Author Topic: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla  (Read 649100 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25854
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #615 on: 19.06.19 - klo:05:29 »

... sai minutkin mietteliääksi. Emme ole viime aikoina systemaattisesti seuranneet noiden luomuputiikkien lopettamisia. Mutta ilmeisesti sitä siis tapahtuu.

Aiemmin olimme havaitsevinamme, että "ala" keskittyy: tietyt ketjut menestyvät edelleen, mutta yksittäiset yritykset näivettyvät ja lopettavat. Onko tämä jatkunut, siitä tarvitsisimme nyt vähän tarkempaa tietoa.

Luomutilat pyrkivät tila- ja suoramyynnillään tavallaan myös putiikeiksi. Sitä olemme tuolla toisaalla vähän seuranneet, ja nähneet, että se onnistuu hyvin vaihtelevasti, kohteliaasti sanoen.

Luomutiloja kyllä lopettaakin koko ajan, sen ohella, että niitä erityisesti viime vuonna tuli paljon lisää. Mutta ehkä palataan siihen, kun teemme (tilastollista) kokonaistarkastelua.

Mutta tässä on se yksi, joka menestyy, suorastaan jyrää:

Ruohonjuuri jatkaa kansainvälistymistä, vaikka ensimmäinen kesä Ruotsissa oli vaikea – kahden vuoden päästä Tukholmassa on viisi kauppaa

Ruotsissaa ja Suomessa:

Quote
Vuonna 1982 perustettu Ruohonjuuri on kasvanut pian 15 myymälän kauppaketjuksi, jolla on kotimaassa kivijalkamyymälöiden lisäksi myös verkkokauppa. Vuonna 2018 yhtiön liikevaihto oli 25 miljoonaa euroa ja liikevoitto 1,4 miljoonaa euroa.

Yhtiön omistajiin kuuluvan Ranta-ahon mukaan tämän vuoden liikevaihto ylittää 30 miljoonaa euroa.

”Ravintolisät, superfood, luonnonkosmetiikka, ekologiset pesujauheet ja perusruoka”, hän luettelee suuria tuoteryhmiä.

Minun käsitykseni ja vaikutelmani on, että sen salaisuutena on aika häikäilemätön kansainvälistyminen myös sortimentissa. Usein siltä tulee suun tunnustusta suomalaisille luomutuotteille, muuta niiden osuus tarjolla olevasta tavarasta ja myynnistä ei nähdäkseni lainkaan vastaa sitä suun tunnustusta.
« Last Edit: 19.06.19 - klo:05:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25854
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #616 on: 20.06.19 - klo:05:46 »
Tulihan asiasta sitten tämä vähän tarkempi selvitys:

Talman Luomu konkurssiin: 13 työntekijää irtisanottu

Mutta siinäkin oli tämä tieto tai tietämättömyys:

Quote
Toiminnan mahdollisesta jatkumisesta ei tällä hetkellä ole tietoa.

Firman alasajo näyttää netistä katsoen tapahtuvan aika hyvässä järjestyksessä. Facebook-päivitykset ovat jo loppuneet, ja entisetkin merkinnät sieltä kadonneet, mutta sen varsinaiset nettisivut vastaavat vielä, ovat entisellään ja kertovat liikkeen olevan jopa auki. Mutta ilmeisesti tähän juhannukseen kaikki loppuu:

Quote
Sipoolainen lihayhtiö Talman Luomu on asetettu konkurssiin. Pesänhoitaja tiedotti työntekijöille konkurssista edellisviikon torstaina ja irtisanoi kaikkien työsuhteet päättymään ennen juhannusta.

Konkurssihetkellä Talman Luomulla työskenteli 13 ihmistä SEL:n työehtosopimuksen alaisissa töissä ja lisäksi konttorissa muutamia ihmisiä. Työntekijät saavat konkurssipesältä torstaina työtodistuksen ja lopputilin.
« Last Edit: 20.06.19 - klo:07:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25854
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #617 on: 25.06.19 - klo:06:26 »
En osaa sitä mitenkään selittää, mutta Googlen haun mukaan Talman Luomu on edelleen auki joka arkipäivä klo 8-15.

Voihan siinä toki olla se yksinkertainen selitys, että tuon asian päivitysautomaatti on unohtunut päälle.

Toisaalta, onhan siankasvatus sen verran pitkäjänteistä puuhaa, että ne siat, jotka aiotaan ensi jouluna luomukinkkuina myydä, lienevät jo syntyneet. Osa varmaan  jo pakkasessakin? Jos ne oli varattu Talman Luomulle, niin joku ratkaisu niiden suhteen täytyy nyt tehdä? Ja konkurssipesälle lienee kannattavaa myydä kaikki muukin tavara, jota on varastossa, korkeaan luomuhintaan?

