Author Topic: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?  (Read 298880 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25436
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #165 on: 09.03.17 - klo:08:19 »
Tämä uutinen on Amerikasta ...

The Cost of a GMO-Free Market Basket of Food in the United States

... eikä siinä mainita luomua. Mutta on jännä tieto, että siellä myös GMO-vapaa ruoka maksaa siellä laskentatavasta riippuen 33 tai 73 prosenttia enemmän kuin siellä tavanomainen GMO-ainesosia sisältävä ruoka (mukana myös GMO-rehuilla ruokituista eläimistä saatavat tuotteet).

Selityksenä tuodaan esiin tuottavuus. Se on taustalla tuossakin hintaerossa saati sitten luomun ja tavanomaisen välillä. Niinpä tuoltakin pohjalta saa kyllä unohtaa haaveet hintaeron tulevasta kaventumisesta, koska maatalouden tuottavuus voi parantua yhä huimaavasti - paitsi luomuviljelyssä, jossa keinovalikoima on  ideologisesti rajattu melko pieneksi.

***

Olihan siellä taulukossa kuitenkin yksi luomutuotekin mainittu, luomutäysmaito:

Quote
Organic whole milk   6.99    3.59   

Tuo pienempi vertailuhinta on tietysti tavanomaisen maidon hinta. Luultavasti dollaria gallonalta. Mutta siitä on nähtävissä, että hintaero USA:ssa on kutakuinkin sama kuin Suomessa. Taitaapa olla jopa suurempi. Eikä siis Suomea suurempi luomukulutus siellä ole vaikuttanut hintaan yhtään alentavasti. Noin tuplasti se luomumaito maksaa.
« Last Edit: 09.03.17 - klo:11:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25436
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #166 on: 23.03.17 - klo:08:08 »
Uudesta Luomu Suomessa 2016 -koosteesta selviää hauskalla tavalla luomukananmunien hinta. Kulutusdialla (s. 12) on tieto:

Quote
Luomun markkinaosuus eri tuoteryhmissä on korkein
kananmunilla; luomua on 15 % kananmunien
kokonaismyynnistä (arvosta).

Kun taas tuotantodialla (s. 8 ) on tieto, että luomukananmunien osuus on 5 prosenttia.

Ergo: hinta on v. 2016 ollut kolminkertainen.


PS. 23.3.17: Täsmennys, jos matematiikasta tarkka Jarrumies tämän näkee: siis oikeasti yli kolminkertainen, n. 3,4 -kertainen. :D
« Last Edit: 24.03.17 - klo:09:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25436
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #167 on: 29.03.17 - klo:03:37 »
Tässä linkki tällaiseen tarkasteluun:

EETTISYYTTÄ, MUTTA MILLÄ HINNALLA?

Kirjoittaja päätyy pikku tutkimuksessaan minun mielestäni liian vähäiseen hintaeroon. Tämä johtuu nähdäksesi samasta asiasta kuin Kuningaskuluttajan (ks. edellä 18.04.16 ja siitä eteenpäin) vertailussa: tuotteisiin on valikoitunut liikaa niitä, joissa hintaero ei ole suuri.  Muun muassa lihatuotteita ei ole lainkaan. Tomaatin pieni hintaero on myös sattuma: normaalisti se on paljon suurempi. Esim. äsken Foodiesta katsottuna: tavalliset tavanomaiset tomaatit 1,98-3,27 euroa kilo, luomutomaatit 7,75 euroa kilo. Kirsikkatomaatit: tavanomainen alle 5 eurosta alkaen, kallein 11,80, luomu 19,56.

Myöskään hänen odotuksensa, että hintaero luomun kysynnän kasvaessa kaventuisi, ei ole realistinen, aiemmin kerrotuista syistä. Kun hänellä näyttää kuitenkin - vaikka se on taloudellisesti perheelle mahdotonta - olevan tietty halu tällaiseen "eettisyyteen" ja hiukan huono omatunto, kun ei sitä tee, hänen pitäisi kurkistaa tänne, ja huomata, ettei kumpaankaan oikeastaan ole mitään syytä.
« Last Edit: 29.03.17 - klo:07:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25436
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #168 on: 13.04.17 - klo:04:41 »
Lidlillä on tarjouksessa "erä" suomalaista luomukaritsanpaistia hintaan 34,90 kilo. Kotiin tulleessa mainoksessaan ja myös netissä. Mainoksessa on sitten uusiseelantilainen tavanomainen karitsanpaisti hintaan 17,99/kg. Kilpailija K-kauppa tarjoaa netissä niinikään uusiseelantilaista tavanomaista karitsanpaistia rahalla 9,95/kg.

