• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta

Started by palstaviljelijä, 19.08.09 - klo:09:21

Previous topic - Next topic

Heikki Jokipii

Hieman huvittava on tämä kehotus (lihav. HJ):

Luomu Juusto-makaronilaatikko

QuoteKypsennä 200-asteisessa uunissa n. 1 tunti. Käytä Luomu Makaronin lisäksi myös muina raaka-aineina luomua, mikäli mahdollista.

Tietysti tulee mieleen tämä meidän "klassikkomme". Mutta myös se, että joistakin luomuvihanneksista voi johonkin aikaan vuodesta ihan oikeasti olla pulaa.

Kasvihuoneissa kasvatettavia vihanneksia ei reseptissä ole.  Mutta sipuli oli. Ja se saattaa jo olla luomuna syöty Suomessa loppuun

Heikki Jokipii

#706
Se on lähtenyt liikkeelle:

Luken satokysely on käynnissä " luotettava tieto on päätöksenteon perusta

QuoteNoin 6200 maatilaa on syys"lokakuun vaihteessa saanut kirjepostissa ohjeet verkkokyselyyn.

Mutta sen verran varmistuksineeen raskas prosessi on, että:

QuoteTämän vuoden satotiedoista on saatavilla ennakkotilasto 24. marraskuuta. Lopullinen satotilasto valmistuu helmikuussa.

Tuossa otsikossa on mainittu perustelu sille, että myös me olemme niin kiinnostuneita noista tilastoista!

Heikki Jokipii

Quote from: Heikki Jokipii on 04.09.22 - klo:03:10
Mutta rohkea, radikaali arvauksemme: kotimaisesta luomutomaatista (ja -kurkustakin) vielä harvemman ...herkku. Ja vielä harvemman kuin kuin nykyisin (2021). Jonkinasteinen romahdus on niissä odotettavissa.

Sopisi omalta osaltaan Matt Ridleyn uumoilemaan suureen käänteeseen. Vaikka Suomessa merkitsisi vain tuontiluomun osuuden rajua kasvua, vihanneksissa.

Nyt mennään tuon ennusteen kanssa. Ollaan noloja sitten, jos niin ei käy.  8)

Täällä kävi näin:

QuoteAnnaleena Ylhäinen 🇫🇮🇺🇦
@AYlhainen·1t
Yksi Hollannin suurimmista kasvihuoneyrityksistä, Plantise, panee pillit pussiin. Ei kannata enää. Plantisella on sekä perinteistä että luomutuotantoa.  https://landbouwleven.be/14962/article/2022-10-07/grote-nederlandse-plantenkweker-stopt-wegens-hoge-kosten

Heikki Jokipii


Heikki Jokipii

Voisiko jo tästä tilaisuudesta irrota meitä kiinnostavaa tilasto- ym. tietoa?

Valtakunnalliset Luomupäivät tänä vuonna Hämeessä " tarjolla ratkaisuja omavaraisuuteen ja muutoskestävyyteen

Etsitäänpä ohjelmasta. Seuraavassa lihavoitu ne kohdat, joissa ehkä uutta tietoa voisi tulla:

QuoteLuomupäivät avaa luomuviljelijä, kuvataiteilija Osmo Rauhala. Torstaina kuullaan painavaa asiaa palkokasveista osana luomutilan viljelykiertoa, luomulihan tuotannosta sekä Suomen uudesta CAP-suunnitelmasta luomun näkökulmasta. Toisena tapahtumapäivänä perjantaina keskitytään luomusatojen parantamiseen, luomumarkkinoiden kehittämiseen sekä luomukotieläintilojen eläinten hyvinvoinnin ja talousosaamisen vahvistamiseen.

No, ellei tule, niin odottamamme päivämäärä 24.11.22, jolloin luomusatotilasto (ennakko) ilmestyy, on oikeastaan tuota pikaa  käsillä. Mutta tarkistetaan nuokin, jos aineisto eli esitykset ilmestyvät nettiin.

Heikki Jokipii

#710
Yleisellä tasolla, kaikkia koskien:

Kotimainen tomaatti voi talvella olla luksusta " jatkossa Suomeenkin virtaa entistä enemmän marokkolaista peruspyöreää

QuoteLuonnonvarakeskuksen Hanna Karikalliolla on arvio tomaatin hintatasosta: siitä tulee talvella luksusta.

Karikallio uskoo, että tomaatti voi kallistua talvella kymmeniä prosentteja. Alalla on kuultu arvioita jopa 15 euron kilohinnoista.

