Loppuosa muistiosta onkin siten täysin ”jalat ilmassa” oleva taloudellista haihattelua, täyttä utopismia, jossa kuvitellaan, että asiasta tulisi joku ”uusi Nokia”, ja tuotteet suorastaan revittäisiin suomalaisten käsistä.
Luomutuotannon lisäämisessä kyse on ennen kaikkea suomalaisen maatalouden uuden strategisen suunnan löytämisestä. Luomutuotannosta on syytä tehdä pikemminkin standardi kuin poikkeus.
50%:n tavoite sen tietysti toteutuessaan aikaansaisi
teknisesti, kuten
uutisessamme arvioimme: sen jälkeen lähes
kaikki Suomen maanviljelys olisi luomua. Loput 50% ruoasta tuotaisiin sitten ulkomailta.
Mitään kunnon
syytä tähän ei kuitenkaan ole esitetty, tässäkään muistiossa.
Sen avulla voidaan nostaa maatalouden jalostusarvoa ja lisätä paikallista vaurautta.
Kalliimpi hinta ei ole varsinaisesti ”jalostusarvon nostamista”. Kyllä,
paikallista vaurautta saatetaan siellä täällä nostaa, mutta kalliimpien ruoan hintojen myötä nostetaan kyllä
yleistä köyhyyttä. Jos asia hoidettaisiinkin verovarojen kautta (luomutukina), yhtä kaikki se olisi muusta pois.
Se ei tarkoita teknologisen kehityksen hylkäämistä, pikemminkin päinvastoin.
Se tarkoittaa nimenomaan teknologisen kehityksen hylkäämistä. Jos joku kehitystyö onkin mahdollista tiukkojen luomusääntöjen sisällä, se on suurin piirtein verrattavissa siihen, miten vaikka urheilussa voidaan jotain välinettä hiukan parantaa – kunnes parannus kielletään (esimerkkinä vaikka keihäänheitto). Urheilu on kuitenkin leikkiä, ruoantuotannossa on kyse totisesta todesta.
Luomuviljelyn onnistumisen kannalta ekologisten prosessien tuntemus on erityisen tärkeää.
Suomalaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten huippuluokan ekologista osaamista voidaan hyödyntää luomutuotannon kehittämisessä.
Niin voitaisiin, mutta se olisi resurssien haaskaamista. Jos jotain asiaa kannattaa Suomessa (ja maailmassakin) nyt kohdistetusti tutkia ja yrittää kehittää, se on
suorakylvöviljely.
Tätä ei missään tapauksessa kannata eikä saa tehdä:
Kun strateginen suunnanmuutos tehdään, on suoraan luomuun liittyvää tutkimus- ja koulutustyötä vahvistettava.
TEHTÄVÄ HELSINGIN YLIOPISTOLLE JA MTT:LLE:
Luomuinstituutin perustaminen
Luonnonmukaista tuotantoa ja viljelyä tutkiva instituutti veisi eteenpäin luomutuotannon tieteellistä tutkimusta ja sitä kautta luomun tuotantoa ja kysyntää. Suomalainen ruokatuotantotutkimus on toistaiseksi tarttunut verraten vähän luomuun, vaikka siihen olisi luontevat edellytykset. Resursseja tulisi ohjata luomututkimuksen lisäksi myös koulutukseen. Suomalaisen ympäristöosaamisen seuraava kärki voisikin olla luomuosaaminen, jonka malleja voisi viedä myös ulkomaille suunnannäyttäjän roolissa.
Ensinnäkin, jos tunnustuksellisen teologisen tiedekunnan olemassaoloa on jo kritisoitu, ei ole järkeä perustaa ”tunnustuksellista” maataloustiedekuntaa tai tutkimuslaitosta. Mutta Demoksen kirjoittajat ovat ilmeisen tietämättömiä siitä, miten
paljon luomua on Suomessa jo tutkittu, ja miten paljon siihen on jo koulutettu. Ja miten
vähäisin tuloksin ...
Lisäksi mukaan tulee aktivoida suomalainen elintarviketeollisuus, jolle puhdas suomalainen ruoka ja siitä kehitettävät jalosteet ovat merkittäviä markkinointi- ja vientivaltteja.
Suomalaista luomua siis myytäisiin Eurooppaan siinä laajuudessa, että asia olisi oikein ”vientivaltti”? Kun tällä hetkellä luomua saadaan kaupaksi ulos
vähemmän kuin tavanomaisia tuotteita!
Taloudellisesti kannattavasta ja vesistöjen ja muun ympäristön kannalta parhaasta mahdollisesta luomutuotannosta tehdään Suomelle strateginen tavoite, jonka toteuttamisessa mukana on koko arvoketju.
Luomu ei suojaa vesistöjä, eikä ympäristöä muutenkaan, täytyy toistaa. Minä en suostu olemaan mukana vero- ym. rahoineni tällaisessa hullutuksessa, ”arvoketjun” missään kohdassa. Eikä luultavasti suurin osa muistakaan suomalaisista, ainakaan silloin, kun asiassa tullaan kukkarolle.
Luomu ei ole näperrystä, vaan vakavaa tuotantoa, jota toteutetaan sekä pienessä että suuressa mittakaavassa. Tavoitteen toteuttaminen luo Suomeen uuden vahvan luonnonvaraklusterin.
Luomu on kuin onkin näperrystä, taikauskoa ja disinformaatiota. Kaikki mitä luomulle annetaan, on pois oikeasta luonnon suojelusta ja järkevästä luonnonvarojen käytöstä Suomessa. Ja maailmalla.
***
Näin tuli brändimuistio luomusosuudeltaan käsiteltyä läpi. Kommentteja kommentteihin?