Muita (muunlaisen) lampaan osia myös Lidl myy tavanomaisina alle 10 kilolta, jopa alle vitosen, tuossa mainoksessaan.

***

Kotimaisessa lampaanlihassa luomun osuus on kaikkein korkein, noin neljännes. Kuitenkin myyty määrä on vain 0,32 miljoonaa kiloa (v. 2016, Pro Luomun kooste). Eli vain n. kaksinkertainen surkeaan luomubroilerin myyntiin verrattuna. Joka tieto ei ihmetytä, noita ylläolevia hintoja katsoen.

Kun olen kohta matkalla Itäkeskukseen, jossa tämä on helppoa, tarkistanpa,  paljonko halal-lammas maksaa!
« Last Edit: 13.04.17 - klo:15:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25436
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #169 on: 13.04.17 - klo:14:53 »
Tein näin, kuten edellä lupasin. Halal-lampaan osalta hinnat olivat näin. Ja molemmissa tapauksissa kyse oli karitsanpaistista:

- ensimmäisessä kaupassa 10,90 kilo
- toisessa kaupassa 11,90 kilo

No, tiesinhän toki näin käyvän. "Halal" merkitsee vain teurastustapaa, eikä se oikeastaan lisää kustannuksia. Ja kyseisissä kaupoissa on yleisesti hyvin edulliset hinnat.

Mutta - pitää lisätä - kummassakin valinnassa, luomussa ja halalissa, olennainen lisäarvo ei ole itse tuotteessa ... vaan siinä (jossakin, minulle vaikeasti käsitettävässä) tunteessa.

Josta tunteesta luomun osalta halutaan ja pystytäänkin laskuttamaan ylimääräistä tuossa määrin. Mutta halalin osalta siis ei käytännössä ollenkaan. Eikä siis edes yritetä sitä tehdä.


PS. Kyselin ja muuten etsin tietoa, jo jonkin aikaa sitten, ja minusta aika luotettavasti selvisi: tämä näiden - useimmiten ulkomaalaistaustaisten - muslimiyrittäjien myymä liha on kaikki suomalaista.
« Last Edit: 14.04.17 - klo:11:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25436
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #170 on: 15.04.17 - klo:10:59 »
Tämän verran täytyy täälläkin palata tuohon YLE:n artikkeliin, josta oli jo tuolla toisessta keskustelussa puhetta. Siinä kerrotaan:

Quote
Vuonna 2010 Sihvonen ja Hannu-Pekka Syrjälä ryhtyivät lampureiksi, pari vuotta myöhemmin tila siirtyi luomuun. Siirtymäkausi oli ohi vuonna 2014. Luomupäätöstä Syrjälän Lammastilalla ei ole kaduttu.

– Kyllä tämä on ollut oikea päätös, vakuuttaa Hannu-Pekka Syrjälä.

Syrjälän mukaan luomuun siirtymiselle löytyi hyviä syitä.

– Lampaat soveltuvat hyvin luomuun, ja yksi syy oli kannattavuus. Luomukaritsalle on myös hyvä kysyntä verrattuna tavanomaiseen.

Jos lampaat soveltuvat erityisen hyvin luomuun, niin mystisemmäksi tulee, miksi luomulampaasta sitten täytyy ottaa tuollainen tajuton, tavanomaiseen nähden jopa yli kolminkertainen hinta. Mutta jos sellainen hinta maksetaan ihan "tunteella", ymmärrettävämmäksi tietysti tulee tuo kerrottu kannattavuus. (Tuossa ei - tietysti - ole arvioitu ko. tilan saamia ylimääräisiä yhteiskunnan tukia.)

Mutta kiistää täytyy, että luomulampaallla olisi "myös hyvä kysyntä verrattuna tavanomaiseen", jos kuitenkin lampaassa noin kolme neljäsosaa myynnistä on tavanomaista. Silloin tuossa vertailussa tavanomaisen lampaan (ja varmasti karitsankin) kysyntä on kolminkertainen!

Iltapäivälehdestä sain äsken arvion, että (kaikenlaisen) lampaanlihan osuus on vain n. 1% lihankulutuksesta. Eli siinä on sitten luomulampaallekin se "pelikenttä".

