Author Topic: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee  (Read 273446 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #345 on: 08.09.20 - klo:15:53 »
Yhä vielä muuten tuo Demeter-lehden numero 4/19 on viimeinen, joka on Biodynaamisen yhdistyksen kirjakaupassa myynnissä. Vaikka vuosi 2020 on jo reippaasti yli puolen välin. Johtopäätöksiä tulee ihan itsestään tuosta tosiasiasta tehtyä.

Kun kävin läpi Demeter-lehtiä vanhoilta vuosikymmeniltä, aika ajoin, varsinkin alussa, oli niissä valitusta siitä, että lehden julkaiseminen 4 numeroa vuodessa oli kallista. Mutta aina ne numerot kuitenkin aikaan saatiin. Nyt ei ole saatu.

Tuo tosiasia alkoi jo ilmeisesti hävettää Biodynaamista Yhdistystä.

Se kutsui heinäkuussa (15.07.20) Facebookissa jäseniään ym. lehdentekoon. Siinä kutsussa oli myös jonkinlainen hahmotelma seuraavan numeron aiheista. (Löysin sen viestin vasta äsken.)

Kyllä ko. yhdistykselle silti vaikeuksia tulee. Tai ainakin selittelemistä.

Yhdistyksen kaupasta on nimittäin koko ajan voinut tilata Demeter-lehden koko vuosikerran hintaan 28,00 €. Vuosikerta kuuluu myös jäsenetuna yhdistykseen liittyjälle (50,00 €).
 
Kyllä, on tuttu temppu tuossa tilanteessa, että tehdään kaksoisnumeroita. Mutta hyväksyvätkö tilaajat ja maksaneet jäsenet nyt kolmoisnumeron 1-3 tai neloisnumeron 1-4?

Nyt huomaan pahasti erehtyneeni. Tämän vuoden lehtiä ei ole ollut tuossa kaupassa tarjolla. Mutta sen sijaan tämän sivun mukaan niitä on kuin onkin ilmestynyt tänä vuonna 2 numeroa:

https://www.biodyn.fi/demeterlehti

Erehdykseni myönnän, mutta osittain vieritän kyllä syyn Biodynaamisen yhdistyksen huolimattomalle tai epäjohdonmukaiselle nettitiedotukselle. Vaikkapa Luomulehden olemassaolo ja ilmestyminen näkyy netissä paljon paremmin.

Tuoltakin sivulta pääsee klikkaamalla nettikauppaan — jossa ei edelleenkään ole niitä tämän vuoden numeroita tarjolla.
« Last Edit: 09.09.20 - klo:07:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #346 on: 10.09.20 - klo:18:28 »
Sain vastauksen vastauksen kysymykseeni Ruohonjuurelta:

Quote
Saimme maahantuojalta nyt vastauksen ja hän varmisti että kyseinen tee on luomuviljelty, muttei biodynaaminen.
Korjasimme tiedon myös verkkokauppamme sivuille.

Pahoittelut kertaalleen ja oikein mukavaa syksyä sinne 🍁

Se siitä. Kiittäen toki täsmällisestä vastauksesta.
« Last Edit: 10.09.20 - klo:19:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #347 on: 11.09.20 - klo:11:25 »
Vähän vanhempi. Kurjen tilan blogista :

Quote
TYÖHARJOITTELUSSA KURJEN TILALLA
June 9, 2016

2.6.2016

Moi, me ollaan Liina ja Sari !

Tulimme Kurjen tilalle koulun penkiltä oppimaan oikeita töitä. Opiskelemme Osaran maaseutuoppilaitoksessa luonnonvaratuottajiksi.


