Author Topic: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla  (Read 208729 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15040
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #765 on: 25.09.20 - klo:04:16 »
Baltic Guide esittelee tilannetta näin:

Viro on luomun suurmaa – maassa on toiseksi eniten luomuviljeltyä peltoa EU:ssa

Mutta kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mitä ei kerrota, ainakaan luvuilla. Kerrotaan kyllä luomutuotteiden valikoiman kasvamisesta kaupoissa. Mutta ei sitä, paljonko virolaiset todella niitä tuotteita ostavat. Se luku tai prosenttiosuus olisikin ollut aika ikävässä ristiriidassa noiden luomupinta-alojen kanssa.

Quote
Harva ehkä tietää, että Viro on Euroopan kärkimaita luomuviljelyssä. Vuonna 2019 Virossa oli toiseksi eniten luomuviljeltyä peltoa EU:ssa. Enemmän oli vain Itävallassa.

”22 prosenttia koko viljelyalasta on Virossa luomua”, kertoi Airi Vetemaa Viron Luomumaatalouden säätiöstä.


Vielä harvempi tietää, eikä tiedä siis tuon artikkelin lukemisen jälkeenkään, että luomun osuus vähittäismyynnistä (FiBL, 2018) on 2,7%.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15040
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #766 on: 15.10.20 - klo:05:32 »
Mutta tässä on se yksi, joka menestyy, suorastaan jyrää:

Ruohonjuuri jatkaa kansainvälistymistä, vaikka ensimmäinen kesä Ruotsissa oli vaikea – kahden vuoden päästä Tukholmassa on viisi kauppaa

Ruotsissaa ja Suomessa:

Quote
Vuonna 1982 perustettu Ruohonjuuri on kasvanut pian 15 myymälän kauppaketjuksi, jolla on kotimaassa kivijalkamyymälöiden lisäksi myös verkkokauppa. Vuonna 2018 yhtiön liikevaihto oli 25 miljoonaa euroa ja liikevoitto 1,4 miljoonaa euroa.

Yhtiön omistajiin kuuluvan Ranta-ahon mukaan tämän vuoden liikevaihto ylittää 30 miljoonaa euroa.

”Ravintolisät, superfood, luonnonkosmetiikka, ekologiset pesujauheet ja perusruoka”, hän luettelee suuria tuoteryhmiä.

Minun käsitykseni ja vaikutelmani on, että sen salaisuutena on aika häikäilemätön kansainvälistyminen myös sortimentissa. Usein siltä tulee suun tunnustusta suomalaisille luomutuotteille, muuta niiden osuus tarjolla olevasta tavarasta ja myynnistä ei nähdäkseni lainkaan vastaa sitä suun tunnustusta.

Olen kiinnittänyt huomiota siihen, että Ruohonjuurelta on meneillään melkoisen massiivinen mainoskampanja Helsingin Sanomissa ja muissa lehdissä.

Mutta samalla olen kiinnittänyt huomiota siihen, että varsinaista luomuruokaa se mainostaa hyvin vähän. Kyse on nk. terveystuotteista. Tuosta lainauksen tuoteryhmälistasta siis kaikki muut paitsi perusruoka. Ravintolisiä ehkä mutta ei varsinaista ravintoa. Samalla myös korostuu tuontituotteiden osuus.

Vaikka Ruohonjuuri siis ilmeisesti edelleen menestyy, on sillä suomalaisen luomun kysynnän kannalta hyvin vähän merkitystä.
« Last Edit: 15.10.20 - klo:05:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15040
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #767 on: 17.10.20 - klo:07:11 »
Tällaisessa tilaisuudessa sitä taas kohta pähkäillään, miten luomun kysyntää voisi lisätä:

http://www.luomuliitto.fi/luomupaivat/ohjelma/

Ja se vuoden luomutuotekin taas valitaan. Nyt voisi tilaisuuteen maksutta etänä osallistuakin. Mutta taidammepa tyytyä siihen, mitä jälkeenpäin tilaisuudesta luettavaksi tarjotaan.

Tietysti sinne voisi mennä vähän häiriköimään, ja ahdistelemaan harrasta luomuväkeä mm. tällä kysymyksellä:

onko noilla vuoden luomutuotteilla ollut havaittavaa vaikutusta luomun yleiseen kysyntään? Tai onko niitä palkitsemisen jälkeen myyty edelleen paljon? Vai ovatko ne sittemmin unohtuneet?
« Last Edit: 17.10.20 - klo:07:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15040
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #768 on: 25.10.20 - klo:09:57 »
Outoja lukuja tässä Annaleena Ylhäisen löytämässä uutisessa:

ORGANIC AGRICULTURE SALES UP 31% IN THREE YEARS

Quote
While still a small sector of U.S. agriculture, organic agriculture is booming, reported the USDA on Thursday. Sales totaled $9.9 billion in 2019, an increase of 31% in three years, and 29% of organic farmers say they plan to expand production.

Tuon mukaanhan luomumyynti USA:ssa olisi ollut henkeä kohti vain noin 33 dollaria. Eli vähemmän kuin Suomessa (n. 66 euroa). Myös luomuviljelyyn käytetyistä pinta-aloista annetaan hyvin pieniä lukuja:

Quote
There are more farms and more land in organic production — 16,585 farms and 5.5 million certified acres — than ever before. The USDA conducted its first organic survey in 2008.
[...]
By comparison, the average U.S. farm is 444 acres. There are 2.02 million farms in the nation, covering 897 million acres, according to USDA data.

Eli pinta-alaosuus olisi vain 0,6%. Hehtaareina vähän yli 2 miljoonaa. Vain noin seitsenkertainen Suomen luomupinta-alaan verrattuna.

Kun me olemme jo löytäneet maan luomumyynnistä luvun n. 40 miljardia, ks vaikka tänne.

Saman kokoisen luvun on löytänyt Pro Luomu:

Maailman luomumarkkina kasvoi yli 100 miljardiin dollariin

Ks. ylempi kuva. Nyt on jotenkin selvitettävä, mitä tuossa on tilastoitu. Onko kyse siitä, että tuo 9,9 miljardia on kotimaassa tuotettua luomua? Ja tuontiluomu on sitten erikseen (vaikka sen myynti kotimaiseen nähden noin kolminkertainen)?

Mutta ei se noinkaan voi olla. USA:ssa luomun hehtaarituottojen  pitäisi tuolloin olla Suomeen verrattuna moninkertaisia. Tai luomun hintojen. Jäämme ymmällemme.
« Last Edit: 25.10.20 - klo:11:13 by Heikki Jokipii »