PS. Uteliaisuuttani yritin soittaa sinne, aukioloaikana. Sieltä ei vastattu.
« Last Edit: 25.06.19 - klo:07:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25854
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #618 on: 27.06.19 - klo:05:20 »
Tässä Euractivin uutisessa on kyllä (viran puolesta?) innostusta ...

Global organic food market nears €100 billion

... mutta myös tiettyä meitä miellyttävää realismia:

Quote
The organic market is booming, especially in France, and is expected to reach €100 billion worldwide, announced Michel Reynaud, vice-president of Ecocert, one of the world’s largest organic certification bodies. He gave this estimate at an international conference on organic farming on Tuesday (18 June).

In 2017, the International Federation of Organic Agriculture Movements (Ifoam) estimated the market being worth €90 billion, up from about €11 billion since 1999. The 2018 figures are expected.

While the market is growing, it is still very small on a global scale. By way of comparison, the world food market was estimated at $5 trillion in 2015 (McKinsey, 2015).

[...]
In 2017, €40 billion worth of organic products were purchased in the US and €37 billion in the EU.

Jos vielä täydennämme tuota karkeilla jakolaskuilla, niin luomun osuus koko maailman ruokabudjetista oli siis 2%. Koska se on laskettu rahasta, niin luomun osuus syödystä ruoasta lienee edelleen korkeintaan 1%. Koska myynti oli keskittynyt USA:n ja EU:n alueille, erotetaan ne muusta maailmasta. Lopun maailman osuus oli siten noin 10 miljardia, ehkä vähän yli. Henkeä kohti se oli siis noin 1-2 euroa, maailman loppuosassa. Prosenttiosuutta on tuosta vaikea arvioida, mutta erittäin pieni sen on pakko olla.

Tämäkin kiitettävästi avataan:

Quote
However, the real world champion in organic farming would be Australia. By itself, it accounts for more than half of the world’s surface area of organic land with 35.9 out 70 million hectares globally being cultivated there.

For comparison, France’s organic agricultural area is 29 million hectares, while its total area is 64 million hectares.

Reynaud cautioned, however, to be careful with such figures. Australian organic farm surfaces are essentially big natural grasslands and are therefore very large.
(lihav. HJ)

Tuohon vielä: lisäksi ne laidunmaat ovat luomuvaatimusten kannalta hyvin helppohoitoisia. Ei tarvitse tehdä mitään. Tai olla tekemättäkään (jotakin jota olisi muutoin tehnyt).

Hiukan numerotaidottamuutta oli tuossakin eli paha pilkkuvirhe. Oikeampi arvio Ranskan luomualasta lienee tässä Reutersin uutisessa:

Record number of French farms convert to organic production

Quote
That increased the number of organic farms by 13% to 41,600, or 9.5% of all French farms. The organic farmland area expanded by 17% to 2 million hectares, or 7.5% of all farmland.
(lihav. HJ)
 
« Last Edit: 25.10.20 - klo:10:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25854
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #619 on: 02.07.19 - klo:06:49 »
Näin me tiedämme, mitä suomalaiset yleensä syövät:

Näin suomalaiset söivät viime vuonna: Siipikarjan kulutus jatkoi kasvuaan, rukiin ja rasvattoman maidon kulutus laskivat

Tarkemmin tuosta saa tietoa Luken sivuilta.

Luomuruokaa ei tuossa ole eroteltu, mutta toisaalta tiedämme useasta tuotteesta, paljonko sitä luomuna tuotetaan, Pro Luomun koosteista ym. lähteistä.

Niinpä meillä olisi mahdollista luoda kuva siitäkin, mikä on luomun osuus ruokahuollossa, myös kiloissa. Koska vastaavaa yksikköä kuin euro ei ole ruokakiloille, tarkastelu täytyy tehdä tuoteryhmittäin. Mutta sellaisena se onnistuu, esimerkki:

lihaa syötiin siis v. 2018 henkeä kohti 81 kiloa. Luomulihaa tuotettiin henkeä kohti 0,67 kiloa. Osuus on siis kiloista 0,8%.

Sen oli kyllä jo Pro Luomukin laskenut:

Quote
Luomulihaa tuotettiin Suomessa 3,71 miljoonaa kiloa vuonna 2018 (ei sis. siipikarjanliha). Se oli noin 1 % kaikesta lihantuotannosta.