Ja kaikki oikeat työt opetettiin:

Quote
Humuspreparaatti

Preparaatti ja sen valmistus sekä levitys oli mielle ihan uusi juttu. Sille oltiin pyhitetty oma hetki eräänä juuri-päivänä (silloin kuu on maa-merkissä neitsyessä) , jolloin me kaikki jätimme muut hommat ja osallistuimme sen tekoon. Humuspreparaattia sekoitettiin veteen isossa tammitynnyrittä tunnin ajan tauotta. Sekoitussauva roikkui tynnyrin päällä omenapuun oksassa, ja sillä pyrittiin saamaan aikaan pohjaan asti ulottuva pyörre, joka sitten rikottiin yllättäen suuntaa vaihtamalla. Eli ensin luodaan järjestys, joka sitten rikotaan. Kun preparaatti oli valmis, se kaadettiin ruiskureppuihin (katso kuvat) ja ne selässä kävelimme pitkin pihoja ja kylvämättömiä peltoja suihkutellen. Sarilla reppu reistali ja suurin osa preparaatista oli haalareiden lahkeessa.


Tässä toisessa vastaavassa tapauksessa jo mietimmekin:

Tästä netti-ilmoituksesta tulee mieleen ...

ETSIMME TYÖHARJOITTELIJOITA KAUPUNKILAISTEN OMALLE PELLOLLE

—  klips  —

... että ehkäpä kuitenkin jotain ihmeellistä kautta nuorelle ihmiselle on myöhemmässä elämässään hyötyä siitä, että hän osaa tehdä oikeaoppisen steinerilaisen preparaatin. Tai jos tuolla ollaan tiukemmin traditiossa, hän tietää ja osaa sitten, miten nuori myyrä nyljetään, poltetaan ja sen tuhka pellolle levitetään. Ehkäpä osaa myös vastaanottaa typen viestejä, missä niitä sitten sattuu kuulemaankaan.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #348 on: 11.09.20 - klo:16:03 »
Nyt jo toisen kerran Haltijan tila mainitaan erikseen biodynaamisena tilana. Pitäisikö se jo lisätä listaamme? No, odotellaan.

Joskus aika lähitulevaisuudessa se tapahtuu, tähän tapaan. Kurjen tilan Facebookista:

Quote
Kurjen tila
6 pv  ·
Kurjen maatilan toiminta on siirtymässä Haltijan tilan nimelle... kannattaa jo nyt käydä tykkäämässä Haltijan tilan sivuista, jotta kuulet meistä jatkossakin. 🙂 ❤

Samassa Kurjen tilan FB:ssa olikin jo viesti huomisesta Osta tilalta -päivästä Haltijan tilalla, ohjelmineen. Kirjataan siitä tapahtumasta nämä FB-tiedot nyt, tänään klo 17: "Osallistuu 24, Kiinnostunut 320, Jaot 17". Järjestäjiä tapahtumassa on peräti 7:

Uusruukki
Kahvila Siiri
Hovin Ratsutila
Vesilahden Pieni kukkapuoti
Leipomo Jyvä
Kurjen Tila
Haltijan Tila

***

Tämän toistaen:

Mietiskelen tässä, mitä oikeutta meillä on täällä julkisesti ruotia joidenkin yksityisten ihmisten elinkeinonharjoitusta ja sen mahdollisia vaikeuksia. Mutta kyllä meillä on, jos tuo tila on nyt tuotu steinerilaisen väen toimesta keskiöön, ja siitä esitetään tulevan oikein "oppimiskeskus" maatalouden vaihtoehtoiselle linjalle. Tällaiseen julkisuuteen tuotuun keskusteluun myös me voimme osallistua, vaikka aivan varmasti meidän linjamme on täysin toinen.

***

Tuo täytyi tänään 12.09.20 klo 18:45 päivittää, FB:n mukaan:

Osallistuneita 35, kiinnostuneita 324.

14.09.20: Noin tuo määrä ihmisiä näytti myös FB:ssä julkaistujen kuvien mukaan siellä käyneen. Arviolta siis tuo 35. Ehkäpä enemmänkin: pysäköityjä autoja sain kuvasta lasketuksi yli 30. Ihmisiä ei tietysti saatu samaan kuvaan, mutta kymmeniä siellä näkyi.

