Author Topic: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee  (Read 120407 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19402
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #645 on: 13.02.22 - klo:08:19 »
Jos mahdollista, vieläkin kornimmalta tuntuu lukea Sari Kalliokosken kaunopuheista vuodatusta biodynaamisesta viljelystä ja ruokaturvasta, vaihtoehdosta markkinataloudelle, paikallisuudesta ym. (myös täällä) kun toisaalta ajattelemme nyt viimeksi Demeter-serfioinnin saanutta tilaa, BeeAround Oy:tä.

Joka edelleenkin myy vain netin kautta huikean hintaista biodynaamista hunajaansa. Tähdäten vain rahakkaille kansainvälisille markkinoille. Joka ei ole vaivautunut edes antamaan kelvollisia yhteystietojaan Biodynaamisen yhdistyksen tilaluetteloon. Mitäpä sinne, niitä lukevat vain köyhät suomalaiset.

***

Miten tuollainen strategia sitten onnistuu? En osaa sanoa, tämän tietää netin Finder:

BeeAround Oy

Jos liikevaihdon muutos on 400%, näyttää se tavallaan hurjalta, mutta muutoin tuota on vaikea analysoida. (Tulosta ei näytä tahkotun?) Se meille on tehty selväksi, että hyvin vähän (tai ei yhtään) tuosta liikevaihdosta syntyy Suomessa. — Tuota kautta ei siis biodynaamisen syötävän määrä Suomen ruokakaupoissa kasva. Vaikka Kalliokoski kuinka korostaisi tätä:

Quote
Avainasemassa tulevaisuuden ruokajärjestelmässä on tilojen, jatkojalostajien, kaupan ja kuluttajien välinen yhteistyö, verkostoituminen ja ymmärrys
(lihav.  HJ)

Suomalaisen kuluttajan tehtävänä on tuossa ymmärtää, ettei häntä lainkaan kaivata. Se on lopulta myös "Kasvua Hämeessä" -projektin sanoma hämäläisille.
« Last Edit: 14.02.22 - klo:07:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19402
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #646 on: 18.02.22 - klo:10:47 »
Näin hän visioi (lihav HJ):

Suomi 2053

Quote
Pysähdyn syömään yhteen Hämeenpuiston ravintoloista. Sisällä kohtaan miellyttäviä ruuan tuoksuja ja ystävällisen ravintoloitsijan. Kaikki ravintolassa tarjottava on Pirkanmaalla tuotettua lähiruokaa: luomua, biodynaamista tai ihan vaan villinä kasvanutta.

Meidän visiossamme 31 vuoden päästä Suomessa tuotettua biodynaamista ruokaa ei saa missään. Ei edes Tampereella.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19402
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #647 on: 20.02.22 - klo:05:31 »
Sari Kalliokoski tavoittelee liikkeen teoreettista johtajuutta:

Älymaatalous vai viisas maatalous?

Haltijan tila keskuspaikan asemaa:

Tapahtumakalenteri

Quote
Haltijakoulun järjestelyjen takana ovat Haltijarahasto, Haltijan maatila ja Osuuskunta Uusruukki, jotka kaikki vievät eteenpäin Haltijan tilaa kokonaisuutena.
(linkkaus HJ)

Mäntsälän Heinolan tila ei tule mallitilakilpailussa pärjäämään.
« Last Edit: 20.02.22 - klo:05:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19402
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #648 on: 20.02.22 - klo:08:39 »
 Varsin söpö on tämä Kalliokosken kuvaus:

Quote
Empaattisessa havainnoinnissa yksinkertaistettuna eläydytään siihen mitä kasvi tekee käyttäen omaa sielua havainnointivälineenä.  Empaattinen havainnointi prosessina tapahtuu kasvia havainnoidessa seuraavasti:

