Author Topic: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.  (Read 44100 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #15 on: 30.01.13 - klo:19:44 »

Radio-ohjelmassa …
 
”Ulkomainen luomu on kysymysmerkki” - Ravintoloiden vaikea selvittää
 
… kerrottiin, että:
 
Quote
Helsinkiläisen ravintola Murun keittiömestari Timo Linnamäki totesi maanantaina Maria Pettersonin ohjelmassa Yle Puheella luottavansa lähinnä tuotteiden makuun ja laatuun, sillä luomuleimasta ei voi päätellä enää juuri mitään.
(lihav. HJ)
 
Luottaakohan todella, kykeneekö hän todella maistamalla erottamaan oikean luomutuotteen?
 
Jos tuhannet (kymmenet tuhannet?) luomun harrastajat eivät siihen kyenneet:
 
Massiivinen luomun makutesti Euroopassa
 
Tai laadusta? Ja jos laadusta, niin miten päin …?  ;D


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #16 on: 13.02.13 - klo:19:14 »

Kun lukee tällaisia uutisia , miten huippukokoit huippuravintolassa  "ovat onnistuneet pitämään luomun osuuden korkeana sekä lautasella että lasissa", niin ei voi välttää ajatusta, ettei heillä ole varmasti itselläänkään mitään sitä vastaan, jos löytyy ihmisiä, joiden mielestä kallein on aina parasta.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #17 on: 25.02.13 - klo:21:05 »
Nyt tämä Matin aamulla nappaama uutinen on alkanut levitä netissä suomenkielisenäkin, ja on varmaankin painetuissa lehdissä huomenna.

Kyse oli todellakin taas massiivisesta makutestistä. Saksalaisten lähteiden mukaan miljoonia munia oli myyty luomumunina, kunnes viranomaisten testit olivat tekijät käräyttäneet. Yhdessäkään uutisessa ei mainittu asiakkaiden valituksista.

Taisimmepa saada vastauksen Ruralia-instituutille lähettämiimme kysymyksiin, tätä toista kautta.
« Last Edit: 25.02.13 - klo:21:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #18 on: 26.02.13 - klo:06:10 »
Hesari ja muut suomenkieliset uutiset kertovat vain, että kanoja olisi ollut luomumääräyksiin nähden liian paljon neliötä kohti. Der Spiegelin mukaan myös ruokinnassa oli "fuskattu", so. ihan tavanomaisia munia oli myyty luomuna, kalliimmalla.

Alustavien arvioiden mukaan Ala-Saksin osavaltion luomutiloista jopa joka neljännen epäillään sotkeutuneen asiaan. Skandaalin laajuus selvinnee lähipäivinä.

Mutta kyllä voi jo nyt sanoa, että se siitä, että luomu olisi jotenkin paremmin valvottua. Tätäkin huiputusta on nähtävästi kyetty jatkamaan aika kauan.

Terveydellistä haittaa ei tässä, sen enempää kuin hevosenlihan kohdalla, ole aiheutettu. Ja valitettavaa siis on, jos tämän takia hävitetään aivan kelvollisia elintarvikkeita.

Toisaalta kyllä ihmettelee asiaa: luulisi, että näiden yrittäjien kannattaisi "huijata rehellisesti", eikä enää petkuttaa petkuttamisen päälle (mitä luomu jo itsessään pitkälle on). Ovathan "mafiatkin" maailman eri puolilla tunnettuja siitä, että ne pitävät sopimuksensa - mitä ne sitten odottavat "liikekumppaneiltaankin", joka kannattaa muistaa, jos leikkiin lähtee.

