Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
15.12.18 - klo:20:45 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 22
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta  (Luettu 59502 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743



Profiili Sähköposti
« Vastaus #225 : 28.02.18 - klo:15:36 »

Pari tietoa luomutuotannosta, jo ennen Pro Luomun kohta ilmestyvää kokonaisraporttia (eli Luomu Suomessa 2017).

Luomun osuus maidon ja munien tuotannossa kasvaa

Lainaus
Luomumaidon tuotanto sen sijaan jatkoi edelleen kasvuaan. Luomumaitoa tuotettiin reilu 62 miljoonaa litraa, mikä on 14 prosenttia edellisvuotta enemmän. Luomun osuus maidontuotannosta oli vajaa kolme prosenttia.

Lainaus
Kananmunista 60 prosenttia tuotettiin virikehäkeissä, 34 prosenttia lattia- ja ulkokanaloissa ja 6 prosenttia luomukanaloissa. Kymmenen vuotta sitten virikehäkeissä tuotettiin 79 prosenttia munista, lattia- ja ulkokanaloissa 19 prosenttia ja luomukanaloissa 2 prosenttia.

Erityisesti maidon suhteen kysymys edelleen kuuluu: miten ihmeessä noin vähän? Kun luomuviljelyala ja sen osuus on kasvanut, on tuo tuotannon osuus edelleen säilynyt yhtä hämmästyttävän alhaisena kuin aiemminkin.


PS. 1.3.18: Tuo uutinen oli itse asiassa toisinto Luken tiedotteesta:

Siipikarjanlihaa tuotettiin jälleen ennätysmäärä

Kun siinä ei sitten otsikossa sanottu mitään luomulihasta, ei sillä sarallla ilmeisesti tapahtunut mitään merkiittävää muutosta. Juu, ei tapahtunut :

Lainaus
Luomunaudanlihaa tuotettiin 2,62 miljoonaa kiloa, luomusianlihaa 0,84 miljoonaa kiloa ja luomulampaanlihaa 0,32 miljoonaa kiloa.

Tarkemmin taulukoista:

Ei, vaan tapahtui: lampaanlihan tuotanto säilyi ennallaan, muissa oli laskua vuodesta 2016. Luomusiipikarjasta tieto puuttui. Luomunaudanliha laski kiloissa luomulampaanlihan tuotantomäärän verran, ja vaikka Pro Luomulla vielä viime keväänä oli kannaltaan iloista kerrottavaa ...

Luomusianlihantuotanto lisääntyi kolmanneksen

... niin pudotusta vuoden 2016 0,95 miljoonasta kilosta oli nyt noin kymmenesosa, vaikkei sitä edeltäneeseen tilanteeseen ihan palattukaan. Ilmeisesti oli syytä tällaiseen esiselvitykseen vaikka luomujoulukinkkujen aina kasvavasta myynnistä ja sitä kautta tuotannostakin myös viime joulun alla luomuväen taholta uhotttin.

Noistakin luvuista pitää myös edelleen kysyä: miten ihmeessä noin vähän?
« Viimeksi muokattu: 01.03.18 - klo:09:51 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743



Profiili Sähköposti
« Vastaus #226 : 01.03.18 - klo:06:27 »

Tuo tieto pienenevästä luomulihan tuotannosta pitää myös laittaa vastakkain tämän Pro Luomun myyntiuutisessa olevan tiedon kanssa:

Lainaus
Myös tuoreen luomulihan myynti lisääntyi paljon, mikä selittyy luomujauhelihan hyvällä menekillä.

Jotenkin ne ehkä onnistuvat olemaan yhtaikaa totta. Mutta hyvin oudolta tuo tuo tuntuu.

Hyvin kummalliselta tuntuu myös se, että luomulihan tuotanto ei pysty vastaamaan kuulemma (loputtoman?) suureen kysyntään, jonka jo vuosikausia on kerrottu olevan olemassa. Ellei jo vuosikymmeniä. Niin, ettei esim. luomussa vaadittu siirtymäkausikaan enää oikein voi toimia asiantilan selityksenä.

Luomulihan erityinen kysyntä havaittiin äskettäin mm. Keski-Suomessa. Voi olla, että juuri tuohon väitettyyn kysyntään ei tuotanto olisi ehtinyt vastaamaan. Mutta että tuotannon määrä laski?
« Viimeksi muokattu: 02.03.18 - klo:08:46 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743



Profiili Sähköposti
« Vastaus #227 : 02.03.18 - klo:08:42 »

Muodollisesti tämä on oikea tieto, oikein pyöristetty:

Lainaus
Luomun osuus maidontuotannosta oli vajaa kolme prosenttia.

