Author Topic: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta  (Read 179377 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 20186
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #645 on: 19.05.22 - klo:04:06 »
Samoin jo kohta on kuin oli viime vuonnakin:

Pro Luomun Luomu Suomessa -koosteet ilmestyvät yleensä keväisin. Siinä huhti-toukokuussa.

Suuren osan Luomu Suomessa 2020 -julkaisuun tulevista tiedoista olemme kyllä jo täällä julkaisseet. Mutta — klips —

Se on kummallisesti myöhässä. Mennään jo kesäkuussa 2021. Kaiken vuotta 2020 koskevan tiedon kuvittelisi jo olevan kasassa.

Lisäksi, jos tuota koostetta joku muu (kuin me) käyttää (kuten esim. valtiovalta budjetinvalmistelussaan), sen tulisi jo olla käytettävissä.

Mutta nyt ystävällinen, muistutteleva sormenheristelymme ei kohdistu Pro Luomuun. Vaan Lukeen, joka yhä viivyttelee luomupuutarhasatotietojensa kanssa. Antamatta asiaan selitystä tai uutta aikataulua.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 20186
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #646 on: 22.05.22 - klo:04:33 »
Mutta selvästikin MT:llä on tietoa viherlannoitusalan uudenlaisesta tukijärjestelmästä. Meidänkin täytyy tuo tieto jostain saada.

Onko mukaan tullut uusi käsite, uusi luokka, viherlannoitusnurmi? [..]

Täytyy tarkkailla:

Tukiin tulevia muutoksia voi huomioida viljelyssä jo tänä vuonna

Muuttuuko viherlannoituksen asema (lihav. HJ):

Quote
Ensi vuonna täysin uutena tukena on tulossa haettavaksi ekojärjestelmätuki. Tukeen voi valita toimenpiteitä samaan tapaan kuin nykyisessä ympäristökorvauksessa. Vuodeksi kerrallaan valittavat toimenpiteet ovat talviaikainen kasvipeitteisyys, luonnonhoito- ja viherlannoitusnurmet sekä monimuotoisuuskasvit.

Myös luomussa? Myös tilastoinnissa?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 20186
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #647 on: 27.05.22 - klo:05:36 »
Kesäkuun puolelle näyttää nyt luomun kokonaistilanteen 2021 esittely menevän tänäkin vuonna.

Ellei Luke nyt viime tingassa topristaudu. Kolme arkipäivää sillä on vielä aikaa julkistaa puutarhasatotilastojensa luomuosuus toukokuun puolella.

https://www.luke.fi/fi/tilastot/puutarhatilastot/puutarhatilastot-2021

PS. 02.06.22: Kesäkuulle meni. Vähintään: vieläkään sitä ei näy.
« Last Edit: 02.06.22 - klo:04:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 20186
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #648 on: 31.05.22 - klo:04:37 »
Näistä Luken tilastoista saattaisi nyt olla näissä tarkasteluissamme hyötyä:

Viljan sekä valkuais- ja öljykasvien osto-, käyttö- ja varastotilastot, 1.vuosineljännes 2022

Nyt, kun on käynyt näin:

Tuleeko tästä lisätietoa? Lisäarvoa meidän tarkasteluillemme?

VYR:n luomuraportti kevät 2022 (pdf)

Ja päivittyykö se vielä? Oudon paljon salattuja kohtia.

***

VYR on ainoana Pro Luomun arvoketjuryhmistä jatkanut suht. säännöllisesti toimintaansa. Mutta sitä on vaivannut se, että se tarjoaa yhä niukemmin tietoa. Ihan äsken huomasin, että sen materiaalista on osa laitettu tunnuksen ja salasanan taakse.

Sen selvittämisessä, kuinka tuolle vähäiselle luomuviljamäärälle käy. Ja siitä eteenpäin: mikä on sen viennin taloudellinen merkitys?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 20186
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #649 on: 03.06.22 - klo:12:09 »
Eipä tarvitse ihmetellä enempää. Nyt se on saatavissa, luomupuutarhasato 2021:

(taulukko)

Quote
Puutarhatilastojen julkistuksen tietoja vuodelta 2021 on korjattu 3.6.2022

Siirretään kohta tiedot Pro Luomun vertailupohjaan. — Tässä:

