• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta

Started by palstaviljelijä, 19.08.09 - klo:09:21

Previous topic - Next topic

Heikki Jokipii

#690
Tämän tiedotteen alareunastahan ne mainitut puheenvuorot pdf-muodossa löytyvat:

Ruokajärjestelmän ja huoltovarmuuden haasteet esillä Luonnonvara- ja biotalouspäivillä

Tiedotteessa todetaan:

QuoteRuokavirastolla on tulevaisuudessa tärkeä rooli ruuan saatavuuden ja pitkäaikaisen ruokaturvan varmistamisessa. Oikarinen sanoi kantavansa huolta muun muassa siitä, miten järjestelmä toimii, kuinka vakaa on ruokamarkkina, miten omavaraisuutta turvataan ja miten tuotantopanoksia, etenkin lannoitteita saadaan viljelijöille.
(lihav. HJ)

Ei liene ylitulkintaa, että Ruokavirastokaan ei näe luomulla suurta roolia ruokaturvan varmistamisessa? Muutoinhan Ruokavirasto monin tavoin pitää huolta luomusta tässä maassa, mutta se näkökulma ei oikeastaan tule esille.

HVK:lta (ks. juuri edellä) voisi muuten kysyä, mikä on sen käsitys siitä, paljonko Suomella on varaa luomualaa lisätä.

Heikki Jokipii

Näin Oikarinen tästä PP-esityksessään:

QuoteLannoiteomavaraisuudesta...
- lyhyellä aikavälillä löydettävä uusia tuontilähteitä ammoniakille ja typpilannoitteille
- biokaasusta ei maakaasun korvaajaksi lannoitteiden valmistuksessa -vaikka biokaasun
tuottamista pyritään Suomessa lisäämään
- todennäköisempi ? maakaasun korvaaja puhtaan vetyenergian kehittämien -
vetyenergiasta ratkaisu pidemmällä aikavälillä
- merkittävä tutkimus- ja hyödyntämiskohde on puhdistamolietteen ravinteet ja niiden
kierrätyksen edistäminen
Tavoitteena poispäin fossiili-intensiivisestä maataloudesta kohti ruuantuotantoa,
joka on:...
Turvallisuutta ja kilpailukykyä
ruokaketjun kumppanina

Me uskomme myös tuohon tavoitteeseen. Ja jännitämme jo, olisiko ratkaisu jo löytynyt. â€" Emme todellakaan kannata typpilannoitteiden käyttöä sen vuoksi, että fossiilisen maakaasun kysyntä pysyisi ennallaan!  8)

***

Nyt seurannee tässä triidissä pitkähkö paussi:

QuoteHeti sadonkorjuun jälkeen, eli loka- ja marraskuussa koko kotimaista tuotantoa edustamaan valitut noin 6 000 maatilaa saa satotilastokyselyn. Maatiloilta saatujen tietojen perusteella julkaistaan marraskuun lopussa ennakkotilasto ja ensi vuoden helmikuussa ne sinetöidään lopullisiksi.

Tietysti jotain voisi päätellä jo Ruokaviraston pinta-alatiedoista. Ei liene epähienoa niitä tietoja tänä vuonna vähän hoputtaa?

Heikki Jokipii

#692
Tämä lähti äsken. Ja automaatti kuittasi vastaanotetuksi.

***

Ruokavirastolle

kirjaamo@ruokavirasto.fi

ALOITE

Ehdotamme, että virastonne julkaisee jo nyt, ja jatkossa vuosittain vielä aikaisemmin ennakkotiedot ylläpitämistään tilastoista:

https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/luomumaatilat/tilastot-ja-tietohaut/

Koska virastolla on jo kaikista niistä tieto hallussaan. Kaikki luomusitoumukset on ainakin alustavasti tehty jo alkuvuodesta 2022.

Se peruste, että ne tilastot voivat vielä, sanokaamme, vuoden loppuun mennessä muuttua, ei ole hyvä peruste olla niitä kertomatta. Nämä tiedot ovat jo nyt eri tahoille tarpeellisia. Myös julkiselle, demokraattiselle keskustelulle.

Luke menettelee satotilastojensa kanssa siten. Julkaistaan ennakko, julkaistaan lopullinen.

Pyytäisimme ehdotukseemme myös sellaista vastausta, jossa esitettäisiin perustelut ratkaisullenne asiassa. Mikä se onkin.