Samaan aikaan toisaalla eli Kurkirahaston sivulla. Joukkorahoituskampanjan kokoon saatu raha ei ole muuttunut. Se on edelleen 2750 euroa.
« Last Edit: 14.09.20 - klo:02:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #349 on: 14.09.20 - klo:04:09 »
Pieni epäilyksen poikanen hänellä oli mielessään 2 vuotta sitten:

Maata mullistavaa viljelyä

Quote
Preparaatteja pidetään yleensä jotenkin hassuina, jos niitä ei tunneta tai jos niiden vaikutuksista ei ole omakohtaista kokemusta. Biodynaamiset viljelijät kohtaavat hyvin paljon ennakkoluuloja. Me tiedämme sen, ja se kävi selväksi myös muutamien puhujien kertoessa kokemuksistaan Dornachissa. Nykyäänhän ei uskota mitään ilman tieteellistä tutkimusta, ei vaikka paljas silmä selkeästi kertoisi asian. Biodynaamisesa viljelyssäkin on päästy tieteen avulla siihen, että voidaan jo tarkkaan kuvata prosessit, joita preparoinnissa tapahtuu ja siten myös todistaa, miten ja miksi ne vaikuttavat maahan ja kasveihin.

Saa nyt sitten nähdä, käykö hänelle lopulta niinkuin Urho Karille, vai jaksaako hän pysyä uskollisena, ja odottaa kärsivällisesti tuloksia. Jotka hän itse näkee, tai jotka myös tiede löytää. Tuon luentosalin ulkopuolella.

Jonkinlaisena ehdokasjäsenenä näyttää kuitenkin tuo Pieni kylä -tila olevan Biodynaamisen yhdistyksen tilalistassa, kuitenkin yhä luomutilana. Omassa listassamme olemme luokitelleet sen epävarmana tapauksena.

***

Ei asiasta mitään sääntöä voi ehkä tehdä, mutta listastammme näkee, että aika monelle henkilölle (tilalle) on ajan myötä käynyt niin kuin Urho Karille (ja hänen tilalleen). Eli steinerilaisuudesta on luovuttu. Saman tietysti voi nähdä tilastollisesta historiatarkastelustamme, jossa biodynaamisten tilojen lukumäärä on pudonnut kuin lehmänhäntä nykyaikaa kohti tultaessa.

Eli kun siellä lainasimme tämän pätkän Demeter-lehdestä...

Quote
Voidaankin sanoa Armanin herättäneen Pohjanmaalla kiinnostuksen uuteen viljelytapaan. Tätä ei himmennä se, että suurin osa viljelijöistä aloitti biodynaamisen viljelyn sijaan luomuviljelyn. Aika ei ollut vielä kypsä biodynaamisen maatalouden laajamittaiselle leviämiselle Pohjanmaalla, mutta kyllä luomuviljelyn.

... niin aika näyttää nyt kypsyvän hyvinkin yleisesti biodynaamisesta viljelystä luopumiselle. Niidenkin harvojen kohdalla, jotka sen ovat joskus aloittaneet. Joiden joukossa on ollut asian "pioneereiksikin" laskettavia.

***

Sitä, paljonko on aatteesta periaatteessa innostuneita kaupunkilaisia, onkin vaikeampi arvioida. Mutta kuten edeltä näkyy, yritämme sitäkin. Eri tavoin.
« Last Edit: 14.09.20 - klo:06:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #350 on: 14.09.20 - klo:10:07 »
Puutarhan sivulla kerrotaan:

Quote
Rekolan Puutarhan tuotteet myydään Tammelantorilla heinäkuusta alkaen, CSA-jäsenet saavat kahden viikon välein vihanneskassin [...]

Kassi on aika epämääräinen mittayksikkö, mutta jotenkin kuitenkin uskaltaa kysyä, että ruokitaanko todella nuo 130 perhettä tuolla. Jos esim. kassin sisältö on se kuin FB:n kuvassa?