(Siipikarjan eli luomubroilerin määrä oli niin vähäinen, ettei se tuota tulosta juuri muuta. Osuus sen huomioon ottaen on  0,9%)

Tuosta voisi jatkaa. Kaikkien tuoteryhmien kohdalla osuuden laskeminen ei kyllä onnistu yhtä näppärästi.
« Last Edit: 03.07.19 - klo:10:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25854
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #620 on: 03.07.19 - klo:04:04 »
Tuosta voisi jatkaa. Kaikkien tuoteryhmien kohdalla osuuden laskeminen ei kyllä onnistu yhtä näppärästi.

Eikä muuten onnistukaan. Viljoissa saa vehnän ja rukiin osalta seuraavan tuloksen:

Luomuvehnää tuli ihmiskäyttöön aikaväliltä 1.7.2018 - 30.6.2019 yhteensä 3,8 miljoona kiloa, henkeä kohti siis noin 0,7 kiloa. Luomuruista samana aikana 5,0 miljoona kiloa, henkeä kohti 0,9 kiloa. Prosenttiosuudet koko viljan kulutuksesta siis 1,6% vehnässä, 5,9% rukiissa.

Mutta jo kauran osalta arviointi menee hankalaksi. Kauraa menee yleisesti aika vähän (eli 7,3 kiloa henkeä kohti), toisaalta tiedämme, että valtaosa luomukaurasta menee viestiin.

Tiedot olen tuohon saanut toisaalta VYR:n luomuviljaraportista, toisaalta Luken alkuperäistiedoista:

https://www.luke.fi/uutiset/mita-suomessa-syotiin-vuonna-2018/

Täytynee kysyä sieltä, ovatko he harkinneet samojen taulukoiden tekemistä luomuelintarvikkeista.

Luulisi muuten, että Lukelle ja MMM:lle olisi tuollaisillekin tiedoille myös käyttöä. Kun siellä mietitään ja suunnitellaan huoltovarmuutta ja poikkeusoloja yms. kysymyksiä?
« Last Edit: 03.07.19 - klo:10:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25854
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #621 on: 03.07.19 - klo:05:13 »
Sen sijaan luomumunissa laskelma on hyvin suoraviivainen:

Pro Luomun mukaan v. 2018 tuotettiin luomumunia 4,67 miljoonaa kiloa. Se tekee henkeä kohti 0,85 kiloa. Kun munia syötiin yhteensä 12 kiloa, luomun osuus oli siis 7%.

Mutta se ei siis ollut lähelläkään sitä 18 prosenttia, jonka Pro Luomu ilmoitti luomumunien markkinaosuudeksi. Mutta senhän tiesimme jo ennestään. Tietysti sen tietää myös Pro Luomu.

Luomumunien tuotannon ei oikeastaan voi odottaa kovasti korreloivan luomuviljelyn käyttämään kokonaisalaan (13,1% vuonna 2018, siirtymävaihe mukaanlukien, mutta ilman sitäkin yli 10%) mutta se on kuitenkin ilmeisesti ainoa luomutuotannon haara Suomessa, joka osuudessaan pääsee edes lähelle sitä.

Muista markkinaosuudeltaan korkealla olevista luomutuotteista kun on joko vaikea arvioida, missä määrin ne liittyvät Suomen luomutuotantoon tai sitten sitä, paljonko ne ovat kiloissa, jotenkin järkevästi arvioituna (esimerkkinä vaikka lastenruoat 20% osuudellaan).

***

Koska valtaosa luomumaidosta juodaan, uskaltanemme tehdä siitäkin samanlaisen laskelman.

Luomumaitoa tuli ja meni tuona vuonna 69 miljoonaa litraa. Henkeä kohti siis 12,5 litraa. Kaikista kulutetuista nestemäisistä maitotuotteista (155 kiloa/ litraa) sen osuus oli 8%. Mutta siis vain juodusta maidosta.

Jos valitsemme tämän luvun vertailuun ...

Quote
Kaikkiaan maitoa juotiin viime vuonna henkeä kohti keskimäärin noin 107 litraa, josta rasvatonta maitoa oli lähes kolmannes, kevytmaitoa 57 prosenttia ja täysmaitoa reilut kymmenen prosenttia.
(lihav. HJ)

... tuo osuus tietysti nousee, 11,7 prosenttiin. Mutta kaikkiaan Suomessa tuotettiin maitoa yli 2000 miljoonaa litraa ja henkeä kohti yli 300 litraa: niihin lukuihin suhteutettuina nuo luomunkin prosentit laskisivat jyrkästi. Jonka Pro Luomukin on jo tehnyt: luomumaidon osuus v. 2018 sen mukaan oli 3%.
« Last Edit: 03.07.19 - klo:08:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25854
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #622 on: 15.07.19 - klo:04:53 »
Kerätään postiluukusta tulevat mainokset yhteen koriin eteisessä, vessan oven vieressä. Myös ruokamainokset. Niitä tulee sitten salattua vessakäynnin yhteydessä.