Kunnioittavasti

Heikki Jokipii

Puheenjohtaja
Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa â€" Turvattu Luonto ry

Osoite: c/o H. Jokipii, Klaavuntie 16 D 41, 00910 Helsinki
Email: jokiheik@hotmail.com

Heikki Jokipii

Tämä ennakointi on kaikista:

Kotimaisen kurkun ja tomaatin saatavuus heikkenee ensi talvena â€" osa viljelijöistä keskeyttää tuotannon kalliin sähkön takia

QuoteKurkkujen ja tomaattien viljely ympärivuotisesti edellyttää valotusta, ja se kasvattaa yritysten sähkölaskuja. Sähkö onkin kasvihuoneille merkittävin tuotantopanos talvella.

Kasvihuoneita ei Kauppapuutarhaliiton mukaan lämmitetä sähköllä, vaan esimerkiksi biopolttoaineilla.

Joten:

Quote from: Heikki Jokipii on 06.09.22 - klo:04:09
Tämä tietysti saattaa onnistua, ja helpottaa firman tilannetta:

IKAALISTEN LUOMU TUOTTAA JATKOSSA KAIKEN LÃ,,MMÖN HUKKAENERGIASTA â€" ILMAN POLTTOAINETTA

No, sittenpähän näemme. Ei vedetä vielä ennustustamme pois.

Luomutuotanto ei tule YLE:n uutisessa erikseen esille.

Heikki Jokipii

Sain Ruokaviraston Sampsa Heinoselta vastauksen:

QuoteEnnakkotilastojen 2022 julkaisu on viivästynyt yksinkertaisesti muiden kiireiden takia. Ennakkotilastot eivät ole mikään lakisääteinen tehtävä, mutta tarvitsemme niitä itsekin toiminnan suunnitteluun, eli pidämme niitä tarpeellisina.
[..]
Mukava, että tilastot maistuvat ja ennakkotilastot 2022 on nyt päivitetty tänne: https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/luomumaatilat/tilastot-ja-tietohaut/

Muistin kiittää!

Heikki Jokipii

#695
Mitä on Ruokaviraston tilastoista nähtävissä?

Muutokset viime vuoteen ovat pieniä, yhtä lukuunottamatta.

Luomuviljelijöiden määrä 4886 on käytännössä sama kuin viime vuonnakin. Samoin eläintilojen määrä 1200 (ja siten myös osuus n. 25%).

Luomualan kokonaismäärä on vähän kasvanut (lukuun 14,8%), samoin luomuhyväksytty ala. Lasketaan jälkimmäisestä tarkka luku vielä kertaalleen, kun saadaan tietoja sadoista (jos on tarpeen).

Se poikkeus on siirtymävaiheen ala. Joka näyttää oikeastaan romahtaneen: -18%.

Viljelyalan käytön tilastossa tuli se pettymys, että vastoin odotuksiamme viherlannoitusnurmea ei vieläkään ilmoitettu erikseen. Nurmi säilyi vallitsevana luomuviljelyn muotona, osuus n. 62%. Se ei edelleenkään ole oikein suhteessa siihen, että luomueläintilojen osuus on vain em. neljännes.

Viljalajeista luomukauran viljelyala oli edelleen kasvanut voimakkaimmin. Mutta myös luomuvehnän ala oli hiukan kasvanut. Luken satotilastoja odotellessa.

***

Luomupuutarhakasvien ja luomueläinten lukuja joudamme odottamaan. Mutta ehkäpä nekin kohta saadaan.  ;D

Heikki Jokipii

#696
Tämä tieto tulikin sitten, paikallislehdestä:

Ikaalisten Luomu säästää sähkökuluissa vähentämällä tuotantoalaa talvella â€" lämmöntuotannossa yritys on pian täysin omavarainen

Vaikka viitataan uusiin ratkaisuihin lämpöasiassa, myönnetään, miten ratkaiseva on valo. Joka tuotetaan sähköllä.

Tämän kanssa menemme edelleen:

Quote from: Heikki Jokipii on 04.09.22 - klo:03:10
Mutta rohkea, radikaali arvauksemme: kotimaisesta luomutomaatista (ja -kurkustakin) vielä harvemman ...herkku. Ja vielä harvemman kuin kuin nykyisin (2021). Jonkinasteinen romahdus on niissä odotettavissa.

Sopisi omalta osaltaan Matt Ridleyn uumoilemaan suureen käänteeseen. Vaikka Suomessa merkitsisi vain tuontiluomun osuuden rajua kasvua, vihanneksissa.