Mutta pyöristetty jostain syystä reippaahkosti ylöspäin. Tarkempi osuus on 2,7 prosenttia (sekin vähän ylöspäin pyöristetty). Luomumaitoa tuotettiin v. 2017 edellisvuotta enemmän 8 miljoonaa litraa, prosentteina koko maidontuotannosta 0,3. Niinpä sitä luomumaitoa tuli edelleen se vain noin neljännes siitä, mitä olisi voinut luomuviljelylan osuuden pohjalta odottaa (10,7% vuoden 2017 alussa, siinä kyllä mukana siirtymävaiheen ala).

Kun luomumunien osuus on noussut n. 1 prosenttiyksiköllä, ja toisaalta saadun tiedon mukaan niistä saatu hinta eli myynti n. 2 prosenttiyksiköllä, eli edelleen on myyntimääriin nähden noin kolminkertainen, voinemme siitä päätellä, että luomukananmunatuotannonkin tehottomuus on säilynyt ennallaan.
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743



Profiili Sähköposti
« Vastaus #228 : 07.03.18 - klo:09:05 »

Tämän VYR-ryhmän (joka on samalla Pro Luomun viljan arvoketjutyöryhmä) ...

LUOMUVILJAMARKKINAT
Vilja-alan yhteistyötyhmän luomutyöryhmä laatii arviota luomuviljan tarjonnasta ja kysynnästä kotimaassa.


... raportit ovat tänä vuonna reippaasti myöhässä. Viime vuonna ne olivat valmiit jo kuukausi aikaisemmin. Nämä "Arvio luomuviljan tarjonnasta ja kysynnästä 2015/16 sekä 2016/17" ilmestyivät nettin jo 8.2.2017.

Niitä tarvittaisiin nyt sen arvioimiseksi, paljonko luomuviljaa sitten todella tuli ihmisten käytettäväksi. Ja myös sen, paljonko suomalaisten käyttöön, eli mikä osuus meni vientiin. Erityisesti sitten vielä: miten sen luomukauran kävi? Paljonko sitä todella tuli ja meni, ja sitä kautta: mikä oli sen (ja koko) luomuviennin todellinen tilanne?
« Viimeksi muokattu: 07.03.18 - klo:10:40 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743



Profiili Sähköposti
« Vastaus #229 : 07.03.18 - klo:16:25 »

Facebookissa Pro Luomu totesi asian 28.2.2018 näin lakonisesti:

Lainaus
Luomukotieläintuotannon vuosi 2017:
- luomumaidontuotanto +14 %
- luomukananmunien tuotanto +16 %
- luomulihantuotanto -10 %

Eikä kommentoinut tuota luomulihantuotannon huomattavaa - kasvaneeseen luomuviljelypinta-alaan ja toitotettuun luomulihan suureen tyydyttämättömään kysyntään nähden jopa katastrofaalista - laskua mitenkään.
« Viimeksi muokattu: 07.03.18 - klo:16:32 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743



Profiili Sähköposti
« Vastaus #230 : 10.03.18 - klo:06:27 »

Nyt tuli lopullinen

Luomusatotilasto 2017

Sen mukaan luomu pärjäsi viime vuonna suhteessa entistä paremmin ...

Lainaus
Vuoden 2017 luomuviljasato, 95 miljoonaa kiloa, on 19 % suurempi kuin vuonna 2016. Määrä on 2,8 % Suomen koko viljantuotannosta. Luomurukiin osuus koko maan rukiin tuotannosta on 5,1 % ja luomukauran vastaavasti 5,8 %. Viidennes luomuvilja-alasta korjattiin tuoreviljana, joka vähensi kuivaviljana korjattua määrää.

Yli puolet viljasadosta oli kauraa, 59 miljoonaa kiloa eli kasvua 23 % vuodesta 2016

... mutta oli siis kuitenkin vain 2,8% kaikesta, vaikka siinä parannusta olikin. Parannusta oli myös luomuviljelyalassa, joka taisi viime vuonna hipoa 10 prosenttia. *) Eli karkeasti edelleen 100:n prosentin Luomu-Suomi tuottaisi alle kolmanneksen viljastaan.