Luomupuutarhatuotanto, sato (1000 kg)
                   2021 2020 2019 2018 2017
Tarhaherne    344  638  595  300  367
Valkokaali      758  712  592  410  530
Porkkana     2497 3176 3113 2906 2145
Sipuli             318  476  388  215  222
Tomaatti        826  676  746 1427 958
Kurkku          262  162  221  459  390
Marjat           728  631  618  547  581
Omena          151  107  116  153  346

Nyt nähdään sitten, kuinka pian Pro Luomun kooste 2021 ilmestyy. Kaikki data on kasassa.
« Last Edit: 04.06.22 - klo:08:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 20186
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #650 on: 04.06.22 - klo:04:48 »
Mitään olennaisia muutoksia ei siis luomukasvisten tuotannossa tapahtunut. Aika hyvin nuo pienet muutokset myös heijastelevat muuttuneita tuotantoaloja v. 2021.

Edelleen voimme laskea luomukasvisten tuotantomääriä per capita. Ja päätyä tuloksiin, jotka eivät luomuväkeä miellytä. Tuon taulukon ulkopuolelta avomaavihannesten kokonaismäärä luomussa oli n. 4,9 milj. kiloa. Ei siis täyttä kiloa per kansalainen. Myös tämä sailyy ennallaan:

Mutta sitä arvioitamme meidän ei tarvinne muuttaa, että myös tuona vuonna luomuhernekeittoa oli kansalaista kohti tarjolla korkeintaan lautasellinen.

Siitä huolimatta, että tarhahernettä yhä viljeltiin pinta-alallisesti eniten. Ala oli vähentynyt edellisestä vuodesta 23%.

Ja tämä viipale on tänä vuonna vain aavistuksen verran paksumpi:

Kuitenkaan kotimaista luomuomenaa ei ole juuri missään myytävänä. Ja kokonaissato v. 2020 oli se 107 000 kiloa, noin 20 g per suomalainen, yksi ohuehko viipale.

Tämä ennakointimme toteutui:

Määrällisesti suurin luomuvihannes on aina ollut porkkana. Vuonna 2020 sitä tuotettiin 3176 tonnia. Suurin tai toiseksi suurin, riippuen siitä, miksi tuotteeksi peruna luokitellaan.

Koska luomuporkkanan viljelyala väheni 2021 edellisestä vuodesta 11%, voimme odottaa, että sitä tuotettiin viime vuonna alle 3000 tonnia. Noin puoli kiloa per capita.

Tämä ei toteutunut:

Luomusipulin kohdalla pahin pessimismi lienee ohitettu. Sen viljelyala lähestyi sitä tasoa, jolla se oli viime vuosikymmenen alussa. Ehkä tämä tietty niksi sipulimätää vastaan on purrut? Mutta paljon enempää kuin yksi luomusipuli per kansalainen ei vuonna 2021 kuitenkaan ollut saatavissa? Se asia täsmentyy satotilaston myötä.

Viljelyalan rajukaan lisäys ei auttanut. Palattiin aiempien vuosien surkealle tasolle. Siinä yhdessä luomusipulissa pysytään. Mutta se on pienempi kuin luultiin, n. 57  grammaa. (Normaali sipuli n. 100 grammaa.)

Tämä pysyy yhä totena, noin:

Mutta näin siis osaamme edelleen kuvitella, että kun rivitaloyhtiö haluaa oman osansa Suomen luomukaalisadosta, se ostaa yhden kaalinkerän, joka sitten jaetaan perheiden kesken, perheenjäsenten lukumäärä huomioon ottaen siten, että jokaista syöjää kohti tulee 109 grammaa.

Vuonna 2021 jokainen sai 138 grammaa.
« Last Edit: 06.06.22 - klo:04:14 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 697
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #651 on: 05.06.22 - klo:00:04 »
Laskin Luken luomuviljelyn puutarhatilastoista https://statdb.luke.fi/PXWeb/pxweb/fi/LUKE/LUKE__02%20Maatalous__04%20Tuotanto__20%20Puutarhatilastot/13_Luomuviljely_vihannekset_marjat_omena.px/table/tableViewLayout2/?rxid=001bc7da-70f4-47c4-a6c2-c9100d8b50db
hehtaarikohtaiset sadot (satotaso kg/ha) vuosina 2007-2021.

En esitä suurta taulukkoa tässä vaan vain satotason (kg/ha) kehityksen indeksinä vuodesta 2013 alkaen, koska siitä alkaen on myös kasvihuonetomaatin ja kasvihuonekurkun tiedot saatavilla. Indeksissä vuosi 2013 =100.

Taulukko: Luomuvihannesten ja -marjojen satotason (kg/ha) kehitys indeksinä 2013-2021, vuosi 2013 = 100.

