vaan tuplasti kalliimpi.

Pienempi paketti on luomun kohdalla usein käytetty kikka, jolla hintalappuun saadaan lähes sama hinta kuin tavanomaiseen. Jugurtti on 750 gramman paketti kun tavanomainen on kilon. Juusto laitetaan 200 gramman pakettiin kun vastaava tavanomainen on 300 grammaa ja niin edelleen. Jos kuluttaja ei älyä katsoa kilohintaa, hän saattaa luulla tehneensä hyvänkin ostoksen.

Quote
"Ruokakuluja voi pienentää laadukkaita raaka-aineita syömällä. Silloin ruokaa ei heitetä niin paljon pois. Nykyisin 25–50 prosenttia ostoista menee hukkaan", hän sanoo.

Tämä luomulogiikka on minusta hyvin outoa, sillä ei kai tavallisia, järkevästi tuotettuja elintarvikkeitakaan tarvitse mitenkään erityisesti heittää pois, vaan ne voi myös syödä.

Sitä paitsi jokin aika sitten TV:stä ulostulleessa dokumentissa New Yorkin roskisdyykkarit mainitsivat erityisesti luomukauppojen roskiksien pitävän sisällään hyvin paljon syötävää ruokaa, enemmän kuin tavallisten ruokakauppojen roskikset, joten olisiko tuokin Hesariin päätynyt kommentti taas luomuväen omia luuloja, eikä perustu tosiasioihin, vaan johonkin muuhun.

Ruokakuluja voi tehokkaimmin pienentää ostamalla tarvitsemastaan elintarvikkeesta halvimman version ja ostamalla niin paljon kuin tarvitsee. Ruokakuluja myös pienentää se, että miettii etukäteen mitä tarvitsee ja mitä aikoo syödä, eikä mene nälkäisenä kauppaan ilman ostoslistaa, jolloin tulee tehtyä heräteostoksia.

Ainoa joka ei valehtele, on nälkäinen maha, sanoo vanha korealainen sananlasku.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #21 on: 18.03.12 - klo:13:07 »
Iltalehti 17.3.2012 oli kauhuissaan suunnitelmasta arvonlisäveron nostamisen vaikutuksesta:

Quote
"Ruoan hintaan luvassa
JÄTTIKOROTUS
Elintarvikkeet voivat kallistua jopa yli 10 prosenttia"

Siihen ei otettu kantaa, että hallituksen tavoitteena on, että yhä useampi maksaisi elintarvikkeistaan 100% enemmän.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #22 on: 01.04.12 - klo:12:55 »
Hesarissa oli tänään luomua puoltava mielipidekirjoitus, johon lähetiin vastineen (katsotaan kuinka käy).

Mutta siinä oli ihan hyviä lauseita, jota myös kannattaa jatkossa käyttää, tässä otsikon yhteydessä, koska kirjoittaja biologi Mauri Leivo kertoi käyttäneensä ja käyttävänsä säännöllisesti yhä luomutuotteita (lihav. HJ):

Quote
"Myös luomutuotteiden laatu askarruttaa. Koska luomuversiot maksavat usein kaksin- tai moninkertaisesti tavallisia enemmän, niiltä voisi edellyttää ainakin moitteetonta laatua.

[...]

Kolmas ongelma liittyy hintaan, joka - kuten tiedetään - on ylivoimaisesti suurin este luomutuotteiden Suomen valloitukseen. Luomutuotteet ovat usein niin kalliita, että kipeää tekee. Harvoin jätän luomua ostamatta hinnan takia, mutta ison loven se tekee vuositasolla kukkarooni."

Kuten tavallista, Mauri Leivokin ratkaisee hintaongelman helposti, vaatimalla asialle lisää valtion tukea.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #23 on: 07.07.12 - klo:14:39 »
Pikku otos H:gin Itäkeskuksen City Marketissa. Luomuvihanneksia, koska ne ovat siellä omilla hyllyillään, ja tavanomaiset lähellä, hintavertailua varten. Kolme tuotetta, euroa kilolta, kotimaisia kaikki:

luomukurkku 2,27 (tavallinen 1,89 - ero noin 20%)
luomukesäkurpitsa 3,49 (tavallinen 1,99 - ero noin 50%)
luomutomaatti 6,90 (tavallinen 2,25 - ero noin 200%)

Tämä tästä, tällä kertaa. Mikään otsikon asiassa ei ole muuttunut.l

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #24 on: 02.08.12 - klo:07:31 »

"Luomulakkoilija" on löytänyt aika herkullisen esimerkin (lihav. HJ):

Yksi viiden hinnalla

Quote
Uusin Kuluttaja-lehti piti sisällään pienen uutisen. Pirkka on tuonut brändinsä alla markkinoille ilmeisesti sinkuille suunnatun minikurkun. Kurkku on 100 gramman kokoinen, joten yksin asuva saa sen kulutettua ennen sen menemistä mössöksi ja maailma pelastuu, kun vähemmän hyvää ruokaa joutuu heittämään pois.

Kurkku on toki luomua, kuten nykytrendi velvoittaa, mutta siihen ne kauniit asiat sitten loppuvatkin. 100 gramman kurkku maksaa 1.79 euroa. Tästä näppärä, valveutunut kuluttaja laskee kilohinnaksi hyvin nopeasti 17.90.

Jos tuossa on liioittelua, niin se menee siihen suuntaan, että kun halvimmillaan kurkkua on nyt myyty alle euron kilo, otsikkona voisi olla myös "Yksi kahdeksantoista hinnalla".