" Kun tarjonta vähenee näin voimakkaasti, hinnannousukin on tosi rajua. Kotimaisesta tomaatista tulee luksustuote, jota on tarjolla niille, jotka siitä pystyvät maksamaan

Palstan lukijalle jätämme nyt arvion, mitä se merkitsee luomutomaateille. Missä on kipukynnys? Toisaalta olemme jo kauan tienneet tämän:

Luomun hullut hinnat

QuoteToisaalta myös aivan mielettömät luomuhinnat ovat mahdollisia. "Luomulaadun" tms. idea on saatu siinä määrin osallle ostavaa yleisöä läpi (vaikkei sillä mitään perusteita olekaan), että osa kuluttajista katsoo, että kannattaa maksaa jopa mielettömiä hintoja, jos tuote vain on luomua.

YLE:n ingressi:

QuoteEuroopassa tomaatintuotanto supistuu tänä vuonna yhdeksällä prosentilla. Suomessa talven tuotanto jää alle puoleen tavallisesta. Tomaattivaje näkyy hinnoissa ja tomaatin alkuperässä.

Kuvituskuvassa (joka on myös video) näkyy teksti " "Ikaalisten Luomu". Tällä kertaa sitä ei ehkä pidä tulkita piilomainonnaksi. Videolla haastateltu kauppias sanoo:

QuoteJos jonkin erikoistomaatin tuottaja on päättänyt jättää viljelemättä, sellainen tuote jää sitten tietenkin pois.

***

Koska tomaatti on kasvihuonetuote, Ruokavirasto ei kerro tilastossaan erikseen sen viljelyalasta. Joten emme sieltä näe tätä kehitystä, emme pysty vertaamaan viime vuoteen.

Heikki Jokipii

#711
Oikeastaan tämä on vähän ihmeteltävä juttu. Ihan arkijärjen mukaan kasvihuoneviljelyssä luomun handikappi on pienempi kuin monessa muussa viljelyssä (tuholaisten torjunta onnistuu paremmin jne.). Mutta kuitenkin on näin:

Quote from: Heikki Jokipii on 06.06.22 - klo:10:59
Nämä on vielä laskematta. Yhtä suomalaista kohti luomutomaatteja tuotettiin n. 155 grammaa. Sitä voi tämän mukaan pitää jo suurena tomaattina. Mutta yhdestä kappaleesta, yhdestä tomaatista, on yhä kyse.

Ikaalisten Luomun pikkukurkkukin painaa n. 150 grammaa. Mutta voi surkeutta ja pulaa. Se täytyi teoreettisessa tasajaossa jakaa v. 2021 kolmen suomalaisen kesken. Noin 48 g kullekin.

Eikä niitä siis ole pystytty tuottamaan sellaiseen hintaan, että tuon enempää menisi kaupaksi?

Noin siis niin sanoakseni normaaliaikaan. Nyt sitten tarkkailemme sitä, mitä tapahtuu, kun sähkö maksaa paljon. Periaatteessa sen pitäisi kohdella tasapuolisesti luomua ja tavanomaista. Mutta intuitioni on, että siitä johtuva lisähinta tulee vielä jo ennestään korkean luomuhinnan päälle. Koska sillä hinnalla oli syynsä. Se ei johtunut vähittäiskauppiaiden ahneudesta.

Heikki Jokipii

Quote from: Heikki Jokipii on 17.09.22 - klo:03:11
Mitä on Ruokaviraston tilastoista nähtävissä?

Muutokset viime vuoteen ovat pieniä, yhtä lukuunottamatta.

Luomuviljelijöiden määrä 4886 on käytännössä sama kuin viime vuonnakin. Samoin eläintilojen määrä 1200 (ja siten myös osuus n. 25%).

Luomutilojen osuutta olisi yhä helpompi ( ;D) kasvattaa:

https://mobile.twitter.com/jukka_tee/status/1592865820924747776/photo/1

Apropoo, nuo Ruokaviraston tilastot. Olisin toivonut, että sieltä yhä puuttuvat osat olisi julkaistu ennen Luken luomusatotilastoja, jotka tulevat ensi viikon torstaina. Saapi nähdä, tulevatko siihen mennessä. Enpä nyt enää hoputa.

Heikki Jokipii

#713
Askel askeleelta (16.11.22)?