1. Rentoudu, hengitä syvään ja hiljennä ajatuksesi
2. Ota neutraali asenne, älä aseta mitään odotuksia
3. Ota kunnioittava yhteys kasviin, jota tutkit
4. Jäljittele kasvin elettä kehollasi
5. Havaitse nämä eleet kehossasi. Millaista liikettä tai tunneta ne aiheuttavat.
6. Katkaise yhteys kasviin ja yhdistä itsesi uudelleen.
7. Etsi sanoja tai kuvia*) ilmaisemaan mitä kasvissa elää
 
Empaattista havainnointia voidaan käyttää yksinkertaisena työkaluna, jonka avulla viljelijä voi havainnoida mitä hoitotoimenpiteitä vaaditaan edellä mainittujen muotovoimien tasapainottamiseksi ja laadun lisäämiseksi tuotannossa.

Mieleen tulee naapurin täti Raumalla, joka oli vakuuttunut siitä, että kukille täytyy puhua: vain siten ne saa menestymään. Kaipa hänenkin menetelmässään täytyi empatialla selvittää, mitä kukat haluavat kuulla?

Mutta tuota voi vielä halutessaan täydentää! Tähän tapaan:

Quote
Laatua voidaan analysoida kokonaisvaltaisemmin käyttämällä kuparikloridikristallisaatiomenetelmää, josta esimerkki oheisessa kuvassa. Mutta siinäkin tarvitaan aikaa ja resursseja laboratoriossa. Empaattisen havainnoinnin menetelmällä saadaan nopeasti kristallisaatiomenetelmän kanssa korreloivia tuloksia ja se on viljelijälle paljon käytännöllisempi tapa.


Googlella kävi kyllä näin ikävästi: "Hakusi - kuparikloridikristallisaatiomenetelmä - ei vastaa yhtään sivua".

______

*) ilmankos tuossa yhdistyksen kurssikokonaisuudessakin on joka jaksossa mukaan myös taideosio! Vaikka joku osallistuja on sitä saattanut vähän ihmetelläkin.
« Last Edit: 21.02.22 - klo:08:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19402
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #649 on: 25.02.22 - klo:15:44 »
"Kampaan" tarttunutta. Biodynaaminen yhdistys FB:ssä eilen:

Quote
”Syödään yhdessä” pidä lounastauko perjantaina klo 12 – 13 (etätilaisuus) ja tule kuulemaan Kaupunkilaisten oman pellon kuulumiset.
Tule kuulemaan Kaupunkilaisten oman pellon toiminnasta ja miten pääset mukaan nauttimaan puhtaista, tuoreista vihanneksista suoraan omalta pellolta.
Yhdestoista satokausi alkaa!
Pellon toimintaa esittelee Olli Repo, yksi perustajäsenistä ja hallituksen puheenjohtaja, Kaupunkilaisten oma pelto & Ruokaosuuskunta
Julkaisemme samalla myös kesän mielenkiintoisimman ravintolauutisen.
Tervetuloa etälounaalle!

Varmaankin kerrotaan, että myös Helsingissä avataan  (ensi kesänä) biodynaaminen ravintola?
« Last Edit: 26.02.22 - klo:05:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19402
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #650 on: 26.02.22 - klo:05:00 »
Tämänkin esille otto liittyy tiheään kampaani:

Huonekasvien hoito kuun kierron mukaan

Quote
Esimerkiksi biodynaamisessa viljelyssä otetaan huomioon muun muassa kuun kierron eri vaiheet. Suomessakin vanha kansa on hyödyntänyt kuukalenteria viljelytöiden ajoittamisessa. Jotkut viherkasviharrastajat ovat myös innostuneet hoitamaan kasvejaan kuun mukaan. Itse en ole vielä saanut kokemuksia niin paljon, että voisin sanoa, että kuun eri vaiheiden huomioiminen auttaisi kasvien hoidossa, mutta moni vannoo kuun eri vaiheiden nimeen. [..]


