• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta

Started by palstaviljelijä, 19.08.09 - klo:09:21

Previous topic - Next topic

Heikki Jokipii

Siihen on nyt tyytyminen, että tämä aikaisin arvio viljasadosta 2022 ei sisällä tietoja luomusadosta:

Saammeko tänä vuonna kotimaista viljaa?

Linkistä löytyy jatkolinkkejä tarkempaan tietoon. Mutta nekään eivät sisällä. Ne tiedot ovat saatavissa vasta:

QuoteHeti sadonkorjuun jälkeen, eli loka- ja marraskuussa koko kotimaista tuotantoa edustamaan valitut noin 6 000 maatilaa saa satotilastokyselyn. Maatiloilta saatujen tietojen perusteella julkaistaan marraskuun lopussa ennakkotilasto ja ensi vuoden helmikuussa ne sinetöidään lopullisiksi.

No, maltetaan. Mutta ("ceterum censeo") olisi kiva ennen sitä tai edes samoihin aikoihin saada Ruokavirastolta arvio luomuviljelyalan määrästä, ja suunnitellusta käytöstä.

Tänä vuonna erityisesti jännittää (kuten useasti on edellä tuotu esille), näkyykö viherlannoitusnurmi sen taulukoissa.

Heikki Jokipii

#676
Noita tietoja todellakin varmaan joutuu odottamaan marraskuulle. Vaikka parikin isompaa luomutilaisuutta (Luomuliiton ja Pro Luomun) on ennen sitä, niiden ohjelmissa ei ole kohtaa, joissa voisi odottaa ennakkotietoja tuosta asiasta.

Tänä vuonna kun ei ole ollut luomuväen uhoa siitäkään, että luomu kestäisi sään vaihteluita tavanomaista paremmin. Me tulemme tietysti armottomasti kuitenkin analysoimaan, miten luomulle kävi, kun yleensä kävi näin keskinkertaisesti:

QuoteLuonnonvarakeskuksen (Luke) tuottaman satoarvion mukaan tällä hetkellä ennen sadon korjaamista odotettavissa on noin 3,6* miljardin kilon viljasato. Se on keskinkertainen, mutta selvästi, eli 38 %*, viime vuotta suurempi. 

Tällaista uhoa luomuväellä sen sijaan keväällä oli, lannoitteisiin liittyen. Joten tiettyä "huutoa" siilä oli, johon tänä kesänä olisi ollut vastattava. Helpottiko luomu uhkaavaa ruokakriisiä lainkaan?

Niukastihan on luomuviljaa edellisinäkin vuosina tullut suomalaisten syötäväksi. Osa (luomukaura) viedään, aika suuren osan syövät eläimet. Mutta meitä vaivaa asiassa " tiedon himo, tietoholismi (?!).

Heikki Jokipii

Odottaako tämä viljelijä todella tätä (MT, lihav. HJ):

Lanta leviää luomupelloille maamiesseuran vaunulla ‒ ”Taloudellisen säästön lisäksi yhteiskoneet luovat sosiaalista kanssakäymistä tilojen välillä”

QuoteKouvolan Valkealassa, Anttilan kylässä viljelevä Matti Kousa odottaa etenkin kaurasta keskimääräistä parempaa satoa.

Todennäköisesti ei. Vaan hän odottaa keskimääräistä parempaa luomusatoa?

Heikki Jokipii

#678
Ihan varmasti näin miten otsikko (MT, mielipide) sanoo:

Luomusatoa on mahdollista kasvattaa " Suomessa on toteutettu yllättävän vähän luomukoetoimintaa

Mutta handikappi on niin syvä, että riittääkö se mihinkään? Vaikka tehtäisiin, mitä voitaisiin?

Tämän kanssa on taas meidän tarkkailujemme mukaan niin ja näin:

QuoteHaastavammissa olosuhteissa luomutuotannon edut tulevat paremmin näkyviin.

Vaikkapa erityisestä kuivuuden siedosta ei löytynyt kunnon evidenssiä.

Ja mikä tavallaan hupaisinta: erilaisia tuollaisiakin stressejä on onnistuttu (maailmalla) hanskaamaan geenimuuntelulla! Joka taas on luomussa ehdottomasti kiellettyä.