Niiden pohjalta luomulla ei ole juuri minkäänlaista sijaa ruokatarjonnassa, eikä siis ehkä kysynnässäkään. Hyvin harvoin mainostetaan mitään luomutuotetta. Joskus, mutta hyvin harvoin.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25854
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #623 on: 19.07.19 - klo:06:24 »
Olisin kuvitellut, että joku muukin olisi kertonut tuosta Talman Luomun konkurssista, vaikka se aika pieni firma onkin. Mutta Hämeen Sanomat on jäämässä ainoaksi.

Lopulta siitä kertoi toinenkin*) lehti eli nyt Helsingin Uutiset:

Luomuliha ei kannattanut – Pajuniemenä aiemmin tunnettu, konkurssikypsä Talman Luomu etsii jatkajaa

Tätähän aavistelimme:

Quote
– Meillä on neuvotteluja kesken tulevaisuuden suhteen. Haemme jatkajaa toiminnalle, Westerholm kertoo

Koska on sillä luomulihallakin oma asiakasryhmänsä, vaikka se pieni onkin. Ja ilman työn jatkajaa tietty osa mediaa pääsisi ihan rehellisesti kertomaan ensi joulun kieppeillä, ettei luomukinkkuja löydy kaikille niitä haluaville!  8)

Tämä ryhmä, joka ilmoittaa tehtäväkseen ...

Quote
Luomulihan arvoketjutyöryhmän tehtävänä on saada luomulihan tuotanto Suomessa vastaamaan kysyntää.

... ei ole sitten viime maaliskuun kokoontunut.

_______

*) sittemmin aika pian tuon jälkeen asiasta kertoi myös Sipoon Sanomat (lisäys 24.07.19)
« Last Edit: 24.07.19 - klo:08:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25854
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #624 on: 24.07.19 - klo:07:28 »
Tulee mieleen ilmiö, josta ei vähään aikaan ole ollut kirjoituksia tai uutisia, mutta joka epäilemättä on yhä olemassa. Ja joka on tullut esille erityisesti luomusianlihan, luomukinkkujen kohdalla.

Kallis luomuliha menee paremmin kaupaksi juhlan silmään, jolloin ostajat ovat motivoituneita vieläpä tuhlaamaan kaikkein parhaisiin osiin. Mutta sitten arjen paineessa ei sitä tavallista talouslihaa enää ostetakaan kalliina luomuna.

Olisiko siinä ilmiössä osaselitys sille, miksi Talman Luomulle kävi noin? Joulu on vielä niin kovin kaukana!

Vaikkapa Luomusika2020 -hankkeesta ei ole kohta kahteen vuoteen kuulunut mitään. Esim. luomulihan arvoketjutyöryhmän viimeisessä kokouksessa siitä ei puhuttu. Ja luomusianlihan (jo ennestään pieni) myynti laski v. 2018 edellisestä vuodesta. Mutta luomukinkkujen osalta Pro Luomu oli kuitenkin viime joulun alla näin optimistinen:

Luomukinkkujen kysynnän odotetaan kasvavan

Siitäkään, kävikö todella niin, ei tosin ollut em. ryhmän viimeisessä kokouspöytäkirjassa maaliskuulta tietoa. Mutta jos kävi edes vähän sinnepäin, niin uutisessa suurena toimittajana mainittu Talman Luomukin oli varmaan hyötyjiä. Silloin.
« Last Edit: 24.07.19 - klo:10:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25854
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #625 on: 29.07.19 - klo:05:56 »
Se on vähän surumielistäkin, miten Talman Luomu ei enää ole tässä päivitetyssä listassa mukana:

https://proluomu.fi/proluomu/jasenet/

Vielä keväällä oli vallan toisin.
« Last Edit: 29.07.19 - klo:06:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25854
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #626 on: 07.08.19 - klo:08:44 »
Ainakin tätä tuotetta tarjoaa nyt Pajuniemi luomuna:

https://www.pajuniemi.fi/tuotteet/luomutuotteita/luomupekoni-luomulihasta/

Vaikka sovitun työnjaon mukaan luomun ei pitänyt sille kuulua. Mutta voihan se niinkin toimia, että Pajuniemi pikkuhilaa nielaisee Talman luomun markkinat ja toiminnan, ikäänkuin takaisin itseensä. Logistiikkahyötyjäkin sillä voisi ehkä saavuttaa: tavara tulisi kuitenkin samaan paikkaan?