Mutta tästä kassista Haltijan ja Kurjen tilalta joutuu kyllä kysymään, että noinko vielä joutuu ostamaan "sian säkissä", biodynaamista ruokaa halutessaan:

https://leipomojyva.fi/item/satokassi179?fbclid=IwAR0tzuJgLHGOUccCNdyjt1BZJkgTLFAMw5srWykyMN299h2gcKIj0uvpxGk

25 euron kassi voi olla kallis tai halpa riippuen siitä, miten "runsas" se on, mitä siinä on. Mutta muuta tietoa sen sisällöstä ei tuo ilmoitus anna. Vain tämän:

Quote
Perustan luovat peruna ja muut juurekset ja lisäksi kassissa on vihanneksia sen mukaan mitä pellolta saadaan.


Kronklata ei sovi.
« Last Edit: 14.09.20 - klo:11:21 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #351 on: 14.09.20 - klo:15:00 »
Onko Kurjen tilallakin oma tällainen preparaatin levityslaite:

https://m.facebook.com/Kurjenmaatila/photos/a.153102388096186/669860756420344/?type=3&source=54

Vai onko tuo v. 2014 ollut vuokralla Heinolan tilalta? Vrt. edellä. Mahdollisesti se on ollut yhteiskäytössä, jos esim. Biodynaamisen Viljelyn Säätiö omistaa laitteen?

Seuraava kuva kyllä viittaisi siihen, että preparaatteja on levitetty talkoilla selässä kannettavista säiliöistä:

https://m.facebook.com/pg/Kurjenmaatila/photos/a.153102388096186/669860603087026/?type=3&source=54

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #352 on: 15.09.20 - klo:08:09 »
Biodynaamisen yhdistyksen tapahtumakalenteria ei ole päivitetty, mutta yleinen Antroposofinen kalenteri tälle syksylle 2020 kyllä kertoo:

Quote
Agricola-ryhmä toimii biodynaamisena alueryhmänä Helsingissä ja kokoontuu
osoitteessa Uudenmaankatu 25 A 4. Syksyn kokoontumiset 15.09., 20.10., 17.11. ja
15.12.2020 klo 16.30-18.30.

Turusta oli tällainen ilmoitus (vrt. edellä 12.08.20):

Quote
TURKU
Valonjuuren ystävät – Ljusrotens vänner ry, yhdistys, joka on perustettu v. 2016,
haluaa tehdä valojuurta tunnetuksi Suomessa. Järjestämme luentoja ja eri tilaisuuksia.
Otamme mielellään uusia jäseniä. Kysymyksiin vastaavat Rolf Nylund 0440 225147
ja Pirja Räsänen 040 7782396.

Vantaalta tällainen:

Quote
VANTAA
Biodynaaminen Itä-Uusimaan alueryhmä. Tiedustelut Liisa Hertell, liisa.leijona@
gmail.com

Ja tällainen:

Quote
MUIDEN KUIN SUOMEN ANTROPOSOFISEN LIITON
JÄRJESTÄMIÄ TAPAHTUMIA:
BIODYNAAMINEN YHDISTYS – BIODYNAMISKA FÖRENINGEN RY
Preparaattitutkimuksen (The biodynamic preparations in context: individual ap-
proaches to preparation work – Case studies of worldwide practice) lukuryhmä
(suomeksi kääntäen). Joka kuukauden ensimmäinen tiistai klo 17–19. Paikka sovitaan
kun tiedetään, ketkä osallistuvat. Skypellä voi myös osallistua. Lisätietoja Pirkko Ok-
konen, 040 518 7695, info@biodyn.fi

Muita biodynaamiseen viljelyyn liittyviä tapahtumia ei ilmoitettu.

Tämäkin nyt sen selvittämiseksi, paljonko innostusta asiaan on viljelijöiden ulkopuolella.