Kirjoittaja Sari Iivonen, johtaja (Luomuinstituutti, Luonnonvarakeskus) tekee satotasovertailuja. Ja unohtaa aktiivisesti luomun latausalan. Mutta tästä voisimme ehkä saada vastauksia meitä pitkään kaihertaneeseen kysymykseen:

QuoteKeskimääräinen satotieto ei kerro meille tilojen välisestä vaihtelusta, eikä siitä, millaisia satoja parhaat luomutilat saavuttavat. Alkuvuodesta aloitimme Hiilestä kiinni -ohjelmasta rahoitetun LuoVaMix-hankkeen, jossa tarkastellaan pitkäaikaisen luomusatotilaston avulla tilojen välistä luomusatojen vaihtelua Suomessa.
(lihav. HJ)

Tähän:

Luomusatojen kehitys ajan myötä

***

Tällä idealla voitaisiin ehkä pelastaa ainakin kasvot:

QuoteOn myös perusteltua pohtia sitä, pitääkö meidän viljellä luomussa samoja kasvilajeja kuin tavanomaisessa tuotannossa? Vai pitäisikö luomussa keskittyä meidän viljelyoloissamme kilpailukykyisimpiin kasveihin riittävä monipuolisuus säilyttäen?

Tuotahan on jo harrastettu! Ainakin yhden asiaan oikein erikoistuneen tilan tiedämme.

Heikki Jokipii

#679
MT:ssä uskalletaan ennustaa:

Lammasmäärä painumassa ennusteen mukaan alle 50 000 uuheen ‒ vuonna 2030 Suomessa olisi runsaat 500 lammastilaa

Ruokavirasto tietää luomulammastaloudesta v. 2021 luvut: 212 tilaa ja 27 123 uuhta.

Pro Luomu tietää, että luomun osuus Suomen lampaanlihasta on noin neljännes, n. 0,3 miljoonaa kiloa

Kuinka siinä sitten on käymässä? Väheneekö luomulampaanlihan tuotanto muun mukana? Vai lisääkö luomu osuuttaan? Taas voisi Ruokavirasto meitä valistaa siitä, mitä on tänä vuonna jo päätetty tehdä.

Luomulihan kokonaismäärään ei kumpikaan skenaario juuri vaikuta. Se alle kilo suomalaista kohti säilyy molemmissa aika samana.

Heikki Jokipii

#680
Sari Iivonen oli vielä "Hiilestä kiinni" -keskustelussa Twitterissä ottanut em. MT-artikkelinsa (linkaten) esille:

QuotePohdin yliössä matalia #luomu'satoja ja luomusatojen kasvattamisen mahdollisuuksia Suomessa. Mahdollisuuksia on, jos on halua kehittyä.

Hanna Mattila oli kommentissaan tulkinnut näin:

Quote"Haastavammissa olosuhteissa luomutuotannon edut tulevat paremmin näkyviin", haastavat ajat ovat jo nyt Suomen kaltaisessa vauraassakin maassa, jossa typpilannoitteiden hinnat kohoavat. Hyvä, että #luomu'n mahdollisuudet tutkitaan&otetaan käyttöön #HiilestäKiinni #LuovaMix

Loogisesti tuosta seuraisi vallan hurja ryntäys luomuviljelemään. Heitähän eivät kohonneet typpilannoitteiden hinnat koske. Onko seurannut? Juuri sen haluaisimme tietää.

Mutta vaikkapa tähän uutiseen...

200 euron korotus lannoitehintoihin veti laihialaisviljelijän lähes sanattomaksi: ”Odotin 50‒100 euron nousua, tämä tuntuu jo laillistetulta ryöstöltä”

Quote”Nyt on kyllä hölmistynyt olo. Hinta alkaa olla sellainen, ettei mitään järkeä.”

... ei otsikkoon ja ingressiin asti ole päässyt, että kyseinen laihialaisviljelijä olisi päättänyt siirtyä luomuun. Vaikka juuri heistä on se ikivanha vitsi, että (luomu)lannoitus hoidetaan kävelemällä pellon laidalla ja puhumalla p-kaa. Juu, tiedän: laihialaisvitsejä pitäisi kertoa hyvin säästeliäästi. ;D

Heikki Jokipii

#681
Quote from: Heikki Jokipii on 06.06.22 - klo:10:59
QuoteVuonna 2000 perustettu Ikaalisten Luomu Oy toimii Ikaalisissa ja Honkajoella tarjoten puhtaan luomuvaihtoehdon kuluttajien ruokapöytään ympäri Suomen. Tuotamme Ikaalisissa 2,1 hehtaarin ja Honkajoella 1,8 hehtaarin kokoisissa kasvihuoneissamme vuosittain yhteensä 1,5 miljoonaa kiloa tomaatteja ja kurkkua sekä 4 miljoonaa ruukkua erilaisia salaatteja ja yrttejä.