Siten minusta kulman kautta tällaiset tapaukset tukevat linjaa, että luomuvalvonta kannattaisi jättää kokonaan paikallisten luomuliittojen tehtäväksi, jolloin keskinäinen kateus pitäisi sen riittävän tehokkaana. Ja valtiovalta voisi keskittyä terveysvalvontaan.
« Last Edit: 26.02.13 - klo:06:28 by Heikki Jokipii »

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 499
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Luomukanasta revitään kaikki irti
« Reply #19 on: 26.02.13 - klo:17:43 »
Arvaukseni (siihen, miten huijaus paljastui) on, että (saksalaiseen täsmällisyyteen pyrkivä) saksalainen virkamies on laskeskellut luomumunien myyntitilastoista, että kanan tuotos on noussut huimasti: ennen tuli kanalta muna joka toinen päivä, mutta viime aikoina on tullut viisi munaa päivää kohti!

(siis: luomumunantuottaja, kun kauppa kävi hyvin, alkoi ottaa vastaan tavanomaisia munia ja myi edelleen luomuna), Tämä siis arvaus, jonka paikkansapitävyys selviää lähiaikoina saksalaisesta mediasta. Ei suomalaisesta,
« Last Edit: 26.02.13 - klo:19:57 by Matti Pekkarinen »
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #20 on: 09.12.13 - klo:19:29 »

Tämä juju on tehty kyllä aiemminkin, mutta nyt se tehtiin Ruotsissa:

Ruotsalaiset paljastavat: Näin ruoan saa maistumaan paremmalta

Tämä lihavoimani kohta on kyllä aika hyvä:

Quote
Jos ruoanlaittotaitosi eivät ole ihan huipputasolla, tutustu ruotsalaistutkijoiden uuteen oivallukseen. Vieraat saa nimittäin huijattua uskomaan, että ruoka on todellisuutta parempaa, jos heille kertoo sen olevan luomua.

Tuoreen tutkimuksen mukaan ruoka koetaan maukkaammaiksi, jos sen mukana tulee kunniakas luomuleima.

Osallistujille annettiin kaksi kupillista tavallista kahvia, mutta toisessa kupissa väitettiin olevan luomukahvia. Vaikka kahvit olivat todellisuudessa samaa laatua, osallistujien mielestä "luomu" maistui paremmalta.

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Luomua ei erota tavanomaisesta maistamalla
« Reply #21 on: 15.12.13 - klo:11:24 »
Luomua ei erota tavanomaisesta maistamalla, kun kyseessä on sokkoutettu koe, jossa maistaja ei tiedä onko kyseessä luomu vai ei.

http://www.sisaltomarkkinointi.fi/2011/05/24/markkinoinnissa-painaa-luomumerkki-ja-asiantuntijan-sana
Quote
Luomutuotteita ei erota tavallisista eineksistä maistamalla. Markkinoinnilla on suuri merkitys siihen, mitä me pidämme hyvänä ja ravitsevana.

Amerikkalaisessa [Cornellin] yliopistossa todettiin, etteivät ihmiset pysty maistamaan luomua.

Tutkimuksessa tarjottiin koehenkilöille kahdenlaisia jugurtteja, suklaakeksejä ja perunalastuja. Toisten väitettiin olevan luomutuotteita ja toisten kerrottiin olevan tavallista ruokaa. Todellisuudessa vaihtoehdot olivat täsmälleen samanlaisia perusmuonaa.

Ihmiset arvioivat ”luomutuotteet” vähäkalorisemmiksi, runsaskuituisemmiksi ja ravitsevimmiksi. Sen lisäksi he olivat valmiita maksamaan enemmän luomutuotteista kuin tavallisista*.

Samasta asiasta:
http://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/luomuleima_aikaansaa_mielikuvan_paremmasta
Cornellin yliopiston tutkijat toteuttivat kaksoissokkokokeen ostoskeskuksessa. Koehenkilöt arvioivat jogurtin, suklaakeksien ja perunalastujen ominaisuuksia.

Quote
Kutakin herkkua oli tarjolla kahta laatua: toisen sanottiin olevan aivan tavallista, toisen puolestaan luomua. Todellisuudessa vaihtoehdot olivat keskenään identtisiä.

