• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Steinerilaisuus se yhä sinnittelee

Started by Heikki Jokipii, 06.11.09 - klo:18:39

Previous topic - Next topic

Heikki Jokipii

Läntisessä Suomessakin jotain biodynaamista tapahtuu. FB:ssa:

QuoteBiodynaaminen yhdistys
keskiviikkona
VALOJUURI? Mikäs juttu se on?
Juhannusreissulla osuin oikeaan paikkaan oikeaan aikaan: Airikkala "Penttalaan Nakkilaan. Mielenkiintoisen Kristinyhteisön leiriläisporukan lisäksi sieltä löytyi Valojuurta ( Dioscorea batatas) kasvamassa " ja Rolf Nylund sitä esittelemässä. Tämän vuoden sato oli kuulemma hyvä, joten jos se tai valojuuresta kertova kirjanen kiinnostaa niin ota yhteyttä Erkkiin ja Ingridiin: https://www.facebook.com/ise.penttala.
(Kuvia BD "kuvapankkikierrokseltani, Mikko Tuononen)
Kuvan kuvausta ei ole saatavilla.
Kuvassa voi olla 1 henkilö, viljelylaatikon kansi ja taimet
Kuvan kuvausta ei ole saatavilla.
Kuvassa voi olla tekstissä sanotaan Rudolf Steiner, 17. helmikuuta 1924 "Dioscorea Batatas pitää saada kotoutettua Eurooppaan niin, että se voi voi ottaa ottaa perunan paikan pääasiallisena ravinnonlähteenă,.. muuten materialismia ei pystytä voittamaan."
Kuvassa voi olla tekstissä sanotaan VĂLOJUURI Tulevaisuuden Ravinto RALF RÃ"ßNER Henkinen tutkimus ROSENBLÜT

Toisesta valojuurta koskevasta tekstistä tieto, että sitä kuulemma tarvitaan eetteriruumiin ravitsemiseen.

Heikki Jokipii

#886
Quote from: Heikki Jokipii on 09.03.23 - klo:11:45
Vastausta Biodynaamiselta yhdistykseltä ei tullut. Jatkoin kuitenkin Kelan kanssa. Ja hiukan vaivalloisten vaiheiden kautta sain sieltä sähköpostitse vastauksen, että BINGN -koulutus ei ole suomalaisen opintotukijärjestelmän piirissä.

Niinpä voimme jopa hiukan paheksua tuota houkuttelua: paitsi, että nuori ihminen uhraa kolme vuotta elämästään siihen, hän joutuu rahoittamaan opintonsa muuten. Ja ainakin teoriassa kalliilla rahalla, jolloin hänellä on isot opintolainavelat niskassaan elämäänsä aloitellessaan.

Tietysti ovat vaihtoehdot, että "pappa betalar" tai saa stipendin sopivalta säätiöltä.

Täältä selvisi, mitä osallistuminen maksaa:

https://www.bingn.org/apply/

QuoteThe fee for the program is 25.000 NOK per year.

Quote25 000,00 NOK    =    2 106,29 EUR
Norjan kruunu         Euro
1 NOK = 0,0842515 EUR         1 EUR = 11,8692230 NOK

Jos tuohon hintaan vielä kuuluu ruoka ja asuminen, ei opintovelkaa kertyisi ylivoimaisesti. Tai ei lainkaan, jos saisi (jonkun) Säätiön stipendin.

Ne olisivat sitten vain ne kolme asiaan käytettyä eli investoitua vuotta.

Yhdestäkään suomalaisesta Bingn-opiskelijasta ei muuten ole millään biodynaamisilla sivustoilla kerrottu. En ainakaan ole huomannut. Onko heitä? Onko heitä joskus ollut? Snellman-korkeakoulun biodynaamisen linjan käyneistä on kerrottu.

Heikki Jokipii

#887
Toisella mallitilalla menee mallikkaasti:

https://www.haltijantila.fi/tapahtumatjakurssit/kekrijuhla

Jos asuisin lähempänä, saattaisin osallistuakin. Ihan herkullisen näköinen menu. Ja siedettävän hintainenkin. Voisin kehuskella jälkeenpäin syöneeni kunnolla ja paljon biodynaamista ruokaa! (Jota ei moni ole Suomessa tehnyt!  ;D)

Sillä toisella taas sitten ei.

***

Tämäkin on ko. tilaan liittyvä saavutus:

Samettinen Urpo on Suomen paras hunaja

QuoteParas kiteytetty hunaja: Osuuskunta uusruukki, Pauli Forsman, Vesilahti

Tuo osuuskuntahan toimii tiiviissä yhteistyössä Haltijan tilan kanssa.