Ikaalisten Luomu myi Honkajoen tarhansa alan isolle konsernille " syynä tuntuvasti kasvaneet energiakustannukset

Viitaten tietysti useisiin puheenvuoroihin em. yrityksestä edellä. Relevantti tässä yhteydessä on myös keskustelumme luomutomaatin ja-kurkun hintakehityksestä nyt, näinä aikoina.

Heikki Jokipii

Luken raportti tuli taas täsmällisesti!!! Juuri luvattuna päivänä:

Vuoden 2022 viljasato on katovuoden jälkeen normaali " kasvua miljardi kiloa

Sato ja viljasadon laatu 2022 ja luomusato, ennakko

Siitä saataviin tietoihin on on täällä varmaankin useallakin kommentoitavaa. Omalta osaltani aloitan kommentoinnin hiukan myöhemmin.

Heikki Jokipii

#715
Luken uutinen kertoo luomun eteenpäin menosta:

QuoteLuomuviljasato kasvoi 50 prosenttia edellisvuodesta

Luomuviljan osuus Suomen koko viljasadosta on noin viisi prosenttia. Kaura on selkeästi tärkein luomuna tuotettu vilja, sen osuus kokonaisluomuviljasadosta on 60 prosenttia. 

Luomukaurasato ylittää tänä vuonna sata miljoonaa kiloa, jolloin sen osuus kokonaiskaurasadosta on lähes yhdeksän prosenttia. Luomuruista tuotettiin tänä vuonna lähes 10 miljoonaa kiloa. Sen osuus kokonaisruissadostamme on 15 prosenttia.

Tilastosivukin näin:

QuoteLuomuviljasato vuonna 2022 on yhteensä 173 miljoonaa kiloa (+49 %, verrattuna edellisvuoteen) - osuus kokonaisviljasadosta 5 %

Osuus kasvoi kokonaisella prosenttiyksiköllä: viime vuonna se oli 4%. Myös tavanomainen kasvoi, mutta ei yhtä paljon:

QuoteViljasato vuonna 2022 on yhteensä 3,6 miljardia kiloa (+38 %, verrattuna edellisvuoteen)

Onko luomu siis saavuttanut tai saavuttamassa tavanomaisen? Eipä niin voi vieläkään sanoa. Luomun viljelyalan osuus on nyt 13,4% (siirtymävaihealan kanssa 14,8%).

Tyylikkäästi Luke kertoo tänäkin vuonna luomun ja tavanomaisen sadot ja satotasot vierekkäin:

Viljelykasvien sato muuttujina Vuosi, ELY-keskus, Kasvilaji, Tieto ja Tuotantotapa

Hyvin näyttävät satotasot siinä pysyneet ennallaan.

Tuolta osin vertailu on helppoa. Latausalan huomioon ottaminen ei vieläkään ole. Siksi on käytettävä myös noita luomun kokonaisalan lukuja arvioinneissa (esim. edellä olevat 13,4% ja 14,8%).

Heikki Jokipii

#716
Yhä enemmän siis luomuviljely Suomessa tarkoittaa kauraa:

QuoteLuomuviljan osuus Suomen koko viljasadosta on noin viisi prosenttia. Kaura on selkeästi tärkein luomuna tuotettu vilja, sen osuus kokonaisluomuviljasadosta on 60 prosenttia. 

Luomukaurasato ylittää tänä vuonna sata miljoonaa kiloa, jolloin sen osuus kokonaiskaurasadosta on lähes yhdeksän prosenttia. Luomuruista tuotettiin tänä vuonna lähes 10 miljoonaa kiloa. Sen osuus kokonaisruissadostamme on 15 prosenttia.

Tuo tulos saavutettiin sillä, että luomukauran osuus kauran viljelyalasta oli 15,5 prosenttia.

Mihin tuo luomukaura käytetään? Nyt tarvitsisimme VYR:in tietoa, joka on nyttemmin meiltä salattu. Vanhemman (2021) selvityksen mukaan n. kolmannes meni rehuksi. Muualta tiedämme, että aika ison osan siitä syövät ulkomaalaiset.

***

Luomuperunaa yhteensä tuli vain 9,1 miljoonaa kiloa, siitä ruokaperunaa*) vain 4,1  miljoonaa kiloa. Suomalaista kohti siis edelleen hyvin niukasti. Varhaisperunasta löytyy huomautuksemme täältä.