Luomukauran tilannetta on tuosta luvusta vaikea arvioida, siihen tarvitaan VYR:in tarkempaa tietoa.

Luomuperunakin pärjäsi näin hyvin ...

Lainaus
Luomuperunaa nostettiin 9 miljoonaa kiloa (+29 %), joka on noin 1,5 % koko perunantuotannosta

... mutta oli siis edelleen alle 2 kiloa per kansalainen, vuodessa, eli siis ei edes yhtä perunaa viikossa.

Eli sen verran "harrastelijamaista piipertelyä" luomu edelleen on, eikä se käsitys ole lainkaan "aikansa elänyt", voisi Luken Sari Iivoselle tuosta sanoa.


___________

*) tarkemmin: se oli 9,5%. Eli luomuhyväksytty ala, pois lukien siirtymävaiheen ala.Luomun "hyötysuhteeksi" tässä, viime vuonna voidaan siis arvioida 29 prosenttia (lisäys 11.3.18)
« Viimeksi muokattu: 30.03.18 - klo:08:27 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743



Profiili Sähköposti
« Vastaus #231 : 27.03.18 - klo:11:15 »

Varsin vaikuttava, jopa uskomaton on ollut kehitys tässä asiassa:

Hurjasti maitoa - lehmien keskituotos ylitti 10 000 kiloa

Lainaus
Maidontuotannosta tehtiin taas uusi ennätys, kun Pro Agrian tuotosseurannassa olevien karjojen energiakorjattu maitomäärä ylitti ensimmäisen kerran 10 000 kiloa, olleen tarkalleen 10 129 kiloa. Lisäystä on 133 kiloa edellisvuoteen.

Varsinkin, jos vertaa vuosikymmenien taakse. Pikku Jättiläiseni (1958, s. 601) mukaan maitoa tuli vv. 1955-1956 vuodessa 3400 kg lehmää kohti. (Voi olla, että ihan suoraan ei lukuja voi verrata, mutta se on kai lähinnä vertailtavissa oleva luku.)

Niihin tuloksiin verrattuna hurja on ollut kehitys jopa luomutiloilla, mutta tämä "hajurako" näyttää edelleen olevan voimassa:

Lainaus
Luomukarjoissa maitoa kertyi 8690 kiloa, kun kaikkien karjojen keskituotos oli tuhat kiloa enemmän.

Ollen tarkalleen siis 1439 kiloa enemmän. Tuossakin muuten puuttuu tieto siitä, mikä oli tavanomaisten lehmien keskituotos. Se oli siis vielä hitusen tuota kaikkien keskiarvoa parempi.
« Viimeksi muokattu: 27.03.18 - klo:12:19 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Jarrumies
Konkari
*****
Viestejä: 623


Profiili
« Vastaus #232 : 27.03.18 - klo:12:18 »

Luken tilastosta saa maidontuotannon (l/lehmä) vuosina 1960-2017:

http://statdb.luke.fi/PXWeb/pxweb/fi/LUKE/LUKE__02%20Maatalous__04%20Tuotanto__02%20Maito-%20ja%20maitotuotetilasto/03_Maidon_kokonaistuotanto.px/table/tableViewLayout1/?rxid=ce99cb41-84c9-4cc3-aa35-58690c9490e4

Maidon kokonaistuotanto muuttujina Vuosi ja Tuotanto/käyttö
 
Maitotuotos (l/lehmä)

1960
3 044,00

1961
3 051,00

1962
2 997,00

1963
3 074,00

1964
3 184,00

1965
3 277,00

1966
3 324,00

1967
3 321,00

1968
3 373,00

1969
3 406,00

1970
3 680,00

1971
3 806,00

1972
3 888,00

1973
3 839,00

1974
3 856,00

1975
3 997,00

1976
4 200,00

1977
4 197,00

1978
4 260,00

1979
4 336,00

1980
4 478,00

1981
4 450,00

1982
4 493,00

1983
4 778,00

1984
4 799,00

1985
4 812,00

1986
4 935,00

1987
4 905,00

1988
4 990,00

1989
5 246,00

1990
5 547,00

1991
5 619,00

1992
5 613,00

1993
5 648,00

1994
5 869,00

1995
5 982,00

1996
5 993,00

1997
6 183,00

1998
6 225,00

1999
6 443,00

2000
6 786,00

2001
6 932,00

2002
7 117,00

2003
7 251,00

2004
7 404,00

2005
7 505,00

2006
7 646,00

2007
7 796,00

2008
7 767,00

2009
7 850,00

2010
7 896,00

2011
7 859,00

2012
7 876,00

2013
7 977,00

2014
8 201,00

2015
8 323,00

2016
8 406,00

2017
8 534,00
tallennettu
Matti Pekkarinen
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 483


