Author Topic: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee  (Read 257102 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #630 on: 18.01.22 - klo:05:05 »
On tavallaan luontevaa, että Majvikin tila on täällä Sipoon kunnan sivuilla myös esillä:

https://www.sipoo.fi/visit-sipoo/nae-koe/ostokset/

Saahan Haltijan tilakin erilaista erityishuomiota Vesilahdella osakseen. Ja Rekolan tila Kangasalla. Mutta juu, jokin siinä sittenkin kummastuttaa. 8)

Sylvia-koti yhdistys ry:n (ja sen yhteydessä toimivien tilojen) saaman huomion ja sitä (niitä) kohtaan osoitetun sympatian Lahdessa oikeastaan ymmärrän ja hyväksyn.
« Last Edit: 18.01.22 - klo:08:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #631 on: 21.01.22 - klo:06:57 »
Tämäkin uusi ravintola...

Juhannuskylään avataan uusi Apaja-ravintola, jossa kala-annoksia loihtii Ahvenainen: ”Viime viikolla ostimme lisäksi hirven”

Quote
Alkajaisiksi yhtiökumppanit ostivat viime viikolla hirven ja tilasivat biodynaamiseen viljelyyn erikoistuneelta Rekolan tilalta yli kaksi tonnia ensi kauden vihanneksia.


... pyrkii tukemaan tavoitetta, että Tampere olisi biodynaamisen Suomen pääkaupunki.

Hyvin tuokin uutinen tukee tätä pääsääntöä.
« Last Edit: 21.01.22 - klo:07:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #632 on: 24.01.22 - klo:05:05 »
Nyt olen liikkeellä jo hyvin tiuhalla kammalla. Yritän löytää pienimmänkin liikahduksen, elonmerkin. Nyt löytyi tällainen:

(Facebook-osoite)

Quote
Ovatko Demeter-tuotteet sinulle tuttuja?🧡

Demeter-merkin omaavat tuotteet on viljelty biodynaamisesti. Luomuun verrattuna biodynaaminen viljely ottaa vieläkin kokonaisvaltaisemmin huomioon esimerkiksi sadon luonnolliset kylvö- ja korjuuajat. Biodynaamisen ajattelun mukaan ruoan pitää olla terveyttä edistävää eikä ainoastaan täyttävää.

PakastaMuan valikoimista löydät niin demeter- kuin luomutuotteetkin!

Tutustu valikoimaan osoitteessa www.pakastamua.fi ❄️🧡

No, minäpä niitä sieltä etsimään,  tutustuin valikoimaan. Tulos oli, että muutamia Demeter-tuotteita tarjottiin. Ne eivät olleet kotimaisia. Kaikki valmisruokia.

Demeter-tuotteet eivät ole tuttuja Suomessa kohta kenellekään. Paitsi Alkossa. Tätä menoa. Alkavat olla — vai ovatko aina olleet? — harvinaisia*) ne ihmiset, jotka ovat edes joskus maistaneet biodynaamista ruokaa.

Varsin kornilta tuntuu tuota taustaa vasten tämän Sari Kalliokosken artikkelin esittämä kuva asiasta:

https://www.biodynsaatio.fi/2022/01/13/koronakriisin-saattelemana-uuteen-maatalouskulttuuriin/

Quote
Koronakriisi on osoittanut, että tuontiin perustuva ruokapolitiikka on epävakaalla pohjalla. Ja koska kyseessä ei varmasti ollut viimeinen ruokajärjestelmäänkin kohdistuva kriisi, on nyt viimeistään aloitettava toimet ruokavarmuuden turvaamiseksi myös Suomessa.
[..]
Biodynaamisella maataloudella olisi annettavaa tätä uutta järjestelmää luotaessa. 
[..]
Tämä tarkoittaa myös pyrkimystä jalostaa maatalouden tuotteita lähellä alkuperäänsä.

Avainasemassa tulevaisuuden ruokajärjestelmässä on tilojen, jatkojalostajien, kaupan ja kuluttajien välinen yhteistyö, verkostoituminen ja ymmärrys


Jos siis kauppaan ei tule suomalaisia biodynaamisia tuotteita. Ja niitä ei täällä juuri jalosteita. Ja käytännössä kaikki Demeter-tuotteet kaupoissa, ja siis verkkokaupoissakin, ovat tuontitavaraa!

Jos Suomi olisi n. viiden tai kymmenenkin Demeter-tilan varassa, puhuisimme todella ruokakriisistä. Ei, emme puhuisi, vaan nälänhädästä.