Sanoisin, tuon perusteella, ettei kovin paljon. Kouluihin, uskontoon tai kirjallisuuteen liittyvät keskustelupiirit näyttävät vetävän steinerilaisuudessakin ihan eri tavalla.
« Last Edit: 15.09.20 - klo:08:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #353 on: 16.09.20 - klo:11:12 »
Näin neuvotaan asiat näkemään:

http://kurjentila.fi/kurjen-tila-1

Quote
Demeter naudanlihaa myymme suoraan tilalta. kts. tuotteet

"Lehmä varsinaisesti tekee maatilasta organismin. Lehmien oikea lukumäärä on suhteessa maatilalla syntyvän rehun määrään. Lehmä aloittaa rehun sulattamisen jo suussaan ja siitä se jatkuu eteenpäin. Märehtiessään lehmä kohottaa kasviaineksen sielulliselle tasolle, millä se aistii, maistaa ja analysoi sen. Lehmän lanta on erinomaista lannoitetta juuri siksi, että siinä on lehmän omaa olemusta mukana. Sen tähden sillä on valtava, aivan omaa luokkaansa oleva lannoitusvoima. Kyseessä on läpeensä sielullistunut aine, ei pelkästään elävä kuten humus."          Manfred Klett, Kotieläimet ja me


Pelkkä kemia ei siis riitä eikä oikeastaan biologiakaan. Pitäisi ymmärtää myös sielulliset näkökohdat!

***

Mutta jos lehmät ovat noin välttämättömiä biodynaamiselle tilalle, pitäisi myös perusteilla olevalle Haltijan tilalle niitä hankkia/siirtää. Mutta kuinkahan siinä nyt käy? Keväisestä tiedotteesta:

Quote
Kurjen tilan ja sen naapurissa sijaitsevan Kurkirahaston Haltijan tilan peltoja biodynaamisesti viljelevät Ira ja Ari Hellsten saivat helmikuun alussa tiedon, että Kurjen tila Oy ei enää jatkakaan peltojen (16,5 ha), navetan, pihaton ja lampolan vuokrasopimusta heidän kanssaan.
(lihav. HJ)

Haltijan tilalla ei tuollaisia rakennuksia tietääkseni ole. Eikä esim. FB:ssa ole ollut tietoa, että sellaisia olisi siellä rakenteillakaan. Varma en ole.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #354 on: 17.09.20 - klo:06:25 »
Mutta selvästi paremmalta silti näyttää kuin Mäntsälän Heinolan tilalla. Jossa ei tunnu tapahtuvan mitään, vaikka silläkin on muodollisesti tukenaan "Heinolan maatilayhteisön ystävät", joka on vähintään FB-ryhmä.  Vaikka sielläkin oli joskus näin:

Quote
Tilalla järjestetään tapahtumia! Aikoinaan järjestettiin Kevätkestit toukokuussa sekä syksyllä Sadonkorjuujuhla. Kesällä oli heinäntekotalkoita. Tilan tuotteita myös käytiin joskus myymässä mm. Mäntsälän Sepänmäen maalaismarkkinoilla sekä Järvenpään kävelykadun Maa elää-tapahtumassa. Tila osallistuu toisinaan myös Ravintolapäivään. Seuraa tulevia tapahtumia!


Nyt tulevia tapahtumia ei ole. Edes alkukesästä järjestetystä valokuvanäyttelystä (edellä 17.06.20) ei sittemmin kuulunut mitään: taisi jäädä vaille yleisöä, tai ainakin ilman mitään yleisöryntäystä?

Miksi tällä tavalla "vainoan" tuota Heinolan tilaa? Syy: siitä oli tarkoitus tehdä ihan samaa kuin Haltijan tilasta nyt. Tuo myöhempi kehitys osoittaa, että sellaisessa yrityksessä voidaan myös epäonnistua.