Moi


Profiili WWW Sähköposti
« Vastaus #233 : 27.03.18 - klo:21:08 »

Täältä löytyy tilastokäyriä 1920-luvulta alkaen: http://mattipekkarinen.net/sadot.htm
Lehmän tuotos on sadassa vuodessa lähes kymmenkertaistunut. Hyvin on hoidettu.
tallennettu

Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743



Profiili Sähköposti
« Vastaus #234 : 28.03.18 - klo:06:38 »

Miten tuo "energiakorjattu maitomäärä" oikein tarkkaan ottaen lasketaan, pitäisi ehkä ottaa selvää. Jarrumiehen löytämät ja esille tuomat luvut näyttävät olevan systemaattisesti pienempiä kuin mm. MT:ssä käytetyt, sen aiemmissakin uutisissa. Vai onko otos erilainen Agrian seurannassa ja Lukella?

Matin artikkelista hänen linkistään:

Lainaus
Asiaa selventävää historiaa: Nurmiviljely ja muukin karjan rehujen  viljely on suhteellisen nuorta (noin 100 vuotta). Aiemmin lehmät laidunsivat metsissä, rannoilla ja luonnonniityillä, ja talvirehu kerättiin samoin luonnosta. Niinpä lehmän tuotostaso olikin 1800-luvun alkupuoliskolla vielä reilusti alle 1000 kg maitoa/vuosi. Nyt ollaan suunnilleen kymmenkertaisissa luvuissa.


Ja seurauksena olikin tämä suomalainen (oliko myös ruotsalainen?) erikoisuus:

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Riukuaita

Lainaus
Aidat kehittyivät, kun pellot ja niityt ympäröitiin aitauksella, jotta eläimet pysyisivät niiden ulkopuolella. Jo 1800-luvun jälkipuolella kotieläinten omistajat yritettiin lailla määrätä pitämään eläimensä laidunaitojen sisäpuolella, mutta lopullisesti aitaustapa muuttui vasta 1950-luvulla.

Mutta vielä lapsuuteni muistikuvissa 1950-luvulta maaseudusta se oli riukuaitojen täyttämää. Ne olivat suurelta osin vielä jäljellä, vaikkei niitä enää rakennettukaan.

Sekin oli muuten ilmiö, joka vähensi maatalouden tuottavuutta. Vaikka riukuaita kesti yllättävän kauan, noin sukupolven tai yli, arviot noiden aitojen määristä yhteensä Suomessa ovat huimia. Niiden rakentaminen ja kunnossapito oli kuitenkin poissa muusta. Ja jälkikäteen ajatellen oikeastaan turhaa työtä, tai ainakin tuottamatonta.

Jos Matin luvuista ja kehityskäyristä sitten (mielessään) laskee kehitystä siinä suhteessa, paljonko maapinta-alaa on tarvittu kulloisenkin maitomäärän tuottamiseen, kehitys näyttää vielä hurjemmalta. Syynä tietysti viljelytekniikan lisäksi karjan jalostustyö.

Mutta edelleen tänä päivänä tarvittaisiin arviota siitä, paljonko luomumaito "maksaa" pinta-alassa, tavalliseen maitoon verrattuna. Sen tiedon rinnalle, mitä se euroissa kaupassa maksaa.

***

Tietysti saimme noista vanhoista ajoista myös tämän iki-ihanan paimenpoikalaulun (ohita mainos!). (Joka on kaunis, mutta ei kerro kaunista asioista: tuollainen on tänä päivänä usean kehitysmaan lapsen osa.)

« Viimeksi muokattu: 28.03.18 - klo:18:48 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743



Profiili Sähköposti
« Vastaus #235 : 30.03.18 - klo:07:51 »

Mitenkään häpeilemättä, ilman nolouden häivääkään, tämä hankekin esittelee tuloksensa:

Faktameemit
Täsmäluomu-hankkeessa on tehty ns. faktameemejä, jotka kertovat suomalaisen luomutuotannon ja -kulutuksen tasosta vuonna 2016.