Vuosi 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021
Tarhaherne 100   92   63   139   62   31   49   50   42
Valkokaali   100   126   98   92   107   98   109   115   128
Porkkana   100   108   102   97   85   101   103   108   93
Ruokasipuli 100   104   71   75   74   60   104   133   83
TOMAATTI   100   111   103   71   98   132   69   62   76
KURKKU   100   119   97   207   322   341   164   120   195

MARJAT yht. 100   70   96   92   102   83   130   85   92
Mansikka   100   94   123   100   101   89   118   87   92
Herukat   100   56   49   64   73   55   92   60   72
Vadelma   100   83   169   185   115   134   128   155   111
Muut marjat 100   30   106   110   165   82   138   95   117
OMENA   100   78   81   130   317   144   103   95   144

Esimerkiksi porkkanan hehtaarikohtainen sato oli vuonna 2021 93% siitä, mitä se oli vuonna 2013.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 20186
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #652 on: 06.06.22 - klo:04:07 »
Viime kasvukauden alussa, alkukesästä 2021 tunnelmat olivat toiveikkaat:

Luomukasvikset tekevät kauppansa – satokausi aikaistunut ja valikoima parantunut (Pro Luomu)

Mutta toisin kävi, monen kasvin kohdalla. Erityisesti luomusipuli tuossa yllä olevassa Jarrumiehen taulukossa pistää silmään. Pahimman piti jo olla ohi. Vaan eipä ollutkaan.

Uskallettiin taas kasvattaa viljelyalaa. Mutta sitten satotaso hehtaarilta taas romahti.

Tomaatin satotason aika pysyvälle laskulle 3 viimeisenä vuonna ei löydy sellaista selitystä kuin sipulimätä luomusipuleilla.

***

Perinteisesti kesäisin Pro Luomu on yrittänyt myydä erilaisia luomutuotteita. Nyt näyttää kasviksissa siltä, että on myytävä "eioota".  8)

Pro Luomun luomukasvisten arvoketjutyöryhmällä ei kohta 2,5 vuoteen ole ollut mitään kerrottavaa. Olisi kuvitellut, että ryhmällä olisi ollut paljon keskusteltavaa.
« Last Edit: 07.06.22 - klo:02:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 20186
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #653 on: 06.06.22 - klo:11:59 »
Nämä on vielä laskematta. Yhtä suomalaista kohti luomutomaatteja tuotettiin n. 155 grammaa. Sitä voi tämän mukaan pitää jo suurena tomaattina. Mutta yhdestä kappaleesta, yhdestä tomaatista, on yhä kyse.

Ikaalisten Luomun pikkukurkkukin painaa n. 150 grammaa. Mutta voi surkeutta ja pulaa. Se täytyi teoreettisessa tasajaossa jakaa v. 2021 kolmen suomalaisen kesken. Noin 48 g kullekin.

***

Apropos kyseinen firma:

Quote
Vuonna 2000 perustettu Ikaalisten Luomu Oy toimii Ikaalisissa ja Honkajoella tarjoten puhtaan luomuvaihtoehdon kuluttajien ruokapöytään ympäri Suomen. Tuotamme Ikaalisissa 2,1 hehtaarin ja Honkajoella 1,8 hehtaarin kokoisissa kasvihuoneissamme vuosittain yhteensä 1,5 miljoonaa kiloa tomaatteja ja kurkkua sekä 4 miljoonaa ruukkua erilaisia salaatteja ja yrttejä.

Eikö tuo merkitse sitä, että Ikaalisten Luomu Oy tuottaa kaikki kasvihuoneiden luomutomaatit ja -kurkut? Yhteismäärä olisi jo siinä. Ihan ei saa stemmaamaan, jos (Pro Luomu, tieto vuodelta 2020):

Quote
Kasvihuonetomaattia ja –kurkkua tuotettiin
luomuna yhteensä viidellä hehtaarilla

Mutta Ikaalisten Luomu Oy osaisi varmasti kertoa, mistä heidän mielestään johtuu luomutomaatin satotason lasku. Tai luomukurkun satotason suhteellinen nousu.

Tietty alan, tuon luomuviljelytavan monopolisoituminen olikin odotettavissa.
« Last Edit: 07.06.22 - klo:02:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 20186
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #654 on: 08.06.22 - klo:06:03 »
Pro Luomun tuosta vuoden 2021 tiedotteesta:

Quote
Lisäksi kuluttajien, joista monet arvostavat sekä luomua että kotimaisuutta, ei tarvitse enää tehdä valintaa tuontiluomun ja kotimaisen tavanomaisen välillä.