Sokerijuurikasta ei edelleenkään Suomessa luomuna viljelty. Luomusokeri siis haetaan yhä Tanskasta. Tai sitten jostain eksoottisista maista, eksoottisessa muodossa. " Sokeri ei tietysti välttämättömyyshyödykkeisiin kuulu. Mutta äitini kertomana tiedän, että 1950 syntyneenä ehdin vielä saada kahvi- ja sokerikortin kansanhuoltoviranomaisilta yhä vielä hiukan jatkuneena pula-aikana. Tapahtui tietysti ennen olympialaisia 1952.

_____

*) loput tärkkelysperunaa. Jota Wrangin tietojen mukaan viedään (perunajauhoina?) paljon luomuna ulkomaille.

Heikki Jokipii

#717
Katsotaan kaikkia pääviljoja. Luken taulukoita yhdistelemällä:

Luomuohra 15 miljoonaa kiloa (+38 %) " osuu kokonaisohrasadosta 1 % " osuus kokonaisalasta 1,9 %

Luomukaura 104 miljoonaa kiloa (+79 %) " osuus kokonaiskaurasadosta 9 % " osuus kokonaisalasta 13,4 %

Luomuvehnä 22 miljoonaa kiloa (+21 %) " osuus kokonaisvehnäsadosta 3 % " osuus kokonaisalasta 4,5 %

Luomuruis 10 miljoonaa kiloa (+15 %) " osuus kokonaisruissadosta 15 % " osuus kokonaisalasta 23,4 %

Jakolaskulla. Suomalaista kohti:

Luomuohra 2,7 kiloa
Luomukaura 18,9 kiloa
Luomuvehnä 4 kiloa
Luomuruis 1,8 kloa

Pointtini: keskimääräinen suomalainen ei luomuviljan olemassaoloa juurikaan huomaa. Kaurankaan, jonka katoamisesta aika näkymättömiin edellisessä puheenvuorossa (eri viljelyosuus siellä " tarkistetaan!).

Ruokaperunan vähäisyys luomuna (myös edellisessä puheenvuorossa) tuntuu jopa hiukan yllättävältä, kun muistaa, miten se kuitenkin on näkyvästi marketeissa esillä. Mutta suomalaista kohti sitä siis tuotetaan ja myydään vain noin 750 grammaa. Se on siis luomuporkkanan kanssa aika tasoissa. Muut mahdollisuudet saada kotimaasta luomuvitamiineja ovatkin sitten hyvin vähäiset.

Heilläkin on hyvin niukasti, mistä ottaa, mistä saada raaka-aineet tuotteisiin:

Apetit Luomu
Kaikki kasvisten hyödyt " luomuna


Ja kotimaisena, firmasta vakuutetaan:

QuoteTIESITKÖ?
Apetit luomukasvissekoitukset kuuluvat Kotimainen-sarjaan, eli niiden kasvikset ovat aina 100 % kotimaisia.

Vaikkapa ruokahernettä saatiin luomuna Luken mukaan nyt 2,1 miljoonaa kiloa. Suomalaista kohti 382 grammaa.

Luomusta on hyötyä suomalaiselle erittäin vähän.

Heikki Jokipii

#718
Tästä me emme saa nyt ennakkotietoa:

https://www.luke.fi/fi/tilastot/kyselyt-ja-tiedonkeruut/maataloussektorin-kyselyt-ja-tutkimukset/puutarhatilastokysely

Vaan:

QuoteTiedonkeruu käynnissä 28.10.-29.11.2022
[..]
Tulokset julkaistaan Puutarhatilastoissa vuosittain osoitteessa https://www.luke.fi/fi/tilastot/puutarhatilastot

Tilasto valmistuu helmikuussa.

Tieto ruokaherneestä näytti olevan poikkeus.


PS. Ruokaviraston luomuvihannesten viljelyalojakaan emme ole vielä saaneet. Mutta näin ollen sillä ei vielä ole paljon väliäkään.

Heikki Jokipii

Että voikin käydä näin!  ;D

Ruismestarin epäonnistuminen: ”Kerran satoa tuli vain viisi tonnia hehtaarilta”

Luken viimeisimästä satotilastosta, rukiin hehtaarisadot 2022, keskimäärin:

- tavanomainen 3 820   
- luomu 2 160

Ko. kilpailusta lisää:

Ulf Härtull on RUISMESTARI 2022

Ei voi ehkä toivoa, että tuossa kuvatusta tasosta tulisi uusi keskiarvo. Vai voisiko? Mahdolliseksi se on joka tapauksessa osoitettu.