Osallistujat arvioivat kunkin näytteen ominaisuuksia asteikolla yhdestä yhdeksään. Arvosana annettiin muun muassa mausta, kuitupitoisuudesta ja rasvaprosentista. Lisäksi osallistujia pyydettiin arvioimaan tuotteen kalorimäärä sekä kertomaan, paljonko he olisivat siitä valmiina maksamaan.

Lähes poikkeuksetta osallistujat arvioivat luomumerkillä varustetun vaihtoehdon maun paremmaksi, vaikka kyseessä olivat identtiset valmisteet.

Osallistujat myös arvioivat luomuksi merkittyjen tuotteiden olevan ravitsevampia ja sisältävän vähemmän kaloreja ja enemmän kuitua. Luomusta oltiin myös valmiita maksamaan enemmän.

Luomumerkki on siis tehokas mielikuvamarkkinoinnin väline. Jatkotutkimuksissa voidaan selvittää, johtavatko mielikuvat terveellisyydestä myös siihen, että luomutuotetta kulutetaan tavallisia tuotteita suruttomammin.

Tutkimustulos julkistettiin kokeellisen biologian tiedekonferenssissa Experimental Biology 2011.

Lisää asiasta:
Uutinen Cornellin yliopiston sivuilla:
http://foodpsychology.cornell.edu/outreach/organic.html

Cornellin yliopiston tutkimus alkuperäisena Food Quality and Preference-lehdessä:
http://gallery.mailchimp.com/bac69e6a417f32bf996527adb/files/health_halo.pdf

« Last Edit: 15.12.13 - klo:11:33 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #22 on: 24.12.13 - klo:07:26 »
Suomenmaan mukaan kansanedustaja Seppo Kääriäinen aikoo ensi kertaa ostaa luomukinkun ja uskoo, että maussa huomaa eron.

Pitäisikö Joulun jälkeen tiedustella häneltä, kävikö niin? Vaikka tietysti on aika todennäköistä, että kyllä, luomu maistui paremmalta.
« Last Edit: 24.12.13 - klo:07:42 by Heikki Jokipii »

Ville Aarnikko

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 144
    • View Profile
    • Email
Yhteishyvän video
« Reply #23 on: 07.01.14 - klo:20:52 »
Yhteishyvällä on YouTube-kanavakin, luomutomaattivideon lopussa mehustellaan makuasioilla:

http://www.youtube.com/watch?v=SFcuoQ1oI9w

"Luomutomaatin erottaa ainakin maussa tavallisesta, se on selkeesti makeampi, aromikkaampi!"

Ehkä, ehkä ei, pitäisi kokeilla samoilla lajikkeilla, kypsyysasteilla ja muutenkin yhtäläisissä olosuhteissa. Epäilen, ettei puhuja ole näin tehnyt. Toki mielestäni on aivan järkevä pointti, jos esim. kauppojen hyllyiltä ei löydy esim. samoja lajikkeita, silloin eroja voi varmasti löytyä suuntaan tai toiseen. Mitä tomaattilajikkeita muuten meidän kaupoista ylipäätään löytyy ja onko teillä omia suosikkeja? Omenoista suosittelen kokeilemaan Honey Crunchia. Senkin jalostustausta olisi muuten mielenkiintoinen selvittää, kookkain ja ehkä jopa maukkain omena, mitä olen syönyt.
« Last Edit: 07.01.14 - klo:20:57 by Ville Aarnikko »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #24 on: 08.01.14 - klo:18:50 »
Tuon makulausunnon antaja oli saman firman palveluksessa oleva "työnjohtaja, puutarhuri"!

PS. 10.1.14: Voidaan siis kysyä, naurattiko ko. rouvaa videossa tomaatin valuminen puserolle - vai naurattiko muusta syystä ... :)
« Last Edit: 10.01.14 - klo:06:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #25 on: 12.02.14 - klo:06:55 »
On valittu vuoden ravintola 2014 (lihav. HJ):

Quote
"Suomen Gastronomien Seura on myöntänyt Vuoden ravintola 2014 -tunnustuksen luomu- ja lähiruokaa taiteilevalle Ask-ravintolalle."

