Tässä pari vuotta vanhassa artikkelissa pyritään vastaamaan tähän kysymykseen:
Luomuliha on kärsivällisen kuluttajan valinta – ”Se ei ole heräteostos”Jos luomulihan tuotanto on kannattavaa, miksi se ei kuitenkaan pysty vastaamaan kysyntään? Latvasen mukaan tuotannon kasvattaminen vaatisi asennemuutoksen. Monella tilalla asiat tehdään niin kuin ne on aina ennenkin tehty.
– Luonnonmukaiseen viljelyyn siirtyminen vaatii paneutumista ja aikaa, Latvanen sanoo.
Lihatukku Tammisen toimitusjohtaja Pasi Tammisen mukaan tuotanto ei ole vielä ehtinyt reagoimaan luomulihan suosion kasvuun, koska kiinnostus luomuun heräsi Suomessa vasta muutama vuosi sitten. Tamminen epäilee, ettei kysyntään pystytä vastaamaan vielä kymmeniin vuosiin, jos suosio jatkaa kasvamistaan.
– Luomutuotannossa lihaketju on hidas, koska eläinten kasvua ei nopeuteta keinotekoisilla ravintoaineilla. Eläinten kasvattaminen vaatii viidestä kymmeneen*) vuotta, joten lihakarjaa ei tule paljon teuraaksi, Tamminen sanoo.
(lihav. HJ)
Nyt kuitenkin juttu on tehty niiden tietojen pohjalta, jolloin luomulihan tuotanto oli suurimmillaan (2016). Eli tästä tilanteesta:
Luonnonvarakeskuksen tänä vuonna julkaistun tilaston mukaan luomulihan tuotanto on kasvanut viime vuosina. Vuonna 2012 luomulihaa tuotettiin 2,26 miljoonaa kiloa, kun viime vuonna määrä oli jo 4,36 miljoonaa kiloa.
Kasvu on kuitenkin vielä marginaalista, sillä esimerkiksi luomunaudantuotannon osuus kaikesta naudanlihatuotannosta oli viime vuonna vain 3,4 prosenttia. Siipikarja- ja sikatuotannossa osuus on vielä pienempi. Lammastuotannossa osuus on suurin, sillä viime vuonna luomun osuus kaikesta lampaanlihantuotannosta oli 24,9 prosenttia.
Sen jälkeen Pro Luomun koosteen mukaan luomulihan tuotanto on vuoteen 2018 pudonnut 3,71 miljoonaan kiloon. Osuus naudanlihasta on pudonnut 3 prosenttiin. Luomusianlihan tuotanto on laskenut. Siipikarjasta luomuna
ei oikeastaan kannata edes puhua. Ainoastaan luomulampaan tuotanto on kasvanut. Mutta sekin on hyvin vähäistä: 0,36 milj. kiloa.
Kysynnän trendin näki artikkelissa haastateltu näin:
Tuotannon lisäksi myös luomulihan kysyntä on kasvanut, mikä näkyy päivittäistavarakaupoissa. S-ryhmän valikoimapäällikkö Sari Miettusen mukaan S-ryhmällä luomulihan myynti on tämän vuoden aikana kasvanut jo noin 30 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Viiden viime vuoden aikana luomulihan myyntimäärät ovat liki kaksinkertaistuneet.
Miettunen arvelee kysynnän kasvun syyksi sen, että kuluttajat ovat yhä enemmän kiinnostuneita eettisyydestä, ekologisuudesta ja hyvinvoinnista.
– Luomu vastaa moneen isoon kuluttajatrendiin, Miettunen sanoo.
Valikoimapäällikön mukaan eniten luomulihaa myydään pääkaupunkiseudulla, mutta muu Suomi ottaa sitä kovaa vauhtia kiinni. Suurinta luomulihan myynnin kasvu onkin muualla Suomessa.
Kysynnän arvioimiseksi meille ei anneta täsmällisiä lukuja, joten olemme osittain siten valikoimapäällikköjen tällaisten lausuntojen varassa.
Paitsi yksi täsmällinen tieto meillä on: tuotannon määrä. Ja siinä on tuo aika huutava ristiriita: kysyntä kasvaa tai sen väitetään kasvavan ja samaan aikaan tuotanto laskee. Eikä tuota tilannetta oikein selitä sekään, että tuotanto ei ole "ehtinyt reagoimaan". Jos tuotanto olisi pysynyt samassa, niin sitten ehkä. Mutta se on laskenut.
Näin oli siis ainakin vuoteen 2018. Nyt Kottila väittää, että erityisesti luomulihan myynti on kasvanut. Mutta miten se näkyy sitten tuotannossa? Vieläkö valitetaan ehtimistä? Vieläkö tarvitaan enemmän "paneutumista ja aikaa"? (Onko meidän taas vain odotettava, nyt Luomu Suomessa 2019 -koostetta?)
Edelleen kysyen, miten kasvavan kysynnän eli myynnin tilanteessa Talman Luomun kaltainen firma yksinkertaisesti voisi tehdä konkurssin.
Siitä, että "suurinta luomulihan myynnin kasvu onkin muualla Suomessa", olemme
jo esittäneet tulkinnan, millä tavalla se todennäköisesti on totta: kun ennen myytiin kaupassa X yksi luomujauhelihapaketti kuukaudessa, nyt niitä menee kaksi. Kasvua 100%.
PS. Tämän asian olemme varmasti edellä jo riittävästi käsitelleet:
Luomujoulukinkkujen suosion on huomannut myös kauppias Samu Haapajoki. Tampereen kauppahallin Herkkuveräjässä joulukinkkuja varataan jo lokakuussa, ja viimeisistä kinkuista käydään kovaa vääntöä.
– Jouluna mummot mätkivät toisiaan käsilaukuilla saadakseen viimeisen kinkun, Haapajoki vitsailee.
Paradoksaalisesti
vasta nyt voi hiukan tuollainen tilanne syntyä, jos Talman Luomua tai korvaavaa toimintaa ei saada käyntiin.
_________________
*) ehkä naudoilla. mutta sioilla ei. Sian normaali teurasikä on 5-6 kk. Jos se on luomusioilla hitusen korkeampi (ne kasvavat hitaammin), yhtä vuottakaan se ei ole.
(lisäys 06.09.19)