Eikö tuo merkitse sitä, että Ikaalisten Luomu Oy tuottaa kaikki kasvihuoneiden luomutomaatit ja -kurkut? Yhteismäärä olisi jo siinä. Ihan ei saa stemmaamaan, jos (Pro Luomu, tieto vuodelta 2020):

QuoteKasvihuonetomaattia ja "kurkkua tuotettiin
luomuna yhteensä viidellä hehtaarilla

Mutta Ikaalisten Luomu Oy osaisi varmasti kertoa, mistä heidän mielestään johtuu luomutomaatin satotason lasku. Tai luomukurkun satotason suhteellinen nousu.

Tietty alan, tuon luomuviljelytavan monopolisoituminen olikin odotettavissa.


Jos Ikaalisten Luomun tuotteet ovat jo valmiiksi hinnakkaita,  mitä tämä sille merkitsee:

Sammuvatko valot vihannesviljelmillä? Osa kasvihuoneista jäänee tyhjiksi ensi talvena kalliin sähkön takia

QuoteTomaatteja tai kurkkuja viljelevän kasvihuoneyrityksen kokonaistuotoista sähkö saattaa lohkaista jopa 40 prosentin siivun.

Ja ottaen huomion sen vallitsevan aseman, mitä ylipäänsä koko luomun kasvihuonetuotannolle?

Ovatko myös luomutomaatit ja -kurkut ensi talvena tuontituotteita?

Heikki Jokipii

#682
Edelliseen vielä. Tämä arvio on kyllä tavanomaisista kasvihuonevihanneksista:

Sähkön hinta uhkaa jo kotimaisia vihanneksia: Talvella ei välttämättä ole lainkaan tarjolla tomaatteja

QuoteJo puolitoista kuukautta sitten Osuuskunta Närpiön Vihanneksen toimitusjohtaja Stefan Skullbacka kertoi HS:lle, että kotimaisista kurkuista ja tomaateista voi tulla talvella pulaa. Nyt Skullbacka vahvistaa epäilyksen.

”Tiedämme, että ainakin 30 prosenttia tuotannostamme jää varmuudella talvella pois. Se voi nousta puoleen, ja pahempiakin skenaarioita on”, Skullbacka sanoo.

Närpiön Vihannes on 34 kasvihuoneviljelijän omistama kotimaisten vihannesten tuottajaosuuskunta. Sen kautta tulee noin 60 prosenttia kaikista talvikauden kotimaisista tomaateista.

Firma on siis lähes samanlaisessa asemassa tavanomaisella puolella kuin Ikaalisten Luomu luomuvihanneksissa.

Oikeastaan ihan ihme olisi, ellei tuo ilmiö koskettaisi myös Ikaalisten Luomua. Se ei voi säästää kustannuksissa käyttämällä vain jotain luomulannoitteisiin verrattavaa "luomusähköä"!  8)

***

Tieto Ruotsista:

Sähkö kävi liian kalliiksi, Ruotsin suurin tomaatintuottaja jättää kasvihuoneen tyhjäksi ensi talvena
On parempi olla tuottamatta kuin tuottaa tappiolla.

Heikki Jokipii

Kommentit suomalaisessa Twitterissä ehkä vähän vaisuhkoja:

QuoteAnnaleena Ylhäinen 🇫🇮🇺🇦 uudelleentwiittasi
Jyrki Jalkanen
@JyrkiJalkanen·11t
Kotimaisten kasvihuonevihannesten tarjonta leikkautuu voimakkaasti talven tullessa. Seuraukset arvaamattomia.

Arvaamattomiapa hyvinkin. Mutta saa sitä vähän arvailla. Kuten on edellä tehty.

Heikki Jokipii

#684
Mitä ne voisivat ensi talvella maksaa? Näissä hinnoissa ei ollut vielä Ukrainan sodan tai poikkeuksellisen energian hinnan vaikutusta:

Quote from: Heikki Jokipii on 08.11.20 - klo:04:57
Foodiesta tänä aamuna (kaikki kotimaisia tuotteita):

Kurkku 3,15 euroa kilo
Luomukurkku 12,60 euroa kilo

Täsmälleen nelinkertainen hinta.

Tomaatti 3,69 euroa kilo
Luomutomaatti 10,38 euroa kilo

Viime talvelta tieto:

QuoteSokoksen S-marketissa asiakkaita on liikkeellä enemmän. Täältä saisi myös espanjalaisia tomaatteja, 2,49 euroa kilo. Ne ovat syrjemmässä, sillä täällä, kuten muidenkin ketjujen kaupoissa, kotimaiset tuotteet ovat paraatipaikalla. Täällä kotimainen tomaatti maksaa 5,79 euroa kilolta.