Tuo ryhmä oli julkinen ryhmä, jonka jäsenistökin oli julkista tietoa. Siitä näkyi, että useimmat jäsenet olivat liittyneet ryhmään 4-6 vuotta sitten. Se ei itsessään kerro mitään, mutta muiden tietojen kanssa tukee sitä, että toiminta tuon tilan ympärillä oli vilkkaimmillaan vuosia sitten. Jopa sitä, ettei (yhteisöllistä) toimintaa enää ole.

Tilalle etsittiin v. 2017 kasvihuoneen vuokraajaa. Ja v. 2019 vastuuviljelijää. Asiakastiedon mukaan Heinolan maatilayhteisön osuuskunnalla on v. 2020 yhä 1 työntekijä. Ja sama liikevaihto tätä vuonna kuin viime vuonnakin, 38 000 euroa.

Jäseniä "ystävissä" on 220. Joistakin nimistä kuitenkin näin, että ystävyyttä osoitetaan yli rajojen. Toisten biodynaamisten tilojen viljelijätkin ovat ilmoittautuneet ystäviksi.
« Last Edit: 17.09.20 - klo:13:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #355 on: 18.09.20 - klo:04:45 »
Suurimman luvun tähän asti löysin Biodynaamisen yhdistyksen Facebookista. Siellä oli yksityinen ryhmä "Biodynaamisen viljelyn ryhmä", johon oli ilmoittautunut 613 jäsentä.

Tuommoinen joukko siis löytyy potentiaalisesti asiasta kiinnostuneita. Toinen asia sitten on, onko kiinnostus vielä sitoutuneisuutta. Esim. kuinka monta heistä on valmiita osallistumaan tuohon joukkorahoituskampanjaan? Plus se jo edellä mainittu seikka, että valmius jotenkin osallistua ja tukea ilmeisesti jakautuu eri biodynaamisten tilojen ja alueiden kesken. Ja tuon voi uskoa olevan valtakunnallinen luku.

Melko suuren luvun voi esittää myös Kurkirahasto alkuperäiseen joukkorahoitukampanjaan v. 2019 osallistuneista: "maanhaltijoita" 229.

Mutta olisiko niin, että nämä henkilöt katsovat jo osansa tehneensä? Ja nyt tähän lainanlyhennyskampanjaan olisi löydettävä kokonaan uusia tulijoita? Eikä heitä enää löytyisi yhtä helposti, koska rahamäärä kasvaa hyvin hitaasti? Tuo ilmoitettu deadline 30.09.20 lähestyy päivä päivältä, mutta rahaston nettisivuillaan ilmoittama luku ei muutu mihinkään.

Mutta näinhän se kuitenkin heillä on:

Quote
Kurkirahasto on Biodynaamisen viljelyn säätiön alainen itsenäinen rahasto, joka omistaa biodynaamisesti viljeltyä maata Vesilahdessa. Maa on ostettu yhteiseksi joukkorahoituksen ja pankkilainan turvin.

« Last Edit: 18.09.20 - klo:15:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #356 on: 19.09.20 - klo:06:43 »
Hellstenit kertovat Kurkirahaston sivuilla:

Quote
Biodynaamisessa tuotannossa pyritään tuottamaan mahdollisimman elinvoimaista ruokaa. Tuotanto on siksi jatkuvaa vuoropuhelua luonnon kanssa ja tilan hoitamista siten, että siitä tulee monipuolinen ja vahva. Tilan luonnollista kapasiteetti ei saa ylittää ja ihmisten tulee toimillaan palauttaa luontoon enemmän kuin siitä on otettu. Näin maa uudistuu ja sen elinvoimaisuus itse asiassa kasvaa koko ajan.


Edellä kiinnitettiin pariltakin taholta huomiota siihen, miten tuo palauttaminen on juuri biodynaamisessa viljelyssä enemmän tai vähemmän ehdottomasti kielletty.