Siellä ne ovat allekkain. Että:

- Vuonna 2016 yli 10 peltoalasta viljeltiin luomusti

Ja sitten toisaalta, että:

- Suomessa tuotetusta maidosta noin 2,5% on luomua
- Suomessa tuotetusta lihasta noin 1% on luomua
- Suomalaisista porkkanoista 3% on luomua

Hanke uskaltaa kyllä olla varma, ettei kukaan kuitenkaan kysele mitään:

Koska joku journalisti pistää luomuväen tästä suunnattomasta epäsuhdasta koville?

Noin viime vuonna. Kun Pro Luomun uusi kooste kohtapuoleen ilmastyy, niin uskonpa, ettei muutosta asiassa tapahdu, vaan yhtä kiltisti ja ihmettelemättä valtamedia julkaisee taas lehdistötiedotteen lähes sellaisenaan. Tietysti toivon erehtyväni.
« Viimeksi muokattu: 30.03.18 - klo:16:30 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743



Profiili Sähköposti
« Vastaus #236 : 01.04.18 - klo:08:40 »

Wikipedia väittää rukiista:

Lainaus
Ruis tulee toimeen ravinteiltaan ja kosteudeltaan vaatimattomassa maassa ja ilmastoltaan karuissa oloissa. Se soveltuu vaatimattomuutensa vuoksi luomuviljelyyn parhaiten kaikista viljoista.

Mutta miten tuon väitteen kanssa sopivat yhteen tosiasiat, että luomuruista tuotettiin v. 2017 vaatimattomat n. 6 miljoonaa kiloa.. Ja se, että luomurukiin viljelyala vieläpä laski 29% edellisestä vuodesta.

Samaa soveltuvuutta korostaa myös VYR:

LUOMURUKIIN VILJELY

Eikä sekään tarjoa selitystä, miksi sitä ei sitten viljellä tai viljellään noin vähän.

"Luomurukiin satotasot ja etenkin katetuottolaskelmat kestävät vertailun tavanomaisten kanssa."

Mitä tuo vertailun kestäminen luovuissa tarkoittaa? Tätä (seuraava puheenvuoro):
« Viimeksi muokattu: 12.04.18 - klo:10:48 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743



Profiili Sähköposti
« Vastaus #237 : 01.04.18 - klo:09:13 »

Lainaus
Suomen tämän vuoden rukiin keskisato oli 3 960 kiloa, joten Vainiot saivat yli tuplasti keskimääräisen sadon.

Olikohan noissa kisoissa luomusarjaa? Usein kun on. Olisimme saaneet vertailukohdaksi parhaan luomusadon.

Nyt meidän on tyytyminen Luken tietoon luomurukiin keskisadosta: 2080 kiloa.
« Viimeksi muokattu: 01.04.18 - klo:09:20 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743



Profiili Sähköposti
« Vastaus #238 : 04.04.18 - klo:18:46 »


Hei, odottamamme Luomu Suomessa 2017 -kooste on nyt ilmestynyt, ja ladattavissa pdf:nä täältä:

https://proluomu.fi/material/materiaalit/luomu-suomessa-tilastot/

Nyt vaan tutustumaan. Siinähän on odotettuja tietoja useampaankin keskustelumme täällä.
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743



Profiili Sähköposti
« Vastaus #239 : 05.04.18 - klo:06:43 »

Luomupuutarhatuotannosta em. vuoden 2017 kooste kertoo:

Lainaus
• Suomalainen luomupuutarhatuotanto on lähtenyt selvään
kasvuun – tuotannon kasvu on markkinalähtöistä.
• Vuonna 2017 avomaan luomuvihanneksia viljeli 176 yritystä
yhteensä 771 hehtaarilla. Avomaan luomuvihannesten
tuotantoala yli kaksinkertaistui edellisvuodesta.

Mutta mukana oleva taulukko paljastaa armottomasti, että kaikkissa muissa vihanneksissa paitsi tarhaherneessä, on laskua huippuvuodesta 2014. Suosituimman luomuvihanneksen, porkkanan tuotanto on vähentynyt myös edellisvuodesta, samoin tomaatin ja sipulin.

Mihin se yli kaksinkertainen tuotantoala oikein käytettiin? Lisättiin massiivisesti tarhaherneen viljelyalaa?
« Viimeksi muokattu: 05.04.18 - klo:07:46 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 22
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!