Pro Luomu ei ole vieläkään hiiskunut tapauksesta mitään. Sen "narratiiviin" eivät kuulu takaiskut.
« Last Edit: 07.08.19 - klo:08:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25854
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #627 on: 02.09.19 - klo:08:16 »
Pro Luomu joutuu nyt kertomaan tämän:

Luomumyynnin kasvu loiveni

Jotain lohdutusta yritetään etsiä näistä prosenteista:

Quote
Pro Luomu ry arvioi, että luomutuotteita myytiin päivittäistavarakaupoissa yhteensä 347 miljoonalla eurolla aikavälillä 1.7.2018–30.6.2019. Myynti lisääntyi noin seitsemän prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon. Arvio perustuu päivittäistavarakaupan ryhmittymiltä kerättyihin myyntitietoihin.

Luomumyynnin kasvuvauhti on loiventunut verrattuna muutamaan aiempaan kovan kasvun vuoteen, jolloin myynti nousi jopa 15 %. Kasvu oli kuitenkin yhä selvästi ripeämpää kuin päivittäistavarakaupan kokonaismyynnin kasvu, joka tarkastelujaksolla oli 2,9 %.

Vaikka siis päivittäistavarakaupan kokonaismyynti kasvoi suuremmalla summalla, mitä oli luomun koko myynti. Sillä edelleen on (vain) näin:

Quote
Luomun markkinaosuus päivittäistavarakaupassa on 2,4 %.

Hyvin ennallaan näyttää pysyneen luomukaupan rakennetun, eli ne myydyimmät ja vähemmän kaupaksi menevät tuotteet. Tätä väitettä en oikein osaa sovittaa yhteen edellä kerrotun Talman Luomun konkurssitiedon kanssa:

Quote
– Vaikka ilmastopuhe näyttää vähentäneen luomumaitotuotteiden myyntiä, se ei heijastu juustoihin eikä tuoreeseen luomulihaan, jonka myynti kasvaa hyvin, Kottila toteaa.
(lihav. HJ)
« Last Edit: 02.09.19 - klo:08:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25854
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #628 on: 02.09.19 - klo:10:58 »
Tämän täytynee perustua ulkomailta tuotuihin luomuvihanneksiin ja -hedelmiin ...

Quote
Kuluttajien kiinnostus luomuun ei ole hiipumassa, sillä monissa tuoteryhmissä luomun myynti lisääntyi edelleen: esimerkiksi luomuhedelmien ja -vihannesten myynti kasvoi vahvasti.

... koska kotimaisia luomuvihanneksia ja -hedelmiä tuotetaan niin vähän. Tähän tapaan:

Quote
Myydyin yksittäinen luomutuote on edelleen luomubanaani, jonka menekki lisääntyi tarkastelujaksolla entisestään.

Luomumyyntiä tietysti on tuontitavarankin myynti. Nyt olisi Kottilalla taas kerran ollut luonteva tilaisuus vastata meidän ceterum censeo -kysymykseemme, ja kertoa, mikä on luomumyynnissä nykyisin tuonnin osuus.
« Last Edit: 03.09.19 - klo:05:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25854
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #629 on: 03.09.19 - klo:04:29 »
Ironista on, että Luke "onnistui" tekemään meidän paheksumamme tiedotteen ...

5. 07. 2019: LUKE on omaksunut Pro Luomun roolin
... mainostaessaan estottomasti luomun merkitystä ja loistavia tulevaisuuden näkymiä.


... vain pari kuukautta ennen kun osoittautui, että "tuuli" oli ellei kääntynyt niin ainakin kovasti hiljentynyt.

Pieleen meni Luken ennuste siitäkin, että luomun kulutus, markkinat olisivat laajentumassa kuluttajien valtavirtaan. Jos kulutus kasvoi n. 11 miljoonalla eurolla, se on aika tarkkaan 2 euroa per kansalainen. Eli ei sitä laajentumista tapahtunut. Tai miten tuo lasketaan. Jos kasvu toisen laskentatavan mukaan oli 22 miljoonaa euroa, se on 4 euroa per tavis, vuodessa. Johtopäätöksemme säilyy.
« Last Edit: 03.09.19 - klo:05:27 by Heikki Jokipii »