***

Tämän tiedon YLE arvio uutiseksi, eli siis jotenkin uudeksi tiedoksi:

Quote
Hintaa vielä arastellaan

Puolet kuluttajista arvioi oman luomukulutuksensa lisääntyvän lähitulevaisuudessa, kertoo Luomu Suomessa 2016 -kooste. Suurin este luomutuotteiden käytölle on edelleen hinta.

– Minulle on ihan sama mitä käytän, sanoo luomusta Anneli Rostedt.

Hämeenlinnassa ostoksia ennen pääsiäistä tehnyt Rostedt arvioi, että hinta on se syy, miksi luomua ei välttämättä tule ostoskoriin valittua.

– Joskus tulee otettua, mutta muuten hinta ratkaisee eläkeläisellä. Varmasti käyttäisin, jos olisi halvempaa. Siitä on niin paljon puhuttu, että se [luomu] olisi meikäläisen ikäisellekin hirveen terveellistä.

YLE ei sentään väitä, että hintaero olsii kaventumassa. Tämä pelastaa tuon artikkelin siitä, että olisin syyttänyt sitä piilomainonnaksi. Vaikka tuon eläkeläisen uumoilujen (viimeinen lause) mukaan ottaminen hyvin läheltä liippaakin.
« Last Edit: 15.04.17 - klo:11:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25436
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #171 on: 21.05.17 - klo:06:17 »
Luomuliitonkin tiedotteessa samasta em.  tilaisuudesta on sama logiikka tai pikemminkin logiikan puute:

Kustannustehokas ravinnehuolto yksi syy luomubuumiin

Quote
Robert Streit kuvaa Yhdysvaltojen maatalouden tilannetta synkäksi. Jatkuvasti aleneva kannattavuus saa tuottajat etsimään vaihtoehtoja. Tuottajat näkevät luomutuotannon mahdollisuudet kiinnostavina. Paremmat hinnat ja pienemmät kustannukset houkuttavat.

Streitin mukaan ymmärtämällä maan biologiaa paremmin, päästään huomattavasti kustannustehokkaampaan kasvintuotantoon kuin nykyisellä kemikaali-intensiivisellä tuotannolla. Välineinä ovat mm. uudet viljavuusanalyysimenetelmät sekä hivenlannoitteet ja kasvunedisteet.
(lihav. HJ)

Jonkinlaisena itsestäänselvyytenä tuossa oletetaan, että luomutuotteista saa aina paremman hinnan. Kapitalismista ja markkinamekanismista ei ole kuultukaan? Toisaalta ei tehdä sitäkään johtopäätöstä, joka tuossa on ilmeinen: luomutuotanto ei siis ollenkaan tarvitsisi yhteiskunnan tukea, tai ainakin tarvitsisi sitä vähemmän kuin tavanomainen viljely.

Samanlaisena itsestäänselvyytenä sen ottaa Heinonenkin, tässä YLE:n uutisessa:

Quote
Heinosen mukaan luomun parempaan kannattavuuteen on useita syitä. Ensinnäkin luomuviljelyä tuetaan normiviljelyä avokätisemmin, mutta avainasemassa on se, että luomumarkkinat vetävät. Luomutuotteista saa paremman hinnan.

– Näin erityisesti, jos itse pystyy markkinoimaan tuotteensa. Esimerkiksi lihan hinta voi olla moninkertainen verrattuna tavanomaiseen myyntiin teurastamolle, Heinonen sanoo.
(lihav. HJ)

Vaikka sitten (tuon Streitin tapaan) heti esittää syitä, miksi luomutuotteiden pitäisi oikeastaan olla halvempia:

Quote
– Lisäksi luomussa voidaan saavuttaa kustannussäästöjä. Lannoituksen ja kasvinsuojelun kustannukset ovat luomussa huomattavasti pienemmät kuin tavanomaisessa viljelyssä. Luomussa peltojen lannoitus hoidetaan tilan omin lannoittein, ja viljelykierto taas mahdollistaa sen, että kasvinsuojelusta ei tule juurikaan kustannuksia, kun ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita, Heinonen selvittää.

Vaikka nuo seikat tietysti vain epäsuorasti vaikuttavat eläintuotantoon, niin silti. Talon omat lannoiitteet ovat tietysti usein lehmänlantaa. Ja eläintuotteistahan tulot revitään, on revittävä:

Quote
Heinosen mukaan luomutilojen tuloista noin 60 prosenttia tulee eläinten pidosta: maidosta, lihasta, kananmunista. Sitten tulevat kasvikset, juurekset, viljat ja muutamat erikoistuotteet.

