Author Topic: Kasvissyönti maailman pelastuksena?  (Read 95741 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #210 on: 18.11.21 - klo:05:05 »
Tämä on luultavasti pääosalle brasilialaista naudanlihaa hyvä asia:

EU aikoo panna huonekaluja, kahvia ja naudanlihaa tuontikieltoon – haluaa eroon metsää tuhoavista tuotteista sisämarkkinoilla

Quote
Yritysten olisi pakko todistaa, että niiden tuotteita ei ole valmistettu alkuperämaan lakien vastaisesti eikä turmeltu metsää maatalouskäytössä. Jäsenvaltioiden tehtävä olisi varmistaa, että EU:n markkinoille tulee vain "metsäkadottomia" tuotteita.

Koska sillloin EU:n sisälle päässyt brasilialainen liha olisi jo todistettavasti metsäkadotonta. Eikä sitä enää voisi boikoitoida tai kehottaa vältettäväksi tuolla perusteella.

Mutta koska taustalla on protektionismi, kyllä siihen takuulla keinot keksitään. Vaikkapa kohuohjelma telkkariin, jossa "todistetaan", ettei Brasilian sertifiointeihin voi luottaa? Vrt. vaikka siihen, miten luomulihaa yhä mainostetaan hormooni- ja antibioottivapaana. Vaikka kaikki liha EU:ssa on sellaista.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #211 on: 28.11.21 - klo:17:17 »
Hänen kanssaan on täällä monessa asiassa oltu erimielisiä, mutta tässä on pointtia:

Suomella on hallussaan satumainen aarre: Runsaiden vesivarojen ansiosta maataloutemme voisi olla hyvinkin karjatalousvaltaista, linjaa professori

Quote
Maailman hydrologinen kierto suosii Pohjoismaita. Siksi tänne sopii tuotanto, jossa tarvitaan paljon vettä. Kestävästi tuotettu liha ja maito voisivat nousta Suomen vientituotteiksi, linjaa professori Juha Helenius.

Veden kulutushan on koko ajan myös ollut se synti, jota lihansyönnin päälle on vyörytetty. Se on ylipäänsä hieman kyseenalainen — vesihän kiertää, se ei kulu — mutta erityisesti siis Suomessa.
« Last Edit: 28.11.21 - klo:17:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #212 on: 03.12.21 - klo:12:48 »
Kovaa yritystä löytyy:

Animal-free real dairy products are beginning to roll out

Tässä he ovat arvioineet olevansa ylivoimaisia:

Quote
Making ‘real’ dairy cheese without cows, they argue, offers the best of both worlds: more sustainable and ethical products that don’t involve industrialized animal agriculture, but still deliver the nutrition and functionality of ‘real’ dairy.


According to a recent lifecycle assessment,​​​ Perfect Day’s non-animal whey protein produces up to 97% fewer greenhouse gas (GHG) emissions than whey protein from cows.

Mutta näissä asioissa on toivomisen varaa:

Quote
While plant-based cheese is getting better all the time​​​, say animal-free startups, it has only captured a tiny fraction of the cheese market because products still don’t deliver for many consumers, who would like to make more sustainable or ethical choices, but aren’t willing to compromise on taste, nutrition, or performance.

Arvaus, että maku oli noista tekijöistä ratkaisevin: eläintuotteilla on ollut tuotekehittelyyn aikaa vuosisatoja!
« Last Edit: 03.12.21 - klo:13:00 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #213 on: 12.12.21 - klo:05:05 »
Tällainen yritys nyt tällä lehdellä. Meidän ehdotustamme ei aikoinaan hyväksytty, sitä jopa ko. lehdessä pilkattiin. Mutta nyt yritetään haukata luultavasti liian iso (tai hankala) pala:

Suomen Luonto -lehti valitsi vuoden turhakkeeksi liian lihankulutuksen
Suomalaisten lihankulutus on kasvanut lähes 40 prosenttia viidessä vuosikymmenessä.


Alkuperäiseen:

Vuoden turhake on liika lihankulutus

Siinä sitten yritetään kiemurrella sen ajatuksen kanssa, että jossain vaiheessa lihankulutus muuttuu liialliseksi. Mutta ei ole periaatteessa täysin tuomittavaa.

Toisaalla mainituilla Eläinkapina-aktivisteilla on helpompaa.  8)

Tuo havainto lihankulutuksen kehityksestä on kyllä sinänsä oikea.
« Last Edit: 12.12.21 - klo:05:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
« Last Edit: 24.12.21 - klo:08:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #215 on: 09.01.22 - klo:05:47 »
Kuulostaa kieltämättä lupaavalta:

Kun rihmasieni valmistaa munanvalkuaista ilman kanaa, kaasupäästöt puolittuvat ja pinta-alan tarve laskee kymmeneen prosenttiin

Quote
Vuonna 2018 munanvalkuaisjauheen maailmanlaajuinen kulutus nousi 1,6 miljoonaan tonniin, ja markkinoiden odotetaan jatkossa kasvavan entisestään.