Hiukan vahingoniloisestikin huomaan, ettei Beearound Oy:n eli Hikianin kiskurihintainen hunaja saanut lainkaan tuossa mainintaa.

Heikki Jokipii

Jotain lukkarinrakkautta tässä oppilaitoksessa on yhä jäljellä:

Opintomatka Norjaan
24 marraskuun @ 13:00 - 27 marraskuun @ 16:00|
 

QuoteLähde Uudistava nautakarjatalous-hankkeen matkassa marraskuiseen Norjaan Stangen alueelle! Opintomatkan aikana osallistumme pohjoismaisten biodynaamisten yhdistysten vuosittain järjestämään Biodynamic Nordic Foorumiin. Yhdistysten kansallisten esittelyjen lisäksi Foorumin ohjelmassa on aiheita naudanjalostuksesta lannankäsittelyyn sekä kompostointiin ja kuulemme kokemuksia vegaanisesta maataloudesta.

Vaikka steinerilaisuus onkin siellä esillä aiempaa vähemmän.

Heikki Jokipii

#889
Quote from: Heikki Jokipii on 18.09.23 - klo:03:17
Tämä saitti toimii:

https://heinolantila.wordpress.com/

Ja siellä tämä surumielinen tieto:

QuoteTilalla ei ole tällä hetkellä toimintaa!
14 marraskuun, 2021   / Jätä kommentti
14.11.2021

Kaksi vuotta toimimattomuutta on siis kohta tulossa täyteen.

Eilen tulivat nuo vuodet täyteen.

Heikki Jokipii

#890
Suomen Kuvalehti oli löytänyt tällaisen erikoisen tapauksen:

Kuilu välillämme

QuoteTuuli Orasmaa on ympäristöaktiivi ja maatalouspolitiikan asiantuntija, jonka vanhemmat ovat 11. polven viljelijöitä.

Helsingin lähiliikenteen bussi Itäkeskuksesta ajaa perille 20 minuutissa. Majvikin tila Sipoossa on urbaanin elämän kyljessä mutta täyttä maaseutua. Tuuli Orasmaa perheineen on asunut tilan vieressä lokakuun alusta. Puoliso käy töissä tilalla, Orasmaa hoitaa vauvaa vanhempainvapaalla.

Vaikka Orasmaa ei itse työskentele tilalla, hän viihtyy yhteisöllisessä miljöössä, jossa käy palkatun väen lisäksi vapaaehtoisia biodynaamisesta viljelystä kiinnostuneita. Kaupungista hän ikävöi lähinnä tanssitunteja.

Orasmaa esittelee pienen navetan, jossa kymmenkunta alkuperäisrotuista nautaa, kyyttöä, ahmii rehua. Eläimillä on tärkeä tehtävänsä, vaikka maatilan varsinainen tuote ovat kasvikset, etenkin juurekset.

”Kyytöt tuottavat ensisijaisesti lantaa biodynaamista viljelyä varten. Ne laiduntavat ja ylläpitävät luonnonlaitumen biodiversiteettiä.”

Muutto maalle oli puolison haave jo pidempään, mutta Orasmaan on vielä vaikea mieltää itsensä muuksi kuin helsinkiläiseksi.
(lihav. HJ)

Sehän se on, meidänkin tuntemamme Majvikin tila. Tällainen on esiteltävä henkilö:

QuoteOrasmaa työskentelee maa- ja metsätalousministeriössä erityisasiantuntijana. Hän on myös toiminut aktiivisesti ympäristöliikkeissä. Hän on kiinnostunut talouskasvun pakkoa kritisoivasta ajattelusta ja kohtuutaloudesta, jossa talous toimii maapallon kantokyvyn rajoissa.

Kuvatekstistä:

Quote Onko ruoantuotannossa ilmastotoimien suhteen varaa kompromisseihin? Orasmaa on päätynyt siihen, että riskit ovat suuremmat, jos tuottajien näkemyksiä ei edes yritetä kuunnella.

Sitä sitten loppuartikkelikin pyöritellään. Biodynaamisuus tulee kerran uudestaan esille;

QuoteMajvikin tilapuodissa kurpitsat nököttävät hyllyillä. Itsepalvelukaupassa ei näy asiakkaita. Biodynaamisille kasviksille on kuitenkin ostajia fine dining -ravintoloista steinerpäiväkoteihin.

Nuo markkinoinnin vaikeudet ja tuon markkinoinnin tavan jo tiesimmekin.

Muutoin ei oikeastaan erityisesti selviä, mitä biodynaamisuus asiaan kuuluu. Steinerilaisten julkisuushakuisuuden, ja onnistumisen siinä, olemme jo edellä panneet merkille. Vaikka haastateltu ei ehkä sitä ole, ko. tila ja sen ympärillä hyörivä muu väki ovat vankasti steinerilaisia.