Mutta kun katsomme noita tuotettuja määriä, tuo valinta näyttää pakolliselta. Per capita laskettu määrä on niin pieni, että normaalissa perheessä olisi kaikki luomuvihannekset, jotka se osaksi tulisivat, kulutettu yhdessä tai kahdessa päivässä. Jos perhe käyttäisi vihanneksia edes lainkaan ravintosuositusten mukaan.

Vihannesten osuudeksi myynnin arvosta Pro Luomu ilmoittaa 5%. Jos karkeasti siitä arvioimme, volyymi voisi olla n. 2,5%. Siihen mahtuu hyvin koko Suomen luomuvihannestuotanto. Nalkuttajamaineen uhallakin: Pro Luomu ei ole vuosikausiin antanut arvioita tuontituotteiden osuudesta luomumyynnissä. Niinpä meillä ei ole sitä tietoa vihanneksistakaan. Mutta oman luomuvihannestuotannon vähäisen määrän pohjalta sitäkin tuontia olisi vähän pakko olla.

Niin vihanneksissakin. Hedelmissä tietysti se yksi luomuomenanviipale per capita on täysin merkityksetön luomubanaanien ja -appelsiinien rinnalla.*)

Oikeastaan kaikissa noissa tuotteissa olisi mielenkiintoista nähdä, mistä lajeista luomumyynti koostuu. Ja verrata siitä siihen, mitä luomuna Suomessa tuotetaan.

_____

*) tai italialaisten luomuomenoiden. Joita Lidl tarjosi kotiin kannetussa lehdykssä (09.06.22)
« Last Edit: 09.06.22 - klo:16:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 20186
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #655 on: 08.06.22 - klo:08:51 »
Nyt nähdään sitten, kuinka pian Pro Luomun kooste 2021 ilmestyy. Kaikki data on kasassa.

Eikä siinä sitten kauaa mennytkään:

Luomupeltoala ja luomun myynti lähes edellisen vuoden tasolla, luomukeruualue kasvoi

Quote
Vuonna 2021 luomuviljasato jäi kesän kuivuuden vuoksi 2000-luvun heikoimmaksi. Toisaalta olosuhteet olivat suotuisat luonnonmarjoille, ja luomumarjoja kerättiinkin myyntiin merkittävästi edellisvuotta enemmän. Luomu Suomessa 2021 -kooste kokoaa yhteen viime vuoden julkiset luomutilastot.

Nyt sitten vaan katsomaan, mitä se on "syönyt". Eli onko siinä vielä meille uutta, ja mitä on.

Sen voi välittömästi huomata, että luomun tuonnista ei tänäkään vuonna kerrota (vrt. juuri edellä). Vaikka kaikki tietävät, että sillä on luomussa Suomessa hyvin merkittävä asema. Ja Pro Luomulla — koska kaupan keskusliikkeet ovat sen jäseniä — varmasti mahdollisuus kerätä siitä tarvittava tieto. Se saattaa olla jo kerättynä. Mutta sitä ei julkisteta.
« Last Edit: 08.06.22 - klo:10:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 20186
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #656 on: 10.06.22 - klo:04:59 »
Tämähän oli se suositus:

Puolen kilon kasvistavoite jää monilta suomalaisilla saavuttamatta – vain viidennes yltää siihen

Luomuvihanneksilla onnistuisi siis keskimäärin vain pari päivää. Lisäksi trendi osoittaa alaspäin (em. koosteesta):

Quote
Vuonna 2021 avomaan luomuvihanneksia viljeli
170 yritystä yhteensä 973 hehtaarilla. Viljelyala
laski noin 30 % edellisvuoteen verrattuna.
• Pinta-alallisesti tärkein avomaavihannes oli
tarhaherne (661 ha).
• Kasvihuonetomaatin ja –kurkun pinta-ala pysyi
samana ollen yhteensä viisi hehtaaria.

Muukin luomutuotanto näyttää jämähtäneen käytännössä paikalleen:

Quote
• Luomuviljoja tuotettiin Suomessa vuonna
2021 lähes 115 miljoonaa kiloa. Luomuviljan sato
laski noin 26 % edellisvuoteen verrattuna. Sekä
tavanomaisen, että luomuviljan sato oli huonompi
kuin pitkään aikaan ja tämä johtui sateisesta
keväästä ja kuivasta kesästä.
• Luomua oli lähes 5 % maan koko viljasadosta.