Tämä kisa ei sen luonteesta johtuen voi olla millään tavalla sokkotesti:

Quote
"Seura perustelee valintaansa Askin makuelämysten, tunnelman ja palvelun ensiluokkaisella yhdistelmällä."

Mutta se ei nähtävästi estä vierittämästä kunniaa näille:

Quote
"Kruununhakalainen Ask ammentaa tarjontansa mahdollisimman lähellä ja puhtaasti kasvaneista raaka-aineista. Askin annoksissa korostuvat pientuottajien luomu- ja biodynaamiset tuotteet sekä villiriista ja -kala."

***

Eikö se sopisi vallan mainiosti juuri Gastronomisen seuran toimenkuvaan järjestää huippukokeille suuri makutesti, jossa nämä yrittävät sokkona erottaa toisistaan tavanomaiset, luomu- ja biodynaamiset tuotteet?

Varsinkin olisi jännittävää, pystyisikö siinä joku erehtymättä poimimaan joukosta biodynaamisen tuotteen. Jollainen siis oikein "korostuu" tämän palkitun ravintolan annoksissa.
« Last Edit: 12.02.14 - klo:07:45 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #26 on: 04.04.14 - klo:20:32 »
http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=202

Quote
Olisi mielenkiintoista, jos paljastuisi, että petettyjen asiakkaiden joukossa olisi ollut myös joku niistä ”huippukokeista”, jotka viime aikoina ovat lehdissä ja TV:ssä ”hehkuttaneet” luomun erityisen hyvällä maulla …

Noora Shinglerin ja  kumppanien ensimmäisessä Uusi Musta –radio-ohjelmassa testattiin sokkotestinä mehuja. ”Huippukokki” Markus Maulavirta ja Eviran silloinen pääjohtaja Jaana Husu-Kallio arvioivat suorassa lähetyksessä tavallisen appelsiinimehun selvästi paremmaksi kuin luomuversion. Kuulin ohjelman silloin. Kun tulokset paljastuivat kaikkien hämmästys oli suuri ja meteli studiossa kova. Shingler toisteli "Ei voi olla totta. Ei voi olla totta". Valitettavasti ohjelma ei taida olla enää kuultavissa.

http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2010/3/20/uusi-musta-radiossa-2032010.html#comments

Quote
Uusi Musta radiossa 20.3.2010

Modernin martta-aatteen kulmakivia Suoraa Puhetta ohjelmapaikalla. Ensimmäinen Uusi Musta! -radio-ohjelma puuttuu luomuun - onko luomussa järkeä vai ei. Vieraina EVIRAn pääjohtaja Jaana Husu-Kallio ja kokki Markus Maulavirta.


Shigler mainitsee asiasta tässä:
http://www.kemikaalicocktail.fi/2010/03/muistiinpanoja-luomusta/

Quote
Maulavirta myös kertoi “haistavansa kärsineen lihan pannulla”, tätä en itse ole testannut, kun en lihaa juuri valmista… Kun kysyin, että miten hajuero selittyy epäili Maulavirta sen liittyvän stressihormoneihin, joita eläin tuottaa etenkin ennen tappamista. Kun teollinen elukka tapetaan, joutuu se ennen kuolinhetkeään esim. tekemisiin muiden, entuudestaan sille vieraiden eläinten kanssa, ja jo se saattaa aiheuttaa eläimelle pelottavan tilanteen ja laukaista stressihormonien tuotannon. ja nämä hormonit me sitten popsitaan pihveissämme. Nami nami.
… ja mitä makuun tulee, on Maulavirta teettänyt niin kollegoilla, ruokatoimittajilla kuin asiakkaillakin makutestejä, ja aina kuulemma luomu- tai pienen tilan tuote on ollut syöjästä se maukkain. No, Uuden Mustan appelsiinimakutestissä Maulis ei kyllä tunnistanut luomuappelsiinimehua tavanomaisesta, mutta makuasioista on ylipäänsä vaikea kiistellä, jokainen testatkoon asiaa itse