Kokonaisvaltaiselle viljelyideologialle on tietysti tyypillistä usko siihen, että sen täytyy olla vastaus kaikkiin kysymyksiin. Vaikka se ilmiselvästi ei sitä olisikaan.
« Last Edit: 19.09.20 - klo:07:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #357 on: 20.09.20 - klo:08:23 »
Perho Green City Farm oli pari päivää sitten  ladannut YouTubeen Majvikin biodynaamisen tilan esittelyn tai mainoksen.

Tuo ravintolakoulun viljelijäryhmä aloitti yhteistyön aikanaan Herttoniemen ruokaosuuskunnan kanssa. Mutta näyttää siis yleisemminkin nielleen steinerilaisuuden, biodynaamisuuden koukun.

Tuskinpa tuo niin kovin tehokas kanava asian yleiseen mainostamiseen on. Mutta ehkä se toimii niin, että ainakin joku tuleva ravintola-alan ammattilainen saadaan hankkimaan biodynaamisia raaka-aineita. Ja sehän on useille ko. tiloille hyvin tärkeä myyntikanava.

PS. Tuossakin videonpätkässä on yhdessä kohdassa joukko talkooväkeä: kyllä Majvikin tila myös tukeutuu jossain määrin CSA-viljelyyn, yhteisöön sen ympärillä. Vaikkei ehkä ole virallisesti sellainen tila.
« Last Edit: 20.09.20 - klo:18:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #358 on: 22.09.20 - klo:04:49 »
Ei asian kanssa Tampereellakaan pelkästään hyvin mene:

http://www.findglocal.com/FI/Tampere/249258321881477/Tilakauppa

Luomukauppa lopettanut toimintansa. Kehotti nettisivuillaan (tai joskus tuonne kopioiduilla sivuillaan) suosimaan Haltijan tilan Mahdollisuuksien Puutarhaa ja tukemaan Kurkirahaston joukkorahoituskampanjaa. Kumpikin linkki on vanhentunut.

Miksi muuten kauppa on yhä esillä netissä, jos se on lopettanut? Selitys voisi ehkä löytyä täältä:

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.facebook.com/tilakauppa/%3Flocale2%3Dfi_FI&ved=2ahUKEwiFvbfu4PvrAhXu_CoKHZEDCtYQFjAAegQIAhAB&usg=AOvVaw1riDALEufOViCNKHeqs13o

Eli Leipomo Jyvä jollakin tavalla jatkaa sen perinteitä.

FB-linkistä löytyi tällainen peruskeräyksestä v. 2018:

https://m.facebook.com/tilakauppa/?locale2=fi_FI#!/kurkirahasto/photos/a.1918035031573850/2114565488587469/?type=3&source=48&__tn__=EHH-R

Eli silloin oli 29.09.18 mennessä saatu kasaan 194 ihmistä ja vähän yli 22 000 euroa. Edeltä jo tiedämme, että lopullinen tulos oli 229 ihmistä, ja varmasti siis vastaavasti enemmän rahaa.

Mutta häämöttääkö nyt tällainen tilanne:

Quote
Kurkirahaston johtoryhmä päättää hallussaan olevien maa-alueiden hoitamisesta itsenäisesti oman taloutensa antamissa puitteissa. Jos tulot eivät riitä toiminnan kulujen kattamiseen, Biodynaamisen Viljelyn Säätiön hallitus ja Kurkirahaston johtoryhmä päättävät korjaavista toimenpiteistä yhteisellä ja yksimielisellä päätöksellä. Jos tällaista päätöstä ei synny, Biodynaamisen Viljelyn Säätiö voi hallituksen päätöksellä päättää Kurkirahaston omaisuuden myynnistä Kurkirahastolle muodostuneiden velkojen vastaamiseksi.