Nyt mennään tuon ennusteen kanssa. Ollaan noloja sitten, jos niin ei käy.  8)

Romahduksesta yritetään tehdä Ikaalisissa hallittua.

Jarrumies

#697
Alla oleva taulukko on on laskettu Ruokaviraston taulukosta: https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/viljelijat/luomutilat/tilastot/lkasva2022-ennakkotietoja.pdf

Luomukasvilajien pinta-alojen osuudet (%) luomuhyväksytystä tuotantoalasta 2015-2021 ja 2022 ennakko

Vuosi   Ruis  Vehnä   Kaura    Ohra   Svilja  Herne   Hpapu   Rypsi   Nurmi  Kesanto  Muut kasvit
2022e 1.6      3.3      15.5      2.9      4.5      1.7      1.0      1.6      61.7      1.5      4.7      
2021   1.8      3.3      14.3      2.8      5.0      1.4      1.0      1.4      61.1      1.2      6.0      
2020   1.7      3.0      14.5      3.9      5.4      1.7      1.4      0.9      60.3      1.8      5.5      
2019   1.8      2.7      13.0      2.9      5.2      1.1      1.3      0.9      63.0      1.7      6.4      
2018   1.3      2.6      13.8      2.7      5.4      0.8      1.2      0.8      63.5      1.5      7.9      
2017   1.5      2.3      15.0      2.4      5.3      1.1      1.4      0.7      61.9      1.6      5.6      
2016   2.3      2.5      14.4      2.5      5.3      1.0      1.4      0.8      60.5      2.3      9.2      
2015   2.8      3.0      12.7      2.7      5.2      1.4      1.5      1.4      59.6      2.1      9.9   

Svilja = Seosvilja, Hpapu = Härkäpapu

Tässä en ottanut mukaan vuotta 2014, koska huomasin, että Ruokaviraston taulukon hehtaariluvuissa on virheitä vuonna 2014. Yhteensä luvuksi vuonna 2014 on ilmoitettu 188720 vaikka yksittäisten kasvien yhteenlaskettu summa on 211746. Virheet ovat luultavimmin nurmen, kesannon tai muut kasvit luvuissa, koska ne poikkeavat varsin paljon vuoden 2015 luvuista.

Jarrumies

#698
Jatkoa edelliseen viestiin.

Alla oleva taulukko on laskettu Luken taulukosta Käytössä oleva maatalousmaa:
https://statdb.luke.fi/PXWeb/pxweb/fi/LUKE/LUKE__02%20Maatalous__04%20Tuotanto__22%20Kaytossa%20oleva%20maatalousmaa/

Nämä luvut sisältävät sekä tavanomaisen viljelyn että luomun.

Eri viljelyalojen osuuksia (%) laskettaessa on käytetty niiden osuutta vuonna 2022 viljellystä alasta ja kesantoalasta yhteensä, joka oli 2 268 000 hehtaaria.

Osuus vuonna 2022   
%
      
90.7 %      VILJELTY ALA YHTEENSÃ,,
47.4 %      VILJAT YHTEENSÃ,,
10.3 %      Vehnä yhteensä
1.6 %      .Syysvehnä 1)
8.7 %      .Kevätvehnä 2)
0.9 %      Ruis yhteensä
0.9 %      .Syysruis
0.0 %      .Kevätruis
19.1 %      Ohra yhteensä
16.2 %      .Rehuohra
3.0 %      .Mallasohra
14.9 %      Kaura
1.9 %      Seosvilja 3)
0.1 %      Tattari
0.2 %      Muut viljat 4)
35.4 %   NURMET ALLE 5 v. YHTEENSÃ,,
..                Kuivaheinä 5)
..                Säilörehu 5)
..                Tuorerehu 5)
2.3 %        Laidun
0.6 %        Siemenheinä

7.9 %      MUUT VILJELYKASVIT YHTEENSÃ,,
0.9 %      Peruna yhteensä
0.4 %      .Ruokaperuna
0.0 %      .Varhaisperuna
0.1 %      .Ruokateollisuusperuna
0.3 %      .Tärkkelysperuna
0.1 %      .Muu peruna 6)
0.4 %      Sokerijuurikas
1.5 %      Herne 7)
0.5 %      Härkäpapu
1.5 %      Rypsi
0.4 %      Rapsi
0.0 %      Ã–ljy- ja kuitupellava
0.7 %      Kumina
0.1 %      Ruokohelpi 10)
0.7 %      Vihantavilja
0.7 %      Puutarhakasvit 11)
0.4 %      Muut kasvit 12)
9.3 %      KESANTOALA YHTEENSÃ,,
3.1 %         Kesannot 13)
5.4 %         Luonnonhoitopellot 14)
0.7 %         Viherlannoitusnurmi