Edellähän 23.3.17 osoitettiin näppärästi (vaikka itse sanonkin) kuinka se revitään myös kananmunista. Ja varsinkin joulukinkuista uskallamme kyllä vahvistaa tuon Heinosenkin hinta-arvion.

Markkinataloudessahan tässä tietysti eletään, ja osa kuluttajista siis suostuu nuo korkeammat hinnat maksamaan, kuka mistäkin syystä. Mutta uskaltaa sanoa, että tuo joukko on hyvin rajallinen eli aika pieni. Ja tuskinpa on niin olennaisesti kasvamassakaan, että se toteuttaisi tämän ennusteen:

Quote
Pro Luomun mukaan Suomen luomumarkkinoiden arvo oli viime vuonna 273 miljoonaa euroa, ja sen arvioidaan nousevan 410 miljoonaan euroon 2020 mennessä.

Kun taas samaisen Pro Luomun (Marja-Riitta Kottilan 3.5.17) mukaan alkaa jo tökkiä, kipuraja ylittymässä tai ylitetty, alkaa olla jo näin:

Quote
Ei ihmiset mistään ole valmiita maksamaan tosi paljon. Voi olla
maksimissaan 50 % kalliimpi.

Ei siis kolminkertainen, kuten lihassa ja kananmunissa, nyt.

Eli tässä on mahdollista palata vuoden takaiseen Luomuliiton Pauli Talvitien aika "komeaan" understatementiin ( lihav. HJ)

Pauli Talvitie: Luomutuotanto kannattaa

Quote
Luomusta maksetaan myös enemmän. Miksi? Kuluttaja arvostaa luomun puhtautta, hyvää makua, ekologisuutta ja kotieläintuotannon eettisyyttä. Näistä syistä ollaan luomusta valmiita maksamaan hieman kalliimpaa hintaa.

Noin voi siis sanoa kuluttajista ja kuluttajille, kun taas melkeinpä samaan aikaan vakuuttaa (olemassaoleville ja mahdollisille) luomutuottajille, että vallan huimia hintoja on saatavissa ...
« Last Edit: 21.05.17 - klo:12:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25436
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #172 on: 25.05.17 - klo:04:13 »
Tämä juttu oli lyhyempänä tänään myös paperihesarissa:

Selvitimme, voiko halvalla oikeasti syödä terveellisesti – Hyvätuloiselle se on ainakin helpompaa

Kertaakaan ei jutussa mainittu luomua - mistä plussa Hesarille. Mutta tämän nettijutun kuvasta taas miinusta. Katsokaa sitä tarkkaan: hedelmätiski, jossa kaikki tarjotut hedelmät, joiden kylteistä selvää saa, ovat luomua.

Helppo neuvomme toimittajalle/tutkijalle: kävelemällä muutaman metrin tuosta sivuun ko. hallissa, terveellinen vaihtoehto on jo olennaisesti halvempi! Ne tavanomaiset ovat tarjolla luultavasti aika lähellä.

Vaikka luultavasti kyse on piilomainontaperinteestä tuossakin lehdessä. Arkistosta oli otettu kuvituskuva:

Quote
Omenoita Hakaniemen kauppahallissa vuonna 2010.

Ja kuten olemme huomanneet, kummasti nämä valokuvat esittelevät mediassa juuri luomutuotteita, silloinkin, kun luomu ei mitenkään liity itse artikkelin aiheeseen. Ei aina: paperilehdessä ko. artikkelin yhteydessä oli kuva porkkanoista, eikä mitään mainintaa luomuisuudesta.
« Last Edit: 25.05.17 - klo:04:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25436
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #173 on: 25.05.17 - klo:04:43 »
Samaan aiheeseen, nyt siten, ettei hinta-asia ollenkaan tule esille. Safkanet.fi on tietysti puolensa valinnut, mutta tässä ...

Ravintoterapeutti neuvoo: Näin saat lapset syömään terveellisemmin

... sen hintakysymyksen unohtaminen kyllä pistää silmään:

Quote
Mistä terveellinen ruokavalio koostuu?
[...]
4 Luomu ja lähiruoka

Luomukasviksissa on tutkimusten mukaan vähemmän torjunta-aineita. Lihan kohdalla kannattaa muistaa, että olemme sitä mitä syömme – mutta myös sitä mitä eläimet syövät. Suosi siis luomulihaa ja -kananmunia.

