- plus sitten Steinerin alkuperäinen raittiusaate. Ja siltä pohjalta se, että koko biodynaamisten viinien konsepti on mitä ilmeisimmin rakennettu vasta hyvin myöhään, viime vuosikymmenien aikana. Ks. edellä 17.04.20 . Myös biodynaamisen viininviljelyn säännötkin lienevät syntyneet suhteellisen myöhään.
Tässähän se vahvistetaan:
Mitä on biodynaamisuus viininvalmistuksessa? Biodynaamiset viinit eivät kuitenkaan aina ole nauttineet suurta suosiota viininystävien keskuudessa, viinintekijöistä puhumattakaan. Tämän tietää ranskalainen viinitalo Cazes.
Cazes-viinitalo biodynaamisuuden edelläkävijänä
Etelä-Ranskan Roussillonissa viinejä valmistava Cazes tunnetaan alueella luomu ja biodynaamisen viininviljelyn pioneereina. Cazes-viinitalon yli 200 hehtaaria sertifioituja viinitarhoja ulottuu Corbières-vuorten juurilta aina Välimeren rannoille. Cazes onkin nykyään Ranskan suurin biodynaamisesti viinejä viljelevä tila ja myös yksi vanhimmista, vaikka Cazes aloitti biodynaamisen viljelyn vasta vuonna 1997.
(lihav. HJ)
Noin uusi asia se on Ranskassakin. (Tuo Viinimaahan on Altian isännöimä sivusto. Siis melkeinpä meidän kaikkien omistama. Ja sillä varmastikin on asiasta tieto. )
Rohkeasti esitän hypoteesin, ettei biodynaamisia viinejä ehkä ollut olemassakaan ennen 1990-lukua. Tämä hypoteesi on helposti kumottavissa esimerkillä aiemmasta sellaisesta tilasta. Mutta löytyykö niitä?
Huomasin heti olleeni väärässä. Mutta oikeilla jäljillä:
https://www.jancisrobinson.com/articles/montys-2018-organicbd-auditAlsace is home to the world’s oldest Demeter-certified biodynamic vineyard, Domaine Eugène Meyer, which went BD in 1969. France’s second Demeter-certified biodynamic grower Jean-Pierre Frick went BD in 1980. He is also based in Alsace.
Tuollaista vauhtia niitä
käytännössä tuskin oikeastaan oli ennen 1990-lukua.
***
Tuosta lähteestä sai karkean vastauksen toiseenkin täällä arkarruttaneeseen kysymykseen:
PS. 12.2.18: Selvennys tällä vertailukohdalla: koko maailmassa on biodynaamisesti viljeltyä peltoa vähemmän kuin Suomessa luomuviljeltyä, jossa sitä on n. 200 000 hehtaaria.
En löytänyt tietoa netistä, mutta se olisi varmasti sekin hyvä asian arvioimiseksi: kuinka suuri osuus biodynaamisista tiloista on asialla kekkaloivia viinitiloja. Muulla kuin Saksassa, jossa historiallisista syistä on varmasti muitakin.
Tämän:
In March 2018 there were more than 616 wineries with Demeter biodynamic certification worldwide with more than 8,200 ha (20,254 acres) of vineyards.
Kun maailmassa on nyt (2020) yhteensä 6 396 biodynaamista tilaa, viinitilojen osuus on siis noin 10%. Valtaosa viinitiloista on Espanjassa, Ranskassa ja Saksassa. Kun niissä on yhteensä 2 576 BD-tilaa, niissä tuo osuus on n. 20%. — Jos (ja kun: Alko, Altia) tuo myyntikikkana toimii, se saattaa selittää biodynaamisten tilojen lukumäärän kasvua (muualla kuin Suomessa) vielä 2000-luvullakin?