« Last Edit: 22.09.20 - klo:05:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #359 on: 26.09.20 - klo:05:41 »
Sana ainakin halutaan iskostaa nuorten mieleen (lihav. HJ):

https://www.nuortenakatemia.fi/ilmastoajatuksia/

Quote
Luonnon ominaisuuksiin tutustuminen ja viherkasvien hoivaaminen rakastavalla tavalla on eräänlaista tanssia – taidetta johon voi sitoutua haluamansa harrastuksen kautta musiikista runouteen, poliittisesta vaikuttamisesta hyötyliikuntaan.

Oletko kuullut hiiliviljelystä tai regeneratiivisesta maataloudesta?
Entä sanoista permakulttuuri, biodynaaminen tai olkikate?
Tiesitkö, että lipstikan ja voikukan kannattaa usein antaa kukkia?


No, mitäpä tuohon. Lapset ja nuoret oppivat rumat sanat joka tapauksessa.  8)

Tarkoittiko tuo kirjoittaja asiaa eli tanssia näin konkreettisesti, mutta tällainen keino on kyllä biodynaamisessa viljelyssä tuttu:

Hengissä se on Saksassakin. Siellä Maxeiner ja Miersch ihmettelivät myös sitä, miten kritiikittömästä asiaa voidaan lehdistössä esitellä paikallislehden sivulla, "Rumba mit Radieschen“ (rumbaa retiisien kera).

Alkuperäinen artikkeli on alla. Saksaa osaamatonkin voi kuvasta nähdä, miten maanviljelysinsinööri Christina Henatsch ”tanssii salaatin kanssa” ja saa ”eurytmisillä” liikkeillään kasvit onnellisiksi ja kasvamaan paremmin. *)

Die mit dem Salat tanz

Vaikea sanoa, millaista lampaanpolskaa suomalainen ”teollisuussuvun tytär” tanssii.   

Tuo Hesarissa tuolloin 2010 mainittu biodynaaminen tila, eli Sällvik, ei muuten ole sellainen enää. Minkä olemme jo kirjanneet listaamme.

***

Käytännöllisesti katsoen kaikki muut Googlen osumat haulla 'biodynaaminen' tarjosivat taas tälläkin kertaa viinejä. Edellä on monellakin tavalla ihmetelty  asiaa, mutta lainataan sieltä tämä:

Näin siis Suomessa, vaikka biodynaamisuus viineissä on kolmella tavalla hassua:

- luomuviinit jo itsessään ovat aika arveluttava asia
- on erittäin vaikea perustella, miten viljelytavan taikatemput laatua parantaisivat
- plus sitten Steinerin alkuperäinen raittiusaate. Ja siltä pohjalta se, että koko biodynaamisten viinien konsepti on mitä ilmeisimmin rakennettu vasta hyvin myöhään, viime vuosikymmenien aikana. Ks. edellä 17.04.20 . Myös biodynaamisen viininviljelyn säännötkin lienevät syntyneet suhteellisen myöhään.

Tuolta pohjalta voisi kuvittelisi, että tuota ilmiötä kritisoimalla/pilkkaamalla voisi edistää sen häviämistä Suomesta. Mutta se ei ehkä ole enää tarpeen: luulenpa, että seuraamme (enemmän tai vähemmän hidasta) kuolinkamppailua.

Muuten: jopa koko Euroopassa. Viitteitä on siitä, että aate ei sen tukimaassa Saksassakaan voi erityisen hyvin. Mm. sen tukipuole Vihreät saattaa olla sen hylkäämässä.

Mutta populaatiogenetiikasta - jonka logiikkaa voidaan soveltaa aatteisiinkin - tiedämme, ettei mikään huonostikaan menestyvä laji/aate koskaan häviä kerralla. Vaan se saattaa löytää uuden elinympäristön, ekologisen lokeron, "nichen". Sellaisen steinerilaisuus on saattanut nyt noin löytää alkoholista. - Nuoria tietysti kannattaa aina koettaa, ks. puheenvuoron alku!
« Last Edit: 26.09.20 - klo:17:51 by Heikki Jokipii »