Kehotetaan siis - lapsiperheissä - suosimaan myös n. 3 kertaa kalliimpaa luomulihaa - sillä teoreettisella perusteella, että ne torjunta-ainejäämät jotenkin hiipisivät siihen lihaankin (tai kananmuniin)?

Tuoko on Lontoosta saakka haettu asiantuntijavinkki?
« Last Edit: 25.05.17 - klo:06:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25436
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #174 on: 16.06.17 - klo:05:50 »
Tähän juttuun tällaisesta "kotitalousnerosta" ...

”Kompostikeittoa” ja golfausta – Yksin asuva Ulla Lahtela syö sadalla eurolla kuussa, jotta rahaa riittää muuhunkin

... on täytynyt laittaa mukaan tällainen tieto tai kertomus:

Quote
Lahtela haluaa suosia luomua, vaikka se onkin vähän kalliimpaa. Kirjanpitoviikolla Lahtela osti luomuna tomaattia, paprikaa ja perunaa. Kukkakaalia, kurkkua ja salaattia ei ollut saatavilla luomuna, joten ne hän osti tavallisesti viljeltyinä.

Eli HS tai Lahtela haluaa kertoa, että luomu on niin vähän kalliimpaa, että sitä voi siis (huoletta?) suosia tälläinen himosäästäjäkin.

Jos tämä Lahtela yhden kerran viikossa nuo luomutuotteet osti, ei siinä tietysti rahaa paljon mennyt, mutta tässä kuitenkin hintaerot tavanomaisiin tuotteisiin (tänä aamuna, S-ryhmän Foodie-palvelusta):

Luomutomaatti 4,89 euroa kilo
Tavanomainen tomaatti 1,69 euroa kilo *)

Luomupaprika (mix, kuvassa punainen ja keltainen) 5,63 euroa kilo
Tavanomainen paprika (punainen) 2,98 euroa kilo **)

Luomuperuna 1,60 euroa kilo
Tavanomainen peruna 0,55 euroa kilo

Eli noin kaksin- tai kolminkertainen hinta on heidän kielessään "vähän kalliimpaa"?
_______

*) tuossa hylkäsin ääriarvot: luomutomaatteja oli tarjolla myös lähes kaksi kertaa kaliimmallakin, tavanomaista toisaalta myös alle 1 euron kilo!
**) laatuja oli niin useita, että en ole varma, ovatko nuo verrannollisia tuotteita, mutta yritin parhaani

« Last Edit: 16.06.17 - klo:08:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25436
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #175 on: 27.06.17 - klo:03:54 »
Hesari oli löytänyt tällaisen tosiasian:

Suomessa valmistetut erikoisjäätelöt maksavat jopa seitsemän kertaa enemmän kuin vaniljajäätelölitra – kolme viidestä suosikkituotteista oli vegaanisia

Mikä sitten oli syynä noihin korkeampiin hintoihin:

Quote
MUTTA mikä erikoisjäätelössä oikein maksaa?

Raaka-aineet maksavat selvästi eniten, kertovat jäätelöyritykset. Etenkin maito maksaa. Vertaillut jäätelöyritykset kertovat käyttävänsä tuotteissaan suomalaisten maitotilojen antimia.

Mikä oli sitten vertailun kallein? Luomujäätelö.

Hesarilla on hieman erikoinen käsitys kilpailusta ja sen kiristymisestä ...

Quote
KILPAILU erikoisjäätelömarkkinoilla on kiihtynyt viime vuosina. Suomeen on putkahtanut myös useita hyvin pieniä jäätelövalmistajia, jotka myyvät tuotettaan ehkä muutamassa kaupassa tai paikallisille ravintoloille.

Alan kasvua selittää ennen kaikkea se, että monet meneillään olevat ruokatrendit tukevat erikoisjäätelöiden myyntiä. Lähiruoka, luomu, suomalaisten tekijöiden tukeminen ja tietynlainen hifistely ovat ohjanneet kulutustottumuksia jo pitkään, mutta vegaaniruoan kysyntä on kasvanut viime vuosina.