***

*) Tällä hetkellä tosin vielä harvinaisempia ovat tässä maassa ne ihmiset, jotka ovat maistaneet jotain, jossa on merkintä GMO-ainesosasta!  8)

Mutta se asia voi olla nyt — dynaamisessa vaiheessa!!!

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #633 on: 25.01.22 - klo:05:00 »
Näin myös Biodynaaminen yhdistys FB:ssa kertoo, on tästä tietoinen:

Quote
Biodynaamiset, Demeter-merkityt, tuotteet päätyvät Suomessa yleensä suoraan tilalta kuluttajille ja ravintolaan. Kaupan hyllyltä niitä ei juurikaan löydy. Laatutietoisille leivonnaisten ystäville vinkiksi, että turkulaisen bageri Å:n luomuraaka-aineisiin leivotussa runebergintortussa pääsee maistamaan Keskylän Tilan biodynaamista vadelmaa 😍
(lihav. HJ]

Kun paakari itse kuvaa näitä runebergintorttujaan...

https://bagerio.fi/

... selviää juuri tuo, että muut ainesosat ovat kyllä luomua. Mutta vain päälle tuleva koristehillo biodynaamista tuotantoa.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #634 on: 27.01.22 - klo:05:55 »
Jos biodynaamista ruokaa onkin huonosti Suomessa saatavilla, niin tällaista kyllä löytyy (lihav.  HJ)

https://pur-kauppa.fi/energisoitu-luonnonkosmetiikka-aeos/

Quote
AEOS on futuristinen, vallankumouksellinen ja huippulaadukas luonnonkosmetiikkasarja Iso-Britanniasta. Kauneusrintamalla AEOS erottuu massasta ainutlaatuisilla ominaisuuksillaan positiivisesti yllättäen. Samassa paketissa on biodynaamisesti viljeltyjä luomuraaka-aineita, energisoitua vettä ja kirsikkana kakun päällä (tai tässä tapauksessa ametistina voidepurnukan päällä) – kyllä, ihania kristalleja! Joko innostuit?


Mainitsiko Steiner jotain veden energisoinnista? En tiedä, mutta jotenkin luulisin sen hyvin hänen tarinoihinsa sopivan.

***

Tämä tuote on ehkä vähän myöhäistä divarista ostaa:

TEKIJÄ: Thun, Maria
TEOKSEN NIMI: Kylvö ja korjuu 1996 : Luonnonpäiväkirja, kalenteri


Mutta — tuli mieleen — löytyisikö noita päiväkirjoja tarpeeksi monta käytettyinä? Eli jo täytettyinä? Voisiko niistä tehdä jonkinlaisen tutkimuksen, mitä on kalenterin noudattamisella ollut vaikutusta?

***

Biodynaaminen yhdistys on tietysti FB:ssa innoissaan tästäkin:

Quote
Tampereelta kantautuu iloisia uutisia ja juuri auennut Apaja kertoi jo tilanneensa biodynaamisesti viljelevältä Rekolan Puutarha & CSAlta ensi kauden vihanneksensa!

Ruuan ainoa tarkoitus ei ole vain täyttää vatsaa, vaan sen tulee myös ravita meitä kokonaisvaltaisesti. Laadukas ruoka ravitsee fysiologian lisäksi myös ihmisen sisäistä elämää!

Biodynaamisesti tuotetut raaka-aineet ovat tunnetusti huippulaatuisia ja ne ovat löytäneet tiensä monen laatuun panostavan ravintolankin keittiöön.

Mahtavaa Ravintola Apaja ja onnea!


Mainitunlaisia ravintoloita toki on. Mutta niidenkin laskemiseen riittävät sormet. Monta ei niitäkään ole.

***

Aivan: kampani on jo hyvin tiheä!
« Last Edit: 27.01.22 - klo:09:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #635 on: 29.01.22 - klo:06:21 »
Käydäänpä lyhyellä vierailulla lähimenneisyydessä. Raportti tilavierailusta Majvikissa noin kymmenen vuotta sitten:

Quote
Majvik on perinteikäs biodynaaminen tila Sipoossa. Parin hehtaarin puutarhakasvien viljelyn lisäksi tilalla on viljaa, kukkapuskissa vapaana juoksevia kanoja ja lehmiä ja metsää. Biodynaamiset tilat ovat harvinaisuus Suomessa, ja Majvikissa tärkeää on juuri biodynaamisen tilakokonaisuuden ajatus. Eläimet kuuluvat siihen olennaisesti, ne ovat enemmän täydentämässä tilaa (ja sen ravinnekiertoa) kuin tuotannon takia.
Majvikissa kasveja on monipuolisesti, tuotanto pienimuotoista ja paljon tehdään käsin (niinkuin luomussa usein). Vierailuajankohtana tilalla oli seitsemän työntekijää ja harjoittelijaa ja talkoilijaa viljelijäpariskunnan lisäksi. Heidi kommentoikin tilan olevan harvinaisen yhteisöllinen ja avoin maatila, myös vierailijoita ja vapaaehtoisia työntekijöitä riittää.
Tilan pihapiirissä on myös sympaattinen tilakauppa (auki 8-20 joka päivä), josta saa Majvikin tuotteiden lisäksi esim. Labbyn ja Rihun biodynaamisten tilojen yrttejä ja vihanneksia ja luomutuontitavaraa (suosittelen lajikepuhdasta tummaa suklaata). Viime viikolla Majvikissa alkoi myös puna- ja mustaherukan kypsyessä niiden itsepoiminta.

Harvinaisuudeksi tilaa luonnehdittiin jo tuolloin. Tuon jälkeen on tapahtunut: tilakaupassa ei ole enää Labbyn ja Rihun (Toivo-tilan osuuskunnan) biodynaamisia tuotteita, koska ne tilat ovat biodynaamisina lopettaneet.

Yhteisöllisyys on kyllä tilalla jatkunut. Jollakin tavalla se tuntuu nyt olevan biodynaamisen tilan elinehto. Syksyllä tila tarjosi FB:ssa asumismahdollisuutta tilalla.

Syksyllä juuri Majvik oli viimevuotisen biodynaamisen koulutuskokonaisuuden erään osion näyttämonä. Eikä siis esim. Säätiön omistama, vieläkin mallitilaksi pyrkivä Mäntsälän Heinola. — Käydäänpä lyhyellä vierailulla tulevaisuudessa. Ennusteemme: Majvikin tila on oleva viimeisiä sinnittelijöitä! Sille antaa pontta pääkaupunkiseudun läheisyys. Ja muiden täällä lähellä olevien biodynaamisten tilojen tietyt puutteet.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #636 on: 29.01.22 - klo:08:38 »
Pentti Okkonen kertoi FB:ssa 9.1.22, että Steinerin Maatalouskurssista on ilmestynyt uusi laitos. Siihen on lisätty kommentteja, keskusteluja ja osallistujien muistiinpanoja. Oletettavasti siitä v. 1924 tilaisuudesta, jossa Steiner systeeminsä esitteli.

Ilmestynyt saksaksi, käännetty jo englanniksi. Suomeksi kääntämisestä on keskusteltu.

Odotettavissa ei siis kuitenkaan ole mitään uutta versiota. Luultavasti tuo kirja tai sen tuo laitos on meille mielenkiintoinen vain historiaprojektimme kannalta. Eikä välttämättä siinäkään kovin mielenkiintoinen.


PS. klo 21:30: Asianmukaisella tavalla tehtyä editiota saanemme odottaa pidempään. Ellei se jopa jää meidän tehtäväksemme.  8)
« Last Edit: 29.01.22 - klo:21:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #637 on: 31.01.22 - klo:16:52 »
Pannaanpa merkille, ettei tämäkään yhdistys ole asiaa unohtanut:

https://hyotykasviyhdistys.fi/tapahtumat/biodynaaminen-viljely-i-ja-ii-2/

Quote
Biodynaamisen viljelyn perusteet – monimuotoisesta viljelystä ravintoa ruumiille, sielulle ja hengelle, la 29.1. ja la 12.2.

Kurssin järjestää Biodynaaminen yhdistys yhteistyössä Hyötykasviyhdistyksen kanssa. Kouluttajana on viljelyneuvoja Pirkko Okkonen. Tämä tietoisku on hyvä tapa aloittaa uusi kasvukausi.
Biodynaaminen viljely on yksi vanhimpia luomuviljelyn suuntauksia. Iltapäivän aikana selviää mm. biodynaamisen viljelyn pääperiaatteet ja miten siemenestä tulee biodynaaminen.

Kyseinen kurssi on nyttemmin merkitty sekä Hyötykasviyhdistyksen että Biodynaamisen yhdistyksen tapahtumakalenterissa alkavaksi vasta maaliskuussa.