100.0 %   VILJELTY ALA JA KESANTOALA YHTEENSÃ,, (2 268 000 ha)
      
Taulukosta selviää, että vuonna 2022 nurmia on 35.4 % (luomualaa ei siis miinustettu).
Vastaava luku luomussa on 61.7 %. Kesantoala on yhteensä 9.3 %, jossa varsinaista  kesantoa 3.1 %, luomussa 1.5 %.

Luomun luvut ovat edellisessä viestissä.

Heikki Jokipii

Kokonaissadosta saamme koko ajan päivittyviä arvioita (23.09.22):

Viljasadoksi arvioidaan 3,6 miljardia kiloa â€" kahden heikon vuoden jälkeen paluu keskinkertaiseen satoon on huojentavaa

Mutta siihen lienee tyytyminen, että luomusadon osalta on odotettava marraskuulle.

Heikki Jokipii

#700
Mennään vähän asioiden edelle. Elokuun maidontuotantotilastoa.

Maidontuottajia 4 700
Joista luomumaidon tuottajia   130   

Tuotettua maitoa, 179 055 946 litraa
Josta luomumaitoa 636 291 litraa

Eli noin 3,6%. Vuonna 2021 luomumaidon osuus oli n. 3,7%. Samoissa siis mennään kuin viime vuonnakin.

Tiedot täältä:

https://www.luke.fi/fi/tilastot/maito-ja-maitotuotetilasto/maito-ja-maitotuotetilasto-elokuu-2022-ennakko

***

Tietoa lihantuotannosta ilmestyy:

31.10.2022
Lihantuotanto, syyskuu 2022 (ennakko)

Mutta luomulihan osuuden selvittämisessä on odotettava koko vuoden tietojen valmistumista.

Jarrumies

#701
Lasketaan hieman tarkemmin. Luken tilastoista on saatavilla luomumaidon tuotantotiedot vuodesta 2000 alkaen (ks. tietokantataulukoiden linkit sivulta https://www.luke.fi/fi/tilastot/maito-ja-maitotuotetilasto/maito-ja-maitotuotetilasto-elokuu-2022-ennakko).

Alla olevaan taulukoon olen laskenut seuraavat tunnusluvut:
osuus% = luomumaidon osuus prosentteina meijerimaidon kokonaistuotannosta   
m%-yks. = luomumaidon osuuden muutos prosenttiyksikköinä edelliseen vuoteen verrattuna
m%   = luomumaidon osuuden muutos prosentteina edelliseen vuoteen verrattuna

           osuus%     m%-yks.    m%
2000      0.69 %            
2001      0.79 %      0.10      14.12 %
2002      0.98 %      0.19      24.59 %
2003      1.17 %      0.19      19.11 %
2004      1.38 %      0.21      18.40 %
2005      1.18 %      -0.20   -14.15 %
2006      1.16 %      -0.02   -1.93 %
2007      1.21 %      0.04      3.79 %
2008      1.28 %      0.08      6.46 %
2009      1.33 %      0.05      3.58 %
2010      1.35 %      0.02      1.83 %
2011      1.43 %      0.08      5.94 %
2012      1.72 %      0.28      19.74 %
2013      1.86 %      0.14      8.13 %
2014      2.06 %      0.20      11.03 %
2015      2.33 %      0.27      13.07 %
2016      2.38 %      0.05      1.97 %
2017      2.72 %      0.35      14.65 %
2018      3.02 %      0.29      10.76 %
2019      3.27 %      0.25      8.41 %
2020      3.45 %      0.17      5.31 %
2021      3.67 %      0.22      6.48 %
                  
2021
tammi-elo  3.66 %            

2022
tammi-elo  3.77 %   0.11      3.01 %

Taulukosta näkyy, että luomumaidon osuus on ajan myötä selvästi kasvanut mutta ei tasaisesti. Viime vuosina osuuden kasvu on selvästi hidastunut, esim. vuonna 2017  osuuden kasvu oli yli 14 prosenttia edelliseen vuoteen 2016 verrattuna mutta on sen jälkeen hidastunut jatkuvasti vuoden 2021 6,5 prosenttiin. Ja vuoden 2022 tammi-elokuun aikana osuuden kasvu oli enää 3 % verrattuna vuoden 2021 vastaavaan aikaan tammi-elokuussa, prosenttiyksikköinä ilmaistuna  kasvu oli 0,11 %-yksikköä.