Sillä ei tuo taida kuitenkaan olla mikään merkki steinerilaisuuden leviämisestä. Vaan tuon blogistin sattunnaista innostumista ideasta. — Vrt. se lapsuuteni kukille puhuva naapurin mummo.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19402
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #651 on: 27.02.22 - klo:08:58 »
Tällainen twiitti:

https://www.trendsmap.com/twitter/tweet/1497509659116142596

Quote
Ruokaretriitti
@ruokaretriitti | 346 followers

Uusia Ruokaretriittejä tulossa!
Seuraavaksi menemme Sipooseen biodynaamiselle luomutilalle maaliskuun lopussa.
Huhtikuussa tulossa Kymenlaaksoon, Uudellemaalle sekä Pirkanmaalle retriittejä.
Liity rinkiin tukemaan kotimaista ruuantuotantoa ja rakentamaan ruokaturvaa!


Jaa-a. Retriitit yhdistyvät yleensä esim. uskonnolliseen mietiskelyyn, ei niinkään syömiseen. Yleensä kuitenkin muistetaan, että ihminen syö elääkseen, eikä elä syödäkseen. Mutta olisiko tuossa ilmiössä nyt jotain oireellista?

Pyhä ehtoollinen biodynaamisella ruoalla Majvikin tilalla?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19402
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #652 on: 02.03.22 - klo:05:34 »
Tuolla toisaalla löysimme luomuviljelyä ajavan muusikon. Löytyypä myös sellainenkin, joka kannattaa biodynaamista viljelyä:

Viewpoint: ‘Sanctimonious’ biodynamic farming promoted by rockstar ‘Sting’ rebuffed by Italy’s president and Nobel laureates

Kuten jutusta selviää, hän ei oikein saa ajatuksilleen tukea.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19402
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #653 on: 02.03.22 - klo:06:43 »
Varmaankin kerrotaan, että myös Helsingissä avataan  (ensi kesänä) biodynaaminen ravintola?

Tässä se taisi olla:

https://www.omapelto.fi/blog/2022/varaa-lippusi-ravintola-skrdin-ja-oman-pellon-pop-up-ravintolaan

Quote
Ravintola Skörd järjestää yhdessä Kaupunkilaisten oman pellon kanssa Farm-to-Table -tapahtumaan. Varaa paikkasi elokuussa järjestettävään tapahtumaan. Liput tulevat myyntiin 4/2022 ja ennakkovarauksen tehneille ilmoitamme ensimmäisenä kun liput ovat ostettavissa.

Aika: la 13.8.2022 klo 16:30 ja klo 19 (vain 20 paikkaa per kattaus)

Ei siis kovin merkillistä tai merkittävää. Helsinkiläisistä (siis niistä kaupunkilaisista) n. 0,006 promillelle suodaan mahdollisuus yhtenä päivänä vuodesta maistaa biodynaamista ruokaa.

Toinen kysymys on sitten, paljonko tuo maksaa. Siitä ei ollut vielä tietoa. Ravintola Skördissä  5 ruokalajin kala-/kasvis-/riistamenu maksaa 62€.
« Last Edit: 02.03.22 - klo:10:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19402
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #654 on: 02.03.22 - klo:08:43 »
Vaikka syötävää löytyy sellaisena Suomesta niukalti, muita tuotteita löytyy:

https://suomenluonnonmaalit.fi/tuotteet/kuultomaali-auro/

Quote
Kuultomaali sisältää vain biodynaamisesti tuotettuja luonnonmukaisia raaka-aineita.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19402
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #655 on: 03.03.22 - klo:05:20 »
Kyllä Uusruukki vielä mukana on.

Facebookista:

Quote
Uusruukki
15. joulukuuta 2021  ·
On se hianoa kun työmaalla päästiin viimein tositoimiin. Osuuskunta Uusruukki rakentaa Haltijan tilalle hallia, johon on tulossa mm. puusepänverstas ja hunajakäsittelytilat.... näin ensi alkuun.