Heikki Jokipii

#891
Nyt edes jotain uutta tapahtui. FB:

QuotePentti Okkonen ja Heinolan Maatilayhteisön Ystävät
6 pv  ·
Etsimme Pihapiirin yhteisöön mukaan 1"3 ruokakuntaa, oletko kiinnostunut yhteisöasumisesta?

Yritettäneen siis elvyttää vanhaa unelmaa. Ehkä pienimuotoisemmin kuin ennen?

Ehkä se vielä elpyy?

Heikki Jokipii

#892
Tämä pidetään ajallaan:

QuoteBIODYNAAMISEN YHDISTYKSEN KEV,,TKOKOUS
lauantai 6. huhtikuuta 2024
2.00 ip.  3.00 ip.
Yhdistyksen kevätkokous osoitteessa Uudenmaankatu 25 A 4, Helsinki

Muita tapahtumia ei ilmoiteta. Nyt on tietysti keskitalvi.

Mutta varmasti entiseen tapaan joudummme ennen ja jälkeen tuon kokouksen vain arvuuttelemaan, kuka on yhdistyksen puheenjohtaja.  ;D

Heikki Jokipii

Olen tässä odotellut, että tämä tila ilmestyisi Biodynaamisen yhdistyksen (viralliseen) tilalistaan:

https://lehtosarventila.fi/

Mutta niin ei vaan jostain syystä tapahdu. Se mainitaan vain täällä:

https://www.biodyn.fi/preparaatit

Kun ei, niin emme päivitä omaakaan listaamme.

Heikki Jokipii

Tähän ravintolaan jo kerran törmäsimme. Nyt siitä kerrotaan:

Söin täällä: Tamperelainen Apaja yllätti tarjoilemalla äärimmäisen uhanalaista kalaa

Selitys tuolle:

QuoteKala pyydetään täysin luvallisesti Pyhäjärvestä ennen vesivoimalan turbiineja, jotka joka tapauksessa tekisivät ankeriaasta hakkelusta.

Biodynaamisuus tulee esille hyvin "sordiinolla":

QuoteSe nojaa kotimaisiin, sesongin mukaisiin lähiraaka-aineisiin ja luonnon antimiin.

Oikeastaan ei lainkaan. Satumme vain edeltä tietämään, mikä on se lähitila, josta raaka-aineita (vihanneksia) hankitaan.

Heikki Jokipii

Muutoin on biodynnaamisella puolella vaikuttanut hiljaiselolta, mutta Haltijan tila on poikkeus:

https://www.facebook.com/haltijantila/

Siellä oli saanut viime sunnuntaina biodynaamista pizzaa ja laskiaispullaa!

Heikki Jokipii

Edellä on kerrottu, miten biodynaamisten tuotteiden tarjonta Suomen kaupoissa rajoittuu (aikuisille) melkein vain juotavaan. Biodynaamista viiniä tai kasvismehuja.

Onko tämäkin mehu biodynaaminen?

https://www.vitalabo.fi/biotta/klassinen-perunamehu

Sitä ei tuossa sanota, mutta itse valmistajafirma näyttää vannovan aatteen nimeen:

Demeter - Organic through and through

Heikki Jokipii

FB:ssa (kopio ko. yhdistyksen saitilla):

QuoteBiodynaaminen yhdistys
3d  ·
Globaali luomumarkkina jatkoi kasvuaan vuonna 2022. Euroopassa vuosi toi luomumarkkinoihin laskua 2%. Suurin luomutuotteiden markkina-alue oli USA, Saksa toiseksi suurin ja Kiina kiri kolmanneksi. Suomessa markkinat pienenivät peräti 8 %. Lasku on jatkunut edelleen ja vuonna 2023 luomun myynti Suomessa laski 6% 352 miljoonanna euroon. [..]

Siihen asiaan:

Quote from: Heikki Jokipii on 16.02.20 - klo:04:36
Nyt kun 100 miljardin dollarin rajan ylitysta luomumyynnissä netissä siellä täällä hehkutetaan, tuli mieleen kysymys:

onkohan Demeter-myynnistä saatavissa globaalia summalukua?

" klips "

Silloin olisi ollut 3 800 biodynaamista tilaa, ja maailmanlaajuinen myynti 220 miljoonaa dollaria. Nykyisin tiloja on noin 6000. Siitä voi arvata myynnin olevan nyt jossain 350 miljoonan hujakoilla. Eli kyse on noin 3-4 promillen osuudesta " luomumyynnistä!