... koska oikeastaan tuo osoittaa, että tuon hifistelytrendin varassa kilpailu on hyvin löysää: löytyy siis markkinarako (niche), jossa lähes samaa tuotetta pystyy myymään seitsenkertaisen hintaan (tai itse asiassa kahdeksankertaiseen, siihen lukuun 7,7 pyöristyy). Tosin ei suuria määriä: olemme jo laskeneet, paljonko tätä Jymy-luomujäätelöä myydään, suhteessa väkilukuun. Eikä siinä sitten enää voinut puhua "suosikkituotteesta".
« Last Edit: 27.06.17 - klo:04:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25436
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #176 on: 01.08.17 - klo:13:16 »
Tässä vielä yksi niksi luomukotitaloustieteelle, jota ei täällä liene vielä mainittu. Luomu ei ole kalliimpaa, koska ...

https://marjapuoti.fi/marjataxi/

Quote
Monella kotimaisella tilalla ole luomu sertifikaattia tai ne ovat siirymävaiheessa – tästä johtuen hinta erityisen edullinen.
« Last Edit: 01.08.17 - klo:13:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25436
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #177 on: 05.08.17 - klo:04:21 »
Blogisti Lola kertoo haluavansa antaa lukijoilleen oikeaa tietoa:

http://www.lolathefitnessbarbie.com/2017/08/organic-food-part-1-luomuruoka-osa-1.html

Quote
ORGANIC FOOD PART 1 – LUOMURUOKA OSA 1
Yhteistyössä: Turun Osuuskaupan Prismat

Onko luomu höpönlöpöä? Moni muodostaa luomusta mielipiteensä tietämättä, mitä luomu todellisuudessa tarkoittaa. Kerronkin siitä nyt hieman ja voit sen jälkeen muodostaa oman mielipiteesi siten, että sinulla on faktat hallussa.

Mutta miten hän tätä yrittää. Sanomalla, että asia on tietyllä tavalla (ja varmemmaksi vakuudeksi toistaen usein väitteensä englanniksi). Otetaan esimerkiksi se, mitä hän sanoo luomuhinnoista:

Quote
Olen iloinen, että luomun hinta on kysynnän myötä laskenut. Prisman ihanaisessa valikoimassa hintaerot ovat enää kovin pieniä, mikä mahdollistaa myös itselläni luomuruoan tiheämmän kulutuksen.

Mutta tuo ei kyllä sanomalla todistu. Nyt käsittääkseni Turunkin Prisman hinnat näkyvät Foodiessa. Sieltä voi jokainen itse tarkistaa, Turussa käymättä, ovatko ne hintaerot "kovin pieniä".

Koska me olemme sen jo useamman kerran tehneet, voimme kyllä todeta, ettei Lola tuossa faktaa, totuutta kertonut. Eivätkä siinä ohella (taustalla olevat) Turun Osuuskaupan Prismat.
« Last Edit: 05.08.17 - klo:04:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25436
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #178 on: 07.08.17 - klo:04:21 »
Hyvin outo ja uskomaton, äärimmäisen epätodennäköinen säästövinkki joukossa:

Ruokakirjailija vinkkaa: 3 tehokasta tapaa säästää ruokakaupassa

Quote
Tutustu ruokakauppaasi

Rito kannustaa tutustumaan ruokakaupan tarjontaan joskus rauhassa.

- Suosituimpien brändien tuotteet asetetaan kaupassa aina silmän korkeudelle. Alahyllyltä saattaa löytyä edullisempi versio ja vielä luomuna, nainen vinkkaa.
(Lihav. HJ)

On tutustuttu, ja millä kohtaa hyllyjä se luomuversio onkin, se ei käytännössä koskaan ole edullisempi. Edes mahdollisen alennuksenkaan jälkeen.
« Last Edit: 07.08.17 - klo:07:27 by Heikki Jokipii »

Matti Pekkarinen

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 499
 • Moi
  • View Profile
  • Masan Maaseutu
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #179 on: 29.08.17 - klo:08:34 »
Maaseudun Tulevaisuus eilen 28.8.2017 kertoi, että Valio sekä muutamat muut meijerit Euroopassa ovat nostaneet (hillitysti) maidon tuottajahintaa, mutta luomumaidosta maksettava tuottajahinta pysyy ennallaan.
Tämähän on ilouutinen luomulle? Kuluttajat saavat luomumaitonsa suhteellisesti halvemmalla kuin tähän asti... :)

Ilouutinen tämä on myös meille tämän sivuston faneille.
Matti
Lisäys klo 13.21: Annikka Hurme taitaa uskaltaa... edelleen... : http://mattipekkarinen.net/AnnHurme.htm
« Last Edit: 29.08.17 - klo:12:22 by Matti Pekkarinen »
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net