Espanjalaisesta kurkusta ei löytynyt tuoretta tietoa. 6 vuotta sitten niitä sai jostain 0,99 euroa kilo. Kun kotimaiset maksoivat samassa kaupassa jo aika saman verran kuin v. 2020.

Jos nyt ihan mekaanisesti ja spekulatiivisesti " arvaten " pistämme mielessämme jokusen euron sähkön hintaa kotimaisiin kilohintoihin lisää, niin kyllä ainakin luomuvihanneksissa kipukynnys taitaa ylittyä. Espanjalaista tomaattia/kurkkua ei käsittääkseni kohonnut sähkön hinta koske. Öljyn hinta voisi koskea, mutta lienee (esim. kuljetuksissa) yksikköä kohti kuitenkin vähäinen.

Kipukynnys ostajalle. Tai sitten myyjälle.

***

MT arvioi:

Kotimaisesta tomaatista harvojen herkku ensi talvena? ‒ moni viljelijä jättänyt taimet istuttamatta

QuoteKurkun- ja salaatinviljelijöillä enemmän pelivaraa pohtia mitä tehdä tulevan talven viljelyjen suhteen.

Mutta ei (tuossa pätkässä) kerro, kuinka moni on noin tehnyt. Tai kuinka moni heistä oli luomuviljelijöitä.

Mutta rohkea, radikaali arvauksemme: kotimaisesta luomutomaatista (ja -kurkustakin) vielä harvemman ...herkku. Ja vielä harvemman kuin kuin nykyisin (2021). Jonkinasteinen romahdus on niissä odotettavissa.

Sopisi omalta osaltaan Matt Ridleyn uumoilemaan suureen käänteeseen. Vaikka Suomessa merkitsisi vain tuontiluomun osuuden rajua kasvua, vihanneksissa.

Nyt mennään tuon ennusteen kanssa. Ollaan noloja sitten, jos niin ei käy.  8)

Heikki Jokipii

Tämä tietysti saattaa onnistua, ja helpottaa firman tilannetta:

IKAALISTEN LUOMU TUOTTAA JATKOSSA KAIKEN L,,MMÖN HUKKAENERGIASTA " ILMAN POLTTOAINETTA

No, sittenpähän näemme. Ei vedetä vielä ennustustamme pois.

Heikki Jokipii

#686
Twitterissä:

QuoteAura Lamminparras
@AuraLamm·5. syysk.
Luomussa satotasot ovat usein tavanomaisia pienemmät, mitä sille voitava tehdä?
@SariIivonen avaa ratkaisukeskeisesti asiaa. Luomusatoja voidaan parantaa hyvillä menetelmillä ja tutkimukseen panostaen, parhaat luomuviljelijät saavat jo huippusatoja.

Tämä vertailu ei kuitenkaan vakuuta. Eivätkä muutkaan vastaavat vertailut. Uskoa voi, että kaikki osallistujat (kisassa) tekevät parhaansa. Varsinaiset huippusadot saavat yhä muut kuin luomuviljelijät.

Credo quia absurdum. Eikä papin tai piispan asemassa olevan sovi liian avoimesti epäilyksistään seurakunnalle kertoa. Tuo 'usein' on ehkä vielä sopivaa.

Heikki Jokipii

#687
Ylhäinen kehuu vetämäänsä keskustelua:

QuoteAnnaleena Ylhäinen 🇫🇮🇺🇦
@AYlhainen·23t
Parhaat koskaan kuulemani puheenvuorot huoltovarmuudesta ja ruokaturvasta. Tätä keskustelua toivoisi julkisuuteen. #luonnonvarapäivät2022 oli hienoin tilaisuus jonka olen juontanut. Kiitos puhujille että huumorinne kesti. Kenelläkään ei ollut tylsää 😁

Ruokajärjestelmän ja huoltovarmuuden haasteet esillä Luonnonvara- ja biotalouspäivillä

Julkisuuteen mekin sitä. toivoisimme.

Seuraavana Ylhäisellä olikin sitten tämä twiitti.

Jarrumies


Heikki Jokipii

Eipä ole*) tässäkään uutisessa luomusta mitään:

”Suomen turvallisuusympäristössä merkittävä muutos” " Huoltovarmuuskeskus aikoo lisätä viljan varmuusvarastoja nykyisestä

QuoteKansallisen huoltovarmuuden turvaamiseen riittää nykyisen tuotantotason säilyttäminen, arvioi HVK.

Muuta kuin sillä tavalla rivien välissä, että nykyisen tuotantotason säilyttäminen ei ehkä enää luomualan lisäämistä kestä.

_____

*) vai oliko? Valitettavasti maksumuuri.