Lisäys 27.9.2022: Unohtui eilen laittaa taulukkoon myös vuodet 2000-2005, lisäsin ne juuri äsken.

Heikki Jokipii

#702
Maidoksi ei siis edelleenkään luomun valtava nurmimäärä muutu. Eikä luultavasti lihaksikaan. Jarrumiehen tuossa edellä osoittama tietty kasvukaan ei lopulta riitä mihinkään. Erittäin suuri osa â€" jopa valtaosa â€" luomuviljelyalasta ei tuota syötävää.

Joka tosiasia näyttää olevan Suomessa luvallista ihan tuosta vain unohtaa. Edes selittelemättä.

Heikki Jokipii

Quote from: Heikki Jokipii on 18.09.22 - klo:08:29
Tämä tieto tulikin sitten, paikallislehdestä:

Ikaalisten Luomu säästää sähkökuluissa vähentämällä tuotantoalaa talvella â€" lämmöntuotannossa yritys on pian täysin omavarainen

Vaikka viitataan uusiin ratkaisuihin lämpöasiassa, myönnetään, miten ratkaiseva on valo. Joka tuotetaan sähköllä.

Kauppapuutarhaliitto teki tämän arvion:

Tomaatin tuotanto vähenee puoleen tulevana talvena

Quoteâ€" Kotimaisen tomaatin talviviljelystä jää tänä talvena pois tämän hetken arvion mukaan noin puolet normaalista tuotannosta. Kurkulla pudotus on pienempi: arviolta 10â€"20 prosenttia, kertoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas.

Tomaatin ja kurkun satoa korjataan vähemmän joulu-huhtikuussa, ja se tulee näkymään hevitiskeillä. Vaikutus voi näkyä markkinoilla jonkin verran myös muilla kasvihuonetuotteilla, kuten salaateilla ja yrteillä, mutta niiden saatavuus tulee olemaan luultavasti hyvällä tasolla. Tämä johtuu siitä, että tomaatit ja kurkut tarvitsevat enemmän valotusta kuin ruukkuvihannekset.

Mutta ei tehnyt erikseen arviota luomutomaatista ja -kurkusta.

Heikki Jokipii

#704
Käytännön Maamiehen satokisatulos tänä vuonna:

QuoteAnnaleena Ylhäinen 🇫🇮🇺🇦
@AYlhainen·13t
Syysrypsikisan kolmen parhaan joukkoon pääsemiseksi vaadittiin yli kolmen tonnin hehtaarisato. 1. Juho-Matti Ojanperä,  3 320 kg/ha, #Legato, Kauhava
2. Antti Mäkinen, 3 123 kg/ha, #Arrivée, Evijärvi
3. Petri Tanskanen, 3 100 kg/ha, Arrivée, Polvijärvi #syysrypsi #syysrypsikisa

Otetaan vertailuluku vaikka täältä (2013):

Luomurypsi menestyy ilman neonikotinoideja

QuoteEsimerkiksi viime vuonna luomurypsiä viljeltiin Suomessa 2000 hehtaarilla ja siitä saatiin noin 1,7 miljoonan kilon sato.

Keskimääräinen hehtaarisato siis noin 850 kg.

Tuosta tämänvuotisesta Suomen ennätyksestä Ylhäinen kertoi vielä:

QuoteAnnaleena Ylhäinen 🇫🇮🇺🇦
@AYlhainen·12t
Tältä Suomen ennätys #syysrypsi sadonkorjuu Kauhavalla Juho-Matti Ojanperän pellolla näytti. Satoa tuli 3320 kg/ha, puintikosteus 9,2%, öljy 40,4%, puintipvm 15.8. #syysrypsikisa Esikasvi nurmi, erm KHt, pH 6,6. Pelkkä glyfosaatti ja äestys ennen kylvöä -> vesitila hyvä.

https://twitter.com/i/status/1575464143909527557


PS. 03.10.22. Tämä pikkutieto tekee kärsimättömän uteliaaksi:

Syysrypsistä uusi satoennätys
Hyvä kasvukausi siivitti syysrypsituloksia.


Kuinka kävi luomusyysrypsille?