Onko olemassa EU-sääntöjä luomurihmasienille? ;D
« Last Edit: 09.01.22 - klo:05:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #216 on: 14.01.22 - klo:06:02 »
Tärkeä asia, näin monelle:

Joka kuudes suomalainen pitää tärkeänä vähentää eläinperäisten tuotteiden syömistä, selviää WWF:n kyselystä

Quote
WWF:n mukaan tulos on ristiriitainen, sillä vastaajat eivät pidä eläinperäisten tuotteiden vähentämistä merkittävänä ympäristötekona. Suomessa vain 17 prosenttia ja muualla 16 prosenttia kertoi pohtivansa lihan, kalan tai maitotuotteiden ostamisen vähentämistä.

Sitten se ikävä kysymys: kuinka moni todella tekee niin? Ja toinen perään: kuinka moni siinä määrin, että se näkyisi tilastoissa? — Lihatiedotuksen kulutustilasto on hyvin pitkästyttävää luettavaa: vuosi seuraa toistaan hyvin samankaltaisena, ainakin kokonaismäärissä. Vuosi 2021 puuttuu vielä, mutta tuskinpa se kuvaa mitenkään muuttaa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #217 on: 27.01.22 - klo:05:10 »
Tätä ajetaan. MT:ssa kaksi artikkelia asiasta.

Suomen Partiolaiset tarjoaa tapahtumissaan jatkossa vain kasvisruokaa – maito ja munat sallitaan

Mutta siinä on tämä:

Ei maistu! – kasvipohjaisten tuotteiden suurin haaste on saada maku kohdalleen

Mutta ei se mitään. Itsekin partioleirillä olleena muistan, että niin nälkäisiä oltiin, että kaikki kelpasi.

Kotona tuosta voi sitten tulla äideille ongelma.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #218 on: 29.01.22 - klo:09:44 »
Tulihan tuohon edellä mainittuun tämäkin reaktio:

Sika- ja maitoyrittäjät vetoavat partioon kasvisruokalinjauksen muuttamiseksi
Vetoomuksen mukaan päätöksessä on unohdettu kaikki hiilineutraaliuden ulkopuolella.


Ja jos niitä partiomuistoja mieleen palauttelee, niin kyllä se oli se käristetty makkara... tai suoraan purkista oikein nälissään syöty sika-nauta...  ;D

Tai tämä:

"Surullista, ettei puhuta kotimaisen ruuantuotannon puolesta", lippukunnanjohtaja sanoo – Suomen Partiolaisten kasvisruokalinjaus nosti väittelyn puolesta ja vastaan
« Last Edit: 29.01.22 - klo:09:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #219 on: 06.02.22 - klo:08:36 »
Alkuperäinen twiittaaja yksi tekijöistä:

Annaleena Ylhäinen uudelleentwiittasi
Renske Hijbeek
@renskehijbeek
·9. tammik.
Which diet has the smallest footprint? Consuming less animal products surely helps but which ones to still include? This article shows that milk, dairy-beef and pork would be the best choices in Europe. Open acces.
@AnitaFrehner @GlobalFoodTeam. See

Circularity in animal production requires a change in the EAT-Lancet diet in Europe (Nature)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #220 on: 28.02.22 - klo:08:03 »
Tästä uutisesta tällainen tieto:

Quote
Yrityksen päämarkkina-alueilla Euroopassa ja Yhdysvalloissa on lähes 200 miljoonaa rekisteröityä koiraa.

Ei tarvinne sanoa, mihin perspektiiviin tuo tieto asettaa pyrkimykset radikaalisti lisätä noissa maissa kasvissyöntiä. Tuli mieleen, että silläkin argumentilla koirien puolesta on rajansa, että ne syövät sitä lihaa, joka ihmisille ei kelpaa. Nimittäin jotta sellaista lihaa olisi, täytyy lihantuotannon ihmisille olla hyvinkin korkealla tasolla!

Joku voisi laskea, mitä vaikka Lancetin suositus (toteutettuna) merkitsisi koiraruoan (ja kissanruoan) tuotannolle!

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #221 on: 03.04.22 - klo:04:09 »
Kaikenlaisia mahdollisuuksia (perinteisen, punaisen) lihan välttämiseen on:

Tulevaisuudessa meduusakin voi olla ruokaa

Quote
ROOMA – IPS 28.3.2022 9.15
ULKOMAAT
YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO:n vasta ilmestynyt raportti Thinking about the future of food safety viitoittaa tietä ruuan ja ruokaturvan tulevaisuuteen. Raportti avaa jännittäviä näköaloja: ruokaa voi tehdä niin meduusoista kuin hyönteisistäkin, ja toisaalta uudet teknologiat luovat uusia mahdollisuuksia ruokkia maailma.
[..]
Toisaalta uudet ruoka-aineet herättävät suuria toiveita. Meduusat, levät ja hyönteiset ovat tulevaisuuden ruokaa, samoin monenlaiset kasvipohjaiset proteiinivaihtoehdot sekä joskus kauempana tulevaisuudessa pelkkinä soluina kasvava liha.