" klips "

En ole huomannut, että en sen enempää Biodynaaminen yhdistys, Luomuliitto kuin Pro Luomukaan olisi koskaan kertonut, millä summalla biodynaamisia tuotteita Suomessa yhteensä myydään.

Yhä on noin.

Heikki Jokipii

#898
Quote from: Heikki Jokipii on 04.10.22 - klo:05:33
Tuon Heinolan tilan vaikean tilanteen voi ehkä jollakin tavalla ymmärtää.

Ehkä jotenkin myös Pienen Kylän tapauksen. Kyllä huonommin. Jos se kuitenkin vannoo "biodynaamisen tavan" nimeen, mikä ihme estää sitä tavoittelemasta sertifikaattia?

Mutta se ehkä ihmetyttää eniten, mitä tekevät ne pari luomutilaa Biodynaamisen Yhdistyksen listassa. Joiden kohdalla ei ole mitään merkkejä siitä, että niistä joskus voisi tulla biodynaamisia. Toisen kohdalla taustalla lienee joku historia, toisen ei sitäkään.

Tämä kyllä kieltämättä on jo jonkinlaista arveluttavaa järjestyksen kaipuuta. Mikseivät nuo tilat saisi olla ko. listalla? Mitä se minulle kuuluu?   8)

Alan jo toistaakin itseäni, huomaan. Olisiko taas aika jättää tämä kysymys vähän lepäämään? Olisi. Seuraavan kerran siitä vasta, jos jotain isompaa tapahtuu.

Nyt ihmetyttää vielä enemmän, ja jotakin tapahtui.

Kyseiseen luetteloon ilmestyi kaksi kokonaan uutta luomutilaa. Eikä yhteyksiä biodynaamisuuteen edelleenkään näy. Ei ole esimerkiksi tietoa, että ne olisivat matkalla kohti Demeter-sertifikaattia yms. Eikä netin kautta ainakaan löytynyt tietoa kummankaan tilan tai tilanpitäjän aiemmista yhteyksistä steinerilaisuuteen.

Sensijaan tässä asiassa ei ole tapahtunut muutoksia:

Quote from: Heikki Jokipii on 18.09.23 - klo:03:17
Ei aiheuta muutoksia listaamme, mutta merkitään tiedoksi, että Mäntsälän Heinolan tila on nyt kokonaan poistunut Biodynaamisen yhdistyksen tilaluettelosta. Ei ole siellä enää luomutilanakaan (kolme muuta tilaa on).

Eikä tässä:

Quote from: Heikki Jokipii on 05.01.24 - klo:03:30
Olen tässä odotellut, että tämä tila ilmestyisi Biodynaamisen yhdistyksen (viralliseen) tilalistaan:

https://lehtosarventila.fi/

Mutta niin ei vaan jostain syystä tapahdu. Se mainitaan vain täällä:

https://www.biodyn.fi/preparaatit

Kun ei, niin emme päivitä omaakaan listaamme.

Mutta se tapahtui, että PieniKylä on nyt lopultakin DEMETER!

***

Biodynaaminen yhdistys on taas virkistymässä. Tämä tulee taas:

Biodynaamisen viljelyn johdantokurssi 5 pv

Laajemmin täällä:

https://www.biodyn.fi/koulutus

Heikki Jokipii

Näin houkutellaan mitään pahaa aavistamattomia:

KAUPUNKILAISTEN OMA PELTO ILMOITTI TAPAHTUMAN
Korson Oma Pelto - kesä 2024


QuoteTule keskustelemaan ja ideoimaan kanssamme, mitä yhteisöllinen ja monipuolinen luomupelto keskellä kaupunkia voisi tarjota myös sinulle.

Haluatko kasvattaa kasviksia? Löytää uudenlaisen yhteyden luontoon ja ruokaan? Leikkiä? Rakentaa? Kokata kesäkeittiössä? Viihtyä ja viettää aikaa yhdessä ystävien ja perheesi kanssa?

Kerromme Kaupunkilaisten Oman Pellon kumppanuusviljelystä sekä uudesta itseviljelymallista (tuettu palstaviljely), jossa jokainen pääsee hoitamaan omaa luomu-kasvimaata ammattiviljelijän opastuksella.

Kaupunkilaisten Oma Pelto on Suomen ensimmäinen kumppanuusmaatila, jolla on pellot Helsingin Herttoniemessä ja Vantaan Korsossa. Korson Omalla Pellolla on maata 6 ha ja siellä on viljelty biodynaamisesti kasviksia ja vuodesta 2011.

Kahvia ja pullaa. Tervetuloa!
(lihav. HJ)

Tuo lihavoimani oli sentään nyt sanottu. Yleensä se peitetään ja puhutaan vain kumppannuusmaataloudesta.