Epäilen, että siinä on käynyt niin, ettei riittävää osallistujamäärää ole saatu täyteen, yritetään siis uudelleen. Näin epäilen, koska näen koko ilmiön yleisesti hiipuvana, kuten varmasti on edellä tullut esille. Uskollisia ehkä vielä on, mutta käännynnäisten värvääminen ei olekaan helppoa?
« Last Edit: 29.03.22 - klo:07:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #638 on: 03.02.22 - klo:07:55 »
Tiuha kampani, oikea täikampa. Tällaistakin Suomesta löytyy (lihav. HJ):

https://www.kodinkestot.fi/kestovaippainfo/tietokannat/vaipat/978/

Quote
Under The Nile
Luomupuuvillainen joustofroteevaippa. Valmistettu Egyptissä reilun kaupan ideologialla. Omaa Demeter-merkinnän (takuu biodynaamisesta viljelystä). Tarrakiinnitys.


Syötävää ei tuokaan. — Mutta voimmeko luottaa tuohon merkintään;D
« Last Edit: 03.02.22 - klo:08:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #639 on: 04.02.22 - klo:13:09 »
Olisiko tapahtumassa sellaista, että näissä luomun pienissä alalajeissa biodynaaminen viljely olisi nyt menettämässä sieluja permakulttuurille?

Olemme kiinnittäneet huomiota yhä harveneviin Demeter-tiloihin. Joita on meidän laskutavallamme enää 8.

Sen sijaan permakulttuuritilojen lukumäärä on hissukseen kasvanut, nyt 15 kappaletta:

https://www.permakulttuuri.fi/jasenten-projektit

Kimmokkeen tuolle antoi se, että Biodynaamisen yhdistyksen varapuheenjohtajana (ainakin) joskus toiminut Pentti Okkonen  antoi FB:sa tukensa Osuuskunta Oman Maan rahoituskampanjalle. Linkissä samalla kerrottiin, että tuo osuuskunta käyttää permakulttuurin menetelmiä. Ei ole vielä tuossa listassa, mutta siis yksi lisää.

Toisaalta hän oli kyllä näkyvässä roolissa tässä seminaarissa.

Aiemminhan jo Kurjen tila Vesilahdella meni aika dramaattisestikin permakulttuurin leiriin. Onko Okkonen loikkaamassa? Erkki Pöytäniemen tapausta ja sopusoinnun mahdollisuutta pohdiskelimme edellä tässä puheenvuorossa. Ehkei sentään. Mutta Okkonen varmaan uskoo, että molempia malleja voi kannattaa rinnan.

Kolmannenkin tällaisen "fleksaajan" olemme edellä löytäneet.
« Last Edit: 06.02.22 - klo:15:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #640 on: 07.02.22 - klo:05:18 »
Biodynaaminen yhdistys FB:ssa:

Quote
Biodynaaminen viljelymenetelmä on omaa luokkaansa!

Biodynaamisessa ja luonnonmukaisessa tuotannossa maaperän hyvinvoinnin biologisen indikaattorit ovat merkittävästi paremmat kuin tavanomaisessa tuotannossa. Verrattaessa keskenään biodynaamista ja luonnonmukaista tuotantoa, paranevat biologiset indikaattorin 43 % enemmän biodynaamisella menetelmän kuin luonnonmukaisella. Maaperän mikro-organismien runsaus lisääntyy keskimäärin 71 % ja bakteerien ja sienten toiminta vilkastuu 54 % biodynaamisessa viljelyssä luomuviljelyyn verrattuna

Näihin johtopäätöksiin tuli viime syksynä julkaistu meta-analyysi, jossa käytiin läpi 100 viljelymenetelmän vaikutuksiin perustunutta tieteellistä tutkimusta.

Lähde: https://link.springer.com/article/10.1007/s10311-021-01302-y


Nyt ei heti sanota tuohon mitään. Mutta pistetään ikäänkuin työlistalle. Tuohon ilmestyy melko varmasti aika pian myös kritiikki, tieteellisessä julkaisussa.

Sitä ei malta olla sanomatta, että tuossakaan ei väitetä satojen nousseen parantuneen maaperän myötä!

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #641 on: 07.02.22 - klo:08:01 »
Kaksi seikkaa vaikuttaa nyt biodynaamisuuden kehitykseen Suomessa. Eläköitymisen uhka ei ole vieläkään väistynyt. Luulen, mutta luulen vahvasti. No, ainakin arvaan vahvasti.

Toiseksi uusien yrittäjien tulo sen piiriin näyttää tällä vuosikymmenellä tyrehtyneen. Tuo yksi superelitistinen hunajantuottaja ei yleiskuvaa muuta. Vielä 2010-luvulla uusiakin yrittäjiä oli, vaikka useimmiten kokeilut jäivät lyhytikäisiksi.