Mallitilaa rakennetaan. Ehkä suomalaisillekin suodaan jatkossa mahdollisuus tutustua biodynaamiseen hunajaan?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19402
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #656 on: 03.03.22 - klo:12:18 »
Tämän julkaisun kanssa on joskus ollut selviä vaikeuksia. On sitä kuitenkin nyt saatavilla v. 2022 versio:

https://hyotykasviyhdistys.fi/shop/kylvo-ja-korjuukalenteri-2022/

Myös Biodynaaminen yhdistys sitä myy. Tuon kalenterin Rihu ry. näyttää siis vuosittain saavan aikaiseksi, muutoin sen toiminta näyttää hyvin hiljaiselta:

https://www.quintile72.net/metsa/yhteyst.htm

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19402
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #657 on: 04.03.22 - klo:06:13 »
Tällainen opintopiiri on nyt ilmestynyt biodynaamisen yhdistyksen tapahtumakalenteriin:

https://www.biodyn.fi/tapahtumakalenteri/humuspiiri

Se lienee jatkoa tälle. Kuten sielläkin huomasimme, jonkinlainen flirttailu on Keuruun ekokylällä käynnissä steinerilaisuuden kanssa. Mutta ei johtanut vielä vakavaan seurusteluun ja suhteeseen. ;D

PS. Flirttailu on kyllä molemminpuolista: Biodynaaminen yhdistys mainostaa tapahtumaa myös FB:ssa

PS2. Myös täällä on kevään ja kesän kurssitoiminta vilkasta:

https://www.haltijantila.fi/tapahtumat

Noiden kurssien aiheissa ei näytä kuitenkaan olevan selvää kytköstä biodynaamisuuteen (?). Mutta kaikki voi silti liittyä pyrkimykseen tehdä tilasta "oppimiskeskus".

Mm. tällaisia järjestetään:

ALKUKESÄN HELEYTTÄ; KASVIVÄRJÄYSKURSSI 28.-29.5.2022
ANKAN KOTITARVEKASVATUS JA TEURASTUS 2.7.2022
SAIPPUAA LUONNONMATERIAALEISTA 21.7.2022

Jne.
« Last Edit: 06.03.22 - klo:03:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19402
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #658 on: 07.03.22 - klo:07:55 »
Tällainen asialle selvästi myötämielinen — tai ainakin selvästi kritiikitön — sivusto tunkee nyt Googlessa esille:

https://fi.economy-pedia.com/11037668-biodynamic-agriculture
Biodynaaminen maatalous

Mutta huonosta kielestä päätellen tuon täytyy olla koneellinen käännös jostain ulkomaisesta sivustosta. Niinpä sitä ei voi pitää ilmentymänä steinerilaisuudesta Suomessa.

Mutta edellä on esitetty muitakin esimerkkejä selvästi ulkomailta tulevista yrityksistä jotenkin puffata biodynaamista viljelyä. Suomalaisiksi naamioituneista. Outo ilmiö.
« Last Edit: 07.03.22 - klo:23:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19402
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #659 on: 10.03.22 - klo:07:52 »
Sattuu nyt olemaan lapsenlapsia, jotka ovat juuri sopivan ikäisiä:

https://www.ekosoppi.fi/maatilan-elaimet-lasten-spelttikeksi-100g-holle-10-kk%3An-ikaisesta/p/7640230490726/

Quote
Maatilan eläimet lasten Spelttikeksi 100g Holle
10 kk:n ikäisestä
Ilman lisättyä sokeria
Kirjoita arvostelu
3,45 €
34,50 € / kg
[..]
- valmistettu biodynaamisesti viljellyistä ja luomulaatuisista ainesosista

Tykkäävät tuollaisesta naposteltavastakin. Mutta eipä taida vaari heille noita ostaa.

Holle-merkin alla on paljon lapsille tarkoitettuja biodynaamisia tuotteita. K-ryhmä niitä jossain määrin myy. Foodiesta en löytänyt. Muutoin myynti tapahtunee tuollaisten pienten erityiskauppojen kautta. Kuten noiden keksienkin myynti.

***

Tuohon on vaikea löytää täsmällista vertailukohdetta. Lastenkeksit Foodiessa maksoivat äsken katsottuna n. 10-15 euroa kilolta.
« Last Edit: 12.03.22 - klo:08:34 by Heikki Jokipii »