Ja tässä Shingerin jutussa on myös maininta tuosta testistä:
http://www.kemikaalicocktail.fi/category/uusi-musta/page/2/

Quote
Something organic, something new
Posted by noora on March 20, 2010

Mitä opin tänään: 1. 102 minuuttia on lyhyt aika.2. 102 minuuttinen radio-ohjelma = 10 A4-arkin pituinen kässäri (jonka asioista tosin puolet jää käsittelemättä).3. Tavallinen appelsiinimehu voittaa makutestissä luomuappelsiinimehun (miten se on mahdollista?!).4. Markus Maulavirta soittaa toisinaan ruokakaupasta tuotepakkauksessa olevaan puhelinnumeroon tiedustellakseen valmistajalta, että syökö valmistaja tuottamaansa elintarviketta itse. Mäkin alan tehdä näin!5. EVIRAn pääjohtaja Jaana Husu-Kallio on kanssani samaa mieltä siitä, että ihmisen on ihan fiksua koittaa keventää omaa kemikaalicocktailiaan, koska aineiden yhteisvikutuksia ei tiedetä (tämä tosin ei tullut esiin radio-ohjelmassa, vaan sen ulkopuolella).6. Luomuviili…
« Last Edit: 04.04.14 - klo:20:50 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #27 on: 08.05.14 - klo:07:40 »
Maa- ja metsätalousministeriön maaseudun kehittämisyksikön päällikkö Taina Vesanto kertoo tässä uutisessa ...

Luomu mukana uudessa maaseutuohjelmassa.html

... siis virkansa puolesta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta. Mutta on hänellä henkilökohtainenkin suhde luomuun:

Quote
Näkyykö luomu myös luomukonkarin kotona? Vesannon mukaan luomukananmunat ovat kuuluneet perheen ruokavalikoimaan jo pitkän aikaa. Lisäksi hän ostaa luomuna hiutaleita ja leipää.

– Sekä luomun että lähiruoan suhteen uskon vahvasti siihen, että hyvä koukuttaa. Kun kerran maistaa hyvää, ei enää huonoon ole paluuta. Tästä tulee myös tavoite tuotannolle. Maun ja laadun pitää olla kohdallaan, silloin löytyy myös asiakaskuntaa, Vesanto tuumii.
(lihav. HJ)

Mahtaisiko hän suostua asiassa koehenkilöksi sokkotestiin ...

(Vai onko tuossa vasta annettu tavoite luomu- ja lähiruoalle? Perheen ruokavalikoimassa kun ei vielä näytä olevan kovin montaa luomutuotetta ...)
« Last Edit: 08.05.14 - klo:07:48 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #28 on: 15.05.14 - klo:15:56 »
HS:n mansikkahillojen makuraadissa luomuhillo voitti.

Siis yksi luomuhillo. Kaikki luomuhillot eivät olleet mitenkään systemaattisesti kärkipaikoilla.
« Last Edit: 15.05.14 - klo:16:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #29 on: 25.06.14 - klo:14:58 »
Talouselämän ruokahuijauksia koskevasta uutisesta:

"Viime vuonna paljastimme Milanossa rikollisjengin, joka oli myynyt tavallisia aamiaismuroja luomuna kolme kertaa kalliimpaan hintaan", Vansteenkiste kertoo.

Tämän asian paljastamiseen tarvittiin siis Chris Vansteenkiste Europolin ruokaväärennöksiä tutkivalta osastolta.

Kuka tässä huijaa ketä?
« Last Edit: 25.06.14 - klo:15:08 by Heikki Jokipii »