Nyt tyypillinen tapaus taitaa olla, että suunnitelma jää suunnitelmaksi. Kurssin käynti kurssin käymiseksi.
« Last Edit: 07.02.22 - klo:08:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #642 on: 08.02.22 - klo:05:08 »
Kun taas löysin täältä nämä aiemmin löytämäni...

Steinerin madonluvut alkoholille

... niin mieleen kyllä tuli sellainen sanokaamme "kiusanteko", että noita lainauksia nyt levittäisi laajemminkin julkisuuteen.

Vaikkapa Alkon Etiketti -lehteen voisi yrittää kirjoitusta tuosta? Höystettynä tositarinalla siitä, miten biodynaamiset viinit tosiasiassa keksittiin vasta aivan viime vuosikymmenillä? Vrt. siitä myös edellä passim.

Mietintämyssyyn!


Tämä aktivoi, sähköistää tuota löysähköä, vielä täsmentymätöntä ideaa:

https://www.alko.fi/tuotteet/viskit/biodynaaminen

https://www.alko.fi/tuotteet/121987/Waterford-Biodynamic-Luna-1.1-Irish-Single-Malt/

https://waterfordwhisky.com/editorial/biodynamic-luna/

Quote
We’re pleased to announce this October the release of Biodynamic: Luna – the world’s first whisky made from biodynamic barley. As part of our pioneering quest to unearth whisky’s most natural flavours, we have introduced the radical biodynamic farming philosophy, as lauded by many of the world’s legendary winemakers, to the conservative whisky industry.
[..]
They run their farms according to esoteric principles derived from a 1924 series of lectures by the Austrian polymath Rudolf Steiner.
[..]
The approach includes an array of seemingly controversial practices such as burying manure-packed cow horns to ‘ferment’ underground; the creation of simple plant treatments and natural compost fertilisers to stimulate microbial activity; all following the natural rhythms of the lunar calendar.
(lihav. HJ)

Varsin komea kuva ko. viskipullosta preparaattilehmänsarvien kanssa samassa kuopassa! Alko voi ehkä kohta käyttää sitä mainoksissaan?  8)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #643 on: 09.02.22 - klo:08:10 »
Meidän ei oikeastaan tarvitse ottaa varsinaista kantaa tähän toimintaan ja sen menetelmiin sinänsä:

Camphill

(Wikipediasta tuo artikkeli löytyy muutamilla muilla kielillä.)

Voimme todeta, että tuon toiminnan kytkeytyminen biodynaamiseen maatalouteen oli historiallinen sattuma. Vastaavalla tavalla on asianlaita esim. Steiner-kouluissa. Vantaan Steiner-koulun nettisivustolla biodynaamisuus yhä mainitaan:

Quote
–Koulumme sijoittuu biodynaamisen luomumaatilan välittömään läheisyyteen ja on osittain sen alueellekin, kertoo pitkän uran luokanopettajana ja puutarhanhoidon opettajana koulussamme tehnyt Liisa Hertell.
[..]
–Lukion perustamisen myötä oppilaat suorittivat ja suorittavat edelleen myös maatalousleirin, jonka aikana tehdään maatiloilla perustuotannon töitä viljelyn ja karjanhoidon aloilla. Lisäksi nykyään voimme käydä oppilaiden kanssa Herttoniemen ruokaosuuskunnan pellolla täsmäopettelemassa vihannesviljelyä, Liisa sanoo.

Minä tulkitsen tuon niin, että koulun oma biodynaaminen puutarha on jo historiaa. Mutta annetaan listamme kuitenkin olla ennallaan, eikä tehdä tuota vähäistä korjausta.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25165
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #644 on: 11.02.22 - klo:11:17 »
Biodynaamisuutta kiireisille. 3 minuutin esittely viime vuoden pitkästä kurssista:

(Youtube-video)

Tehty varmaan mainosvideoksi ajateltua seuraavaa vastaavaa kurssia varten. — Toistaen tämän edeltä:

Nyt tyypillinen tapaus taitaa olla, että suunnitelma jää suunnitelmaksi. Kurssin käynti kurssin käymiseksi.

Mutta siihen se liittyi. Biodynaaminen yhdistys FB:ssa
18 tuntia sitten:

Quote
Biodynaamisen viljelyn koulutuksen
2022 ohjelma on julkaistu ja ilmoittautuminen on käynnissä!

Koulutus täyttyi viime vuonna nopeasti, joten kannattaa varata paikka pikaisesti


Täällä se on:

https://www.biodyn.fi/koulutus
« Last Edit: 11.02.22 - klo:15:51 by Heikki Jokipii »