Täällä kertaa IPS ei muuten yhtään tyrkytä luomua.

Se kyllä tuosta Suomessa on odotettavissa, että ensimmäiset meduusat maksavat täällä hurjasti. Moninkertaisesti (tarjous)jauhelihan verran. Hyönteisistä on jo kokemusta.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #222 on: 06.04.22 - klo:05:44 »
MT oli löytänyt Taloustohtorista tuloksen, joka luultavasti sitä miellytti:

Maatilojen suurimmat ilmastopäästöt ovat peräisin multa- ja turvepelloilta – karjan tuottama metaani ei yhtä merkittävä

Quote
Luonnonvarakeskus Luken laskurista selviää, että karjatilojen kotieläinten metaanipäästötkin ovat eloperäisiä maita pienemmät.

Eiköhän tämäkin miellytä MT:tä:

Lehmien metaaniröyhtäilyt kuriin – rehuihin lisättävä aine pienentää päästöjä

Quote
Lehmien metaanipäästöihin voidaan vaikuttaa niiden ruokinnalla. Esimerkki tästä on hollantilaisen DSM:n rehulisäaine Bovaer, jota on testattu ensimmäisen kerran lypsylehmien rehustuksessa Suomessa A-Rehun ja Valion toteuttamassa ruokintakokeessa. Suomalaisyhtiöt kertovat tiedotteessaan, että Bovaer vähentää lehmien metaanipäästöjä 30 prosenttia.

Yhdistettynä Taloustohtorin laskelmiin.

***

Tämä kolumni on tiukasti MT:n nettisivulla. Ollut jo yli puoli vuotta, elokuusta asti:

Yli puolet maatalouden päästöistä tulee turvemaapelloilta – metsitys on yksi ratkaisu
« Last Edit: 06.04.22 - klo:06:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #223 on: 14.04.22 - klo:04:17 »
Eli nytkin annetaan vähintään ymmärtää, että brasialialaista lihaa ei voida muuten tuottaa kuin metsää hävittämällä. (Vrt. juuri edellä esiin tulleet ehdotukset. Tai tämä.)

Sellainenkin pieni epätarkkuus tuossa on, että viljelymaita ei paljonkaan sademetsään raivata. Koska maaperä siellä on tarkoitukseen paradoksaalisesti aika kelvotonta: hyvin ohutta ja erittäin altista eroosiolle. Vaikka pystyykin raivaamattomana ylläpitämään erittäin monimuotoista kasvustoa.

Mielenkiintoinen kartta ("Vallitseva laidunpaine 2010"):

Karjan syötäväksi kelpaavan biomassan määrä vähenee maailmassa ‒ ylilaidunnusta myös Euroopassa

Amazonin alue ei olekaan tummanruskea. Eikä kovin ruskea ole edes koko Brasilia. Sen sijaan Eurooppa on. Suomessa kyllä näin:

Quote
Suomen kartallakin näkyy mustia pisteitä, mutta tilanne ei ole Piipposen mukaan huolestuttava. "Suomessa laidunpaine on melko kestävällä tasolla. Silti täälläkin on syytä pohtia esimerkiksi sitä, miten rehun riittäminen turvataan, kun vuosien välinen vaihtelu on suurta."

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #224 on: 19.04.22 - klo:07:02 »
Suomessa kehitellään myös:

Voiko munaa olla ilman kanaa?

Quote
Suomalaista keksintöä, biovalkuaista, luonnehditaan mullistavaksi. Se on tarkoitus kaupallistaa, jolloin tuotantoeläinten eli kanojen käyttö vähenisi ja samalla päästöt pienenisivät.

Kun tuo selvästi uhkaa luomutuotannon ainoaa suhteellista menestystuotetta, halutaan jo sanoa lohduttavasti:

Quote
Sä– Tarkoituksemme ei ole, että korvaisimme kokonaista kananmunaa keltuaisineen, vitamiineineen ja kaikkineen, vaan vain valkuaisen.

Valkuaisen kaupallistamiseksi perustetun Onego Bio -yrityksen toimitusjohtaja Maija Itkonen sanoo samaa.

– Me emme ole hylkäämässä kokonaisia kananmunia, vaan luomumunia voidaan yhä pitää mielellään aamiaislautasella, Itkonen sanoo.
(lihav. HJ)

Niin, totta. Mitä tuollainen luomuvaihtoehdon suosittaminen oikeastaan tekee tuossa YLE:n uutisessa?