Quote
Luomulihan osuus oli noin 1 %
kaikesta lihantuotannosta.

Kysynnän eli myynnin lisäksi. Maidossa ja kananmunissa oli vähäistä kasvua.

***

Tällä kertaa mediaa ei näytä kiinnostaneen tuon Pro Luomun tiedotteen julkaiseminen. Koska siinä ei ollut mitään uutiskynnyksen ylittävää kerrottavaa? Luomumarjojen keruun kasvu ei ole tavallista suomalaista kiinnostava  juttu? Samoja marjoja kun ovat, ja suomalainen tietää sen.
« Last Edit: 10.06.22 - klo:05:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 20186
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #657 on: 11.06.22 - klo:04:16 »
Tämä tuli kyllä jo aiemminkin selväksi (tämä koosteesta):

Quote
Suomen peltoalasta 14,5 % eli lähes 328 tuhatta hehtaaria on luomussa. Luomupeltoalan osuus kasvoi 4 % edellisvuodesta. Eniten luomupeltoalaa, yli 40 tuhatta hehtaaria, on Pohjois-Pohjanmaalla.

Luomuun siirtyi viime vuonna 151 uutta tilaa, mutta luomutilojen määrä kokonaisuudessaan laski hieman edelliseen vuoteen nähden. Vuoden loppuun mennessä Suomessa oli 4 911 luomutilaa, ja niiden osuus kaikista tiloista oli 11 %.


Luomuviljelyalan kasvu perustui siis täysin luomutilojen tilakoon 6% kasvuun.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 20186
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #658 on: 12.06.22 - klo:09:25 »
Ei ole koosteen julkistus mediaa kiinnostanut. Tuskinpa tämäkään:

Quote
Sari Iivonen
@SariIivonen
·8. kesäk.
Viime vuoden luomun keskeiset tunnusluvut on julkaistu. Luomukeruualueiden merkitys kasvaa. Jopa 55 % myyntiin kerätystä villimustikasta oli #luomu'a.


Mutta se oli nyt ainoa myönteinen kehityssuunta, joka luomusta voitiin tällä kertaa mainita!!! Kaikki muu junnasi enemmän tai vähemmän paikallaan. Mutta jos tuossakin katsomme kerättyä määrää, tuo euforia huomattavasti laimenee. Noin 5 miljoonaa kiloa kerättiin, eli ei ihan kiloa suomalaista kohti. No, suomalaisille tuo ei ole tarkoitettukaan!

Lappilainen silmänkääntötemppu

Vaikka hiukan on tuossa systeemissä muuttunut, tämä kyllä yhä koskee suomalaisia:

Quote
Onkohan kuluttaja sitten kuitenkaan valmis, pitemmän päälle, maksamaan paljonkaan (luomu)lisää tuollaisen kirjoituspöytätyön tuloksista? Tai yhtään mitään?


Mutta, ulkomaalaisten huijaamisen ei katsota olevan moraalisesti väärin. No, ulkomaalaiset huijaavat sitten vastavuoroisesti meitä. Valtaosa syömistämme luomuhedelmistä on tuontitavaraa. Kuten edellä jo todettiinkin:

Niin vihanneksissakin. Hedelmissä tietysti se yksi luomuomenanviipale per capita on täysin merkityksetön luomubanaanien ja -appelsiinien rinnalla.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 20186
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #659 on: 14.06.22 - klo:05:18 »
Nyt tuo uutinen tuli ulos MT:ssa:

Eniten luomupeltoa Pohjois-Pohjanmaalla, luomualan osuus suurin Pohjois-Karjalassa

Seuraili Pro Luomun tiedotetta. Painopiste oli tässä:

Quote
Luomupeltoala kasvoi viime vuonna, mutta luomutilojen määrä väheni.


Erikseen oli haastateltu tämä selitys:

Quote
”Epätietoisuus EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uuden kauden ehdoista ja 1.1.2022 voimaan tulleen uuden luomuasetuksen tuotanto-ohjeista on todennäköisesti lisännyt varovaisuutta luomuun siirtymisessä. Se on myös voinut vaikuttaa tilojen määrän laskuun”, Pro Luomun toiminnanjohtaja Aura Lamminparras pohtii.

Epäilemättä tuokin voi olla syynä. Mutta kyllä luomun pysähtynyt kysyntäkin voi asiaan vaikuttaa?