Ja tyypillistä on, että tässä asiassa se ihmettelijä ei ollut Kuluttaja-lehti. Olemme kiinnittäneet jo huomiota siihen, miten ihmeessä kuluttajajärjestöt ja -aktivistit ovat asettuneet puolustamaan luomua, kun kaiken järjen mukaan niiden pitäisi olla äärimmäisen kriittisiä asialle, joka ei ole kaukana kuluttajien huijaamisesta ja kiskonnasta.

« Last Edit: 02.08.12 - klo:07:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #25 on: 07.10.12 - klo:07:28 »

Tästä MTV3:n ruokaohjeesta "Kurnik – venäläinen kanapiirakka" löytyy tällainen tieto:

Quote
1,5-kiloinen broileri maksaa marketissa 6-8 euroa, luomu- tai lähiversiona 20-35 euroa.

Tuo luomu tiedetään. Mutta miksi "lähiversion" täytyisi maksaa enemmän? Ja maksaako, todella?

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #26 on: 08.10.12 - klo:04:29 »

Kalevan nettigallupissa, "Päivän kysymys":

Onko luomu liian kallista?

Tällä hetkellä tulokset "Kyllä" 77%, "Ei" 23%.

Tuota ei voine kommentoida muuten kuin että valitettavasti Kalevan lukijoista - yli 20% on epärehellisiä ... (kun muistamme luomun vain vähän yli 1 prosentin osuuden elintarvikkeiden myynnistä)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #27 on: 22.10.12 - klo:05:26 »
Ensimmäisessä yrityksessäni Itäkeskuksessa löytää vertailtavaksi kotimaisia ja ullkomaisia luomutuotteita, ei jäänyt valitettavasti paljon haaviin, koska tuotteet eivät olleet samoja. Yksi loytyi: luomukirsikkatomaatti, kotimainen 20 euroa/kilo, ulkomainen 10 euroa.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #28 on: 26.10.12 - klo:20:18 »
Viite: uutisemme

BBC:lä on käsittääkseni kirjattu, että se lähetttää ohjelmisssaan vain tosiasioita, tietoa. Koska tieto on aina "hakusessa", BBC nyös korjaa virheellisen tiedon, jos se kuitenkin vahingossa on virheellisen tiedon välittänyt. Katsotaan, kuinka YLEssä tässä käy.

Lähetetty 26.10. Kuningaskuluttajan "palautelokeroon":

Quote
Väite ohjelmassanne

”Myös Ruotsissa luomu on jonkin verran hintavampaa kuin tavanomaisesti tuotetut elintarvikkeet. Puhutaan kuitenkin vain muutaman prosentin verran kalliimmista tuotteista.”

on silkkaa roskaa, ja oikeastaan kuluttajien harhaanjohtamista.

http://tuottavamaa.net/uutiset.php?News_id=244

On melkoisen ihmeellistä, miksi muutoin kaikessa kriittinen "Kuningaskuluttaja" sitten luomun kohdalla osallistuu tällaiseen myynninedistämiskampanjointiin, mitä koko ko. ohjelmaosuus 25.10.12 oli.
« Last Edit: 18.06.24 - klo:02:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #29 on: 27.10.12 - klo:06:33 »
Mihin tuollaisella juksaamisella pyritään, on minulle hiukan epäselvää. Mutta jollakin tavalla se lienee pyrkimystä saada asia tuntumaan järkevämmältä: nämä luomun nykyiset järjettömät hinnat olisivat vain väliaikaisia. Jotenkin niin, että kunhan nyt ostatte paljon, niin hinnat sitten laskevat?

Joku järjellinen ydin tuossa teoriassa tietysti on, mutta tosiasiaksi jää, ettei tuo hintaero koskaan umpeen kuroudu, ja jää aina merkittäväksi. Kuten vaikka tuosta Ruotsin selvityksestä näemme.  Ei se silmämääräisesti paljon Suomen tilanteesta eroa. Suomessa ei aikoihin ole tehty vastaavaa selvitystä, joten vähän "mutun" varassa tässä ollaan.

Mutta jotenkin siis joka asiassa luomuväki näyttää olevan taipuvainen tällaiseen totuuden pikku venytykseen: niin ovat luomuhinnat vain muutamia prosentteja suurempia kuin ovat luomusadotkin (Osmo Rauhala) vain muutamia prosentteja (tai vain yhden) pienempiä ...


PS. klo 14:50: Jos Kuningaskuluttaja olisi löytänyt esimerkin firmasta, joka TV-mainoksessaan ilmoittaa jonkun hinnan ja joka hinta kaupassa olisikin 30 - 100% suurempi - se olisi ollut asiasta varsin vihainen ...

PS. 28.10.12: Koko luomumainos tässä tekstinä. Mukana jo lainattu lause. Juuri siinä kohtaa muuten puhutaan - kahvista (?!). Eipä taida montaa luomukahvia viljelevää tilaa kyllä Ruotsissakaan olla ...

Ja kätkevätköhän nämä mainitut "kaupan omat luomusarjat" taakseen juuri saman menettelyn kuin Suomessa tämä S-ryhmän Rainbow-luomumaito? Eli halvemman tuontiluomun myymisen "omalta" kuulostavana? Luultavasti, koska Ruotsissa tuontiluomun osuus on puolet, siinä täytynee olla muutakin kuin kahvia ja banaaneita.


« Last Edit: 28.10.12 - klo:09:02 by Heikki Jokipii »